Receptek

Noritekercs nyers hallal, uborkával, rizzsel


Hozzávalók: 40 dkg rizs, 10 dkg pácolt uborka (csemegeuborka) vagy nyers hal, 5 lap nori, 0,5 dl víz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál frissen készült wasabitorma, 4 tojás


Először az ecetes rizst készítjük el (ld. alább). A pácolt uborkát csíkokra vágjuk. A norit pár másodpercig láng fölött mozgatjuk, amíg a színét, illatát meg nem változtatja. A tojásokat felverjük, és két vékony omlettet sütünk belőlük. Kiterítjük a bambuszgyékényt, és ráteszünk egy lap norit, és esetleg a tojáslepényt is. Ecetes vízzel megnedvesített kezünkkel a lap elejére tesszük a rizst. A rizs közepére vékony csíkban wasabitormát kenünk. Vagy a nyers halat, vagy az uborkát rátesszük a tormára. A bambuszgyékény segítségével feltekerjük, és jól összenyomjuk. Levéve a bambuszgyékényt, a tekercseket éles, vizes késsel 2,5 cm vastag darabokra vágjuk. Kaviárral, rákkal díszítjük, szimmetrikusan tálra rendezzük. Külön edényben szójamártást kínálunk, ebbe mártogatva fogyasztjuk.





Hagymás tintahalsaláta


Hozzávalók: 60 dkg tintahal, 3 fej lilahagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 szál halványtó zeller, 1 teáskanál koriander, 1 csokor kapor, 3 paradicsom, 1 citrom, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 chilipaprika, 3 teáskanál cukor, 1-2 salátalevél és cikórialevél, só, fehér bors, 10-15 rákszirom


A jól megtisztított, megmosott tintahalat metéltre vagy karikára vágjuk, és kevés sóval, borssal meghintve összeforgatjuk. Forró olajon állandóan forgatva megsütjük, rátesszük a megtisztított, összetört fokhagymát és chilipaprikát, az őrölt koriandert, a metéltre vágott halványító zellert és hagymákat. Egyszer átkeverjük. Ügyelni kell arra, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg túlzottan. Cukorral citromlével, finomra vágott kaporral ízesítjük, és jól összekeverjük. Forró olajban kisütjük a rákszirmot. Tálaláskor cikórialevelekkel, paradicsom cikkekkel, salátalevelekkel és rákszirommal díszítjük.



Rizses nyers hal (Susi)


Hozzávalók: 40 dkg rizs, 50 dkg friss nyers hal, (tintahal, lazac, tuna stb) 1 evőkanál frissen készített wasabitorma, 1 evőkanál rizsecet, szójaszósz


Először az ecetes rizst készítjük el (ld. lentebb), azután a filézett halat megmossuk, és 1-2 cm vastagságúra, 5 cm hosszúságúra szeleteljük. Kezünket ecetes vízbe mártjuk, és a halszeleteket bekenjük wasabitormával. Rizslabdákat formálunk, és rányomkodjuk a nyers halszeletekre, megformázzuk és félretesszük. Addig folytatjuk a susi készítését, míg az összes hozzávaló el nem fogy. Szójaszószba mártogatva fogyasztjuk.


Ecetes rizs


Hozzávalók: 50 dkg rizs, 5 dl víz, 4 evőkanál rizsecet, 3 teáskanál cukor, só


A rizst átválogatjuk és alaposan megmossuk, majd vízben feltesszük főzni. (Az eredeti susirizst kilencszer öblítik le.) Felmelegítjük az ecetet, és a cukrot meg a sót feloldjuk benne. Főzés közben a rizshez adjuk és lapátkanállal állandóan keverjük, szellőztetjük. Így lesz megfelelő állagú és fényű. Az ecetes rizst ajánlatos azonnal elfogyasztani, ellenkező esetben takarjuk le vizes ruhával, és lehetőleg néhány órán belül használjuk fel.





Polipsaláta


Hozzávalók: 50 dkg polip, 15 dkg aranygomba, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg üvegtészta, 10 dkg póréhagyma, 40 dgk kínai kel, 5 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szezámolaj, 2 citrom, só, fehér bors, 1-2 csepp piros ételszínező


A polipot megtisztítjuk, jól megmossuk, megfőzzük fehér borral, citrommal, vöröshagymával, sóval ízesített vízben. Ebben hagyjuk kihülni, esetleg néhány csepp piros ételfestéket tehetünk még bele. Ezután a polipot metéltre vágjuk, hozzátesszük a felszeletelt póréhagymát, a kínai kelt, a leforrázott gombát. Összekeverjük a forró vízben megáztatott, leszűrt üvegtésztával. Meglocsoljuk szójaszósszal, citromlével, szezámolajjal. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összeforgatjuk. Bébikukoricával, paradicsommal tálaljuk.



Garnélarákleves korianderzölddel


Hozzávalók: 1 kg halaprólék, 20 dkg tisztított garnélarák, 1,5 l csirkeleves (leveskockából), 10 dgk laskagomba, pár szál újhagyma, 2 szál halványító zeller, 1 csokor korianderzöld, 2 tojás, 2 evőkanál kukoricaolaj, 1 szál póréhagyma, 3 evőkanál rizsbor (száraz sherry), 5 dkg üvegtészta, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 citrom, frissen őrölt bors, pár szál kapor, evőkanál chiliolaj, só


A halaprólékot jól megmossuk. A hosszában félbevágott, megtisztított, felaprított póréhagymát, a nagyobb darabokra vágott zellerszárat, és a korianderzöld felét a halakkal együtt a levesbe tesszük. Felforraljuk, közben leszedjük a habját. Meghintjük kevés sóval, és félig lefedve egy órán keressztül gyenge tűzön főzzük, majd leszűrjük. Az üvegtésztát forró vízbe áztatjuk. A garnélarákot megmossuk, lecsöpögtetjük, kevés sóval, borssal és a fele rizsborral összekeverjük. Wokban fellhevített olajban megsütjük, rátesszük a tisztított, 2 cm-es darabokra vágott újhagyma felét és a megmosott, vékony szeletekre vágott gombát. Néhányszor átforgatjuk és félretesszük. A tojásokat lazán felverjük, és állandó keverés mellett a forró levesbe csurgatjuk. Kevés hideg vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. Hozzátesszük a sült rákokat, a feldarabolt újhagymát, a leszűrt, összedarabolt üvegtésztát. Kevés sóval, finomra vágott korianderzölddel, borssal, chiliolajjal ízesítjük és összeforraljuk. Tálaláskor vékony citromkarikákkal és kaporral díszítjük.

vissza