Receptek
ELŐÉTELEK
Hideg hal paradicsomos
mártásban
Hozzávalók:
1 kg tisztított busa,
olaj a sütéshe,
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej vöröshagyma karikára vágva,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
2 kimagozott, húsos zöldpaprika kis darabokra vágva,
1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom,
1 ek. paradicsompüré,
1 ek. citromlé,
só,
törött bors,
1 dl víz,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
6 fekete és 6 zöld olajbogyó.
Sózzuk meg a halat, és hagyjuk állni 1 órát. Tegyük az
olajat hosszú zománcozott tepsibe, süssük pirosra a hal
mindkét oldalát. Vegyük ki az olajból, és tegyük
melegített tálra. Pirítsuk aranysárgára az olívaolajban a
vörös- és a fokhagymát és a paprikadarabokat. Adjuk hozzá a
friss paradicsomot és a paradicsompürét, a törött borsot, a
sót, a vizet és a citromlevet. Lassú tűzön, lefedve
pároljuk 10 percig. Tegyük a halat újra a tepsibe a sütőolaj
nélkül, öntsük rá a fenti mártást és a fele olajbogyót.
Fedjük le, és rakjuk forró sütőbe. Süssük 15-20 percig.
Tálalás előtt öntsük rá a maradék olajbogyót, szórjuk
meg a petrezselyemmel.
Bagdadi roston sült
pisztráng
Hozzávalók:
6 pisztráng,
1/2 tcs. liszt,
frissen őrölt bors,
1 tk. só,
1 ek. olaj,
15 dkg vaj felolvasztva,
3 ek. apróra vágott mogyoró,
1/2 ek. citromlé,
1-1 ek. finomra vágott petrezselyem és zellerlevél,
csipet reszelt szerecsendió.
Mossuk meg jól folyó víz alatt a pisztrángot, majd
töröljük szárazra. Keverjük össze a lisztet a borssal és a
sóval. Forgassuk meg benne a halat. Kenjük be az olajjal a
grillrácsot, és izzó parázs felett süssük a hal egy-egy
oldalát a nagyságától függően 7-8 percig. Közben locsoljuk
a vaj felével. Pirítsuk aranysárgára a mogyorót a megmaradt
vajban. Ezután adjuk hozzá a citromlevet, a petrezselymet, a
zellerlevelet és a szerecsendiót. Pároljuk 3 percig. Tegyük a
pisztrángot melegített, egyszínű, lapos tálra, és öntsük
le a vajas mártással. Forrón tálaljuk.
Bagdadi zöldséges omlett
Hozzávalók:
1 hámozott padlizsán apró kockákra vágva,
2 ek. olívaolaj,
3 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 kimagozott paradicsompaprika apróra vágva,
1/4 kg hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva,
1 ek. apróra vágott olajbogyó,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
törött bors,
1 tcs. párolt zöldborsó,
só,
6 tojás,
2 ek. tej,
5 dkg forró vaj.
Tegyük szűrőbe a padlizsánt, sózzuk meg, és hagyjuk 30
percig állni. Rakjuk az olajat, a fokhagymát, a
paradicsompaprikát egy nagyméretű serpenyőbe, pirítsuk 5
percig. Tegyük hozzá a padlizsánt, a paradicsomot és a
törött borsot. Lassú tűzön, lefedve fonnyasszuk 25 percig.
Rakjuk hozzá a zöldborsót, és pirítsuk, amíg elpárolog a
lé. Vegyük le a tűzről, keverjük össze az olajbogyóval és
a petrezselyemmel. Tegyük félre. Habverővel keverjük össze a
tojást és a tejet. Tegyük a fele vajat serpenyőbe, öntsük a
tojást a forró vajba. Csökkentsük a tüzet, rakjuk a
zöldséges masszát az omlettre, villával gyorsan kenjük szét
a tetején. Emeljük fel egy kissé az omlett egyik oldalát, és
rakjuk alá a megmaradt vajat. Tálalás előtt öntsünk rá
még egy kis olvasztott vajat.
LEVESEK
Citromos csirkehúsleves
Hozzávalók:
1/2 kg megtisztított csirkeaprólék,
1 1/2 l víz,
1 szál póréhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 ek. apróra vágott zellerlevél,
2 csirkehúsleves-kocka,
frissen őrölt bors,
só,
2 ek. citromlé,
2 tojássárgája,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
6 ek. főtt rizs.
Lassú tűzön, lefedve főzzük a csirkeaprólékot a póré-
és fokhagymával és a zellerlevéllel a vízben, amíg meg nem
fő a hús. Szűrjük le, öntsük vissza az edénybe, tegyük
bele a leveskockát és a csontról lefejtett húst. Főzzük
még 5 percig. Keverjük össze a tojássárgáját a
citromlével és egy kis levessel. Húzzuk a leveses fazekat a
tűzhely szélére, és fakanállal keverjük bele a tojásos
keveréket. Rakjuk bele a rizst, a petrezselymet és a törött
borsot. Forrón tálaljuk.
Baszrai zöldborsópüré-leves
Hozzávalók:
2 tcs. friss zöldborsó,
1 1/4 l víz, 2 szál újhagyma apróra vágva,
2 ek. Vegete 40.,
só,
törött bors,
2 ek. margarin,
1 ek. liszt,
1 ek. finomra vágott menta.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk a vízben a zöldborsót és a
hagymát, amíg a zöldborsó megpuhul. Vegyük le a tűzről,
és hagyjuk kihűlni. Öntsük a keverőbe a Vegetával, a sóval
és a törött borssal együtt. Készítsünk világos rántást
a vajból és a lisztből, keverjük el a péppel, majd forraljuk
fel. Szórjuk be a mentalevéllel. Forrón tálaljuk.
FŐÉTELEK
Hússal töltött
burgonyagombóc
Hozzávalók:
1/2 kg héjában főtt, hámozott burgonya,
1 tojás,
3 ek. liszt,
csipetnyi sütőpor,
törött bors,
só,
1 ek. olaj,
2 ek. reszelt vöröshagyma,
1 tcs. darált bárányhús,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
só, törött bors,
1/2 mk. őrölt fahéj,
3 ek. víz,
1 tojássárgája,
1/2 tcs. zsemlemorzsa,
3 ek. vaj.
Törjük át szitán a burgonyát. Rakjuk hozzá a tojást,
lisztet, sütőport, törött borsot, sót. Gyúrjuk össze, és
tegyük félre. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olajban. Adjuk
hozzá a húst, a petrezselymet, a sót, a törött borsot, a
fahéjat és a vizet. Pároljuk 10 percig, majd adjuk hozzá a
tojássárgáját, keverjük össze. Vegyük le a tűzről,
hagyjuk kihűlni. Nyújtsuk ki a burgonyás tésztát, vágjuk
akkora kockákra, hogy a közepén elférjen egy teáskanálnyi a
húsos masszából. Készítsünk belőle tojás nagyságú
gombócokat, forgassuk meg a zsemlemorzsában, és süssük ki
forró vajban világosbarnára. Forrón tálaljuk.
"Maszguf" I. (grillben
sült hal)
Hozzávalók:
2 kg filézett hal nagy darabokra vágva,
1/2 dl olaj,
1 citrom leve,
1 gerezd szétnyomott fokhagyma,
1/2 babérlevél,
1 tk. majoránna,
1/2 tk. rozmaring,
1 késhegynyi frissen őrölt bors,
só.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk állni 1
órát. Közben forgassuk a haldarabokat a páclében. Húzzuk
fel a haldarabokat a grillpálcikákra, és izzó parázson vagy
grillsütőben süssük barnára és puhára.
"Maszguf" II. (fokhagymás
pisztráng)
Hozzávalók:
6 tisztított pisztráng,
10 dkg vaj felolvasztva,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 mk. őrölt fehér bors,
só,
2 szál száraz olasz kapor,
2 ek. finomra vágott petrezselyem.
Kenjük be a pisztráng belsejét vajjal, majd a fokhagymával.
Szórjuk be a borssal, sóval és a fele petrezselyemmel. Sózzuk
meg a halat kívülről, mártsuk olvasztott vajba, tegyük izzó
parázs fölé a rácsra, majd szórjuk az olasz kaprot a
parázsra. Süssük ropogósra a halat. Ha kész, rakjuk a halat
"fejtől-faroktól" szorosan egymás mellé egy
négyszögletes, rozsdamentes, lapos fémtálra. Szórjuk be a
megmaradt petrezselyemmel. Ízlés szerint citromszeletekkel
díszíthetjük.
Csirkemell kurkumával
Hozzávalók:
6 tisztított csirkemell,
1 ek. olaj,
3 dl forró víz,
1 húsleveskocka,
2 egész kardamomimag hüvelyestül,
1 mk. porrá zúzott kurkuma,
csipet reszelt citromhéj,
1 1/2 ek. citromlé,
1/2 tk. frissen őrölt bors,
só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. pisztácia.
Tegyük az olajat, a forró vizet és a húsleveskockát vastag
fenekű lábosba. Főzzük 10 percig. Keverjük össze a
kurkumát a citromlével és 2-3 evőkanál vízzel, majd
habarjuk a levesbe. Adjuk hozzá a kardamomimagot és a
csirkemellet. Lassú tűzön, lefedve főzzük megint 10 percig.
Tegyük bele a sót és a borsot. Addig pároljuk, amíg a hús
meg nem puhul, és sárga színű nem lesz. Közben kétágú
villával mozgassuk, nehogy leégjen. Szükség szerint öntsünk
hozzá 2-3 ek. meleg vizet. Tegyük melegített tálra, szórjuk
be a petrezselyemmel és a pisztáciával. Melegen vagy hidegen
tálaljuk.
Muszaka (rakott burgonya)
Hozzávalók:
1 kg hámozott, vastag szeletekre vágott burgonya,
olaj a sütéshez,
1/2 kg kétszer darált hús,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
2 tk. pirospaprika,
késhegynyi törött bors,
só,
1/2 dl olaj,
1 1/2 dl joghurt,
1 tojássárgája,
1 tojásfehérjének keményre felvert habja,
2 ek. reszelt sajt.
A burgonyaszeleteket forró olajban süssük majdnem puhára.
Keverjük össze a húst a hagymával, a pirospaprikával, a
törött borssal és a sóval. Pirítsuk 20 percig a 1/2 dl
olajon. Rakjunk egy tűzálló tepsibe egy sor sült burgonyát,
majd erre a darált húst, fedjük be a megmaradt sült
burgonyával. Keverjük a joghurtba a tojássárgáját és a
sajtot, majd a tojásfehérje habját, és öntsük a burgonyára.
Tegyük a muszakát közepesen meleg sütőbe, és süssük 25
percig. Tálaljuk a tepsiben fejes salátával.
Bagdadi húsos, burgonyás
gombóc
Hozzávalók:
1/2 kg kétszer darált hús,
1/4 kg héjában főtt burgonya meghámozva,
1/2 mk. törött bors,
késhegynyi őrölt köménymag,
1 tk. reszelt vöröshagyma,
2 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 habosra felvert tojás,
só,
liszt,
olaj a sütéshez.
Törjük át sűrű szitán a burgonyát. 2-3 percig keverjük a
hússal, törött borssal, köménymaggal, hagymával,
petrezselyemmel, tojással és a sóval. Készítsünk belőle
dió nagyságú gombócokat. Forgassuk meg a lisztben, és forró
olajban süssük barnára.
Moszuli piláf
Hozzávalók:
2 tcs. rizs,
8 dkg vaj,
4 tcs. víz,
1 húsleveskocka,
1 tk. Vegeta 40.,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
törött bors.
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, tegyük 1 l hideg vízbe,
sózzuk meg. Áztassuk 1/2 órát, ezután öntsük le róla a
vizet, öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Készítsünk
levest a 4 teáscsésze vízből, a húsleveskockából és a
Vegetából. Közben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a rizst,
szárítsuk 2-3 percig, de ne pirítsuk. Ha elforrt volna a leves,
egészítsük ki 4 teáscsészényi meleg vízzel, és öntsük a
rizsre. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul.
Tálalásig tartsuk langyos sütőben.
Bagdadi rizses hús
Hozzávalók:
1/2 kg kockára vágott marhahús,
1/2 dl olíva- vagy salátaolaj,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
2 paradicsom nagy darabokra vágva,
1/2 mk. törött bors,
só,
1 apróra összemorzsolt babérlevél,
2 tcs. jó minőségű rizs,
4 tcs. forró víz,
1 ek. paradicsompüré,
1/2 mk. porrá zúzott kurkuma,
1 újtök karikára vágva,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Mossuk meg jól a rizst, majd hideg vízben áztassuk 1/2 órát.
Pirítsuk a húst 2 percig a fele olajon. Adjuk hozzá a hagymát,
pirítsuk üvegesre. Ezután rakjuk hozzá a fűszereket, a rizst
és a paradicsomot. Pirítsuk 5 percig. Öntsük bele a forró
vizet. Lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ezalatt tegyük
serpenyőbe a megmaradt olajat, a paradicsompürét és a tököt,
fedjük le, és pároljuk 15 percig. Ha kész, keverjük össze a
rizses hússal, és tűzálló tepsiben közepesen meleg
sütőben szárítsuk 10-15 percig. Tálaljuk a tepsiben, ízlés
szerint joghurtos uborkasalátával.
Bagdadi pirított máj
Hozzávalók:
1/2 kg borjúmáj vékony szeletekre vágva,
liszt,
törött bors,
késhegynyi őrölt koriander- és köménymag,
1/2 tk. só,
2 dl joghurt,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
olaj a sütéshez.
Keverjük össze a lisztet a törött borssal, a korianderrel és
a köménymaggal. Forgassuk meg benne a májszeleteket, majd
forró olajban süssük a máj egy-egy oldalát 1-2 percig.
Vegyük ki az olajból, tegyük melegített, díszítetlen,
mázas cseréptálra. Keverjük bele a fokhagymát a joghurtba,
és öntsük a joghurtot két mély cseréptálkába.
Mártogassuk bele a májat.
Száraz pörkölt (Marak)
Hozzávalók:
2 1/2 ek. zsíros farkú birka faggyújából készült zsír
vagy olaj,
1 tcs. apróra vágott vörös- és 2 gerezd fokhagyma,
1 kg nagy kockákra vágott birkahús,
2 1/2 tk. őrölt koriandermag,
1 tk. enyhén csípős pirospaprika,
1/2 kg nagy darabokra vágott paradicsom,
1 kicsutkázott, hegyes zöldpaprika vékony karikákra vágva,
1 1/2 tk. só,
1 tk. finomra vágott zellerlevél,
1 tcs. joghurt.
Tegyük vastag fenekű lábosba a zsírt, és pirítsuk rajta
üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Rakjuk bele a húst és
az őrölt koriandert. Állandóan kevergetve pirítsuk a húst
barnára. Keverjük össze a piros- és a csöves paprikával, a
paradicsommal és a sóval. Lassú tűzön, lefedve főzzük,
amíg a hús meg nem puhul. Közben keverjük. Ha kész,
tálaljuk melegített pecsenyéstálban. Szórjuk be a tetejét a
zellerlevéllel. Adjuk mellé a joghurtot és ízlés szerint
rizst vagy burgonyát.
Húsos bámia
Hozzávalók:
1 kg tisztított bámia,
növényi olaj a sütéshez,
80 dkg báránycomb apró kockákra vágva,
1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom,
1/2 citrom leve,
2 mk. frissen őrölt bors,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
csipetnyi cukor,
2 tk. só,
1 tk. finomra vágott zellerlevél.
Vágjuk le a bámia szárát. Forró olajban süssük 1-2 percig.
Ha kisütöttük, rakjunk egy sort egy kerek tűzálló edény
aljára. Ezt szórjuk be egy kevés hússal úgy, hogy a
közepére több kerüljön. Folytassuk, amíg elfogy a bámia
és a hús. A megmaradt hozzávalókat rakjuk a keverőgépbe,
keverjük habosra, öntsük a húsra. Fedjük le az edényt,
tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük kb. 1 órát,
vagy amíg a hús megpuhul. Forró rizzsel vagy burgonyapürével
tálaljuk.
Rizs lencsével (Kitri)
Hozzávalók:
20 dkg lencse,
2 tcs. rizs,
1/2 dl növényi olaj,
4 gerezd, kés lapjával szétnyomott fokhagyma,
1 szál újhagyma vékony karikákra vágva,
2 mk. porrá zúzött kurkuma,
1 hámozott, kimagozott paradicsom,
1 púpozott tk. paradicsompüré,
1 késhegynyi frissen őrölt bors,
1 tk. só,
6 dl marhahúsleves,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Főzzük puhára a lencsét. Szűrőben csurgassuk le. Folyó
víz alatt mossuk meg a rizst. Tegyük félre. Öntsük az olajat
vastag fenekű lábosba. Tegyük bele az újhagymát és a
fokhagymát, és pirítsuk üvegesre. Rakjuk hozzá a kurkumát,
a paradicsomot, a paradicsompürét és a borsot. Állandóan
kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Ezután tegyük bele a lencsét
és a rizst. Pirítsuk még 2 percig, közben keverjük. Tegyük
bele a megmaradt hozzávalókat. Lassú tűzön, lefedve
pároljuk, amíg a rizs meg nem puhul. Szükség esetén adjunk
hozzá még egy kis vizet. Ha kész, vegyük le a tűzről,
konyharuhával takarjuk be az edényt, és hagyjuk 5 percig
állni. A jól készített kitri úgyszólván semmi folyadékot
nem tartalmaz, a lencse és a rizsszemek külön-külön állnak.
Fejes salátát ajánlok mellé.
SALÁTÁK
Paradicsomsaláta
juhsajttal
Hozzávalók:
4 hámozott, kimagozott paradicsom szeletekre vágva,
3 szál újhagyma apróra vágva,
4 szem piros retek karikára vágva,
6 fekete és 6 zöld olajbogyó,
15 dkg reszelt juhsajt,
3 ek. olívaolaj,
1 ek. citromlé,
törött bors,
só,
1/2 mk. szurokfű.
Keverjük össze az összes hozzávalókat. Hidegen tálaljuk.
Baszrai uborkasaláta
Hozzávalók:
3 hámozott csemegeuborka karikára vágva,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
csipet frissen őrölt bors és koriandermag,
3 dl joghurt,
1 ek. finomra vágott mentalevél,
pirospaprika.
Sózzuk meg az uborkát, és hagyjuk 20 percig állni. Tegyük
salátástálba a fokhagymával, a borssal, a korianderrel, a
mentalevéllel, a sóval és a joghurttal együtt. Keverjük jól
össze, és szórjuk be a tetejét pirospaprikával. Jól
lehűtve tálaljuk.
MÁRTÁSOK, KÖRETEK
Joghurtos mártogató
sültekhez
Hozzávalók:
2 dl joghurt,
1 ek. tejfel,
1 ek. apróra vágott metélőhagyma,
1 tk. bazsalikom,
só,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve
tálaljuk.
Paradicsommártás
Hozzávalók:
1/2 kg érett, hámozott, kimagozott paradicsom,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
1 csipet apróra vágott friss bazsalikom,
1/4 tcs. olívaolaj,
1 tk. só,
késhegynyi törött bors,
csipetnyi cukor.
Keverjük jól össze az összes hozzávalót a keverőgépben,
és forraljuk fel. Sült burgonyához és sültekhez ajánlom.
Mogyorómártás (Tarator
Fendukh)
Hozzávalók:
20 dkg pirított mogyoró,
2-3 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
2-3 ek. citromlé,
1 tcs. áztatott kenyér,
víz,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Daráljuk meg a mogyorót, majd tegyük a keverőbe a
fokhagymával, a fűszerekkel, a citromlével és az áztatott
kenyérrel együtt. Öntsünk hozzá 2-3 ek. vizet, keverjük
habosra és közepesen sűrűre. Ha kell, tegyünk még hozzá
egy kis vizet. Hideg sültekkel fogyasztják.
Burgonyagombóc
Hozzávalók:
6 szem héjában főtt, hámozott burgonya,
3 dkg vaj,
3 tojássárgája,
4 ek. joghurt,
1 tk. só,
1-1 késhegynyi frissen őrölt bors és porrá zúzott kurkuma,
1 mk. majoránna,
2 mk. szezámmag,
10 dkg darabosra vágott dió,
1 tojás, növényi olaj a sütéshez.
Még melegen törjük át sűrű szitán a burgonyát.
Fakanállal keverjük habosra a vajjal. Keverjük hozzá a
tojássárgáját, a joghurtot, a sót, a borsot, a kurkumát, a
majoránnát és a szezámmagot. Készítsünk a masszából kis
gombócokat. Mártogassuk bele először a felvert tojásba,
aztán a dióba. Forró olajban süssük aranysárgára. Magában
vagy sültekkel fogyasztják.
DESSZERTEK ÉS EGYÉB
Tejberizs masztikával
Hozzávalók:
1 tcs. rizs,
1/2 l víz,
1/2 tk. reszelt narancshéj,
5 ek. kristálycukor,
3/4 l tej,
1 tk. masztikapor,
2 ek. apróra vágott, forrázott mandula.
Mossuk meg folyó víz alatt a rizst, áztassuk hideg vízben 30
percig. Öblítsük le, hagyjuk lecsurogni. Forraljuk fel a vizet
a reszelt narancshéjjal és a cukorral. Ha a cukor elolvadt,
vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezután
szűrjük le, és keverjük össze a tejjel és a rizzsel. Lassú
tűzön, félig lefedve pároljuk 50 percig, adjuk hozzá a
masztikaport, és pároljuk még 5 percig. Borítsuk tálra, és
szórjuk be a mandulával. Hidegen tálaljuk.
Datolya mazsolával
Hozzávalók:
1 doboz kimagozott datolya,
4-5 ek. mazsola,
3-4 ek. narancslé vagy narancslikőr.
Tegyük egy csészébe a mazsolát a narancslével, és hagyjuk 3
órát állni. Hegyes, vékony, éles késsel vágjunk nyílást
a datolyába, töltsük meg az áztatott mazsolával. Ezután
nyomjuk össze a nyílást, és nyomkodjuk össze a datolyát
eredeti formájára. Helyezzük kistányérokra.
Nyárson sült alma
Hozzávalók:
6 nagy alma,
1 tk. őrölt fahéj,
1 1/2 ek. méz.
Hegyes, vékony pengéjű késsel vágjunk ki az alma szára
körül a csutka mélységéig egy gyűszű szélességű üreget.
Húzzuk fel keresztben az almát a nyársra. Tegyünk a kivájt
üregbe egy kis fahéjat meg mézet. Egy kis összenyomott
alufólivával tömjük be az üreget, hogy a méz ki ne folyjon.
Izzó parázson süssük meg az almát. Hosszúkás vesszőből
fonott kosarat töltsünk meg jól megmosott és megtörölt
almafalevéllel, és erre rakjuk rá a sült almát a nyárssal
együtt.
Gyors desszert
datolyából
Hozzávalók:
1 doboz kimagozott datolya apróra vágva,
1/2 tcs. darált, pirított dió,
2-3 ek. narancslé vagy rum,
1 tk. apróra vágott, kandírozott narancshéj,
1 ek. apróra vágott angelika,
3 tcs. tejszínhab.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Sárgadinnye
ánizslikőrrel
Hozzávalók:
2 jól lehűtött sárgadinnye 6 szeletre vágva,
3 tcs. tejszínhab,
6 tk. ánizslikőr,
6 vékony csík kandírozott angelika
vagy egyéb gyümölcs.
Vágjuk ki a cukordinnyét a héjából. Hűtsük jól le.
Tálalás előtt verjük az ánizslikőrt a tejszínhabba.
Tegyük a dinnyeszeleteket hűtött tányérokra, és rakjunk
mindegyik tetejére egy kis likőrös tejszínhabot, majd
díszítsük az angelikával.
Marcipánnal töltött
datolya
Hozzávalók:
apró, fehér színű marcipán,
kimagozott, szárított datolya.
Vágjunk kis üreget a datolyába,és rakjunk mindegyikbe egy
darab marcipánt. Tálaljuk kis "minyon"-papírban
külön-külön.