Recepek
TOJÁSOS CSIRKELEVES
(JAY BAYD)
Hozzávalók:
1 csirke
2 egész tojás
1 tojássárgája
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csipetnyi őrölt koriandermag
1 citrom leve
4 dkg vaj
só és bors
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát vajon
megpirítjuk, beletesszük a csirkét a mellehús kivételével.
Megsózzuk és felöntjük másfél liter vízzel. Egy óra
hosszat főzzük, majd kivesszük a csirkét és félretesszük.
A mellehúsát ledaráljuk, megsózzuk, borsozzuk és
összekeverjük a tojássárgájával. Diónyi gombócokat
formálunk belőle és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a rizst is,
és 20 percig főzzük.
A két tojást felverjük, beletesszük a citromlevet, az őrölt
koriandermagot és az apróra vágott petrezselymet.
Feleresztjük egy kis főzőlével, majd levesszük a levest a
tűzről, és óvatosan belekeverjük a fűszeres tojást. Újra
felmelegítjük, de nem forraljuk, nehogy a tojás összekapjon.
HALLEVES
(SHORBAT EL-HUT)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1/2 kg különféle halfajta
20 dkg csont (hús ne legyen rajta)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csipetnyi köménymag
1 mokkáskanál chili
2 érett paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon
megpirítjuk, beletesszük a köményt, a chilit, a meghámozott
és feldarabolt paradicsomot, felengedjük egy liter vízzel,
hozzáadjuk a halat és lassú tűzön 10 percig főzzük.
Kivesszük a halat, kifilézzük és visszatesszük a levesbe.
Beletesszük a csontot, és újra felforraljuk. Ezt követően kb.
fél óráig főzzük még, majd tálaljuk.
BÁRÁNYKROKETT
MÁRTÁSSAL
(MA'ADNUSSIYA)
Kuszkusszal és piláffal tálalható.
Elkészítési idő: 1 óra és 15 perc
Hozzávalók:
60 dkg bárányhús
3 tojás
4 dkg liszt
2 érett paradicsom
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál sáfrány
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 marék tisztított mandula
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál citromlé
bő olaj a sütéshez
só és bors
A ledarált húst elkeverjük egy tojással, a szerecsendióval,
a paprika felével és az apróra vágott fokhagymával.
Megsózzuk, borsozzuk.
Diónyi gombócokat formálunk a masszából és félretesszük.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a meghámozott paradicsomot
áttörjük.
A sáfrányt pár kanál vízben feloldjuk.
A vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a
sáfrányt, a maradék őrölt paprikát, a citromlevet,
megsózzuk, borsozzuk és felforraljuk. 10 perc múlva
beletesszük a húsgombócokat ebbe a szószba és fedő alatt 20
percig főzzük. Ezután kivesszük a húst, lecsepegtetjük
róla a mártást és alaposan leszárítjuk.
A két felvert tojásba beletesszük az apróra vágott
petrezselyemzöldet, a darált mandulát, egy kis sót, és
megforgatjuk benne a húsgombócokat, majd lisztbe mártjuk és
bő forró olajban kisütjük.
Lecsurgatjuk, tálaló tálra tesszük, ráöntjük a mártást
és felszolgáljuk.
TONHAL CSÍPŐS
MÁRTÁSSAL
(TUN SHETTITA)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
4 szelet tonhal
2 érett paradicsom
2 fej fokhagyma
1 mokkáskanál chili
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt cseresznyepaprika
4 evőkanál olívaolaj
só
Az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk, beleforgatjuk a
halat és 10 percig állni hagyjuk. Ezután beletesszük az
összes fűszert, a meghámozott és áttört paradicsomot,
megsózzuk és 10 percig pároljuk még.
A halszeleteket melegen tálra tesszük, ráöntjük a mártást
és tálaljuk.
KARFIOLOS ZÖLDBAB
(LUBIA BEL-KHARSHUF)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
1 kg karfiol
1/2 kg zöldbab
1 citrom
6 gerezd fokhagyma
2 érett paradicsom
1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál őrölt koriander)
1 csokor mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított menta)
1 mokkáskanál chili
4 evőkanál olívaolaj
só
A megmosott karfiolt rózsáira szedjük, majd annyi vízbe
tesszük, hogy ellepje.
A babot megtisztítjuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a
meghámozott paradicsomot áttörjük.
A fokhagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a paradicsomot, a
babot, a karfiolt, az őrölt chilit, a koriandert, megsózzuk
és lassú tűzön fél óráig főzzük, miközben néhányszor
megkeverjük.
Amikor a zöldségek puhára főttek tálaló tálra tesszük,
mentalevéllel megszórjuk és felszolgáljuk.
RIZSSALÁTA
(SHLADA RUZ)
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
30 dkg rizs
1 doboz olajos hal
15-20 db fekete olajbogyó
4 cseresznyepaprika
1 fej vöröshagyma
1 csipetnyi köménymag
1 mokkáskanál chili
1 csipetnyi száraz mentalevél
1 dl olívaolaj
só
A rizst sós vízben 20 percig főzzük, lecsurgatjuk és hideg,
folyó vízzel leöblítjük, hogy a rizs össze ne ragadjon.
A felvágott fokhagymát két kanál olajon megpirítjuk, az
olívabogyókat kimagozzuk, az olajos halat villával
összetörjük, a vöröshagymát apróra vágjuk, a
cseresznyepaprikát felvágjuk.
Minden hozzávalót egy salátástálba teszünk, megszórjuk
köménnyel, chilivel és mentával, ráöntjük a maradék
olajat, megsózzuk és felszolgálás előtt jól elkeverjük.
Négy kis tálkába szétosztjuk és tálaljuk.
MANDULÁS BÁRÁNYCOMB
(TAJIN BEL-BAYD)
Ünnepi ételnek számít. Nagy hangsúlyt kap benne a sáfrány.
Ettől származik a figyelemre méltó sárga színe.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók:
1 báránycomb
20 dkg tisztított mandula
2 keményre főtt tojás
1 fej vöröshagyma
1 zellerdarab
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 darabka citromhéj
1 evőkanál sáfrány
5 dkg vaj
só és bors
A vöröshagymát és a zellert apróra vágjuk.
A bárányhúst kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a zellert és a vöröshagymát, a megdarált
mandulát, a szerecsendiót, a reszelt citromhéjat, megsózzuk,
borsozzuk.
A sáfrányt feloldjuk egy kevés vízben és a húsra öntjük,
majd fedő alatt 3/4 óráig pároljuk, miközben néhányszor
vizet öntünk alá és megkeverjük.
A párolt húst tálaló tálra tesszük, gerezdekre vágott
főtt tojással díszítjük és felszolgáljuk.
HAGYMÁS OMLETT
(DOJA BEL-BSAL)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
6 tojás
4 fej vöröshagyma
1 csipetnyi édeskömény
1 evőkanál száraz mentalevél
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A nagyon vékony karikákra vágott vöröshagymát 2 evőkanál
olajon lassú tűzön megpirítjuk. Megsózzuk, beletesszük az
édesköményt és fedő alatt nagyon kis lángon 3/4 óráig
pároljuk kevés víz hozzáadásával.
A felvert tojásokat megsózzuk, hozzáadjuk a mentát és
belekeverjük az elkészített hagymát.
Teflonsütőben felhevítjük az olajat, beleöntjük a
tojáskeveréket és mindkét oldalát megsütjük.
Tálaló tálra csúsztatjuk és felszolgáljuk.
BÁRÁNYROSTÉLYOS
(HAM MESHWI)
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
1 báránycomb
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál száraz mentalevél
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
só és bors
Az apróra vágott hagymát meghintjük mentával és a porrá
őrölt korianderral. Hozzákeverjük az őrölt paprikát,
megsózzuk, borsozzuk. A keveréket jól összedolgozzuk és
alaposan bedörzsöljük vele a báránycombot. Majd bekenjük
két kanál olajjal összekevert citromlével.
Olajjal kikent edényben, egy pohár víz hozzáadásával a
húst közepes lángon másfél óra hosszat sütjük, miközben
saját levével gyakran meglocsoljuk.
Tálaló tálra tesszük és felszeletelve szolgáljuk fel.
SÜLT PULYKA
(BIBI MHAMMAR)
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
1 db kb. 4 kg súlyú pulyka
20 dkg főtt kuszkusz
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 marék mazsola
1 marék fenyőmandula
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 darabka gyömbér
1 dl olívaolaj
só
A pulykát megtisztítjuk, eltávolítjuk a belső részeit, jól
megmossuk és a mazsolával, fenyőmandulával, darált
mandulával, fahéjjal, szerecsendióval, egy csipetnyi sóval
jól összekevert kuszkusszal megtöltjük.
A nyílásokat bevarrjuk, nyársra húzzuk és 3 óra hosszat
grillezzük.
Közben az olajat jól összekeverjük a lereszelt gyömbérrel,
az apróra vágott fokhagymával, az őrölt paprikával és egy
kevés sóval. Ezzel a páclével locsolgatjuk, kenegetjük a
pulykát a grillezés ideje alatt. Mikor kész, a tölteléket
kivesszük a pulyka belsejéből és felszeleteljük.
A sült pulykát tálaló tálra tesszük, köréje helyezzük a
szeletekre vágott tölteléket és felszolgáljuk.
Megjegyzés: A kuszkusz helyett főtt rizst is használhatunk.
ZÖLDBABSALÁTA
(SHLADA LUBIA)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
1 marék csemegekukorica
1 marék tisztított mandula
1 paradicsom
1 evőkanál édesköménymag
1 narancs héja
4 evőkanál olívaolaj
só
Forrásban levő vízben megfőzzük a kukoricát. Lecsurgatjuk
és hagyjuk kihűlni.
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a zöldbabot.
Lecsurgatjuk, elkeverjük az olajjal, az édesköménymaggal, a
lereszelt narancshéjjal, a darált mandulával, sóval és a
borssal. Salátástálra tesszük, meghintjük főtt
kukoricaszemekkel, paradicsomgerezdekkel díszítjük és
tálaljuk.
PÁROLT ZÖLDSÉG
(SHAK SHUKA)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
2 paradicsom
2 padlizsán
2 zöldpaprika
1 kis fej karfiol
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 csipetnyi koriander
4 tojás
4 evőkanál olívaolaj
1 csipetnyi szerecsendió
só és bors
A meghámozott padlizsánt kockákra vágjuk, a paprikát
kivájjuk és csíkokra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk
és felszeleteljük, a megmosott karfiolt rózsáira szedjük.
A fokhagymát olajon megpirítjuk, és a karfiol kivételével
rátesszük az összes zöldséget, megsózzuk, borsozzuk,
meghintjük őrölt paprikával és korianderrel, majd fedő
alatt fél óráig lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk a
karfiolt és még negyed óráig együtt pároljuk.
A felvert tojásokat szerecsendióval fűszerezzük, a párolt
zöldségekkel óvatosan elkeverjük és megvárjuk amíg a
tojás kicsit megkeményedik, és tálaljuk.
SÜLT BÁRÁNYFEJ
(BUZELLUF MASLI)
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók:
2 bárányfej
2 cseresznyepaprika
2 fej fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 csipetnyi koriandermag
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 mokkáskanál édesköménymag
1 citrom leve
1 dl olívaolaj
só és bors
A bárányfejeket félbevágjuk és fél óráig hideg vízben
áztatjuk. Utána jól megtisztítjuk, megmossuk.
Lecsurgatjuk és tűzálló edénybe helyezzük.
Az apróra vágott fokhagymát összekeverjük az őrölt
cseresznyepaprikával, beletesszük az édesköménymagot, az
őrölt koriandermagot, a paprikát, a köményt, a citromlevet,
megsózzuk és megborsozzuk. Hozzákeverjük az olívaolajat, és
ezt a keveréket öntjük rá a bárányfejre.
Közepes lángon háromnegyed óráig sütjük, miközben a
levével meg-meglocsoljuk. Mikor kész, tálaló tálra tesszük
és felszolgáljuk.
Megjegyzés: A recept sertésfejekre is alkalmazható, mivel
Magyarország nem mohamedán ország.
DARAKENYÉR
(HARSHA)
Csak nagyon finomra őrölt darából készíthető.
Elkészítési idő: 40 perc, valamint a tészta megkelésének
ideje
Hozzávalók:
20 dkg daraliszt
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
só
Langyos, cukros vízben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet az élesztővel, kevés sóval és annyi vízzel
gyúrjuk össze, hogy lágy tésztát kapjunk. Majd kis cipókat
formálunk belőle. Ezt követően mindegyiket kb. 1 cm
vastagságúra nyújtjuk el és villával megszurkáljuk.
Langyos helyen, asztalterítővel letakarva duplájára
kelesztjük.
Forró sütőben 20 percig aranyszínűre sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
SZILVAKRÉM
(SEFERIAL)
Hozzávalók:
80 dkg szilva
20 dkg tisztított mandula
10 dkg cukor
4 evőkanál méz
egy kevés darált dióbél
3 db szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt fahéj
A szilvát kimagozzuk és szegfűszeggel, valamint cukorral
lassú tűzön megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt áttörjük,
majd összekeverjük a mézzel, a fahéjjal és a darált dióval.
A mandulából pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a
többit nagyon apróra daráljuk. Belekeverjük a szilvakrémbe
és mély tálba öntve díszítjük és tálaljuk.
DATOLYÁS DESSZERT
(BRAJ)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
40 dkg daraliszt
20 dkg datolya
1 csipetnyi szegfűszeg
1 csipetnyi fahéj
1 evőkanál narancslé
1 evőkanál méz
10 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
A kimagozott datolyát nagyon apróra ledaráljuk és
összekeverjük a fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel.
Beletesszük a mézet és félretesszük.
A lisztet a vajjal és a narancslével addig gyúrjuk, amíg
közepes keménységű tésztát nem kapunk. (Szükség szerint
vizet is adhatunk hozzá.)
Olajjal kikent teflonedényt jól felhevítünk és belesimítjuk
a tésztát. A mézes datolyát rákenjük, majd kevés
daratésztával befedjük és hideg vízbe mártott késsel
egyenletesre elsimítjuk.
Megsütjük a tészta alját, majd fedő segítségével
megfordítjuk, de mielőtt visszatennénk a serpenyőbe, még
egyszer kikenjük olajjal. Amikor a tészta másik fele is
megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
MÉZES DARADESSZERT
(MAGRUD EL-ASSEL)
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók:
30 dkg daraliszt
20 dkg méz
10 dkg tisztított mandula
10 dkg cukor
1 tojássárgája
1 marék tisztított mogyoró
4 evőkanál narancsvirágvíz
1 csipetnyi fahéj
10 dkg vaj
bő olaj a sütéshez
só
A ledarált mandulát cukorral, fahéjjal és 2 evőkanál
narancsvirágvízzel összekeverjük.
A daralisztet a vajjal és a maradék 2 evőkanál
narancsvirágvízzel egy csipetnyi sóval, valamint kevés
vízzel összegyúrjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
A két részre osztott tésztából két henger alakú cipót
formálunk.
Egy-egy ujjnyira kinyújtjuk, az egyikre rákenjük a
mandulamasszát, a másikkal befedjük. A tészta a töltelékkel
együtt kb. 3 cm vastag legyen. Rombusz alakúra vágjuk fel, és
mindegyik tetejét tojássárgájával kenjük be.
Nagyon forró, bő olajban aranyszínűre és ropogósra sütjük.
Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
A mézet felmelegítjük és a süteményt belemártogatjuk, úgy
hogy mindenütt jól belepje a méz. Tálaló tálra tesszük,
mogyoróval díszítjük, és amikor kihűlt, felszolgáljuk.
Megjegyzés: Narancsvirágvíz helyett narancslevet ajánlok!