Hawaii

 

Főételek



Hawaii csirke

Hozzávalók:
- 2 egész csirkemellfilé
- 1,5 bögre rizs
- 1 ananászkonzerv (darabolt)
- 3-4 dl tejszín
- kókuszreszelék
- vaj
- ételízesítő

Elkészítés:
Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, a nyers rizst mossuk meg alaposan, és terítsük el a tál aljában. A csirkemellet vágjuk fel 2-3 falatnyi darabokra, és forgassuk meg ételízesítőben, majd terítsük rá a rizsre. Az ananászt terítsük el a húson, majd a levet is öntsük rá. Ezután jöhet a tejszín, ügyeljünk arra, hogy mindenhol járja át a húst és a rizst az ananász leve és a tejszín is. A tetejét végül szórjuk meg kókuszreszelékkel, és vajdarabkákat tegyünk a tetejére. Fedjük le alufóliával a tálat, és tegyük hideg sütőbe. 200 fokon süssük 30 percig, majd levéve az alufóliát még 10-15 percig pirítsuk meg.

Hawaii sertésnyárs


Hozzávalók:
- 1 kg sovány sertéshús
- 1 doboz darabos ananász konzerv

az ízesítéshez:

- 2 evőkanál olaj, só, bors és tabasco

Elkészítés:
Vágja fel a húst 3 cm-es kockákra. A hozzávalókat váltakozó sorrendben húzza nyársra, kenje meg olajjal és fűszerezze. Körülbelül 25 percig süsse.


Hawaii sült csirkeszárny




Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
1,2 dl szójaszósz
6 dl olvasztott vaj
6 dl víz (helyettesíthetjük ananászlével v. más gyümölcslével)
2 gerezd fokhagyma összetörve
1,2 dl apróra vágott hagyma
3 ek barnacukor
1 teáskanál mustár
1 ek reszelt gyömbér


Elkészítés:
A csirkeszárny kivételével a többi hozzávalót keverje össze, és egy éjszakán át pácolja benne a húst. 350 fokos sütőben grillezze kb. 45 percig.


Egytálételek


Hawaii rántotta


Hozzávalók:
- 15 dkg gépsonka felkockázva
- fél doboz ananász
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- fél doboz kukorica
- 15 dkg sajt kockázva
- 8 tojás
- 1 dl tej
- só
- fehérbors
- olaj

Elkészítés:
A sonkát, ananászt, kukoricát kicsit megpirítjuk az olajon. A tojást összekeverjük a tejjel, sajttal és a fűszerekkel. A raguhoz adjuk és készre sütjük. Friss kenyérrel tálaljuk.

Hawaii tekercs


Hozzávalók:
- 8 vékony, nagy szelet gépsonka
- 8 vékony szelet ömlesztett sajt
- 4 karika ananászbefőtt
- 2 db egész tojás
- kevés liszt
- zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítés:
A kiterített sonkaszeletre ráfektetünk egy szelet sajtot. Az ananászbefőttet levétől lecsöpögtetjük, és egészen apróra összevágjuk, majd egynyolcad részét rászórjuk a sajtra. A sonkát úgy csavarjuk fel, mint a palacsintát. A "göngyöleget" hústűvel (vagy fogpiszkálóval) összetűzzük, hogy a következő munkafolyamatok közben szét ne essen. Ezután nagyon óvatosan lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba, végül újra a morzsába hempergetjük, végül a kész, panírozott tekercseket a 180 fokra felhevített olajba tesszük. A 4-5 perc alatt szép pirosra megsült tekercseket kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük és papírtörülközőre rakjuk. Nagyon finom és különleges étel, amelyet friss ananásszal készítenek Hawaii szigetén. Ünnepi étkezések alkalmával ananászbóléval vagy ananászkoktéllal együtt fogyasztják.

Hawaii toast


Hozzávalók:
- 4 szelet toast kenyér,
- 1 evőkanál vaj,
- 8 szelet prágai sonka,
- 8 szelet sajt (chester),
- cayenne bors,
- 4 szelet ananász,
- 4 evőkanál ribizlilekvár

Elkészítés:
A toastkenyereket megpirítjuk és vajjal megkenjük. A sonkaszeleteket teflonban mindkét oldalukról hirtelen egy pillanatig sütjük. A kenyérre tesszük. Erre ráhelyezzük a sajtszeleteket, amit cayenne borssal megszórunk, majd az ananászt is rátesszük. Mikróban a sajt olvadásáig pirítjuk (1 perc). Mikor kivettük, az ananász közepébe egy kanálka ribizlilekvárt teszünk. Olajbogyóval és petrezselyemmel kínáljuk.


Desszert



Barack hawaii módra


Hozzávalók:
- 12 karika konzerv ananász (a friss még jobb)
- 6 evőkanál kókuszreszelék
- 6 őszibarack
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió
- 6 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa
- 6 dkg porcukor
- 12 szem meggy
- 4-5 evőkanál áfonya (aszalt is lehet)

a tálaláshoz:

- 12 mandulás vagy diós csók

Elkészítés:
Az ananászt kissé lecsöpögtetjük, majd az egyik oldalát kókuszreszelékbe nyomkodjuk, és ezzel a felével lefelé tepsibe rakjuk. Mindegyikre egy-egy fél meghámozott barackot ültetünk. Közben a vajat fölolvasztjuk, a kekszet, a diót, a morzsát meg a porcukrot beleszórjuk. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Utána a barackok üregébe púpozzuk, a kimagozott meggyel meg a fölaprított áfonyával díszítjük. Forró sütőben vagy grillsütőben 5-6 percig sütjük. Mandulás vagy diós csókkal díszítve tálaljuk.


Mangós-banános pite




Hozzávalók:
1,5 bögre szeletekre vágott banán
1,25 bögre mangónektár
fél bögre cukor
1/8 teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál fahéj
1 ek citromlé
1/4 teáskanál só
3 ek kukoricakeményítő
3 ek hideg víz
1 előre megsütött pitetészta

Elkészítés:
Keverje össze a papaja nektárt, a citromlevet, a cukrot, a gyömbért, a fahéjat és a sót. Lassú tűzön forralja fel. Keverje össze a keményítőt a vízzel és adja az előzőekhez. Addig kavarja, amíg be nem sűrűsödik. Hűtse le. Adjon ehhez a keverékhez banánt és öntse a pitetésztára. Hűtse be. Tálaláskor tejszínhabbal díszítheti.


Koktélok



Hawaii kávé


Hozzávalók:
- 2 csésze hideg kávé
- 2,5 dl kávéfagylalt
- 1,5 dl 100%-os ananászlé
- 0,6 dl fehér rum

Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk, kecses üvegpohárkákba töltjük, és szívószálat beleszúrva kínáljuk.

Kék Hawaii


Hozzávalók:
- 0.5 dl fehér rum
- 1 dl ananászlé
- 0.5 dl kék curacao
- 0.5 dl kókusztej
- 1 ananászkarika
- 1 szem koktélcseresznye
- egy marék jégkocka

Elkészítés:
A rumot, ananászlét, curacaot, kókusztejet és a jeget turmixoljuk össze a legmagasabb fokozaton pár másodpercig. Töltsük ki pohárba, ananászkarikával és koktélcseresznyével díszítsük. Színes szívószálat tegyünk bele.



Vissza