Receptek
Sertéshússal
töltött sült tésztaroládok
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 20 dkg kínai kel, 10 dkg
húsos paprika, 1 csokor újhagyma, 10 dkg gomba, 2 chilipaprika,
3 evőkanál ketchup, diónyi friss gyömbér, 3 evőkanál
kukorica olaj, 1 evőkanál szezámolaj, 1 tojás, só, bors, a
sütéshez bő olaj. A tésztához: 3 csésze liszt, 1 csésze
meleg víz, 1 teáskanál só.
Az átszitált lisztből a hozzávalókkal kemény tésztát
gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és nedves ruhába tekerve
körülbelül két órán át pihentetjük. Eközben wokban
kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágot
gyömbért, ráétesszük a darált húst, sóval, borssal
meghintjük. Állandóan kevergetve, erős tűzön megpirítjuk,
majd hozzátesszük az apróra vágott újhagymát, paprikát,
gombát és a metéltre vágott kínai kelt. Szójaszósszal,
ketchuppal, pár csepp szezámolajjal ízesítjük, és jól
összerázzuk.
A tésztacipót 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 15X13 cm-es
téglalapokra vágjuk. A széleket megkenjük felvert tojással.
Közepükre halmozunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket. A
tésztát szorosan feltekerjük, hogy sütéskor szét ne
nyíljon. Bő olajban aranysárgára sütjük, tálaláskor
félbevágva tesszük a tányérra. Külön kínálunk hozzá
szója-, chili- és édes-savanyú mártást.
Fokhagymás csirkemell
spárgával, kukoricával
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 15 dkg spárga, 15 dkg
bébikukorica (konzerv), 10 dkg húsos zöldpaprika, 2 evőkanál
kukorica keményítő, 4 evőkanál kukoricaolaj, 6 gerezd
fokhagyma, 3 evőkanál száraz sherry (tokaji szamorodni), 0,5
dl csirkealaplé (leveskockából), 1 evőkanál chiliolaj, só,
fehér bors.
A csirkemellet megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk,
bőrét lefejtjük, a húst vékony csíkokra vágjuk.
Összekeverjük a kukoricakeményítővel, a szójaszósszal és
egy evőkanál olajjal. Wokban felhevített olajon állandóan
kevergetve megsütjük, és félretesszük. A megmaradt olajon
megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, a félbe vágott,
előfőzött spárgát, a kukoricát és a kockákra vágott
paprikát. Jól összerázzuk, beletesszük az átsütött húst,
a sherryt, az alaplevet, a chiliolajat, meghintjük sóval és
fehér borssal. Erős lángon pillanatok alatt készre forraljuk.
Külön csészében szójaszószt és chilipaprika krémet
kínálunk hozzá.
Zöldséges metélt
Hozzávalók: 40 dkg metélt tészta, 5 dkg kucsmagomba, 10 dkg
sárgarépa, 5 dkg bambuszrügy, 1 csokor újhagyma, 3 evőkanál
kukorica olaj, 3 evőkanál rizsbor (száraz sherry), 2
evőkanál szójaszósz, 5 dkg szójacsíra, 3 evőkanál ketchup,
mogyorónyi friss gyömbér, 1 teáskanál glutomát, 1-2 gerezd
fokhagyma, 1 csokor zellerlevél, őrölt bors, só, 0,5 dl
csirkealaplé
A tésztát kifőzzük, jól leszűrjük, és összekeverjük egy
evőkanál olajjal. A szárított kucsmagombát kb. 10 percig
meleg vízben áztatjuk. a gyömbért, fokhagymát, finomra
vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. Wokban hevített olajon
megfuttatjuk a gyömbért, a fokhagymát, majd a sárgarépával,
a leszűrt, összevágott kucsmagombával és a bambuszrüggyel
kb. 1-2 percig pirítjuk. Hozzátesszük a 2 cm-es darabokra
vágott újhagymát, jól összerázzuk. Szójaszósszal,
rizsborral, glutomáttal ketchuppal, vágott zellerlevéllel,
sóval, borssal ízesítjük, és jól átforgatjuk. A melegen
tartott metélt tésztával összekeverve, vagy külön tálon
szervírozva tálaljuk.
Szecsuáni kínaikel
saláta
Hozzávalók: 75 dkg kínai kelkáposzta, 1 vastagabb szál
póréhagyma, 1 db piros cseresznyepaprika (vagy hegyes
erőspaprika), diónyi friss gyömbérgyökér (vagy 1
teáskanál őrölt gyömbér), fél dl olaj, ízlés szerint só,
cukor, citromlé (vagy almaecet).
A kínai kelt keresztben nagyon vékony szeletekre vágjuk és
salátástálba rakjuk. Megsózzuk (de nem besózzuk) és
összeforgatjuk. A felforrósított olajra rátesszük a nagyon
apróra összevágott paprikát, csumájával, ereivel és
magjaival együtt. Az olajban addig pirítjuk, amíg a paprika
megsötétedik. Ezután rátesszük a lereszelt
gyömbérgyökeret (vagy a gyömbérport), és együtt pirítjuk
tovább még néhány percig. Vigyázni kell arra, nehogy
megégjen. Az ily módon elkészített paprikás-gyömbéres
olajat 2 evőkanál vízzel, a citromlével, sóval, csipetnyi
porcukorral jó ízesre fűszerezzük, és az öntetet
rálocsoljuk a kínai kelre. A megtisztított póréhagymát
hajszálvékony karikákra metéljük, és megsózva, ugyancsak
hozzáadjuk a salátához. Az egészet összekeverjük, és
befedve betesszük néhány órára a hűtőszekrénybe. Nemcsak
sültek mellé, de magában is fogyasztható, pikáns, intenzív
ízű saláta. Vigyázat! Csak az készítse el, aki szereti és
bírja is az erőset!
Kacsa vízigesztenyével
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 20 dkg vízigesztenye, 10 dkg
szeletelt bambuszrügy, 10 dkg gomba, pár szál újhagyma, 3
evőkanál kukoricaolaj, 4 evőkanál ketchup, diónyi friss
gyömbér, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál
száraz sherry (tokaji szamorodni), 1 evőkanál cukor, 1-2
chilipaprika, só, 1 csokor zellerlevél, 1 evőkanál
szezámolaj, 2 dl csirkealaplé (leveskockából)
Az alaposan megtisztított kacsát sóval, szójaszósszal
kívül belül jól bedörzsöljük. Hasüregbe zellerleveleket,
hagymaszárat teszünk, kevés vizet öntünk alá, és tepsiben,
saját zsírjában megsütjük. Közben locsolgatjuk és
forgatjuk. Mikor megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd
tálalásra alkalmas darabokra vágjuk. Wokban felhevített
olajon megfuttatjuk a megtisztított, vékony lapocskákra
vágott gyömbért, a feldarabolt chilipaprikát és a
kacsadarabokat. jól összekeverjük a vízigesztenyével, a
szeletelt bambuszrüggyel, a gombával, majd hozzákeverjük az
alaplét, a ketchupot, a cukrot, a sherryt, a szójaszószt és
megsózzuk. Összeforraljuk, közben állandóan kevergetjük,
ügyelve arra, hogy ne égjen le. Kevés hideg vizzel elkevert
kukoricakeményítővel sűrítjük. Tálaláskor finomra vágott
újhagymával hintjük meg. Köretnek párolt rizst adunk hozzá.
Mandulás pulykamell
szegfűgombával
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 3 evőkanál kukoricaolaj, 15
dkg mandula, 10 dkg szegfűgomba, 4 szál halványító zeller, 1
csokor újhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 szál bazsalikom,
1 tojásfehérje, 2 evőkanál kukorica keményítő, 1
teáskanál szezámolaj, só, fehér bors
A pulykamellet kicsontozzuk, lebőzözzük, a húst csíkokra
vágjuk, és összekeverjük kukorica keményítővel,
szójaszósszal, egy evőkanál olajjal és a lazán felvert
tojásfehérjével. Wokban felhevített olajon állandó
kevergetés mellett megsütjük. Amikor készen van, kivesszük
az edényből. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a mandulát,
megtisztított gombát, a 2 cm-es darabokra vágott zellert és
újhagymát, a finomra vágott bazsalikomot. Jól összekeverjük
a kész pulykamellel. Sóval, borssal, szezámolajjal
ízesítjük, erős tűzön átforgatjuk, és forrón tálaljuk.
Sertéssült
Hozzávalók: 70 dkg comb vagy lapocka, 1,5 dl szójaszósz, 2
gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2 narancs, 1
mokkáskanál őrölt gyömbér, kevés cukor, 1 evőkanál olaj,
só.
A szójaszószhoz hozzáadjuk a megtisztított és szétzúzott
fokhagymát, a cukrot, a reszelt vöröshagymát, az olajat, a
gyömbért és 1 evőkanál reszelt narancshéjat. Jól
összekeverjük, és a megmosott, leszárított húst leöntjük
a páclével. 2 napon át gyakran forgatjuk, és
hűtőszekrényben érleljük. Elkészítésekor a fűszeres
léből kiemelve tűzálló tálra tesszük, a pácot
felforrósítjuk, és leforrázzuk vele a húst. Előmelegített,
forró sütőben, időnként saját levével locsolgatva
félpuhára sütjük, majd körérakjuk a tisztított,
felszeletelt gombát és a meghámozott, kockákra vágott
narancsot. Addig sütjük, amíg szép pirosra nem sült. Párolt
rizzsel kínáljuk
Mandulás csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított
mandula, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes
fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint
só és törött fehér bors, olaj a sütéshez.
A tojásfehérjét kicsit felverjük, (nem kell kemény habbá
verni), majd belekeverjük a cukrot, a rizslisztet, a bort, a
borsot, a sót. A megtisztított és kis darabokra vágott
csirkét ebben a pácban megmártjuk, és egy órán keresztül
állni hagyjuk. Közben a mandulát forrásban lévő vízbe
dobjuk és a héját lehúzzuk. Darabokra vágjuk és
megforgatjuk benne a bundás csirkét. Bő, forró olajban
pirosra sütjük. Tálaláskor a levétől leszűrt és
megmelegített ananászbefőttet köré rakjuk, és mandulás
párolt rizzsel kínáljuk.
Kantoni csirke
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 dl ketchup, 1 nagy fej
vöröshagyma, 1/2 dl konyak, 4 evőkanál olaj (ha van
olívaolaj), 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és őrölt
csillagánizs (gyógynövényboltban kapható), ízlés szerint
só.
A megtisztított csirkét egészen kicsi darabokra vágjuk. A
megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát a
felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a
csirkedarabokat rádobjuk és erős tűzön fehéredésig
sütjük. Ekkor megsózzuk, rászórjuk a fűszereket,
lelocsoljuk a ketchuppel és fedő alatt, gyakori kevergetés
közben puhára pároljuk. Ha levét elfőtte, egy-két
evőkanál meleg vízzel pótoljuk. Amikor a csirke már
megpuhult, zsírjára sütjük. Végül lelocsoljuk a konyakkal,
egyet forralunk rajta, és hosszúkásra vágott, főtt kínai
zöldbabbal tálaljuk.
Édes-savanyú sertéshús
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg
nyers uborka, 5 karika ananászbefőtt, 3 evőkanál kukoricaolaj,
3 húsos paprika, 5 dkg gomba, 5 dkg gyöngyhagyma, 2
tojásfehérje, 2 evőkanál kukoricakeményítő, diónyi friss
gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál gyenge fehér
ecet, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál ketchup, őrölt bors, só,
1,5 dl csirkealaplé (leveskockából)
A sertéscombot megmossuk, a zsíros részeket eltávolítjuk, a
húst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a
szójaszósszal, a kukoricakeményítővel és a lazán felvert
tojásfehérjével. Wokban fellhlevített olajon megfuttatjuk a
finomra összevágott gyömbért, rátesszük a húst, gyors
keverés mellett megsütjük, majd félretesszük. A visszamaradt
olajon megpirítjuk a karikára vágott sárgarépát, az ék
alakra vágott uborkát, a cikkekre vágott gombát és ananászt
meg a gyöngyhagymát. Meglocsoljuk szójaszósszal, ecettel,
mézzel, ketchuppal, meghintjük kevés sóval, borssal.
Összekeverjük a hússal, felöntjük az alaplével, jól
elkeverjük és erős lángon pillanatok alatt készre forraljuk.
párolt rizzsel, nyers zöldségekkel körítjük.
Gyömbéres pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, diónyi friss gyömbér, 2
evőkanál kukoricaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál
kukoricakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, pár csepp
szezámolaj, só, fehér bors, 4 szál zellerlevél
A pulykahúst vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk kevés
szezámolajjal, szójaszósszal, meghintjük a fele
kukoricakeményítővel és összeforgatjuk. Wokban felhevített
kukoricaolajon megfuttatjuk az ostya vékonyságúra vágott
gyömbért és az összezúzott fokhagymát. Rátesszük a húst,
és gyors mozdulatokkal kevergetve átpirítjuk.Szójaszósszal,
sóval, borssal ízesítjük, és a maradék hideg vízzel
elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. Tálaláskor pár
csepp szezámolajat keverünk bele. Díszítésnek zellerlevelet
használunk. A rizsköret mellé apró darabokra vágott uborkát,
retket, újhagymát és egyéb zöldségféléket adhatunk.
Külön edénykében szójaszószt sé chilipaprikakrémet
kínálunk mellé.
Fokhagymás bélszín
gyömbéres spenóttal
Hozzávalók: 70 dkg bélszín, 50 dkg spenót, 3 fej
vöröshagyma, 2 piros színű paprika, diónyi friss gyömbér,
3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál chiliolaj, 2 evőkanál
kukoricakeményítő, 3 evőkanál kukoricaolaj, 3 evőkanál
szójaszósz, pár csepp szezámolaj, só, fehér bors
A lehártyázott, megmosott bélszínt jól lecsöpögtetjük.
Vékony lapokra szeleteljük, meglocsoljuk szójaszósszal és
egy evőkanál kukoricaolajjal. Összekeverjük egy kevés sóval
sé kukoricakeményítővel. Wokban erős lángon
felforrósítjuk az olajat, ráétesszük a húst, és állandó
keverés mellett megsütjük, majd az edény szélére húzzuk.
Középen a visszamaradt olajon megfuttatjuk az összezúzott
fokhagymát, a kimagozott, felkockázott paprikát, a cikkekre
vágott vöröshagymát, és belekeverjük a húst. A
körítéshez megtisztítjuk a spenótot, megmossuk és
leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, leszűrjük,
lecsöpögtetjük. Pár csepp fellhevített olajon megfuttatjuk a
megtisztított, finomra vágott gyömbért, rátesszük a
spenótot, meghintjük sóval, fehér borssal, és pár csepp
szezámolajat keverünk bele. Főtt metélt tészával, nyers
zöldségekkel körítjük.
Édes-savanyú csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 tojás, 2
teáskanál burgonyaliszt (vagy burgonyapehely), 2 evőkanál
szójaszósz, olaj a sütéshez, 3 teáskanál ketchup, 3
teáskanál borecet, 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál
rizsliszt, kevés só.
A megtisztított csirkét feldaraboljuk és annyi sózott vízben
tesszük fel, amennyi éppen ellepi. Ha a csirke megfőtt,
levéből kivesszük, lecsöpögtetjük és kicsontozzuk,
csíkokra vágjuk, hűlni hagyjuk. A szójamártást
összekeverjük a burgonyaliszttel, hozzáadjuk a felvert
tojásokat, majd ebben a mártásban megforgatjuk a csirkehús-csíkokat.
Bő, forró olajban pirosra sütjük. Az olajból kivéve melegen
tartjuk. Ezután összekeverjük a ketchupot, a borecetet, a
cukrot, a rizslisztet, kevés sót is teszünk bele, és három
deci főzőlében elkeverjük. Jól összeforraljuk, hogy sűrű
legyen. Tálaláskor a sült csirkedarabok köré öntjük a
mártást, és párolt rizzsel kínáljuk.
Marhacomb kesudióval
Hozzávalók: 60 dkg marhacomb, 20 dkg kesudió, 3 szál
bazsalikom, 1 csokor újhagyma, 3 evőkanál kukoricaolaj, 2
evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál marhahúsmártás, 3 gerezd
fokhagyma, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 teáskanál cukor,
1 dl húsalaplé (leveskockából), 2 evőkanál vörösbor, bors,
só
A marhacombról eltávolítjuk a fölösleges hártyákat, inakat.
Kissé lefagyasztjuk, hogy könnyen vékony lapocskákra
vághassuk. Összekeverjük a szójaszósszal, 1 evőkanál
olajjal, a kukoricakeményítővel, és 20-25 percre hűtőbe
tesszük pácolódni. Ezután wokban erősen felhevített
maradék olajon állandóan kevergetve megsütjük, majd öntünk
hozzá egy kis alaplét. Amikor a lé elfőtt, a húst
lepirítjuk. Rátesszük az összezúzott fokhagymát, a
kesudiót, a cukrot, a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, a
finomra vágott bazsalikomot, a marhahús mártást, kevés
alaplét, a vörösbort, a sót és a borsot. Pillanatok alatt
készre forraljuk. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük.
Külön csészében szójaszószt, chilipaprikakrémet kínálunk
hozzá, körítésnek párolt rizst adunk.
Pekingi kacsa
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa (2 kg), 3 evőkanál szójaszósz,
3 evőkanál méz, 4 evőkanál víz, 1 csokor zellerlevél, só.
A tésztához: 40 dkg liszt, pár csepp szezámolaj, víz. A
mártáshoz: 2 dl hoisinmártás, pár szál újhagyma, 1
evőkanál cukor, 2 evőkanál csirkealaplé (leveskockából). A
körethez: 20 dkg sárgarépa, 20 dkg uborka, 2 csokor újhagyma,
6 húsos zöldpaprika, 4 szál halványító zeller
A kacsát gondosan megtisztítjuk, kizsigereljük, jól megmossuk.
Három percre forró vízbe mártjuk, majd jól leszárítjuk.
Kívül-belül bekenjük méz-só-szójaszósz-víz keverékkel.
A bőr és a hús közötti rész alá is benyúlunk. Nyakánál
fogva szellős helyre akasztva egy napig pácoljuk. Mielőtt a
kemencébe vagy a sütőbe tennénk, még egyszer átkenjük, és
a hasüregébe tesszük a megmosott zellerlevelet. Tepsibe
fektetjük, és kevés vizet öntünk alá. A sütést 150 fokon
kezdjük. Sütés közben néhányszor átkenegetjük a
szójaszószos, mézes keverékkel és megforgatjuk. Amikor már
majdnem kész, a hőmérsékletet 200 fokra emeljük. A kacsának
szép pirosnak, ropogósnak kell lennie. Közepes sűrűségű
palacsintatésztát készítünk liszt, víz, pár csepp
szezámolaj keverékéből. Jól kidolgozzuk. Kevés olajon kb.
10 cm átmérőjű vékony palacsintákat sütünk. A
sárgarépát, az uborkát, a húsos paprikát kis hasábokra
daraboljuk. Az újhagymát 4-5 cm hosszúságúra vágjuk, és
mindkét végét szálirányban bevagdossuk. Jeges vízbe mártva
szépen kinyílik. A kacsát kicsontozzuk, húsát vékony
szeletekre vágjuk. A tésztalapokat vékonyan megkenjük
hoisinmártással, a húsból és a zöldségekből halmokat
helyezünk rá, és összesodorjuk. Tetejét az újhagymából
készített virággal díszítjük. A mártáshoz a
hoisinmártást, a finomra vágott újhagymát, a cukrot a
csirkealaplével összekeverjük, és felforraljuk. Külön
edényben kínáljuk a kacsa mellé.
Királyrák fokhagymásan
Hozzávalók: 50 dkg királyrák, 1 csokor újhagyma, 2 piros
színű paprika, 2 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál chiliolaj, 2 evőkanál sherry (tokaji szamorodni), 1
evőkanál kukoricakeményítő, pár csepp szezámolaj, só
A rákokat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük,
összekeverjük a sóval és a kukoricakeményítővel. Wokban
felhevített olajban megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát,
rátesszük a rákokat, és pillanatok alatt megsütjük.
Összeforgatjuk a megmosott, megtisztított metéltre vágott
újhagymával és paprikával. Chiliolajjal, sherryvel
ízesítjük. Tálaláskor meghintjük pár csepp szezámolajjal.
Fűszeres sült hal
Hozzávalók: 4 naphal (tőkehal vagy keszeg), diónyi friss
gyömbér, 2 csokor újhagyma, 2 teáskanál őrölt szecsuáni
bors, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 4
evőkanál sherry (tokaji szamorodni), 2 nagy paradicsom, só, 2
citrom, 4 szál citromfű, 8 szem cukrozott cseresznye, 0,5 dl
olaj
A halakat megtisztítjuk, belsőségüket kiszedjük, fejüket
levágjuk. A haltesteket jól megmossuk és átlósan beirdaljuk.
Kevés sóval elkevert hámozott, finomra vágott gyömbérrel,
sherryvel, szójaszósszal kívül belül bedörzsöljük, és 30
percig pácoljuk. A pácból kivéve wokban felhevített olajban
aranysárgára sütjük, majd lecsöpögtetjük. A visszamaradt
olajon megfuttatjuk a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát,
meghintjük szecsuáni borssal, kevés sóval, rátesszük az
apró kockára vágott paradicsomot, és erős tűzön
átforgatjuk. Tálaláskor szezámolajat keverünk bele.
Előmelegített tányérokra tesszük, tetején elosztjuk a
forró paradicsomos mártást. Citromkarikával, cukrozott
cseresznyével, citromfűvel díszítjük.
Harcsafilé tojással
Hozzávalók: 60 dkg harcsafilé, 12 tojás, 3 evőkanál
kukoricaolaj, 3 evőkanál szójaszósz, diónyi friss gyömbér,
1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 chilipaprika, 1 csokor
újhagyma, 1 csokor zellerlevél, só, őrölt fehér bors, a hal
sütéséhez olaj
A harcsafilét megmossuk, lecsöpögtetjük, 2 cm-es kockákra
vágjuk, és meghintjük sóval, borssal, kukoricakeményítővel.
Wokban felhevített olajon aranysárgára sütjük, és
félretesszük. A tojásokat feltörjük és szétválasztjuk. A
fehérjét és a sárgáját parányi sóval meghintjük, lazán
felverjük, és külön-külön kevés, közepesen forró olajon
állandó keverés mellett megsütjük. Kevés felhevített
olajon megfuttatjuk a megtisztított, apróra vágott gyömbért,
a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, és hozzátesszük a
szójaszószt. Erős tűzön összevorgatjuk a sült hallal, a
sült tojásfehérjével és -sárgájával. Tálaláskor
megszórjuk a karikára vágott chilipaprikával. Zellerlevéllel
díszítjük, külön edényben szójaszószt és chiliolajjal
elkevert ketchupot kínálunk hozzá.
Rizs rákkal és
tojáslepénnyel
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 20 dkg shrimps rák, 1 póréhagyma, 4
tojás, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaolaj, 2
gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál szecsuáni bors, pár
csepp szezámolaj
Az átválogatott, jól megmosott rizst vízben megfőzzük.
Wokban felhevített olajon megfuttatjuk az összezúzott
fokhagymát, a finom metéltre vágott póréhagymát, és a
rákokat. Meghintjük szecsuáni borssal, sóval, és
meglocsoljuk szójaszósszal. Az egészet összekeverjük a
frissen főtt rizzsel. A tojásokból omletteket sütünk,
metéltre vágjuk, és tálaláskor a rizses rák tetejére
hintjük. Szezámolajjal ízesítjük. Főételként vagy
körítésként fogyaszthatjuk.
Rákkal és zöldségekkel
töltött tésztabatyuk
Hozzávalók: 20 dkg shrimps rák, 20 dkg kínai kel, 10 dkg
babcsíra, 1 tojás, pár szál újhagyma, 1 evőkanál
szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, frissen őrölt fehér
bors, só, olaj a batyuk kisütéséhez. A tésztához (won-ton
tészta): 2 csésze liszt, 1 tojás, víz, só
Az átszitált lisztből, a sóból, a lazára felvert tojásból,
vízből kemény tésztát gyúrunk jól kidolgozzuk.
Papírvékonyra kinyújtjuk, és 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk.
Apróra vágjuk a megtisztított, megmosott kínai kelt, az
újhagymát, rátesszük a rákot, a babcsírát, és sóval,
fehér borssal, szezámolajjal, szójaszósszal ízesítjük.
Hozzáöntjük a lazára felvert egész tojást, és az egészet
jól elkeverjük. A tésztanégyzetek közepén evőkanál
segítségével elosztjuk a tölteléket. Nyitott tetejű kis
batyukat formálunk. Wokban felhevített bő olajban szép
aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal rácsra szedjük.
Reszelt fokhagymával, finomra vágott újhagymával ízesített
ketchuppal tálaljuk.
Gesztenyegombócok
Hozzávalók: 50 dkg síma liszt, 30 dkg gesztenyepüré (édes),
3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 0,5 dl víz
Langyos vízben feloldjuk a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot,
belekeverjük a langyos tejbe, és az átszitált liszttel kissé
meglisztezett deszkán tésztává dolgozzuk. Tálba téve, egy
tiszta konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük. A
térfogata kb. a kétszeresére nő. Ezután 2-3 percig
dagasztjuk, majd kissé belisztezett deszkán 3 cm vastagra
nyújtjuk. 4X4 cm-es négyzeteket vágunk belőle, tenyerünkkel
kissé szétlapítjuk. Minden négyzet közepéreteáskanálnyi
gesztenyepürét halmozunk. A tészta széleit összefogjuk, és
gombócokat formálunk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a
tölteléket teljesen körbevegye. 10-15 percig pihentetjük.
Közben előkészítjük a gőzölőt. Ha nincs eredeti
felszerelésünk, egy nagy lábosba egy kb. 10 cm. magas
lábakkal ellátott rácsot teszünk, és 5-6 cm magasságban
vizet öntünk alá. A rácsra egy nedves textilszalvétát
terítünk, erre tesszük a gombócokat egymástól 2-2,5 cm
távolságba, mivel gőzölés közben térfogatuk tovább nő.
Az edényt lefedjük. Gyenge tűzön, hogy a folyadék éppen
csak gyöngyözzön, kb. 20 perc alatt készre gőzöljük.
Szezámmagos sült tészta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 tojás sárgája, 2 evőkanál
szezámolaj, 2 evőkanál szezámmag, 1 dkg élesztő, 5 dkg
porcukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel,
a tojássárgákkal, a tejföllel, a szezámolajjal, a
szezámmaggal, a porcukorral, csipet sóval közepes
keménységű tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle,
letakarjuk, és húsz percig pihentetjük. Ezután 2 mm vastagra
kinyújtjuk, és 7-8 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat
közepükön bevágjuk, és a nyíláson áthúzzuk a
tésztacsík egyik végét. Bő olajban kisütjük. Vegyes
gyümölccsel körítve tálaljuk.
Alma karamellben
Hozzávalók: 4 savanyú alma, 10 dkg búzaliszt, 6 evőkanál
kukoricakeményítő, 2 tojás, 20 dkg cukor, víz, 1 evőkanál
szezámmag, 2 evőkanál szezámolaj, a sütéshez olaj
A megmosott, meghámozott, félbevágott alma magházát
kivesszük, húsát cikkekre vágjuk. A búzalisztből,
kuoricakeményítőből, kevés vízből, a két egész
tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk. Belemártjuk
az almadarabkákat, és bő, forró olajban kisütjük. Rácson
lecsöpögtetjük. A cukrot 3 evőkanál vízzel állalndóan
kevergetve felforraljuk, majd hozzáadjuk az olajat. Amikor a
cukor karamellizálódni kezd, belekeverjük a szezámmagot és
az almát. Vékonyan beolajozott tálra szedjük. Tálaláskor
egy edénybe jeges vizet teszünk. Fogyasztáskor ebbe
mártogatjuk a karamelles almát, így a cukorbevonat
megkeményedik rajta.
Tojásos kukoricaleves
Hozzávalók: 1 l csirkeleves (leveskockából), 30 dkg morzsolt
kukorica (mirelit), 4 tojás, 2 evőkanál kukoricakeményítő,
1 csokor újhagyma, pár csepp szezámolaj, pár csepp chiliolaj,
2 evőkanál fehér ecet, só, fehér bors
A levesbe beletesszük a kukoricát, megfőzzük és kevés hideg
vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. A
feltört tojásokat lazán felverjük és keverés közben a
forró leveshez adjuk. Ecettel, fehér borssal, sóval
ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott újhagymát, pár
csepp szezám- és chiliolajat keverünk bele.
Tofuleves shrimpsszel és
norival
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 20 dkg shrimps rák, 1 l csirkeleves (leveskockából),
1 csokor újhagyma, 2 levél nori, 1 evőkanál szójaszósz,
mogyorónyi friss gyömbér, 4 szál zellerzöld, só
A csirkelevest a megtisztított, fokhagymaprésen kinyomott friss
gyömbér levével, szójaszósszal, sóval ízesítjük és
felforraljuk. A megtisztított és 2 cm-es darabokra vágott
újhagymát, a kockára vágott tofut, a shrimpset beletesszük a
levesbe, és egy pillanatra felforraljuk. Tálaláskor
előmelegített tálkákba osztjuk, tetejét meghintjük
metéltre vágott norival és zellerlevéllel.
Uborkás csirkeleves
Hozzávalók: 1 l csirkeleves (leveskockából), 30 dkg friss
uborka, 20 dkg főtt csirkehús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg
metélt tészta, 1 csokor zellerlevél, mogyorónyi friss
gyömbér, 2-3 chilipaprika, fehér bors, só, pár csepp
szezámolaj
A csirkelevest tisztított, vékony szeletekre vágott
gyömbérrel, chilipaprikával, sóval, borssal ízesítjük,
felforraljuk. Vékony metéltre vágjuk a csirkehúst, a
sárgarépát a megtisztított uborkát. Előmelegített
tálkákba osztjuk a kifőtt tésztával együtt, rámerjük a
szezámolajjal ízesített, lobogó forró levest. Karikára
vágott chilipaprikával, zellerlevéllel díszítjük.
Sertéshúsleves
bambüszrüggyel
Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb, 4 dkg szárított fekete
fafülgomba, 10 dkg bambuszrügy, 1 evőkanál szójaszósz, 1
evőkanál száraz sherry (tokaji szamorodni), 1 teáskanál
cukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 4-5 mogyoróhagyma, 1
csokor zellerlevél, 10 dkg metélt tészta, 2 evőkanál olaj,
só, 2 l csirkeleves (leveskockából)
A szárított fafülgombát megmossuk, és tíz percre forró
vízbe áztatjuk. A sertéscombot megtisztítjuk a felesleges
zsírszövetektől, megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony, 2
cm-es lapocskákra vágjuk. Összekeverjük kevés sóval, a
szójaszósszal, az olaj felével, a cukorral, a sherryvel, a
kukoricakeményítővel, és 20-25 percig pácoljuk. Wokban
felhevített egy evőkanál olajon megfuttatjuk a pácolt húst,
hozzáöntünk egy kevés levest, és fedő alatt puhára
pároljuk. Zsírjára pirítjuk, és rátesszük a megtisztított,
félbevágott mogyoróhagymákat, a darabolt bambuszrügyet, a
leszűrt gombát. Felöntjük a levessel, és készre forraljuk.
Közben vízben kifőzzük, és leszűrjük a vékony metéltet.
A felforrt levest sóval, szójaszósszal utánízesítjük.
Tálaláskor előmelegített tálakba tesszük a frissen kifőtt
tésztát, és rámerjük a levest. Zellerlevéllel díszítjük.
Rizstésztaleves gombával
Hozzávalók: 1 l csirkeleves (leveskockából), 15 dkg
üvegtészta (rizstészta), 5 dkg fekete fafülgomba, 20 dkg
sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, pár
csepp szezámolaj, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál borecet,
só, bors
Az üvegtésztát és a fafülgombát külön-külön forró
vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk,
vékony karikára vágjuk, és a leszűrt rizstésztával, a
gombával, a megtisztított, 2 cm-es darabokra vágott
újhagmával együtt a levesbe tesszük. Szójaszósszal,
borecettel, sóval, borssal ízesítjük, és készre forraljuk.
Tálaláskor meghintjük pár csepp szezámolajjal.
Petrezselyemmel díszítjük