Receptek

Murtabak (reggelire, délutánra)

Készitsünk roti csanájt. A következő tölteléket hajtogassuk bele és süssük meg, mint a rotit a forró lapon vagy serpenyőben:

Töltelék (4-5 lepényhez)

30 dkg darált hús
2 nagy hagyma nagy szeletekre vágva
1 szál zeller apróra vágva
4 zöld csili kimagozva és vékonyan felszeletelveű
1 evőkanál húshoz való karipor
1 kávéskanál csilipor
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál garam maszala
1/4 kávéskanál frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma, összezúzvaű
1 cm gyömbér
1/2 csésze viz
3 evőkanál gi
4 tojás felverve


1. 2 evőkanál giben süssük illatosra a fokhagymát és gyömbért.

2. Keverjük el kis vizzel a kariport, csiliport, kurkumát, borsot és garam maszalát és a keveréket is süssük át 3 percig. Tegyük hozzá a húst és sót, kis vizet és párljuk lefedve.

3. Amikor a hús megsült, adjuk hozzá a hagymát és csilit. Lassan pároljuk, amig száraz lesz a keverék.

4. Verjük fel a tojást a sóval és borssal, keverjük bele a zellert és a húst.

5. Töltsük meg a rotikat.



Apam Balik (apam balé)

maláj palacsinta

34 dkg búzaliszt
4 kávéskanál sütőpor
3 kávéskanál cukor
2 felvert tojás
csipet só
2 csésze viz
1 csésze tej
2 evőkanál olaj



Töltelék:

2 kávéskanál pörkölt szézámmag
3 evőkanál pörkölt földimogyoró durvára darálva
6 kávéskanál vaj
6 kávéskanál cukor
6 kávéskanál édes kukoricakonzerv

1. Keverjük össze a tölteléket.

2. Keverjük össze a tésztát és forró serpenyőbe tegyünk egy adag palacsintát. Amikor félig megsült, szórjuk rá a tölteléket, egy kanálka vajat és lefedve süssük néhány percig.

3. Félbehajtva tálaljuk.



Maláj sült rizs

20 dkg száritott apróhal (ikan bilisz)
10 száritott aprórák
2 friss csili összetörve
10 kis hagyma felszeletelve
2 csésze főtt rizs
5 zöldbab apróra vágva
2 tojás
só és szójaszósz

1. Süssük ropogósra a halacskákat és tegyük félre.

2. Áztassuk be és törjük össze az aprórákot.

3. 2 evőkanál olajban süssük át a hagymát, amikor illatozni kezd, adjuk hozzá a rákot, majd a csilit.

4. Amikor megjelenik az olaj a tetején, tegyük bele a zöldbabot és jól pároljuk át.

5. Keverjük bele a rizst és jól süssük át.

6. Közepében csináljunk mélyedést, öntsünk bele egy kis olajat és üssük bele a tojást. Öntsünk rá egy kis szójaszószt.

7. Amikor a tojás kezd megszilárdulni, keverjük el a rizzsel. Izesitsük szójaszósszal és sóval.

8. Diszitsük a sült apróhallal.



Sült banán

10 dkg búzaliszt
10 dkg rizsliszt
2,6 dl viz
csipet só

1. Keverjük össze a liszteket a vizzel, hámozzunk meg kb. 8 kisebb banánt.

2. Mártsuk őket a tésztába és süssük ki annyi olajban, amennyi ellepi.



Sült csirke szilvaszósszal (plum sauce)

1 kg megnyúzott csirke, 16 darabra vágva
Hig és sürü szójaszósz
1,5 kávéskanál ötfüszerpor
4 evőkanál búzaliszt
2,5 cm gyömbér
1/2 csésze szilvaszósz
2 kávéskanál kukoricaliszt
1 kávéskanál szézámmag
1/2 kávéskanál ecet

1. Marináljuk a csirkét a kétfajta szójaszósszal és az ötfüszerporral, valamint az összezúzott gyömbérrel 15 percig.

2. Keverjük ösze a kétfajta lisztet, forgassuk meg benne a csirkedarabokat és süssük ki olajban.

3. 1 evőkanál forró olajban süssük át a szilvaszószt, ecetet és egy kis sürü szójaszószt. Jól keverjük át, majd tegyük bele a megsült csirkedarabokat és jól forgassuk meg benne.

4. Vegyük el a tüzről és szórjuk meg szézámmaggal.



Csirkés rizsleves

(Malájziában porridgenak nevezik a rizsleveseket, de nem tévesztendő össze az angol porridge-dzsal. Főként diétás menünek, gyengélkedőknek, gyerekeknek ajánlott étel, de sok felnőtt is szivesen eszi reggelire, vagy könnyü ebédnek, vacsorának.)

2,2 liter viz
1,4 kg csirke
1,5 csésze rizs
2 kávéskanál só

1. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele az egész csirkét és a sót 15 percre. Akkor forditsuk meg a csirkét és főzzük még 15 percig. Vegyük ki.

2. A csirke vizében addig főzzük a rizst, amig olyan puha lesz, hogy szétesik, magyarul, főzzük szét.

3. Csontozzuk ki a csirkét és két villával szaggassuk apró darabokra, majd a húst tegyük vissza a levesbe.

Ezzel el is készült a rizsleves, de ami étvágygerjesztővé teszi, az a tálaláskor hozzáadott izek:



Tálaláshoz:
2 gerezd fokhagyma
5 salotthagyma
2 x 3 evőkanál olaj
6 lágytojás
koriander vagy petrezselyemlevél
3 szál újhagyma

5 cm gyömbér
2 friss piros csili
2 evőkanál hig szójaszósz
2 evőkanál kinai savanyúság
só és bors

1. Készitsünk fokhagyma és salottolajat: a fokhagymát törjük péppé és süssük olajban aranybarnára. A salottot szeleteljük fel és süssük olajban aranybarnára.

2. A leveleket és az újhagymát vágjuk apróra, a gyömbért vékony szeletekre.

3. A csilit is szeleteljük fel és keverjük össze a szójaszósszal.

Kis tálkákban készitsünk minden hozzávalót az asztalra. Mindenki azzal izesiti a levesét, mivel akarja.

A standok nem csak ételeket, de népszerü alkoholmentes italokat is kinálnak. Ilyen a kókuszviz, amit a friss fiatal kókuszdióból nyernek. Nemcsak édes és üditő, de fehér belét kanállal ki lehet kaparni. Az is izletes és laktató.

A cukornádból is préselnek egy nem túlédes, de friss lét.

Az Ais Bandung jeges ital, rózsaszirupból és tejből készül.

Egészséges és üditő az árpaviz, egy csésze árpát 1 liter vizzel főznek, amig az árpaszemek mégegyszer akkorára duzzadnak. Hidegen és forrón is fogyasztható cukorral és citromlével izesitve.

Ezeken kivül pedig nagyon sok olyan helyi gyümölcsből készül ital, gyümölcslé, amiről az európai még csak nem is hallott.



A PARTY

Malajziában nagy hagyománya van a népes vendégsereg jóllakatásának és egy háziasszony sem ijed meg, ha 30-40 főre kell főznie. Ennél nagyobb létszámtól sem esnek kétségbe, esetleg több szervezést és előkészületet igényel a főzés. Segitség általában akad, sőt örömmel főznek együtt, amikor is van, aki csak kukta és van, aki egy-két étel önálló elkészitsésével jeleskedik és tesz szert hirnévre.

Olyan menüt igyekeznek összeállitani, ami lehetőleg gyorsan elkészül, egyszerü, olcsó és mégis laktató és mutatós. Európai vendég számára valószinüleg minden egzotikus, de most a háziasszony dolgát szeretném megkönnyiteni.

Úgy válogassuk össze a menüt, hogy az ételek egy részét előzőleg (esetleg előző nap) készithessük el, más részüket pedig félkész állapotban tehessük az asztalra.

Előzőleg elkészithető ételek a kisütött falatkák, amelyeket utolsó pillanatban bedobunk az olajba. Korán főzhető étel, mert hidegen is fogyasztható, a tojásszambál. Sok sült csirke recept szintén alkalmas erre. Legyen az asztalon egy tál rizs, néhány ázsiai savanyúság, egy-két kari étel, hogy a rizs és a sült ne legyen száraz, valamint néhány fajta tésztástál. Ha a leveses tésztákat választjuk, akkor a hozzávalókat külön tálcán rendezzük el a tészta és leves mellett. Ha a sült tésztánál maradunk, az is eláll, friss marad néhány óráig.

Körbekináláshoz és étvágygerjesztőnek, vagy az aperitivhez nagyon illik a



Zöldséges fasirt

2 hámozott burgonya
10 dkg káposzta
1 sárgarépa
10 dkg zöldbab
10 dkg kesudió (vagy mandula) finomra vágva
20 salotthagyma
1,5 csésze búzaliszt
1/2 csésze zsemlemorzsa

gi/olaj



Füszerkeverék (maszala)

10 zöld csili
2 cm gyömbér
10 kardamom mag
10 szegfüszeg
4 kávéskanál mák
2 cm fahéjkéreg
2 kávéskanál görögszéna
4 evőkanál kókuszreszelék

1. A zöldségeket vágjuk egész apróra és főzzük meg kevés vizzel és sóval.

2. Robotgéppel dolgozzuk össze a füszerkeveréket, a végén tegyük bele a kókuszreszeléket.

3. Olajban süssük át az apróra összevágott salotthagymát.

4. 2 evőkanál olajban süssük át a füszerkeveréket, tegyük hozzá a kesudiót, majd a megsütött salottot és a főtt zöldségeket. Jól keverjük össze, majd hagyjuk kihülni.

5. Egy tálkába tegyük a lisztet, egy másikba a morzsát. Készitsünk kis golyókat, majd lapitsuk le őket, forgassuk meg a lisztben és a morzsában.

6. Forró lapon vagy serpenyőn, amit néha kicsit beolajozunk, piritsuk meg a fasirt mindkét oldalát.

Érdekes disze az asztalnak a különös izü



Füszeres teás tojás

10 keménytojás a héjával
2 dkg tealevél
3 csillagánizs
5 cm fahéjkéreg
3 evőkanál só
1,5 liter viz

1. Tegyünk egy lábasba minden hozzávalót a tojás kivételével, és forraljuk 15 percig.

2. Finoman ütögessük meg a tojásokat, hogy a héján sok repedés keletkezzen. 20 percig pároljuk a teás vizben, majd hagyjuk benne még 2-3 órát.

Hamar elkészül és mindig sikert arat a

Mama Mi Goreng (sült tészta)

50 dkg tojásosmetélt
12 dkg marhahús egész vékonyan felszeletelve
1 kávéskanál hig szójaszósz
1/2 kávéskanál sürü szójaszósz

bors
4 evőkanál olaj
1 hagyma
néhány levél spenót vagy kinakel
3 db sült szójasajt
4 evőkanál ketch-up
2 evőkanál csiliszósz
2 evőkanál hig szójaszósz
1 evőkanál sürü szójaszósz
bors
3 tojás
3 zöld csili felszeletelve
3 paradicsom felkarikázva

1. Keverjük össze a húst a szójaszószokkal és borssal.

2. A forró olajban süssük meg a hagymát, tegyük hozzá a húst, majd a szójasajtot és a leveleket. Jól keverjük össze. Tegyük hozzá a kifőtt tésztát, ketch-upot, csiliszószt, szójaszószokat és borsot. Addig kevergessük, amig minden jól összekeveredik és forró lesz.

3. Törjük rá a tojásokat és keverjük össze, majd a zöld csilit és a paradicsomot.

Tálaláskor szórjunk rá sült salotthagymát, újhagymát és felszeletelt csilit.

A háziasszony a desszertnél kerül kissé dilemmába. Egyszerübb elkésziteni egy nagy tál édességet (viszont több mosogatnivalóra kell számitani), mint a kézbefogható kis darabokat. Egyszerü a búzadarából készült édesség, mert gyorsan összeállitható és felvágva mutatós, kis darabjait szalvétával is meg lehet fogni.

Végezetül néhány frissitő ötlet:

Az italokat könnyebben édesithetjük, ha előre készitünk szirupot: egy csésze cukrot főzzünk fel egy csésze vizzel, mire felforr, a szirup is kész.



Citromos árpaviz
3 liter viz
3 púpozott evőkanál árpa
1-2 citrom leve
cukor

Az árpát kb. 45 percig főzzük, majd leszürjük, édesitjük és amikor kihült, adjunk hozzá citromlét izlés szerint.



Gyömbérital

Gyömbérgyökeret törjünk össze mozsárban vagy robotgéppel, szürjük meg, a lét forraljuk fel, keverjük össze sziruppal és öntsük fel szódavizzel.



Citromos borsmenta tea

1 evőkanál tealevél
3 dl viz
3-4 citrom (izlés szerint)
cukor vagy szirup
kis csokor friss borsmenta

A 3 dl vizzel készitsünk teát, hagyjuk 5 percig állni, majd öntsük fel 5 dl hidegvizzel. Édesitsük meg, törjük meg a borsmentát, szórjuk bele. Jégkockával szervirozzuk.



MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ

Az itt következő receptek a „modern idők” követelményeinek felelnek meg: praktikusak és könnyen, gyorsan elkészithetők a divatos és közkedvelt mikrohullámúval. A receptek nemcsak modernek, de „malajziaiak” is olyan értelemben, hogy „etnikai” hovatartozásuk nem egyértelmü: igazi keverékét mutatják a malajziai konyháknak, vagyis minden hagyományos konyhából meritenek és a hozzávalókat merész fantáziával elegyitik. Igen valószinü, hogy a modern dolgozó nő munka után ilyen újszerü, praktikus ételekkel lepi meg családját, hiszen a fiatalok már rugalmasabbak, nem ragaszkodnak olyan mereven saját etnikumuk konyhájához, mint nagyszüleik. A más izeket megszokták és szivesen fogadják az újdonságot.



Kacsaomlett (maradék kacsasültből)

20 dkg kicsontozott kacsasült
3 száritott gomba 15 perc áztatás után apróra vágva
2 db újhagyma szár nélkül, 2 cm-es darabokra vágva
10 dkg bambuszrügy, felszeletelve
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál összetört fokhagyma
4 evőkanál olaj



„A” hozzávalók:

5 felvert tojás
1 kávéskanál kukoricakeményitő 1 evőkanál vizzel elkeverve
csipet só és bors
1/2 kávéskanál szézámolaj

1. A 2 kanál olajat és a fokhagymát öntsük tálba és 3 percig melegitsük erős fokozaton fedő nélkül.

2. Adjuk hozzá a gombát, bambuszrügyet és jól keverjük össze. 1 1/2 percig melegitsük erős fokozaton betakarva.

3. Vegyük ki és keverjük össze a kacsahússal és újhagymával.

4. Adjuk hozzá az „A” hozzávalókat és jól keverjük össze.

5. A barnitó edényt melegitsük fel 6 percig és öntsük bele a 4 kanál olajat, majd adjuk hozzá a tojásos masszát és kevergessük gyorsan, amig félig megszilárdul.

6. Tegyük a sütőbe még 2 percre erős fokozaton, amig megfő, de keverjük meg félpercenként, hogy egyenletesen főljön meg.

7. Forrón tálaljuk rizzsel vagy kenyérrel.



Kacsa karimártásban

1 1/2 kg kacsa feldarabolva
4 burgonya kockákra vágva



„A” hozzávalók

5 evőkanál olaj
2 közepes hagyma összetörve
2 evőkanál karipor
1/2 evőkanál összetört fokhagyma
1 evőkanál ketch-up



„B” hozzávalók

5 dl forró viz
1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 1/2 evőkanál kukoricakeményitő
1/2 csésze süritett tej (Maresi)
2 piros csili felszeletelve



1. „A” hozzávalókat tegyük egy nagy edénybe és fedetlenül süssük a sütőben erős fokozaton 6 percig. Félidőben keverjük meg.

2. Tegyük bele a kacsadarabokat, keverjük össze, fedjük be és erős fokozaton 3 percig süssük. Utána keverjük meg.

3. Adjuk hozzá a burgonyát és a „B” hozzávalókat. Összekeverés után fedjük be és erős fokozaton 5 percig süssük. Ezután állitsuk közepes-alacsony fokozatra és süssük még 25 percig.

4. Keverjük hozzá a süritett tejet a keményitővel, a csilit és süssük még 1 percig. Jól keverjük össze és forrón tálaljuk.



Sárga rizs

2 csésze rizs
1 finomra vágott hagyma
1/2 kávéskanál kurkuma
1 finomra reszelt sárgarépa
2 paradicsom
1 csésze csirkelé (vagy csontból főzve, vagy egy csirkeleveskockát elmorzsolunk egy csésze vizben. Ez esetben ne használjunk sót.)

1. Csirkelé: forraljunk fel egy csésze vizet csontokkal és paradicsommal, majd letakarva főzzük 6 percig erős fokozaton. Adjunk hozzá 1/4 csésze vizet és főzzük még 3 percig. Szürjük le.

2. Tegyük mély tálba a rizst, hagymát, répát és csirkelét.

3. Öntsük fel annyi vizzel, hogy 3 cm-rel álljon a rizs szintje felett, ha szükséges, sózzuk meg. Erős fokozaton főzzük 17 percig.

4. Miután a viz elpárolgott, lazitsuk fel villával a rizsszemeket. Hagyjuk 5 percig lefedve állni, mert ekkor puhul meg a rizs. Ha még kemény lenne, permetezzünk rá 1/2 csésze vizet és tegyük vissza lefedve 2 percre. A rizs főzési ideje a rizsfajtától függ.



Hal sajtmártásban

25 dkg fehér halhúst 1/4 kanál sóval és csipet borssal összekeverünk és 10 percig állni hagyunk.
3 dkg vaj
1 összetört közepes hagyma
1 evőkanál liszt
3 dl tej
3 dkg reszelt sajt
csipet feketebors, só

1. A vajat, hagymát és lisztet keverjük össze egy tálban és fedő nélkül süssük 4 percig erős fokozaton. Félidőben keverjük meg.

2. Öntsük hozzá a tejet, sajtot, borsot és sót, keverjük össze és süssük további 4 percig erős fokozaton. Keverjük meg és kóstoljuk meg.

3. Szépen fektessük le a haldarabokat egy tál aljára, öntsük rá a mártást, fedjük le és süssük erős fokozaton 5-6 percig, a hal vastagságától függően.

4. Forrón tálaljuk, illik hozzá a sült paradicsom vagy bármely zöldség.



Halfilé brokkolival

25 dkg halfilé 1/2 cm-es csikokra vágva

„A” hozzávalók (összekeverve)

1 kávéskanál hig szójaszósz
1 kávéskanál Lea & Perrins szósz (ha nincs, osztrigaszósz)
1 kávéskanál szézámolaj
1 kávéskanál olaj
csipet bors
2 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1/2 kávéskanál gyömbér összezúzva
12 dkg brokkoli
néhány darab félbevágott gomba
1/4 sárgarépa karikára vágva
3 evőkanál viz
1/2 kávéskanál kukoricakeményitő
1 evőkanál osztrigaszósz

1. Marináljuk a halat az „A” hozzávalókban 10 percig.

2. Az olajat, fokhagymát és gyömbért fedő nélkül süssük 3 percig erős fokozaton.

3. Adjuk hozzá a halat, gombát és fedő nélkül süssük 1 percig erős fokozaton. Keverjük össze.

4. Tegyük rá a feldarabolt brokkolit és sárgarépát, öntsük le a vizzel összekevert liszttel és osztrigaszósszal, fedjük be és süssük 3 1/2 percig erős fokozaton.

5. Végül keverjük össze és forrón tálaljuk rizzsel.



Füszerezett borda (birka, marha vagy sertés)

50 dkg borda, 4 cm-es darabokra vágva
1 nagy hagyma felszeletelve
1 csésze viz



„A” hozzávalók (robotgépben daráljuk össze)

8 mogyoróhagyma
8 gerezd fokhagyma
3 dkg gyömbér
2 cm-es darab fahéj
3 szegfüszeg
1 csillagánizs
2 evőkanál paprikapor (izlésünk szerint erős vagy csemege)
2 evőkanál süritett paradicsom
4 evőkanál olaj



„B” hozzávalók

1/2 csésze joghurt
2 paradicsom, négyfelé vágva
1/4 kávéskanál só

1. „A” hozzávalókat tegyük egy 3 literes edénybe és süssük fedetlenül 6 percig erős fokozaton. Félidőben keverjük meg.

2. Adjuk hozzá a bordát, hagymát és vizet. Fedjük be és süssük 3 percig erős fokozaton. Ezután állitsuk közepes fokozatra és 40 percig pároljuk.

3. Tegyük bele a „B” hozzávalókat, keverjük jól össze és 3 percig süssük erős fokozaton. Hagyjuk 15 percig állni, majd rizzsel vagy kenyérrel tálaljuk.



Marhahússzeletkék „Delux”

30 dkg vesepecsenye 3mm vékony szeletkékre vágva
2 evőkanál osztrigaszósz
1 kávéskanál kukoricakeményitő
3 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1/2 evőkanál csipős szójasüritmény (bean paste)
4 száritott gomba 15 perc áztatás után félbevágva
1/2 sárgarépa 2 cm hosszú vékony szeletkékre vágva
5 vizigesztenye, meghámozva (esetleg bambuszrüggyel helyettesithetjük)
1 kisebb zöld peperoni
1 kisebb piros peperoni
5 dkg zöldborsó

1/2 evőkanál szézámolaj

1. Marináljuk a húst 10 percre osztrigaszósszal és a kukoricakeményitővel.

2. Az olajat, fokhagymát és szójasüritményt tegyük egy 3 literes edénybe és süssük fedetlenül 3 percig erős fokozaton.

3. Tegyük hozzá a húst, gombát, répát, vizigesztenyét és vizet. Keverjük össze, takarjuk be és 4 percig süssük erős fokozaton, majd 20 percig középső fokozaton.

4. Keverjük hozzá a fennmaradó hozzávalókat és lefedve főzzük 2 percig erős fokozaton.

5. Keverjük össze és forrón tálaljuk.



Zöldséges hús (marha- vagy bárányhúsból)

25 dkg vesepecsenye kis, vékony szeletkékre vágva



„A” hozzávalók
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál szójaszósz
1/2 kávéskanál szézámolaj
1/4 kávéskanál bors
1/2 kávéskanál kukoricakeményitő
3 evőkanál olaj
1 evőkanál összezúzott gyömbér
1 evőkanál összezúzott fokhagyma
1 zellerszár apróra vágva
3 friss gomba apróra vágva
1/4 répa apróra vágva



„B” hozzávalók

3 evőkanál viz
1 evőkanál kinai bor (ha van)
1 evőkanál szójaszósz
1/2 kávéskanál kukoricakeményitő

1. Marináljuk a húst az „A” hozzávalókkal 10 percig.

2. Az olajat, gyömbért és fokhagymát tegyük egy 2,5 literes edémybe és fedetlenül süssük 3 percig erős fokozaton.

3. Adjuk hozzá a húst, zellert, gombát, répát és jól keverjük össze. Öntsük bele a „B” hozzávalókat és lefedve főzzük 3,5 percig erős fokozaton.

4. Keverjük össze és hagyjuk állni 10 percig tálalás előtt.



Húsgombócok peperonival

„A” hozzávalók

30 dkg darált marhahús
1 kávéskanál só
2 kávéskanál kukoricakeményitő
1/2 kávéskanál szézáolaj
1/4 kávéskanál bors



„B” hozzávalók

1 piros peperoni kockára vágva
1 zöld peperoni kockára vágva
1 közepes hagyma kockára vágva



„C” hozzávalók

4 evőkanál viz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál kinai bor (ha van)
1 kávéskanál Lea & Perrin szósz
1 kávéskanál kukoricakeményitő
4 evőkanál olaj

1. Jól keverjük össze az „A” hozzávalókat és formáljunk 15 gombócot.

2. Forrósitsunk fel egy barnitóedényt 8 percig erős fokozaton. Öntsük bele az olajat, rendezzük el a gombócokat és süssük 1 percig erős fokozaton, amig az egyik felük megbarnul. Forditsuk meg a gombócokat és még 1 percig süssük, hogy a másik felük is megbarnuljon.

3. Keverjük hozzá a „B” hozzávalókat, majd öntsük rá az összekevert „C” hozzávalókat, fedjük be és 3 percig főzzük erős fokozaton.

4. Jól keverjük össze és forrón tálaljuk rizzsel.

vissza