Ausztria
Leves
Bécsi krumplileves
gazdagon
Hozzávalók:
7 bögre zsírszegény csirkehús alaplé
3 ek zsírszgény csirkehús alaplé
1 ek olaj
2 bögre karikára vágott hagyma
2,5 bögre póréhagyma karikára vágva
1,5 teáskanál majoranna
8 bögre krumpli meghámozva, kockára vágva
1 bögre író
fél teáskanál őrölt feketebors
1 csipet őrölt kardamom
23 dkg friss gomba szeletekre vágva
fél bögre kockára vágott répa
1 bögre kockára vágott krumpli
Elkészítés:
Egy nagy edénybe tegyen 2 teáskanál olajat és 2 ek húslevest.
Tegye bele a hagymát, a póréhagymát és a majorannát és kb.
15 percig párolja, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Adja
hozzá a krumplit és 7 bögre levest, majd lassú tűzön főzze
25 percig. Tegye bele az írót, a borsot és a kardamomot.
Botmixerrel vagy habverővel pürésítse össze a levest.
Amíg a leves fő, a gombát, a maradék olajat és 1 ek
húslevest tegyen egy nagy serpenyőbe és közepes lángon
főzze, amíg a folyadék elpárolog és a gomba elszíneződik.
Sóval, borssal ízesítse.
Ezzel egyidejűleg a kockára vágott répát és az 1 bögre
krumplit főzze meg egy kis edényben. Az elkészített gombát,
répát és krumplit tegye a pürés levesbe.
Főétel
Tafelspitz
Hozzávalók:
víz
2 nagy répa vékony pálcikákra vágva
1 teáskanál só
4 zellerszár vékony csíkokra vágva
1,5 kg marhaszegy
2 póréhagyma fehér része
2 uborka
1 vöröshagyma karikára vágva
zöldségzöldje
Elkészítés:
Melegítsen fel 2 liter sós vizet. Tegye bele a húst, forralja
fel. A víz tetején keletkező habot távolítsa el. Részben
fedje le az edényt, és így hagyja lassan főni 1-1,5 órán
keresztül.
Vágja fel a póréhagymát 5 cm-es darabokra, majd hosszában
vágja ketté a darabokat. Adja hozzá a húshoz a póréhagymát,
a vöröshagymát, a répát és a zellert. Addig főzze, amíg a
hús és a zöldségek is megpuhulnak.
Vágja a húst 1,5 centi vastag szeletekre. Az uborkát vágja
hosszában vékony szeletekre úgy, hogy az uborka egyik végén
egyben maradjanak a szeletek, majd terítse szét a szeleteket
legyezőszerűen. Ezzel díszítheti az ételt.
A zöldségeket külön edényben tálalja, locsolja meg 4
evőkanál főzővízzel. Szórja meg petrezselyemzöldjével.
Kínáljon hozzá svéd majonézet.
Desszert
Császármorzsa
Hozzávalók:
6 tojás
20 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 dl tej
egy csipet só
2 dkg mazsola
vaj
porcukor
szilva vagy almapüré
Elkészítés:
Válassza el a tojás sárgáját a fehérjétől. Alaposan
keverje ki a sárgáját cukorral, majd a tejjel és a liszttel.
Adjon egy csipet sót a fehérjéhez és verje kemény habbá.
Majd adja a sárgájához és óvatosan keverje bele.
Egy nagy serpenyőt vajazzon ki, öntse bele a tésztát és
szórja meg mazsolával. Hagyja, hogy ez egyik oldala kicsit
megsüljön, majd fordítsa meg és villával szaggassa kis
darabokra.
Vigyázzon, nehogy túlsüsse a tésztát, mert kiszáradhat. A
kész édességet szórja meg porcukorral és kínálja szilva
vagy almapürével.
(Talán nem autentikus megoldás, de lekvárral és
vaníliasodóval is isteni.
Mozart sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
4 nagy tojás kettéválasztva
fél bögre kristálycukor
3/4 bögre liszt + 1 ek liszt
fél bögre étkezési keményítő + 1 ek keményítő
fél teáskanál sütőpor
A csokitöltelékhez:
4,5 dl tejszín
22 dkg tejcsoki
10 dkg étcsoki lereszelve
2 ek sótlan pisztácia apróra vágva
A díszítéshez:
20 dkg marcipán krém
zöld ételszínezék (elhagyható)
1 ek sótlan pisztácia apróra vágva
1,8 dl tejszín (kb. 3/4 bögre)
1 csomag vaníliáscukor
porcukor (csak akkor, ha a marcipán krém nem édesített)
Elkészítés:
Verje fel a tojásfehérjét, miközben apránként hozzáadja a
cukrot. Keverje hozzá a tojások sárgáját egyesével. Keverje
össze a lisztet a sütőporral és a keményítővel, majd ezt a
keveréket apránként adja a tojásos keverékhez. Béleljen ki
egy tortaformát sütőpapírral és öntse bele a tésztát. 350
fokon kb. 30 percig süsse. Teljesen hagyja kihűlni a torta
összeállítása előtt.
Eközben fél bögre tejszínt melegítsen fel közepes lángon,
majd keverje bele a tejcsokit és olvassza fel benne teljesen.
Vegye le az edényt a tűzről és szobahőmérsékleten hagyja
teljesen kihűlni (kb 1 óra).
Az étcsokit reszelje apróra (könnyebb, ha előtte lefagyasztja
a csokit), és ossza két részre. Verjen kemény habbá 1,5
bögre tejszínt. Keverje bele az egyik adag reszelt étcsokit
valamint az apróra vágott pisztáciát a lehűtött olvasztott
csokis keverékbe, majd óvatosan keverje hozzá a felvert
tejszínhabot is.
A tésztát vegye ki a tortaformából és vágja 3 rétegre. Az
egyik réteget helyezze egy nagy tányérra, kenje rá a csokis
krém egyharmadát, majd helyezze rá a második tésztaréteget,
ezt is kenje meg a krém egyharmadával, majd tegye rá az
utolsó réteg tésztát. A maradék 1/3 krémet kenje a
sütemény tetejére és oldalára. 2 órára tegye hűtőbe.
Gyúrja át a marcipánt (ha nem édesített, ízlés szerint
porcukrot is tegyen hozzá) amíg puha nem lesz, olyan, mint a
játékgyurma, ez kb 5-10 percig tart (zöld ételszínezéket is
tehet hozzá). A marcipánt tegye két réteg sütőpapír közé
és nyújtson belőle akkora kört, amekkora a sütőforma
átmérője, majd tányér vagy a tortaforma karimája
segítségével vágjon belőle tökéletes kört. A kört vágja
16 cikkre. A cikkeket tegye a lehűtött torta tetejére. Egy
kicsit nyomkodja oda őket, hogy biztosan álljanak. A cikkek
között maradjanak kis rések, a cikkek hegyes végét kicsit
fel is kunkoríthatja (csak a design kedvéért). A torta
szélét díszítse a maradék reszelt csokival (hagyjon egy
keveset a torta tetejének megszórásához). A maradék 3/4
bögre tejszínt verje fel vaníliáscukorral és tálalás
előtt ezzel, a maradék sós pisztáciával és a rászórt
étcsokival díszítse.
Sacher-torta
Hozzávalók:
Tészta:
13 dkg vaj
13 dkg étcsoki
10 dkg porcukor
6 tojás
8 dkg cukor
13 dkg liszt
baracklekvár
Bevonat:
15 dkg étcsoki
7,5 dkg kókuszvaj (vagy teavaj)
Elkészítés:
Tészta:
Melegítse elő a sütőt 180-200 fokra.
Gőz fölött olvassza fel a csokit és a vajat. Hagyja kihűlni
az olvadt keveréket.
Apránként adja hozzá a porcukrot és a tojássárgáját
kavargatás mellett. VErje fel a tojásfehérjét a cukorral.
Adja az előző keverékhez, majd a lisztet is adja hozzá.
Öntse a tésztát kivajazott kerek sütőformába. A kész
tésztát kihűlés után vízszintesen vágja ketté, ragassza
össze a rétegeket lekvárral, majd vonja be az egész tortát
csokimázzal. A bevonathoz az étcsokit és a kókuszvajat (vagy
sima teavajat) olvassza össze.