Receptek
Znojmói pörkölt
Hozzávalók (2 személyre):
160 g marhahús
200 g zsiradék
20 g leforrázott hagyma
20 g gyalult savanyú uborka
5-10 g sima liszt
A megtisztított húst kockára vágjuk, mérsékelten
megpirítjuk szárazon. A zsírt pároláskor adjuk hozzá.
Csontlevet vagy vizet öntünk alá, és az előzőleg
felszeletelt, leforrázott hagymával tovább pároljuk. A
megpuhult húst megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a meghámozott,
legyalult uborkát és készre pároljuk.
A levét ne főzzük el! Ízlés szerint sózzuk.
Finom zsemlegombóc
Hozzávalók:
10 kifli (50 dkg)
90 g vaj
1/3 - 1/2 l tej
2 tojás
só
10-20 dkg durva liszt
A kifliket feldaraboljuk és olvasztott vajon rózsaszínűre
pirítjuk. Tálba tesszük a kifli darabokat és ha kihűltek,
ráöntjük a megsózott és tojással elkevert tejet.
Hozzászórjuk a lisztet és főzőkanállal könnyedén
összekeverjük a kifli darabokkal. A tésztát hagyjuk pihenni
egy órányit, majd kisebb gombócokat csinálunk belőle és
sós vízben 25 percig főzzük. A knédliket belisztezett
deszkán kigömbölyítjük vagy a tésztát rögtön a tálból
vízbe mártott nagy merőkanállal kiszaggatjuk és ebből
engedjük a lobogó vízbe. A kifőtt knédlit megszórhatjuk
zsemlemorzsával. Kitűnő körítés húshoz és párolt
káposztához, párolt natúr vagy tejfölös mártásos húshoz.
Burgonyás knédli forró
krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli
40 dkg dara
10 dkg zsír
szalonna vagy vaj
1-2 tojás vagy csak a sárgája
fél kanálnyi só
(pirított zsemlekockák)
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró
burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk
tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is.
Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket.
A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal,
szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított
zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk
körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a
gyümölccsel töltött gombóc.
„Morvai veréb"
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg sertéstokány csont nélkül
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
köménymag
só
őrölt bors
1 kanálnyi zsír
1 kanálnyi sima liszt
A húst nyolc egyforma darabra vágjuk, tepsibe tesszük,
rászórjuk a felszeletelt hagymát és az apróra vagdalt
fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a köményt
és a zsírt a liszttel. Az egészet jól összekeverjük, és
előmelegített sütőben - vizet öntve alá - puhára sütjük.
A kész „verebeket" savanyú káposztával és krumplis
knédlivel szolgáljuk fel.
Tejfölös tűzdelt
bélszín
Hozzávalók:
60 dkg tiszta bélszín (hátszín, marhagerinc)
5 dkg szalonna
10 dkg zsír
2-3 evőkanálnyi liszt
3-5 dl tejföl
25 dkg zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
1 fej vöröshagyma
1 szem bors
5 szem szegfűbors
babérlevél
kakukkfű
ecet vagy inkább citromlé
Az íntól, hártyától megtisztított húst a rostok mentén
megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. A zsírt felforrósítjuk és
abban a húst egész felületén hirtelen körbesütjük.
Kivesszük a húst és a zsírban megpároljuk a darabokra
vagdalt sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldséghez
hozzáadjuk a húst, a hagymát és az összes fűszert, majd az
egészet megsózzuk, és vízzel vagy húslevessel felöntve egy
óra hosszat vagy még tovább pároljuk, amíg elkezd megpuhulni
a húst. (A levet hagyjuk megbarnulni, hogy a mártás is szép
barna legyen.) Ezután újból vizet öntünk a hús alá.
Sütőbe tesszük és megsütjük. Közben a levével
öntözgetjük, hogy ne száradjon ki.
A megpuhult húst kivesszük és 1,5 - 2 cm vastagságú
darabokra szeleteljük. A zöldséges levet szűrőn
átpasszírozzuk vagy turmixoljuk, újból tűzre tesszük,
tejföllel felöntjük, beleszórjuk a lisztet, és ízlés
szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A felszeletelt
húst ismét visszatesszük a mártásba és együtt felforraljuk.
A mártást feljavíthatjuk, ha a tejföl nem elég sűrű: friss
vajat vagy előzőleg üvegesre párolt szalonnadarabkákat
keverünk hozzá. A mártás színéhez és ízéhez egy
kiskanál cukrot is karamellizálhatunk szalonnán, amit forró
vízzel felöntünk, felfőzünk és a mártásba öntünk. Ha a
mártás hamar elfogyna és nincs már tejföl a szaporításra,
akkor 4 dkg olvasztott zsírból és két kanál lisztből
készítsünk barna rántást, felhígítva forraljuk fel és
öntsük a mártásba. Ilyenkor valamilyen savanyú befőttet is
főzzünk bele, hogy elvegyük a rántás ízét.
Körítésként knédlit vagy burgonyakrokettet adhatunk,
kompóttal, leginkább vörös áfonyával és kevés
tejszínhabbal díszíthetjük.