Receptek

Hideg bolgár joghurtleves

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma

kis tej

1 pohár joghurt

1 nagyobb uborka

kapor




A fokhagymát sóval együtt nyomjuk szét. Egy szelet fehér kenyeret áztassunk be egy kis tejbe, majd öntsük rá a joghurtot, és keverjük simára. Hámozzuk meg az uborkát és reszeljük le, majd egy kicsit sózzuk meg, és hagyjuk fél órát állni. Nyomkodjuk ki, keverjük össze a joghurtos kenyérkével. Szükség esetén higítsuk vízzel. Hűtsük le, kaporral díszítve tálaljuk.

Citromos zöldségleves

Hozzávalók:
3 sárgarépa

3 fehérrépa

0,5 kg káposzta

2 nagyobb burgonya

fél zeller

1 liter húsleves kockából vagy igazi

1 tojássárgája

citromlé

olívaolaj



A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk apróra, majd kevé olajon pároljuk meg. Öntsük fel a húslevessel, és főzzük leg. A levesestálban keverjük össze a tojássárgát ízlés szerint citromlével, majd merjük rá a forró levest.

Sült ponty bolgár módra

Hozzávalók:
1 egész ponty

25 dkg hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

kevés olívaolaj



kevés cukor

bors

pirospaprika

paradicsompüré

kevés liszt

1 citrom



A halat megtisztítjuk, besózzuk, és fél órát pihentetjük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, olajban megpirítjuk. Egy evőkanáál cukrot, csipetnyi sót, őrölt borsot, paprikát kevés vízzel hígított paradicsompürvel összekerünk, ráöntjük a hagymára. Tepsibeöntjük, majd rátesszük a a lisztben meghempergetett halat, meglocsoljuk egy kevés olajjal, rárakunk néhány citromkarikát, és forró sütőbe tesszük. Mikor jól átsült, melegen tálaljuk.

Bolgár gyuvecs

Hozzávalók:
50 dkg bárányhús

25 dkg zöldbab

25 dkg burgonya

2 fej hagyma

2 zöldpaprika

1 padlizsán

25 dkg paradicsom



petrezselyem

bors

pirospaprika

1 pohár joghurt

2 tojás

olívaolaj



A bárányhúst megmossuk, feldaraboljuk, kevés olajon megpároljuk, majd a sóval, a borssal és a paprikával fűszerezzük. A babot, a krumplit, a hagymát, a padlizsánt és a paradicsomot felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk, megszórjuk a petrezselyemmel. Az egészet összekerjük, tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, majd megsütjük. A joghurtba keverjük a tojásokat, és a majdnem kész ételre öntjük. Visszatoljuk, és rásütjük a tojásos joghurtot.

Bolgár uborkasaláta

Hozzávalók:
2 uborka

1 pohár joghurt



kapor


Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, majd összekeverjük a joghurttal és kaprot szórunk a tetejére.

Alma pongyolában

Hozzávalók:
1 evőkanál liszt

1 tojás

2,5 dl sör

olaj

alma

vaníliás cukor

kevés rum



A lisztből, a tojássárgájából a sörrel és egy kávéskanál olajjal tésztát keverünk, majd óvatosan beletesszük a tojás felvert habját is. Az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházat, karikákra vágjuk, esetleg egy kevés rummal meglocsoljuk. Az almát a tésztába mártjuk, és forró olajban megsütjök. Papírra szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, és vaníliás cukorral meghintve melegen tálaljuk.

vissza