Egytálételek
Virslis tarhonya
Hozzávalók:
1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés
olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka
Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a
feldarabolt hagymát és a tarhonyát pirítsd addig, amíg a
tarhonya kissé barna nem lesz. Ekkor rakd bele a közepes
méretűre vágott krumplit. Keverd össze, majd szórj rá
ízlés szerint paprikát, és megint keverd össze. Öntsd fel
bőven vízzel, majd tedd bele a szeletekre vágott virslit, és
a leveskockát. Ezután az egészet főzd, amíg a tarhonya meg
nem puhul. Elképzelhető, hogy néha kell egy kis vizet
utánatölteni.
Angol reggeli
Hozzávalók:
25 dkg angolszalonna, 5 szál póréhagyma, 25 dkg reszelt sajt,
vaj, só.
A megtisztított hagymákat 8 cm-es darabokra vágjuk.
Előveszünk egy lapos
edényt, majd egy kevés vizet öntünk bele és ebbe helyezzük
a hagymadarabokat.
Egy csipet só hozzáadásával, fedő alatt 500 W-on 6 percig
pároljuk. Amikor
elkészült, két hagymadarabot összefogunk, vékony szelet
angolszalonnába
tekerjük és fogvájóval összetűzzük. Előveszünk egy
másik tálat, kivajazzuk, a
tekercseket belerakjuk, majd megszórjuk a már előkészített
reszelt sajttal. A
sütőbe tesszük és 500 W-on 3 percig sütjük.
Rakott burgonya
Hozzávalók: .
70 dkg burgonya, 25 dkg parasztkolbász, 15 dkg húsos szalonna,
10 dkg reszelt
sajt, 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál margarin, só.
A burgonyából héjában főtt burgonyát készítünk (lásd a
Köreteknél), majd
meghámozzuk és felkarikázzuk. A kolbászt és a kemény
tojásokat vékony karikákra
vágjuk, a húsos szalonnát csíkokra vágjuk. A tejfölt sóval
összekeverjük. Egy
edényt margarinnal kikenünk, majd rétegesen burgonyát,
kolbászt, húsos
szalonnát és tojást teszünk bele. A rétegeket meglocsoljuk
olvasztott
margarinnal és tejföllel. A legfelső réteget vastagon
bevonjuk tejföllel.
Lefedve 10 percig 500 W-on sütjük, majd kivesszük, a tetejét
megszórjuk sajttal
és 5 percre fedő nélkül 500 W-on visszatesszük a sütőbe.
Töltött paprika
Hozzávalók:
4 db tölteni való paprika, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej
vöröshagyma, 10 dkg
főtt rizs, 1 db tojás, 15 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál
olaj, cukor, só, bors.
Egy edénybe olajat öntünk, majd 2 percig 500 W-on melegítjük.
A hagymát
megtisztítjuk, apróra vágva az olajba tesszük és 3 percig
500 W-on pároljuk. A
rizst és a hagymát az olajba tesszük, majd 2 percig 500 W-on
pirítjuk. A
sütőből kivéve összekeverjük a darált hússal, a tojással
és a fűszerekkel. A
paprikákat alaposan megmossuk, magházukat és ereiket kivágjuk,
majd az előbb
elkészített töltelékkel megtöltjük. A paprikákat egy
tálba helyezzük, a
paradicsompürét fél dl vízzel meg cukorral összekeverjük,
majd leöntjük vele a
paprikákat. Lefedjük és 10 percig 500 W-on főzzük. A
sütőből kivéve a
paprikákat átrendezzük, megforgatjuk és újabb 10 percig 500
W-on főzzük.
Asztali kisértés
Hozzávalók:
8 közepes burgonya 10 dkg trappista vagy más kemény sajt 1
evőkanál vaj 30 dkg sonka 1 nagy vöröshagyma 2 dl tej 20 dkg
sonkás krémsajt.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk
hűlni. A sajtot lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
A sonkát, a krumplit és a hagymát csíkokra vágjuk,
egyenletesen tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a
sajtkrémes a tej keverékével. A tetejét megszórjuk a reszelt
sajttal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Burgonya egytál
Hozzávalók:
l kg burgonya, 3o dkg főtt tarja, 2 vöröshagyma, 10 dkg
margarin, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista vagy más sajt,
só, pirospaprika, szerecsendió.
A megtisztított burgonyát és hagymát felkarikázzuk, s egy
kivajazott tűzálló tálba a hússzeletekkel felváltva
rétegesen lerakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a
tejföllel, a reszelt sajttal, s a fűszerekkel, majd hozzáadjuk
a felvert fehérjét. A keveréket a rétegekre öntjük,
tetejére rászórjuk a maradék sajtot, s pirosra sütjük.
Csirkeegytál
Hozzávalók:
1 egész csirke (kb. 1 kg-os), 1 kg burgonya, 3 dl tejföl, 8
dkg vaj, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál curry, 1
mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só.
A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A
burgonyát meghámozom, és vékonyra karikázom. Tűzálló
tálat 1 dkg vajjal kikenek, soronként rárakom a csirkét és a
nyers burgonyát, közben meghintem curryvel, sóval, reszelt
sajttal, szerecsendió-virággal. A tetejére locsolom az
olvasztott vajjal elkevert tejfölt, majd a tálat lefedem és
előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 50 percig
sütöm. A fedőt levéve pirosra pirítom az ételt. Salátával
kínálom.
Lecsós csirkemell egytál
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell, 50 dkg vastag húsú színes zöldpaprika,
50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 10 dkg
füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl
tejszín, 25 dkg apró szemű gomba, 10 dkg reszelt füstölt
sajt, 75 dkg apró szemű burgonya (újburgonya), 1-1
mokkáskanál törött fekete bors és bazsalikom, ízlés
szerint só, 1 teáskanál pirospaprika.
A vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. A
füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom és
rajta a hagymakarikákat üvegesre fonnyasztom. Ezután
hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, felszeletelt paprikát
és a megtisztított, de egészben hagyott gombát. Megsózom és
fedő alatt, saját levében néhány percig sütöm. Közben
néhányszor megkeverem. Megfűszerezem, hozzáadom a
megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, végül a
paradicsompürét, a tejfölt és a tejszínt is belekeverem.
Ezután a tüzet eloltom alatta. Mély tűzálló tál aljára
terítem a megtisztított, egészben hagyott nyers
burgonyaszemeket, jól megsózom, és beborítom a kicsontozott
és felszeletelt csirkemellel. Ráterítem a gombás lecsót,
rákarikázom a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot,
végül meghintem a reszelt füstölt sajttal. A tálat
alufóliával jó szorosan lefedem, és előmelegített forró
sütőben közepes lángon 45 percig sütöm. Az alufóliát
levéve csak annyi ideig pirítom, hogy a sajt a tetején
egybefüggő réteget képezzen. Ne barnuljon meg, mert
megkeseredik! Tejfölös uborkasaláta illik hozzá.
Lencsetál
Hozzávalók:
40 dkg lencse, 20 dkg + 4 szelet bacon-szalonna, 2 közepes
vöröshagyma só, fekete bors, babérlevél, ecet, 2 ek. liszt,
4 tojás
A lencsét beáztatjuk 1 órára, majd sós vízben a
babérlevéllel együtt kb. 40 percig főzzük. Közben a
szalonnát kockára vágjuk és egy pici olajon, kisütjük, majd
megfuttatjuk benne az apróra vágott hagymát, megszórjuk a
liszttel, és együtt pirítjuk egy kicsit. Kevés vízzel
felöntjük, és beletesszük a lencsébe, majd együtt meg 10
percig főzzük. A szalonnaszeleteket megsütjük, a zsírjában
4 tükörtojást sütünk (Lehet, hogy egy kis olaj is kell alá.)
Sózzuk, borsozzuk. A kész lencsét kevés ecettel ízesítjük.
A tányérra, a lencse tetejére 1 szelet szalonnát, és 1
tükörtojást teszünk. (Én 2 szelet szalonnát szoktam sütni
fejenként, de van, aki tojásból is kettőt kér.)
Ludaskása
Hozzávalók:
2 nagyobb libacomb, 40 dkg gomba, 2 bögre rizs, 1
zöldpaprika 2 fej vöröshagyma, só, ételízesítő, őrölt
fekete bors, fanyar fehérbor, bazsalikom, majoránna, libazsír,
konyak
Elkészítés: Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg
libazsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 1,5 cm-es
kockára vágott libacombot és addig pirítjuk, míg levet nem
enged. Ekkor 4-5 teáskanál vegetát elkeverünk benne és
felöntjük fehérborral, hogy a húst éppen csak ellepje.
Beletesszük a paprikát és kislángon, fedő alatt félig
készre pároljuk. Ekkor beleteszünk 3 cl konyakot, a
felszeletelt gombát, megborsozzuk, megszórjuk bazsalikommal,
majoránnával, és 20 percig még pároljuk. Ez alatt a rizst
alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, és 2 dkg libazsíron szárazra
pirítjuk. Ha ez megvan, ráöntünk egy bögre forró vizet, és
ráöntjük a húst is. Fedő alatt pároljuk, míg a rizs fel
nem szívja a szaftot. Ekkor megkóstoljuk, elég puha-e a rizs.
Ha nem, akkor teszünk hozzá még forró vizet. Ezt óvatosan
kell készíteni, kevés vízzel, több lépésben, nehogy
eláztassuk a rizst. Az ideális ludaskása rizse puha, de pergő,
nem ragad össze. Ínyencek egy bögrényi vegyes zöldséget (kockára
vágott sárgarépát és zöldborsót) és kis májat, szívet,
zúzát is belefőzhetnek, nagyon finom és dekoratív.
Leginkább céklasalátával finom, de káposztasaláta is megy
hozzá. Almakompóttal pikáns együttest alkot.
Magyaros egytál
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 1 pár debreceni kolbász, 1,2 kg burgonya,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 doboz pritamin, 10 deka császárszalonna, 2
evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors,
szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.
Elkészítése: A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk,
és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és
zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a
paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk.
Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a
leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit,
a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1
kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1
késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy
ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg
a krumpli megfő (ne legyen túl puha). Tálalás: A legjobb
kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk
mellé.
Mexikói egytál
Hozzávalók:
2 konzerv csemege kukorica, 1 db paradicsompaprika (pritamin),
fél kg burgonya, 1 pohár tejszín, 2 evőkanál liszt, 1
teáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 kávéskanál
curry, 1 kávéskanál olaj ételízesítő.
Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és apró
kockákra vágjuk, majd az olajon, fedő alatt megpároljuk a
meghámozott és felkockázott burgonyával és a vegetával.
Amikor a burgonya megpuhult (kb. 15 perc), megszórjuk a liszttel,
a curryvel, ízesítjük és felöntjük a tejszínnel. Sűrűre
összefőzzük (kb. 3 perc), majd belekeverjük a kukoricát, és
még néhány percig fedő alatt pároljuk.
Minestrone
Hozzávalók:
10 dkg füstölt császár szalonna, 10 dkg sárgarépa, 10
dkg petrezselyemgyökér, 1 db zellergumó zölddel együtt, 1/2
kelkáposzta, 2 db karalábé, 15 dkg burgonya, 2 fej
vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsomszósz, 1, 5 liter
húsleves (kockából), 1 dl száraz fehérbor, 10 dkg
karikatészta, morzsolt kakukkfű, babérlevél, őrölt fekete
bors.
A megtisztított, megmosott zöldségeket finom metéltre vágjuk.
A császár szalonnát kisebb kockákra, a vöröshagymát
finomra vágjuk. A szalonnát lábosba tesszük, kiolvasztjuk a
zsírját. Hozzáadjuk a hagymát, a szeletelt és metéltre
vágott zöldségeket. Sózzuk, őrölt fehérborsot, sűrített
paradicsomot, petrezselyem és zellerzőldet finomra vágva,
morzsolt kakukkfüvet és babérlevelet adunk hozzá. Lassú
tűzön pároljuk, majd felengedjük húslevessel és hozzáadjuk
a tésztát. A főzés befejezése előtt borral ízesítjük.
Együtt készre főzzük. Tálaláskor reszelt parmezán sajtot
kínálhatunk hozzá.
Musszaka
Hozzávalók (6 szelethez):
40 dkg padlizsán, só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 5
evőkanál (lehetőleg) olívaolaj, 1 szál friss (vagy fél
kiskanálnyi szárított) rozmaring 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 50 dkg darált hús, 1-1 kiskanalnyi friss (vagy fél
kiskanálnyi szárított) kakukkfű meg zsályalevél,
késhegynyi Cayenne bors, 50 dkg paradicsom, 4 tojás, 2 dl tej.
A megmosott padlizsánt három milliméter vastag szeletekre
vágjuk, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Közben a
burgonyát meghámozzuk, majd a padlizsánhoz hasonlóan
felszeleteljük. 1 evőkanál olajjal kikent kisebb tepsibe
terítjük, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott
rozmaring felével megszórjuk. A közepesnél egy kicsit
erősebb lánggal (220 °C) a sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A darált
húst hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, apróra vágott
kakukkfűvel, zsályalevéllel meg késhegynyi Cayenne borssal
fűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül
egyenletesen a burgonya tetejére simítjuk. A padlizsán levét
egy kissé kinyomkodjuk, majd a maradék olajon a szeletek
mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A paradicsomokat
leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magot kikaparjuk,
húsát cikkekre vágjuk. A megpirított padlizsánszeletekkel
felváltva a húsra fektetjük. Közepesnél kissé erősebb
lánggal meg 15 percig sütjük. A félig sült musszakát sóval,
őrölt borssal, a maradék rozmaringgal meghintjük. A
tojásokat a tejjel simára keverjük és a tetejére öntjük. A
sütőbe visszatoljuk, majd változatlan erősségű lánggal
további 20 percig sütjük. Jó tanácsok: A musszakát az
eredeti recept szerint jó, ha bárányhúsból készítjük.
Amikor olcsó a padlizsán, a burgonya helyett ezzel
bélelhetjük ki a tepsit. A vegetáriánusok a darált húst kb.
15 dkg szójagranulátummal helyettesíthetik. A félig kész
muszaka sütésre alkalmas tálban lefagyasztható (legjobb az
alufóliatálca). Felengedés után a tejes tojással
nyakonöntve "frissen" süthetjük meg. A tojást
reszelt sajttal meg tejföllel is gazdagíthatjuk. Akkor igazán
finom, ha a tejes tojás a padlizsánt teljesen ellepi. Ekkor
szinte ebben sül meg és nem szárad ki. Van, ahol párolt
gombát is rétegeznek bele.
Pásztortarhonya
Hozzávalók:
25 dkg füstölt kolbász, 50 dkg tarhonya, 15 dkg füstölt
szalonna, 1 vöröshagyma, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 3
burgonya, 2 paradicsom, füstölt húsleveskocka, só.
A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát,
beletesszük a hagymát, és pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát,
keverés közben megpirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával,
felöntjük a tarhonya térfogata kétszeresének megfelelő
vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát. Ezután
már csak rázogatjuk a bográcsot. Beletesszük a kockára
vágott burgonyát, a felkarikázott kolbászt, a darabokra
vágott paradicsomot. Készre főzzük
Pastizzio
Hozzávalók:
3/4 kg darált hús (több vagy kevesebb is lehet tetszés és
ízlés szerint) 1 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 1 kg
vastag makaróni (itt a 2-es, és rá is van írva, hogy
pastizzio-nak) fűszerek 1 paradicsomszósz konzerv vagy 4-5
turmixot, túlérett paradicsom 4-8 tojás (tetszés szerinti
mennyiség) Besamel mártásnak: pár evőkanál liszt, 1-1, 5 l
tej, reszelt sajt (minél több fajta annál jobb) tetszés
szerinti mennyiségben.
Elkészítés: A darált húst a már többször leirt módon,
elkészítjük paradicsomos szószban. Vagyis megfuttatjuk az
olajon a hagymát, utána beletesszük a darált húst és egy
fel pohár víz útanaöntésével hagyjuk gondolkodni egy negyed
órát. Utána fűszerezzük (só, bors, vadmenta, bahari, 1-2
fahéjdarab) felöntjük a paradicsomszósszal és hagyjuk jól
átfőni (3/4 órát is rotyoghat lassú tűzön). A levét igya
majdnem mind meg. Miután kihűlt beletesszük 2 tojás
fehérjét felverve. Megfőzzük a makarónit, nem puhára, hanem
olyan majdnem készre. Egy nagy tepsibe beleöntjük a makaróni
felét és elegyengetjük, hogy egyenletesen legyen mindenhol.
Nyakon öntjük 4-5 felvert tojással, összekeverjük hogy
mindenhova jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal.
Ráöntjük a darált húst, elegyengetjük. Megszórjuk reszelt
sajttal. Ráöntjük a maradék makarónit, megszórjuk reszelt
sajttal. Az egészre ráöntjük a besamel krémet, amibe mikor
kihűlt két tojássárgáját kavarunk, én szerecsendiót is
reszelek bele és sok reszelt sajtot is. Elegyengetjük a besamel
mártást is szépen az egész tetején, bedugjuk a sütőbe és
olyan 200 fokon kb. 3/4 - egy órát sütjük. Sokszor a teteje
már piros de belül még nem értek jól össze a dolgok, ezért
vigyázni kell ne égjen oda a teteje.
Pulykahúsos egytál
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 50 dkg pulykahús (én pulykacomb apróhúst
szoktam használni), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2
dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld 1 ek. pirospaprika, 1 ek.
paradicsomszósz (esetleg ketchup), 1 dl tejföl 2 tojás + 1
tojássárgája (3 tojás), 1 csipet chili, margarin a forma
kikenéséhez só, fekete bors.
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjastól sós
vízben nem teljesen puhára megfőzzük, leszűrjük,
megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A pulykahúst megmossuk,
szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát,
fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Egy tűzálló
tálat kivajazunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 4. fokozat)
előmelegítjük. Elkészítés: 1. Az olajat serpenyőben
felmelegítjük, és a húst a hagymával együtt szép pirosra
sütjük. Megszórjuk sóval, borssal, a fokhagymával,
petrezselyemmel és paprikával. (Ajánlhatom még a majoránna,
kakukkfű, oregánó, rozmaring négyest, amit paradicsomos
kajaknál szoktam használni) Hirtelen erős tűzön megpirítjuk,
közben rátesszük a paradicsompürét is. Ha túl sűrű, egy
kevés vízzel felengedhetjük. A lényeg, hogy a végen sűrű
legyen. 2. A tűzálló tálba egy réteg burgonyát teszünk,
gyengéden sózzuk, borsozzuk, ráterítünk egy sor pulykahúst,
majd ismét burgonyát stb. A tetejére burgonya kerüljön. 3. A
tejszint, a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, a csipet
chilit jól összekeverjük, és ezzel a mártással leöntjük a
burgonyát. 4. A sütőben kb. 35 percig szép aranybarnára
sütjük. Forrón friss salátával, savanyúsággal tálaljuk
Sorciére-tál (boszorkánytál)
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 3 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 8 dkg liszt,
3 dl vörösbor, 6 dl víz, 1-2 babérlevél, néhány szem
feketebors, kakukkfű, 4 szem kockacukor, 1 evőkanál
áfonyalekvár, 3 evőkanál olaj, só.
A felszeletelt és megsózott húst a forró olajban mindkét
oldalán pirosra sütjük. A hússzeleteket egy tálra tesszük.
A maradék olajban felolvasztjuk, és világosbarnára pirítjuk
a kockacukrot, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és
hagymát, a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szemes borsot, s
ha színük aranysárga, behintjük liszttel, és addig keverjük,
míg világosbarna nem lesz. Beletesszük a paradicsompürét,
felengedjük a borral és a vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk
a húst, az áfonyaízt, és lefödve a sütőben puhára
pároljuk. A húst tálalótálra rakjuk, a mártást
turmixgépben áttörjük, utána a hús tetejére öntjük.
Sonkás egytál
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 20 dkg sampinyon gomba, 2 ek. citromlé,
20 dkg gépsonka, 40 dkg hosszú szemű rizs, 1 ek. vaj, 2 ek.
olaj, 7,5 dl húsleves kockából, 10 dkg reszelt trappista vagy
egyéb sajt.
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát
megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, megcsepegtetjük citromlével.
A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A rizst megmossuk. A vajat
felforrósítjuk, és megpároljuk benne a gombát. Az olajat
felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát.
Hozzáadjuk a rizst, és kissé megpirítjuk. A gombát, a
sonkát belekeverjük, aláöntjük a húslevest, sóval
ízesítjük, és fedő alatt kb. 20 percig, főzzük. Lefedve
még 15 percig állni hagyjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és
tálaljuk.
Szegedi tarhonya
Hozzávalók:
20 dkg debreceni kolbász, 20 dkg tarhonya, 1 vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna, esetleg füstölt leveskocka, 2
evőkanál lecsó, pirospaprika, só.
A szalonnát kevés olajon kisütjük. A zsiradékon megpirítjuk
a tarhonyát, rátesszük a hagymát, pirospaprikát, sót, és
vízzel felöntjük. Fedő alatt puhára főzzük. Mikor majdnem
elfőtte a levét, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és
a lecsót, majd készre főzzük.
Szomszédasszony remeke
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 3 cl olaj, só, víz, 30 dkg gomba,
20 dkg pápai sonka, 2 fej vöröshagyma, 3 tojás, 3 dl tejföl,
só, őrölt fekete bors, vágott petrezselyemzöld, néhány
szem kapribogyó.
A sütőt 190 fokra melegítjük. Az átszitált lisztet vajjal,
olajjal, kevés vízzel összegyúrjuk, sóval ízesítjük.
Kinyújtjuk, nyújtófára feltekerjük, és a kerek tűzálló
tálba fektetjük, a széleit levágjuk. 10 percig forró
sütőben elősütjük, majd pihentetjük, közben a gombát
szeletekre vágjuk és vajon, apróra vágott vöröshagymával
és petrezselyemzölddel zsírjára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni,
hozzákeverjük az apróra vágott sonkát is és a
tésztaformát ezzel megtöltjük. Végezetül a tejfölt a
tojásokkal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a
kapribogyót is, és a formát felöntjük vele. Forró sütőben
20 perc alatt elkészül.
Tavaszi egytál
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb, 10-12 palacsinta, 8-10 dkg zsír vagy olaj,
3-4 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, ízlés
szerint só, pirospaprika
A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és tetszés szerinti
feldaraboljuk. A zsíron vagy olajon a megtisztított, apróra
vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. A tűzről levéve
megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk az előkészített
húst, jól átpirítjuk, és hozzátesszük a megmosott,
felszeletelt zöldpaprikát. Ízlés szerint sózzuk, kevés
vizet öntünk hozzá, és a húst puhára pároljuk. A megfőtt
húst a szaftból kiszedjük, húsdarálón ledaráljuk, a
palacsintákat megtöltjük, majd jénai tálra rendezzük. A
visszamaradt szafttal a tejfölt elkeverjük, és a
palacsintákat meglocsoljuk vele. Hideg sütőbe tesszük, és
átforrósítjuk. Megjegyzés: A húsos palacsinta másik
változata, hogy a megtöltött palacsintákat felvert tojásba,
majd zsemlemorzsába forgatjuk, közepesen forró olajban
kisütjük, és tálra rendezzük. Tartármártással, sült
burgonyával kínáljuk.
Rizottó sertéshússal
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa 10
dkg fehérrépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 csokor
petrezselyemzöld 20 dkg rizs, 10 dkg reszelt trappista vagy
egyéb sajt, bors, só, olaj
A húst apró kockákra vágjuk. Az olajban az apróra vágott
hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, egy pici vizet,
megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Amikor már felig puha,
beletesszük az apró kockákra vágott zöldségeket puhulási
sorrendben. Először a gyökereket, később a gombát,
legvégén a borsot. Fűszerezzük borssal, és zsírjára
pirítjuk. Hozzákeverjük a párolt rizst, a petrezselyemzöldet
és a reszelt sajt felét. Csészébe nyomkodjuk, és a
tányérra borítjuk. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal.