Receptek

Bella Italia


Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg színes tortellini

10 dkg fűszeres vaj

5 szelet gépsonka

15 dkg zöld olívabogyó

15 dkg aszalt paradicsom

20 dkg téliszalámi

2 db Pizza-Baguettes (hűtőpultokban található)



Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A tortellinit a csomagoláson olvasható utasítás szerint kifőzzük, lecsepegtetjük.

Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megfuttatjuk benne a tortelliniket. A színeket variálva hurkapálcára szúrjuk őket. A gépsonkát feltekerjük, a roládokat, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Felváltva az olívával és az aszalt paradicsommal hurkapálcára szúrjuk. A nyársakat tányérra rendezzük, néhány szelet szalámit teszünk mellé. A pizzás bagettet a csomagoláson olvasható utasítás szerint elkészítjük, és a nyársakhoz kínáljuk.


Biscotti
Hozzávalók 50 szelethez:

175 g héjától megtisztított, aranysárgára pirított egész mandula,

1 evőkanál őrölt koriandermag,

125 g puha vaj,

200 g kristálycukor,

2 tojás,

1 db narancs reszelt héja,

3 cl narancslikőr,

1/5 teáskanál sütőpor,

1/2 teáskanál só,

350 g sima liszt,

75 g durva őrlésű kukoricaliszt



Elkészítés: Elkrémesítjük a vajat és a cukrot, a 2 egész tojással együtt habzásig keverjük, hozzáadva a narancshéjat, a sütőport és a sót. Apránként adagolva hozzákeverünk 275 g simalisztet, az összes kukoricalisztet, a mandulát és az őrölt koriandert. Ezután a maradék lisztet apránként hozzáadva addig gyúrjuk, míg puha, sima állagú nem lesz. A tésztát ezután 4 részre osztjuk, 5 cm széles, két cm magas lapos zsúrkenyér formára gyúrjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, és langyos sütőben mintegy 35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson 10 percig hűlni hagyjuk, majd rézsútosan, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket visszatesszük a sütőformába, 10 percre visszatoljuk a sütőbe. A Biscotti akkor jó, ha a szeletek mindkét oldala világos aranybarna színt kapott, és ropogós lett. Légmentesen zárt fémdobozban sokáig eltartható.

Bolognai spagetti
Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg spagetti,

4 dkg parmezán vagy azt helyettesítő más reszelt sajt

A mártáshoz:

1 fej hagyma,

1 sárgarépa,

kevés zeller zöldje,

1 húsleveskocka,

1 evőkanál olaj,

5 dkg húsos szalonna,

25 dkg darált marhahús,

7 dkg paradicsompüré,

1 babérlevél,

só,

bors,

cukor



Elkészítés: A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk három deciliter forró vízben. Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk-borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve harminc-negyven percig pároljuk.
A spagettifőzés olasz módja: marokra fogva beleengedjük a végét a forró vízbe, s ahogy megpuhul, fokozatosan utánaengedünk, mindaddig, amíg a csomó vége belecsúszik a vízbe anélkül, hogy eltörne. Leszűrjük, s lehetőleg mindenkinek a tányérjába külön tálaljuk, így a húsos mártást ráöntve, reszelt sajttal megszórva szebben mutat és jobban ízlik.

Bruschetta a la Rieger
Hozzávalók:

pirított toastkenyér darabok

olívaolaj

fokhagyma

paradicsom



bors

bazsalikom

oregano



Elkészítés: Ahogy megpirul 1 kenyérszelet, bedörzsölöm fokhagymával, majd egy lapostányérba öntött olívaolajban a fokhagymás oldalát megáztatom (épphogy odaérintem), sózom, és karikákra vágott paradicsomot ültetek a tetejére. Meghintem oreganoval és bazsalikommal, s jó étvágyat kívánva feltálalom!

Megjegyzés:
Olykor, ha van, díszíteni szoktam egy piciny darabka friss zöldfűszerdarabkával.

Citromos karaj (Arrosto di maiale al limone)
Hozzávalók:

80 dkg karaj

3 citrom

1 kg burgonya

1 gerezd fokhagyma

rozmaring

babérlevél

kevés liszt



fehérbors

5 evőkanál olívaolaj



Elkészítése: A karajszeleteket megforgatjuk lisztben, majd forró olajban a fűszerekkel együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott krumplit (újkrumplival a legjobb!), sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük 1 citrom héját, majd hozzáöntjük a citromok kifacsart levét és egy pohár vizet. Lefedjük, és körülbelül 30 percet pároljuk.

Cukkínis tekercs
Hozzávalók 4 személyre:

6 lasagne tésztalap

4 paradicsom

2 cukkíni

1 fej saláta

30 dkg füstölt sonka

5 dkg vaj

1 evőkanál reszelt parmezán



Előkészítés: A tésztafőzéshez vizet forralunk. A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végeit levágjuk, és a húsát hosszában vékonyra vágjuk, vagy uborkagyalun legyaluljuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, és szárazra rázzuk.

Elkészítés: A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük, és hosszában kettévágjuk. A cukkíniket munkalapra tesszük, ráfektetünk egy fél tésztalapot, egy sonkaszeletet és egy salátalevelet. Szorosan feltekerjük, és megtűzzük fogvájóval. Felforrósítjuk a vajat, a cukkínis tekercseket hirtelen megpirítjuk benne, és tálra szedjük. A visszamaradt vajba tesszük a paradicsomkockákat, sózzuk, borsozzuk, és tekercsekre öntjük. Megszórjuk parmezánnal, és kínáljuk.

Csirke vadász módra


Hozzávalók:

1 csirke

1 fej hagyma

1 sárgarépa

1 kis zeller

4 érett paradicsom

1 marék fekete olajbogyó

kis liszt



bors

olívaolaj



Elkészítése: A csirkét daraboljuk fel, sózzuk meg, majd forgassuk meg lisztben. A hagymát, a répát és a zellert aprítsuk fel, 4 evőkanál olívaolajban futtassuk meg. Adjuk hozzá a csirkét is, és erős tűzön néhány percig pirítsuk. Ezután vegyük takarékra, adjuk hozzá a lebőrözött és felkockázott paradicsomot és az olajbogyókat. Borsozzuk, sózzuk, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul.

Csőtészta olasz módon


Hozzávalók 4 személyre:

24 dkg parajkrém, vagy 40 dkg paraj

10 dkg gépsonka

20 dkg makaróni

2 dkg margarin

2 dkg liszt

1 dl 1,5 %-os tej

1 dl 12 %-os tejföl

10 dkg reszelt sajt






Előkészítés: A parajkrémet szobahőmérsékleten felengedjük (vagy a leveleket kevés sós vízben megpároljuk, ha kihűlt finomra vágjuk). A sonkát apró kockákra vágjuk. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A makarónit forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A margarinból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk úgy, hogy a margarint a liszttel habzásig hevítjük. A tűzről levéve hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, a kockára vágott gépsonkát, a reszelt sajt felét, a parajt, és sóval, borssal ízesítjük. A makarónit a spenótos masszával rétegezve hőálló üvegtálba tesszük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk, és az előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Édes-savanyú hagymakrém pirítósra


Hozzávalók:

1 kg lilahagyma

1 pohár vörösborecet

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál cukor

1 csipet só



Elkészítése: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt a megtisztított és feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.

Háromsajtos-sonkás lasagne
Hozzávalók:

30 dkg lasagne tészta

30 dkg sonka

15-15 dkg tejszines krémsajt, füstölt sajt és ementáli

3 dkg margarin

2 evőkanál liszt

0.5 l tej

3 dl tejszín



bors

reszelt szerecsendió

Tetejére:

2-3 paradicsom

3 dkg vaj

2-3 db paradicsom



Elkészítés: A margarinon megfuttatjuk a lisztet, tejjel felengedjük, besűrítjük és belekeverjük a tejszínes krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az ementálit dobókocka nagyságúra vágjuk.
A kivajazott formát kibéleljük a tésztalapok harmadával és meglocsoljuk a tejszin felével, erre jön a sajtkrém majd a sonka meg az ementáli fele. Folytatjuk a rétegezést a hozzávalók arányos részével, a tetejére fél centi vastagra szeletelt paradicsomkarikák és vajdarabkák kerülnek. Fóliával lefedjük és előmelegített sütőben 35 percig, majd a fóliát levéve további 5 percig sütjük

Húsgombócok paradicsommártásban
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg friss paradicsom

2 újhagyma

1 evőkanál fokhagymás vaj

2 zöldségleveskocka

2 kis konzerv sűrített paradicsom

30 dkg darált hús

5 dkg előfőzött rizs

1 tojás

1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika



Előkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk.

Elkészítés: A fokhagymás vajat (ha nincs, a vajat 1 gerezd áttört fokhagymával) felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymakarikákat. Felöntjük fél liter vízzel, feloldjuk benne a leveskockát, belekeverjük a sűrített paradicsomot, és felforraljuk. A fasírthoz a húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, a pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük, és nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle. A levesbe tesszük, és kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a paradicsomkockákat, összeforrósítjuk, és tányérokba szedve tálaljuk.

Ínyenc kacsamájrizottó
Hozzávalók:

2 db kacsamáj

25 dkg rizs

8 húsos, különböző színű paprika

2 nagy fej vöröshagyma

2 evőkanál kacsazsír

1 dl tejföl

5 dkg reszelt sajt

1 gerezd fokhagyma



törött bors

kevés tej



Elkészítés: Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott hagymát 1 evőkanál kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, rádobom a kis kockákra vágott paprikákat. Együtt pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a rizst. Sózom, borsozom, és beleteszem a pépesített fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet, és kis lángon gyakori keverés mellett majdnem puhára párolom. A maradék zsíron lepirítom a leszűrt kis kockákra vágott májat, a rizsbe keverem, és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy épp csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze lé. Fedő alatt 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha majdnem száraz. Villával felkeverem, reszelt sajtot szórok rá, és fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.

Lasagne
Hozzávalók:

1-1,50 kg darált hús,

4 gerezd fokhagyma,

1 közepes fej vöröshagyma,

bazsalikom,

paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),

kb. 1/2 liter tej,

3-4 evőkanál liszt,

kb. 8 dkg vaj,

só,

olaj,

1 csomag (50 dkg) lasagne tészta



Elkészítés: Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).

Margaritha pizza
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg paradicsom

15-20 friss bazsalikomlevél

30 dkg mozzarella sajt

6-8 evőkanál olaj

4 elősütött pizzalap

1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű)



Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket eltávolítjuk. Nem túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Elkészítés: Nagyobb tepsibe tesszük a 4 pizzalapot. Vékonyan megkenjük őket olajjal, arányosan elosztva megrakjuk a bazsalikomos paradicsommal, a mozzarella felével, ízlés szerint sózzuk, végül meghintjük 1-1 csipet origanóval és 1-1 evőkanál olajjal. A forró sütőben 10-15 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, a pizzák tetejére rendezzük a maradék sajtszeleteket, és további 5 percre, hogy éppen megolvadjanak, visszatesszük a sütőbe. Tetejüket a félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, azonnal fogyasztjuk.


Milánói rizottó
Hozzávalók (8 személyre):

45 dkg rizs,

10 dkg vaj,

2 evőkanál olívaolaj,

lehetőség szerint 1 evőkanál marha- vagy borjúvelő,

1 kávéskanál sáfrány,

3 evőkanál forró víz,

2 dl száraz fehérbor,

1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából),

frissen őrölt fehér bors,

5 dkg reszelt parmezán sajt



Elkészítés: A sáfrányt tizenöt-húsz percig forró vízben áztatjuk, serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vaj felét, s három percig pirítjuk benne a megtisztított és finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst, óvatosan kavargatjuk öt percig, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Hozzáöntjük a bort, s addig melegítjük a rizst, amíg a bor csaknem elpárolog, majd hozzáöntünk egy csésze levest, s addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja. Akkor folyamatosan hozzáöntjük a megmaradt levest, s kevergetjük, amíg a rizs meg nem puhul, s nem lesz „krémes”. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a megmaradt vajat és a parmezán sajtot. Ahogy elkészült, azonnal tálaljuk.

Narancsos tiramisu
Hozzávalók:

25 dkg mascarpone,

25 dkg babapiskóta,

3 tojás,

3 evőkanál cukor,

1 vaníliás cukor,

1 evőkanál rum vagy narancslikőr,

2 narancs vagy 2 dl narancslé,

kakaópor



Elkészítés: A narancsot lereszeljük, levét kicsavarjuk. A levéhez tesszük az alkoholt. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, narancshéjjal habosra keverjük, és a mascarponét hozzáadjuk. A fehérjéket keményre verjük, majd ezt is a krémhez keverjük. A babapiskótát beleforgatjuk a narancslébe, majd lapos tálra sorba rakjuk. Rásimítunk egy adag krémet. Több ilyen sort készítünk, tetejére krém kerül. Végül kakaót szitálunk rá. 4-6 órára hűtőbe tesszük, érleljük. Csak frissen jó, mert nyers benne a tojás!

Olasz zöldségleves
Hozzávalók 10 személyre:

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fél kg zellerszár

1 konzerv (425 g) fehér bab

7 dkg fűszeres vaj

2 l zöldségleves kockából

25 dkg spagetti

20 dkg mélyhűtött borsó

1 evőkanál ételízesítő

2 paradicsom

fél csokor petrezselyem



Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, összevágjuk. A fokhagymát áttörjük. A zellert megtisztítjuk, kisebb darabokra vagdaljuk. A babot lecsepegtetjük.
Elkészítés: A fűszeres vajat felolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, és kevergetve megpirítjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk. A levesbe szórjuk a spagettit, és 10 percig főzzük. Két perccel hamarabb belekeverjük a babot és a borsót. Ételízesítővel és borssal ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, kis kockákra vágjuk, és a levesbe keverjük. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk, és tálaláskor a levesre szórjuk.


Olaszos vacsora
Hozzávalók:

1 zacskó fodrostészta

olívaolaj



bors

fokhagyma

50 dkg pulykamell

2 dl tejföl

1 tubus majonéz

1 tojás

vaj a tepsi kikenéséhez

kelkáposzta

mozarellagolyók (a mini)

füstöltsajt

oregánó

bazsalikom



Elkészítés: Megfőzöm a tésztát. Felaprítom a pulykahúst kisebb kockákra. Dinsztelek egy kis vöröshagymát olívaolajon, hozzáadom a pulykahúst. Majd ha a pulykahús már levet ereszt, hozzáadom a felaprított kelkáposztát, a fűszereket, egy picit átforgatom a fűszeres lében a pulykahússal együtt. Majd a kivajazott tepsibe kiszedem a tészta egy részét, ráteszek egy réteget a megdinsztelt pulykából, belenyomkodok egy pár szem mozarellát, és újból jöhet a következő réteg tészta. És ez így megy, amíg el nem fogy a hozzávaló. A végén leöntöm a tojás, tejföl, majonéz keverékkel, melyhez hozzáadok egy-két kanál levet a tészta főzőlevéből. Aztán a tetejére reszelem a füstöltsajtot és be a sütőbe 35 percre, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Nagyon finom és kiadós! Jó étvágyat!


Osso buco (olasz specialitás)


Hozzávalók:

4 szelet csontos borjúhús,

1 evőkanál liszt,

só,

őrölt bors,

kakukkfű,

babérlevél,

3 evőkanál olívaolaj,

2 dl fehérbor,

csipetnyi ételízesítő por,

4 friss paradicsom vagy 40 dkg konzerv, hámozott paradicsom

A zöldséges alaphoz:

1 vöröshagyma,

1 sárgarépa,

1-2 ág halványító zeller,

2 gerezd fokhagyma,

6 dkg vaj,

1 citrom héja,

néhány friss majoránnalevél,

fél-fél citrom és narancs reszelt héja,

só,

őrölt bors,

fél csokor petrezselyem



Elkészítése: Először a zöldséges alapot készítjük el, amihez az összes hozzávalót megtisztítjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát, a sárgarépát és a halványító zellert apró kockákra vágjuk. A fokhagymát présen áttörjük vagy fölaprítjuk. A vajon a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert megfuttatjuk, egy kis darabka citromhéjat adunk hozzá, a majorannával meg a fokhagyma felével fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk.
A húst alaposan megmossuk, majd lisztbe forgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk és a kakukkfűvel meg a babérlevéllel fűszerezve az olajon barnára sütjük. A zöldséges alapot egy tűzálló tálba terítjük, és a húst rárakosgatjuk.
A hús visszamaradó zsírját a borral meg 1 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítő port beleszórjuk, majd a pecsenyére locsoljuk.
A paradicsomot leforrázva a héjától megfosztjuk, majd félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát fölaprítjuk. Ha konzervet használunk, akkor azt levével együtt a hús tetejére öntjük. Lefedjük és kis lángon 1 óra 30 percen át pároljuk.
Közben a narancs és a citrom lereszelt héját a maradék fokhagymával meg a fölaprított petrezselyemmel összekeverjük.
A fenti fűszereket az étel tetejére szórjuk és 2-3 percig a tűzön hagyjuk. Azonnal tálalható. Köretnek milánói rizottó illik hozzá, ami úgy készül, hogy fölaprított hagymát vajon aranysárgára pirítunk, majd a rizst rászórjuk, és húslevessel, valamint fehérborral fölöntve puhára pároljuk. Ha kész, a tetejét reszelt sajttal meghintjük.


Pasta pesto sajttal
Hozzávalók:

20 dkg száraztészta

10 dkg mozarella

5 dkg füstölt sajt

5 dkg trappista

2 dl tej

1 üveg pesto

friss petrezselyem

kakukkfű

rozmaring



2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál liszt

2 db paradicsom

1 fej hagyma

1 db cukkini

2 zöldpaprika



Elkészítés: A mártáshoz: a paradicsomot, cukkinit, hagymát, paprikát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, megforgatjuk. Amikor megpirult, hozzáöntjük a tejet, és belekeverjük a pesto szószt a fűszerekkel. Hagyjuk, hogy buggyanjon egyet, majd levesszük a tűzről.
A tésztát kifőzzük. Egy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a tésztát, a mártást és a háromféle sajtot. 10 percig sütjük.

Megjegyzés:
Aki nem ismerné: a pesto olívaolajos bazsalikomszósz, nagyon aromás, kis üvegben lehet kapni. Ha ez nincs, el lehet készíteni friss bazslikommal is: apróra vágjuk a leveleket, petrezselymet, oregánot, rozmaringot keverünk bele, leöntjük olívaolajjal és összeturmixoljuk. Pár csepp citromlevet adunk hozzá. Állni hagyjuk hűtőben pár napig.
Ez az étel a pesto-tól és a friss fűszerektől kap különleges ízt, ezt semmiképp ne hagyjuk ki

Pizza
Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz

1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)



Hozzávalók:

1 dl tej,

1 kávéskanál cukor,

2 dkg élesztő,

40 dkg finomliszt,

1 kávéskanál só,

4 evőkanál olaj,

liszt a formázáshoz,

olaj a kenéshez



Elkészítés:

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük

Rakott tészta túróval
3 evőkanál olívaolaj

2 fej vöröshagyma

40 dkg paradicsom

50 dkg rövid csőtészta

50 dkg tehéntúró

1 teáskanál szárított kakukkfű

5 dkg reszelt sajt





Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított, apróra vágott hagymát megpirítjuk benne. Az egyik felét kivesszük, félretesszük, és a másik feléhez hozzákeverjük a meghámozott, apróra vágott paradicsomot. (Gyorsan megy, ha a paradicsomot 1 percre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk.) Megsózzuk és 15 percig pároljuk. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, egy kis csészényi főzőlevet megőrzünk. A paradicsomból néhány kanálnyit félreteszünk, a többit a tésztához keverjük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a pirított hagyma másik felét, a kakukkfüvet és 5 evőkanál (tésztafőző)vizet. Jól összekeverjük. Egy tűzálló edénybe felváltva tészta- illetve túrórétegeket rakunk úgy, hogy a tetejére tészta kerüljön. Megöntözzük a félretett paradicsommártással, megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Rizs-minestra
Hozzávalók (4 személyre):

15 dkg rizs,

4 dkg vaj,

2 sárgarépa,

1 fej vöröshagyma,

1 petrezselyemgyökér,

kevés fejes vagy kelkáposzta,

1 liter húsleves (2 leveskockából),

reszelt parmezán sajt



Elkészítés: A megtisztított, felszeletelt hagymát vajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott zöldséget, a laskára vágott káposztát, megpároljuk, beletesszük, s éppen csak megpirítjuk a rizst, felöntjük a liternyi húslevessel, s addig forraljuk, míg megpuhul. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, vagy azt helyettesítő más reszelt sajttal.

Sült csirke olaszosan
Hozzávalók (6 személyre):

2 kisebb csirke,

a sütéshez bőven olaj,

25 dkg gomba,

30 dkg paradicsom,

20 dkg főtt, füstölt hús,

15 dkg sajt,

só,

törött bors



Elkészítés: A csirkét feldaraboljuk, és sóval, törött borssal bedörzsölve olajban kisütjük. A kisütött húsdarabokat tűzálló tálra egymás mellé fektetjük, meghintjük kevés olajban megpárolt, karikára vágott gombával, erre terítjük a jól megmosott, felszeletelt paradicsomot, a tetejére szórjuk a csíkokra vágott füstölt húst. Az egészet befedjük papírvékonyságúra vágott sajtszeletekkel, és sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem olvad.

Szicíliai narancsdesszert
Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy narancs,

15 dkg porcukor,

2 kávéskanál triple sec,

2,5 dl víz



Elkészítés: A jól megmosott narancs héját lereszeljük, azután óvatosan meghámozzuk. A vizet porcukorral lassan felmelegítjük, amíg a cukor meg nem olvad, akkor öt percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a likőrt. A narancsot gerezdekre bontjuk, a magokat eltávolítjuk, ráöntjük a forró szirupot, s hagyjuk kihűlni. A narancsszeleteket négy üvegtányérban elrendezzük, kívánság szerint meglocsolhatjuk még likőrrel.

Színes rakottas
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg színes (sárga, zöld, piros) copfocska tészta

1 csokor snidling

25 dkg mozzarella sajt

10 dkg paprikás vagy téli szalámi

1,5 dl tejszín

1 zöldségleveskocka

20 dkg mélyhűtött borsó

1 doboz darabolt paradicsom konzerv



Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A snidlinget leöblítjük, apróra vágjuk. A mozzarellát kis kockákra aprítjuk. A szalámit kb. 2 cm széles csíkokra vagdaljuk.

Elkészítés: A tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tejszínt felforraljuk, feloldjuk benne a zöldségleveskockát. A tésztához keverjük a fagyott borsót, a paradicsomkonzervet a levével együtt, a mozzarella és a snidling 2/3 részét, a szalámit és a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük, és tűzálló tálba öntjük. A maradék mozzarellát rászórjuk, és a sütő középső rácsán kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék snidlinggel.


Tiramisu torta
Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás

2 x 9 dkg cukor

12 dkg liszt

késhegynyi sütőpor

2 evőkanál kávé

Krém:

3 tojás

3 dl tejszín

15 dkg Mascarpone

10 dkg cukor

1/2 dl Amaretto likőr vagy rum

3 evőkanál kakaópor

3 evőkanál instant kávé

1 csomag habfix



Elkészítése:
Tészta:
A tojások sárgáját a cukor felével kikeverjük, lassan beleöntve a kávét tovább keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük, ráborítjuk a kávés krémre, és lassan beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (180 C) megsütjük.

Krém: Az egész tojásokat a cukorral sűrűre főzzük, belekeverjük a kakaót, kávéport és a likőrt. Közben a tejszínt a habfix-szel felverjük, a Mascarpone-t hozzáadjuk, és jól felhabosítjuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt kávés krémet is, és alaposan kikeverjük.

A piskótát kihűlés után 3 lapba vágjuk, a krémmel töltjük és bevonjuk. A tetejét kakaóporral, csokireszelékkel díszítjük.


Tükörtojás olaszosan
8 tojás,

1 dl tejföl,

5 dkg vaj,

5 dkg zsemlemorzsa,

2 dl sűrített paradicsom,

só,

bors,

bazsalikom,

oregano



Egy nagyobb jénai tálat kikenünk vajjal, és behintjük zsemlemorzsával. Óvatosan beleütjük a tojásokat. Megsózzuk, híg tejföllel meglocsoljuk, meghintjük a maradék zsemlemorzsával és forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Közben a sűrített paradicsomot vízzel higítjuk, sóval, borssal, bazsalikommal és oreganoval ízesítjük, megmelegítjük és a tojás mellé kínáljuk. Pirítóssal fogyasztjuk

rakott palacsinta
Hozzávalók:

2 evőkanál olaj,

10 dkg daralt hús vagy sonka,

1 fej vöröshagyma,

1 kis fej zeller,

1 szál sárgarépa,

paradicsompüre,

só,

1 gerezd fokhagyma,

rozmaring,

petrezselyem,

10 dkg reszelt sajt,

tejföl,

esetleg gomba



Elkészítés: Evőkanálnyi olajban megpirítjuk a húst vagy a sonkát a reszelt vöröshagymával. Hozzáadjuk a reszelt zellert és a reszelt sárgarépát, és pár percig együtt piritjuk. Hozzáadunk egy kis tubus paradicsompüret, kevés sót, egy pohar vizet és egy gerezd fokhagymával, ágacska rozmaringgal és petrezselyemmel ízesitve, lefedve párojuk lassú tűzön. Közben a szokásos módon sós palacsintákat sütünk, és lereszeljük a sajtot. Lapos kerek tűzálló tálra alulra egy kisütött palacsintát rakunk, erre húsos mártást, és egy kis sajtot. Erre ismét palacsinta, mártás és sajt kerül. Ezt addig folytatjuk, míg szép magas tortát nem kapunk. Tetejére palacsinta kerüljön, amit tejfellel meglocsolunk, és egy kis sajttal meghintünk. A sütőben átsütjük, de ne pirosodjon meg. Úgy szeleteljük, akár a tortát.


vissza