Receptek
Szhtorac (padlizsán
fokhagymás töltelékkel)
Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 5-6 gerezd fokhagyma, 20 dkg
fehérrépa és zeller vegyesen, koriander, kapor, só, bors
Elkészítése: A padlizsánt meghámozunk, belsejét kivájjuk,
majd sós vízbe tesszük egy negyed órára, aztán kivesszük,
kinyomkodjuk. A belsejét felaprítjuk, öt-hat gerezd
fokhagymát, a petrezselyemgyökeret és a zellergumót, a
korianderzöldet és a kaprot felaprítjuk, összekeverjük.
Sózzuk, borsozzuk, forró olajban megpirítjuk. Ezzel a
töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat, majd olajozott
tepsibe tesszük. Vízzel meglocsoljuk, megszórjuk
korianderzölddel, kaporral, lefedjük, és öt percig pároljuk.
Tálaláskor meglocsoljuk a saját levével. Forrón és hidegen
is tálalható.
Dolma (főtt lencse
szőlőlevélben)
Hozzávalók: 12 dkg lencse, 6 dkg árpa, 2 fej vöröshagyma, 5
dkg aszalt szilva, 4 dkg mazsola, 4 dkg aszalt barack, 20 dkg
szép szőlőlevél, kevés olaj, petrezselyem, só
Elkészítése: A lencsét megmosunk, lecsurgatjuk, lábasba
tesszük. A hántolt árpát megfőzünk, az aszalt szilvát
leforrázunk, kimagozzuk, apróra vágjuk. A vöröshagymát
felaprítjuk, megdinsztelünk, és mindezt összekeverjük
mazsolával, majd sózzuk, borsozzuk. A szőlőlevelet
leforrázunk, a szárakat levágjuk. Megtöltjük őket, egy
lábasba rakjuk, az aszalt barackkal körberakjuk, vízzel
felöntjük, napraforgóolajjal meglocsoljuk. Egy tányérral
lesúlyozzuk, lassú tűzön megfőzzük. Tálaláskor
zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Szőlőlevél helyett savanyú
vagy nyers káposztalevelet is használhatunk.
Spárgasaláta tojással
Hozzávalók: 80 dkg spárga, 2 tojás, 2 dl joghurt, 2 gerezd
fokhagyma
Elkészítése: A spárga érdes szárait levágjuk, megmossuk,
sós vízben megfőzzük. Lecsurgatjuk, miután kihűlt,
felaprítjuk. A tojást megfőzzük, felaprítjuk, majd
összekeverjük a spárgával. Tálalás előtt fokhagymás
joghurttal öntjük le.
Ddmapur (tökleves
húsgombóccal)
Hozzávalók: 50 dkg csontos hús, 1 tojás, só, bors, tárkony,
2 fej vöröshagyma, 1 közepes tök, fél dl olaj
Elkészítés: A húst ledaráljuk, összedolgozzuk a tojással,
sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával, tárkonnyal.
Dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. A tököt
kimagozzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hús csontjából
erőlevest főzünk, leszűrjük, felforraljuk, hozzátesszük a
tököt és a húsgombócokat, olajban dinsztelt hagymát,
tárkonyt, és készre főzzük.
Kutap (töltött
pisztráng)
Hozzávalók: 1 kg pisztráng, 20 dkg rizs, gyömbér, 5 dkg
mazsola, 5 dkg vaj, zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem.
Elkészítés: A pisztráng fejét levágjuk, majd ezen a
nyíláson keresztül belezzük ki a halat. Megmossuk, megsózzuk,
vajban megforgatjuk, majd mazsolával és gyömbérrel
fűszerezett rizzsel megtöltjük. A hal farokuszonyát átdugjuk
az alsó állkapocs nyílásán, ezután vajjal megkent és
zsemlemorzsával megszórt serpenyőben, sütőben megsütjük.
Tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Sült csirke Ararat módra
Hozzávalók: egy csirke, olaj a sütéshez, 50 dkg friss, vagy 5
dkg szárított gomba, fél dl olaj és két evőkanál liszt a
rántáshoz, só, bors, szegfűszeg, zöldpetrezselyem
Elkészítés: A csirkét a hasánál felvágjuk, kiterítjük,
majd mindkét oldalán olajban megsütjük. Feldaraboljuk,
lábasba rakjuk és leöntjük a sütésből felmaradt
zsiradékkal. A gombát felaprítjuk, olajban megsütjük,
berántjuk, majd széttört szegfűszeggel, sóval, borssal még
öt-tíz percig forraljuk. Zöldpetrezselyemmel díszítve
tálaljuk.
Ddmakasovi (sütőtökből
készült kása)
Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, fél liter tej, egy evőkanál
cukor, 8 dkg rizs, fél dl olaj
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk,
felszeleteljük. Forró tejjel felöntjük, sózzuk, cukrozzuk,
hozzáadjuk a félig főtt rizst és fél deci olajat. Fedett
lábasban addig főzzük, amíg puha nem lesz. Melegen és
hidegen egyaránt jó.
Ajlazan (zöldséges tál)
Hozzávalók: 40 dkg padlizsán és burgonya, 15 dkg zöldbab, 10
dkg zöldpaprika és vöröshagyma, 20 dkg paradicsom,
petrezselyem, kapor, 1 dl olaj, 1 csésze víz
Elkészítés: A padlizsánt felkarikázzuk, sós vízben negyed
óráig áztatjuk, kinyomkodjuk, egy részét egy lábas aljára
sorban lerakjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a
feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott zöldpaprikát,
paradicsomot, vöröshagymát, valamint apróra vágott
petrezselymet, kaprot, mindezt rétegezve. Végül meglocsoljuk
olajjal, leöntjük egy csésze vízzel, és fedő alatt lassú
tűzön főzzük, vagy előmelegített sütőben sütjük.
Sakar-lochum
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, sáfrány, másfél dl
tej, fél csomag sütőpor, 50 dkg liszt
Elkészítés: A vajat elmorzsoljuk, a porcukorral kikeverjük,
hozzáadjuk a sáfrányt, a tejet, a sütőport, végül
belekeverjük a lisztet. Háromfelé osztjuk, hosszúkás
cipókat formálunk belőlük, margarinnal kikent tepsire
tesszük. Néhány helyen ferdén bevágjuk, húsz percig forró
sütőben sütjük. Sütés után a vonalak mentén
felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Vajas pachlava
Hozzávalók: 3,5 dkg élesztő, 2 tojás, 75 dkg liszt, 18 dkg
margarin, 50 dkg dió, 50 dkg cukor, fahéj, az öntethez: 10 dkg
olvasztott margarin, 10 dkg méz
Elkészítés: Az élesztőt vízben feloldjuk, a tojásokkal
összedolgozzuk. Apránként hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott
margarint, jól összedolgoz-zuk, majd másfél óráig
kelesztjük. A töltelékhez ledaráljuk a diót, elkeverjük a
cukorral és egy kis fahéjjal. A tésztát kettéosztjuk,
elnyújtjuk. Az egyik darabot kikent tepsibe tesszük,
rásimítjuk a tölteléket, erre jön a második réteg tészta.
A tészta széleit becsípjük és összehajtjuk, a tetejét
megkenjük tojássárgájával, majd rombusz alakúra bevágjuk.
Tíz perc sütés után a bevágások vonalán leöntjük az
olvasztott margarinnal, és harmincöt-negyven percre
visszatesszük. Miután megsült, leöntjük mézzel, majd
felszeleteljük.