Mexiko



Egytál



Mexikói egytál


Hozzávalók:
1 bögre kockára vágott hagyma
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek olivaolaj
3 bögre főtt csirke v. pulykahús kockára vágva
3,5 dkg taco fűszer mix
40 dkg kockára vágott konzerv paradicsom a levével együtt
42 dkg feketebab konzerv leszűrve
25 dkg kukoricakonzerv
12 dkg kockára vágott zöld chili konzerv
1 bögre csirkehúslé
fél ek kukoricakeményítő

Elkészítés:
Az olajon párolja meg a hagymát és a fokhagymát. Adja hozzá a csirkét, a taco-t, a paradicsomot, a babot, a kukoricát és a chilit. Keverje össze a húslevest a keményítővel, majd adja az előzőekhez. Forralja fel. Lassú tűzön főzze 15 percig, néha kavarja meg. Kukoricakenyérrel tálalja.



Huevos Rancheros


Hozzávalók:
50 dkg babkonzerv
35 dkg füstölt baromfi kolbász (lehet rendes kolbász is)
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 nagy tojás
fél bögre paradicsomos salsa szósz
1 érett avokádó
fél bögre összetört kecskesajt v. feta
olivaolaj
ecet (lehet borecet is)
2 tortilla lap

Elkészítés:
Pucolja meg és törje össze a fokhagymát. A hagymát vágja apróra. A babkonzerv levét szűrje le és tegye félre. Forrósítson fel néhány evőkanál olivaolajat, tegye bele a hagymát, egy csipet sót, párolja meg a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát és pirítsa még pár percig. Adja hozzá a babot és a félretett lé 1/4-ét. Jól keverje össze és lassú tűzön főzze.

Amíg a bab fő, hámozza meg a kolbászt és tördelje egy serpenyőbe és pirítsa meg.

Amikor a bab a lé egy részét elfőtte adjon hozzá egy kevés ecetet és borsot. Ezután krumplinyomóval törje össze a babot. Nem kell, hogy síma püré állagú legyen, lehet kicsit darabos. A babot és a kolbászt öntse egy serpenyőbe, keverje össze, fedje le és tegye félre.

A négy tojásból csináljon tükörtojást úgy, hogy a sárgája folyós maradjon.

Miközben készül a tükörtojás, a tortilla lapokat mindkét oldalukon pirítsa meg egy serpenyőben. A lapokra először a kolbászos-babos keveréket halmozza, majd fedje be ezt 2-2 tükörtojással, öntsön rá salsa szószt, morzsoljon rá sajtot. Az avokádót vágja ketté, magozza ki és pucolja meg. Mindkét felet vágja cikkekre úgy, hogy a csücsküknél a ciccek összeérjenek. Legyező alakban nyissa ki őket és mindkét tortillára helyezzen egy legyezőt. Az avokádó tetejére halmozzon még egy kis salsát és díszítse korianderrel (ha van otthon).

Amikor megvágja a tortillát, a tojások sárgája szétfolyik és az egészet beborítja.



Mexikói csokoládés csirke




Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 5 dkg mazsola
- 1 hegyes erős paprika
- 5 dkg mandula
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- őrölt fahéj

A csokoládémártáshoz:

- 5 dkg étcsokoládé
- fél fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom,
- 3 szárított chili (cseresznyepaprika)
- 5 dkg mogyoróvaj
- 5 dl tyúkhúsleves
- 5 dkg kukoricaliszt
- 2 evőkanál kukoricacsíraolaj
- 1 evőkanál szezámmag
- só
- cukor
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
- bors

Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet vékonyra kiveregetjük, megkenjük a sóval és borssal elkevert vajjal, majd meghintjük a beáztatott mazsolával, az apróra vágott hegyes erős paprikával. Összetekercseljük, hústűvel megtűzzük, kívül sóval, őrölt fahéjjal fűszerezzük. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük, fóliával lefedjük és 30 percig sütjük. A fóliát levéve, 10 perc alatt megpirítjuk.
Közben elkészítjük a mártást. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, apróra vágott paradicsomot. Beletördeljük a csokoládét. Mogyoróvajjal, chilivel, szezámmaggal, sóval, cukorral, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, borssal fűszerezzük. Meghintjük a kukoricaliszttel. Felöntjük a levessel és összefőzzük. A csirkét rizságyon tálaljuk és leöntjük a csokoládémártással.

Mexikói csirke




Hozzávalók:
4 személyre:

- 1 db csirke kb. 1200 g
- 50 g paradicsompüré
- 150 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g zöldborsó
- 10-15 szem olívabogyó
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 db babérlevél
- 2 dl fehérbor
- só

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott csirkét feldaraboljuk, máját, zúzáját is hozzávesszük. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, összekeverjük, és rátesszük a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, fedő alatt, lassú tűzön időnként megrázogatjuk az edényt, és mindig egy kevés vizet öntünk alá, félig puhára pároljuk, hozzáadjuk a mokkáskanál őrölt fahéjat, babérlevelet, olívabogyókat és zöldborsót. Felengedjük a 2 dl fehérborral, és fedő alatt készre főzzük. Köretnek párolt rizst adunk.

Mexikói korianderes csirke


Hozzávalók:
4 személyre:

- 600 g csirkemellfilé
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- só
- bors
- 4 ek finomra vágott korianderzöld

Elkészítés:
A csirkét kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a csirkét. 5 - 10 perces állandó kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a korianderzöldet. Párolt rizzsel tálaljuk.


Mexikói paprikás tál


Hozzávalók:
4 személyre:

- 500 g sertés szűzpecsenye
- fél tk. Tabasco mártás
- 250 g kukorica (konzerv)
- 60 g hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200-200 g piros és zöld húsú paprika
- 1 ek. olivaolaj
- 4 ek. mexikói salsa
- 2 ek. limett lé
- 125 ml sör
- só
- bors
- 2 ágacska kakukkfű

Elkészítés:
A húst hideg vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, vékony szeletekre vágjuk és Tabasco-val fűszerezzük. A kukoricát szűrőben lecsepegtetjük. Megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A paprikár félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és csíkokra, vagy rombusz alakúra vágjuk. A serpenyőben felhevített olajon előbb megpirítjuk kissé a húst, majd hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Az egészet kb. 4 percig sütjük. Közben a mexikói salsát elkeverjük a limett lével és a sörrel, majd a kukoricával együtt a zöldséges húshoz keverjük, és még 2 percig pároljuk. Az ételt sóval és borssal jól megfűszerezzük. A kakukkfüvet leöblítjük, szárazra rázzuk, és a lecsipkedett levelét tálalás előtt a paprikás tálra szórjuk. Ízlés szerint kukoricacsipszet, vagy parasztkenyeret kínálunk mellé.
Pikánsabb lesz a fogás, ha kimagozott, apróra vágott chili paprikát is teszünk bele!



Paprikás tortilla


Hozzávalók:
4 személyre:

- 50 dkg burgonya
- 3 evokanál olaj
- 13 dkg gépsonka egyben
- 1 piros paprika
- 5 tojás
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfozzük. Meghámozzuk és kb. 8 mm-es szeletekre vágjuk. Az olajat serpenyoben felforrósítjuk, az apró kockákra vágott sonkát és a burgonyát 2-3 percig pirítjuk benne.

2. A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk. A háromnegyedét az olajban megpirítjuk.

3. A tojást, a sóval, borssal fölverjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk. A keveréket a serpenyobe öntjük, 6-7 percig a burgonyával-sonkával összekeverve sütjük.

4. A serpenyot még egy percre a forró sütobe tesszük, míg a tortilla megszilárdul. A tetejére szórjuk a maradék paprikakockákat.

Tipp: A tortilla ideális lehetoség a maradékok felhasználására. A sonka helyett szalámi vagy darált hús, a paprika helyett bármilyen más zöldség is felhasználható.

Revoltillo de Acapulco (Zöldséges pulyka sültburgonyával)


Hozzávalók:
4 személyre:

- 50 dkg pulyka felsőcomb-filé
- 50 dkg zöldségkeverék (zöldbab, kukorica, zöldborsó)
- 4 tojás
- 80 dkg burgonya
- olaj
- hagyma
- fűszerek

Elkészítés:
Olajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott, vagy csíkokra vágott pulykahúst. Ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzákeverjük az előzőleg megpárolt zöldségkeveréket, és a tojásokat. Összesütjük, majd sültburgonyára tálaljuk. Díszítéshez petrezselymet használunk.


Tortilla


Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 ek olaj
- 1 tk só
- 1/2 cs sütőpor
- víz

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.


Tipp: Ha többet készítünk, le is fagyaszthatjuk. Használhatjuk mártogatósként, de megtölthetjük mexikói fűszerezésű hússal is.


Tortilla de pasta con pina (Ananászos, marhahúsos sült tészta)


Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:

- 30 dkg ananász
- 50 dkg makaróni tészta
- 40 dkg főtt, darált marhahús
- 4 db tojás
- 15 dkg sűrített paradicsom
- só
- cukor
- bors
- oregánó
- reszelt sajt a díszítéshez

Elkészítés:
A sűrített paradicsomból vízzel átfőzve, fűszerezve paradicsommártást készítünk. Megfőzzük a tésztát. Nagy serpenyőben, vagy sütőben a főtt tésztát, a 4 tojást, a főtt marhahúst, az ananászdarabok felét, kevés ananászlevet és a mártást összesütjük. Fűszer sóval ízesíthetjük, tálaláskor a maradék ananásszal és reszelt sajttal díszítjük.

Tortilla sonkával, gombával töltve


Hozzávalók:
4 személyre:

- 3 db tojás
- 8 dl tej
- 30 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg pirított gomba
- 20 dkg kockára vágott sonka
- sajt
- fűszerek

Elkészítés:
Tortilla készítése:

A tojást, a tejet, és a kukoricalisztet pici sóval összekeverjük, palacsintasütőben 3-4 mm vastagságú lepényeket sütünk.

Töltelék:

A sonkát és a gombát besamell mártással összemelegítjük. A lepényeket félbehajtva betöltjük a töltelékkel, a tetejét
vékonyan megkenjük mártással. Meghintjük reszelt sajttal, majd forró sütőben arany barnára sütjük. Petrezselyemmel díszítjük.


Hal ételek


Hal taco salsa-val


Hozzávalók:
6 személyre:

- 700 g keméy fehér húsú hal filé
- 2 db paprika; 1 piros, 1 zöld
- 1 db hagyma
- 200 g reszelt sajt
- puha torillák
- oliva olaj
- cajun fűszer

Paradicsom salsa:

- 1 dl darabolt konzerv paradicsom
- 4 ek. csípős taco szósz
- só
- bors
- ketchup

Elkészítés:
Szeljük a paprikát és a hagymát vékony csíkokra. Vágjuk a halat kockákra és keverjük hozzá a cajun fűszert. Serpenyőben süssük a halat 2-3 percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket.

Tortillában tálaljuk salsa-val és reszelt sajttal


Hallal töltött tortilla


Hozzávalók:
4 személyre (8 darab):

- 1 kis fej vöröshagyma
- 1/2 kg tetszés szerinti halfilé
- 5 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál szárított oregánó
- 3 evőkanál citromlé
- 8 tortilla

Elkészítés:
Előkészítés:

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A halfilék mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.

Elkészítés:

Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megkapatjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a halat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk az oregánót és a citromlét, folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabokra töredezzen a hal. Félrehúzzuk. A tortillákat megtöltjük a halas töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Ha szükséges használhatunk fogpiszkálókat a rögzítésükhöz. A maradék olajat felforrósítjuk, és közepes lángon aranybarnára és ropogósra sütjük benne a tortillákat.
Salátát, sajtot és csípős szószt adhatunk mellé.


Saláta


Mexikói csirkesaláta


Hozzávalók:
4 személyre:

- 600 g csirkemellfilé
- 2 db citrom leve
- 50 ml olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- 125 ml csirkehúsleves
- 1 db fejes saláta
- 4 szál korianderág
- 8 db tortilla
- só

A szószhoz:

- 1 db avokádó
- 1 db citrom leve
- 1 db felkockázott paradicsom
- 40 ml olaj
- 2 db vöröshagyma
- 2 ek. apróra vágott korianderlevél
- pirospaprika
- só

Elkészítés:
A kettévágott, kimagozott avokádót a citromlével, a felkockázott paradicsommal, az olajjal, a finomra vágott hagymával, korianderrel és ízlés szerint pirospaprikával simára turmixoljuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk. A csirkemellet 25 mm-es szeletekre vágjuk, és a citromlével meglocsoljuk. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, megpároljuk, hozzáadjuk a csirkét megpirítjuk, majd előmelegített tányérra tesszük, és alufóliával betakarjuk. A serpenyőből az olajat kiöntjük, helyére öntjük a levest, felforrósítjuk, közben fakanállal felkaparjuk az aljára sült húsdarabkákat. Addig főzzük a levest, míg az 1/3-ra sűrűsödik. Sóval ízesítjük, és pirospaprikát szórunk bele. A salátaleveleket alaposan megmossuk, szárazra rázzuk, tányérokra rakjuk, rátesszük a húst, és az avokádós szósszal valamint a levessel meglocsoljuk. Citromszeletekkel és korianderrel díszítjük.


Koktél


Mexikói forró csokoládé


Hozzávalók:
4 pohárhoz:

- 11 dkg étcsokoládé
- 9 dl tej
- 1 db fahéj (egész)
- 2 szem szegfűszeg
- 1 kk mandulakivonat

Elkészítés:
A tejet a fűszerekkel együtt lassú tűzön felforraljuk, majd beleaprítjuk az étcsokoládét, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad.

A csokoládés tejhez hozzáadjuk a mandulakivonatot, habverővel alaposan összekverjük, majd azonnal - hőálló poharakban - szervírozzuk.


Mexikói kávé


Hozzávalók:
- 1 bárkanál cukor
- 2 cl Kahlúa
- 2 cl Jamaica rum
- forró fekete kávé
- tejszínhab a tetejére

Elkészítés:
Az alapanyagokat tuzhelyen melegítsük meg, keverjük meg és forró feketekávéval öntsük fel. Tejszínhabbal a tetején tálaljuk.


Tequila Sunrise


Hozzávalók:
- 5cl Camino Real Tequila
- 2 dl narancslé (100%)
- 1 cl limelé vagy limegerezd
- 1 öntet grenadine szirup

Elkészítés:
A tequilát, a narancslevet és a limelét Long drink pohárba vagy tulipán pohárba jégre töltjük, összekeverjük, majd hozzáöntjük a grenadint, ami leszáll a pohár aljára, kissé felkeverjük.

Díszítése:

Valamilyen narancsdísz (Pl: narancsgerezd, ananászlevél, koktélcseresznye) + szívószál.


Vissza