Almaital
Hozzávalók:
7 kg alma, 6 liter víz, 2 dkg citromsav, 11 teáskanál
nátriumbenzoát, 1 kg méz.
Elkészítés:
Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a
magházakat, de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az
almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra,
fel is kockázhatjuk, de nem muszáj). Adjuk hozzá a vizet, a
ciromsavat és 1 teáskanál nátriumbenzoátot, majd alaposan
keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel
vagy törölközővel, és négy napig tartsuk hűvös helyen.
Naponta alaposan kavarjuk meg. Szűrjük meg és mérjük meg az
almalét (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozzá literenként 10 dkg
mézet és 1 teáskanál nátriumbenzoátot (ez összesen 1 kg
mézet és 10 teáskanál nátriumbenzoátot jelent). Töltsük a
levet jól kiforrázott (és lehűtött) üvegekbe (a lehűtésre
azért van szükség, hogy a forróság ne károsítsa a méz
hatóanyagait). Pont ezért az üvegek lezárása után nincs
szükség utólagos "dunsztolásra" sem, a méz
konzerváló hatása és a nátriumbenzoát együtt megvédik a
levet az idő előtti megromlástól.
Ha gondosan és tisztán dolgoztunk, akkor hideg helyen, jól
lezárva akár egy-két évig is eláll (egyébként nem fog,
mert nagyon finom).
Almaszörp
Hozzávalók:
3 kg alma, ahány liter az almalé, annyi mokkáskanál szalicil
és annyi kg cukor.
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, ledaráljuk és
mérlegen lemérjük. Az alma létártalmától függően
kilónként 7-8 dl vízzel összekeverjük és beletesszük a
szalicilt. Másnapig állni hagyjuk, majd gyolcson átszűrjük,
alaposon kinyomkodjuk. Literenként egy kiló cukorral
összekeverjük, nagy üvegbe töltjük, és fakanállal
időnként megkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Ha teljesen
feloldódott a cukor, vékony nyakú üvegbe töltve lezárjuk.
Ananászlimonádé
Hozzávalók:
8 cl ananászlé, 4 cl citromszörp, jég, szódavíz vagy
ivóvíz.
Elkészítés:
A pohárba betöltjük a citromszörpöt, az ananászlét, majd
feltöltjük szódavízzel vagy ivóvízzel, beletesszük a
jégkockákat, és felszolgáljuk.
Áfonyalikőr
Hozzávalók:
Áfonyaszemek, cukor, alkohol.
Elkészítés:
Egy sötét színű üveget teletöltünk érett, kék áfonya
szemekkel. Ráteszünk 1 literes üveghez 15 dkg cukrot,
feltöltjük tiszta szesszel vagy barack pálinkával.
Szobahőmérsékleten tároljuk, és naponta rázogatjuk. Kb. 1
hónap múlva megkóstolhatjuk az igazán pazar, illatos, finom
áfonyalikőrt. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
Az áfonyaszemeket is meg lehet enni, de csak módjával, mert
nagyon hamar megárt. (1 kávéskanál áfonyaszem felér 1 dl
tiszta pálinkával.)
Baileys 1.
Hozzávalók:
0,5 liter kommersz konyak, 8 dl habtejszín, 4 tubus sürített
tej, 3 dl finom feketekávé, 2 evőkanál instant kakaó, 2
csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A kakaót a feketekávéval csomómentesre keverjük és hidegen
a többi hozzávalóval jól összekeverjük.
Baileys 2.
Hozzávalók:
5 dl főzőtejszín, 12 evőkanál porcukor, 3 púpozott
evőkanál ír kapucsínópor, 4 tojás sárgája, 1 csomag
vaníliás cukor, 0,5 liter vodka (pl. Spasskaya, keleti
ízesítésű - ez nagyon bevált, és olcsó!).
Elkészítés:
A hozzávalókat a vodka nélkül csomómentesre turmixoljuk,
majd hozzáadjuk a vodkát. Gyenge lángon főzni kezdjük, de
csak addig, hogy a tojás ki ne csapódjon. (Éppen csak
langyosítjuk!) Majd üvegekbe töltjük - kb. 1,4 liter lesz
belőle - és hűtőbe tesszük.
Az eredetinél jóval világosabb, sűrűbb, és erősebb lesz, s
szerintem finomabb is. :) Minél tovább össze tud érni (azaz
minél később fogyasztjuk) annál finomabb. Ha nincs otthon tej
vagy tejszín a kávéba, nyugodtan lehet vele helyettesíteni.
Nagyon finom!
Baracklikőr
Hozzávalók:
75 dkg méz, 1 kg darált barack, 5 barackmag bél, 3/4 liter 80
fokos alkohol, 3/4 liter víz, kevés csersav.
Elkészítés:
A barackot megmossuk, ledaráljuk, hozzátesszük a barackmagot,
s az átszűrt mézszörpöt, amit előzőleg összefőztünk a
mézzel, vízzel s csersavval, majd lehűtöttük. Hozzáadjuk a
szeszt és meleg helyen 14 napig állni hagyjuk. Leülepítjük,
átszűrjük és üvegekbe töltjük. A méz lehetőleg világos
színű (akác) legyen.
Bájital
Hozzávalók:
1 lat fehér mákmag, 1 lat zab, 3 lat törött bors, kevés
borágó és fehér mályvagyökér, 2 lat tengeri szőlő,
liktárium.
Elkészítés:
Bizonyára érdekelni fogja kedves háziasszonyainkat, hogy
elődeink, nagyanyáink miként főzték ezt az italt, ha
férjük idegei elernyedtek, elbágyadtak. A recipe 1845-ben
adatott nyilvánosságra Czifrai István szakácsmester
jóvoltából. A recipe így hangzik: Végy egy lat (egy lat = 1,75
dkg) fehér mákmagot, egy lat zabot, három lat törött borsot,
kevés borágót és fehér mályvagyökeret, főzd mind együtt
3 itce (egy itce = 0,8 l) vízben egy álló óra hosszáig.
Szűrd át szitán, adj hozzá 2 lat tengeri szőlőt és habzó
liktáriumot.
Ezt a ritkító, hivesítő italt ihatod álmatlanságban,
mellgörcsben és bágyadtságban.
Bodzabogyólikőr
Hozzávalók:
30 dkg bodzabogyó, 4 dl 96%-os alkohol, 6 dl víz, 1-2 szem
szegfűszeg, kis darab fahéj, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Az enyhén összetört bodzabogyókat egy nagyobb, széles
szájú üvegbe töltjük, és az alkoholt rátöltjük.
Beledobjuk a fűszereket, és 15 napig állni hagyjuk. 6 dl
vízben felfőzzük a cukrot, majd kihűtjük és az alkoholos
bodzaléhez öntjük. Az egészet jól összekeverjük,
átszűrjük és jól záródó üvegekbe töltjük. Csak
néhány hét múlva fogyasztható, addigra érik össze.
Bodzaital
Hozzávalók:
8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag
citrompótló, 1 citrom karikára vágva.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egyenként vízbe márjuk, majd lecsurgatjuk. A
többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a
bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg helyre állítjuk.
Leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve azonnal
fogyasztható.
Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
Bodzaszörp (télire)
Hozzávalók:
10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg
borkősav, ugyanennyi citromsav.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd
lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6
liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a
borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen
állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1
kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt
üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük.
Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Bowle
Hozzávalók:
50 dkg gyümölcs, 15 dkg porcukor, 15 cl Triple - sec, 5 cl
Brandy, 2 liter fehérbor, 1 üveg pezsgő, 1 liter szikvíz.
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük.
Bólé vegyes
gyümölcsökből
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt, 20 dkg őszibarackbefőtt, 15 dkg eper, 15
dkg ribizli, 1 dl konyak, 1 dl Maraschino likőr, 7 dl száraz
fehérbor, 7 dl száraz pezsgő.
Elkészítés:
A befőtteket bóléstálban összekeverjük, hozzáadjuk a
ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt és a
bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás
előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel.
Citromlikőr
Hozzávalók:
4 érett citrom, 300 g cukor, 0,7 dl fehér rum, 4 ek. citromlé
(zöld héjú citromból), 1/2 teáskanál koriandermag.
Elkészítés:
A citromot forró vízzel leöblítjük, és vékonyan
meghámozzuk, levét kinyomjuk. A héját és levét 1/8 l
vízzel és a cukorral gyenge tűzön fedő alatt kb. 20 percig
főzzük, majd lehűtjük. A szirupot, rumot, 4 ek. citromlevet
és a koriandert üvegbe töltjük, és szorosan lezárjuk.
Világos helyen 6 hétig állni hagyjuk, alkalmanként
megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve
üvegekbe töltjük, és további 4 hétig állni hagyjuk, csak
azután fogyasztjuk.
Cseresznyesorbet
Hozzávalók:
40 dkg érett cseresznye, 27,5 dkg cukor, 1 citrom, 4 dl víz.
Elkészítés:
Alaposan megmossuk az egészséges cseresznyeszemeket. Kimagozzuk,
ledaráljuk vagy turmixoljuk. Ezután tálba tesszük, és
meghintjük a citrom leszűrt levével. A vizet és a cukrot egy
edénybe tesszük és néhány percig forraljuk, amíg a cukor
teljesen felolvad, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután
kihűlt, hozzáadjuk a cseresznyepépet és jól összekeverjük.
Fagylaltgépbe töltjük, vagy az alábbiak szerint járunk el:
Elektromos habverővel 20-30 másodpercig keverjük (kézi
habverővel legalább egy percig). A keveréket fém jégtartóba
öntjük, és több mint egy órára a mélyhűtőbe tesszük,
amíg jól megfagy. Ismét 20-30 másodpercig verjük fel
elektromos habverővel. A keveréket visszaöntjük a
jégtartóba, s a kívánt állag eléréséig (kb. 1 óra) a
mélyhűtőben tartjuk.
Csokoládé likőr
Hozzávalók:
4 tojás sárgája, 50 dkg cukor, 0,5 dl víz, 5 dkg kakaó, 5 dl
tej, 10 dkg étcsokoládé, 4 dl pálinka vagy 2,5 dl 96
százalékos tiszta szesz.
Elkészítés:
4 tojás sárgáját kikeverünk 1/2 kg cukorral, kb. 1/2 dl
vízzel, majd hozzáadunk 5 dkg kakaót és 1/2 l tejet. Ezt
simára keverjük, és felfőzzük. A tűzről levéve állandó
keverés mellett hűtjük, és 10 dkg étcsokoládét teszünk
hozzá. Ha teljesen kihűlt, 4 dl pálinkát vagy 2,5 dl tiszta
szeszt adunk hozzá.
Csokoládélikőr 1.
Hozzávalók:
2 dl víz, 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, 2,5 dl rum,
sűrített tej.
Elkészítés:
A vizet a cukorral és a kakaóval összefőzzük. Ha kihűlt,
sűrített tejet nyomunk bele, és hozzáadjuk a rumot.
Datolyaital
Hozzávalók:
1 kis doboz szárított datolya, 3 egész citrom, 3 dl
narancsszörp, 3 dl vodka, 3 dl rum, 4 zacskó Earl Grey filteres
tea.
Elkészítés:
A préselt datolyát kimagozom, és nagyon apróra összevágom.
Háromliteres befőttes üvegbe rakom és ráöntöm a
narancsszörpöt, a vodkát és a rumot. Rácsavarom a citromok
levét. A teából egy liternyi erős italt főzök, majd a
forró teával feltöltöm az üveget. Az egészet jól
összekeverem és hagyom, hogy kihűljön. Ezután befedem, és a
hűtőszekrényben két hétig érlelem. Végül finom szűrőn
leszűröm és kis palackokba töltve, jól ledugaszolom.
A hűtőszekrényben tárolom. Édes sütemények mellé
rendkívül finom.
Dél-ausztriai
mézpálinka
Hozzávalók:
1 liter "Treberschnaps" (törkölypálinka), 3
evőkanál erdei virágméz, egy kis darab citromhéj (csak a
sárga része).
Elkészítés:
3 hónapig érlelődik, hűvös helyen.
Az edényt naponta erősen fel kell rázni!
Diólikőr
Hozzávalók:
30 dkg négyfelé vágott zöld dió, 2 dkg egész fahéj, 1 dkg
szegfűszeg, 30-40 dkg cukor, 1 liter gyümölcspálinka.
Elkészítés:
A hozzávalókat csavaros üvegbe rakjuk és ráöntjük a
pálinkát. Négy hétre napos helyre állítjuk, s minden nap
megrázogatjuk. A végén leszűrjük.
Egresszörp
Hozzávalók:
1 kg egres, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
ízlés szerint cukor.
Elkészítés:
A megtisztított egrest megmosom, lecsöpögtetem, majd lábosba
teszem. Befedem és saját levében, kis lángon puhára párolom.
Ezután rácsavarom a citromlevet és rászórom a reszelt
citromhéjat. Épp csak egyet forralok rajta, és ha kihűlt,
turmixgépbe öntöm. Pépesre keverem, majd nagyon finom
szűrőn lecsöpögtetem. Az így kapott gyümölcslevet ízlés
szerinti cukormennyiséggel elkeverem, és szörpös üvegbe
öntöm. A hűtőszekrényben, jól ledugaszolva, két hétig
biztonságosan eltartható.
Jéghidegre hűtött szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva
fogyasztható, a nyári melegben rendkívül üdítő kellemesen
savanykás íze miatt.
Egyszerű málnaszörp
Hozzávalók:
3 kg érett málna, 2 kg kristálycukor, 1 dkg citromsav.
Egyszerűen, bár kissé hosszadalmasan készíthető.
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se maradjon
benne. Apránként, szűrőbe téve, gyenge vízsugár alatt
megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy gondosan kimosott ötliteres
befőttesüvegbe töltjük. Egészen lazán lefedjük (nem
kötjük le), és napos ablakban 8 napig érleljük. Az egész
zavarossá válik, apró buborékok keletkeznek benne és a
tetején is. Az erjesztési idő letelte után felfüggesztett,
egészen vékony vászon- vagy tüllzacskóba öntjük,
aláteszünk egy megfelelő nagyságú edényt, és egy
éjszakán keresztül csöpögtetjük. Másnap a tüllzacskót
kissé ki is nyomkodjuk, majd a lébe hidegen belekeverjük a
cukrot és a citromsavat. Ha elolvadt, felforraljuk, közben
állandóan kevergetjük. A tetejéről folyamatosan
leszedegetjük a habot, és addig főzzük, amíg a
habképződés be nem fejeződik. (Ez akár 25 percig is
eltarthat.) A szörpöt még tűzforrón az előkészített,
lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, és parafa
dugóval lezárjuk. (Aki egészen biztos akar lenni abban, hogy a
szörp hosszú ideig eláll, ne sajnálja a fáradságot, és
olvasztott gyertyaviaszban forgassa meg az üveg, dugós száját,
így azt abszolút légmentesen lezárja.)
A málnaszörp az egyik legismertebb és legkedveltebb ital
gyerekek és felnőttek körében. Sima vagy szódavízzel
hígítva, tejjel összeturmixolva fogyaszthatjuk, de tejes
ételek vagy édességek ízesítésére is alkalmas.
Eperlikőr
Hozzávalók:
1,2 kg érett eper, 7 dl kommersz konyak, 60 dkg cukor.
Elkészítés:
A megtisztított epret alaposan megmossuk és megszárítjuk,
majd egy nagy cserépfazék vagy befőttesüveg aljára halmozzuk.
Meghintjük a cukorral, leöntjük az alkohollal, és
légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapra a kamrába
állítjuk, közben többször megrázogatjuk, hogy a cukor
feloldódjon. A likőrt leöntjük, és zárható üvegbe
töltjük, a visszamaradt epret gyümölcssalátákba,
fagylaltkelyhekbe, használhatjuk fel.
Erdei szamóca- vagy
málnalikőr 1.
Hozzávalók:
50 dkg málna vagy erdei szamóca, 43 dkg cukor, 3 dl alkohol.
Elkészítés:
Fél liter vízben melegítve feloldjuk a cukrot, majd langyosra
hűtjük. Hozzáöntjük az alkoholt, meg annyi vizet, hogy 1
liternyi folyadékunk legyen. Egy 5 literes uborkásüvegbe
öntjük a gyümölcsöt, ráöntjük a szeszes oldatot és az
üveget lekötve, időnként megrázva 10-12 napig állni hagyjuk.
Ezután nedves szűrőpapíron átszűrjük, és üvegekbe
töltjük.
Feketeribiszkelé
Hozzávalók:
1 kg feketeribiszke, 8 dkg cukor, 10 dkg citromsav.
Elkészítés:
A ribiszkét megmossuk, lecsumázzuk, szétnyomkodjuk. A
citromsavat háromnegyed liter vízben feloldjuk, a ribiszkével
összekeverjük, egy napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, a
levet a cukorral addig keverjük, amíg fel nem oldódott.
Üvegekbe töltve lezárjuk.
Fügelikőr
Hozzávalók:
25 dkg érett füge, 2 dkg friss gyömbér, 8 dkg fehér
kandiscukor, 0,5 l vodka.
Elkészítés:
A meghámozott fügét negyedeljük, a gyömbért felszeleteljük,
és a többi hozzávalóval üvegbe tesszük, szorosan lezárjuk.
Világos helyen kb. 2 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként
megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren
átszűrjük, üvegekbe töltjük és lezárjuk. További 3
hónapig pihentetjük, csak azután fogyasztjuk.
Grapefruit sorbet
Hozzávalók:
0,5 liter forró víz, 8 dl grapefruit lé, 2 teáskanál
zselatin, 2 evőkanál hideg víz, 4 dl méz, 1 egész citrom
leve, csíkokra vágott, cukrozott narancshéj.
Elkészítés:
Lágyítsuk meg a zselatint hideg vízben. Adjuk hozzá a forró
vizet és a mézet. Addig keverjük, míg egyenletesen fel nem
oldódik, majd hűtsük le és adjuk hozzá a gyümölcsleveket.
Hűtse be, majd három rész összetört jégre egy rész
sörbetet öntve tálaljuk. Az adagokat kandírozott
cseresznyével, vagy csíkokra vágott, cukrozott narancshéjjal
díszíthetjük.
Igazi málnaszörp
Hozzávalók:
1.5 kg jó érett málna, 1 kg kristálycukor, 1/2 dkg citromsav.
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se
kerülhessen bele. Apránként, szűrőbe rakva, gyenge
vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy gondosan
kimosott, háromliteres uborkás üvegbe beletöltjük a
gyümölcsöt. Egészen lazán befedjük (nem kötjük le), és
napos konyhaablakban 8 napig érleljük. Az egész zavarossá
válik, apró hólyagok keletkeznek benne és a tetején is. Az
erjesztési idő letelte után felfüggesztett, egészen vékony
vászon- vagy tüllzacskóba öntjük, megfelelő nagyságú
edényt teszünk alá, és egy éjszakán keresztül
csöpögtetjük. Másnap kissé ki is nyomkodjuk, majd a lébe
hidegen belekeverjük a cukrot. Ha a cukor elolvadt, a
citromsavat is beletesszük, aztán felforraljuk, közben
állandóan kevergetjük. A tetejéről folyamatosan
leszedegetjük a habot, és addig főzzük, amíg a
habképződés befejeződik. (Ez akár 25 percig is eltarthat.) A
szörpöt még tűzforrón beletöltjük az előkészített,
lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe, és parafa dugóval
lezárjuk. (Aki egészen biztos akar lenni abban, hogy a szörp
hosszú ideig eláll, ne sajnálja a fáradságot, és olvasztott
gyertyaviaszban forgassa meg az üveg, dugós száját, így azt
abszolút légmentesen lezárhatja.
Irsih cream koktél
Hozzávalók:
2 dl Baileys, (tört) jég, vanília fagyi, 1 dl tej, a
díszítéshez barnacukor.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerbe öntjük, összerázzuk. A poharak
szélét megvizezzük, majd beleforgatjuk a barnacukorba. A
koktélt poharakba öntjük, és kínáljuk.
Jeges gyümölcstea
Hozzávalók:
4 csomag filteres tea, 2,4 dl forró víz, 17 dkg méz, 1,2 dkg
friss, morzsolt mentalevél, 2,4 dl narancslé, 1,8 dl
ananászlé, 0,6 dl citromlé, 12 db jégkocka, összetörve, 1,4
liter szódavíz.
Elkészítés:
Tegyük a filteres teákat egy közepes tálba, és öntsük rá
a forró vizet. Hagyjuk állni 10 percig. Vegyük ki a teás
zacskókat. Adjuk hozzá a mézet és a mentaleveleket, és
alaposan keverjük el a forró lében. Egy nagy tálban keverjük
össze a gyümölcsleveket, adjuk hozzá a teát, hagyjuk
lehűlni, majd fagyasszuk. A felszolgáláshoz töltsük meg a
kristálypoharakat a jégőrleménnyel, adagonként töltsünk
beléjük 1,2 deciliternyit a teakeverékből, aztán töltsük
tele a poharakat szódavízzel.
Hidegen szervírozzuk
Jeges-meggyes
Hozzávalók:
4-5 nagy jégkocka, 1/2 citrom, 6 cl meggylikőr.
Elkészítés:
A jégkockákat tiszta konyharuhába göngyöljük,
húskalapáccsal ("klopfolóval") nem túl apróra
törjük. Nagyobb, henger formájú pohárba szórjuk. A
citromból levágunk vékony karikákat a díszítéshez. A
maradék levét kinyomkodjuk, hozzákeverjük a meggylikőrt, és
a tört jég tetejére öntjük.
A pohár peremét a levágott citromkarikával díszítjük.
Kiviturmix
Hozzávalók:
80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 liter tej, őrölt
fahéj.
Elkészítés:
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a
mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat.
Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt,
jól lehűtött tejet, és simára keverjük.
Koronás koktél
Hozzávalók:
2 narancs, 15 dkg sárgabarackbefőtt, 15 dkg eper, 10 dkg
Koronás Finomított Kristálycukor, 1 üveg vörösbor, 1 üveg,
pezsgő.
Elkészítés:
A hozzávalókat bólétálban összekeverjük, majd hűtve,
krusztázott poharakban kínáljuk
Krampampuli
Hozzávalók:
Datolya, füge, mazsola, cukrozott narancshéj, dióval bélelt
aszaltszilva, kockacukor, fél liter rum, 2 liter fűszeres tea,
1 liter fehérbor, 2 narancs, 2 citrom.
Elkészítés:
Tűzálló tálban készítjük, majd vagdalt déli gyümölcsöt
helyezünk bele. A tál tetejére rostélyt vagy szűrőt
teszünk, erre helyezzük a narancs - vagy citromhéjjal
ízesített kockacukrot. Meglocsoljuk fél liter felmelegített
rummal (Portorico), az alkohol meggyullad és a cukor lassan
rácsepeg a gyümölcsre, ezután 2 liter fűszeres teát adunk
hozzá, majd 1 liter fehértbort, 2 narancs - és 2 citrom levét
összekeverjük, picit állni hagyjuk és hőálló pohárban
melegen tálaljuk.
Málna angolosan
Hozzávalók:
2 kg tisztított málna, 1.6 kg porcukor.
Elkészítés:
Porcelánedénybe rétegezem a gondosan megmosott gyümölcsöt a
cukorral, lefedem az edényt, és hűvös helyen egy napig állni
hagyom. Másnap leöntöm a levét, és habzásig felfőzöm. A
habot szűrőkanállal leszedem, és a forró levet a
gyümölcsre öntöm. A lé felforralását 3-4 napig minden nap
megismétlem, és az utolsó napon a gyümölccsel együtt
főzöm fel. Forrón üvegekbe rakom és kigőzölöm.
Málnaturmix
Hozzávalók:
50 dkg málna, 15 dkg porcukor, 1,5 liter tej.
Elkészítés:
A megmosott málnát turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a
porcukrot és a tejet, majd simára keverjük.
Málnás limonádé-turmix
Hozzávalók:
20 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 5 citrom, 2 liter ásványvíz.
Elkészítés:
A málnaszörpöt és a citromok levét összekeverjük, majd
közvetlen fogyasztás előtt felengedjük a jól lehűtött
ásványvízzel. Poharakba töltjük, és mindegyikbe teszünk
néhány szem friss málnát.
Málnás sárgarépalé
Hozzávalók:
Személyenként 5 dkg málna, 10 dkg reszelt sárgarépa, 1 dl
tej, 1 kiskanál citromlé.
Elkészítés:
A friss, zsenge reszelt sárgarépát a citromlével, a
málnával és a tejjel a turmixgépbe töltjük, 2-3 percig
turmixoljuk, jégkockával hűtve tálaljuk.
Meggyivólé cukor
nélkül
Hozzávalók:
Érett meggy tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5
dkg összetört meggymag, 4-5 evőkanál folyékony édesítő, 1
mokkáskanál nátrium-benzoikum.
Elkészítés:
A gondosan átválogatott gyümölcsöt szárától megfosztjuk,
és fél óráig langyos vízben áztatjuk. Tiszta tálba
átszedjük, váltott vízben újra megmossuk, majd
lecsöpögtetjük és kimagozzuk. A magokat a meggyhez képest
megadott mennyiségben egy mozsárban szilánkosra törjük. A
kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépesre zúzzuk, és
befőzőlábosba tesszük. Hozzáadjuk az összetört meggymagot
is, majd egy pillanatra felforraljuk. A tűzről azonnal
lehúzzuk, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Másnapig az
edényben hagyjuk, azután átszűrjük, sőt át is nyomkodjuk.
A lébe belekeverjük az édesítőt és a tartósítót.
Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük.
Lekötjük, majd gőzölőfazékban 25-30 perc alatt
felforrósítjuk. A gyümölcslé gyöngyözésétől számított
30 percig állandó, nagyon gyenge forrásban tartjuk, és
azonnal száraz gőzbe tesszük.
A rostos ivólé nagyon egészséges, segíti az emésztést. Ha
valaki mégsem rostos ivólevet óhajt készíteni, legalább
kétszer szűrje át a meggylevet, másodszor gézen vagy
tüllön keresztül.
Meggylikőr
Hozzávalók:
60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter
víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet
héjas citrom, 1 késhegynyi csersav.
Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni
hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi
hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a
mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet
állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük,
tároljuk.
Mézes diópálinka
Hozzávalók:
1 liter tiszta alkohol, 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg virágméz,
1 dkg szegfűszeg, 1 dkg őrölt fahéj. Nagyon egyszerű.
Időigényes.
Elkészítés:
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra
összevágjuk, és beletesszük az alkoholba. Jól ledugaszolt
üvegben legalább négy hétig hűvös helyen hagyjuk állni.
Ezután beleszórjuk a megroppantott szegfűszeget és a fahéjat.
5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak
egyet forralunk rajta. A tűzről lehúzzuk, és hagyjuk teljesen
kihűlni. A tetején képződött habot gondosan leszedegetjük.
A diós-fűszeres alkoholt (a diódarabkákkal együtt) jó nagy
befőttesüvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a mézes vizet.
Jól összekeverjük és letakarjuk. Hűvös helyen két hétig
érleljük, időnként megkeverjük. Ezután először szitán,
majd gézen vagy tüllön is átszűrjük. Kisebb méretű
palackokba töltjük, és jól ledugaszoljuk. Akár azonnal is
fogyasztható.
Remek ízesítő fagylalthoz, krémekhez, de magában is
különleges. Viszonylag nagy alkoholtartalmú ital, gyerekeknek
egyetlen cseppet se adjunk belőle!
Mézes puncs
Hozzávalók:
Mézes szirup: 8 dl forró víz, 3-4 dl illatos méz (pl.
hársméz). Puncs: 1 dl mézes szirup, 1 dl friss citromlé, 3 dl
almalé, 3 dl friss narancslé, 8 dl jeges víz, citromszeletek.
Elkészítés:
A mézes szirup úgy készül, hogy összekeverjük a 8 dl forró
vizet a 3-4 dl illatos (vagy akár enyhén ízesített -
fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, stb.) mézzel. Ha
készen van, lehűtés után tároljuk a hűtőszekrényben.
Keverjük össze valamennyi hozzávalót a citromszeletek
kivételével. Addig kavargassuk, amíg alaposan össze nem
keveredik, egynemű nem lesz. Hűtsük be. Magas,
kristálycukorba mártott szájú, darált jéggel töltött
poharakban szervírozzuk.
Narancs-rum turmix
Hozzávalók:
60 dkg narancs, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl rum, 1
liter tej.
Elkészítés:
A gerezdekre szedett narancsot a tojássárgákkal, a porcukorral
és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a tejjel, és
simára keverjük.
Hűtve fogyasztjuk.
Narancshéjszörp
Hozzávalók:
10 nagy narancs vékonyan lehámozott sárga héja, 2 dl tiszta
szesz, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav. Időigényes.
Elkészítés:
Egy nagyon éles kés segítségével a narancshéjról az
összes fehér részt levágjuk. A megmaradt narancshéjat nagyon
apróra összevágjuk, és egy jól zárható üvegbe tesszük.
Ráöntjük az alkoholt, és légmentesen lezárjuk. Legalább
egy hónapig érleljük. Az érlelési idő letelte után a
cukrot másfél liter vízben felforraljuk, habját leszedjük,
majd hozzáadjuk a citromsavat. Egypercnyi főzés után
levesszük a tűzről. A narancsos alkoholt finom szűrőn át a
citromsavas szirupba öntjük. Jól összerázzuk, és azonnal
kicsi, szörpösüvegekbe töltjük. Légmentesen ledugaszoljuk,
és ha kihűlt, sötét, hűvös kamrába tesszük.
A szörp rendkívül jóízű, sokféleképpen felhasználható.
Főleg ízesítésre és üdítőitalhoz való. Alkoholtartalma a
sokszoros hígítás következtében minimálisra csökken, így
gyerekeknek is adható. Két dl italhoz egy-két evőkanál
szörp szükséges a szerint, ki mennyire édesen szereti.
Narancsital-alap
Hozzávalók:
.5 kg narancs, 0.5 g szalicil, 1 g nátriumbenzoát.
Elkészítés:
A narancsot meghámozzuk, a gyümölcshúsból eltávolítjuk az
esetleges magvakat, a héjat pedig finomra aprítjuk.
Hozzáteszünk 5 deciliter vizet, és turmixgéppel az egészet
egyneművé dolgozzuk. A pépesítés vége felé hozzáadjuk az
1 dl forró vízben oldott tartósítószereket. Széles szájú
üvegbe töltjük, Fényvédő burkolattal látjuk el. Hűtőben
2-3 hónapig eltartható.
Felhasználáskor vegyük számításba az alapkészítésnél
használt víz mennyiségét.
Oranzsád
Hozzávalók:
1 narancs leve, 1 cl citromszörp, 3 cl narancsszörp, jég,
szódavíz vagy ivóvíz.
Elkészítés:
A pohárba betöltjük a narancsszörpöt, citromszörpöt és a
narancs levét, hozzáadjuk a szódavizet és a jeget.
Őszibarackbólé
Hozzávalók:
60 dkg őszibarack, 15 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 7 dl
félédes pezsgő, 0.5 dl őszibaracklikőr.
Elkészítés:
A friss gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, majd a mag
körül lévő részt kivágjuk, mert keserű szokott lenni. A
barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve
üvegtálba tesszük. Annyi bort öntünk rá, hogy ellepje majd
hűtőszekrényben lefedve, egy napig állni hagyjuk.
Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék bort
és a pezsgőt, végül hozzákeverjük az őszibaracklikőrt is.
Jól lehűtve tálaljuk.
Őszibarackszörp (rostos)
Hozzávalók:
Őszibarack, víz, cukor, tartósítószer.
Elkészítés:
A teljesen érett őszibarackokat szűrőkanálba téve forró
vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk és kimagozzuk.
A barack húsát szitán áttörjük, majd a továbbiakban úgy
készítjük, mint a sárgabarackszörpöt. Ha a gyümölcspép
túl sűrű, több vizet és cukrot is tehetünk hozzá
Őszibarackturmix
Hozzávalók:
80 dkg őszibarack, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1
citrom, 1,2 liter tej.
Elkészítés:
Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így
könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok
húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a
tejet. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött
poharakban kínáljuk.
Paradicsom-ivólé
készítése
Hozzávalók:
A nyert léhez 0,6-0,8% konyhasót és 1-2% cukrot adva, kiváló
ízű, illatú és összetételű pompás vitaminos italt kapunk,
melyet hűtve (12-14° C) szolgáljunk fel.
Elkészítés:
A téli és tavaszi hónapokban jó szolgálatokat tevő
paradicsom-ivólevet a háztartásban is el lehet tenni
vízfürdős pasztőrözéssel, "kidunsztolással". Az
összeállított levet 85-95° C-ra melegítsük föl, és
forrón töltsük az előzetesen tisztára mosott és 50-60° C-ra
előmelegített palackokba. A palackokat azonnal zárjuk le, és
vízfürdőben, 95-100° C-on 20 percig dunsztoljuk.
Piros turmix
Hozzávalók:
40-40 dkg cseresznye és meggy, 1 dl méz, 1,2 liter víz.
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét és meggyet a mézzel összeturmixoljuk,
majd felengedjük a vízzel, és simára keverjük.
Popeye
Hozzávalók:
4 cl fehér rum, 1.5 cl whisky, 1.5 dl őszibaracklé.
Elkészítés:
Keverőpohárban megkeverjük a rumot és a whiskyt, majd
felöntjük őszibaracklével.
Ribizlilikőr
Hozzávalók:
5 dl ribizlilé átszűrve, 40 dkg méz, 1/4 liter 90 fokos
alkohol, 1/2 liter víz, csersav (tannin).
Elkészítés:
A vizet, a mézet, tannint összefőzzük s lehabozzuk. majd
hűlni hagyjuk, összevegyítjük az alkohollal s a ribizlilével.
Üvegbe töltjük úgy, hogy a tölcsérbe itatóspapíron át
szűrődjön. Egyéb aromákkal is fűszerezhető: 1 g fahéj, 0,5
g szegfűszeg, kis darab citromhéj.
Rostos birslé
Hozzávalók:
1 literhez: 20 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 5 g citromsav vagy
borkősav.
Elkészítés:
A birsalmát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és egy kevés
vízzel puhára főzzük, cukorral meg citromsavval ízesítjük.
Turmixoljuk, és vízzel 1 liternyire egészítjük ki. (Ha nincs
turmixgép, a gyümölcsöt tésztaszűrőn vagy krumplinyomón
is áttörhetjük, és vízzel meg cukorral addig keverjük,
amíg a cukor el nem olvad) Frissen is fogyaszthatjuk, de
tartósíthatjuk is. Ha télire rakjuk el, akkor a felfőzött,
leszűrt, áttört gyümölcsöt a cukorral elkeverjük, és
addig forrósítjuk, amíg az első buborékok meg nem jelennek.
Vigyázzunk, nehogy megégjen! Kevergetve felforraljuk, így a
cukor nem karamellizálódik. Ekkor a gyümölcspépbe csipetnyi
szalicilt szórunk, és tisztára mosott üvegekbe töltve,
lekötve kb. 20 percig gőzöljük.
Fogyasztáskor tetszés szerint vízzel hígítjuk.
Sárgabarackszörp (rostos)
Hozzávalók:
Sárgabarack, víz, cukor, tartósítószer.
Elkészítés:
Nagyon érett, leveses sárgabarackot mossunk meg, és kimagozva
szitán törjük át. 1 l áttört péphez tegyünk 2 dl vízben
felforralt 25 dkg cukrot, jól keverjük el, öntsük üvegekbe,
a tetejére szórjunk kevés nátrium-benzoikumot, az üvegeket
kössük le, és gőzöljük kb. 30 percig. Az üvegeket a
vízben hagyjuk kihűlni
Sárgadinnyelé
Hozzávalók:
1 kg apróbb kockára vágott illatos sárgadinnye, 2 citrom leve,
30-40 dkg cukor.
Elkészítés:
Összekeverjük egy uborkásüvegben, lekötjük. 3-4 napig napos
helyre állítjuk. Ha túl erős a napsütés, akkor vigyük
néhány óra után félárnyékba! Nagyobb lyukú gézbe, vagy
nagyon-nagyon elmosott tésztaszűrőbe öntjük, lecsepegtetjük.
A levet - tartósítószerrel kevert forró vízzel kimosott -
palackokba töltjük, nagyon pici tartósítószert teszünk rá,
lekötjük (mint a paradicsomlevet) és kidunsztoljuk - kb. 15
percig lassan forralva. A vízben hagyjuk kihűlni. Nem tudom,
meddig áll el, mert nálunk mindig hamar elfogy, bár többször
is megkíséreltem az elrejtését.
A pépből - magában, esetleg más gyümölccsel, pl. málnával
keverve - dzsemet főzünk.
Szederszörp
Hozzávalók:
1 kg szeder, kb.1.5 kg cukor, 1 csapott teáskanál borkősav, 1
csapott kávéskanál szalicil.
Elkészítés:
A megmosott szedret összekeverjük 6 dl vízzel, a borkősavval,
és a szalicillal. 12 órán át, pihentetjük, majd átszűrjük,
és minden deci léhez 10 dkg cukrot keverünk. Ha a cukor
teljesen elolvadt, jól zárható üvegekbe töltjük.
Szőlőlé
Hozzávalók:
Szőlő. cukor.
Elkészítés:
A fürtöket mossuk meg, a szemeket szedjük le, tegyük tiszta
fazékba, és gyenge tűzön főzzük 1-2 óra hosszat, amíg
felrepednek és az egész jó leveses lesz. Ekkor a szitát
béleljük ki egy vászon- vagy dupla tülldarabbal, tegyünk
alá egy tálat, majd a szőlőt öntsük a szitára, hogy
lecsepeghessen. Minden liter szőlőléhez keverjünk 50 dkg
cukrot, forraljuk fel, öntsük forrón üvegekbe, és szorosan
lekötve ? vagy ledugaszolva ? gőzöljük 25-30 percig.
Téli bólé
Hozzávalók:
40 dkg őszibarackbefőtt, 1 doboz ananászkonzerv, 2 narancs, 1
citrom, 1 dl konyak, 1 dl Triple Sec, 1 l száraz fehérbor, 7 dl
száraz pezsgő.
Elkészítés:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt
bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével
együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett
narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és
reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a
borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt
hozzáöntjük a pezsgőt
Téli turmix
Hozzávalók:
20-20 dkg narancs, banán, alma és grapefruit, 1 dl méz, 1
citrom, 1,5 liter tej.
Elkészítés:
A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt
karikára, az almát szeletekre vágjuk. A grapefruitot
megtisztítjuk, fehér hártyáját is eltávolítjuk, húsát
kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel
és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük
a tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol
(90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig
kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább
15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül
az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr
készítéséhez csak akácmézet használjunk!
Vaníliás-almás
tejturmix
Hozzávalók:
80 dkg alma, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dl
vanílialikőr, 1 liter tej.
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és turmixgépben
pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat,
majd beleöntjük a likőrt és a tejet. Habosra keverjük, és
előhűtött poharakban, jéghidegen kínáljuk.
Vegyes gyümölcspálinka
Hozzávalók:
25 dkg cukor, cseresznye, málna, eper, 2 liter pálinka.
Elkészítés:
Negyed kiló cukrot mártsuk meg vízbe, tegyük tiszta lábasban
láng-tűzre forrni; mikor a cukor forrni kezd, öntsük bele a
következőleg készített gyümölcslevet: egy kis tányérnyi
érett fekete cseresnyét, ugyanannyi málnát és epret
törjünk által szitán; ez a gyümölcslé legyen egy
félliternyi. Amint már a cukor elolvadt, azonnal öntsük a
gyümölcslevet a forró cukorba, s ugyanakkor tegyünk még e
keverékhez két liter jó, tiszta pálinkát. Ezeket együtt
főzzük még fél óra hosszáig, akkor öntsük üvegbe és
dugjuk be. Egy hétig minden nap rázzuk fel az üveget, azután
szűrjük át sűrű ruhán és tegyük megint tiszta üvegbe.
Használjuk vendégség alkalmával, délelőtt piskótával
felszolgálva.