Receptek
Curry csirke
Hozzávalók:
- 1-1 1 kg-os csirke 8 darabra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 vékony szelet friss gyömbér
- 2 tk. aranysárgára pirított kókuszreszelék
- 1 1 tk. rizs
- 1 tk. kardamomimag
- 2 szem szegfűszeg
- 2-2 tk. őrölt kömény- és édes köménymag
- 1 tk. őrölt görög széna
- 2 1 tk. őrölt koriandermag
- 1 tk. nagyon csípős pirospaprika
- 1-2 csípős zöldpaprika apróra vágva
- 2 apróra vágott vöröshagyma
- 3 apróra vágott paradicsom
- 1 1 tk. só
- 2 tk. olaj
- 3 dl kókusztej vagy tej
Mozsárban zúzzuk porrá a fokhagymát, a kókuszreszeléket, a
rizst, a kardamomimagot és a szegfűszeget.
Rakjuk tűzálló edénybe a csirkedarabokat a fenti keverékkel,
az őrölt fűszerkeverékkel, a gyömbérrel, a hegyes
paprikával és a paradicsommal.
Keverjük jól össze és hagyjuk 25-30 percig állni. Pirítsuk
üvegesre a hagymát az olajban.
Tegyük bele a csirkét és pirítsuk 6-7 percig. Öntsük rá a
tejet, lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Dhalt, currys
padlizsánt, pirított rizst, salátákat és egyéb köreteket
ajánlok mellé.
Currypor zöldséges
currykhez
Hozzávalók:
- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag
Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk
világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve
pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.
Dhal
Hozzávalók:
- 2 tcs. sárgaborsó
- 2 púpozott ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 1 l forró víz
- 1 szál korianderlevél vagy petrezselyem
A sárgaborsót minőségétől függően áztassuk 1-3 órát.
Szűrőben csurgassuk le.
Vastag falú fazékban pirítsuk üvegesre a hagymalét a vajban.
Adjuk hozzá a borsót, a vizet és a korianderlevelet.
Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára. Sűrű szitán törjük
át.
Sót nem kell beletenni.
Erősen fűszerezett, currys ételek mellé adjuk.
Fokhagymás hal
Hozzávalók:
- 6 vastag szelet tisztított hal
- só
- 1 dl mustárolaj vagy egyéb növényi olaj - 1 csipet
sáfrány
- 2 dl borecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tcs. apróra vágott vöröshagyma
- 2 csípős zöldpaprika karkára vágva
- 1 dl meleg víz
Sózzuk meg a halat.
Keverjük el a hagymaféléket a keverőben és öntsük
teflontepsibe.
Adjuk hozzá az olajat és a halszeleteket. Lassú tűzön
pirítsuk 8 percig.
Ezután adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le az
edényt és pároljuk puhára a halszeleteket.
Fűszeres sárga rizs
Hozzávalók:
- 2 tcs. 4 hónapnál öregebb rizs
- 1 ek. olvasztott vaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 mk. reszelt gyömbér
- 1 tk. porrá zúzott kurkuma
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1 késhegynyi törött bors
- 4 tcs. forró víz
- 2 ek. olvasztott vaj
- só
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk 30 percig.
Hideg vízzel öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Közben
vastag zománcozott edényben pirítsuk üvegesre a hagymát és
a fokhagymát az egy evőkanál vajban.
Rakjuk hozzá a fűszereket és a rizst. Addig pirítsuk, amíg
minden szem külön nem áll.
Öntsük rá a vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára.
Ne keverjük meg!
Ha kész, akkor kétágú villával keverjük bele az olvasztott
vajat. Langyos sütőben szárítsuk 10-15 percig.
Halsaláta
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított hal vékony szeletekre vágva
- mustár- vagy salátaolaj a sütéshez
- 2 ek. porrá zúzott mustármag
- 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 kicsi darab reszelt gyömbér
- 3 dl borecet
- 1 1 tk. só
- 25 dkg apróra vágott vöröshagyma
- 10 dkg zöld és piros csípős paprika
- 1 ek. olaj
- 1-2 currylevél
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk. csípős pirospaprika
- 1 tk. cukor
Forró mustárolajban süssük addig a halszeleteket, amíg ki
nem száradnak. Ezután tegyük félre, keverjük össze a
mustámagot, a fokhagymát és a gyömbért 3-4 evőkanál
ecettel. Rakjuk tűzálló edénybe a megmaradt ecetet a sóval,
vöröshagymával és hegyes paprikával. Lassú tűzön, lefedve
pároljuk 10 percig. Forrósítsuk meg az 1 evőkanál olajat,
tegyük bele az őrölt fűszereket, állandóan kevergetve
pirítsuk 1-2 percig. Ezután rakjuk hozzá az ecettel elkevert
fűszereket is. Pirítsuk még 1 percig.
Keverjük össze az ecetes hagymával és a szárazra sütött
hallal. Tegyük üvegbe. Fedjük le. Hűtőszekrényben 2-3 napig
eltartható. Hidegen fogyasztjuk.
Indiai kókusztej
Hozzávalók:
- 1 dkg kókuszreszelék
- 5 1 dl forrásban lévő víz
- 1 batisztzacskó
Tegyük a kókuszreszeléket tűzálló edénybe.
Öntsük rá a forrásban lévő vizet.
Öt perc múlva fedjük le a edényt, és hagyjuk állni 20
órát.
Ezután rakjuk a batisztzacskóba és jól nyomkodjuk ki belőle
a kókusztejet.
Indiai vegyes saláta
Hozzávalók:
- 1 kg nagy darabokra vágott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
- 2 hámozott banán hosszában négyfelé, nagy szeletekre
vágva
- 1 ek. apróra vágott friss gyömbér
- 1 citrom leve
- 3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 tk. só
- 1 csipet mentalevél
Hűtsük le a paradicsomot.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Rakjuk hűtött üvegtálra.
Currys ételek mellé adjuk.
Jégbe hűtött almaleves
Hozzávalók:
- 1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
- 1 ek. currypor
- 1 1 l zsírtalan csirkehúsleves
- 3 hámozott, kimagozott reszelt alma
- 1 ek. citromlé
- 1 csipet porcukor
- 1 késhegynyi cayenne-bors
- 2 dl jól lehűtött tejszín
- korianderlevél vagy petrezselyem
Tegyük az olajat tűzálló edénybe. Melegítsük meg.
Tegyük bele a curryport. Pirítsuk 2-3 percig. Öntsük hozzá a
meleg levesből egy pohárnyit. Főzzük 10 percig. Ezután
rakjuk hozzá az almát és a megmaradt levest.
Pároljuk puhára az almát. Vegyük le a tűzről, jól hűtsük
le. Tálalás előtt keverjük simára a keverőgépben a
citromlével, a sóval, a cukorral és a caxenne-i borssal.
Fakanállal keverjük bele a tejszínt, ízlés szerint még
fűszerezzük.
Öntsük hűtött levescsészékbe és díszítsük a
korianderlevéllel.
Kasmíri desszert
Hozzávalók:
- 1 tcs. rizs
- 1 1 l tej
- 7 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 mk. őrölt kardamomimag
- 1 szem szegfűszeg
- 2 ek. mazsola
- 5-5 dkg apróra vágott földimogyoró és forrázott mandula
- 2 dkg apróra vágott dió
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst. Áztassuk egy órát.
Öblítsük le, szűrőben csurgassuk le. Forraljuk fel a tejet a
cukorral, a sóval és a kardamomimaggal.
Tegyük bele a rizst, lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg
elforr a tej és a rizs szétfő. Időnként keverjük meg.
Sűrű szitán öntjük át, keverjük bele a megmaradt
hozzávalókat.
Jól lehűtve, kis kompótos tálakban tálaljuk.
Rizsfánk
Hozzávalók:
- 1 kg 24 órát áztatott rizs
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj
- 2 ek. érett banán
- növényi olaj a sütéshez
- narancsdzsem
Fogyasztás előtt 1 órával öntsük le a vizet a rizsről.
Szűrőben csurgassuk le. Kis adagokban rakjuk mozsárba, zúzzuk
péppé.
A sütéshez való olaj, az egészben maradt szegfűszeg és a
narancsdzsem kivételével keverjük jól össze a hozzávalókat,
majd öntsük vászon nyomózacskóba.
Dobjunk a forró olajba az 5-6 szem szegfűszeget és nyomjuk ki
a zacskóból egy-egy fánk nagyságú tésztát a forró olajba.
Süssük aranybarnára.
Szedjük itatósra. Narancsdzsemmel tálaljuk.
----------------------------------------------
INDIAI TELJES VACSORA MENÜ
FŐTT ZÖLDSÉGEK:
Burgonya curry
25 dkg kis kerek burgonya
3-4 hegyes erős paprika
2 evőkanál kókuszreszelék
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustármag
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
Főzzük meg hajában a burgonyát
Zúzzuk, vagy daráljuk össze a zöldpaprikát, a fokhagymát
és a kókuszt
Keverjük bele a sót
Egy edényben forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta
a mustármagot
Hámozzuk meg a megfőtt burgonyát és keverjük bele az olajas-mustármagos
edénybe és süssük meg óvatosan megforgatva
Kb. 2 perc múlva keverjük bele a pépet és 1 perces sütés
után begyük le a tűzről
Gomba és borsó Bhaji
25 dkg gomba
25 dkg fejtett zöldborsó
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
3 kicsi hegyes erős paprika
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál Garam Masala
só
1 evőkanál olvasztott vaj
A gombát tisztítsuk meg, alaposan mossuk meg, utána tiszta
konyharuhával szárogassuk le, majd vágjuk kockára
Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a
(meghámozott) paradicsomot - de ne keverjük őket össze!
Forró vajban pirítsuk meg a hagymákat - majd tegyük bele a
paradicsomot és alaposan keverjük össze az edény tartalmát
Tegyük hozzá a kurkumát, a Garam Masalát, a zöldborsót és
a gombát, majd az apróra vágott zöldpaprikát
Állandóan keverve süssük az egészet 5 percig
Öntsünk hozzá 1 dl vizet, sózzuk meg és nagyon alacsony hőn
főzzük a zöldségeket puhára fedő alatt, amíg a leve
teljesen el nem párolog
Dum karfiol masala
1 középnagy karfiol
2 hagyma
2 db 2 cm-es gyömbér
4 db szárított erős pirospaprika
2 szem szegfűszeg
2 kardomommag
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál cukor
2 dl joghurt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld vagy koriander
2 evőkanál olvasztott vaj
Az egész karfiolt főzzük 5 percig gőzben
Daráljuk le együtt a gyömbért, a pirospaprikát, a fahéjat,
a szegfűszeget, a kardomommagot, a hagymát és a kurkumát
Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük
bele a ledarált keveréket, a joghurtot, a sót és a cukrot és
kevergetve főzzük 5 percig - majd tegyük félre és hagyjuk
kihűlni
A kihűlt pépet kenjük a karfiolra, amit az edénybe tettünk,
majd lefedve, saját gőzében 30 percig alacsony hőfokon
sütőbe tesszük
Mikor kész, megszórjuk a petrezselyem/korianderrel
CSIRKE:
Tandoori csirke
2 aprólék nélküli csirke
5 hagyma
10-12 cikkely zúzott fokhagyma
2 dkg gyömbér
2 kávéskanál őrölt erős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál ecet
1 kávéskanál Garam Masala
1 dl joghurt
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál paradicsomszósz
só
2 evőkanál olaj
dísz: 1 citrom, 2 paradicsom
Előző esti előkészítés
Daraboljuk fel a csirkét
Vágjunk fel 4 hagymát vékony karikákra
Reszeljük le a gyömbért
Abban az edényben, amiben a csirkét főzni fogjuk keverjük
össze a joghurtot, a tejszínt, a hagymát, a fokhagymát és a
gyömbért
Szórjuk meg sóval, paprikával, kurkumával, Garam Masalával
és az ecettel
A csirkedarabokat sűrűn szurkáljuk meg villával és vagdossuk
be a felületüket 1 cm mélyen éles késsel
Forgassuk meg a csirkedarabokat a keverékben és tegyük be a
hűtőbe egy éjszakára benne állni a keverékben
Másnapi főzés
Lefedve, magas hőfokon 20 percig időnként megkeverve főzzük
meg a csirkét, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt
A húsdarabokat szedjük ki egy tányérra úgy, hogy a lecsurgó
lét még föl lehessen használni
A csirkedarabokat süssük bő, forró olajban pirosra
A lecsöpögött főzőlevet keverjük el 2 kanál olajjal és 2
kanál paradicsomszósszal és forraljuk fel
A díszítésre szánt citromot és paradicsomot, valamint a
megmaradt hagymát vágjuk fel karikákra
Tegyük a húsdarabokat egy tűzálló tálba, öntsük rá a
szószt, tegyük rá a díszeket és előmelegített középmeleg
sütőben 15 percig sütjük.
RIZS:
Zöldpaprikás pulao
6-8 kicsi ropogós paprika
50 dkg rizs
1 nagy hagyma
1 kávéskanál köménymag
6 szem bors
2 szem szegfűszeg
1 db 2 cm-es fahéj
1 kávéskanál cukor
só
2 evőkanál olvasztott vaj
Egy kis vízben sóval és cukorral főzzük meg a zöldpaprikát
- amikor kész, szűrjük le, csepegtessük le és tegyük félre
Szeleteljük fel a hagymát
Forrósítsuk meg a vajat és pirítsuk meg benne a köményt, a
hagymát, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot
Tegyük hozzá a megmosott rizst és kétszer annyi vizet, mint a
rizs mennyisége
Fedő alatt nagyon alacsony hőn főzzük a rizst majdnem puhára
- ekkor tegyük a zöldpaprikákat a rizs közé, alaposan
fedjük le az edényt és alacsony hőfokon főzzük készre az
ételt.
KIEGÉSZÍTŐK:
Paradicsom chutney
2 kg érett paradicsom
10 dkg cukor
2 evőkanál ecet
6 kicsi hegyes erős paprika
12 cikkely fokhagyma
5 dkg gyömbér
1 kávéskanál köménymag
1 dkg kurkuma
só
Daráljuk le együtt a paprikát, a köménymagot, a fokhagymát,
a gyömbért és kurkumát
Hámozzuk meg a paradicsomot és nyomjuk át szűrőn és jó
alaposan törjük össze
Keverjük bele az ecetet, a sót, a cukrot és az 1. pontban
lévőket
Alacsony hőfokon időnként megkeverve lekvársűrűségűre
főzzük
Keera raita
3-4 evőkanál reszelt uborka
3.5 dl joghurt
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál őrölt bors
1 csipet őrölt erős pirospaprika
1 evőkanál só
A köménymagot zsíradék nélkül pörköljük meg és
daráljuk le
Sózzuk meg a joghurtot és alaposan keverjük el benne a reszelt
uborkát
Szórjuk meg a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával.
ÉDESSÉG:
Kókuszos palacsinta
1 dl liszt
1 tojás
1.4 dl tej
só
1.5 kávéskanál olcasztott vaj
olaj
5.5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
5 dkg kókuszreszelék
1 citrom
A lisztet egy edényben keverjük el sóval és a közepébe
csináljunk mélyedést
Keverjük össze a tejet és a tojást, majd adjuk hozzá a
liszthez - alaposan dolgozzuk össze és adjuk hozzá a vajat is
- majd tegyük félre egy órára
Kisütés előtt újra jól keverjük össze
Egy olajozott serpenyőben 1-1 szedőkanálnyi tésztából kb.
15 cm átmérőjű palacsintákat süssünk (rövid ideig, magas
hőn, mindét oldalát jól megpirítva)
Forraljuk fel a tejet - keverjük bele a cukrot és a kókuszt
és állandóan keverve főzzük sűrűre
Vegyük le a tűzről és tartsuk melegen
A kész palacsinta egész felületét kenjük be a töltelékkel,
majd sodorjuk fel
Forrón, 1-1 szelet citrommal tálaljuk.