Receptek
Sajtos finomság
Hozzávalók
Sörtészta: 15 dkg liszt, 1 tojás, egy csipet só, 1,5 dl sör
és 1 evőkanál olaj. A panírozáshoz: 1 tojás, 1 evőkanál
olaj, zsemlemorzsa, só és bors. 15 dkg kecskesajt, 15 dkg
camembert sajt, 15 dkg márványsajt, 20 dkg reszelt gruyere vagy
cheddar sajt, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, reszelt szerecsendió.
A sörtésztához: egy tálban keverjen össze 15 dkg lisztet, 1
tojást, egy csipet sót, 1,5 dl sört és 1 evőkanál olajat.
Keverje el jó alaposan. A panírozáshoz: verjen fel egy tojást
1 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Szeletelje fel a
kecskesajtot és panírozza be (az ételt forgassa meg lisztben,
majd felvert tojásban, végül pedig zsemlemorzsában).
Kockázza fel a camembert sajtot és panírozza be. Vágja
darabokra a márványsajtot és mártsa sörtésztába. Keverje
össze a reszelt gruyere vagy cheddar sajtot, a lisztet és a
tojást, valamint egy csipet szerecsendiót. Ebből a
keverékből készítsen kis golyókat. Az ételeket külön-külön
süsse ki olajban: gruyere vagy cheddar krokett (2 perc),
camembert kockák és márványsajt (1 perc), kecskesajt szelet (30
másodperc).
Francia hagymaleves
Hozzávalók
4 vöröshagyma (finomra vágva), 4 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg
reszelt sajt, 1,5 ) víz, só és bors, 4 szelet kenyér,
főzőolaj a sütéshez, 2 evőkanál (30 ml) kukoricaliszt.
A fazékban a zsiradékon süsse aranybarnára az apróra vágott
vöröshagymát. Vegye le a tűzről és hagyja kissé kihűlni.
Öntsön rá 1,5 l hideg vizet. Sózza és borsozza meg. Zárja
le a fedőt és melegítse, amíg a teljes nyomás kialakul.
Főzze 5 percig, majd lassan csökkentse a nyomást. Sűrítse be
egy kis vízben elkevert 2 evőkanálnyi (30 ml) kukoricaliszttel.
Egy serpenyőben pirítson aranybarnára néhány szelet kenyeret.
A szeleteket vágja négy felé. Fektesse őket egy levesestál
aljára és öntse rá a levest. Szórja meg reszelt sajttal.
Néhány percig melegítse a levesestálat meleg sütőben, majd
tálalja.
Zöldfűszeres mártás
Hozzávalók
1/2 csésze (1,25 dl) sózott vaj, 1/2 citrom leve, 1 gerezd
összezúzott fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott
zöldfűszer (metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, stb.)
Keverje össze az olvasztott vajat a fokhagymával, a
citromlével és a zöldfűszerekkel.
Burgonya fánkocskák
Hozzávalók
45 dkg kihűlt áttört burgonya, 1 teáskanál szárított
élesztő, 1 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg apróra vágott
vöröshagyma, só, bors.
Keverjen össze minden hozzávalót. A keverékből formázzon
kis golyókat, süsse ki olajban, itassa le a zsiradékot, majd
tálalja.
Csirkemell csípős
szósszal
Hozzávalók
15 dkg csirkemell (kicsontozva); egy fél csirkehúsleves kocka;
3 dl száraz fehérbor; 2 mogyoróhagyma (felvágva); 1
teáskanál mustár; só; cayenne bors
A csípős szósz elkészítéséhez forralja fel a fehérbort az
apróra vágott mogyoróhagymával, amíg felére besűrűsödik.
Vegye le a tűzről. Oldja fel a leveskockát a borban. Adja
hozzá a cayenne borsot és a mustárt. Öntse le a szósszal a
húst és mindkét oldalon süsse 6-10 percig.
Csirkecomb fóliában
Hozzávalók
2 csirkecomb, 2 baromfi virsli, 2 evőkanál tejszín, só, bors,
curry.
Távolítsa el a csontokat a csirkecombokból és töltse meg
azokat a virslikkel, majd kötözze össze. Minden combot
helyezzen egy darab alufóliára, fűszerezze sóval és borssal,
adjon hozzá egy csipet curryt és 1 evőkanál tejszínt. Zárja
le a csomagokat. A párolótálban 25 percig főzze, majd
tálalja a fóliában.
Borsos sertéskaraj
Hozzávalók
40 dkg sertéskaraj, bors, só.
Vágja a húst 8 darabra, sózza meg és szórja be darált
szemes borssal. A párolóedényben főzze 12 percig. A
hússzeleteket rendezze tányérra.
Ízletes szószt készíthet. Hozzávalók: 2 dl tejszín, 0,5 dl
vörös bor, 1 evőkanál paradicsompüré, só. Egy lábosban
keverje össze a fenti hozzávalókat, s a szószt öntse rá a
filére.
Lyoni fánk
Hozzávalók
50 dkg liszt, 7 dkg vaj, 4 dkg cukor, 4 tojás, 1 leveseskanál
konyak, só, 1,5 l olaj
Egy tálban keverje össze a lisztet, a lágy vajat, a cukrot, a
tojásokat, a sót és a konyakot. Keverje addig, amíg teljesen
sima nem lesz. Hagyja állni 30 percig. Nyújtsa ki a tésztát 3
x 10 cm-es csíkokra. Készítsen csomót rájuk. Kapcsolja a
készüléket 3-as fokozatra. Töltse az olajat a tartályba és
süsse a fánkokat a forró olajban 4-5 percig. Itassa le a
zsiradékot, majd tálalja az ételt.
Karamellizált almakompót
3 féle almából
Hozzávalók
Hőálló tál funkció; 3 különböző típusú almából
vegyen 4-4 darabot, 6 dkg vaj, 2 csipet őrölt fahéj, 1
teáskanál folyékony vanília, 1 csipet őrölt gyömbér, 10
dkg barna cukor, 10 dkg fenyőmag.
Hámozza meg az almákat, vájja ki a magházukat és vágja fel
azokat 2 cm vastagságú darabokra. Vajon pirítsa meg a
darabokat az Astucioban 3-as fokozaton. Adja hozzá a fahéjat, a
vaníliát, a gyömbért, a barna cukrot és a fenyőmagot.
Keverje össze, majd fedje le és főzze 15 percig 2-es fokozaton.