Receptek
Füstölthal-saláta
Hozzávalók:
1 füstölt hal,
1 fej vöröshagyma,
2 kemény tojás,
2 dl majonéz
Elkészítése: A hal bőrét lehúzzuk, szálkáit
eltávolítjuk, apróra vágjuk, óvatosan összekeverjük az
ugyancsak apróra vágott hagymával, a tojásokkal és a
majonézzel. Jól behűtve tálaljuk.
Aszpikos fogas
Hozzávalók:
1 kb. 1 kg-os fogas,
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 fej vöröshagyma,
1-2 babérlevél,
1 dkg zselatin,
fél citrom,
só,
petrezselyem
Elkészítése: A megtisztított fogast darabokra vágjuk, a
fejét (kopoltyú nélkül), a farkát, a tejet vagy ikrát
feltesszük a megtisztított, felszeletelt zöldséggel, a
hagymával és sóval, a babérlevéllel hét dl vízben főni
tesszük. Tizenöt-húsz perc múlva beletesszük a haldarabokat,
puhára főzzük, és óvatosan, nehogy szétessenek, a
haldarabokat a léből kiszedjük, és egy tálon hal alakban
kirakjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk és hidegen tartjuk. A
hallevet leszűrjük, beletesszük a feloldott zselatint,
lehűtjük. A halat citromkarikákkal, petrezselyemmel
díszítjük, s óvatosan, nehogy a díszítések elmozduljanak,
leöntjük a zselatinos oldattal. Hűtőbe tesszük, míg a
bevonata megszilárdul. Majonézzel, ecetes tormával,
burgonyasalátával vagy sós-vizes uborkával tálaljuk.
Paradicsomos halsaláta
Hozzávalók:
20 dkg halfilé,
3 burgonya,
1 kis nyers uborka,
1 csemegeuborka,
3 paradicsom,
1 fej saláta,
1 dl majonéz,
1 evőkanál ecet,
kevés só
Elkészítése: A megfőzött és lehűtött halat kis darabokra
vágjuk. A megfőzött és meghámozott burgonyát, az ugyancsak
meghámozott nyers uborkát, a csemegeuborkát és a két
paradicsomot apró kockákra vágjuk, s az egészet az
felaprított fejes salátával tálba tesszük. Hozzáadjuk a
haldarabokat is, majd állni hagyjuk. (Néhány salátalevelet
és egy-két szeletekre vágott paradicsomot félreteszünk a
díszítéshez.) Tálalás előtt óvatosan felrázzuk, s az
ecettel elkevert majonézzel leöntjük. Salátástálon
felhalmozzuk, paradicsomszeletekkel, salátalevelekkel
díszítjük.
Orosz hússaláta
Hozzávalók:
0,5 kg főtt vagy sült sertéshús,
4-5 burgonya,
2 csemegeuborka,
1 kis fej saláta,
1 dl majonéz,
kevés só,
ecet
Elkészítése: A kis kockákra vágott húst a megfőzött,
lehűtött, meghámozott és apró kockákra vágott burgonyával
s a vékonyra szeletelt uborka felével tálba rakjuk,
majonézzel, sóval, ecettel elkeverjük, salátástálon
felhalmozzuk, a maradék uborkával és salátalevelekkel
díszítjük.
Pirozski
Hozzávalók:
0,5 kg finomliszt,
2,5 dl tejföl,
2 evőkanál margarin,
1 evőkanál cukor,
2 tojás,
kevés só,
töltelék (lásd alább)
Elkészítése: A lisztet a tejföllel, a felolvasztott
margarinnal, a tojásokkal, a cukorral és kevés sóval jól
összedolgozzuk, cipó alakura formáljuk, tányérra tesszük,
konyharuhával letakarjuk, s harminc-negyven percig hűvös
helyen állni hagyjuk. Ezután a tésztát fél centiméter
vastagságúra nyújtjuk, s pohárral kerek lapokat vágunk
belőle. A pirozski készítéséhez mirelit levelestésztát is
felhasználhatunk, azt felengedés után ugyancsak fél cm
vastagságura nyújtjuk. A pohárral kivágott kerek lapokat
kevés vízzel meglocsoljuk, a tölteléket a lap közepére
halmozzuk, a szélét kis pohárral megnyomkodjuk, hogy a
pirozski jól összezáródjon, a szélét felhajtogatjuk, s
kifli, vagy húsostáska alakúra sodorjuk. Egymástól egy-két
cm távolságra, kikent tűzálló edénybe tesszük, felvert
tojással megkenjük, s előmelegített sütőben tíz-tizenöt
percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Néhány változat a töltelékre:
Darált húsos
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús (vagy vegyesen marha- és sertéshús),
1-2 evőkanál margarin,
1 fej hagyma,
2 főtt tojás,
kevés só,
bors,
petrezselyem
A darált húst margarinnal jól összedolgozva serpenyőben
kissé megpirítjuk, s még egyszer átfuttatjuk a darálón. Az
apróra vágott hagymát másik edényben margarinban
megpároljuk, az ugyancsak apróra vágott kemény tojással és
petrezselyemmel, majd összegyúrjuk a hússal, s a masszát
megsózzuk-borsozzuk.
Töltelék halból-rizsből
Hozzávalók:
20 dkg szálkátlanított édesvízi hal,
1 evőkanál margarin,
10 dkg rizs,
kevés petrezselyem,
só,
bors
A feldarabolt halszeleteket fél evőkanál margarinban
megsütjük, a megfőzött és lecsurgatott rizzsel, finomra
vágott petrezselyemmel, a maradék margarinnal, kevés sóval,
borssal jól összedolgozzuk. A masszához tetszés szerint
finomra vágott hagymát is adhatunk.
Gombás töltelék
Hozzávalók:
0,5 kg sampinyongomba,
1,5 evőkanál margarin,
2 evőkanál tejföl,
fél fej hagyma,
kevés só,
petrezselyem
A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk,
s nyolc-tíz percig egy evőkanál margarinban megpirítjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt, a finomra vágott s másik edényben a
megmaradt margarinban megpirított hagymát, megsózzuk, s
lefedve tíz percig pároljuk. Megszórjuk finomra vágott
petrezselyemmel, lehűtjük.
Szoljanka
Hozzávalók:
20 dkg marha-, sertés- vagy borjúhús,
10 dkg főtt, füstölt tarja,
1 pár virsli,
50 dkg csont,
2 fej vöröshagyma,
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
2 dkg kapribogyó,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1/4 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só,
egész bors
Elkészítése: A húst és a csontot másfél liter vízben
megfőzzük. A megtisztított, félkarikákra vágott hagymát
zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot,
együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a
leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a megtisztított, kis
kockákra vágott uborkát, majd négy-öt perces forralás után
a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra
vágott húsféléket, a kapribogyót, az olajbogyók nagyobbik
felét, megsózzuk, és együtt még négy-öt percig főzzük.
Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, a tejfölt, az
apróra vágott kaprot és petrezselymet, végül a vékonyra
szeletelt citromot.
Borscs
Hozzávalók:
30 dkg hús,
3 közepes nagyságú burgonya,
1 közepes cékla,
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
25 dkg fejes káposzta,
1 hagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
2-3 paradicsom,
1 csokor kapor,
4 evőkanál olaj vagy zsír,
só,
3-4 szem fekete bors,
1 babérlevél,
1 dl tejföl,
petrezselyem
Elkészítése: A húst kisebb darabokra vágjuk, és másfél
liter sós vízben feltesszük főni. A megtisztított
zöldségeket és a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
és olajon vagy zsíron megpároljuk, a végén hozzáadjuk az
apróra vágott hagymát, a darabokra vágott paradicsomot, a
babérlevelet, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot,
és még egy kicsit pároljuk. Amikor a hús már majdnem
megpuhult, belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, a
laskára vágott káposztát, a meghámozott, szétnyomott
fokhagymát, a megpárolt zöldséget, s mintegy fél órán át
lassú tűzön forraljuk. Amikor a tűzről levesszük,
megszórjuk kaporral. Tejföllel tálaljuk.
Tejfölös kárász
Hozzávalók 2 személyre:
2 db 40-60 dkg-os kárász,
2 dkg liszt,
1 dl olaj a halakhoz,
30 dkg burgonya,
2,5 dl olaj a burgonyához,
2 dl tejföl,
2 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg vaj,
só,
bors
Elkészítése: A halakat megtisztítjuk, kibelezzük, s miután
kiszedtük a kopoltyúkat is, megmossuk, megtörölgetjük,
mindét oldalon beirdaljuk. Megsózzuk-borsozzuk, lisztben
megforgatjuk, olajban kisütjük, s kivajazott jénai tálba
tesszük. Hasábburgonyát sütünk, ezzel körberakjuk. Az
egészet leöntjük tejföllel, megszórjuk zsemlemorzsával,
meglocsoljuk olvasztott vajjal, és sütőben átsütjük.
Bélszín Stroganoff
módra
Hozzávalók:
75 dkg bélszín,
2-3 hagyma,
3 dkg vaj,
20 dkg sampinyongomba,
1 evőkanál paradicsompüré,
2,5 dl tejföl,
só,
frissen őrölt bors
Elkészítése: A bélszín húskalapáccsal kiklopfoljuk, a
rostokkal keresztben kisujjnyi csíkokra vágjuk, a vajban
aranysárgára pirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott
hagymát, lapátkanállal kivesszük, felmelegített tálra
helyezzük, melegen tartjuk. Ugyanabban a serpenyőben
megpirítjuk a felszeletelt gombát, kivesszük, hozzátesszük a
hagymához. A lángot felerősítjük, és a hús felét a forró
serpenyőben meg-megforgatva úgy sütjük meg, hogy a
húscsíkok barnára piruljanak, de belül nyersek maradjanak.
Kivesszük, s míg a hús másik felét sütjük, melegen tartjuk,
majd visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a
gombát, a paradicsompürét, s még egy-két percig kevergetve
melegítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, forralásig hevítjük.
Sült burgonyakörítéssel forrón tálaljuk.
Almával töltött kacsa
Hozzávalók:
1 kacsa
75 dkg savanyú alma
só
A sütéshez előkészített kacsát kívül-belül alaposan
megsózzuk, hasüregét megtöltjük a meghámozott, cikkekre
vágott almával. A nyílást betűzzük. A kacsát háttal
lefelé serpenyőbe tesszük, hozzáöntünk fél pohár vizet,
és forró sütőben, időnként a kisült zsírral öntözve
puhára, piros-ropogósra sütjük. Amikor elkészült,
hasüregéből az almát kiszedjük, s tálaláskor a
fölszeletelt kacsadarabok köré rakjuk.
Bárányfasírozott
Hozzávalók:
32 dkg darált báránylapocka,
25 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál tej,
1 tojás,
2,5 dkg vaj,
2,5 dkg paradicsompüré,
2,5 dkg zsemlemorzsa,
1 evőkanál liszt,
só,
bors
Elkészítése: A tejben megáztatjuk a zsemlemorzsát,
hozzáadjuk a bárányhúst, a reszelt sajtot, a tojást, a sót,
a borsot, s az egészet jól elkeverjük. A masszából
pogácsákat formálunk, s azokat lisztben megforgatjuk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, s a pogácsákat mindkét
oldalukon öt percig sütjük. Lapátkanállal kiemeljük,
felmelegített tálra tesszük, körülöntjük a közben
felmelegített paradicsomlével. Petrezselyemmel díszítjük,
burgonyapürével tálaljuk.
Blini
Hozzávalók:
22 dkg liszt,
3 dl tej,
2,5 dkg vaj,
1,5 dkg élesztő,
fél kávéskanál cukor,
fél kávéskanál só,
1 tojásfehérje,
kevés olaj,
fél citrom
Elkészítése: A cukrot meleg tejben elkeverjük, két
evőkanálnyi cukros tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzáadjuk
a megmaradt tejet, beleszórjuk a liszt háromnegyed részét,
belekeverjük a sót, s letakarva, meleg helyen egy órát
kelesztjük. Hozzáadjuk a megmaradt lisztet és a vajat, jól
felverjük, hogy krémesen sima legyen. Akkor még belekeverjük
a tojásfehérjét, s fél órát pihentetjük.
Kis (lehetőleg öntöttvas) serpenyőt felmelegítünk, olajjal
kikenjük, beleöntünk egy merőkanál tésztát, ügyelve, hogy
vékony réteg legyen. Amikor az egyik oldala megpirult,
megfordítjuk, és a másik oldalát is pirosra sütjük. A kész
bliniket vajjal megkenjük, és egymásra rakjuk.
Citromszeletekkel díszítve tejföllel, mézzel, lekvárral vagy
kaviárral forrón tálaljuk.
Orosz túrótorta
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
2 dl tejföl,
2 tojás,
3 evőkanál kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
a túró víztartalmától függően 3-4 evőkanál búzadara,
10 dkg mazsola,
15 dkg darált dió,
5 dkg vaj,
reszelt citromhéj.
A tál kikenéséhez:
1 evőkanál vaj,
liszt
A tálaláshoz:
cukrozott tejföl vagy tejszínhab
A hozzávalókat jól összekeverjük, és kivajazott,
kilisztezett tálban közepes tűznél körülbelül negyven
percig – tűpróbáig – sütjük, amíg a tetején
aranysárga színű réteg nem képződik. Hidegen
felszeleteljük, és cukrozott tejföllel vagy tejszínhabbal
tálaljuk