RECEPTEK
ZÖLDSÉGFELFÚJT (Kukuszebzi)
Hozzávalók:
3 csomó hagyma zöldje vagy metélőhagyma
4-4 csomó petrezselyemzöldje és kapor
1 csomó zellerzöldje
4 tojás
1 púpos evőkanál liszt
1/2 kávéskanál só
ugyanennyi őrölt bors,
curry
mentafű és pirospaprika
csipetnyi szódabikarbóna
3 evőkanál olaj
5 dkg tört dió
4-5 salátalevél
A zöld fűszernövényeket apróra vágjuk. Hozzáadjuk a
lisztet. A tojásokat jól felverjük, s a zöldségekkel együtt
összekeverjük. Sóval, borssal, curryvel, pirospaprikával
megfűszerezzük, és csipetnyi szódabikarbónát adunk hozzá.
(Diót is tehetünk bele.) Teflonos serpenyőbe olajat öntünk,
s az elkészített masszát beletesszük. Kanállal kisimítjuk.
Lassú lángon sütjük. Miután az alja megsült, tortához
hasonlóan hat-nyolc szeletre vágjuk, a szeleteket egyenként
megfordítjuk, hogy a másik oldaluk is átsüljön. Egy tálra
salátaleveleket rakunk, s ráhelyezzük a szeleteket.
FASIRT (Sami)
Hozzávalók:
40 dkg marhahús
1 hagyma
20 dkg sárgaborsó
2 tojás
1/2 kávéskanál só,
őrölt bors és curry
2 dl olaj
A marhahúst daraboka vágjuk, az apróra vágott hagymával és
a sárgaborsóval 1/2 pohárnyi vízben egy kis ideig főzzük.
Ha a vizét elfőtte, a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Miután
kihűlt, az egészet megdaráljuk. A masszához hozzátesszük a
tojást, a sót, a borsot, a curryt. Jól összedolgozzuk.
Fasírtokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal kilyukasztjuk.
Forró olajban kisütjük. Paradicsom- vagy uborkasalátával
tálaljuk.
PARADICSOMOS PADLIZSÁN
TOJÁSSAL
(Mirza gaszemi)
Hozzávalók:
3 padlizsán
50 dkg paradicsom
4 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt bors és só
3 evőkanál olaj
1/2 citrom leve
A padlizsánokat meghámozzuk, majd kettévágjuk, s olajban
kisütjük. Ezután villával szétnyomkodjuk, s az egészet
összekeverjük a lehéjazott, összevagdalt paradicsommal.
Beleaprítjuk a fokhagymát. Kurkumával, borssal, sóval
ízesítjük. Ezután felverjük a tojásokat, s leöntjük vele
a padlizsános keveréket. Lassan kavargatva kis lángon főzzük.
Miután elkészült, citromlét öntünk rá. Melegen és hidegen
egyaránt fogyasztható.
AS-LEVES
Hozzávalók:
10 dkg szárazbab
10 dkg rizs
10 dkg lencse
1 erőleveskocka
2-2 csokor kapor,
zeller,
hagyma- és petrezselyemzöldje
25 dkg spenót
8 dl joghurt
1 vöröshagyma
1 kávéskanál mentafű
1/2 kávéskanál őrölt bors
csipetnyi só
1 evőkanál olaj
A babot az előző napon beáztatjuk. A rizst, a babot és a
lencsét másfél liter vízben föltesszük tőzni. Hozzáadjuk
az erőleveskockát. Amíg a leves fő, a jól megmosott kaprot,
a zeller-, a hagyma- és a petrezselyemzöldjét és az apróra
vágott spenótot beletesszük a levesbe. Még mintegy 15-20
percig lassú lángon főni hagyjuk. Ízlés szerint sóval,
őrölt borssal fűszerezzük. Utána a levest levesszük a
tűzről, s ha egy kissé kihűlt, hozzáöntjük a simára
kevert joghurtot. A finomra vágott vöröshagymát kevés
olajban egy kávéskanálnyi mentafűvel szép aranyszínűre
pirítjuk, és a leves tetejére hintve tálaljuk. Melegen és
hidegen egyaránt ízletes.
NYÁRI JOGHURTLEVES (Masztohjar)
Hozzávalók:
8 dl joghurt
1 uborka
1 csomó kapor
1 csomó hagyma zöldje vagy metélőhagyma
1 kávéskanál mentafű
csipetnyi só és őrölt bors
1-2 gerezd fokhagyma
A joghurtot simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt uborkát, az
apróra vágott kaprot, hagyma zöldjét vagy a metélőhagymát,
a mentafüvet. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük,
esetleg egy-két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük.
Tálalás előtt jégkockát adunk hozzá. (A felsorolt
zöldségeken kívül bármilyen más zöldséget is
használhatunk, például a bazsalikom friss levelét,
borsikafüvet, tárkonyt stb.)
POLO
Hozzávalók:
1/2 kg rizs
2-3 burgonya
3 evőkanál olaj
15 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál só
A rizst előző este erősen sós vízben beáztatjuk. Másnap a
rizsről a vizet leöntjük, és feltesszük 2-3 liter forrásban
levő sós vízben főni. Addig főzzük, amíg félig meg nem
puhul. (Vigyázzunk, nem szabad szétfőnie!) Ezután a rizst
leszűrjük. A burgonyát vágjuk karikára, az olajat öntsük a
lábasba, s a megsózott burgonyakarikákkal rakjuk ki az alját.
A rizst tegyük a tetejére. Jól bepárnázott fedővel fedjük
le. Utána olvasszuk meg a vajat vagy a margarint, s öntözzük
meg vele a rizst. Kb. 30-40 percig lassú lángon pároljuk.
Különféle húsételek köreteként fogyasztják.
ZÖLDSÉGES HÚS (Horeste
gormeszebzi)
Hozzávalók:
50 dkg marha- vagy bárányhús
2 középnagyságú hagyma
8 dkg vaj
4 csomó petrezselyem
3 csomó hagymazöldje
2 csomó zellerzöldje
10 dkg sóska
50 dkg spenót
1/2 kávéskanál só,
őrölt bors és curry
1 teáskanál mentafű
1 citrom héja
1 kávéskanál citromlé
1 fej hagymát apróra vágunk, és vajban megfonnyasztjuk,
megsózzuk, curryvel, paprikával, borssal fűszerezzük, s
hozzáadjuk a kockára darabolt húst. Pár percig kevergetjük,
hogy a hús jól átsüljön, majd 2 pohár vizet hozzáöntve,
jól lefedve pároljuk. Közben a petrezselyem-, a zeller-, a
hagymazöldjét, a sóskát apróra vágjuk, s hozzátesszük a
húshoz. Ha a víz elfő, újra öntünk hozzá. A megtisztított
spenótot apróra vágott hagymával 3 dkg vajban megforgatjuk.
Sóval, borssal, curryvel és egy teáskanálnyi mentafűvel
fűszerezzük. Az így elkészített spenótot hozzáadjuk a
húshoz. Belereszeljük egy citrom héját, és citromlével
ízesítjük. Polóval együtt tálalhatjuk.
SÁRGABORSÓS HÚS (Horeste
gejme)
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
50 dkg marhahús
1 hagyma
5 dkg vaj
7 dkg sűrített paradicsom
2 burgonya
1 kávéskanál só
1 kávéskanál curry,
kurkuma és fahéj
1 citrom héja
1/2 citrom leve
2 dl olaj
A sárgaborsót kevés vízben félig megfőzzük és
félretesszük. A marhahúst 2 cm-es kockákra daraboljuk. A
hagymát apróra vágjuk és vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk
a húst, pár percig kevergetjük, hogy jól átsüljön. Sóval,
curryvel, kurkumával, fahéjjal fűszerezzük. Hozzáöntünk 2
pohár vizet, és fedő alatt pároljuk. Miután a hús megpuhult,
hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Beletesszük a félig
megfőtt sárgaborsót. Citromlevet adunk hozzá, és
citromhéjat reszelünk bele. Gyenge lángon tovább főzzük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, s
ropogósra sütjük. Tálalás előtt a sült burgonyát
ráterítjük a sárgaborsós húsra. Polóval együtt
fogyaszthatjuk.
ASZALT SZILVÁS HÚS (Horeste
alu)
Hozzávalók:
2 fej hagyma
40 dkg marhahús
20 dkg aszalt szilva
10 dkg mazsola
5 dkg dió
10 dkg margarin
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors és curry
A hagymát apróra vágva margarinban megfonnyasztjuk,
hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst. Sóval, borssal,
curryvel megfűszerezzük, s fedő alatt puhára pároljuk. Ha a
vizét elfőtte, hozzáadjuk az előző nap beáztatott aszalt
szilvát, a mazsolát, a diót és egy kevés vizet. 20-25 percig
pároljuk. Polóval együtt tálaljuk.
HÚSOS TÖK VAGY
PADLIZSÁN
(Horeste kedu, horeste
bademzsan)
Hozzávalók:
3 fej hagyma
40 dkg marhahús
5 dkg margarin
1 kg tök
5-6 paradicsom
7 dkg sűrített paradicsom
kevés citromlé
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors és curry
2 dl olaj
A hagymát apróra vágjuk, margarinban megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, megpároljuk. Sóval,
borssal, curryvel fűszerezzük. A tököt meghámozzuk,
kimagvazzuk, felszeleteljük, olajban kisütjük és a hús
tetejére tesszük. 1 fej finomra vágott hagymát szép
aranyszínűre pirítunk, és a tök tetejére helyezzük. A
lehéjazott, aprított paradicsomot a hagymára rakjuk. A
sűrített paradicsomot kevés vízzel, citromlével
felhígítjuk, a lábasba öntjük, és az egészet lassú
lángon 20-30 percig főzzük. Ugyanígy készül a padlizsános
hús is. Ezt az ételt is polóval együtt tálalhatjuk.
CSELO KEBAB
Hozzávalók:
1 kg rizs
2-3 burgonya
só
1 kg puha hátszín vagy marharostélyos
2 hagyma
2 tojás
őrölt bors
csipet szódabikarbóna
5-6 paradicsom;
tálaláskor személyenként
2 dkg vaj
1-2 nyers tojás sárgája
Italhoz személyenként
1 dl joghurt
2 dl szódavíz
3-4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt bors
Mielőtt hozzálátnánk a nyársonsülthöz, készítsük el a
rizst a polo mintájára (lásd ott), azzal a különbséggel,
hogy párolás előtt nem olvasztunk vajat a rizsre. A rizst
tálalásig gyenge lángon, alátéten pároljuk. A húst
kétszer daráljuk át, hogy egészen finom legyen, majd a
finomra reszelt hagymát, sót, borsot, csipetnyi
szódabikarbónát adjuk hozzá. 2 tojással jól gyúrjuk össze.
Ha a massza teljesen összeállt, húsgolyókat formálunk
belőle, egyenként ráhúzzuk őket a nyársakra, és
szétlapítjuk. (Hogy véletlenül se váljanak le a nyársról,
esetleg átkötözhetjük cérnával is.) Faszénparázson
megsütjük. Sütés közben ajánlatos vajjal megkenegetni a
húsfalatokat, hogy ne száradjanak ki, s hogy ízletesebbek
legyenek.
Néhány paradicsomot nyársra tűzünk, és ugyanúgy
faszénparázson átsütjük.
Tálaláskor minden tányérba 2 dkg vajat teszünk, rárakjuk a
forró rizst, személyenként 1-2 nyers tojás sárgáját, s
azonnal jól összekeverjük. Az így elkészített rizst a
forró nyársonsülttel fogyasztjuk. Sült paradicsomot,
zöldhagymát, savanyúságot adunk mellé.
Iránban ez az étel a legnépszerűbbek közé tartozik. Olyan
éttermek is vannak, ahol csak különféle cselo-kebabokat
szolgálnak fel.
Hozzá üdítő italként dughot szolgálnak fel: 1 dl joghurtot
2 dl szódavízzel felengedünk, sóval, mentafűvel ízesítünk.
ÜRÜHÚSOS RIZS (Tehcsine
berre)
Hozzávalók:
1 kg rizs
1 kg ürühús
1 hagyma
25 dkg mandula
3,5 dkg narancshéj
5 dl joghurt
2 kávéskanál sáfrány
5 dkg vaj
20 dkg margarin
5 evőkanál só
2-3 teáskanál fahéj és curry
A vékonyan lehámozott narancshéjat kevés vízben megfőzzük,
hogy ne legyen keserű. A mandulát beáztatjuk és lehámozzuk.
A narancshéjat és a mandulát hosszú, vékony csíkokra
vágjuk. Félretesszük.
Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a nagy
kockákra vágott ürühúst, s jól átsütjük. 4 dl víz
hozzáadása után puhára főzzük.
Közben felverjük a joghurtot, s beletesszük a jól
összemorzsolt sáfrányt, sót. Miután a hús a vizét elfőtte,
belerakjuk a sáfrányos joghurtba.
Az előző nap 2 evőkanál sós vízben beáztatott rizsről
leöntjük a vizet, és 3 l forrásban lévő, 2 evőkanál
sóval ízesített vízbe tesszük, s félig megfőzzük,
leszűrjük. A lábas aljára vajat és 1 evőkanál vizet
teszünk. A sáfrányos joghurtból néhány evőkanálnyit a
lábosba öntünk, egy-egy réteg rizst teszünk rá, majd egy
réteg joghurttal összekevert hús következik. A húsrétegeket
narancshéjjal, mandulával, fahéjjal, curryvel szórjuk meg. Az
utolsó réteg rizs legyen! A rizs tetejét olvasztott
margarinnal locsoljuk meg. A lábost jól bepárnázott fedéllel
lefedjük, s 30-40 percig gyenge lángon, alátéten pároljuk.
Az ürühúst más húsok (marhahús, csirke stb.) is
helyettesíthetik.
VAJBAB RIZZSEL (Lubja-polo)
Hozzávalók:
1 kg vajbab (vagy zöldbab)
50 dkg marhahús
1 hagyma
18 dkg vaj
7 dkg sűrített paradicsom
1 kg rizs
1 teáskanál só
1 kávéskanál curry,
pirospaprika,
őrölt bors és fahéj
A darabokra vágott babot megpároljuk. 1 hagymát apróra
vágunk, és 5 dkg vajban vagy két evőkanál olajban
megfonnyasztjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, és jól
megpirítjuk. Hozzáöntünk 4 dl vizet, s puhára főzzük. Ha a
vizét elfőtte, hozzáadjuk a kevés vízzel felhígított
sűrített paradicsomot, és a párolt vajbabot. Curryvel,
paprikával, borssal fűszerezzük. 30-40 percig gyenge lángon
főzzük. Miután elkészült, félretesszük.
Az előző este sós vízben beáztatott rizst forrásban levő
sós vízben félig megfőzzük, utána leszűrjük. Mély
lábasban 3 dkg vajat felolvasztunk, váltogatva belerakunk egy-egy
réteg rizst és vajbabos húst. A vajbabos réteget mindig
szórjuk meg fahéjjal. Az utolsó réteg rizs legyen, amelyet
locsoljunk meg 10 dkg felolvasztott vajjal. A lábast jól
bepárnázott fedéllel lefedjük, s 30-40 percig gyenge lángon,
alátéten pároljuk. A vajbabos hús rizs nélkül, önálló
ételként, kenyérrel, fokhagymás joghurttal is fogyasztható.
NYÁRSON SÜLT HÚS (Kebab)
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja vagy comb
2-3 hagyma
8-10 paradicsom
5-6 zöldpaprika
2 evőkanál vörösbor
1 teáskanál só és őrölt bors
A sertéstarját vagy combot nagy kockákra vágjuk. Hozzáadjuk
az apró darabokra vágott hagymát, a vörösbort, sót, őrölt
borsot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy napig állni
hagyjuk a hűtőben. Másnap nyársokra tűzzük, és lehetőleg
faszénparázs fölött megsütjük.
A következőképpen készítünk salátát hozzá: nyársokra
tűzzük a paradicsomokat és zöldpaprikákat. Faszénparázson
megsütjük, lehámozzuk s összekeverjük azzal a hagymával,
amelyben a húst hagytuk állni. Sóval, borssal fűszerezzük.
SERPENYŐS KEBAB (Tave-kebab)
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
5 hagyma
5 burgonya
4-5 tojás
1 teáskanál só
1 kávéskanál curry,
majoranna és őrölt bors
2 dl olaj
A darált marhahúsba 1 fej finomra reszelt hagymát teszünk.
Sóval, curryvel, majorannával, borssal fűszerezzük. Jól
összedolgozzuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, és forró
olajban kisütjük. Félretesszük.
A 4 fej hagymát hosszú csíkokra vagy karikákra, a burgonyát
1 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, s olajban külön-külön
ropogósra sütjük, s a serpenyőből kivesszük.
Ezután a serpenyőt fasírtokkal kirakjuk, rátesszük a
burgonyát és a tetejére a hagymát. Visszatesszük a tűzre,
és átforrósodás után leöntjük a felvert, megsózott
tojásokkal. Ha a tojás megsült, levesszük a tűzről, és
azonnal tálaljuk. Paradicsom- vagy uborkasalátával fogyasztjuk.
TEAKEBAB
Hozzávalók:
4-5 szelet marhahús
4-5 közepes nagyságú hagyma
5-6 nagyobb burgonya
2-3 alma vagy birsalma
(nyáron kiegészíthetjük 3-4 zöldpaprikával és
paradicsommal, 1 szál kockára vágott rebarbarával)
1 kávéskanál só
őrölt bors és paprika
A hagymát és burgonyát vastag karikákra vágjuk.
Hozzávesszük a marhahúst. A lábasba rétegenként helyezzük
el az étel alkotóelemeit: először 2 karikákra vágott
hagymát teszünk bele, erre kerülnek a marhahússzeletek, a
húsra ismét teszünk 2-3 karikákra vágott hagymát, ezt
követi a karikákra vágott burgonya, s végül a felszeletelt
alma vagy birsalma. Az egészre margarint szeletelünk, s
leöntjük 1 pohár vízben feloldott, 7 dkg sűrített
paradicsommal. Ne feledjünk minden egyes réteget megsózni, de
más fűszerekkel is ízesíthetjük. Közepes erősségű
lángra tesszük, s miután felforrt, a lángot kisebbre vesszük.
HÚSGOMBÓCOK TEBRIZI
MÓDRA (Kufte-tebrizi)
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
10 dkg rizs
15 dkg sárgaborsó
1-1 csomó petrezselyemzöldje,
metélőhagyma,
tárkony
2 nyers tojás
1 hagyma
7 dkg sűrített paradicsom
1 erőleveskocka
2 nagyobb burgonya
1 kávéskanál borsikafű,
borsmenta,
bazsalikom,
kurkuma,
curry és őrölt bors
1 teáskanál só
2 kemény tojás
pár szem aszalt szilva
fahéj
5 dkg vaj
A marhahúst megdaráljuk. 10 dkg rizst és 15 dkg sárgaborsót
külön-külön sós vízben félig megfőzünk. A hússal
együtt az egészet újra átdaráljuk. Borsikafűvel,
borsmentával, bazsalikommal, kurkumával, curryvel, sóval,
borssal fűszerezzük. Hozzáadunk apróra vágott
petrezselyemzöldet, metélőhagymát, tárkonyt és 2 db nyers
tojást. Az egészet jól összedolgozzuk. A húsmasszából
narancs nagyságú gombócokat formálunk. JA gombócok közepét
ujjunkkal benyomjuk, s a mélyedésbe tetszés szerint fél
kemény tojást vagy aszalt szilvát helyezünk el. Fahéjjal
meghintjük. Újra összegömbölyítjük, félretesszük. Egy
fej reszelt hagymát vajban megpirítunk, hozzáadjuk a
sűrített paradicsomot, négy pohár vizet és egy
erőleveskockát. Amikor felforrt, belehelyezzük a gombócokat.
Két nagyobb burgonyát négy-négy részre vágunk, s a
gombócok mellé rakjuk őket. 30-40 percig lassú lángon
főzzük.
Friss zöldsalátát tálalunk mellé.
TÖLTÖTT PADLIZSÁN (Dolmeje
bademzsan)
Hozzávalók:
4 padlizsán
30 dkg darált marhahús
1 hagyma
3 paradicsom
7 dkg sűrített paradicsom
2 csokor petrezselyemzöldje
1 kávéskanál borsikafű,
bazsalikom,
őrölt bors és curry
1 teáskanál só
2 dl olaj
A fokhagymás joghurthoz:
2 dl joghurt
2-3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
A padlizsánok hasát egy kissé vágjuk fel. Tegyük őket egy-két
percre forró, sós vízbe. Miután kivettük a vízből, vágjuk
ketté, s távolítsuk el belőle a magvakat.
A töltelékhez a darált marhahúst, az apróra vágott hagymát,
a hámozott, apróra vágott paradicsomot, borsikafüvet,
bazsalikomot, petrezselyemzöldet, sót, borsot, curryt keverjük
össze, s kevés olajban süssük át. A padlizsánokat töltsük
meg töltelékkel, s a paradicsomszeleteket tegyük a tetejükre.
A sűrített paradicsomot egy kevés vízzel hígítsuk fel, s
öntsük rá a padlizsánokra. Körülbelül 30-40 percig lassú
lángon főzzük.
Fokhagymás joghurttal fogyaszthatjuk. A joghurtot keverjük
össze a szétnyomkodott fokhagymával, sózzuk meg.
TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL (Dolmeje
berg)
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 hagyma
15 dkg rizs
10 dkg sárgaborsó
2-3 csomó kapor
1-1 teáskanálnyi borsmenta,
bazsalikom,
borsikafű
1 kávéskanál őrölt bors, curry és pirospaprika
2 teáskanál só
25-30 ép szőlőlevél
A fokhagymás joghurthoz:
2 dl joghurt
2-3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
só
A darált marhahúst keverjük össze a reszelt hagymával. Adjuk
hozzá a rizst, a sárgaborsót, az apróra vágott kaprot, a
borsmentát, a bazsalikomot, a borsikafüvet. Ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, curryt és pirospaprikát is adhatunk hozzá.
A masszát fél pohár víz hozzáadásával jól dolgozzuk
össze. A száraiktól megfosztott friss szőlőleveleket egy-két
percre tegyük forrásban lévő sós vízbe, hogy megpuhuljanak.
Vegyük ki a vízből, és csurgassuk le.
Egy-egy levélbe egy teáskanálnyi tölteléket tegyünk.
Hajtogassuk össze. Rakjuk őket egy mély lábasba, s öntsünk
rá 2-3 pohár vizet. Hogy a levelek főzés alatt ne nyíljanak
szét, célszerű nehezékként egy kistányért rakni a
töltött szőlőlevelek tetejére. Kis lángon főzzük.
Fokhagymás joghurttal fogyaszthatjuk.
VEGYES SAVANYÚSÁG
PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók:
1 kg fiatal, kisméretű, vékony héjú padlizsán
2 csomó petrezselyemzöldje
22 dkg zöldpaprika
1 fej fokhagyma
1 teáskanál mentafű,
borsikafű,
bazsalikom,
tárkony
2 evőkanál só
1-1/2 evőkanál alma- agy borecet az ízesítéshez
A padlizsánokat hámozzuk meg, vágjuk fel hasukat, és 1-1
evőkanál ecettel, és sóval ízesített vízben félig
főzzük meg. Vegyük ki a vízből és tegyük őket szitára,
hagyjuk ott, amíg teljesen meg nem szikkadnak. Ezalatt
készítsük el a tölteléket. A megmosott, lecsepegtetett
petrezselyemzöldet, fokhagymát, zöldpaprikát vágjuk apróra.
Jól sózzuk meg, mentafűvel, borsikafűvel, bazsalikommal,
tárkonnyal és kevés ecettel jól keverjük össze. Egy óráig
hagyjuk állni. Utána töltsük meg vele a padlizsánokat.
Rakjuk üvegbe, és annyi alma- vagy borecetet öntsünk rá,
hogy teljesen ellepje. Az üvegeket zárjuk le. Egy hétig
hagyjuk állni. Utána már fogyasztható, de télire is
elrakható.
TERHALVA
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
50 dkg liszt
A kristálycukorból és egy pohár vízből szirupot főzzünk.
Félretesszük. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet,
majd aranybarnára pirítjuk. Levesszük a tűzről, és a
szirupot folyamatosan kevergetve, lassan beleöntjük.
Kistányérokba rakjuk, a tetejét kisimítjuk, a kanál vagy a
villa hegyével mintázatot rajzolunk rá. Tea mellé
tálalhatjuk.
BAKLAVA
Hozzávalók:
6 csomag réteslap
20 dkg vaj
15 dkg méz
1 tojássárgája
A töltelékhez:
30 dkg dió vagy mandula
30 dkg kristálycukor
1 teáskanál őrölt kardómom
4 teáskanál őrölt fahéj
Készítsük el a tölteléket: daráljuk meg a diót vagy a
mandulát, keverjük a cukorral, a kardómommal, a fahéjjal
össze. Olvasszuk fel a vajat. S sütőtepsit kenjük ki vajjal,
és 2 kihajtogatott réteslapot helyezzünk bele. Vajazzuk meg.
Vékonyan kenjük meg a dió- vagy mandulatöltelékkel, és
fedjük be egy újabb réteslappal. Kenjük megolvasztott vajjal,
és tegyünk rá újra tölteléket, majd fedjük le a
következő réteslappal. Ezt a műveletet addig folytatjuk,
amíg a töltelék el nem fogy. Az utolsó töltelékre tegyünk
3 db vajjal megkent réteslapot. A tetejét kenjük meg a
tojássárgájával, s vágjuk rombusz alakú szeletekre. Rakjuk
előmelegített sütőbe. 10 perc múlva vegyük ki a sütőből,
és locsoljuk meg a maradék vajjal. Süssük tovább, míg
aranysárga nem lesz. Ezután a vágások mentén locsoljuk meg
az előmelegített mézzel. Amíg ki nem hűl, tartsuk a
sütőben. Tea mellé tálaljuk.