Receptek
Sült rizs (Nasi Goreng)
Hozzávalók (8 személyre):
80 dkg hosszúszemű rizs,
2 csirkemell,
20 dkg főtt garnélarák,
3 evőkanál napraforgóolaj,
4 nagy hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanálnyi őrölt koriander,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
4 kávéskanál só,
2 kávéskanál szardellapaszta,
1-2 száraz cseresznyepaprika,
3 evőkanál szójaszósz,
8 tükörtojás
Elkészítése: A megtisztított rizst két liter sós vízben
megfőzzük, félretesszük, hogy kihűljön. A darabokra vágott
csirkemelleket olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított,
szeletekre vágott hagymát, s erős tűzön barnára sütjük.
Lejjebb vesszük a lángot, beletesszük a serpenyőbe a
megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a gyömbért, a
szardellapasztát és a szétmorzsolt cseresznyepaprikát, egy
percig pároljuk, hogy az ízek összefőjenek, hozzáadjuk a
szójaszószt, a főtt garnélarákot és a rizst. Óvatosan
kevergetjük, ügyelve, hogy a rizs meg ne barnuljon. Közben
megsütjük a tükörtojásokat, és a tányérokra kitálalt
sült rizs tetejére teszünk egyet-egyet.
Szulavézi (csípős) hal
Hozzávalók:
1 kg hekk (amit pótolhat a balatoni kárász),
a marináláshoz só,
citromlé,
a sütéshez 0,5 l olaj
A mártáshoz:
2 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
5 kávéskanál csilipaprikakrém,
3 paradicsom,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
ízlés szerint ugyanannyi frissen szeletelt gyömbér,
2-3 citromlevél,
fél pohár víz
Elkészítése: A megtisztított halak mindkét oldalát
bevagdaljuk, kívül-belül sóval bedörzsöljük, citrommal
meglocsoljuk, két órát hagyjuk pácolódni. Mielőtt
megsütnénk, elkészítjük a mártást. Kevés olajat öntünk
serpenyőbe, megpirítjuk benne a megtisztított, finomra vágott
hagymát és a szétnyomott fokhagymát, állandóan kevergetve
hozzáadjuk a csilipaprikakrémet, az őrölt, esetleg a
szeletelt gyömbért, majd a darabokra vágott paradicsomot.
Megsózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, vízzel felengedjük. A
megmaradt olajat másik, mély serpenyőbe öntjük, mert az
olajnak el kell lepni a halat, amit úgy sütünk ropogósra,
hogy belül puha maradjon. Amikor megsült, kivesszük, tálra
tesszük, a mártást a halra és a hal köré öntjük.
Sárga jérce
Hozzávalók (8 személyre):
1,5 kg jércehús darabokra vágva,
3 evőkanál napraforgóolaj,
1 kávéskanál őrölt koriander,
3/4 kávéskanál őrölt gyömbér,
2 kávéskanál kurkuma,
2 kávéskanál só,
1 közepes nagyságú hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál reszelt citromhéj,
0,5 l kókusztej,
1 evőkanál citromhéj
Elkészítése: A koriandert, gyömbért és a sót elveszítjük,
ezzel a keverékkel bevonjuk, és olajban barnára pirítjuk a
jércedarabokat, majd levéve a tűzről félretesszük. A
megtisztított, szeletekre vágott hagymát, a szétnyomott
fokhagymát, a citromhéjat beletesszük a serpenyőben maradt
olajba, egy perc párolás után hozzáöntjük a kókusztejet
és a citromlevet, és mártássá keverjük. Ebben megforgatjuk
a jércedarabokat, a lángot csaknem teljesen levéve
háromnegyed órát pároljuk, és tálaljuk.
Húsgombóc kókusztejes
mártásban
Hozzávalók (8 személyre):
1 kg darált marhahús,
1 evőkanál só,
1 kávéskanál őrölt bors,
4 fej lilahagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál csilipaprikakrém,
2 dl kókusztej,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál gyömbér,
2 evőkanál kurkuma,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál szegfűszeg,
1 kávéskanál ánizs,
1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
olaj a sütéshez
Elkészítés: A darált húsból kis gombócokat formálunk. A
csilipaprikakrémet összekeverjük a citromlével, hozzáadjuk a
megtisztított, finomra vágott lila hagymát és a szétnyomott
fokhagymát, a finomra őrölt fűszereket, sót, borsot. Füles
fémfazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres
keveréket beletesszük a forró olajba, állandó kevergetés
közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor felforrt,
egyenként beletesszük a húsgombócokat, s azok állandó
kevergetés közben tíz-tizenöt perc alatt megpirulnak. A
gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst kínálunk
hozzá.
Ez a fogás, maláj nevén rendang bola Indonézia-szerte kedvelt,
maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt szerepel.
Nyárson sült bárány
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg báránylapocka,
2 zöldpaprika,
24 kis (fürtös) paradicsom,
3 evőkanál napraforgóolaj
A pácléhez:
1 dl citromlé,
1 dl napraforgóolaj,
2 gerezd fokhagyma,
2 kávéskanál őrölt kömény,
1 kávéskanál pirospaprika,
1 kávéskanál cayenne-bors
A mártáshoz:
0,5 l joghurt,
2 evőkanál citromlé,
1 csokor petrezselyem,
3/4 kávéskanál só
Elkészítés: A húst két cm-es darabokra vágjuk. A páclé
hozzávalóit gépben összemixeljük, ráöntjük a
húsdarabokra, jól elkeverjük velük, hogy azokat egyenletesen
beborítsa, s a bepácolt húst egy éjszakára hűtőszekrénybe
tesszük.
A joghurttal jól összekeverjük a citromlevet, a jól megmosott,
finomra vágott petrezselymet és a sót, s lefödve éjszakára
ezt is behűtjük.
Másnap a húsdarabokat, az ugyancsak két cm-es darabokra
vágott paprikát és a kis paradicsomokat váltakozva
felszúrjuk hat nyársra, vékonyan megkenjük olajjal, s
tizenöt percig, illetőleg míg a bárányhús megpuhul,
faszénparázs fölött, vagy grillen forgatva megsütjük.
Párolt rizzsel és joghurtmártással tálaljuk. A húsos
fogásokhoz fűszeres szambalt kínálhatunk.
Padlizsános szambal
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú padlizsán,
1 kis hagyma,
2 evőkanál napraforgóolaj,
1 evőkanál citromlé,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 kávéskanál barna cukor,
1 kávéskanál őrölt koriander,
1 kávéskanál só,
2 kávéskanál szardellapaszta
Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, a héját
rajtahagyjuk, egy centiméteres szeletekre vágjuk. Megszórjuk
sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a
megtisztított, finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a
koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát,
a szardellapasztát, s kb. tíz percig megpirítjuk benne a
padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadhatunk egy
kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.
Uborka szambal
Hozzávalók:
1 nagy uborka,
fél száraz, szétmorzsolt cseresznyepaprika,
3 evőkanál víz,
1 kávéskanál só
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A
többi hozzávalót elkeverjük, megforgatjuk benne az uborkát.
Forró sültekhez lehűtve tálaljuk.
Édes tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt,
1 kávéskanál só,
4 tojás,
0,5 l tej,
zöld ételfesték (ízlés szerint)
A töltelékhez:
1 csomag kókuszreszelék,
25 dkg barna cukor,
1 kávéskanál vaníliás cukor,
fél kávéskanál só,
olaj a sütéshez
Elkészítés: Egy tojást liszttel elkeverünk, hozzáadunk egy
csésze tejet, esetleg az ételfestéket, s hígra keverjük
egészen addig, míg csomómentes nem lesz. Serpenyőben
felhevítjük az olajat, beleöntünk egy adag tésztát, s
mindegyik oldalán fél-fél perc alatt megsütjük.
Lapátkanállal kiemeljük, a szélére halmozunk egy kanálnyi
barna cukorral elkevert kókuszreszeléket, kezdjük feltekerni,
amikor a tészta feléhez érünk a két oldalát felhajtogatjuk,
folytatjuk a tekerést, így rolád alakja lesz. Ahogy a
tekercsek elkészülnek, azokat tányérra téve teához vagy
kávéhoz kínáljuk.