Főzelékek
Karalábéfőzelék
Hozzávalók:
50 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt,
petrezselyemzöld, só, bors.
A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt
követően megsózzuk,
egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig
500 W-on főzzük.
Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd
hozzákeverjük a
megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s
ezután 10 percig 500
W-on puhára főzzük.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
40 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál
liszt, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, pirospaprika,
só.
A megmosott lencsét egy edénybe tesszük, s annyi vizet
öntünk rá, hogy ellepje.
Megsózzuk, majd babérlevelet teszünk bele. Az edényt a
sütőbe helyezzük és a
lencsét 16 perc alatt 500 W-on puhára főzzük. A füstölt
szalonnát 2 percig 500
W-on olvasztjuk, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet és
2 percig 500 W-on
rántást készítünk. Ezután a rántáshoz egy kevés zúzott
fokhagymát,
vöröshagymát, pirospaprikát keverünk, s ezzel berántjuk a
lencsét.
Kelbimbófőzelék,
gombával
Hozzávalók: 1 kg friss vagy 1
csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1
teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry,
ételízesítő.
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és az olajon
megpirítjuk. Hozzáadjuk a kelbimbót, az apróra vágott
petrezselymet és a meghámozott felkockázott burgonyát.
Ízesítjük. Fedő alatt, rövid ideig pároljuk, majd kb. 3 dl
vízzel, felöntjük és megfőzzük. Eközben kikeverjük a
tejfölt a liszttel, a curryvel és kevés vízzel hígítjuk.
Ahogy a burgonya megfőtt, hozzáadjuk a tejfölös masszát, és
összefőzzük vele.
Szalonnás
burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1 kg újburgonya
vagy apró szemű öreg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, két
fej vöröshagyma, két evőkanál liszt, egy húsleveskocka, só,
törött fekete bors.
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára
főzzük és leszűrjük. Fölszeleteljük, becakkozzuk és
ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük
és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott
hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük fél liter
krumplilével vagy vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk,
belerakjuk a megpuhult burgonyát és törött fekete borssal
meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a
főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.
Finomfőzelék
Hozzávalók: 60 dkg vegyes
zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg konzerv (vagy friss)
zöldborsó, 4 dkg zsír, két evőkanál liszt, 1 dl tej, egy
csomó petrezselyemzöld, cukor, só.
A megtisztított zöldségféléket apró kockára vágjuk,
megmossuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni.
A zsírból, lisztből, az apróra vágott petrezselyemzöldből
világos rántást készítünk, a tejjel és kevés vízzel
feleresztjük és a puhára főtt zöldséget berántjuk.
Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzerv
zöldborsót használunk, azt akkor tegyük bele, ha a többi
zöldségféle már megfőtt.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2
evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, pirospaprika,
ecet, 1 dl tejföl, só
A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben
főzzük, a babérlevéllel együtt. Világos rántást
készítünk. Beleszórunk egy kevés pirospaprikát,
felengedjük vízzel, és a majdnem főtt burgonyához adjuk. A
végén belekeverjük a tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet.
Majoránnás: A rántásba, pirospaprika helyett, majoránnát
morzsolunk, és borsot szórunk
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 kg édes
fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 5 dkg liszt,
1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom, vöröshagyma, 4 dkg
cukor (ill. ízlés szerint) 1/2 dkg só
Elkészítés: A káposztát ujjnyi vastag szeletekre vágva,
apróra vágott hagymával, forró sós vízben feltéve puhára
főzzük. Sötét zsemleszínű rántást készítünk, a
paradicsommal felengedjük, ezt a káposztára öntjük, ezzel is
még 10 percig főzzük, és a cukorral ízesítjük. Bármilyen
feltéttel tálalhatjuk.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: zsír, zöldborsó,
cukor, só, petrezselymzöld, liszt, víz
1 kanál zsírba 1 kg kifejtett zöldborsút teszünk. Kevés
cukrot és sót adunk hozzá és fedő alatt pároljuk. Ha
megpuhult, finomra vágott petrezselyemlevelet teszünk bele és
1-2 evőkanál lisztet, hintünk rá. Annyi csontlével, vagy
vízzel engedjük fel, hogy főzeléksűrűségű legyen.
Zöldbab főzelék
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1
leveskocka, petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt,
1 teáskanál ecet, só
A szálkátlanított, feldarabolt zöldbabot, 1 liter sós,
leveskockás vízben, puhára főzzük. Tejfölös habarással
sűrítjük, ételízesítővel, ecettel ízesítjük. A végén
megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hidegen is finom.
Fagyasztott zöldbabot ugyanígy kell készíteni.
Tarkabab főzelék
Hozzávalók: 50 dkg száraz bab, 2
evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma, ecet, tejföl, füstölt hús kocka, só
A babot beáztatjuk. Annyi füstölt húslében, amennyi ellepi,
a babot puhára főzzük, csak azután sózzuk. Rántást
készítünk, amiben megpirítjuk a hagymát, legvégén a
zúzott fokhagymát is. A megfőtt babhoz adjuk. Ecettel,
tejföllel ízesítjük.
Sárgarépa-főzelék
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 2
ek. olaj, 2 dkg liszt, 2-3 dkg cukor, tej, petrezselyemzöld, só
A sárgarépát vékonyra szeleteljük (én kockára emlékszem)
és forró olajban kevés hús- v. csontlével, sóval, cukorral
fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, még egy
keveset pirítjuk, a liszttel meghintjük és tejjel felengedjük.
Petrezselyemmel v. citrom héjával ízesítjük.
Salátafőzelék (2
személyre)
Hozzávalók: 2 fej saláta, 1 ek.
olaj, 1 ek. liszt, 1 dl 12 százalékos tejföl, kapor, fokhagyma,
ecet, só, cukor.
Elkészítés: A megtisztított salátát sós vízben puhára
főzzük. Világos rántással berántjuk, apróra vágott
fokhagymával, kaporral, ecettel, cukorral ízesítjük.
Legvégül hozzákeverjük a tejfölt, és még egyszer
felforraljuk.
Spenótfőzelék (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg spenót, 3 gerezd
fokhagyma, 1 l tej, 6+2 dkg vaj/ margarin, 8 dkg finomliszt, 8
tojás
Előkészítés: A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit
eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és
lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk.
Elkészítés: Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1
evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással
3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük,
kissé lecsepegtetjük, és botmixerrel péppé zúzzuk (vagy
vágódeszkán finomra, de nem túl pépesre vagdossuk).
Felforralunk 8 dl tejet. Felolvasztunk 6 dkg vajat/margarint,
beleszórjuk a lisztet, valamint az áttört fokhagymát, és
mérsékelt tűzön világosra pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a
tűzről, apránként hozzáadjuk előbb a maradék 2 dl hideg
tejet, majd a forrót, és folyamatosan keverve besűrítjük (3-5
perc), azaz tulajdonképpen besamelt készítünk. Beletesszük a
spenótpépet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal
illatosítjuk, és jól összeforraljuk. Nagyobb serpenyőben
felforrósítjuk a maradék 2 dkg vajat/margarint. Egyenként
felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró
zsiradékba csúsztatjuk, és takarékra kapcsolva, aszerint,
hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a
végén sózzuk, borsozzuk. A főzeléket mélytányérokba
szedjük, és a tetejükre csúsztatott 2-2 tükörtojással
tálaljuk
Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók 1 kg kelkáposzta, 1
kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag,
20 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 4 dkg liszt, fél
kávéskanál pirospaprika
Előkészítés: A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk,
torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a
köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk
vagy megreszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk,
apróra felkockázzuk.
Elkészítés: Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé
megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a
teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet
puhára főzzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirítjuk a
lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne.
Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára
keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2
merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük.
10 percig fedő nélkül, szelíden forraljuk, hogy rántás
ízét elveszítse. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást,
ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal
fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sülthúst,
fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk
hozzá