Receptek

Gazpacho

A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.

Hozzávalók: 4 cső zöldpaparika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors.

A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.

Valenciai paella

Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika, 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús, 20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló, egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.

Egy nagy, lapos serpenyőben meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot, rizst, pirosparikát, oregánót, kakukkfüvet. Fedjük le, és közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig. A végén tegyük a tetejére a kagylót, és petrezselyemmel szórjuk meg. Főzés közben folyamatosan figyeljük, hogy nehogy túl gyorsan elfője a levét, ha kell, pótoljuk egy kis húslevessel.
Tehetünk még a tetejére olajbogyót és articsóka szívet. Főzhetünk bele halat is, kisebb darabokat adjunk hozzá, akkor, amikor beletesszük a rizst.

vissza