Receptek
Bella Italia
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg színes tortellini
10 dkg fűszeres vaj
5 szelet gépsonka
15 dkg zöld olívabogyó
15 dkg aszalt paradicsom
20 dkg téliszalámi
2 db Pizza-Baguettes (hűtőpultokban található)
Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A
tortellinit a csomagoláson olvasható utasítás szerint
kifőzzük, lecsepegtetjük.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megfuttatjuk benne a
tortelliniket. A színeket variálva hurkapálcára szúrjuk
őket. A gépsonkát feltekerjük, a roládokat, kb. 2 cm-es
darabokra vágjuk. Felváltva az olívával és az aszalt
paradicsommal hurkapálcára szúrjuk. A nyársakat tányérra
rendezzük, néhány szelet szalámit teszünk mellé. A pizzás
bagettet a csomagoláson olvasható utasítás szerint
elkészítjük, és a nyársakhoz kínáljuk.
Biscotti
Hozzávalók 50 szelethez:
175 g héjától megtisztított, aranysárgára pirított egész
mandula,
1 evőkanál őrölt koriandermag,
125 g puha vaj,
200 g kristálycukor,
2 tojás,
1 db narancs reszelt héja,
3 cl narancslikőr,
1/5 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
350 g sima liszt,
75 g durva őrlésű kukoricaliszt
Elkészítés: Elkrémesítjük a vajat és a cukrot, a 2 egész
tojással együtt habzásig keverjük, hozzáadva a narancshéjat,
a sütőport és a sót. Apránként adagolva hozzákeverünk 275
g simalisztet, az összes kukoricalisztet, a mandulát és az
őrölt koriandert. Ezután a maradék lisztet apránként
hozzáadva addig gyúrjuk, míg puha, sima állagú nem lesz. A
tésztát ezután 4 részre osztjuk, 5 cm széles, két cm magas
lapos zsúrkenyér formára gyúrjuk. Kivajazott sütőlapra
helyezzük, és langyos sütőben mintegy 35 perc alatt
aranyszínűre sütjük. Rácson 10 percig hűlni hagyjuk, majd
rézsútosan, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket
visszatesszük a sütőformába, 10 percre visszatoljuk a
sütőbe. A Biscotti akkor jó, ha a szeletek mindkét oldala
világos aranybarna színt kapott, és ropogós lett.
Légmentesen zárt fémdobozban sokáig eltartható.
Bolognai spagetti
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg spagetti,
4 dkg parmezán vagy azt helyettesítő más reszelt sajt
A mártáshoz:
1 fej hagyma,
1 sárgarépa,
kevés zeller zöldje,
1 húsleveskocka,
1 evőkanál olaj,
5 dkg húsos szalonna,
25 dkg darált marhahús,
7 dkg paradicsompüré,
1 babérlevél,
só,
bors,
cukor
Elkészítés: A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk,
felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát
feloldjuk három deciliter forró vízben. Felhevítjük az
olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk
a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált
marhahúst, megsózzuk-borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral,
és időnként megkeverve harminc-negyven percig pároljuk.
A spagettifőzés olasz módja: marokra fogva beleengedjük a
végét a forró vízbe, s ahogy megpuhul, fokozatosan
utánaengedünk, mindaddig, amíg a csomó vége belecsúszik a
vízbe anélkül, hogy eltörne. Leszűrjük, s lehetőleg
mindenkinek a tányérjába külön tálaljuk, így a húsos
mártást ráöntve, reszelt sajttal megszórva szebben mutat és
jobban ízlik.
Bruschetta a la Rieger
Hozzávalók:
pirított toastkenyér darabok
olívaolaj
fokhagyma
paradicsom
só
bors
bazsalikom
oregano
Elkészítés: Ahogy megpirul 1 kenyérszelet, bedörzsölöm
fokhagymával, majd egy lapostányérba öntött olívaolajban a
fokhagymás oldalát megáztatom (épphogy odaérintem), sózom,
és karikákra vágott paradicsomot ültetek a tetejére.
Meghintem oreganoval és bazsalikommal, s jó étvágyat
kívánva feltálalom!
Megjegyzés:
Olykor, ha van, díszíteni szoktam egy piciny darabka friss
zöldfűszerdarabkával.
Citromos karaj (Arrosto di
maiale al limone)
Hozzávalók:
80 dkg karaj
3 citrom
1 kg burgonya
1 gerezd fokhagyma
rozmaring
babérlevél
kevés liszt
só
fehérbors
5 evőkanál olívaolaj
Elkészítése: A karajszeleteket megforgatjuk lisztben, majd
forró olajban a fűszerekkel együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a
megtisztított, felkarikázott krumplit (újkrumplival a legjobb!),
sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük 1 citrom héját, majd
hozzáöntjük a citromok kifacsart levét és egy pohár vizet.
Lefedjük, és körülbelül 30 percet pároljuk.
Cukkínis tekercs
Hozzávalók 4 személyre:
6 lasagne tésztalap
4 paradicsom
2 cukkíni
1 fej saláta
30 dkg füstölt sonka
5 dkg vaj
1 evőkanál reszelt parmezán
Előkészítés: A tésztafőzéshez vizet forralunk. A
paradicsomokat meghámozzuk, húsukat apróra vágjuk. A
cukkínit megmossuk, végeit levágjuk, és a húsát hosszában
vékonyra vágjuk, vagy uborkagyalun legyaluljuk. A salátát
leveleire szedjük, megmossuk, és szárazra rázzuk.
Elkészítés: A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük, és
hosszában kettévágjuk. A cukkíniket munkalapra tesszük,
ráfektetünk egy fél tésztalapot, egy sonkaszeletet és egy
salátalevelet. Szorosan feltekerjük, és megtűzzük
fogvájóval. Felforrósítjuk a vajat, a cukkínis tekercseket
hirtelen megpirítjuk benne, és tálra szedjük. A visszamaradt
vajba tesszük a paradicsomkockákat, sózzuk, borsozzuk, és
tekercsekre öntjük. Megszórjuk parmezánnal, és kínáljuk.
Csirke vadász módra
Hozzávalók:
1 csirke
1 fej hagyma
1 sárgarépa
1 kis zeller
4 érett paradicsom
1 marék fekete olajbogyó
kis liszt
só
bors
olívaolaj
Elkészítése: A csirkét daraboljuk fel, sózzuk meg, majd
forgassuk meg lisztben. A hagymát, a répát és a zellert
aprítsuk fel, 4 evőkanál olívaolajban futtassuk meg. Adjuk
hozzá a csirkét is, és erős tűzön néhány percig pirítsuk.
Ezután vegyük takarékra, adjuk hozzá a lebőrözött és
felkockázott paradicsomot és az olajbogyókat. Borsozzuk,
sózzuk, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul.
Csőtészta olasz módon
Hozzávalók 4 személyre:
24 dkg parajkrém, vagy 40 dkg paraj
10 dkg gépsonka
20 dkg makaróni
2 dkg margarin
2 dkg liszt
1 dl 1,5 %-os tej
1 dl 12 %-os tejföl
10 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A parajkrémet szobahőmérsékleten
felengedjük (vagy a leveleket kevés sós vízben megpároljuk,
ha kihűlt finomra vágjuk). A sonkát apró kockákra vágjuk. A
sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A makarónit forrásban lévő sós vízben
megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól
lecsöpögtetjük. A margarinból, lisztből és tejből
besamelmártást készítünk úgy, hogy a margarint a liszttel
habzásig hevítjük. A tűzről levéve hozzáöntjük a tejet,
simára keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a
tejfölt, a kockára vágott gépsonkát, a reszelt sajt felét,
a parajt, és sóval, borssal ízesítjük. A makarónit a
spenótos masszával rétegezve hőálló üvegtálba tesszük.
Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk, és az
előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Édes-savanyú hagymakrém
pirítósra
Hozzávalók:
1 kg lilahagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
Elkészítése: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt a
megtisztított és feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az
ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve
lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is
megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és
juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a
hagymakrémmel.
Háromsajtos-sonkás
lasagne
Hozzávalók:
30 dkg lasagne tészta
30 dkg sonka
15-15 dkg tejszines krémsajt, füstölt sajt és ementáli
3 dkg margarin
2 evőkanál liszt
0.5 l tej
3 dl tejszín
só
bors
reszelt szerecsendió
Tetejére:
2-3 paradicsom
3 dkg vaj
2-3 db paradicsom
Elkészítés: A margarinon megfuttatjuk a lisztet, tejjel
felengedjük, besűrítjük és belekeverjük a tejszínes
krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az
ementálit dobókocka nagyságúra vágjuk.
A kivajazott formát kibéleljük a tésztalapok harmadával és
meglocsoljuk a tejszin felével, erre jön a sajtkrém majd a
sonka meg az ementáli fele. Folytatjuk a rétegezést a
hozzávalók arányos részével, a tetejére fél centi vastagra
szeletelt paradicsomkarikák és vajdarabkák kerülnek.
Fóliával lefedjük és előmelegített sütőben 35 percig,
majd a fóliát levéve további 5 percig sütjük
Húsgombócok
paradicsommártásban
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg friss paradicsom
2 újhagyma
1 evőkanál fokhagymás vaj
2 zöldségleveskocka
2 kis konzerv sűrített paradicsom
30 dkg darált hús
5 dkg előfőzött rizs
1 tojás
1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika
Előkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk,
húsát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk,
megmossuk, karikákra vágjuk.
Elkészítés: A fokhagymás vajat (ha nincs, a vajat 1 gerezd
áttört fokhagymával) felforrósítjuk, megpirítjuk benne a
hagymakarikákat. Felöntjük fél liter vízzel, feloldjuk benne
a leveskockát, belekeverjük a sűrített paradicsomot, és
felforraljuk. A fasírthoz a húst összekeverjük a rizzsel, a
tojással, a pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük, és
nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle. A levesbe
tesszük, és kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a
paradicsomkockákat, összeforrósítjuk, és tányérokba szedve
tálaljuk.
Ínyenc kacsamájrizottó
Hozzávalók:
2 db kacsamáj
25 dkg rizs
8 húsos, különböző színű paprika
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál kacsazsír
1 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
1 gerezd fokhagyma
só
törött bors
kevés tej
Elkészítés: Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és
lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és
apróra vágott hagymát 1 evőkanál kacsazsíron üvegesre
fonnyasztom, rádobom a kis kockákra vágott paprikákat.
Együtt pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a rizst. Sózom,
borsozom, és beleteszem a pépesített fokhagymát. Ráöntök 4
dl forró vizet, és kis lángon gyakori keverés mellett majdnem
puhára párolom. A maradék zsíron lepirítom a leszűrt kis
kockákra vágott májat, a rizsbe keverem, és még annyi forró
vizet öntök hozzá, hogy épp csak nedves legyen az étel, de
az alján ne gyűljön össze lé. Fedő alatt 5-6 percig
párolom. Akkor jó, ha majdnem száraz. Villával felkeverem,
reszelt sajtot szórok rá, és fűszeres paradicsommártást
kínálok hozzá.
Lasagne
Hozzávalók:
1-1,50 kg darált hús,
4 gerezd fokhagyma,
1 közepes fej vöröshagyma,
bazsalikom,
paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),
kb. 1/2 liter tej,
3-4 evőkanál liszt,
kb. 8 dkg vaj,
só,
olaj,
1 csomag (50 dkg) lasagne tészta
Elkészítés: Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a
fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált
húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg
kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici
vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már
majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi
paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól
összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a
lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem
tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel).
Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza
készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit
vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta,
ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az
utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával
letakarva középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt készre
sütöm (amíg a tészta megpuhul).
Margaritha pizza
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
15-20 friss bazsalikomlevél
30 dkg mozzarella sajt
6-8 evőkanál olaj
4 elősütött pizzalap
1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű)
Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk,
héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket
eltávolítjuk. Nem túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán
szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk
róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a
többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A
sajtot vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 220
fokra.
Elkészítés: Nagyobb tepsibe tesszük a 4 pizzalapot. Vékonyan
megkenjük őket olajjal, arányosan elosztva megrakjuk a
bazsalikomos paradicsommal, a mozzarella felével, ízlés
szerint sózzuk, végül meghintjük 1-1 csipet origanóval és 1-1
evőkanál olajjal. A forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Kivesszük a tepsit a sütőből, a pizzák tetejére rendezzük
a maradék sajtszeleteket, és további 5 percre, hogy éppen
megolvadjanak, visszatesszük a sütőbe. Tetejüket a félretett
bazsalikomlevélkékkel díszítjük, azonnal fogyasztjuk.
Milánói rizottó
Hozzávalók (8 személyre):
45 dkg rizs,
10 dkg vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
lehetőség szerint 1 evőkanál marha- vagy borjúvelő,
1 kávéskanál sáfrány,
3 evőkanál forró víz,
2 dl száraz fehérbor,
1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából),
frissen őrölt fehér bors,
5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A sáfrányt tizenöt-húsz percig forró vízben
áztatjuk, serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vaj
felét, s három percig pirítjuk benne a megtisztított és
finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst,
óvatosan kavargatjuk öt percig, vigyázva, hogy ne barnuljon
meg. Hozzáöntjük a bort, s addig melegítjük a rizst, amíg a
bor csaknem elpárolog, majd hozzáöntünk egy csésze levest, s
addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja. Akkor folyamatosan
hozzáöntjük a megmaradt levest, s kevergetjük, amíg a rizs
meg nem puhul, s nem lesz „krémes”. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, hozzákeverjük a megmaradt vajat és a parmezán
sajtot. Ahogy elkészült, azonnal tálaljuk.
Narancsos tiramisu
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone,
25 dkg babapiskóta,
3 tojás,
3 evőkanál cukor,
1 vaníliás cukor,
1 evőkanál rum vagy narancslikőr,
2 narancs vagy 2 dl narancslé,
kakaópor
Elkészítés: A narancsot lereszeljük, levét kicsavarjuk. A
levéhez tesszük az alkoholt. A tojások sárgáját a cukorral,
a vaníliás cukorral, narancshéjjal habosra keverjük, és a
mascarponét hozzáadjuk. A fehérjéket keményre verjük, majd
ezt is a krémhez keverjük. A babapiskótát beleforgatjuk a
narancslébe, majd lapos tálra sorba rakjuk. Rásimítunk egy
adag krémet. Több ilyen sort készítünk, tetejére krém
kerül. Végül kakaót szitálunk rá. 4-6 órára hűtőbe
tesszük, érleljük. Csak frissen jó, mert nyers benne a tojás!
Olasz zöldségleves
Hozzávalók 10 személyre:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél kg zellerszár
1 konzerv (425 g) fehér bab
7 dkg fűszeres vaj
2 l zöldségleves kockából
25 dkg spagetti
20 dkg mélyhűtött borsó
1 evőkanál ételízesítő
2 paradicsom
fél csokor petrezselyem
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, összevágjuk. A
fokhagymát áttörjük. A zellert megtisztítjuk, kisebb
darabokra vagdaljuk. A babot lecsepegtetjük.
Elkészítés: A fűszeres vajat felolvasztjuk, megpároljuk
benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, és
kevergetve megpirítjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk. A
levesbe szórjuk a spagettit, és 10 percig főzzük. Két
perccel hamarabb belekeverjük a babot és a borsót.
Ételízesítővel és borssal ízesítjük. A paradicsomot
megmossuk, kis kockákra vágjuk, és a levesbe keverjük. A
petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk, és tálaláskor a
levesre szórjuk.
Olaszos vacsora
Hozzávalók:
1 zacskó fodrostészta
olívaolaj
só
bors
fokhagyma
50 dkg pulykamell
2 dl tejföl
1 tubus majonéz
1 tojás
vaj a tepsi kikenéséhez
kelkáposzta
mozarellagolyók (a mini)
füstöltsajt
oregánó
bazsalikom
Elkészítés: Megfőzöm a tésztát. Felaprítom a pulykahúst
kisebb kockákra. Dinsztelek egy kis vöröshagymát olívaolajon,
hozzáadom a pulykahúst. Majd ha a pulykahús már levet ereszt,
hozzáadom a felaprított kelkáposztát, a fűszereket, egy
picit átforgatom a fűszeres lében a pulykahússal együtt.
Majd a kivajazott tepsibe kiszedem a tészta egy részét,
ráteszek egy réteget a megdinsztelt pulykából, belenyomkodok
egy pár szem mozarellát, és újból jöhet a következő
réteg tészta. És ez így megy, amíg el nem fogy a hozzávaló.
A végén leöntöm a tojás, tejföl, majonéz keverékkel,
melyhez hozzáadok egy-két kanál levet a tészta
főzőlevéből. Aztán a tetejére reszelem a füstöltsajtot
és be a sütőbe 35 percre, amíg a sajt meg nem pirul a
tetején. Nagyon finom és kiadós! Jó étvágyat!
Osso buco (olasz
specialitás)
Hozzávalók:
4 szelet csontos borjúhús,
1 evőkanál liszt,
só,
őrölt bors,
kakukkfű,
babérlevél,
3 evőkanál olívaolaj,
2 dl fehérbor,
csipetnyi ételízesítő por,
4 friss paradicsom vagy 40 dkg konzerv, hámozott paradicsom
A zöldséges alaphoz:
1 vöröshagyma,
1 sárgarépa,
1-2 ág halványító zeller,
2 gerezd fokhagyma,
6 dkg vaj,
1 citrom héja,
néhány friss majoránnalevél,
fél-fél citrom és narancs reszelt héja,
só,
őrölt bors,
fél csokor petrezselyem
Elkészítése: Először a zöldséges alapot készítjük el,
amihez az összes hozzávalót megtisztítjuk és alaposan
megmossuk. A vöröshagymát, a sárgarépát és a halványító
zellert apró kockákra vágjuk. A fokhagymát présen
áttörjük vagy fölaprítjuk. A vajon a vöröshagymát, a
sárgarépát és a zellert megfuttatjuk, egy kis darabka
citromhéjat adunk hozzá, a majorannával meg a fokhagyma
felével fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk.
A húst alaposan megmossuk, majd lisztbe forgatjuk, megsózzuk,
megborsozzuk és a kakukkfűvel meg a babérlevéllel fűszerezve
az olajon barnára sütjük. A zöldséges alapot egy tűzálló
tálba terítjük, és a húst rárakosgatjuk.
A hús visszamaradó zsírját a borral meg 1 deci vízzel
fölöntjük, az ételízesítő port beleszórjuk, majd a
pecsenyére locsoljuk.
A paradicsomot leforrázva a héjától megfosztjuk, majd
félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát fölaprítjuk. Ha
konzervet használunk, akkor azt levével együtt a hús
tetejére öntjük. Lefedjük és kis lángon 1 óra 30 percen
át pároljuk.
Közben a narancs és a citrom lereszelt héját a maradék
fokhagymával meg a fölaprított petrezselyemmel összekeverjük.
A fenti fűszereket az étel tetejére szórjuk és 2-3 percig a
tűzön hagyjuk. Azonnal tálalható. Köretnek milánói
rizottó illik hozzá, ami úgy készül, hogy fölaprított
hagymát vajon aranysárgára pirítunk, majd a rizst rászórjuk,
és húslevessel, valamint fehérborral fölöntve puhára
pároljuk. Ha kész, a tetejét reszelt sajttal meghintjük.
Pasta pesto sajttal
Hozzávalók:
20 dkg száraztészta
10 dkg mozarella
5 dkg füstölt sajt
5 dkg trappista
2 dl tej
1 üveg pesto
friss petrezselyem
kakukkfű
rozmaring
só
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 db paradicsom
1 fej hagyma
1 db cukkini
2 zöldpaprika
Elkészítés: A mártáshoz: a paradicsomot, cukkinit, hagymát,
paprikát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk a
liszttel, megforgatjuk. Amikor megpirult, hozzáöntjük a tejet,
és belekeverjük a pesto szószt a fűszerekkel. Hagyjuk, hogy
buggyanjon egyet, majd levesszük a tűzről.
A tésztát kifőzzük. Egy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a
tésztát, a mártást és a háromféle sajtot. 10 percig
sütjük.
Megjegyzés:
Aki nem ismerné: a pesto olívaolajos bazsalikomszósz, nagyon
aromás, kis üvegben lehet kapni. Ha ez nincs, el lehet
készíteni friss bazslikommal is: apróra vágjuk a leveleket,
petrezselymet, oregánot, rozmaringot keverünk bele, leöntjük
olívaolajjal és összeturmixoljuk. Pár csepp citromlevet adunk
hozzá. Állni hagyjuk hűtőben pár napig.
Ez az étel a pesto-tól és a friss fűszerektől kap
különleges ízt, ezt semmiképp ne hagyjuk ki
Pizza
Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához,
azaz
1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
Hozzávalók:
1 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg élesztő,
40 dkg finomliszt,
1 kávéskanál só,
4 evőkanál olaj,
liszt a formázáshoz,
olaj a kenéshez
Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg,
elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük,
hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól
elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig
hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz,
és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést
készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről,
fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska
lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A
tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és
tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20
perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5
dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi
robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta
el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel,
és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40
perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen
átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és
tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.
Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a
tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig
vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával
megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal
(pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel,
gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet
szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől
függően 20-30 percig sütjük
Rakott tészta túróval
3 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
40 dkg paradicsom
50 dkg rövid csőtészta
50 dkg tehéntúró
1 teáskanál szárított kakukkfű
5 dkg reszelt sajt
só
Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított,
apróra vágott hagymát megpirítjuk benne. Az egyik felét
kivesszük, félretesszük, és a másik feléhez hozzákeverjük
a meghámozott, apróra vágott paradicsomot. (Gyorsan megy, ha a
paradicsomot 1 percre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk.)
Megsózzuk és 15 percig pároljuk. A tésztát lobogó sós
vízben kifőzzük. Leszűrjük, egy kis csészényi főzőlevet
megőrzünk. A paradicsomból néhány kanálnyit félreteszünk,
a többit a tésztához keverjük. A túrót villával
összetörjük, hozzákeverjük a pirított hagyma másik felét,
a kakukkfüvet és 5 evőkanál (tésztafőző)vizet. Jól
összekeverjük. Egy tűzálló edénybe felváltva tészta-
illetve túrórétegeket rakunk úgy, hogy a tetejére tészta
kerüljön. Megöntözzük a félretett paradicsommártással,
megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben 15 percig
sütjük.
Rizs-minestra
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg rizs,
4 dkg vaj,
2 sárgarépa,
1 fej vöröshagyma,
1 petrezselyemgyökér,
kevés fejes vagy kelkáposzta,
1 liter húsleves (2 leveskockából),
reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A megtisztított, felszeletelt hagymát vajban
aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, apróra
vágott zöldséget, a laskára vágott káposztát, megpároljuk,
beletesszük, s éppen csak megpirítjuk a rizst, felöntjük a
liternyi húslevessel, s addig forraljuk, míg megpuhul.
Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, vagy azt helyettesítő
más reszelt sajttal.
Sült csirke olaszosan
Hozzávalók (6 személyre):
2 kisebb csirke,
a sütéshez bőven olaj,
25 dkg gomba,
30 dkg paradicsom,
20 dkg főtt, füstölt hús,
15 dkg sajt,
só,
törött bors
Elkészítés: A csirkét feldaraboljuk, és sóval, törött
borssal bedörzsölve olajban kisütjük. A kisütött
húsdarabokat tűzálló tálra egymás mellé fektetjük,
meghintjük kevés olajban megpárolt, karikára vágott
gombával, erre terítjük a jól megmosott, felszeletelt
paradicsomot, a tetejére szórjuk a csíkokra vágott füstölt
húst. Az egészet befedjük papírvékonyságúra vágott
sajtszeletekkel, és sütőben addig sütjük, míg a sajt meg
nem olvad.
Szicíliai narancsdesszert
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagy narancs,
15 dkg porcukor,
2 kávéskanál triple sec,
2,5 dl víz
Elkészítés: A jól megmosott narancs héját lereszeljük,
azután óvatosan meghámozzuk. A vizet porcukorral lassan
felmelegítjük, amíg a cukor meg nem olvad, akkor öt percig
forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt
narancshéjat és a likőrt. A narancsot gerezdekre bontjuk, a
magokat eltávolítjuk, ráöntjük a forró szirupot, s hagyjuk
kihűlni. A narancsszeleteket négy üvegtányérban elrendezzük,
kívánság szerint meglocsolhatjuk még likőrrel.
Színes rakottas
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg színes (sárga, zöld, piros) copfocska tészta
1 csokor snidling
25 dkg mozzarella sajt
10 dkg paprikás vagy téli szalámi
1,5 dl tejszín
1 zöldségleveskocka
20 dkg mélyhűtött borsó
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A
snidlinget leöblítjük, apróra vágjuk. A mozzarellát kis
kockákra aprítjuk. A szalámit kb. 2 cm széles csíkokra
vagdaljuk.
Elkészítés: A tésztát a csomagon olvasható utasítás
szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sütőt 220
fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tejszínt
felforraljuk, feloldjuk benne a zöldségleveskockát. A
tésztához keverjük a fagyott borsót, a paradicsomkonzervet a
levével együtt, a mozzarella és a snidling 2/3 részét, a
szalámit és a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük, jól
összekeverjük, és tűzálló tálba öntjük. A maradék
mozzarellát rászórjuk, és a sütő középső rácsán kb. 30
percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék snidlinggel.
Tiramisu torta
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
2 x 9 dkg cukor
12 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
2 evőkanál kávé
Krém:
3 tojás
3 dl tejszín
15 dkg Mascarpone
10 dkg cukor
1/2 dl Amaretto likőr vagy rum
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál instant kávé
1 csomag habfix
Elkészítése:
Tészta:
A tojások sárgáját a cukor felével kikeverjük, lassan
beleöntve a kávét tovább keverjük. A fehérjét a többi
cukorral kemény habbá verjük, ráborítjuk a kávés krémre,
és lassan beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük.
Előmelegített sütőben (180 C) megsütjük.
Krém: Az egész tojásokat a cukorral sűrűre főzzük,
belekeverjük a kakaót, kávéport és a likőrt. Közben a
tejszínt a habfix-szel felverjük, a Mascarpone-t hozzáadjuk,
és jól felhabosítjuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt kávés
krémet is, és alaposan kikeverjük.
A piskótát kihűlés után 3 lapba vágjuk, a krémmel
töltjük és bevonjuk. A tetejét kakaóporral,
csokireszelékkel díszítjük.
Tükörtojás olaszosan
8 tojás,
1 dl tejföl,
5 dkg vaj,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 dl sűrített paradicsom,
só,
bors,
bazsalikom,
oregano
Egy nagyobb jénai tálat kikenünk vajjal, és behintjük
zsemlemorzsával. Óvatosan beleütjük a tojásokat. Megsózzuk,
híg tejföllel meglocsoljuk, meghintjük a maradék
zsemlemorzsával és forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amg
a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.
Közben a sűrített paradicsomot vízzel higítjuk, sóval,
borssal, bazsalikommal és oreganoval ízesítjük,
megmelegítjük és a tojás mellé kínáljuk. Pirítóssal
fogyasztjuk
rakott palacsinta
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj,
10 dkg daralt hús vagy sonka,
1 fej vöröshagyma,
1 kis fej zeller,
1 szál sárgarépa,
paradicsompüre,
só,
1 gerezd fokhagyma,
rozmaring,
petrezselyem,
10 dkg reszelt sajt,
tejföl,
esetleg gomba
Elkészítés: Evőkanálnyi olajban megpirítjuk a húst vagy a
sonkát a reszelt vöröshagymával. Hozzáadjuk a reszelt
zellert és a reszelt sárgarépát, és pár percig együtt
piritjuk. Hozzáadunk egy kis tubus paradicsompüret, kevés sót,
egy pohar vizet és egy gerezd fokhagymával, ágacska
rozmaringgal és petrezselyemmel ízesitve, lefedve párojuk
lassú tűzön. Közben a szokásos módon sós palacsintákat
sütünk, és lereszeljük a sajtot. Lapos kerek tűzálló
tálra alulra egy kisütött palacsintát rakunk, erre húsos
mártást, és egy kis sajtot. Erre ismét palacsinta, mártás
és sajt kerül. Ezt addig folytatjuk, míg szép magas tortát
nem kapunk. Tetejére palacsinta kerüljön, amit tejfellel
meglocsolunk, és egy kis sajttal meghintünk. A sütőben
átsütjük, de ne pirosodjon meg. Úgy szeleteljük, akár a
tortát.