Ausztria

 

Leves



Bécsi krumplileves gazdagon




Hozzávalók:
7 bögre zsírszegény csirkehús alaplé
3 ek zsírszgény csirkehús alaplé
1 ek olaj
2 bögre karikára vágott hagyma
2,5 bögre póréhagyma karikára vágva
1,5 teáskanál majoranna
8 bögre krumpli meghámozva, kockára vágva
1 bögre író
fél teáskanál őrölt feketebors
1 csipet őrölt kardamom
23 dkg friss gomba szeletekre vágva
fél bögre kockára vágott répa
1 bögre kockára vágott krumpli

Elkészítés:
Egy nagy edénybe tegyen 2 teáskanál olajat és 2 ek húslevest. Tegye bele a hagymát, a póréhagymát és a majorannát és kb. 15 percig párolja, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Adja hozzá a krumplit és 7 bögre levest, majd lassú tűzön főzze 25 percig. Tegye bele az írót, a borsot és a kardamomot. Botmixerrel vagy habverővel pürésítse össze a levest.

Amíg a leves fő, a gombát, a maradék olajat és 1 ek húslevest tegyen egy nagy serpenyőbe és közepes lángon főzze, amíg a folyadék elpárolog és a gomba elszíneződik. Sóval, borssal ízesítse.

Ezzel egyidejűleg a kockára vágott répát és az 1 bögre krumplit főzze meg egy kis edényben. Az elkészített gombát, répát és krumplit tegye a pürés levesbe.


Főétel



Tafelspitz




Hozzávalók:
víz
2 nagy répa vékony pálcikákra vágva
1 teáskanál só
4 zellerszár vékony csíkokra vágva
1,5 kg marhaszegy
2 póréhagyma fehér része
2 uborka
1 vöröshagyma karikára vágva
zöldségzöldje

Elkészítés:
Melegítsen fel 2 liter sós vizet. Tegye bele a húst, forralja fel. A víz tetején keletkező habot távolítsa el. Részben fedje le az edényt, és így hagyja lassan főni 1-1,5 órán keresztül.

Vágja fel a póréhagymát 5 cm-es darabokra, majd hosszában vágja ketté a darabokat. Adja hozzá a húshoz a póréhagymát, a vöröshagymát, a répát és a zellert. Addig főzze, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak.

Vágja a húst 1,5 centi vastag szeletekre. Az uborkát vágja hosszában vékony szeletekre úgy, hogy az uborka egyik végén egyben maradjanak a szeletek, majd terítse szét a szeleteket legyezőszerűen. Ezzel díszítheti az ételt.

A zöldségeket külön edényben tálalja, locsolja meg 4 evőkanál főzővízzel. Szórja meg petrezselyemzöldjével. Kínáljon hozzá svéd majonézet.




Desszert

Császármorzsa




Hozzávalók:
6 tojás
20 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 dl tej
egy csipet só
2 dkg mazsola
vaj
porcukor
szilva vagy almapüré

Elkészítés:
Válassza el a tojás sárgáját a fehérjétől. Alaposan keverje ki a sárgáját cukorral, majd a tejjel és a liszttel.
Adjon egy csipet sót a fehérjéhez és verje kemény habbá. Majd adja a sárgájához és óvatosan keverje bele.

Egy nagy serpenyőt vajazzon ki, öntse bele a tésztát és szórja meg mazsolával. Hagyja, hogy ez egyik oldala kicsit megsüljön, majd fordítsa meg és villával szaggassa kis darabokra.

Vigyázzon, nehogy túlsüsse a tésztát, mert kiszáradhat. A kész édességet szórja meg porcukorral és kínálja szilva vagy almapürével.

(Talán nem autentikus megoldás, de lekvárral és vaníliasodóval is isteni.


Mozart sütemény




Hozzávalók:
A tésztához:
4 nagy tojás kettéválasztva
fél bögre kristálycukor
3/4 bögre liszt + 1 ek liszt
fél bögre étkezési keményítő + 1 ek keményítő
fél teáskanál sütőpor

A csokitöltelékhez:
4,5 dl tejszín
22 dkg tejcsoki
10 dkg étcsoki lereszelve
2 ek sótlan pisztácia apróra vágva

A díszítéshez:
20 dkg marcipán krém
zöld ételszínezék (elhagyható)
1 ek sótlan pisztácia apróra vágva
1,8 dl tejszín (kb. 3/4 bögre)
1 csomag vaníliáscukor
porcukor (csak akkor, ha a marcipán krém nem édesített)

Elkészítés:
Verje fel a tojásfehérjét, miközben apránként hozzáadja a cukrot. Keverje hozzá a tojások sárgáját egyesével. Keverje össze a lisztet a sütőporral és a keményítővel, majd ezt a keveréket apránként adja a tojásos keverékhez. Béleljen ki egy tortaformát sütőpapírral és öntse bele a tésztát. 350 fokon kb. 30 percig süsse. Teljesen hagyja kihűlni a torta összeállítása előtt.

Eközben fél bögre tejszínt melegítsen fel közepes lángon, majd keverje bele a tejcsokit és olvassza fel benne teljesen. Vegye le az edényt a tűzről és szobahőmérsékleten hagyja teljesen kihűlni (kb 1 óra).

Az étcsokit reszelje apróra (könnyebb, ha előtte lefagyasztja a csokit), és ossza két részre. Verjen kemény habbá 1,5 bögre tejszínt. Keverje bele az egyik adag reszelt étcsokit valamint az apróra vágott pisztáciát a lehűtött olvasztott csokis keverékbe, majd óvatosan keverje hozzá a felvert tejszínhabot is.

A tésztát vegye ki a tortaformából és vágja 3 rétegre. Az egyik réteget helyezze egy nagy tányérra, kenje rá a csokis krém egyharmadát, majd helyezze rá a második tésztaréteget, ezt is kenje meg a krém egyharmadával, majd tegye rá az utolsó réteg tésztát. A maradék 1/3 krémet kenje a sütemény tetejére és oldalára. 2 órára tegye hűtőbe.

Gyúrja át a marcipánt (ha nem édesített, ízlés szerint porcukrot is tegyen hozzá) amíg puha nem lesz, olyan, mint a játékgyurma, ez kb 5-10 percig tart (zöld ételszínezéket is tehet hozzá). A marcipánt tegye két réteg sütőpapír közé és nyújtson belőle akkora kört, amekkora a sütőforma átmérője, majd tányér vagy a tortaforma karimája segítségével vágjon belőle tökéletes kört. A kört vágja 16 cikkre. A cikkeket tegye a lehűtött torta tetejére. Egy kicsit nyomkodja oda őket, hogy biztosan álljanak. A cikkek között maradjanak kis rések, a cikkek hegyes végét kicsit fel is kunkoríthatja (csak a design kedvéért). A torta szélét díszítse a maradék reszelt csokival (hagyjon egy keveset a torta tetejének megszórásához). A maradék 3/4 bögre tejszínt verje fel vaníliáscukorral és tálalás előtt ezzel, a maradék sós pisztáciával és a rászórt étcsokival díszítse.



Sacher-torta



Hozzávalók:
Tészta:
13 dkg vaj
13 dkg étcsoki
10 dkg porcukor
6 tojás
8 dkg cukor
13 dkg liszt
baracklekvár

Bevonat:
15 dkg étcsoki
7,5 dkg kókuszvaj (vagy teavaj)

Elkészítés:
Tészta:
Melegítse elő a sütőt 180-200 fokra.
Gőz fölött olvassza fel a csokit és a vajat. Hagyja kihűlni az olvadt keveréket.
Apránként adja hozzá a porcukrot és a tojássárgáját kavargatás mellett. VErje fel a tojásfehérjét a cukorral. Adja az előző keverékhez, majd a lisztet is adja hozzá.
Öntse a tésztát kivajazott kerek sütőformába. A kész tésztát kihűlés után vízszintesen vágja ketté, ragassza össze a rétegeket lekvárral, majd vonja be az egész tortát csokimázzal. A bevonathoz az étcsokit és a kókuszvajat (vagy sima teavajat) olvassza össze.

Vissza