Receptek
Noritekercs nyers
hallal, uborkával, rizzsel
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 10 dkg pácolt uborka (csemegeuborka)
vagy nyers hal, 5 lap nori, 0,5 dl víz, 1 evőkanál ecet, 1
evőkanál frissen készült wasabitorma, 4 tojás
Először az ecetes rizst készítjük el (ld. alább). A pácolt
uborkát csíkokra vágjuk. A norit pár másodpercig láng
fölött mozgatjuk, amíg a színét, illatát meg nem
változtatja. A tojásokat felverjük, és két vékony omlettet
sütünk belőlük. Kiterítjük a bambuszgyékényt, és
ráteszünk egy lap norit, és esetleg a tojáslepényt is.
Ecetes vízzel megnedvesített kezünkkel a lap elejére tesszük
a rizst. A rizs közepére vékony csíkban wasabitormát kenünk.
Vagy a nyers halat, vagy az uborkát rátesszük a tormára. A
bambuszgyékény segítségével feltekerjük, és jól
összenyomjuk. Levéve a bambuszgyékényt, a tekercseket éles,
vizes késsel 2,5 cm vastag darabokra vágjuk. Kaviárral,
rákkal díszítjük, szimmetrikusan tálra rendezzük. Külön
edényben szójamártást kínálunk, ebbe mártogatva
fogyasztjuk.
Hagymás tintahalsaláta
Hozzávalók: 60 dkg tintahal, 3 fej lilahagyma, 1 csokor
metélőhagyma, 2 szál halványtó zeller, 1 teáskanál
koriander, 1 csokor kapor, 3 paradicsom, 1 citrom, 3 gerezd
fokhagyma, 2-3 chilipaprika, 3 teáskanál cukor, 1-2
salátalevél és cikórialevél, só, fehér bors, 10-15
rákszirom
A jól megtisztított, megmosott tintahalat metéltre vagy
karikára vágjuk, és kevés sóval, borssal meghintve
összeforgatjuk. Forró olajon állandóan forgatva megsütjük,
rátesszük a megtisztított, összetört fokhagymát és
chilipaprikát, az őrölt koriandert, a metéltre vágott
halványító zellert és hagymákat. Egyszer átkeverjük.
Ügyelni kell arra, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg
túlzottan. Cukorral citromlével, finomra vágott kaporral
ízesítjük, és jól összekeverjük. Forró olajban kisütjük
a rákszirmot. Tálaláskor cikórialevelekkel, paradicsom
cikkekkel, salátalevelekkel és rákszirommal díszítjük.
Rizses nyers hal (Susi)
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 50 dkg friss nyers hal, (tintahal,
lazac, tuna stb) 1 evőkanál frissen készített wasabitorma, 1
evőkanál rizsecet, szójaszósz
Először az ecetes rizst készítjük el (ld. lentebb), azután
a filézett halat megmossuk, és 1-2 cm vastagságúra, 5 cm
hosszúságúra szeleteljük. Kezünket ecetes vízbe mártjuk,
és a halszeleteket bekenjük wasabitormával. Rizslabdákat
formálunk, és rányomkodjuk a nyers halszeletekre,
megformázzuk és félretesszük. Addig folytatjuk a susi
készítését, míg az összes hozzávaló el nem fogy.
Szójaszószba mártogatva fogyasztjuk.
Ecetes rizs
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 5 dl víz, 4 evőkanál rizsecet, 3
teáskanál cukor, só
A rizst átválogatjuk és alaposan megmossuk, majd vízben
feltesszük főzni. (Az eredeti susirizst kilencszer öblítik le.)
Felmelegítjük az ecetet, és a cukrot meg a sót feloldjuk
benne. Főzés közben a rizshez adjuk és lapátkanállal
állandóan keverjük, szellőztetjük. Így lesz megfelelő
állagú és fényű. Az ecetes rizst ajánlatos azonnal
elfogyasztani, ellenkező esetben takarjuk le vizes ruhával, és
lehetőleg néhány órán belül használjuk fel.
Polipsaláta
Hozzávalók: 50 dkg polip, 15 dkg aranygomba, 10 dkg
vöröshagyma, 15 dkg üvegtészta, 10 dkg póréhagyma, 40 dgk
kínai kel, 5 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál szójaszósz, 1
evőkanál szezámolaj, 2 citrom, só, fehér bors, 1-2 csepp
piros ételszínező
A polipot megtisztítjuk, jól megmossuk, megfőzzük fehér
borral, citrommal, vöröshagymával, sóval ízesített vízben.
Ebben hagyjuk kihülni, esetleg néhány csepp piros
ételfestéket tehetünk még bele. Ezután a polipot metéltre
vágjuk, hozzátesszük a felszeletelt póréhagymát, a kínai
kelt, a leforrázott gombát. Összekeverjük a forró vízben
megáztatott, leszűrt üvegtésztával. Meglocsoljuk
szójaszósszal, citromlével, szezámolajjal. Sóval, borssal
ízesítjük, és jól összeforgatjuk. Bébikukoricával,
paradicsommal tálaljuk.
Garnélarákleves
korianderzölddel
Hozzávalók: 1 kg halaprólék, 20 dkg tisztított garnélarák,
1,5 l csirkeleves (leveskockából), 10 dgk laskagomba, pár
szál újhagyma, 2 szál halványító zeller, 1 csokor
korianderzöld, 2 tojás, 2 evőkanál kukoricaolaj, 1 szál
póréhagyma, 3 evőkanál rizsbor (száraz sherry), 5 dkg
üvegtészta, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 citrom,
frissen őrölt bors, pár szál kapor, evőkanál chiliolaj, só
A halaprólékot jól megmossuk. A hosszában félbevágott,
megtisztított, felaprított póréhagymát, a nagyobb darabokra
vágott zellerszárat, és a korianderzöld felét a halakkal
együtt a levesbe tesszük. Felforraljuk, közben leszedjük a
habját. Meghintjük kevés sóval, és félig lefedve egy órán
keressztül gyenge tűzön főzzük, majd leszűrjük. Az
üvegtésztát forró vízbe áztatjuk. A garnélarákot
megmossuk, lecsöpögtetjük, kevés sóval, borssal és a fele
rizsborral összekeverjük. Wokban fellhevített olajban
megsütjük, rátesszük a tisztított, 2 cm-es darabokra vágott
újhagyma felét és a megmosott, vékony szeletekre vágott
gombát. Néhányszor átforgatjuk és félretesszük. A
tojásokat lazán felverjük, és állandó keverés mellett a
forró levesbe csurgatjuk. Kevés hideg vízzel elkevert
kukoricakeményítővel besűrítjük. Hozzátesszük a sült
rákokat, a feldarabolt újhagymát, a leszűrt, összedarabolt
üvegtésztát. Kevés sóval, finomra vágott korianderzölddel,
borssal, chiliolajjal ízesítjük és összeforraljuk.
Tálaláskor vékony citromkarikákkal és kaporral díszítjük.