Receptek

Sült rizs (Nasi Goreng)

Hozzávalók (8 személyre):

80 dkg hosszúszemű rizs,

2 csirkemell,

20 dkg főtt garnélarák,

3 evőkanál napraforgóolaj,

4 nagy hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 kávéskanálnyi őrölt koriander,

1 kávéskanál őrölt gyömbér,

4 kávéskanál só,

2 kávéskanál szardellapaszta,

1-2 száraz cseresznyepaprika,

3 evőkanál szójaszósz,

8 tükörtojás



Elkészítése: A megtisztított rizst két liter sós vízben megfőzzük, félretesszük, hogy kihűljön. A darabokra vágott csirkemelleket olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát, s erős tűzön barnára sütjük. Lejjebb vesszük a lángot, beletesszük a serpenyőbe a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a gyömbért, a szardellapasztát és a szétmorzsolt cseresznyepaprikát, egy percig pároljuk, hogy az ízek összefőjenek, hozzáadjuk a szójaszószt, a főtt garnélarákot és a rizst. Óvatosan kevergetjük, ügyelve, hogy a rizs meg ne barnuljon. Közben megsütjük a tükörtojásokat, és a tányérokra kitálalt sült rizs tetejére teszünk egyet-egyet.

Szulavézi (csípős) hal
Hozzávalók:

1 kg hekk (amit pótolhat a balatoni kárász),

a marináláshoz só,

citromlé,

a sütéshez 0,5 l olaj

A mártáshoz:

2 nagy fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

5 kávéskanál csilipaprikakrém,

3 paradicsom,

2 kávéskanál só,

1 kávéskanál őrölt gyömbér,

ízlés szerint ugyanannyi frissen szeletelt gyömbér,

2-3 citromlevél,

fél pohár víz



Elkészítése: A megtisztított halak mindkét oldalát bevagdaljuk, kívül-belül sóval bedörzsöljük, citrommal meglocsoljuk, két órát hagyjuk pácolódni. Mielőtt megsütnénk, elkészítjük a mártást. Kevés olajat öntünk serpenyőbe, megpirítjuk benne a megtisztított, finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, állandóan kevergetve hozzáadjuk a csilipaprikakrémet, az őrölt, esetleg a szeletelt gyömbért, majd a darabokra vágott paradicsomot. Megsózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, vízzel felengedjük. A megmaradt olajat másik, mély serpenyőbe öntjük, mert az olajnak el kell lepni a halat, amit úgy sütünk ropogósra, hogy belül puha maradjon. Amikor megsült, kivesszük, tálra tesszük, a mártást a halra és a hal köré öntjük.

Sárga jérce
Hozzávalók (8 személyre):

1,5 kg jércehús darabokra vágva,

3 evőkanál napraforgóolaj,

1 kávéskanál őrölt koriander,

3/4 kávéskanál őrölt gyömbér,

2 kávéskanál kurkuma,

2 kávéskanál só,

1 közepes nagyságú hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 kávéskanál reszelt citromhéj,

0,5 l kókusztej,

1 evőkanál citromhéj



Elkészítése: A koriandert, gyömbért és a sót elveszítjük, ezzel a keverékkel bevonjuk, és olajban barnára pirítjuk a jércedarabokat, majd levéve a tűzről félretesszük. A megtisztított, szeletekre vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a citromhéjat beletesszük a serpenyőben maradt olajba, egy perc párolás után hozzáöntjük a kókusztejet és a citromlevet, és mártássá keverjük. Ebben megforgatjuk a jércedarabokat, a lángot csaknem teljesen levéve háromnegyed órát pároljuk, és tálaljuk.

Húsgombóc kókusztejes mártásban
Hozzávalók (8 személyre):

1 kg darált marhahús,

1 evőkanál só,

1 kávéskanál őrölt bors,

4 fej lilahagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál csilipaprikakrém,

2 dl kókusztej,

1 evőkanál citromlé,

1 evőkanál gyömbér,

2 evőkanál kurkuma,

1 kávéskanál fahéj,

1 kávéskanál szegfűszeg,

1 kávéskanál ánizs,

1 kávéskanál őrölt szerecsendió,

olaj a sütéshez



Elkészítés: A darált húsból kis gombócokat formálunk. A csilipaprikakrémet összekeverjük a citromlével, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott lila hagymát és a szétnyomott fokhagymát, a finomra őrölt fűszereket, sót, borsot. Füles fémfazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres keveréket beletesszük a forró olajba, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor felforrt, egyenként beletesszük a húsgombócokat, s azok állandó kevergetés közben tíz-tizenöt perc alatt megpirulnak. A gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst kínálunk hozzá.

Ez a fogás, maláj nevén rendang bola Indonézia-szerte kedvelt, maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt szerepel.

Nyárson sült bárány
Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg báránylapocka,

2 zöldpaprika,

24 kis (fürtös) paradicsom,

3 evőkanál napraforgóolaj

A pácléhez:

1 dl citromlé,

1 dl napraforgóolaj,

2 gerezd fokhagyma,

2 kávéskanál őrölt kömény,

1 kávéskanál pirospaprika,

1 kávéskanál cayenne-bors

A mártáshoz:

0,5 l joghurt,

2 evőkanál citromlé,

1 csokor petrezselyem,

3/4 kávéskanál só



Elkészítés: A húst két cm-es darabokra vágjuk. A páclé hozzávalóit gépben összemixeljük, ráöntjük a húsdarabokra, jól elkeverjük velük, hogy azokat egyenletesen beborítsa, s a bepácolt húst egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A joghurttal jól összekeverjük a citromlevet, a jól megmosott, finomra vágott petrezselymet és a sót, s lefödve éjszakára ezt is behűtjük.
Másnap a húsdarabokat, az ugyancsak két cm-es darabokra vágott paprikát és a kis paradicsomokat váltakozva felszúrjuk hat nyársra, vékonyan megkenjük olajjal, s tizenöt percig, illetőleg míg a bárányhús megpuhul, faszénparázs fölött, vagy grillen forgatva megsütjük. Párolt rizzsel és joghurtmártással tálaljuk. A húsos fogásokhoz fűszeres szambalt kínálhatunk.

Padlizsános szambal
Hozzávalók:

2 közepes nagyságú padlizsán,

1 kis hagyma,

2 evőkanál napraforgóolaj,

1 evőkanál citromlé,

1 száraz cseresznyepaprika,

1 kávéskanál barna cukor,

1 kávéskanál őrölt koriander,

1 kávéskanál só,

2 kávéskanál szardellapaszta



Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, a héját rajtahagyjuk, egy centiméteres szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát, a szardellapasztát, s kb. tíz percig megpirítjuk benne a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadhatunk egy kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.

Uborka szambal
Hozzávalók:

1 nagy uborka,

fél száraz, szétmorzsolt cseresznyepaprika,

3 evőkanál víz,

1 kávéskanál só



Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót elkeverjük, megforgatjuk benne az uborkát. Forró sültekhez lehűtve tálaljuk.

Édes tekercs
Hozzávalók:

A tésztához:

1 kg liszt,

1 kávéskanál só,

4 tojás,

0,5 l tej,

zöld ételfesték (ízlés szerint)

A töltelékhez:

1 csomag kókuszreszelék,

25 dkg barna cukor,

1 kávéskanál vaníliás cukor,

fél kávéskanál só,

olaj a sütéshez



Elkészítés: Egy tojást liszttel elkeverünk, hozzáadunk egy csésze tejet, esetleg az ételfestéket, s hígra keverjük egészen addig, míg csomómentes nem lesz. Serpenyőben felhevítjük az olajat, beleöntünk egy adag tésztát, s mindegyik oldalán fél-fél perc alatt megsütjük. Lapátkanállal kiemeljük, a szélére halmozunk egy kanálnyi barna cukorral elkevert kókuszreszeléket, kezdjük feltekerni, amikor a tészta feléhez érünk a két oldalát felhajtogatjuk, folytatjuk a tekerést, így rolád alakja lesz. Ahogy a tekercsek elkészülnek, azokat tányérra téve teához vagy kávéhoz kínáljuk.

vissza