Receptek
Bajor húsleves
Hozzávalók:
60 dkg marhafartő vagy hátszín,
25 dkg marhacsont,
2 sárgarépa,
2 petrezselyemgyökér,
1 kis hagyma,
kis darab marhamáj és -lép,
2 l víz (egy személyre 1/4 l levest számítva),
1 evőkanál só
A májgombóchoz:
15 dkg marhamáj,
1 kis hagyma,
4 dkg zsír,
1 tojás,
2 zsemle,
kevés tej,
petrezselyem,
só,
bors,
majoránna,
1 gerezd fokhagyma,
7 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése: A húst hideg vízzel leöblítjük – nem
lemossuk –, rostjait húskalapáccsal óvatosan lazítjuk, így
hamarabb megpuhul, a csonttal, a májjal, a léppel, a hagymával,
amin rajtahagyjuk az alsó, barna héját, hideg vízben, lassú
tűzön, félig lefedett fazékban feltesszük főni. Másfél
óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott
zöldségeket. Ha elég nagy a fazék, a habja nem fut ki,
főzés közben csaknem teljesen feloldódik. Ami a végén a
tetején marad, azt lefölözzük. Körülbelül három órát
főzzük. Közben elkészítjük a májgombócot.
A májat az erektől megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy
ledaráljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát forró
zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a finomra vágott
petrezselymet. Levesszük a tűzről, amikor kihűlt, hozzáadjuk
a májhoz. Sózzuk, borssal, majoránnával fűszerezzük,
hozzátesszük a tejbe áztatott, jól kicsavart zsemléket, a
tojást, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, végül a
zsemlemorzsát. Egy darabig pihentetjük, vízbe mártott kézzel
kis gombócokat formálunk belőle, s nagyságuktól függően
tíz-tizenöt perc alatt megfőzzük a húslevesben, amivel
együtt forrón tálaljuk.
Frankfurti saláta
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
1 tyúkhúsleveskocka,
1 evőkanál reszelt hagyma,
1 púpozott evőkanál finomra vágott petrezselyem és
metélőhagyma (elvegyítve),
1,5 dl majonéz,
4 pár virsli,
8 csemegeuborka
Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott burgonyát
forró vízben néhány percig főzzük, ügyelve arra, hogy ne
puhuljon meg túlságosan. Levesszük a tűzről, a levéből
másfél dl-ben feloldjuk a leveskockát. Óvatosan
visszatesszük a burgonyakockákat a serpenyőbe, ráöntjük a
húslevest. Hozzáadjuk a reszelt hagymát, a petrezselyem- és
metélőhagyma-keveréket, lehűtjük, s néhány órát –
legjobb, ha egész éjszakát – állni hagyjuk. Bő forró
vízben, lefedett edényben megfőzzük a virsliket, amelyeket a
tűzről levéve lecsurgatunk, majonézzel leöntött
burgonyasalátára teszünk, a tálat csemegeuborkával
díszítjük, amit úgy vágunk szeletekre, hogy a vége egyben
maradjon, a szeleteket legyező alakura nyitjuk.
Csőben sült spárga
Hozzávalók:
80 dkg spárga,
2 evőkanál olaj,
1 kávéskanál citromlé,
só,
kevés cukor,
20 dkg főtt sonka,
2 dkg vaj,
5 dkg parmezán sajt,
1 dl tejföl
Elkészítése: A megtisztított spárgát egy evőkanál olajjal,
citromlével, sóval, kevés cukorral megfőzzük, a levét
lecsurgatjuk, olajjal jól kikent tűzálló tálba tesszük.
Erre rakunk egy sor főtt, vékonyra szeletelt sonkát, kevés
reszelt sajtot, vajforgácsokat, erre jön egy sor spárga, majd
megint sonka. Az utolsó réteg spárgát megszórjuk sajttal,
meglocsoljuk tejföllel, és sütőben közepes lángon
megsütjük úgy, hogy a teteje aranybarnára piruljon.
Kék ponty
Hozzávalók:
1 kg ponty
A lé főzéséhez:
1 l víz,
2 evőkanál só,
1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 babérlevél,
2-3 szem bors,
0,5 dl ecet,
1 dl fehér bor,
5 dkg vaj
Elkészítése: A vizet a megtisztított zöldségekkel és a
fűszerekkel felforraljuk, leöntjük a lével a lepikkelyezett,
kibelezett, egészben hagyott halat úgy, hogy a lé teljesen
elfedje. Így pároljuk tizenöt percig, vagy addig, míg kék
színt nem kap. Megolvasztott vajjal leöntjük, sós, főtt
burgonyával tálaljuk.
Eisbein (főtt csülök)
Hozzávalók:
2 mellső sertéscsülök,
1 evőkanál olaj,
2 fej hagyma,
só,
köménymag
Elkészítése: A megtisztított, jól megmosott csülköket
megsózzuk, majd az evőkanál olajjal, kevés vízzel
kuktafazékban köménymaggal, a megtisztított, egészben
hagyott hagymával negyven percig pároljuk. Sós burgonyával
tálaljuk.
Stuttgarti marhasült
Hozzávalók:
4 szelet (60 dkg) rostélyos,
6 dkg füstölt szalonna,
5 dkg zsír,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1-2 szardella (ringli),
1 ecetes uborka,
1 kávéskanál kapribogyó,
fél citrom leve és megreszelt héja,
1 evőkanál liszt,
2 dl húsleves (1 leveskockából),
1,5 dl tejföl,
só,
bors
Elkészítése: A hússzeletek rostjait húskalapáccsal
meglazítjuk, a szeleteket megsózzuk-borsozzuk, vékony
szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Felhevítjük a zsírt,
megforgatjuk benne a húst, kivesszük, s ugyanabban a zsírban
megpároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát és
petrezselymet, a darabokra vágott szardellát (ringlit) és
ecetes uborkát, az ugyancsak feldarabolt kapribogyókat, a
reszelt citromhéjat, liszttel meghintjük, hozzáöntjük a
húslevest, visszatesszük, és puhára pároljuk a
rostélyosszeleteket. Tálalás előtt a mártást ecettel,
citromlével, tejföllel ízesíthetjük. Sós burgonyát és
rizst kínálunk hozzá.
Kasseli sertésborda
Hozzávalók (6 személyre):
6 szelet körülbelül 1 cm vastag sertésborda,
6 dkg sertészsír,
2 fej hagyma,
1-2 kávéskanál szárított rozmaring,
1 gerezd fokhagyma,
kevés só,
bors,
2,5 dl száraz fehér bor,
ugyanannyi víz
A mártáshoz:
2 evőkanál liszt,
1,5 dl fehér bor,
1 dl víz,
1 dl tej,
1 evőkanál mustár,
2 evőkanál kristálycukor,
3/4 kávéskanál rozmaring,
só,
bors
Öblös serpenyőben felhevítjük a zsírt, megfonnyasztjuk
benne a megtisztított, szeletekre vágott hagymát. Kivesszük,
félretesszük, a sertésszeleteket kettesével vagy hármasával
mindkét oldalukon megpirítjuk. A zsírt kiöntjük a
serpenyőből, a sertésszeleteket benthagyjuk, rájuk tesszük a
megfonnyasztott hagymát, a rozmaringot, a megtisztított,
szétnyomott fokhagymát. Megsózzuk-borsozzuk, ráöntjük a
negyed liter bort, a serpenyőt felfedjük, s a bordákat meg-megforgatva
addig pároljuk (kb. másfél órát), amíg a hús fel nem
szívja a folyadékot. Lassan fel-felöntve vízzel tovább
pároljuk, míg a szeletek meg nem puhulnak. Akkor áttesszük
előmelegített tálra, és fóliával lefedve melegen tartjuk. A
serpenyőben maradt lében elkeverjük a lisztet, hozzáöntünk
egy-egy dl bort és vizet, végül a tejet, s addig kevergetjük,
amíg sima mártást nem kapunk. A mustárt cukorral és a
megmaradt fél dl borral elvegyítjük, s belekeverjük a
mártásba. Hozzáadjuk a rozmaringot, kívánság szerint
ízesítjük. Kevés mártással meglocsoljuk a hússzeleteket, a
többit előmelegített mártásos csészében a hús mellé
tálaljuk. Főtt rizst, sült burgonyát, sós vízben főtt
brokkolit kínálhatunk hozzá.
Borjújava Holstein módra
Hozzávalók:
4 szelet (60 dkg) borjúdió,
kevés vaj,
4 tojás,
4 ringli,
liszt,
só
A sütéshez:
olaj
A körethez:
40 dkg burgonya,
vegyes saláta
Elkészítése: A hússzeleteket natúr lesütjük, a zsírt
leöntve kevés vajat morzsolunk el rajtuk, fedő alatt melegen
tartjuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük,
meghámozzuk, egyenletes szeletekre vágjuk, megsózzuk, és
serpenyőben kevés felhevített olajban állandóan forgatva
szép pirosra sütjük. Ugyancsak megsütünk négy
tükörtojást. A pirított burgonyát gömbölyű tál
közepére halmozzuk, a tál peremét vegyes salátával
díszítjük, a pirított burgonyára tesszük a megsütött
borjúszeleteket, megöntözzük saját vajas pecsenyelevével,
rátesszük a tükörtojásokat, s mindegyikre egy-egy ringlit
illesztünk. Forrón tálaljuk.
Marharolád
Hozzávalók:
4 szelet csont nélküli rostélyos,
8 dkg füstölt szalonna,
fél hagyma,
1 zsemle,
2-3 ecetes uborka,
6 dkg zsír,
1,5 dl húsleves (fél leveskockából),
3 dkg liszt,
1,5 dl tejföl,
só,
bors
A rostélyosszeleteket jól kiverjük, megsózzuk-borsozzuk. A
kis darabokra vágott szalonnát, a megtisztított, felszeletelt
hagymát serpenyőben üvegesre pirítjuk, a kockára vágott
zsemlével, a csíkokra vágott uborkával elosztjuk a
hússzeleteken, azokat összegöngyöljük, cérnával
átkötjük, zsírban megsütjük, kevés húslevessel
felöntjük, és puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a
roládokat kivesszük, leszedjük róluk a cérnát. A zaftot
belisztezzük, még egy kis levessel felöntjük, összefőzzük,
hozzákeverjük a tejfölt. A roládokat forró zaftban, főtt
burgonyával tálaljuk.
Sváb lencse
Hozzávalók:
35 dkg lencse,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg főtt sonka,
15 dkg főzőkolbász,
2 nagy fej hagyma,
1 nagy sárgarépa,
só,
bors,
kevés ecet,
1 csokor petrezselyem
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk, kisütjük, a
zsírjában megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott
hagymát. Ráöntjük a jól megmosott lencsét és a kockára
vágott sonkát. Megsózzuk-borsozzuk, s leöntjük annyi vízzel,
amennyi éppen ellepi. Kis lángon addig főzzük, amíg a lencse
félig megpuhul. Akkor beletesszük a megtisztított, hasábokra
vágott sárgarépát és a karikára vágott kolbászt. Amikor a
lencse puhára főtt, ecettel savanyítva, apróra vágott
petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Berlini szelet
Hozzávalók:
5 tojás,
18 dkg cukor,
18 dkg pirított mandula,
8 dkg zsemlemorzsa,
kevés vaj,
liszt
A tetejére:
málnalekvár,
tejszínhab
Elkészítése: Az öt tojássárgáját a cukorral habosra
verjük, belekeverjük a felvert tojásfehérjét, a mandulát
és a zsemlemorzsát. Vajjal kikent, kilisztezett tepsiben
megsütjük. Amikor kihűlt, megkenjük lekvárral és felvert
tejszínhabbal, és négy cm-es szeletekre vágva kínáljuk.