Receptek
Skót húsleves
Scotch broth
Hozzávalók:
1 kg csontos bárány- vagy birkahús (lehetőleg nyaktő),
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 hagyma,
5 dkg árpagyöngy,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
1,5 dl víz
Elkészítése: A letisztított húst kockára vágjuk, az
előzőleg beáztatott árpagyönggyel hideg vízbe tesszük, és
két-három órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított,
fölaprított zöldségeket, és még egy órát főzzük. A
csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről
kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a
petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Angol majonézes tojás
Hozzávalók:
3 keményre főtt tojás,
1 evőkanál paradicsompüré,
4 közepes nagyságú uborka,
10 dkg majonéz,
csipetnyi édes paprika,
kevés finomra vágott petrezselyem,
4 paradicsom
Elkészítése: A megfőtt tojások héját óvatosan lefejtjük.
A paradicsompürét elvegyítjük a majonézzel. A megtisztított
paradicsomokat éles késsel négy cikkelyre vágjuk, úgy, hogy
a végük egyben maradjon, az uborkákat felszeleteljük, a főtt
tojásokat felébe vágjuk, közepükkel lefelé fordítva
ráhelyezzük az uborkaszeletekre, mindegyikre teszünk egy-egy
kiskanálnyit a paradicsompürével elvegyített majonézből,
esetleg megtetézhetjük néhány ringlifilével. Megszórjuk
pirospaprikával, s a petrezselyemmel megszórt szétnyitott
paradicsomokkal körítve tálaljuk.
Főtt tojás skót módra
Hozzávalók:
3 keményre főtt tojás,
1 nyers tojás,
35 dkg darált marha- vagy birkahús, amit ízlés szerint
sózunk, borsozunk,
4 kávéskanál finomra vágott petrezselyem,
kevés szerecsendió,
1 citrom finomra reszelt héja,
majoránna,
bazsalikom,
10 dkg zsemlemorzsa,
a sütéshez olaj
Elkészítés: A keménytojások héját óvatosan lefejtjük, a
tojásokat félretesszük. A darált húst megfelelő edényben
elveszítjük a petrezselyemmel, a szerecsendióval és a
citromhéjjal, hozzáadjuk a majoránnát és a bazsalikomot,
nedves kézzel jól összedolgozzuk, bevonjuk vele a tojásokat,
megforgatjuk azokat a felvert nyers tojásban és a
zsemlemorzsában.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, óvatosan beletesszük, és
kirántjuk benne a tojásokat. Ehhez négy-öt perc szükséges.
Sült burgonyával, fejes- vagy uborkasalátával főételként
tálalhatjuk
Walesi melegszendvics
Welsh rarebit
Hozzávalók (6 személyre):
3 dkg vaj,
2,5 dl sör,
50 dkg reszelt cheddar sajt,
1 tojás,
1 kávéskanál Worcester mártás,
1 kávéskanál só,
3/4 kávéskanál paprika,
csipetnyi cayenne bors,
6 szelet kenyér,
vaj
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a sörrel felmelegítjük,
lassan kevergetve hozzáadjuk a reszelt sajtot, sűrűre főzzük,
habverővel kissé felverjük, hozzákeverjük a tojást és a
mártást. Sóval, paprikával, cayenne borssal ízesítjük, és
a megpirított, megvajazott kenyérszeletekre halmozva forrón
tálaljuk.
Doveri párolt hal
Hozzávalók:
55 dkg tengeri hal (lehetőleg tonhal),
2,5 dkg vaj,
3 evőkanál fehér bor,
kevés őrölt fekete bors,
só
Elkészítése: Lapos üvegedénybe tesszük a megsózott-borsozott
halat, hozzáadjuk a vajat és a bort. Az edényt lefedve a
legmagasabb fokozaton öt-hat percig melegítjük (sütőben),
míg a hal teljesen ki nem fehéredik. Öt percig állni hagyjuk.
Héjában főtt burgonyával tálaljuk.
Fish and chips
Hozzávalók:
4 halszelet,
4 nagy burgonya,
6 dl olaj,
citromszeletek a díszítéshez.
A hal bundázásához:
10 dkg liszt,
fél kávéskanál sütőpor,
1 kávéskanál só,
kevés víz
Elkészítés: Először elkészítjük a hal bundázásához
való anyagot. Megfelelő edényben elvegyítjük a lisztet, a
sütőport és a sót. Lassan hozzáadjuk a vizet, s addig
kevergetjük, míg a massza folyékonnyá válik. Harminc percig
állni hagyjuk. A burgonyákat másfél centiméteres szeletekre
vágjuk, konyharuhával megszárítjuk. Az olajat mély
serpenyőbe öntjük, felmelegítjük 170 fokra. Az olajban kis
adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, s lehetőleg
drótkosárba tesszük, sütőben, melegen tartjuk. A
haldarabokat megforgatjuk a bundában, s forró olajban kb. négy
percig sütjük, míg egyik oldaluk aranysárgára pirul, azután
megfordítjuk, s a másik oldalán ugyanannyi ideig sütjük.
Hasábburgonyával, citromszeletekkel körítve tálaljuk.
Juhászpástétom
(Shepherds pie)
Hozzávalók:
0,5 kg darált bárány- vagy birkahús,
1 kg burgonya,
1 nagy hagyma,
só,
bors,
3 evőkanál olaj,
1 gerezd fokhagyma,
5 dkg vaj,
1 dl tej,
3 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, félbevágjuk,
forró vízben puhára főzzük. Serpenyőben felhevítjük az
olajat, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a darált húst, a megtisztított, szétnyomott
fokhagymát, s kevergetve kb. öt percig pirítjuk. Közben
leszűrjük a burgonyát, s a vaj felével és a tejjel sima
pürét készítünk, sóval, borssal ízesítjük. A püré
felét tűzálló edényben elterítjük, rárakjuk a darált
húst, a püré másik felét óvatosan ráborítjuk a húsra,
megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a megmaradt vajat, és
előmelegített sütőben 220 fokon kb. tizenöt percig sütjük,
míg a teteje megpirul. Zöldsalátával tálaljuk.
Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:
egy fiatal pulyka,
só,
csipetnyi majoránna,
8 dkg vaj,
víz
A töltelékhez:
10 dkg szalonna,
1 hagyma,
2 dkg vaj,
5 száraz szemle,
só,
bors,
kakukkfű,
majoránna,
2 tojás,
1,5 dl tej,
40 dkg gesztenye,
40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított,
finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a
kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a
tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a
megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A
jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk,
kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával
fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk.
Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal
leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két
órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával
tálaljuk
Marhasült yorkshire
pudinggal
Hozzávalók (6 személyre):
1,5-2 kg vesepecsenye,
2 evőkanál pecsenyezsír.
A pudinghoz:
12 dkg liszt,
2 nagy tojás,
2 dl tej,
fél kávéskanál só,
2 evőkanál víz.
A mártáshoz:
1 evőkanál pecsenyezsír,
3 dl húsleves (1 leveskockából)
Elkészítése: A húst a pecsenyezsíron forró sütőben
tizenöt percig, majd a hőt 190 C fokra levéve még tizenöt-húsz
percig sütjük (attól függően, hogy „angolosan” vagy
félig megsütve kívánjuk fogyasztani).
A pudinghoz a megszitált lisztet sóval nagy tálba öntjük, a
közepébe kanállal mélyedést vájunk. Ebbe beletörjük a
két tojást, hozzáöntünk egy kis tejet, fakanállal óvatosan
összekeverjük, s folyamatosan hozzáadva a tejet addig
kevergetjük, míg sürü tésztát kapunk. Haberővel simára
verjük, s belekeverjük a megmaradt tejet. Egy órát állni
hagyjuk. A húst levesszük a tűzről, és melegen tartjuk.
A sütőt felhevítjük 230 fokra, a serpenyőbe vékony
rétegben pecsenyelevet öntünk, felforrósítjuk. Amikor már
füstöl, a tésztát elkeverjük két evőkanál hideg vízzel,
beleöntjük a serpenyőbe, s kb. huszonöt percig sütjük, míg
megemelkedik, és ropogósra pirul.
Míg készül a puding, a pecsenyelevet – a zsírját leszedve,
a barna zaftot megtartva – serpenyőbe öntjük, s
belekeverjük a lisztet. Amikor már sima, állandó kevergetés
közben hozzáadjuk a húslevest, s lassú tűzön mártássá
főzzük.
Ahogy a puding elkészül, vastag szeletekre vágjuk, s a sült
mellett, mártással megöntözve, a maradék mártást
csészében kínálva tálaljuk.
Körítésnek sült burgonya és párolt zöldség illik hozzá.
Ír bárány- vagy
birkaragú
Hozzávalók:
1 kg bárány- vagy birkagerinc,
2 nagy fej hagyma,
20 dkg sárgarépa,
40 dkg burgonya,
só,
bors,
csipetnyi petrezselyem
Elkészítése: A gerincből csonttal együtt kotletteket vágunk,
azokat másfél literes tűzálló edénybe tesszük, rétegekben
ráhelyezzük a megtisztított, felszeletelt hagymát, és
sárgarépát, a meghámozott, ugyancsak felszeletelt burgonyát,
minden réteget megsózunk-borsozunk. Az edényt félig
megtöltjük vízzel, s a sütőben lefödve addig pároljuk,
míg a hús meg nem puhul. Ekkor levesszük a fedőt, a sütőt
mérsékelt melegre állítjuk, még mintegy fél órán át
pároljuk, amíg a burgonya aranybarna nem lesz. Tálalásnál
petrezselyemmel díszítjük.
Régimódi sertésragu
Hozzávalók:
1,5 kg sertéslapocka,
5 dkg sertészsír,
15 dkg póréhagyma,
5 dkg liszt,
2 dl barna sör,
kevés Tabasco mártás,
7 dkg sampinyongomba,
1 szelet citromhéj,
fűszercsomag (kevés petrezselyem, kakukkfű, 1 babérlevél
gézbe kötve),
só,
bors.
A körethez:
4 sárgarépa,
4 dkg vaj,
30 dkg burgonya,
kevés tejszín vagy tej
Elkészítése: A sertéshúst kockára vágjuk, megsózzuk-borsozzuk,
lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt,
megpároljuk benne a megtisztított, apróra vágott
póréhagymát, majd öt percig pároljuk a póréhagymával
együtt az előkészített húst. Ráöntjük a sört,
hozzáadjuk a Tabasco mártást, a citromhéjat, a megtisztított,
felszeletelt gombát, a fűszercsomagot, lefödött edényben
forraljuk, forrás után takaréklángon bő egy órát főzzük.
Akkor kivesszük, a fűszercsomagot eldobjuk. Ha szükséges, a
sertésragút még liszttel besűrítjük. Burgonyapürével,
egészben megfőzött, tálaláskor vajjal leöntött
sárgarépával körítjük
Gárdistapuding
Hozzávalók:
10 dkg zsemlemorzsa,
6 dkg porcukor,
6 dkg olvasztott vaj,
10 dkg málnadzsem,
3 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése: A zsemlemorzsát a porcukorral üvegtálban
elkeverjük, hozzáadjuk a dzsemet és a vajat. Beleütjük
egyenként a tojásokat, és a végén hozzákeverjük a
szódabikarbónát. A masszát kivajazott pudingformába öntjük,
és két órát gőzöljük. Tálalásnál porcukorral
megszórjuk, meleg dzsemet kínálhatunk hozzá.
Angol gyümölcskompót
Hozzávalók:
45 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt),
45 dkg málna,
1 púpozott kanál kukoricaliszt,
4 dkg mandulapehely vagy darált dió,
1,5 dl tejszín,
6 dl víz
Elkészítése: A gyümölcshöz tűzálló edényben fél liter
vizet öntünk, forrásig felmelegítjük. A kukoricalisztet két
evőkanál hideg vízzel simára keverjük, annyit adunk hozzá a
gyümölcs levéből, hogy lassan melegítve, kevergetve
összesűrűsödjék. Óvatosan elvegyítjük a gyümölccsel.
Lehűtve, mandulapehellyel vagy darált dióval megszórva
tálaljuk. Tejszínhabot kínálunk hozzá.