Receptek
CSICSERIBORSÓ-LEVES
(HUMMUS SHORBET)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, továbbá a csicseriborsó
áztatási ideje.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 zsemle (vagy laska tészta)
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriandermag
6 erezd fokhagyma
só
A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a
víz ellepje. Lecsurgatjuk, a felszeletelt vöröshagymával és
a koriandermaggal másfél óráig lassú tűzön főzzük.
A zsemledarabkákat megpirítjuk és leveses tálba tesszük.
Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd
felengedjük a levessel és megsózzuk.
A pirított zsemlekockákra öntve felszolgáljuk.
LASKATÉSZTA-SALÁTA
(FATTUSH)
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
15 dkg laska- vagy csuszatészta (esetleg pirított zsemlekocka)
1 fej vöröshagyma
2 uborka
1 fej saláta
2 érett paradicsom
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2 dkg őrölt paprika
4 evőkanál olívaolaj
só
A laskatésztát vízbe mártjuk és kisebb darabokra törve
salátás tálra helyezzük.
A megmosott salátaleveleket lecsurgatjuk és szétszedjük. A
vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, az uborkát
meghámozzuk és karikákra, a paradicsomot pedig gerezdekre
vágjuk.
Mindezt sóval ízesítjük, meglocsoljuk citromlével és
elkeverjük az olajjal, majd az egészet ráöntjük a
laskatésztára, meghintjük piros paprikával és tálaljuk.
BABKRÉM
(BESARAH)
Ezt a krémet gyakran előételként pirított kenyérrel
fogyasztják vagy hús és hal köreteként tálalható.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc, valamint a bab áztatási
ideje.
Hozzávalók:
30 dkg bab
2 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál őrölt
koriandermag)
1 csokor petrezselyemzöld
2 dkg köménymag
1 csipetnyi őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 dkg mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított menta)
A babot egy napig hidegvízben áztatjuk úgy, hogy a víz
ellepje.
Lecsurgatjuk, majd bő vízben karikára vágott
vöröshagymával, fokhagymával, petrezselyemzölddel és
korianderrel együtt másfél óráig főzzük.
Ezután az egészet áttörjük, majd a gépbe beletesszük a
borsot, a köményt és újból felfőzzük. Ezalatt a másik,
vékony karikákra vágott vöröshagymát olajon üvegesre
pirítjuk, és ebbe tesszük a felfőtt babpürét. Elkeverjük,
meghintjük mentával, megsózzuk és tálaljuk.
BABKROKETT
(FALAFEL)
A legfinomabb krokett lóbabból készíthető.
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a bab áztatási
ideje.
Hozzávalók:
30 dkg bab
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander)
1 csipetnyi csípős paprika
1 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál szezámmag
bő olaj a sütéshez
só
A babot egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk és
egy óra hosszáig lassú tűzön forralva főzzük, azután
áttörjük.
A vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra
vágjuk, hozzáadjuk a koriandert, a paprikát, az áttört babot
és jól elkeverjük. Ezt követően lassú tűzön kicsit
kiszárítjuk a masszát.
A babpépből labdacsokat formálunk, kicsit hengeresre sodorjuk
és felvert tojásban, majd lisztben megforgatjuk. A krokettek
egyik felére szezámmagot szórunk, majd egy serpenyő bő
forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírszalvétára téve
lecsöpögtetjük, megsózzuk és felszolgáljuk.
APRÓHAL SÜLT
(SAMAK MA'LI)
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
80 dkg apró hal
1 citrom leve
2 fej fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
bő olaj a sütéshez
12 dkg liszt
1 evőkanál köménymag
só és bors
A halacskákat megtisztítjuk és ha nem túlságosan picik,
eltávolítjuk a belső szerveket. Megmossuk, majd lecsurgatjuk.
Az apróra vágott fokhagyma levét kinyomkodjuk és
összekeverjük citromlével, sóval és borssal.
A lisztet a citromlével, a köménnyel, az olajjal és kevés
vízzel, lágy palacsintaszerű tésztává keverjük. Megsózzuk,
borsozzuk.
A halakat ebbe a tésztába forgatjuk és nagyon forró, bő
olajban aranyszínűre és ropogósra sütjük.
Papírszalvétára kiszedve, lecsöpögtetjük, tálaló tálra
tesszük és felszolgáljuk.
RÁNTOTT CSIRKE
(FIRAKH MEHAMMARA)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 babérlevél
1 citrom leve
1 darabka fahéj
1 szegfűszeg
10 dkg zsemlemorzsa
1 kevés liszt
bő olaj a sütéshez
só és bors
A megtisztított csirkét néhány percig főzzük. A főzőlébe
babérlevelet és felvágott vöröshagymát teszünk. Miután
lecsurgattuk, eltávolítjuk a bőrét és nem túl kicsi
darabokra vágjuk.
A felvert tojáshoz citromlevet, őrölt szegfűszeget és
fahéjat adunk, sózzuk és borsozzuk.
Ezt követően a csirkedarabokat lisztbe, és az ízesített
tojásba, majd a zsemlemorzsába megforgatjuk. Nagyon forró bő
olajban sütjük ki. Papírszalvétán lecsöpögtetjük,
tálaló tálra tesszük és hosszú, hegyes zöld- vagy piros
paprikával tálaljuk.
RIZSES LENCSE
(KOSHARI)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a lencse
áztatási ideje
Hozzávalók:
20 dkg lencse
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csésze paradicsomszósz
1 csipetnyi köménymag
pár szem koriandermag
1 csipetnyi csípős paprika
só és bors
A kiválogatott lencsét egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk.
Miután lecsurgattuk egy óra hosszat főzzük.
A rizst megmossuk, majd külön főzzük meg, mert annak a
főzési ideje csak 20 perc.
A felvágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a
megfőtt lencsét és a rizst, egy kevés lencsefőző lével
felengedjük, megsózzuk, borsozzuk és fedő alatt lassú
tűzön néhány percig együtt főzzük.
A paradicsomszószt, a köményt és a koriandert összekeverjük,
meghintjük a csípős paprikával, majd ráöntjük a rizses
lencsére és tálaljuk.
HAL DIÓS MÁRTÁSBAN
(SAMAK MA'LI KUSBARIYEH)
Elkészítési idő: fél óra, valamint a mazsola áztatási
ideje
Hozzávalók:
1 db 1 kg-os fogas
1 marék mazsola
1 fej vöröshagyma
1 marék dióbél
2 dkg liszt
1 dl olívaolaj
bő olaj a sütéshez
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál szemes bors
1 marék megtisztított mandula
1 dl fehér bor
1/2 citrom leve
só
A mazsolát langyos vízben egy óra hosszat áztatjuk.
A megtisztított halat vékony szeletekre felvágjuk. Lisztbe
mártjuk, és bő forró olajban megsütjük. Lecsöpögtetjük
és félretesszük.
A felvágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a
durvára darált diót és mandulát, majd a megpuhult mazsolát,
a koriandert, a szemes borsot, sót és a fehér bort.
A felforralt mártásba beletesszük a halszeleteket, és 5
percig állni hagyjuk. Tálalás előtt meghintjük citromlével
és ízlés szerint megsózzuk.
TÖLTÖTT KACSA
(BATT MAHSHI)
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
1 kacsa
1 tojás
kevés tej
1 zsemle
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor zellerlevél
só és bors
A kacsát megtisztítjuk, majd kivesszük a máját, a zúzáját
és a szívét. Ledaráljuk, hozzáadjuk a tejben áztatott és
kifacsart zsemlét, az egész tojást, a szerecsendiót, az
apróra vágott vöröshagymát, és az ugyancsak apróra vágott
zellerlevelet. Megsózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk és
megtöltjük vele a kacsát. Olajon, kis lángon kb. másfél
óráig sütjük. Az utolsó 15-20 percben nagy lángon sütjük
szép pirosbarnára.
Tálalás előtt a kacsát feldaraboljuk, lecsurgatjuk a
zsírját, kevés vízzel felengedjük a sült levét, és ezzel
locsoljuk meg a feltálalt sültet.
SÜLT BÁRÁNYVELŐ
(MOKH MA'LI)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
4 bárányvelő
bő olaj a sütéshez
1 tojás
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
12 dkg liszt
1 citrom
só és bors
A velőt enyhén sós vízben 10 percig főzzük, lecsurgatjuk
és eltávolítjuk a hártyáját. Szeletekre vágjuk, megsózzuk,
tojásban megforgatjuk, meghintjük szerecsendióval, majd
lisztben forgatjuk.
Bő forró olajban ropogósra sütjük. Lecsurgatjuk és
tálaljuk. Citromkarikákkal díszíthetjük.
TÖLTÖTT GALAMB
(HAMAM MAHSHI)
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
2 galamb
5 dkg durvára őrölt törtbúza (burghul)
1 fej vöröshagyma
1 marék fenyőmandula
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
egy csipetnyi őrölt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
1 dl olívaolaj
só és bors
A galambokat megtisztítjuk. A májukat és a szívet a
vöröshagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk az egy óráig
hideg vízben áztatott, majd kifacsart burghult, a fűszereket
és a kevés olívaolajon megpirított fenyőmandulát.
Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, borsozzuk és ezzel a
töltelékkel megtöltjük a galambokat.
Olajon, közepes lángon egy óráig sütjük. Tálaláskor
félbevágjuk a galambokat.
Megjegyzés: A törtbúzát rizzsel helyettesíthetjük.
SÜLT BÁRÁNYCOMB
(FAKHDA DANI MASHWIYA)
Fokhagymás zöldségkörettel vagy rizspiláffal tálalható.
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
1 báránycomb
2 fej fokhagyma
1 evőkanál fűszerkeverék, melyben a paprika dominál (ajánlom
hozzá a magyaros fűszerkeveréket)
1 dl olívaolaj
4 kisebb burgonya
2 paradicsom
só
A combot bevagdaljuk és megtűzdeljük a fűszerkeverékben és
sóban megforgatott fokhagyma gerezdekkel.
A maradék fűszerrel és sóval bedörzsöljük az egész
báránycombot.
Olajat forrósítunk majd beletesszük a felszeletelt burgonyát,
a meghámozott és kockára vágott paradicsomot.
Erre fektetjük rá a báránycombot és 2 óra hosszat lassú
tűzön sütjük, és az utolsó fél órában nagy lángon
ropogós pirosra sütjük a tetejét.
Tálaló tálra tesszük, zöldséggel (burgonya + paradicsom)
körítjük és felszolgáljuk.
ZÖLDSÉGES HAL
(SANIYET SAMAK BIL-KHODAR)
Az étel tengeri és édesvízi halakból egyaránt
elkészíthető.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1 db kb. 1 kg-os hal
2 érett paradicsom
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 közepes nagyságú burgonya
1 zellerdarab
1 szál sárgarépa
1 uborka
1 dl olívaolaj
1 evőkanál (halételekhez javallott) fűszerkeverék
1 csipetnyi erős paprika vagy chili
só és bors
A megtisztított burgonyát és sárgarépát félig megfőzzük,
a zellert apróra vágjuk, felszeleteljük az uborkát és a
vöröshagymát nagyon vékonyra felkarikázzuk. Ez utóbbit
kevés olajon megpirítjuk, beletesszük az apróra vágott
fokhagymát, a meghámozott és kockákra vágott paradicsomot
és a többi zöldséget, valamint a burgonyát és a
sárgarépát is. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt néhány
percig pároljuk.
A megtisztított halat kívül-belül bedörzsöljük sóval,
borssal és fűszerkeverékkel majd olajon 10 percig sütjük,
ezután körberakjuk a zöldségekkel és újabb 10 perc múlva
készre pirítjuk. Végül megszórjuk erős paprikával (vagy
chilivel).
PÁCOLT FODROS KÁPOSZTA
(KROMB MIKHALLEL)
Hús- és halételek köreteként szolgálják fel.
Elkészítési idő: fél óra, valamint a fodros káposzta
pácolási ideje.
Hozzávalók:
1 fej fodros kelkáposzta
1 csipetnyi őrölt cseresznyepaprika
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál köménymag
1/2 dl ecet
1 csipetnyi só
A káposzta leveleit leszedjük és enyhén ecetes, sós vízben
megfőzzük.
A felvágott leveleket a fokhagymával együtt egy
dunsztosüvegbe tesszük, miközben köménymagot szórunk közé.
Egy kanálnyi ecetet kis sóval és egy pohár vízzel
felforralunk.
Megvárjuk, míg langyos lesz, hozzáadjuk az őrölt
cseresznyepaprikát majd a káposztára öntjük és az üveget
légmentesen lezárjuk. Amikor teljesen kihűl, akkor
tálalhatjuk.
PÁCOLT MÁJ
(KIBBDA NAYWA)
Elkészítési idő: 10 perc valamint a máj pácolási ideje
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
1 kis fej vöröshagyma
1 narancs lereszelt héja
4 db citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A nagyon kis darabokra vágott májat egy mély tálba tesszük.
Leöntjük citromlével, ráhalmozzuk a nagyon vékony karikákra
vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és kb. 3-4 óra
hosszat pácoljuk, miközben néha meg-megkeverjük.
Ezután lecsurgatjuk, nedvszívó ruhán szárítjuk, majd tálra
tesszük, megsózzuk, a tetejére öntjük az olajat és
meghintjük a narancshéjreszelékkel.
TÖLTÖTT KARFIOL
(KHARSHUF MAHSHI)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
4 közepes nagyságú karfiol
10 dkg bárányhús
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál fűszerkeverék (köménymag, koriander, fahéj
keveréke)
1 zsemle
4 evőkanál olívaolaj
néhány evőkanál ecet
1 csokor petrezselyemzöld
só és bors
A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, majd a rózsáit óvatosan
meglazítjuk, szétnyitjuk és ecetes vízbe tesszük.
Ledaráljuk a húst, elkeverjük a tojással, a paradicsom-sűrítménnyel,
az apróra vágott vörös- és fokhagymával, a tejben áztatott
és kifacsart zsemlével, megsózzuk, hozzáadjuk a
fűszerkeveréket és jól összedolgozzuk az egészet, majd
megtöltjük vele a karfiolokat. Olajjal kikent tepsibe egymás
mellé helyezzük a megtöltött karfiolokat, tetejére öntjük
a maradék olajat. Közepes lángon fél óráig sütjük
miközben egy-egy evőkanál vizet öntünk alá.
Tálaló tálra tesszük, petrezselyemzölddel díszítjük és
felszolgáljuk.
BABFÁNK
(TAMIYA)
A legjobb fánk lóbabból vagy csicseriborsóból készíthető
el.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
30 dkg száraz lóbab
1 csipetnyi köménymag
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál koriandermag)
1 csipetnyi őrölt cseresznyepaprika
kevés reszelt citromhéj
12 dkg liszt
olaj a sütéshez
só
A babot egy napig áztatjuk, majd bő vízben 1 óra hosszat
főzzük. Ezután áttörjük.
A péphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a
köményt, a koriandert, a fokhagymát, a citromhéjreszeléket
és a paprikát. Jól összedolgozzuk és az esetleg keletkezett
levet lecsurgatjuk róla.
Ezt követően belisztezett kézzel labdacsokat formálunk és
lisztbe forgatva nagyon forró bő olajban aranyszínűre
kisütjük.
Papírszalvétán lecsöpögtetjük és azonnal tálaljuk.
Paradicsomot adhatunk mellé.
BABSALÁTA
(LUBIA SALATET)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a bab áztatási
ideje
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db fahéj
2 érett paradicsom
1 csokor mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított menta)
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A babot egy napig hideg vízben áztatjuk. Lecsurgatjuk és
fahéjjal együtt bő vízben másfél óráig főzzük.
Lecsurgatjuk és salátástálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát, fokhagymát, a darabokra vágott
paradicsomot. Olajat öntünk rá, megsózzuk, megborsozzuk, jól
összekeverjük, meghintjük mentával és tálaljuk.
CUKKINIKROKETT
(AR'ASSAL BIL-KOSSA)
Lehet előétel vagy hal- és húsételek zöldségkörete, de
főfogásként is tálalható. Ilyenkor salátával kell
felszolgálni.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
1 kg cukkini
2 tojás
1 evőkanál köménymag
12 dkg liszt
1 serpenyő olaj a sütéshez
só és bors
A cukkinit lereszeljük és óvatosan, állandóan kevergetve
hogy le ne ragadjon, addig főzzük, amíg a leve elpárolog.
Levesszük a tűzről és ebbe a krémszerű anyagba
belekeverjük a felvert tojásokat, az őrölt köményt,
megsózzuk, borsozzuk és végül hozzákeverünk 1 kanál
lisztet.
Belisztezett kézzel diónyi golyócskákat formálunk, majd
henger alakúra sodorjuk, és miután lisztbe mártottuk, bő
forró olajban kisütjük. Papírszalvétán lecsöpögtetjük
és tálaljuk.
GYÜMÖLCSÖS
CÉRNAMETÉLT TORTAKRÉM
(SHA'RIYA)
A cérnametélt torta készítését ld. a (Pisztáciakrémes
cérnametélt torta) leírásánál.
Elkészítési idő: 40 perc, valamint a mazsola áztatási ideje
Hozzávalók:
20 dkg kadaif (azaz cérnametélt torta)
4 evőkanál cukor
1 mokkáskanál vaníliás cukor
1/2 l tej
1 marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 banán
10 dkg földieper
A cérnametélt tortát szétmorzsoljuk és cukros, fahéjas
tejben addig főzzük, míg a tészta magába szívja a tejet.
Ekkor beletesszük a langyos vízben egy óráig áztatott
mazsolát és hozzáadunk még egy kis tejet. Elkeverjük.
Ezt a krémszerű pépet 4 tálkába szétöntjük,
banánkarikákkal és eperrel díszítjük és felszolgáljuk.
Megjegyzés: A gyümölcsök tetszőlegesen variálhatók.
NARANCSOS RIZSPUDING
(MAHALLABIYA BORTO' AL)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
40 dkg rizs
4 dl narancslé
2 dl tej
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
10 dkg cukor
1 marék dióbél
A rizst forrásban lévő vízbe dobjuk és 10 percig főzzük.
Lecsurgatjuk, majd újból odatesszük főni a tejjel, a
narancslével, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel és a
cukorral. Lassú tűzön addig főzzük, míg a rizs magába nem
szívja a folyadékot.
A megpuhult rizsbe belekeverjük a narancshéjat majd a tálaló
edényben hagyjuk kihűlni, darált dióval díszítjük és
felszolgáljuk.
CITROMMÁRTÁS
(BEID EL-LEMUN)
Bárányhús, hal vagy párolt zöldség köreteként ajánlható.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
1 citrom leve
1/2 l húsleves
1 diónyi vaj
3 tojássárgája
2 dkg liszt
1 csipetnyi őrölt fahéj
só és bors
A megolvasztott vajhoz apránként hozzáadjuk a lisztet és a
tojássárgáját, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a
citromlevet, a fahéjat és a húslevest és gőz fölött sűrű
krémmé főzzük. (Felforralni nem szabad!)
Megjegyzés: Húslevesként tyúkhúslevest ajánlok.
SÜTŐTÖK-PUDING
(AR' ASSALI KHOSHAF)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
20 dkg rizs
1/2 l tej
10 dkg cukor
1 marék dióbél
1 marék fenyőmandula
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál mandulaolaj
1 marék mazsola
A tököt sütőben puhára sütjük.
A rizst 10 percig vízben főzzük, lecsurgatjuk, majd a főzést
a tejjel és cukorral addig folytatjuk (még kb. 10 percig),
amíg a rizs a folyadékot magába nem szívta.
A dióbelet, a fenyőmandulát és a kókuszt összedaráljuk.
A tököt áttörjük, majd a hozzávalókkal együtt elkeverjük
és mandulaolajjal kikent kuglófsütőformába belesimítjuk.
Hagyjuk kihűlni, majd felszolgáljuk. Előzőleg 1 óráig
langyos vízben áztatott mazsolaszemekkel díszítjük.