Hawaii
Főételek
Hawaii csirke
Hozzávalók:
- 2 egész csirkemellfilé
- 1,5 bögre rizs
- 1 ananászkonzerv (darabolt)
- 3-4 dl tejszín
- kókuszreszelék
- vaj
- ételízesítő
Elkészítés:
Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, a nyers rizst mossuk meg
alaposan, és terítsük el a tál aljában. A csirkemellet
vágjuk fel 2-3 falatnyi darabokra, és forgassuk meg
ételízesítőben, majd terítsük rá a rizsre. Az ananászt
terítsük el a húson, majd a levet is öntsük rá. Ezután
jöhet a tejszín, ügyeljünk arra, hogy mindenhol járja át a
húst és a rizst az ananász leve és a tejszín is. A tetejét
végül szórjuk meg kókuszreszelékkel, és vajdarabkákat
tegyünk a tetejére. Fedjük le alufóliával a tálat, és
tegyük hideg sütőbe. 200 fokon süssük 30 percig, majd
levéve az alufóliát még 10-15 percig pirítsuk meg.
Hawaii sertésnyárs
Hozzávalók:
- 1 kg sovány sertéshús
- 1 doboz darabos ananász konzerv
az ízesítéshez:
- 2 evőkanál olaj, só, bors és tabasco
Elkészítés:
Vágja fel a húst 3 cm-es kockákra. A hozzávalókat
váltakozó sorrendben húzza nyársra, kenje meg olajjal és
fűszerezze. Körülbelül 25 percig süsse.
Hawaii sült csirkeszárny
Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
1,2 dl szójaszósz
6 dl olvasztott vaj
6 dl víz (helyettesíthetjük ananászlével v. más
gyümölcslével)
2 gerezd fokhagyma összetörve
1,2 dl apróra vágott hagyma
3 ek barnacukor
1 teáskanál mustár
1 ek reszelt gyömbér
Elkészítés:
A csirkeszárny kivételével a többi hozzávalót keverje
össze, és egy éjszakán át pácolja benne a húst. 350 fokos
sütőben grillezze kb. 45 percig.
Egytálételek
Hawaii rántotta
Hozzávalók:
- 15 dkg gépsonka felkockázva
- fél doboz ananász
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- fél doboz kukorica
- 15 dkg sajt kockázva
- 8 tojás
- 1 dl tej
- só
- fehérbors
- olaj
Elkészítés:
A sonkát, ananászt, kukoricát kicsit megpirítjuk az olajon. A
tojást összekeverjük a tejjel, sajttal és a fűszerekkel. A
raguhoz adjuk és készre sütjük. Friss kenyérrel tálaljuk.
Hawaii tekercs
Hozzávalók:
- 8 vékony, nagy szelet gépsonka
- 8 vékony szelet ömlesztett sajt
- 4 karika ananászbefőtt
- 2 db egész tojás
- kevés liszt
- zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítés:
A kiterített sonkaszeletre ráfektetünk egy szelet sajtot. Az
ananászbefőttet levétől lecsöpögtetjük, és egészen
apróra összevágjuk, majd egynyolcad részét rászórjuk a
sajtra. A sonkát úgy csavarjuk fel, mint a palacsintát. A
"göngyöleget" hústűvel (vagy fogpiszkálóval)
összetűzzük, hogy a következő munkafolyamatok közben szét
ne essen. Ezután nagyon óvatosan lisztbe, felvert tojásba és
zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba, végül újra a
morzsába hempergetjük, végül a kész, panírozott tekercseket
a 180 fokra felhevített olajba tesszük. A 4-5 perc alatt szép
pirosra megsült tekercseket kiszedjük az olajból,
lecsöpögtetjük és papírtörülközőre rakjuk. Nagyon finom
és különleges étel, amelyet friss ananásszal készítenek
Hawaii szigetén. Ünnepi étkezések alkalmával
ananászbóléval vagy ananászkoktéllal együtt fogyasztják.
Hawaii toast
Hozzávalók:
- 4 szelet toast kenyér,
- 1 evőkanál vaj,
- 8 szelet prágai sonka,
- 8 szelet sajt (chester),
- cayenne bors,
- 4 szelet ananász,
- 4 evőkanál ribizlilekvár
Elkészítés:
A toastkenyereket megpirítjuk és vajjal megkenjük. A
sonkaszeleteket teflonban mindkét oldalukról hirtelen egy
pillanatig sütjük. A kenyérre tesszük. Erre ráhelyezzük a
sajtszeleteket, amit cayenne borssal megszórunk, majd az
ananászt is rátesszük. Mikróban a sajt olvadásáig pirítjuk
(1 perc). Mikor kivettük, az ananász közepébe egy kanálka
ribizlilekvárt teszünk. Olajbogyóval és petrezselyemmel
kínáljuk.
Desszert
Barack hawaii módra
Hozzávalók:
- 12 karika konzerv ananász (a friss még jobb)
- 6 evőkanál kókuszreszelék
- 6 őszibarack
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió
- 6 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa
- 6 dkg porcukor
- 12 szem meggy
- 4-5 evőkanál áfonya (aszalt is lehet)
a tálaláshoz:
- 12 mandulás vagy diós csók
Elkészítés:
Az ananászt kissé lecsöpögtetjük, majd az egyik oldalát
kókuszreszelékbe nyomkodjuk, és ezzel a felével lefelé
tepsibe rakjuk. Mindegyikre egy-egy fél meghámozott barackot
ültetünk. Közben a vajat fölolvasztjuk, a kekszet, a diót, a
morzsát meg a porcukrot beleszórjuk. 1-2 percig kevergetve
pirítjuk. Utána a barackok üregébe púpozzuk, a kimagozott
meggyel meg a fölaprított áfonyával díszítjük. Forró
sütőben vagy grillsütőben 5-6 percig sütjük. Mandulás vagy
diós csókkal díszítve tálaljuk.
Mangós-banános pite
Hozzávalók:
1,5 bögre szeletekre vágott banán
1,25 bögre mangónektár
fél bögre cukor
1/8 teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál fahéj
1 ek citromlé
1/4 teáskanál só
3 ek kukoricakeményítő
3 ek hideg víz
1 előre megsütött pitetészta
Elkészítés:
Keverje össze a papaja nektárt, a citromlevet, a cukrot, a
gyömbért, a fahéjat és a sót. Lassú tűzön forralja fel.
Keverje össze a keményítőt a vízzel és adja az előzőekhez.
Addig kavarja, amíg be nem sűrűsödik. Hűtse le. Adjon ehhez
a keverékhez banánt és öntse a pitetésztára. Hűtse be.
Tálaláskor tejszínhabbal díszítheti.
Koktélok
Hawaii kávé
Hozzávalók:
- 2 csésze hideg kávé
- 2,5 dl kávéfagylalt
- 1,5 dl 100%-os ananászlé
- 0,6 dl fehér rum
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk, kecses üvegpohárkákba töltjük,
és szívószálat beleszúrva kínáljuk.
Kék Hawaii
Hozzávalók:
- 0.5 dl fehér rum
- 1 dl ananászlé
- 0.5 dl kék curacao
- 0.5 dl kókusztej
- 1 ananászkarika
- 1 szem koktélcseresznye
- egy marék jégkocka
Elkészítés:
A rumot, ananászlét, curacaot, kókusztejet és a jeget
turmixoljuk össze a legmagasabb fokozaton pár másodpercig.
Töltsük ki pohárba, ananászkarikával és
koktélcseresznyével díszítsük. Színes szívószálat
tegyünk bele.