Receptek

Znojmói pörkölt

Hozzávalók (2 személyre):
160 g marhahús
200 g zsiradék
20 g leforrázott hagyma
20 g gyalult savanyú uborka
5-10 g sima liszt

A megtisztított húst kockára vágjuk, mérsékelten megpirítjuk szárazon. A zsírt pároláskor adjuk hozzá. Csontlevet vagy vizet öntünk alá, és az előzőleg felszeletelt, leforrázott hagymával tovább pároljuk. A megpuhult húst megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a meghámozott, legyalult uborkát és készre pároljuk.
A levét ne főzzük el! Ízlés szerint sózzuk.



Finom zsemlegombóc

Hozzávalók:
10 kifli (50 dkg)
90 g vaj
1/3 - 1/2 l tej
2 tojás

10-20 dkg durva liszt

A kifliket feldaraboljuk és olvasztott vajon rózsaszínűre pirítjuk. Tálba tesszük a kifli darabokat és ha kihűltek, ráöntjük a megsózott és tojással elkevert tejet. Hozzászórjuk a lisztet és főzőkanállal könnyedén összekeverjük a kifli darabokkal. A tésztát hagyjuk pihenni egy órányit, majd kisebb gombócokat csinálunk belőle és sós vízben 25 percig főzzük. A knédliket belisztezett deszkán kigömbölyítjük vagy a tésztát rögtön a tálból vízbe mártott nagy merőkanállal kiszaggatjuk és ebből engedjük a lobogó vízbe. A kifőtt knédlit megszórhatjuk zsemlemorzsával. Kitűnő körítés húshoz és párolt káposztához, párolt natúr vagy tejfölös mártásos húshoz.



Burgonyás knédli forró krumpliból

Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli
40 dkg dara
10 dkg zsír
szalonna vagy vaj
1-2 tojás vagy csak a sárgája
fél kanálnyi só
(pirított zsemlekockák)

A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.



„Morvai veréb"

Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg sertéstokány csont nélkül
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
köménymag

őrölt bors
1 kanálnyi zsír
1 kanálnyi sima liszt

A húst nyolc egyforma darabra vágjuk, tepsibe tesszük, rászórjuk a felszeletelt hagymát és az apróra vagdalt fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a köményt és a zsírt a liszttel. Az egészet jól összekeverjük, és előmelegített sütőben - vizet öntve alá - puhára sütjük. A kész „verebeket" savanyú káposztával és krumplis knédlivel szolgáljuk fel.



Tejfölös tűzdelt bélszín

Hozzávalók:
60 dkg tiszta bélszín (hátszín, marhagerinc)
5 dkg szalonna
10 dkg zsír
2-3 evőkanálnyi liszt
3-5 dl tejföl
25 dkg zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
1 fej vöröshagyma
1 szem bors
5 szem szegfűbors
babérlevél
kakukkfű
ecet vagy inkább citromlé

Az íntól, hártyától megtisztított húst a rostok mentén megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. A zsírt felforrósítjuk és abban a húst egész felületén hirtelen körbesütjük. Kivesszük a húst és a zsírban megpároljuk a darabokra vagdalt sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldséghez hozzáadjuk a húst, a hagymát és az összes fűszert, majd az egészet megsózzuk, és vízzel vagy húslevessel felöntve egy óra hosszat vagy még tovább pároljuk, amíg elkezd megpuhulni a húst. (A levet hagyjuk megbarnulni, hogy a mártás is szép barna legyen.) Ezután újból vizet öntünk a hús alá. Sütőbe tesszük és megsütjük. Közben a levével öntözgetjük, hogy ne száradjon ki.
A megpuhult húst kivesszük és 1,5 - 2 cm vastagságú darabokra szeleteljük. A zöldséges levet szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk, újból tűzre tesszük, tejföllel felöntjük, beleszórjuk a lisztet, és ízlés szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A felszeletelt húst ismét visszatesszük a mártásba és együtt felforraljuk.
A mártást feljavíthatjuk, ha a tejföl nem elég sűrű: friss vajat vagy előzőleg üvegesre párolt szalonnadarabkákat keverünk hozzá. A mártás színéhez és ízéhez egy kiskanál cukrot is karamellizálhatunk szalonnán, amit forró vízzel felöntünk, felfőzünk és a mártásba öntünk. Ha a mártás hamar elfogyna és nincs már tejföl a szaporításra, akkor 4 dkg olvasztott zsírból és két kanál lisztből készítsünk barna rántást, felhígítva forraljuk fel és öntsük a mártásba. Ilyenkor valamilyen savanyú befőttet is főzzünk bele, hogy elvegyük a rántás ízét.
Körítésként knédlit vagy burgonyakrokettet adhatunk, kompóttal, leginkább vörös áfonyával és kevés tejszínhabbal díszíthetjük.

vissza