Receptek

Sajtos finomság

Hozzávalók


Sörtészta: 15 dkg liszt, 1 tojás, egy csipet só, 1,5 dl sör és 1 evőkanál olaj. A panírozáshoz: 1 tojás, 1 evőkanál olaj, zsemlemorzsa, só és bors. 15 dkg kecskesajt, 15 dkg camembert sajt, 15 dkg márványsajt, 20 dkg reszelt gruyere vagy cheddar sajt, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, reszelt szerecsendió.


A sörtésztához: egy tálban keverjen össze 15 dkg lisztet, 1 tojást, egy csipet sót, 1,5 dl sört és 1 evőkanál olajat. Keverje el jó alaposan. A panírozáshoz: verjen fel egy tojást 1 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Szeletelje fel a kecskesajtot és panírozza be (az ételt forgassa meg lisztben, majd felvert tojásban, végül pedig zsemlemorzsában). Kockázza fel a camembert sajtot és panírozza be. Vágja darabokra a márványsajtot és mártsa sörtésztába. Keverje össze a reszelt gruyere vagy cheddar sajtot, a lisztet és a tojást, valamint egy csipet szerecsendiót. Ebből a keverékből készítsen kis golyókat. Az ételeket külön-külön süsse ki olajban: gruyere vagy cheddar krokett (2 perc), camembert kockák és márványsajt (1 perc), kecskesajt szelet (30 másodperc).

Francia hagymaleves

Hozzávalók


4 vöröshagyma (finomra vágva), 4 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1,5 ) víz, só és bors, 4 szelet kenyér, főzőolaj a sütéshez, 2 evőkanál (30 ml) kukoricaliszt.



A fazékban a zsiradékon süsse aranybarnára az apróra vágott vöröshagymát. Vegye le a tűzről és hagyja kissé kihűlni. Öntsön rá 1,5 l hideg vizet. Sózza és borsozza meg. Zárja le a fedőt és melegítse, amíg a teljes nyomás kialakul. Főzze 5 percig, majd lassan csökkentse a nyomást. Sűrítse be egy kis vízben elkevert 2 evőkanálnyi (30 ml) kukoricaliszttel. Egy serpenyőben pirítson aranybarnára néhány szelet kenyeret. A szeleteket vágja négy felé. Fektesse őket egy levesestál aljára és öntse rá a levest. Szórja meg reszelt sajttal. Néhány percig melegítse a levesestálat meleg sütőben, majd tálalja.

Zöldfűszeres mártás

Hozzávalók


1/2 csésze (1,25 dl) sózott vaj, 1/2 citrom leve, 1 gerezd összezúzott fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, stb.)


Keverje össze az olvasztott vajat a fokhagymával, a citromlével és a zöldfűszerekkel.


Burgonya fánkocskák

Hozzávalók


45 dkg kihűlt áttört burgonya, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg apróra vágott vöröshagyma, só, bors.



Keverjen össze minden hozzávalót. A keverékből formázzon kis golyókat, süsse ki olajban, itassa le a zsiradékot, majd tálalja.


Csirkemell csípős szósszal



Hozzávalók


15 dkg csirkemell (kicsontozva); egy fél csirkehúsleves kocka; 3 dl száraz fehérbor; 2 mogyoróhagyma (felvágva); 1 teáskanál mustár; só; cayenne bors


A csípős szósz elkészítéséhez forralja fel a fehérbort az apróra vágott mogyoróhagymával, amíg felére besűrűsödik. Vegye le a tűzről. Oldja fel a leveskockát a borban. Adja hozzá a cayenne borsot és a mustárt. Öntse le a szósszal a húst és mindkét oldalon süsse 6-10 percig.


Csirkecomb fóliában


Hozzávalók


2 csirkecomb, 2 baromfi virsli, 2 evőkanál tejszín, só, bors, curry.


Távolítsa el a csontokat a csirkecombokból és töltse meg azokat a virslikkel, majd kötözze össze. Minden combot helyezzen egy darab alufóliára, fűszerezze sóval és borssal, adjon hozzá egy csipet curryt és 1 evőkanál tejszínt. Zárja le a csomagokat. A párolótálban 25 percig főzze, majd tálalja a fóliában.


Borsos sertéskaraj


Hozzávalók


40 dkg sertéskaraj, bors, só.



Vágja a húst 8 darabra, sózza meg és szórja be darált szemes borssal. A párolóedényben főzze 12 percig. A hússzeleteket rendezze tányérra.


Ízletes szószt készíthet. Hozzávalók: 2 dl tejszín, 0,5 dl vörös bor, 1 evőkanál paradicsompüré, só. Egy lábosban keverje össze a fenti hozzávalókat, s a szószt öntse rá a filére.


Lyoni fánk


Hozzávalók


50 dkg liszt, 7 dkg vaj, 4 dkg cukor, 4 tojás, 1 leveseskanál konyak, só, 1,5 l olaj


Egy tálban keverje össze a lisztet, a lágy vajat, a cukrot, a tojásokat, a sót és a konyakot. Keverje addig, amíg teljesen sima nem lesz. Hagyja állni 30 percig. Nyújtsa ki a tésztát 3 x 10 cm-es csíkokra. Készítsen csomót rájuk. Kapcsolja a készüléket 3-as fokozatra. Töltse az olajat a tartályba és süsse a fánkokat a forró olajban 4-5 percig. Itassa le a zsiradékot, majd tálalja az ételt.


Karamellizált almakompót 3 féle almából


Hozzávalók


Hőálló tál funkció; 3 különböző típusú almából vegyen 4-4 darabot, 6 dkg vaj, 2 csipet őrölt fahéj, 1 teáskanál folyékony vanília, 1 csipet őrölt gyömbér, 10 dkg barna cukor, 10 dkg fenyőmag.


Hámozza meg az almákat, vájja ki a magházukat és vágja fel azokat 2 cm vastagságú darabokra. Vajon pirítsa meg a darabokat az Astucioban 3-as fokozaton. Adja hozzá a fahéjat, a vaníliát, a gyömbért, a barna cukrot és a fenyőmagot. Keverje össze, majd fedje le és főzze 15 percig 2-es fokozaton.



vissza