Receptek

Füstölthal-saláta
Hozzávalók:

1 füstölt hal,

1 fej vöröshagyma,

2 kemény tojás,

2 dl majonéz



Elkészítése: A hal bőrét lehúzzuk, szálkáit eltávolítjuk, apróra vágjuk, óvatosan összekeverjük az ugyancsak apróra vágott hagymával, a tojásokkal és a majonézzel. Jól behűtve tálaljuk.

Aszpikos fogas
Hozzávalók:

1 kb. 1 kg-os fogas,

1 sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

1 fej vöröshagyma,

1-2 babérlevél,

1 dkg zselatin,

fél citrom,

só,

petrezselyem



Elkészítése: A megtisztított fogast darabokra vágjuk, a fejét (kopoltyú nélkül), a farkát, a tejet vagy ikrát feltesszük a megtisztított, felszeletelt zöldséggel, a hagymával és sóval, a babérlevéllel hét dl vízben főni tesszük. Tizenöt-húsz perc múlva beletesszük a haldarabokat, puhára főzzük, és óvatosan, nehogy szétessenek, a haldarabokat a léből kiszedjük, és egy tálon hal alakban kirakjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk és hidegen tartjuk. A hallevet leszűrjük, beletesszük a feloldott zselatint, lehűtjük. A halat citromkarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, s óvatosan, nehogy a díszítések elmozduljanak, leöntjük a zselatinos oldattal. Hűtőbe tesszük, míg a bevonata megszilárdul. Majonézzel, ecetes tormával, burgonyasalátával vagy sós-vizes uborkával tálaljuk.

Paradicsomos halsaláta
Hozzávalók:

20 dkg halfilé,

3 burgonya,

1 kis nyers uborka,

1 csemegeuborka,

3 paradicsom,

1 fej saláta,

1 dl majonéz,

1 evőkanál ecet,

kevés só



Elkészítése: A megfőzött és lehűtött halat kis darabokra vágjuk. A megfőzött és meghámozott burgonyát, az ugyancsak meghámozott nyers uborkát, a csemegeuborkát és a két paradicsomot apró kockákra vágjuk, s az egészet az felaprított fejes salátával tálba tesszük. Hozzáadjuk a haldarabokat is, majd állni hagyjuk. (Néhány salátalevelet és egy-két szeletekre vágott paradicsomot félreteszünk a díszítéshez.) Tálalás előtt óvatosan felrázzuk, s az ecettel elkevert majonézzel leöntjük. Salátástálon felhalmozzuk, paradicsomszeletekkel, salátalevelekkel díszítjük.

Orosz hússaláta
Hozzávalók:

0,5 kg főtt vagy sült sertéshús,

4-5 burgonya,

2 csemegeuborka,

1 kis fej saláta,

1 dl majonéz,

kevés só,

ecet



Elkészítése: A kis kockákra vágott húst a megfőzött, lehűtött, meghámozott és apró kockákra vágott burgonyával s a vékonyra szeletelt uborka felével tálba rakjuk, majonézzel, sóval, ecettel elkeverjük, salátástálon felhalmozzuk, a maradék uborkával és salátalevelekkel díszítjük.

Pirozski
Hozzávalók:

0,5 kg finomliszt,

2,5 dl tejföl,

2 evőkanál margarin,

1 evőkanál cukor,

2 tojás,

kevés só,

töltelék (lásd alább)






Elkészítése: A lisztet a tejföllel, a felolvasztott margarinnal, a tojásokkal, a cukorral és kevés sóval jól összedolgozzuk, cipó alakura formáljuk, tányérra tesszük, konyharuhával letakarjuk, s harminc-negyven percig hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután a tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, s pohárral kerek lapokat vágunk belőle. A pirozski készítéséhez mirelit levelestésztát is felhasználhatunk, azt felengedés után ugyancsak fél cm vastagságura nyújtjuk. A pohárral kivágott kerek lapokat kevés vízzel meglocsoljuk, a tölteléket a lap közepére halmozzuk, a szélét kis pohárral megnyomkodjuk, hogy a pirozski jól összezáródjon, a szélét felhajtogatjuk, s kifli, vagy húsostáska alakúra sodorjuk. Egymástól egy-két cm távolságra, kikent tűzálló edénybe tesszük, felvert tojással megkenjük, s előmelegített sütőben tíz-tizenöt percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Néhány változat a töltelékre:

Darált húsos
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús (vagy vegyesen marha- és sertéshús),
1-2 evőkanál margarin,
1 fej hagyma,
2 főtt tojás,
kevés só,
bors,
petrezselyem
A darált húst margarinnal jól összedolgozva serpenyőben kissé megpirítjuk, s még egyszer átfuttatjuk a darálón. Az apróra vágott hagymát másik edényben margarinban megpároljuk, az ugyancsak apróra vágott kemény tojással és petrezselyemmel, majd összegyúrjuk a hússal, s a masszát megsózzuk-borsozzuk.

Töltelék halból-rizsből
Hozzávalók:
20 dkg szálkátlanított édesvízi hal,
1 evőkanál margarin,
10 dkg rizs,
kevés petrezselyem,
só,
bors
A feldarabolt halszeleteket fél evőkanál margarinban megsütjük, a megfőzött és lecsurgatott rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel, a maradék margarinnal, kevés sóval, borssal jól összedolgozzuk. A masszához tetszés szerint finomra vágott hagymát is adhatunk.

Gombás töltelék
Hozzávalók:
0,5 kg sampinyongomba,
1,5 evőkanál margarin,
2 evőkanál tejföl,
fél fej hagyma,
kevés só,
petrezselyem
A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, s nyolc-tíz percig egy evőkanál margarinban megpirítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a finomra vágott s másik edényben a megmaradt margarinban megpirított hagymát, megsózzuk, s lefedve tíz percig pároljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, lehűtjük.

Szoljanka
Hozzávalók:

20 dkg marha-, sertés- vagy borjúhús,

10 dkg főtt, füstölt tarja,

1 pár virsli,

50 dkg csont,

2 fej vöröshagyma,

15 dkg sós-vizes uborka,

4 dkg olajbogyó,

2 dkg kapribogyó,

1 kis doboz sűrített paradicsom,

5 dkg zsír,

1/4 citrom,

1 dl tejföl,

1 babérlevél,

kapor,

petrezselyem,

só,

egész bors



Elkészítése: A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A megtisztított, félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a megtisztított, kis kockákra vágott uborkát, majd négy-öt perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsféléket, a kapribogyót, az olajbogyók nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még négy-öt percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, a tejfölt, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, végül a vékonyra szeletelt citromot.

Borscs
Hozzávalók:

30 dkg hús,

3 közepes nagyságú burgonya,

1 közepes cékla,

2 sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

25 dkg fejes káposzta,

1 hagyma,

1-2 gerezd fokhagyma,

2-3 paradicsom,

1 csokor kapor,

4 evőkanál olaj vagy zsír,

só,

3-4 szem fekete bors,

1 babérlevél,

1 dl tejföl,

petrezselyem



Elkészítése: A húst kisebb darabokra vágjuk, és másfél liter sós vízben feltesszük főni. A megtisztított zöldségeket és a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és olajon vagy zsíron megpároljuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a darabokra vágott paradicsomot, a babérlevelet, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, és még egy kicsit pároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, a laskára vágott káposztát, a meghámozott, szétnyomott fokhagymát, a megpárolt zöldséget, s mintegy fél órán át lassú tűzön forraljuk. Amikor a tűzről levesszük, megszórjuk kaporral. Tejföllel tálaljuk.

Tejfölös kárász
Hozzávalók 2 személyre:

2 db 40-60 dkg-os kárász,

2 dkg liszt,

1 dl olaj a halakhoz,

30 dkg burgonya,

2,5 dl olaj a burgonyához,

2 dl tejföl,

2 dkg zsemlemorzsa,

5 dkg vaj,

só,

bors



Elkészítése: A halakat megtisztítjuk, kibelezzük, s miután kiszedtük a kopoltyúkat is, megmossuk, megtörölgetjük, mindét oldalon beirdaljuk. Megsózzuk-borsozzuk, lisztben megforgatjuk, olajban kisütjük, s kivajazott jénai tálba tesszük. Hasábburgonyát sütünk, ezzel körberakjuk. Az egészet leöntjük tejföllel, megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és sütőben átsütjük.

Bélszín Stroganoff módra
Hozzávalók:

75 dkg bélszín,

2-3 hagyma,

3 dkg vaj,

20 dkg sampinyongomba,

1 evőkanál paradicsompüré,

2,5 dl tejföl,

só,

frissen őrölt bors



Elkészítése: A bélszín húskalapáccsal kiklopfoljuk, a rostokkal keresztben kisujjnyi csíkokra vágjuk, a vajban aranysárgára pirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát, lapátkanállal kivesszük, felmelegített tálra helyezzük, melegen tartjuk. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a felszeletelt gombát, kivesszük, hozzátesszük a hagymához. A lángot felerősítjük, és a hús felét a forró serpenyőben meg-megforgatva úgy sütjük meg, hogy a húscsíkok barnára piruljanak, de belül nyersek maradjanak. Kivesszük, s míg a hús másik felét sütjük, melegen tartjuk, majd visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a gombát, a paradicsompürét, s még egy-két percig kevergetve melegítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, forralásig hevítjük. Sült burgonyakörítéssel forrón tálaljuk.

Almával töltött kacsa
Hozzávalók:

1 kacsa

75 dkg savanyú alma





A sütéshez előkészített kacsát kívül-belül alaposan megsózzuk, hasüregét megtöltjük a meghámozott, cikkekre vágott almával. A nyílást betűzzük. A kacsát háttal lefelé serpenyőbe tesszük, hozzáöntünk fél pohár vizet, és forró sütőben, időnként a kisült zsírral öntözve puhára, piros-ropogósra sütjük. Amikor elkészült, hasüregéből az almát kiszedjük, s tálaláskor a fölszeletelt kacsadarabok köré rakjuk.


Bárányfasírozott
Hozzávalók:

32 dkg darált báránylapocka,

25 dkg reszelt sajt,

2 evőkanál tej,

1 tojás,

2,5 dkg vaj,

2,5 dkg paradicsompüré,

2,5 dkg zsemlemorzsa,

1 evőkanál liszt,

só,

bors



Elkészítése: A tejben megáztatjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a bárányhúst, a reszelt sajtot, a tojást, a sót, a borsot, s az egészet jól elkeverjük. A masszából pogácsákat formálunk, s azokat lisztben megforgatjuk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, s a pogácsákat mindkét oldalukon öt percig sütjük. Lapátkanállal kiemeljük, felmelegített tálra tesszük, körülöntjük a közben felmelegített paradicsomlével. Petrezselyemmel díszítjük, burgonyapürével tálaljuk.

Blini
Hozzávalók:

22 dkg liszt,

3 dl tej,

2,5 dkg vaj,

1,5 dkg élesztő,

fél kávéskanál cukor,

fél kávéskanál só,

1 tojásfehérje,

kevés olaj,

fél citrom



Elkészítése: A cukrot meleg tejben elkeverjük, két evőkanálnyi cukros tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a megmaradt tejet, beleszórjuk a liszt háromnegyed részét, belekeverjük a sót, s letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük. Hozzáadjuk a megmaradt lisztet és a vajat, jól felverjük, hogy krémesen sima legyen. Akkor még belekeverjük a tojásfehérjét, s fél órát pihentetjük.
Kis (lehetőleg öntöttvas) serpenyőt felmelegítünk, olajjal kikenjük, beleöntünk egy merőkanál tésztát, ügyelve, hogy vékony réteg legyen. Amikor az egyik oldala megpirult, megfordítjuk, és a másik oldalát is pirosra sütjük. A kész bliniket vajjal megkenjük, és egymásra rakjuk.
Citromszeletekkel díszítve tejföllel, mézzel, lekvárral vagy kaviárral forrón tálaljuk.

Orosz túrótorta
Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró,

2 dl tejföl,

2 tojás,

3 evőkanál kristálycukor,

1 csomag vaníliás cukor,

a túró víztartalmától függően 3-4 evőkanál búzadara,

10 dkg mazsola,

15 dkg darált dió,

5 dkg vaj,

reszelt citromhéj.

A tál kikenéséhez:

1 evőkanál vaj,

liszt

A tálaláshoz:

cukrozott tejföl vagy tejszínhab



A hozzávalókat jól összekeverjük, és kivajazott, kilisztezett tálban közepes tűznél körülbelül negyven percig – tűpróbáig – sütjük, amíg a tetején aranysárga színű réteg nem képződik. Hidegen felszeleteljük, és cukrozott tejföllel vagy tejszínhabbal tálaljuk

vissza