Köretek
Burgonyapüré
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 1 dl tej, 2 evőkanál margarin, só.
A burgonyát alaposan megmossuk, megszurkáljuk és héjában,
lefedve 18 percig 500
W-on pároljuk. Kivesszük a készülékből, meghámozzuk és
péppé törjük. Eközben az
1 dl tejet 2 perc alatt 500 W-on felmelegítjük, majd a
burgonyapéppel, sóval, margarinnal összekeverjük. Ezután 2
percig 500 W-on
összemelegítjük.
Gombás rizs
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 15 dkg gomba, 5 dl erőleves, 1 fej
vöröshagyma, 1 evőkanál vaj,
só.
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk. A vajat egy
edénybe tesszük és 2
percig 500 W-on felolvasztjuk, majd a hagymát beletéve, lefedve
3 perc alatt
500 W-on megpároljuk. Ezután a rizst és az alaposan megmosott,
megtisztított,
felszeletelt gombát hozzátesszük a hagymához és további 2
percig 500 W-on
főzzük. Megkeverjük, s újabb 2 percig pároljuk. A forrásban
lévő erőlevest
ráöntve megsózzuk, befedjük és 10 percig 500 W-on főzzük,
majd 10 percig
pihentetjük.
Mexikói köret
Hozzávalók:
20 dkg kukorica, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 1
evőkanál vaj, só.
A megtisztított, megmosott zöldségeket egy edénybe rakjuk,
olvasztott vajjal
meglocsoljuk, megsózzuk, megkeverjük, majd 10 percig 500 W-on
pároljuk.
Petrezselymes burgonya
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál
vaj, só.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk. A
finomra vágott
petrezselyemzöldet és a sót rászórjuk, majd a vajjal együtt
12 percig 500 W-on
lefedve pároljuk. Szükség esetén 1 evőkanál vizet öntünk
rá. 3 percenként
megkavarjuk, s közben vigyázunk arra, hogy kavarás közben ne
törjük össze a
burgonyát.
Rizibizi
Hozzávalók:
60 dkg rizs, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg trappista
vagy egyéb sajt, 5 gramm törött fekete bors, 1 csomó
petrezselyemzöld, ízlés szerint só
Párolt rizst készítünk. A zöldborsót vajon puhára
pároljuk, sóval ízesítjük, törött fekete borssal
fűszerezzük, petrezselyemzöldet adunk hozzá. A párolt
rizshez hozzákeverjük a zöldborsót és a reszelt sajtot. A
párolt rizshez hasonlóan tálaljuk. Rántott libamájhoz,
párizsi körítéshez adhatjuk.
Párolt rizs
Hozzávalók:
60 dkg rizs, 1 csomó petrezselyemzöld, 6 dkg
zsír, 5 dkg vöröshagyma, javasolt folyadékmennyiség 1,2
liter ízlés szerint só
A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg
vízben. Szitára öntjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát
megtisztítjuk, lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró
legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő (1,2 liter)
mennyiségű vizet forralunk, sóval együtt. Lábasban zsírt
melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel
üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő sós vízzel.
Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A
lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30
percig, pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a
sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk.
Ha szükséges, sózzuk, és ezután pecsenyevillával
könnyedén felkeverjük a rizst. Ha jól dolgoztunk, a
rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst
lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. A
párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk.
Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét
meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. A párolt rizst
borjúsülhöz, frissen sült natúrszeletekhez, becsináltakhoz
adjuk.
Majonézes burgonya
Hozzávalók:
2 kg hajába főtt burgonya, 3-4 fej lilahagyma,
majonéz, só.
Elkészítés: A meghámozott főtt burgonyát karikákra vágjuk,
a lilahagymát karikára vágjuk, sózzuk, és a burgonyával
óvatosan összekeverjük, néhány órára a hűtőszekrényben
állni hagyjuk, majd a majonézt is óvatosan hozzákeverjük.
Jól lehűtve tálaljuk.
Gánica
Hozzávalók
1000 g burgonya, 200 g liszt, 2 dl tejföl, 50 g
zsír, só
Elkészítése A megtisztított burgonyát felszeleteljük, és
hideg, sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő
tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és
összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit zsírral kikenünk,
evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk - figyeljünk
arra, hogy ne érjenek egymáshoz - és előmelegített sütőben
megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és
forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez
adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.
Galuska
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 20 dkg zsír, 3 db tojás, javasolt
folyadékmennyiség 0,4 l ízlés szerint só
Először is sós vizet forralunk. Összeállítjuk a
galuskatésztát. A tojásokat keverőtálba felütjük. Egy
kevés vizet és sót adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a
szitált lisztet. A galuskatésztát fakanállal keverjük össze.
Amikor a tojás és a víz keveréke egyneművé vált a liszttel,
akkor a galuskatészta elkészült. A galuskatésztát az erre
szolgáló szaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A
készre főtt galuskákat leszűrjük, alaposan leöblítjük és
lecsepegtetjük. Megfelelő méretű lábasban zsírt
melegítünk. Belekeverjük a galuskát, sózzuk, és
átforgatjuk. Azonnal, forrón, előmelegített tálra rakjuk.
Sokféle ételhez, így paprikáshoz, pörkölthöz tálalhatjuk
körítésként. Önálló ételként tojásos galuskát
készíthetünk belőle.
Cseh gombóc /knédli/
Hozzávalók:
2 db. Zsemle, 2 evőkanál zsiradék (lehetőleg
vaj) 1/2 l tej, néhány evőkanál liszt, egy kávéskanál só.
A zsemléket kis kockákra feldaraboljuk, majd két evőkanál
zsiradékban világosra pirítjuk. Ezt követően felöntsük
annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és egy óra hosszat
pihenni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha
szükséges még öntünk hozzá tejet, amennyit csak fel tud
szívni. Ezt követően megsózzuk, majd a liszttel, galuska
sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően egy
konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a
konyharuhára, kenyéralakúra formázzuk és becsavarjuk. A
konyharuha két végét szorosan elkötjük, és erősen
forrásban lévő sós vízben kb.30-40 percig, főzzük. Ha
elkészült, melegen kibontjuk, majd éles késsel fogyasztás
előtt szeleteljük.
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
három zsemle, tej, két evőkanál zsír, liszt,
két tojás, 1 dkg élesztő, só.
A szikkadt zsemléket kockára vágjuk és a zsírban
megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi,
és egy órát állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa
magát. Ekkor ütjük bele a tojásokat, sóval ízesítjük, és
annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska keménységű
tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a gombócunk, ha 1 dkg
élesztőt is morzsolunk a tejbe és azzal dagasztjuk meg a
tésztát. 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel
gombócokat formálva belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük.
Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk meg,
hogy átfőtt-e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a
legjobban.
Burgonyagombóc
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, egy evőkanál
búzadara, diónyi zsír, egy csokor petrezselyemzöld, egy
tojás, só, liszt.
Az áttört burgonyát és búzadarát a zsírban megpirítjuk,
majd a tűzről levéve meghintjük a finomra vágott
petrezselyemzölddel, beletesszük a tojást, és annyi liszttel
dagasztjuk be, hogy könnyű tészta legyen. Sóval ízesítjük,
kis gombócokat formálunk belőle és sós vízben kifőzzük (különösen
finom, ha a tálon meghintjük karikára vágott, lisztbe
mártott és bő, forró olajban kisütött hagymával).
Ropogós újburgonya
Hozzávalók:
1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál zsír,
só.
A megforrósított zsírra rádobjuk az alaposan megmosott, de
héjas újburgonyát és saját levében, fedő alatt puhára
pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg és nem kevergetjük,
hanem a lábast rázogatjuk, hogy a burgonyaszemek egyenletesen
puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós
barnára sütjük és csak a tálon sózzuk meg. Célszerű
nagyon vastag falú, pl. vaslábasban készíteni. Ha nem
kevertük, a burgonyák héját nem sértettük fel, nem kozmál
oda a burgonyánk
Tarhonya
Hozzávalók: 60 dkg tarhonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma,
5 gramm pirospaprika, javasolt folyadékmennyiség 1,2 l ízlés
szerint só
A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A tarhonya súlyához
viszonyítva kétszeres ( 1,2 liter) mennyiségű sós vizet
forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy
kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is
megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát
adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a sós,
forrásban levő vízzel. Felforraljuk, fedővel lefedjük. A
forró sütőbe helyezzük, és készre pároljuk. Miután a
tarhonyát kiemeltük a sütőből, pecsenyevillával
fölkeverjük. A tarhonya készíthető vöröshagyma és
fűszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdőben
tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón,
előmelegített tálra halmozzuk. Marhapörkölthöz adjuk.