Receptek

Párolt zöldséges süllő

Hozzávalók: 1 kg süllő (egy darabban), 1 db póréhagyma, 1 darabka reszelt gyömbér, 1 db sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1 csomag újhagyma, 1 db kínai kel, 1 filter ginsengtea, 1 db tojás, 2 db chili paprika, 2 lap tengeri alga, 20 dkg vegyes zöldség, 1 dl száraz rizsbor, 0,5 db kígyóuborka

A halat megtisztítjuk, kibelezzük és jól átmossuk. Kívül-belül besózzuk, ételízesítővel és reszelt gyömbérrel fűszerezzük, egy tepsibe fektetjük. Vegyes zöldséggel, póréhagymával és metéltre vágott kínai kellel körberakjuk. Forró vízzel és rizsborral felöntjük, majd ginzengtea filtert lógatunk a pároló lébe, alufóliával lefedjük, és sütőben 170 fokon 10 percig pároljuk. Onnan kivéve 5 percig a pároló lében pihentetjük. Kemény tojást főzünk. Külön-külön a sárgáját, és a fehérjét is vékony metéltre vágjuk. Ugyanezt tesszük a chili paprikával, újhagymával, és a tengeri algával is. Az elkészült halat tálra helyezzük, körberakjuk a kínai kellel, valamint a zöldségekkel, majd a hal tetejét megdíszítjük. A színeket változtatva a tojás-, a chilipaprika-, az újhagyma- és a tengeri-algacsíkokkal. Kígyóuborkával díszítjük. A hal pároló levéhez szójamártást keverünk, mártásként használjuk.


Óriáskagyló-leves

Hozzávalók: 20 dkg kagylóhús, 10 dkg szójabab sajt (tofu), 1 csomag újhagyma, 12 dkg rákhús, 5 dkg szárított gomba (fafül), 1 db pritamin paprika, 10 dkg zöldbab, 8 dl csirkeleves, 1 evőkanál szójamártás, só, őrölt bors

Csirkelevest főzünk. Ez készülhet leveskockából is. Ízesítjük szójamártással, kevés sóval, és őrölt borssal. Amíg a levesünk fő, előkészítjük a megmosott, tisztított hozzávalókat. A fafül gombát (ezt helyettesíthetjük hazai erdei gombával) langyos vízben 5 percig áztatjuk, majd 1 centis darabokra aprítjuk. Az újhagymát, és a pritamin paprikát metéltre vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre daraboljuk. A kagylóhúst és a rákhúst sózzuk, borsozzuk. A szójababsajtot kisebb lapokra vágjuk, és tálalásig félretesszük. Most az alapanyagokat szép sorban körberakjuk szorosan egymás mellé, egy mély jénai, vagy tűzálló tálban. A szójasajt kivételével, mert azt már nem kell főzni, csak tálaláskor adjuk a leveshez. Tanácsos személyenként kitálalni. Ha valakinek van otthon legyezőkagylója, abban is szervírozhatja.
Végül a csirkelevest rámerjük és közepes lángon 5 percig főzzük, majd a szójasajtot a tetejére rakjuk.

Gyömbéres marhacsíkok


Hozzávalók: 40 dkg bélszín, 10 dkg üvegtészta, 1 db póréhagyma, 1 darabka friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg szárított gomba (fafül), 1 db pritamin paprika, 1 db sárgarépa, 1 dl cherry bor, 1 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál szezámolaj, só, őrölt bors

A bélszínt lehártyázzuk, megmossuk, megtörölgetjük és felcsíkozzuk. A pácoláshoz a reszelt fokhagymát az apróra vágott gyömbérrel a cherry borral, és a szójamártással jól összekeverjük, a bélszíncsíkokhoz adjuk, és egy órára a hűtőbe tesszük. Az üvegtésztát 20 percig langyos vízben áztatjuk, majd kivéve sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük. Végül tálalásig hideg vízbe tesszük. A tisztított sárgarépát vékony szeletekre karikázzuk. A póréhagymát és a pritamin paprikát metéltre vágjuk. A szárított fafül gombát beáztatjuk. A wokba szezámolajat öntünk, és hevítjük, majd a darabolt zöldségeket a fafül gombával együtt pirítjuk. Hozzákeverjük a cherry bort és a szójamártást, sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, és a bélszín páclével valamint az üvegtésztával összeforgatjuk. Közben egy serpenyőben a forró szezámolajon a bélszín csíkokat 2 percig sütjük, és a zöldséges üvegtésztás keverékhez adjuk, és azonnal, forrón tálaljuk.


Édes-savanyú sertésszeletkék rizzsel



Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj,
a pácoláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 db friss gyömbér, 2 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál rizsbor, 1 evőkanál méz
készítéshez: 4 evőkanál szezámolaj, 1 db sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 2 db újhagyma, 2 evőkanál szójamártás, 20 dkg szójacsíra, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál szezámmag, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, őrölt bors, cukor

A sertéskarajból szeletkéket vágunk. Egy mélyebb tálba tesszük, bepácoljuk a reszelt gyömbérrel, fokhagymával, szójamártással, mézzel, és rizsborral összekeverve. Egy órára letakarva hűtőbe tesszük. A rizst megfőzzük. A tisztított zöldségeket aprítjuk. Készítéskor a wokban felhevítünk 2 evőkanál szezámolajat. Beletesszük a lecsepegtetett sertésszeletkéket, és gyorsan dobva-rázva átsütjük a szezámmaggal együtt. Majd a csepegtető rácsra tesszük. Ismét szezámolajat teszünk a wokba. A sárgarépát, zöldpaprikát, újhagymát pirítjuk, ízesítjük sóval, őrölt borssal, kevés cukorral, ecettel. A szójamártást is hozzátéve tovább pároljuk, végül a visszamaradt páclevet is belekeverve a keményítővel beállítjuk a sűrűségét. Végül a szójacsírát és a hússzeletkéket belekeverjük és összeforraljuk. Forrón tálaljuk, rizskörettel

vissza