Receptek
Dán májpástétom
Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj (apróra vágva)
40 dkg szalonna (apróra vágva)
3 db nagy fej hagyma (felaprítva)
3 db tojás
1-2 db alma (durvára reszelve)
10 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió (reszelve)
szegfűbors (őrölve)
feketebors (őrölve)
só
Dolgozd össze a májat, a szalonnát, a hagymát, az almát és
a tojást, s a masszát fűszerezd sóval, szerecsendióval,
fekete- és szegfűborssal. A felhevített margarinban keverd el
a lisztet, s egy-két perc pirítás után öntsd fel a tejjel. A
tejet engedd felforrni, majd hűtsd vissza. Ha már csak langyos,
ad hozzá a májast. Ezt a simára kevert masszát öntsd
sütőformá(k)ba – legjobb a tűzálló üvegtál vagy az
eldobható alufóliaforma – és 170 Celsius-fokos sütőben (kb.
1 óra alatt) süsd meg. Gombával vagy sült baconszalonnával
díszítsd. (A dánok egyik kötelező étele a májpástétom,
amit langyosan tálalnak, telis-teli szórnak sült baconnal, s
megvajazott rozskenyérre kenve esznek.)
A megadott mennyiségek mintegy 2 liternyi pástétomhoz
elegendőek. A felesleges massza lefagyasztható, de ebben az
esetben jobb egy kicsit túlfűszerezni.
Tonhalkrém
Hozzávalók (6-8 személyre):
18,5 dkg konzerv tonhal (vizes)
1 evőkanálnyi citromlé
1 kis fej hagyma
10 dkg majonéz
1 dl tejföl
2 lap zselatin
2 db főtt tojás
(salátalevél, főtt tojás, olívabogyó)
A halat a citrommal, hagymával és majonézzel turmixgépben
dolgozd össze, majd add hozzá a tejfölt. A zselatinlapot hideg
vízben lazítsd, majd vízfürdőben oldd fel. A főtt
tojásokat aprítsd fel, s a zselatinnal együtt keverd a
halkrémbe. A masszát öntsd formába, majd 3-4 órára tedd
hűtőbe. A tálalótálra helyezz salátaleveleket, borítsd rá
a krémet, s azt díszítsd tojással és olívabogyóval. Magos
kenyérrel vagy bagett-szeletekkel kínáld.
Dán sajttorta (sós)
Hozzávalók (4-6 személyre):
15 dkg liszt
10 dkg vaj
fél teáskanálnyi só
2,5 dkg reszelt sajt
3 db tojás
1 dl fehér sör vagy bajor sör
1 csipetnyi bors
fél gerezd tört fokhagyma
zöld saláta
Keverd össze a lisztet, a sót, s gyúrd bele a vajat. Ezzel a
tésztával bélelj ki egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg
mázas tortaformát) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle,
és kb. 1 órára tedd a hűtőszekrénybe. A tojást keverd el a
sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát süsd a
sütő legfelső rácsán kb. 15 percig 225 °C-on, majd szórd
meg a reszelt sajttal, s öntsd rá a tojásos keveréket. Tedd
újra a sütőbe, de most a legalsó rácsra, és süsd tovább
kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz.
Langyosan - zöldsalátával körítve - tálald.
Csőbensült burgonyatorta
(sós)
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
25 dkg gomba
1 dl tejföl
2,5 dl húsleves
2 db tojás
1 evőkanálnyi szárított oregano
1 teáskanálnyi tabasco-szósz
2 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi fehérbors
1 evőkanálnyi olaj
vajastészta
kevés tojás (a teteje megkenéséhez)
(paradicsomsaláta, kenyér)
A burgonyát hámozd meg, reszeld le durvára, majd jól keverd
össze a vékony szeletekre vágott hagymával és gombával. A
tejfölt dolgozd össze a tojásokkal, a húslevessel, add hozzá
az oreganot, tabascot, sót és a borsot is, majd ezt öntsd a
krumplihoz. Egy nagy tortaformát (lehetőleg mázas tortaformát)
kenj ki olajjal, s jól nyomkodd bele a masszát. A
vajastésztát nyújtsd ki akkorára, hogy befedje a formát, s
helyezd el a massza tetején úgy, hogy körben mindenhol elérje
az edény szélét. A tetejét kend meg felvert tojással, majd
200 °C-on süsd meg egy óra alatt. Paradicsomsalátával és
kenyérrel tálald.
Égető szerelem (Krumplipüré
sült hagymával, baconkockákkal és céklával)
Hozzávalók (4 személyre):
krumplipüré (1 kg burgonyából 2 dl tejjel, 1 evőkanálnyi
vajjal, sóval és fehérborssal főzve)
20 dkg füstölt szalonna (1cm-es kockákra vágva)
2-3 fej vöröshagyma
cékla (savanyúságnak elkészítve)
A szalonna zsírját süsd ki, s a visszamaradt zsírban pirítsd
meg a nagyobb kockákra vágott hagymát. A krumplipürét
púpozd a tányér közepére, s a közepébe vájj mélyedést;
abba halmozd a meleg sült bacon- és hagymadarabkákat. Kockára
vágott céklával és rozskenyérrel kínáld. (Kis adagokban
tálalva kiváló előétel is lehet.)
Almás húsos szalonna
Hozzávalók (6-8 személyre):
60 dkg sütnivaló sertéshús, fél centi vékony szeletekben (baconnal
vagy füstölt szalonnával is helyettesíthető)
4 db nagy hagyma
75 dkg savanyú alma
friss vagy szárított kakukkfű
só
bors
Szárítsd le a hússzeleteket papírtörlővel és borsozd meg.
Melegítsd fel jól a serpenyőt (ha húst használsz, kevés
zsiradékkal). Pirítsd a szeletek mindkét oldalát 1-1 percig,
majd a tüzet visszafogva - rendszeres forgatás mellett - süsd
a húst, míg ropogós, aranybarna nem lesz, majd a serpenyőből
kivéve sózd meg. Öntsd le a serpenyőben lévő zsiradék
javát, tedd bele a vékony szeletekre felkarikázott hagymát,
valamint a magházától megszabadított, s nem túl vékony
gerezdekre vágott almát. Párold puhára. Ízesítsd
kakukkfűvel, sóval, borssal és a végén rétegezd rá a
hússzeleteket. (Egészen barna rozskenyérrel tálald.)
E fogás szalonnás változata sütőben is elkészíthető. A
szalonnát ilyenkor rácsra teszik, s azt a hideg sütőbe
helyezik. Az almát és a hagymát egy tűzálló tálban vagy
tepsiben a szalonna alá tolják. 200 fokon sütik, míg a
szalonna mindkét oldala szép barna nem lesz (ehhez időnként
meg kell fordítani!). Egy a szalonna alá helyezett
fóliatálcával szabályozható, hogy mennyi zsír csorogjon az
almára és a hagymára.
Dán vagdalt (Krebinetter)
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált sertéscomb
3 evőkanálnyi liszt vagy zsemlemorzsa
1 teáskanálnyi só
0,25 teáskanálnyi bors
2 dkg vaj vagy margarin
A darált húsból formálj 4 egyforma, egyenként kb. 1,5 cm
vastag pogácsát, s azokat forgasd a sóval és borssal
összekevert lisztbe. A felforrósított zsiradékban előbb
hirtelen pirítsd barnára a pogácsák mindkét oldalát, majd
lassú tűzön süsd még - közben átfordítva - 3-4 percig. (Paradicsomsalátával
vagy tésztasalátával, valamint burgonyapürével vagy
zöldségpürével tálald.)
E recept sajtos-újhagymás változata is igen népszerű. Ekkor
a darált húst 7,5 dkg reszelt sajttal és egy csomó apróra
vágott újhagymával keverik össze. 6-8 db pogácsát
formálnak belőle és az előbb leírtak szerint sütik ki, csak
gyorsabban, mintegy 2-3 perc alatt.
Frikadella (dán
fasírozott)
Hozzávalók (4 személyre):
25-25 dkg darált marha- és sertéshús (vagy csak sertésből
50 dkg )
1 dl liszt
2-3 dl folyadék: tej, víz, vagy hideg húsleves
1-2 db tojásfehérje vagy 1 db tojás
1,5 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi bors
1-2 fej hagyma, apróra vágva
zsiradék (a sütéshez)
A húst keverd össze a sóval, borssal, tojással és hagymával.
A folyadékot apránként add hozzá. Keverd bele a lisztet.
Pihentesd a húst kb. 10 percig hűtőben. Ha túl keménynek
találnád, adj hozzá még folyadékot. Tegyél a serpenyőbe kb.
2,5 dkg zsiradékot és forrósítsd fel, vedd le a tűzről és
meríts bele egy evőkanalat. Ezzel a kanállal formázz egy-egy
kicsit hosszúkás fasírozottat. Tedd vissza a serpenyőt a
tűzre miután beletetted a húsokat, és nagy lángon süsd kb.
1 percig. Párold tovább egyenletes tűzön még kb. 5 percig.
Majd fordítsd meg és süsd át a másik oldalukat is. (Hagyományos
dán burgonyasalátával tálald.)
A fasírozottat elkészítheted úgy is, hogy a fenti recepthez
adsz még 1 teáskanálnyi provance fűszerkeveréket, fél
zöldpaprikát és fél uborkát felkockázva. Elkészíthető
továbbá 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2
evőkanálnyi zsályával vagy bazsalikommal, kakukkfűvel
illetve 1 gerezd fokhagymával gazdagítva. Egy további
variációja az, amikor az alaprecepthez 15-20 dkg apróra
vágott sárgarépát vagy paszternákot adunk.
Marhahúsos pie (Boef pie)
Hozzávalók (4-6 személyre):
50 dkg darált marhahús
3 dkg vaj vagy margarin
2-3 kisfej hagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 kiskanálnyi szárított majoránna
8-10 db olívabogyó
só
bors
1dl vörösbor
1-2 dl tejföl (18 %-os)
1 csomag fagyasztott vajas tészta
tojás (a tészta bekenéséhez)
Fűtsd fel a sütőt 180 °C-ra. Nyújtsd ki a tésztát és a
kivajazott sütőformába tedd bele a 2/3 részét. Szurkáld meg
a felületét, s 180 °C-on süsd kb. 15 percig. Közben egy
serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, s abban pirítsd meg
jól a húst, ügyelve arra, hogy ne maradjon egy tömbben (villával
nyomkodd szét). Add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát
és olívabogyókat, valamint a majoránnát, sót, borsot, s
végül a bort, meg a tejfölt. Jól keverd el, s addig párold,
amíg a felesleges nedvessége el nem illan. A tölteléket tedd
a félig sült tésztára, s a maradék tésztalapból formált
„fedővel" takard be a húst. A tetejét kend meg
tojással, s süsd még kb. fél órát 180 °C-on. Ha túl
gyorsan barnul, félidőben tegyél papírt a tetejére! (Feta
sajtos vagy burgonyás paradicsomsalátával tálald.)
Borsos marhaszelet (Peberboef)
Hozzávalók (4 személyre):
4 db, egyenként kb. 20 dkg-os marhaszelet
4 evőkanálnyi madagaszkári bors
3 dkg vaj
0,5-1 dl konyak
1dl sűrű húsleves
3 dl tejszín
só
Őröld meg a borsszemeket, és szórd a húsra. Olvaszd fel a
vajat a serpenyőben, s abban pirítsd a szeletek egy-egy
oldalát 1-2 percig. Majd öntsd a konyakot a húsra és gyújtsd
meg. Amíg ég, rázogasd a serpenyőt, majd amikor a láng
kialudt, a húsokat helyezd előmelegített tányérokra és
sózd meg. A húslevest és a tejszínt öntsd a serpenyőbe,
forrald össze a maradék zsiradékkal, majd ezt a mártást
locsold a hússzeletekre. (Sült hasábburgonyával és
zöldsalátával tálald.)
Szűzpecsenye aszaltszilva-kompóttal
Hozzávalók (4 személyre):
1 db szűzpecsenye (esetleg 50 dkg comb)
10 magozott aszalt szilva
2 evőkanálnyi cukor
bors
1 evőkanálnyi olaj
1 dkg vaj
só
1 fej hagyma
2 savanyú alma
1 citrom
0,5 teáskanálnyi kakukkfű
1 dl tejszín
Szeleteld fel a húst kb. 3 cm vastagságú darabokra és
szárítsd le papírtörlővel. Darabold fel az aszalt szilvát
és 10 percig főzd 2 dl cukros vízben. Borsozd meg a
hússzeleteket és pirítsd 1 percig a vaj és az olaj - jól
felmelegített - elegyében. Majd közepes hőmérsékleten süsd
tovább oldalanként 3-4 percig, hogy épp átsüljenek. Ha kész,
szedd külön tányérra, sózd meg és takard le fóliával. A
hagymát aprítsd fel és pirítsd meg a serpenyőben maradt
zsiradékban. Az almát vágd fel gerezdekre, és 1
teáskanálnyi finomra reszelt citromhéjjal, az aszalt
szilvával, a kakukkfűvel és fél dl szilvalével (amiben
főzted) add a hagymához és lassú tűzön főzd még 5 percig.
Végül öntsd fel a tejszínnel és addig főzd, amíg krémesen
sűrű nem lesz. Tálaláskor a kompót kerüljön a tányér
aljára, arra tedd a hússzeleteket, s kínálj mellé kenyeret.
Darált borjúhús
vajastésztában, spenóttal és feta sajttal
Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg darált borjúhús
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 evőkanálnyi kakukkfű
20 dkg feta sajt
1,5 maroknyi spenót
4 levél vajastészta
vaj (a sütőlap kikenéséhez)
1 fej saláta
bors
só
a fűszerolajhoz:
2 dl szűz-olívaolaj
1 kis levél bazsalikom
1-2 szál metélőhagyma zöldje
1-2 szál petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
5 szem madagaszkári bors (megtörve)
Először készítsd el a fűszerolajat: a fűszernövényeket
zúzd pépesre, öntsd fel az olívával, s addig keverd, amíg
egyenletes, zöld olajat nem kapsz. Ekkor tedd félre, s
felhasználás előtt legalább fél órát pihentesd.
A darált húst sózd, borsozd, keverd hozzá az apróra vágott
hagymát, a kakukkfüvet, az egyik tojást, a megtisztított és
keskeny metéltre vágott spenótot, valamint a feta sajtot. Az
egészet jól dolgozd össze és pihentesd fél órát.
A vajastésztákat nyújtsd bő tenyérnyire (kb. A5-ös
nagyságúra) és szurkáld meg villával (hogy a töltelék
gőze majd könnyebben távozhasson), s egy-egy lap közepére
halmozd a hús negyedét. A töltelékeket csomagold be, a
batyukat kend meg a (másik) felvert tojással, s helyezd
kivajazott sütőlapra. A sütőt melegítsd fel 170 °C-ra, s
abban kb. 20 perc alatt süsd pirosra a töltött tésztákat.
Tálaláskor a csíkokra vágott fejes salátát és a fűszeres
olajat kínáld hozzá.
Húsos töltött batyu
Hozzávalók (4-6 személyre):
a tésztához:
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 teáskanálnyi só
1 dl friss aprított petrezselyem
1 teáskanálnyi szárított bazsalikom
2 evőkanálnyi hideg víz
tojás (a megkenéshez)
a töltelékhez:
2,5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
2 nagyfej hagyma
50 dkg egyszer átdarált marhahús
3 evőkanálnyi enyhén fűszeres mangó chutney
1 evőkanálnyi édes chili szósz
1 teáskanálnyi só
bors
A vajat dolgozd össze a liszttel, sóval, petrezselyemmel,
bazsalikommal és a vízzel, s a tésztát letakarva pihentesd kb.
1 órát.
A töltelékhez olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, pirítsd
benne az apróra vágott hagymát kb. 2 percig, majd add hozzá a
húst és süsd, amíg a hús ki nem fehéredik. Tedd bele a
chutney-t, a chili szószt, sót, borsot és főzd kb. 2 percig.
Ízesítsd és hűtsd ki. A tölteléknek „száraznak"
kell lennie.
A tésztát nyújtsd ki kb. 30x40 cm-esre és helyezd
sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A tölteléket tedd –
hosszában – a tészta felére, úgy hogy a szélei maradjanak
szabadon. A széleket kend meg tojással és borítsd a
töltelékre a tészta másik felét. Villával jól nyomkodd
össze a széleket és a maradék tojást kend a tészta tetejét.
A sütő középső rácsán süsd kb. 30 percig 200 °C-on. (Tejfölös
salátával tálald.)
Zöldségpüré
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya,
1 sárgarépa,
1 kicsi gyökér,
10 dkg zeller,
2 dl sűrű húsleves,
1 dl tej,
0,5 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
bors
só
Tisztítsd meg, s darabold apróra a zöldségeket. Só nélkül,
kevés vízben - kb. 15 perc alatt - főzd puhára, majd a levét
leöntve, turmixold össze a zöldségeket. A végén öntsd fel
a húslevessel és a tejjel, ízesítsd sóval, borssal,
szerecsendióval, s langyosan tálald. (Friss zöldségek helyett
fagyasztottak is alkalmazhatóak.)
Hagymás vöröskáposzta-saláta
Hozzávalók (4 személyre):
1 db savanyú alma
1 kis fej lilahagyma
30 dkg felaprított vöröskáposzta
az öntethez:
3 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi víz
bors
só
Az almát és a hagymát kockázd fel és keverd el a
káposztával. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze és öntsd
a salátára. Tálalás előtt legalább 1 órát érleld.
Zöldség-gyümölcs
saláta
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg saláta (amilyen éppen kapható)
2-3 szár zellerlevél
2 db narancs
az öntethez:
2 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi víz
1 teáskanálnyi cukor
fél teáskanálnyi mustár
A saláta torzsáját vágd ki, s a leveleit szeld (keresztben)
csíkokra. A meghámozott narancsokat bontsd gerezdjeire, s
feldarabolva keverd bele a salátába. Add hozzá az apróra
vágott zellert is. Az öntet hozzávalóit jól dolgozd össze,
s öntsd a zöldségre.
(A dánok szívesen használják kontrasztosan a zöldségek és
a gyümölcsök ízeit. Így készítenek salátát például
reszelt sárgarépából és felaprított narancsgerezdekből,
vagy mazsolából és reszelt répából, illetve ananászból
és sárgarépából vagy - az utóbbi helyett -
fehérkáposztából.)
Hagyományos dán
burgonyasaláta
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg főtt burgonya (kb. 1,2 kg nyers)
4 dl aludttej
1 evőkanálnyi mustár
1 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi őrölt fehérbors
1-2 evőkanálnyi cukor
4 dkg apróra vágott újhagyma
1 csomó apróra vágott metélőhagyma
A burgonyát karikázd fel és keverd a többi hozzávalóból
elkészített öntetbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha legalább 1
órát állhat tálalás előtt, és nem túl hideg.
Ha újkrumpliból készítjük, akkor a metélőhagyma helyett
kaprot teszünk bele. Ismert curry-s változata is: ekkor 2
teáskanálnyi curry-t adunk hozzá, az újhagymát pedig
vöröshagymával helyettesíthetjük. Ha zöldborsóval
szeretnénk elkészíteni, akkor kihagyjuk a mustárt és a
hagymaféléket, helyettük 1-2 teáskanálnyi citromlét és 25
dkg párolt borsót adunk a salátához.
Dán tésztasaláta
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tészta (olasz csavart)
fél fej karfiol
15 dkg borsó
4 paradicsom
az öntethez:
3 dl tejszín (9 %-os)
vágott petrezselyemzöldje
újhagyma (apróra vágva)
só
bors
A tésztát főzd meg, s hűtsd ki. Az öntet hozzávalóit
dolgozd össze. A nyers karfiolt szedd szét rózsáira, a
paradicsomot vágd gerezdekre, s ezeket keverd össze a nyers
borsóval és a tésztával. Az öntetet öntsd rá, vagy tálald
a saláta mellé.
Körtetorta
Hozzávalók:
24 dkg liszt
15 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 db tojás
(esetleg 1 evőkanálnyi víz)
4 db körte vagy alma
2,5 dl tejszín vagy tejföl
A hozzávalókból (a körte és a tejszín kivételével) gyúrj
tésztát, s azt 1 órára tedd hűtőbe. Majd a tésztát felezd
meg, s nyújts ki. Az egyik darabbal bélelj ki egy - kb. 22 cm
átmérőjű, lehetőleg mázas - tortaformát. Abba tedd bele a
meghámozott, félbevágott gyümölcsöt, majd azt takard le a
másik tésztalappal. A tetejét kend meg hideg vízzel és
szórd meg cukorral. Előmelegített sütőben süsd 220 °C-on
kb. 40 percig. Langyosan - finom felvert tejszínnel - tálald. (Az
igazán dános megoldás azonban az, ha - esetleg kicsit
cukrozott - tejfölt adsz hozzá.)
Dán palacsinta
A tésztáját úgy készítik, ahogy Magyarországon is szokás,
de azt a dánok csak a legritkább esetben töltik meg. E helyett
fagylaltot adnak hozzá (még ha háromszögre hajtják, s bele
helyezik, a nagy része akkor is kilátszik) és mellé teszik a
lekvárt.
Kringle
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
7,5 dkg élesztő
1,75 dl tej
1/2 teáskanálnyi só
10 dkg cukor
1 tojás
kevés kardamom (indiai gyömbérféle)
a töltelékhez:
25 dkg máz (azaz azonos mennyiségű vaj és cukor)
5 dkg mazsola
kevés vaníliás cukor
a díszítéshez:
vágott mandula vagy dió
1 tojás
2 evőkanálnyi víz
1 késhegynyi só
A tészta és a töltelék hozzávalóit külön-külön dolgozd
össze. A tésztát nyújtsd ki és terítsd el rajta a
tölteléket. Tekerd fel, kend meg tojás-víz-só eleggyel, majd
szórd meg mandulával, illetve dióval. Előmelegített
sütőben, 220 °C-on kb. 20 perc alatt süsd készre.
(Ha a kinyújtott tészta két oldalát rézsútosan bevagdosod -
kevesebb, mint egyharmadnyi hosszan -, akkor a feltekerés
helyett össze is fonhatod a megkent tésztát.)
Palacsinta édes-savanyú
töltelékkel
Hozzávalók (4 személyre):
a palacsintatésztához:
9 dkg liszt
3 dl tej
2 felvert tojás
0,5 teáskanálnyi só
vaj a sütéshez
a töltelékhez:
2 sárgarépa vékonyra szeletelve
1 póréhagyma apróra vágva
2 zellerszár, apróra vágva
1 pirospaprika apróra kockázva
2 burgonya nagyon vékony csíkokra szelve
10 dkg kukorica
10 dkg babcsíra
2 evőkanálnyi olaj
az édes-savanyú szószhoz:
1,5 dl húsleves
4 evőkanálnyi vörösborecet
4 evőkanálnyi cukor
1 evőkanálnyi szójaszósz
2 teáskanálnyi keményítő (legjobb a kukoricaliszt)
a tetejére:
2,5 dkg sajt
A tészta alapanyagait dolgozd össze, s süss belőle 8-10
palacsintát. A szószt készítsd el úgy, hogy a húsleveshez
hozzáadod a cukrot és az ecetet, majd felforralod és
belekevered a keményítőt és a szóját, hogy kicsit
besűrűsödjön. A zöldségeket wokban (vagy vastagaljú
serpenyőben) süsd meg: forrósítsd fel az olajat, tedd bele a
sárgarépát, majd 1 perces eltérésekkel a pórét, a zellert,
paprikát, burgonyát, kukoricát és a csírát, majd főzd
együtt még 2 percig. Figyelj arra, hogy közben mindig jól
átforgasd a keveréket! Végül öntsd rá a szószt és főzd
még néhány percig. Ha kész, töltsd meg a palacsintákat,
tedd tűzálló tálba, szórd meg a reszelt sajttal és süsd 10
percig 225 °C-on.
Almakompótos süti (Aeblekage)
Hozzávalók (1 személyre):
12,5 dkg alma
0,25 dl víz
darabka vaníliarúd
0,5 dl zsemlemorzsa
6-7 dkg cukor
1,5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
A meghámozott és kimagozott almát vágd kisebb darabokra, s
kevés (!) vízben - a cukor háromnegyedét és a vaníliát
hozzáadva - főzd pépesre. A zsemlemorzsát keverd el a
maradék cukorral és pirítsd meg az olvasztott vajon, majd
hagyd kihűlni. Az almát és a morzsát egy tálkában rétegezd
egymásra, hűtsd le és tejszínhabbal díszítve tálald.
Almadarabkák – alma
nélkül (Aebleskiver)
Hozzávalók (30-35 darabhoz):
25 dkg liszt
2 evőkanálnyi cukor
0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna
0,5 dl tej
2 tojás
0,5 teáskanálnyi só
1 citrom leve
olaj (a sütéshez)
lekvár és porcukor (a tunkoláshoz)
(A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz
hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben
félgömbalakú mélyedések vannak.) A hozzávalókból keverj
tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített
sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg
2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül
már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg
a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós
tésztából megsülhessen a gömb másik fele is. (Ennek az a
technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós
részen át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a
tésztát.) A megsült gömböket még langyosan tálald, a
tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral.
(Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony
előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a
„glögg"-öt isszák hozzá.)
Csokoládés narancstorta
Hozzávalók:
a tortához:
16 dkg vaj
16 dkg étcsokoládé
3 tojás
15 dkg cukor
1 kifacsart narancs héja (reszelve)
5 dkg liszt
(narancslekvár, reszelt csokoládé)
a szirupos narancsgerezdhez:
4 narancs
18 dkg cukor
A vajat olvaszd fel, s a tűzről levéve törd bele a csokit.
Keverd ki, míg matt krémes nem lesz. A tojássárgáját a
cukorral verd habosra, s ebbe dolgozd bele a csokikrémet, a
lisztet, a reszelt narancshéjat, végül forgasd bele a habbá
vert tojásfehérjét is. A masszát töltsd vajjal kikent
formába, s süsd fél óráig 180 fokon. Hagyd teljesen kihűlni,
majd vékonyan kend meg narancslekvárral és szórd meg durvára
reszelt csokoládéval.
Ha desszertként kínálod, tejszínhabbal vagy szirupos
narancsgerezddel tálald. Az utóbbit úgy készítheted, hogy 2
narancs levét kifacsarod, átszűröd és a cukorral sziruppá
főzöd. A másik 2 narancsot kifilézed, papírtörlővel
leitatod, majd beleteszed a szirupba, végül kihűtöd, s a
narancsot a süti mellé adod. (A szirupos narancsgerezd
befőttes üvegben egy hétig is eláll a hűtőben.)
Kávékrémes mandulatorta
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg mandula
10 dkg porcukor
2 tojásfehérje
a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1-2 teáskanálnyi kávépor
1-2 teáskanálnyi vaníliás cukor
A mandulát forrázd le, tisztítsd meg a héjától, őröld
durvára, majd keverd hozzá a porcukrot. Óvatosan forgasd bele
az előzetesen habbá vert tojásfehérjét, s ezt a masszát
töltsd vajjal kikent formába, majd 200 fokon - kb. 20 perc
alatt - süsd meg.
A töltelékhez először keverd ki a vajat, s dolgozd bele a
porcukrot és a tojássárgáját. A kávét oldd fel néhány
csepp forró vízzel, add hozzá a vaníliás cukrot, s ezzel
ízesítsd a tölteléket. A krémet tedd nyomózsákba, s a
kihűlt (de a formában még benne hagyott) tésztára -
kívülről befelé haladva - nyomj kicsi csillagokat. (A kész
torta a formával együtt lefagyasztható. Tálalás előtt egy
órával kell felengedni.)
A parókia diótortája
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi porcukor
1 tojássárgája
a töltelékhez:
10 dkg dióbél (durvára vágva)
10 dkg mogyoró (durvára vágva)
6,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1,25 dl tejszín
fél kifacsart narancs héja
kísérőnek:
(tejföl vagy vaníliafagylalt)
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a
tojást. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, s vágj
belőle egy akkora lapot, ami éppen belefér egy - vajjal kikent
- tepsibe. (A maradékot - csíkokra vágva - majd
felhasználhatod a díszítéshez). A tésztát pihentesd egy
órát hűtőben.
Közben a durvára vágott diót keverd el a töltelék többi
hozzávalójával. Majd - állandó keverés mellett - főzd
néhány percig, végül hűtsd ki, s öntsd a tésztára.
Díszítsd a maradék tésztacsíkokkal, s egy sütő legalsó
rácsán, 200 fokon - mintegy 20 perc alatt - süsd meg.
Langyosan vagy hidegen, esetleg tejföl vagy vaníliafagylalt
kíséretében tálalhatod.
Marianne körtetortája
Hozzávalók:
a tésztához:
9 dkg hideg vaj
12 dkg liszt
1 evőkanálnyi cukor
1 tojássárgája
8 fél körte (befőtt)
a krémhez:
7 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojás
2 teáskanálnyi fahéj
kísérőnek:
(tejföl vagy tejszínhab)
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a
tojássárgáját. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, majd
azt terítsd egy - vajjal kikent - tepsibe.
A töltelékhez a felolvasztott vajat keverd el a cukorral, s add
hozzá a tojássárgáját. Óvatosan melegítsd fel a krémet, s
addig kevergesd, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad főnie! Add
hozzá a fahéjat és hagyd teljesen kihűlni, majd forgasd bele
az előzetesen habbá vert tojásfehérjét. A körtéket fektesd
a tésztára, majd öntsd rá a krémet úgy, hogy azzal az
egész tésztát befedd. A sütő legalsó rácsán, 170 fokon -
mintegy egy óra alatt - süsd meg. Ha kihűlt, tejföl vagy
tejszínhab kíséretében tálald.
Csokoládés
marcipántorta
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi porcukor
1 tojássárgája
a töltelékhez:
20 dkg sütőmarcipán
6,5 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojás
fél kifacsart citrom héja
a bevonathoz:
5 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 dkg tejcsokoládé
kísérőnek:
(tejföl vagy tejszínhab)
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a
tojássárgáját. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, majd
azt terítsd egy - vajjal kikent - tepsibe.
A töltelékhez a durvára reszelt marcipánt dolgozd össze a
cukorral és a reszelt citromhéjjal. Darabold bele a vajat,
keverd simára, s közben egyenként add hozzá a tojásokat is.
Majd a masszát kend rá a tésztára, s a tetejére – a széle
mentén – egy villával nyomkodj "tekergő" mintát.
A sütő legalsó rácsán, 200 fokon, kb. 30 percig süsd, míg
sötét aranyszínű nem lesz. Hagyd teljesen kihűlni.
A feldarabolt étcsokoládét egy vastag aljú edényben (vagy
vízfürdőben) állandó kevergetés mellett olvaszd fel a
tejszínben. Ha kicsit visszahűlt, öntsd a tortára.
A tejcsokoládét vízfürdőben vagy mikróban olvaszd fel, tedd
kinyomózsákba, és rajzolj vele mintákat a kihűlt étcsokis
bevonatra. A süteményt tejföl vagy tejszínhab kíséretében
tálalhatod. (Lefagyasztható, de a bevonó csak a felengedése
után tehető rá.)
DÁN ÜNNEPI –
KARÁCSONYI MENÜ
Előétel
Ris á l’amande (mandulás
tejberizs)
Hozzávalók (4 személyre):
5 dl tej
0,75 dl rizs
4 dkg mandula
1 evőkanál cukor
fél vaníliarúd
2 dl tejszín
meggyszósz vagy lekvár
Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés
mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a
tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig.
Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A
mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz
felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd
fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt
keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a
masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald. (Aki
megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!)
Dán meggyszósz
Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)
Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet
levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet.
Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is
ízesítheted.)
Főétel
Sertéskaraj ropogós
pörccel (Flaeskesteg)
Hozzávalók (6 személyre):
1,2 kg csontozott bőrös karaj
1-1,5 evőkanálnyi durva só
5 dl víz vagy vörösbor
2-3 babérlevél
(ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)
Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz,
hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy
mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány
babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a
rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a
párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy
a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz
összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát
használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél
bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz
hozzávalóit).
A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra
állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke
még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést
250 °C-on.)
Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A
húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt
vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben
forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával
kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos,
további fél órát kell a sütésére hagyni. A ropogós pörc
három titka: 1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig, 2.
minden közbe szórj sót, 3. vízszintesen legyen a bőr a
sütés alatt.)
Dán vörösborszósz
Hozzávalók:
(sütni való hús)
2 dl víz
3 dl vörösbor
2 fej hagyma
2 csipetnyi kakukkfű
2 friss zsályalevél vagy fél teáskanálnyi szárított
2 szál petrezselyem
liszt vagy keményítő
bors
só
Öntsd a sütni való hús alá a vizet, a vörösbort, tedd bele
a zöldfűszereket, a kisebb darabokra vágott hagymákat, s
süsd meg a húst. Ha kész, a szaftot szűrd egy tálba,
pihentesd egy-két percet, majd szedd le a zsírját. Adj hozzá
1-1,5 dl vizet (esetleg húslevest vagy részben bort), azzal
újra melegítsd fel, és sűrítsd be liszttel (vagy
keményítővel). Ízesítsd sóval, borssal, s végül jól
forrald át.
Karamellben forgatott
burgonya
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg apró szemű burgonya
6 evőkanálnyi cukor
8 dkg zsiradék
A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, s tedd félre
meleg helyre.
Száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot, s ha már
világosbarnára pirult, add hozzá a zsiradékot. Amikor a cukor
„fröcsögni" kezd, tedd bele a burgonyát, s forgasd át,
amíg barna és fényes nem lesz. Ekkor gyorsan vedd ki, hogy meg
ne égjen!
Langyos lilahagyma-saláta
Hozzávalók:
50 dkg lilahagyma
4 dkg vaj
2 savanyú, aromás alma
2 evőkanálnyi víz
2 evőkanálnyi borecet
bors
só
Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A
vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön
pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni! A meghámozott almát is
vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a
vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig,
hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe
keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett
hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel.
Desszert
Vanília-fromage
Hozzávalók (személyenként):
1 zselatinlap
2 dkg cukor
1 tojássárgája
darabka vaníliarúd
0,5 tojásfehérje (kicsit felverve könnyebben felezhető)
1 dl tejszín
Tedd a zselatint hideg vízbe. Keverd ki a tojássárgáját a
cukorral és az elkapart vaníliával. Vízfürdő felett old fel
a zselatint, majd hűtsd le, s keverd a tojásmasszába. Verd fel
a tojásfehérjét és a tejszínt, s ezeket is dolgozd bele a
masszába. A fromage-t öntsd formába és tedd hűtőbe.
Tálaláskor a formákat merítsd meleg vízbe és a tartalmukat
borítsd a tányérra. (Hideg csokoládészósszal és/vagy
tejszínhabbal kínáld.)