Mexiko
Egytál
Mexikói egytál
Hozzávalók:
1 bögre kockára vágott hagyma
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek olivaolaj
3 bögre főtt csirke v. pulykahús kockára vágva
3,5 dkg taco fűszer mix
40 dkg kockára vágott konzerv paradicsom a levével együtt
42 dkg feketebab konzerv leszűrve
25 dkg kukoricakonzerv
12 dkg kockára vágott zöld chili konzerv
1 bögre csirkehúslé
fél ek kukoricakeményítő
Elkészítés:
Az olajon párolja meg a hagymát és a fokhagymát. Adja hozzá
a csirkét, a taco-t, a paradicsomot, a babot, a kukoricát és a
chilit. Keverje össze a húslevest a keményítővel, majd adja
az előzőekhez. Forralja fel. Lassú tűzön főzze 15 percig,
néha kavarja meg. Kukoricakenyérrel tálalja.
Huevos Rancheros
Hozzávalók:
50 dkg babkonzerv
35 dkg füstölt baromfi kolbász (lehet rendes kolbász is)
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 nagy tojás
fél bögre paradicsomos salsa szósz
1 érett avokádó
fél bögre összetört kecskesajt v. feta
olivaolaj
ecet (lehet borecet is)
2 tortilla lap
Elkészítés:
Pucolja meg és törje össze a fokhagymát. A hagymát vágja
apróra. A babkonzerv levét szűrje le és tegye félre.
Forrósítson fel néhány evőkanál olivaolajat, tegye bele a
hagymát, egy csipet sót, párolja meg a hagymát. Adja hozzá a
fokhagymát és pirítsa még pár percig. Adja hozzá a babot
és a félretett lé 1/4-ét. Jól keverje össze és lassú
tűzön főzze.
Amíg a bab fő, hámozza meg a kolbászt és tördelje egy
serpenyőbe és pirítsa meg.
Amikor a bab a lé egy részét elfőtte adjon hozzá egy kevés
ecetet és borsot. Ezután krumplinyomóval törje össze a babot.
Nem kell, hogy síma püré állagú legyen, lehet kicsit darabos.
A babot és a kolbászt öntse egy serpenyőbe, keverje össze,
fedje le és tegye félre.
A négy tojásból csináljon tükörtojást úgy, hogy a
sárgája folyós maradjon.
Miközben készül a tükörtojás, a tortilla lapokat mindkét
oldalukon pirítsa meg egy serpenyőben. A lapokra először a
kolbászos-babos keveréket halmozza, majd fedje be ezt 2-2
tükörtojással, öntsön rá salsa szószt, morzsoljon rá
sajtot. Az avokádót vágja ketté, magozza ki és pucolja meg.
Mindkét felet vágja cikkekre úgy, hogy a csücsküknél a
ciccek összeérjenek. Legyező alakban nyissa ki őket és
mindkét tortillára helyezzen egy legyezőt. Az avokádó
tetejére halmozzon még egy kis salsát és díszítse
korianderrel (ha van otthon).
Amikor megvágja a tortillát, a tojások sárgája szétfolyik
és az egészet beborítja.
Mexikói csokoládés
csirke
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 5 dkg mazsola
- 1 hegyes erős paprika
- 5 dkg mandula
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- őrölt fahéj
A csokoládémártáshoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- fél fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom,
- 3 szárított chili (cseresznyepaprika)
- 5 dkg mogyoróvaj
- 5 dl tyúkhúsleves
- 5 dkg kukoricaliszt
- 2 evőkanál kukoricacsíraolaj
- 1 evőkanál szezámmag
- só
- cukor
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
- bors
Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet vékonyra kiveregetjük, megkenjük a
sóval és borssal elkevert vajjal, majd meghintjük a
beáztatott mazsolával, az apróra vágott hegyes erős
paprikával. Összetekercseljük, hústűvel megtűzzük, kívül
sóval, őrölt fahéjjal fűszerezzük. Kivajazott tűzálló
tálba fektetjük, fóliával lefedjük és 30 percig sütjük. A
fóliát levéve, 10 perc alatt megpirítjuk.
Közben elkészítjük a mártást. Megforrósított olajon
üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott
fokhagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, apróra vágott
paradicsomot. Beletördeljük a csokoládét. Mogyoróvajjal,
chilivel, szezámmaggal, sóval, cukorral, őrölt fahéjjal és
szegfűszeggel, borssal fűszerezzük. Meghintjük a
kukoricaliszttel. Felöntjük a levessel és összefőzzük. A
csirkét rizságyon tálaljuk és leöntjük a
csokoládémártással.
Mexikói csirke
Hozzávalók:
4 személyre:
- 1 db csirke kb. 1200 g
- 50 g paradicsompüré
- 150 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g zöldborsó
- 10-15 szem olívabogyó
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 db babérlevél
- 2 dl fehérbor
- só
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott csirkét feldaraboljuk, máját,
zúzáját is hozzávesszük. A hagymát finomra vágjuk, a
fokhagymát összezúzzuk. Felhevített olajon megfonnyasztjuk a
hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, összekeverjük, és
rátesszük a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, fedő alatt,
lassú tűzön időnként megrázogatjuk az edényt, és mindig
egy kevés vizet öntünk alá, félig puhára pároljuk,
hozzáadjuk a mokkáskanál őrölt fahéjat, babérlevelet,
olívabogyókat és zöldborsót. Felengedjük a 2 dl
fehérborral, és fedő alatt készre főzzük. Köretnek párolt
rizst adunk.
Mexikói korianderes
csirke
Hozzávalók:
4 személyre:
- 600 g csirkemellfilé
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- só
- bors
- 4 ek finomra vágott korianderzöld
Elkészítés:
A csirkét kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és
apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon üvegesre
pároljuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a csirkét. 5 - 10
perces állandó kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a korianderzöldet.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Mexikói paprikás tál
Hozzávalók:
4 személyre:
- 500 g sertés szűzpecsenye
- fél tk. Tabasco mártás
- 250 g kukorica (konzerv)
- 60 g hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200-200 g piros és zöld húsú paprika
- 1 ek. olivaolaj
- 4 ek. mexikói salsa
- 2 ek. limett lé
- 125 ml sör
- só
- bors
- 2 ágacska kakukkfű
Elkészítés:
A húst hideg vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a
nedvességet, vékony szeletekre vágjuk és Tabasco-val
fűszerezzük. A kukoricát szűrőben lecsepegtetjük.
Megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
A paprikár félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és csíkokra,
vagy rombusz alakúra vágjuk. A serpenyőben felhevített olajon
előbb megpirítjuk kissé a húst, majd hozzáadjuk a hagymát,
a fokhagymát és a paprikát. Az egészet kb. 4 percig sütjük.
Közben a mexikói salsát elkeverjük a limett lével és a
sörrel, majd a kukoricával együtt a zöldséges húshoz
keverjük, és még 2 percig pároljuk. Az ételt sóval és
borssal jól megfűszerezzük. A kakukkfüvet leöblítjük,
szárazra rázzuk, és a lecsipkedett levelét tálalás előtt a
paprikás tálra szórjuk. Ízlés szerint kukoricacsipszet, vagy
parasztkenyeret kínálunk mellé.
Pikánsabb lesz a fogás, ha kimagozott, apróra vágott chili
paprikát is teszünk bele!
Paprikás tortilla
Hozzávalók:
4 személyre:
- 50 dkg burgonya
- 3 evokanál olaj
- 13 dkg gépsonka egyben
- 1 piros paprika
- 5 tojás
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfozzük. Meghámozzuk és kb. 8 mm-es
szeletekre vágjuk. Az olajat serpenyoben felforrósítjuk, az
apró kockákra vágott sonkát és a burgonyát 2-3 percig
pirítjuk benne.
2. A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk. A
háromnegyedét az olajban megpirítjuk.
3. A tojást, a sóval, borssal fölverjük. A fokhagymát
megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk. A keveréket a
serpenyobe öntjük, 6-7 percig a burgonyával-sonkával
összekeverve sütjük.
4. A serpenyot még egy percre a forró sütobe tesszük, míg a
tortilla megszilárdul. A tetejére szórjuk a maradék
paprikakockákat.
Tipp: A tortilla ideális lehetoség a maradékok
felhasználására. A sonka helyett szalámi vagy darált hús, a
paprika helyett bármilyen más zöldség is felhasználható.
Revoltillo de Acapulco (Zöldséges
pulyka sültburgonyával)
Hozzávalók:
4 személyre:
- 50 dkg pulyka felsőcomb-filé
- 50 dkg zöldségkeverék (zöldbab, kukorica, zöldborsó)
- 4 tojás
- 80 dkg burgonya
- olaj
- hagyma
- fűszerek
Elkészítés:
Olajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a
felkockázott, vagy csíkokra vágott pulykahúst. Ízlés
szerint fűszerezzük, majd hozzákeverjük az előzőleg
megpárolt zöldségkeveréket, és a tojásokat. Összesütjük,
majd sültburgonyára tálaljuk. Díszítéshez petrezselymet
használunk.
Tortilla
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 ek olaj
- 1 tk só
- 1/2 cs sütőpor
- víz
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és
az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve
15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a
tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra
kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket
kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs,
akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük,
amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a
másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.
Tipp: Ha többet készítünk, le is fagyaszthatjuk.
Használhatjuk mártogatósként, de megtölthetjük mexikói
fűszerezésű hússal is.
Tortilla de pasta con pina
(Ananászos, marhahúsos sült tészta)
Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg ananász
- 50 dkg makaróni tészta
- 40 dkg főtt, darált marhahús
- 4 db tojás
- 15 dkg sűrített paradicsom
- só
- cukor
- bors
- oregánó
- reszelt sajt a díszítéshez
Elkészítés:
A sűrített paradicsomból vízzel átfőzve, fűszerezve
paradicsommártást készítünk. Megfőzzük a tésztát. Nagy
serpenyőben, vagy sütőben a főtt tésztát, a 4 tojást, a
főtt marhahúst, az ananászdarabok felét, kevés ananászlevet
és a mártást összesütjük. Fűszer sóval ízesíthetjük,
tálaláskor a maradék ananásszal és reszelt sajttal
díszítjük.
Tortilla sonkával,
gombával töltve
Hozzávalók:
4 személyre:
- 3 db tojás
- 8 dl tej
- 30 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg pirított gomba
- 20 dkg kockára vágott sonka
- sajt
- fűszerek
Elkészítés:
Tortilla készítése:
A tojást, a tejet, és a kukoricalisztet pici sóval
összekeverjük, palacsintasütőben 3-4 mm vastagságú
lepényeket sütünk.
Töltelék:
A sonkát és a gombát besamell mártással összemelegítjük.
A lepényeket félbehajtva betöltjük a töltelékkel, a
tetejét
vékonyan megkenjük mártással. Meghintjük reszelt sajttal,
majd forró sütőben arany barnára sütjük. Petrezselyemmel
díszítjük.
Hal ételek
Hal taco salsa-val
Hozzávalók:
6 személyre:
- 700 g keméy fehér húsú hal filé
- 2 db paprika; 1 piros, 1 zöld
- 1 db hagyma
- 200 g reszelt sajt
- puha torillák
- oliva olaj
- cajun fűszer
Paradicsom salsa:
- 1 dl darabolt konzerv paradicsom
- 4 ek. csípős taco szósz
- só
- bors
- ketchup
Elkészítés:
Szeljük a paprikát és a hagymát vékony csíkokra. Vágjuk a
halat kockákra és keverjük hozzá a cajun fűszert.
Serpenyőben süssük a halat 2-3 percig, majd adjuk hozzá a
zöldségeket.
Tortillában tálaljuk salsa-val és reszelt sajttal
Hallal töltött tortilla
Hozzávalók:
4 személyre (8 darab):
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1/2 kg tetszés szerinti halfilé
- 5 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál szárított oregánó
- 3 evőkanál citromlé
- 8 tortilla
Elkészítés:
Előkészítés:
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A halfilék mindkét
oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
Elkészítés:
Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megkapatjuk benne a
hagymát, hozzáadjuk a halat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk az
oregánót és a citromlét, folyamatosan kevergetjük egy
fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabokra töredezzen a hal.
Félrehúzzuk. A tortillákat megtöltjük a halas töltelékkel,
és szorosan feltekerjük. Ha szükséges használhatunk
fogpiszkálókat a rögzítésükhöz. A maradék olajat
felforrósítjuk, és közepes lángon aranybarnára és
ropogósra sütjük benne a tortillákat.
Salátát, sajtot és csípős szószt adhatunk mellé.
Saláta
Mexikói csirkesaláta
Hozzávalók:
4 személyre:
- 600 g csirkemellfilé
- 2 db citrom leve
- 50 ml olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- 125 ml csirkehúsleves
- 1 db fejes saláta
- 4 szál korianderág
- 8 db tortilla
- só
A szószhoz:
- 1 db avokádó
- 1 db citrom leve
- 1 db felkockázott paradicsom
- 40 ml olaj
- 2 db vöröshagyma
- 2 ek. apróra vágott korianderlevél
- pirospaprika
- só
Elkészítés:
A kettévágott, kimagozott avokádót a citromlével, a
felkockázott paradicsommal, az olajjal, a finomra vágott
hagymával, korianderrel és ízlés szerint pirospaprikával
simára turmixoljuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk. A
csirkemellet 25 mm-es szeletekre vágjuk, és a citromlével
meglocsoljuk. Az olajat serpenyőben megmelegítjük,
beletesszük a zúzott fokhagymát, megpároljuk, hozzáadjuk a
csirkét megpirítjuk, majd előmelegített tányérra tesszük,
és alufóliával betakarjuk. A serpenyőből az olajat
kiöntjük, helyére öntjük a levest, felforrósítjuk, közben
fakanállal felkaparjuk az aljára sült húsdarabkákat. Addig
főzzük a levest, míg az 1/3-ra sűrűsödik. Sóval
ízesítjük, és pirospaprikát szórunk bele. A
salátaleveleket alaposan megmossuk, szárazra rázzuk,
tányérokra rakjuk, rátesszük a húst, és az avokádós
szósszal valamint a levessel meglocsoljuk. Citromszeletekkel és
korianderrel díszítjük.
Koktél
Mexikói forró
csokoládé
Hozzávalók:
4 pohárhoz:
- 11 dkg étcsokoládé
- 9 dl tej
- 1 db fahéj (egész)
- 2 szem szegfűszeg
- 1 kk mandulakivonat
Elkészítés:
A tejet a fűszerekkel együtt lassú tűzön felforraljuk, majd
beleaprítjuk az étcsokoládét, és folyamatos kevergetés
mellett addig főzzük, amíg a csokoládé teljesen fel nem
olvad.
A csokoládés tejhez hozzáadjuk a mandulakivonatot, habverővel
alaposan összekverjük, majd azonnal - hőálló poharakban -
szervírozzuk.
Mexikói kávé
Hozzávalók:
- 1 bárkanál cukor
- 2 cl Kahlúa
- 2 cl Jamaica rum
- forró fekete kávé
- tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
Az alapanyagokat tuzhelyen melegítsük meg, keverjük meg és
forró feketekávéval öntsük fel. Tejszínhabbal a tetején
tálaljuk.
Tequila Sunrise
Hozzávalók:
- 5cl Camino Real Tequila
- 2 dl narancslé (100%)
- 1 cl limelé vagy limegerezd
- 1 öntet grenadine szirup
Elkészítés:
A tequilát, a narancslevet és a limelét Long drink pohárba
vagy tulipán pohárba jégre töltjük, összekeverjük, majd
hozzáöntjük a grenadint, ami leszáll a pohár aljára, kissé
felkeverjük.
Díszítése:
Valamilyen narancsdísz (Pl: narancsgerezd, ananászlevél,
koktélcseresznye) + szívószál.