Receptek
Párolt zöldséges
süllő
Hozzávalók: 1 kg süllő (egy darabban), 1 db póréhagyma, 1
darabka reszelt gyömbér, 1 db sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1
csomag újhagyma, 1 db kínai kel, 1 filter ginsengtea, 1 db
tojás, 2 db chili paprika, 2 lap tengeri alga, 20 dkg vegyes
zöldség, 1 dl száraz rizsbor, 0,5 db kígyóuborka
A halat megtisztítjuk, kibelezzük és jól átmossuk. Kívül-belül
besózzuk, ételízesítővel és reszelt gyömbérrel
fűszerezzük, egy tepsibe fektetjük. Vegyes zöldséggel,
póréhagymával és metéltre vágott kínai kellel körberakjuk.
Forró vízzel és rizsborral felöntjük, majd ginzengtea
filtert lógatunk a pároló lébe, alufóliával lefedjük, és
sütőben 170 fokon 10 percig pároljuk. Onnan kivéve 5 percig a
pároló lében pihentetjük. Kemény tojást főzünk. Külön-külön
a sárgáját, és a fehérjét is vékony metéltre vágjuk.
Ugyanezt tesszük a chili paprikával, újhagymával, és a
tengeri algával is. Az elkészült halat tálra helyezzük,
körberakjuk a kínai kellel, valamint a zöldségekkel, majd a
hal tetejét megdíszítjük. A színeket változtatva a tojás-,
a chilipaprika-, az újhagyma- és a tengeri-algacsíkokkal.
Kígyóuborkával díszítjük. A hal pároló levéhez
szójamártást keverünk, mártásként használjuk.
Óriáskagyló-leves
Hozzávalók: 20 dkg kagylóhús, 10 dkg szójabab sajt (tofu), 1
csomag újhagyma, 12 dkg rákhús, 5 dkg szárított gomba (fafül),
1 db pritamin paprika, 10 dkg zöldbab, 8 dl csirkeleves, 1
evőkanál szójamártás, só, őrölt bors
Csirkelevest főzünk. Ez készülhet leveskockából is.
Ízesítjük szójamártással, kevés sóval, és őrölt
borssal. Amíg a levesünk fő, előkészítjük a megmosott,
tisztított hozzávalókat. A fafül gombát (ezt
helyettesíthetjük hazai erdei gombával) langyos vízben 5
percig áztatjuk, majd 1 centis darabokra aprítjuk. Az
újhagymát, és a pritamin paprikát metéltre vágjuk. A
zöldbabot 3 centiméteresre daraboljuk. A kagylóhúst és a
rákhúst sózzuk, borsozzuk. A szójababsajtot kisebb lapokra
vágjuk, és tálalásig félretesszük. Most az alapanyagokat
szép sorban körberakjuk szorosan egymás mellé, egy mély
jénai, vagy tűzálló tálban. A szójasajt kivételével, mert
azt már nem kell főzni, csak tálaláskor adjuk a leveshez.
Tanácsos személyenként kitálalni. Ha valakinek van otthon
legyezőkagylója, abban is szervírozhatja.
Végül a csirkelevest rámerjük és közepes lángon 5 percig
főzzük, majd a szójasajtot a tetejére rakjuk.
Gyömbéres marhacsíkok
Hozzávalók: 40 dkg bélszín, 10 dkg
üvegtészta, 1 db póréhagyma, 1 darabka friss gyömbér, 2
gerezd fokhagyma, 4 dkg szárított gomba (fafül), 1 db pritamin
paprika, 1 db sárgarépa, 1 dl cherry bor, 1 evőkanál
szójamártás, 4 evőkanál szezámolaj, só, őrölt bors
A bélszínt lehártyázzuk, megmossuk, megtörölgetjük és
felcsíkozzuk. A pácoláshoz a reszelt fokhagymát az apróra
vágott gyömbérrel a cherry borral, és a szójamártással
jól összekeverjük, a bélszíncsíkokhoz adjuk, és egy
órára a hűtőbe tesszük. Az üvegtésztát 20 percig langyos
vízben áztatjuk, majd kivéve sós, forrásban lévő vízben
10 percig főzzük. Végül tálalásig hideg vízbe tesszük. A
tisztított sárgarépát vékony szeletekre karikázzuk. A
póréhagymát és a pritamin paprikát metéltre vágjuk. A
szárított fafül gombát beáztatjuk. A wokba szezámolajat
öntünk, és hevítjük, majd a darabolt zöldségeket a fafül
gombával együtt pirítjuk. Hozzákeverjük a cherry bort és a
szójamártást, sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, és
a bélszín páclével valamint az üvegtésztával
összeforgatjuk. Közben egy serpenyőben a forró szezámolajon
a bélszín csíkokat 2 percig sütjük, és a zöldséges
üvegtésztás keverékhez adjuk, és azonnal, forrón tálaljuk.
Édes-savanyú
sertésszeletkék rizzsel
Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj,
a pácoláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 db friss gyömbér, 2
evőkanál szójamártás, 2 evőkanál rizsbor, 1 evőkanál
méz
készítéshez: 4 evőkanál szezámolaj, 1 db sárgarépa, 1 db
zöldpaprika, 2 db újhagyma, 2 evőkanál szójamártás, 20 dkg
szójacsíra, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál szezámmag, 1
evőkanál étkezési keményítő, só, őrölt bors, cukor
A sertéskarajból szeletkéket vágunk. Egy mélyebb tálba
tesszük, bepácoljuk a reszelt gyömbérrel, fokhagymával,
szójamártással, mézzel, és rizsborral összekeverve. Egy
órára letakarva hűtőbe tesszük. A rizst megfőzzük. A
tisztított zöldségeket aprítjuk. Készítéskor a wokban
felhevítünk 2 evőkanál szezámolajat. Beletesszük a
lecsepegtetett sertésszeletkéket, és gyorsan dobva-rázva
átsütjük a szezámmaggal együtt. Majd a csepegtető rácsra
tesszük. Ismét szezámolajat teszünk a wokba. A sárgarépát,
zöldpaprikát, újhagymát pirítjuk, ízesítjük sóval,
őrölt borssal, kevés cukorral, ecettel. A szójamártást is
hozzátéve tovább pároljuk, végül a visszamaradt páclevet
is belekeverve a keményítővel beállítjuk a sűrűségét.
Végül a szójacsírát és a hússzeletkéket belekeverjük és
összeforraljuk. Forrón tálaljuk, rizskörettel