Receptek

Skót húsleves

Scotch broth
Hozzávalók:

1 kg csontos bárány- vagy birkahús (lehetőleg nyaktő),

1 sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

1 hagyma,

5 dkg árpagyöngy,

1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,

1,5 dl víz



Elkészítése: A letisztított húst kockára vágjuk, az előzőleg beáztatott árpagyönggyel hideg vízbe tesszük, és két-három órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, fölaprított zöldségeket, és még egy órát főzzük. A csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Angol majonézes tojás
Hozzávalók:

3 keményre főtt tojás,

1 evőkanál paradicsompüré,

4 közepes nagyságú uborka,

10 dkg majonéz,

csipetnyi édes paprika,

kevés finomra vágott petrezselyem,

4 paradicsom



Elkészítése: A megfőtt tojások héját óvatosan lefejtjük. A paradicsompürét elvegyítjük a majonézzel. A megtisztított paradicsomokat éles késsel négy cikkelyre vágjuk, úgy, hogy a végük egyben maradjon, az uborkákat felszeleteljük, a főtt tojásokat felébe vágjuk, közepükkel lefelé fordítva ráhelyezzük az uborkaszeletekre, mindegyikre teszünk egy-egy kiskanálnyit a paradicsompürével elvegyített majonézből, esetleg megtetézhetjük néhány ringlifilével. Megszórjuk pirospaprikával, s a petrezselyemmel megszórt szétnyitott paradicsomokkal körítve tálaljuk.

Főtt tojás skót módra
Hozzávalók:

3 keményre főtt tojás,

1 nyers tojás,

35 dkg darált marha- vagy birkahús, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk,

4 kávéskanál finomra vágott petrezselyem,

kevés szerecsendió,

1 citrom finomra reszelt héja,

majoránna,

bazsalikom,

10 dkg zsemlemorzsa,

a sütéshez olaj



Elkészítés: A keménytojások héját óvatosan lefejtjük, a tojásokat félretesszük. A darált húst megfelelő edényben elveszítjük a petrezselyemmel, a szerecsendióval és a citromhéjjal, hozzáadjuk a majoránnát és a bazsalikomot, nedves kézzel jól összedolgozzuk, bevonjuk vele a tojásokat, megforgatjuk azokat a felvert nyers tojásban és a zsemlemorzsában.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, óvatosan beletesszük, és kirántjuk benne a tojásokat. Ehhez négy-öt perc szükséges. Sült burgonyával, fejes- vagy uborkasalátával főételként tálalhatjuk

Walesi melegszendvics
Welsh rarebit
Hozzávalók (6 személyre):

3 dkg vaj,

2,5 dl sör,

50 dkg reszelt cheddar sajt,

1 tojás,

1 kávéskanál Worcester mártás,

1 kávéskanál só,

3/4 kávéskanál paprika,

csipetnyi cayenne bors,

6 szelet kenyér,

vaj



Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a sörrel felmelegítjük, lassan kevergetve hozzáadjuk a reszelt sajtot, sűrűre főzzük, habverővel kissé felverjük, hozzákeverjük a tojást és a mártást. Sóval, paprikával, cayenne borssal ízesítjük, és a megpirított, megvajazott kenyérszeletekre halmozva forrón tálaljuk.

Doveri párolt hal
Hozzávalók:

55 dkg tengeri hal (lehetőleg tonhal),

2,5 dkg vaj,

3 evőkanál fehér bor,

kevés őrölt fekete bors,





Elkészítése: Lapos üvegedénybe tesszük a megsózott-borsozott halat, hozzáadjuk a vajat és a bort. Az edényt lefedve a legmagasabb fokozaton öt-hat percig melegítjük (sütőben), míg a hal teljesen ki nem fehéredik. Öt percig állni hagyjuk. Héjában főtt burgonyával tálaljuk.

Fish and chips
Hozzávalók:

4 halszelet,

4 nagy burgonya,

6 dl olaj,

citromszeletek a díszítéshez.

A hal bundázásához:

10 dkg liszt,

fél kávéskanál sütőpor,

1 kávéskanál só,

kevés víz



Elkészítés: Először elkészítjük a hal bundázásához való anyagot. Megfelelő edényben elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a sót. Lassan hozzáadjuk a vizet, s addig kevergetjük, míg a massza folyékonnyá válik. Harminc percig állni hagyjuk. A burgonyákat másfél centiméteres szeletekre vágjuk, konyharuhával megszárítjuk. Az olajat mély serpenyőbe öntjük, felmelegítjük 170 fokra. Az olajban kis adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, s lehetőleg drótkosárba tesszük, sütőben, melegen tartjuk. A haldarabokat megforgatjuk a bundában, s forró olajban kb. négy percig sütjük, míg egyik oldaluk aranysárgára pirul, azután megfordítjuk, s a másik oldalán ugyanannyi ideig sütjük. Hasábburgonyával, citromszeletekkel körítve tálaljuk.

Juhászpástétom

(Shepherds pie)
Hozzávalók:

0,5 kg darált bárány- vagy birkahús,

1 kg burgonya,

1 nagy hagyma,

só,

bors,

3 evőkanál olaj,

1 gerezd fokhagyma,

5 dkg vaj,

1 dl tej,

3 dkg reszelt sajt



Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, félbevágjuk, forró vízben puhára főzzük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, s kevergetve kb. öt percig pirítjuk. Közben leszűrjük a burgonyát, s a vaj felével és a tejjel sima pürét készítünk, sóval, borssal ízesítjük. A püré felét tűzálló edényben elterítjük, rárakjuk a darált húst, a püré másik felét óvatosan ráborítjuk a húsra, megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a megmaradt vajat, és előmelegített sütőben 220 fokon kb. tizenöt percig sütjük, míg a teteje megpirul. Zöldsalátával tálaljuk.

Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:

egy fiatal pulyka,

só,

csipetnyi majoránna,

8 dkg vaj,

víz

A töltelékhez:

10 dkg szalonna,

1 hagyma,

2 dkg vaj,

5 száraz szemle,

só,

bors,

kakukkfű,

majoránna,

2 tojás,

1,5 dl tej,

40 dkg gesztenye,

40 dkg sovány darált marhahús



Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk

Marhasült yorkshire pudinggal
Hozzávalók (6 személyre):

1,5-2 kg vesepecsenye,

2 evőkanál pecsenyezsír.

A pudinghoz:

12 dkg liszt,

2 nagy tojás,

2 dl tej,

fél kávéskanál só,

2 evőkanál víz.

A mártáshoz:

1 evőkanál pecsenyezsír,

3 dl húsleves (1 leveskockából)



Elkészítése: A húst a pecsenyezsíron forró sütőben tizenöt percig, majd a hőt 190 C fokra levéve még tizenöt-húsz percig sütjük (attól függően, hogy „angolosan” vagy félig megsütve kívánjuk fogyasztani).
A pudinghoz a megszitált lisztet sóval nagy tálba öntjük, a közepébe kanállal mélyedést vájunk. Ebbe beletörjük a két tojást, hozzáöntünk egy kis tejet, fakanállal óvatosan összekeverjük, s folyamatosan hozzáadva a tejet addig kevergetjük, míg sürü tésztát kapunk. Haberővel simára verjük, s belekeverjük a megmaradt tejet. Egy órát állni hagyjuk. A húst levesszük a tűzről, és melegen tartjuk.
A sütőt felhevítjük 230 fokra, a serpenyőbe vékony rétegben pecsenyelevet öntünk, felforrósítjuk. Amikor már füstöl, a tésztát elkeverjük két evőkanál hideg vízzel, beleöntjük a serpenyőbe, s kb. huszonöt percig sütjük, míg megemelkedik, és ropogósra pirul.
Míg készül a puding, a pecsenyelevet – a zsírját leszedve, a barna zaftot megtartva – serpenyőbe öntjük, s belekeverjük a lisztet. Amikor már sima, állandó kevergetés közben hozzáadjuk a húslevest, s lassú tűzön mártássá főzzük.
Ahogy a puding elkészül, vastag szeletekre vágjuk, s a sült mellett, mártással megöntözve, a maradék mártást csészében kínálva tálaljuk.
Körítésnek sült burgonya és párolt zöldség illik hozzá.


Ír bárány- vagy birkaragú
Hozzávalók:

1 kg bárány- vagy birkagerinc,

2 nagy fej hagyma,

20 dkg sárgarépa,

40 dkg burgonya,

só,

bors,

csipetnyi petrezselyem



Elkészítése: A gerincből csonttal együtt kotletteket vágunk, azokat másfél literes tűzálló edénybe tesszük, rétegekben ráhelyezzük a megtisztított, felszeletelt hagymát, és sárgarépát, a meghámozott, ugyancsak felszeletelt burgonyát, minden réteget megsózunk-borsozunk. Az edényt félig megtöltjük vízzel, s a sütőben lefödve addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ekkor levesszük a fedőt, a sütőt mérsékelt melegre állítjuk, még mintegy fél órán át pároljuk, amíg a burgonya aranybarna nem lesz. Tálalásnál petrezselyemmel díszítjük.

Régimódi sertésragu
Hozzávalók:

1,5 kg sertéslapocka,

5 dkg sertészsír,

15 dkg póréhagyma,

5 dkg liszt,

2 dl barna sör,

kevés Tabasco mártás,

7 dkg sampinyongomba,

1 szelet citromhéj,

fűszercsomag (kevés petrezselyem, kakukkfű, 1 babérlevél gézbe kötve),

só,

bors.

A körethez:

4 sárgarépa,

4 dkg vaj,

30 dkg burgonya,

kevés tejszín vagy tej



Elkészítése: A sertéshúst kockára vágjuk, megsózzuk-borsozzuk, lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, megpároljuk benne a megtisztított, apróra vágott póréhagymát, majd öt percig pároljuk a póréhagymával együtt az előkészített húst. Ráöntjük a sört, hozzáadjuk a Tabasco mártást, a citromhéjat, a megtisztított, felszeletelt gombát, a fűszercsomagot, lefödött edényben forraljuk, forrás után takaréklángon bő egy órát főzzük. Akkor kivesszük, a fűszercsomagot eldobjuk. Ha szükséges, a sertésragút még liszttel besűrítjük. Burgonyapürével, egészben megfőzött, tálaláskor vajjal leöntött sárgarépával körítjük



Gárdistapuding
Hozzávalók:

10 dkg zsemlemorzsa,

6 dkg porcukor,

6 dkg olvasztott vaj,

10 dkg málnadzsem,

3 tojás,

1 kávéskanál szódabikarbóna



Elkészítése: A zsemlemorzsát a porcukorral üvegtálban elkeverjük, hozzáadjuk a dzsemet és a vajat. Beleütjük egyenként a tojásokat, és a végén hozzákeverjük a szódabikarbónát. A masszát kivajazott pudingformába öntjük, és két órát gőzöljük. Tálalásnál porcukorral megszórjuk, meleg dzsemet kínálhatunk hozzá.

Angol gyümölcskompót
Hozzávalók:

45 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt),

45 dkg málna,

1 púpozott kanál kukoricaliszt,

4 dkg mandulapehely vagy darált dió,

1,5 dl tejszín,

6 dl víz



Elkészítése: A gyümölcshöz tűzálló edényben fél liter vizet öntünk, forrásig felmelegítjük. A kukoricalisztet két evőkanál hideg vízzel simára keverjük, annyit adunk hozzá a gyümölcs levéből, hogy lassan melegítve, kevergetve összesűrűsödjék. Óvatosan elvegyítjük a gyümölccsel. Lehűtve, mandulapehellyel vagy darált dióval megszórva tálaljuk. Tejszínhabot kínálunk hozzá.

vissza