Receptek
Gazpacho
A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő
fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van
Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és
nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók: 4 cső zöldpaparika, 1 közepes uborka, 6-7 szem
paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál
olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1
evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem,
egy csipet majoránna, só, bors.
A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát
szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A
zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket
négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel.
A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen
ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba.
Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel,
sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű
leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt
kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen
tálaljuk.
Valenciai paella
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 3
evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, 2
színes zöldpaprika, 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom,
15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús, 20 dkg főtt apró rák,
egy tucat főtt kagyló, egy tucat főtt királyrák, 2
kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány,
kakukkfű, só, fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1
evőkanál aprított petrezselyemlevél.
Egy nagy, lapos serpenyőben meleg olajban megpirítjuk a
feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Adjuk hozzá az
aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát,
hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt,
adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot,
rizst, pirosparikát, oregánót, kakukkfüvet. Fedjük le, és
közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak.
Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga
színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még
15 percig. A végén tegyük a tetejére a kagylót, és
petrezselyemmel szórjuk meg. Főzés közben folyamatosan
figyeljük, hogy nehogy túl gyorsan elfője a levét, ha kell,
pótoljuk egy kis húslevessel.
Tehetünk még a tetejére olajbogyót és articsóka szívet.
Főzhetünk bele halat is, kisebb darabokat adjunk hozzá, akkor,
amikor beletesszük a rizst.