Receptek
ELŐÉTELEK
Grillben sült grape-fruit
Hozzávalók:
3 grape-fruit keresztben kettévágva,
4 ek. cukor,
1 mk. őrölt gyömbér,
6 szem kandírozott piros cseresznye.
Tálalás előtt vágjuk körbe a grape-fruitot a héjánál
belülről, és a húsát fejtsük le a héjáról. Egy kis
ollóval vágjuk ki a hártyát a gerezdek közül. Szedjük ki a
magokat. Szórjuk be a tetejét a cukorral és a gyömbérrel.
Tegyük közepesen meleg grillsütőbe, és addig süssük, amíg
a cukor kissé felolvad. Vegyük ki a sütőből. Rakjunk minden
gyümölcs közepére egy szem kandírozott piros cseresznyét.
Forrón tálaljuk.
Koktélrák
Hozzávalók:
9 dkg liszt,
1/2 tk. sütőpor,
1 mk. só,
1 tojás,
1 1/4 dl tej,
1 tk. vaj,
20 dkg tisztított, sós vízben megfőzött rák apróra vágva,
4 apróra vágott mogyoróhagyma,
1 ek. kissé csípős currypor,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót és a vajat egy mély
tálba. Adjuk hozzá a tejet, a tojássárgáját, a rákot, a
hagymát, a curry-port és a petrezselymet. Keverjük jól össze,
hagyjuk 2 percig állni. Verjük kemény habbá a
tojásfehérjét, és keverjük bele a rákos masszába. Rakjunk
egy evőkanálnyit a masszából forró vajba, süssük minden
oldalát aranybarnára. Forrón, előételként tálaljuk
mártással vagy állófogadáson koktélpálcikára szúrva,
hidegen.
Avokadósaláta
Hozzávalók:
1 hámozott, kimagozott avokadó,
3 hámozott és kimagozott paradicsom, mindkettő apró kockára
vágva,
1/2 tcs. új zöldhagyma vékony karikákra vágva,
3 ek. salátaolaj,
2 ek. citromlé,
késhegynyi só és törött bors,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 tk. bazsalikom.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve
tálaljuk.
Zellerszívsaláta
Hozzávalók:
1 doboz zellerszívkonzerv,
1 citrom leve,
2 1/2 ek. zselatin,
2 dl forró víz,
1/2 dl hideg víz,
csipet só,
zöld ételfesték,
1 keresztbe vágott narancsnak vagy citromnak a fele,
1 olajbogyó,
1 kis tálka majonéz ízlés szerint.
Öntsük le a vizet a zellerszívről, majd hosszában vágjuk
ketté mindegyiket. Tegyük tűzálló edénybe, csavarjuk rá a
citromlevet, fedjük le, és hagyjuk állni 5-6 órát. Közben
forgassuk a citromlében. Rakjuk fazékba a forró vizet az
ételfestékkel együtt, keverjük össze a hideg vizet a
zselatinnal és a sóval. Öntsük a forrásban lévő vízre.
Közben keverjük. Ha a zselatin felolvad, vegyük le a tűzről.
Öntsük lapos tálba, és hagyjuk kihűlni. Fogyasztásig
tegyük a hűtőszekrénybe, hogy jól megkeményedjen. Vegyük
ki a zellerdarabokat a citromléből, és tegyük lapos, kerek
tálra. A zselatint éles késsel vágjuk 2x2 cm-es kockákra,
és szórjuk be vele vastagon a zellerdarabok közti részeket.
Rakjuk a saláta közepén kialakult üregbe a fél narancsot,
és ennek a közepébe tegyük a fekete olajbogyót. Szórjuk
körül a narancsot finomra vágott petrezselyemmel. Azonnal
tálaljuk. Ízlés szerint majonézt adhatunk mellé.
LEVES
Jégbe hűtött currys
leves
Hozzávalók:
1 1/2 kg paradicsom,
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma,
1 áztatott zsemle,
1/2 ek. csípős curry-por,
késhegynyi porcukor és törött bors,
1 ek. citromlé,
3 ek. tejszín,
12 db jégkocka,
1 ek. finomra vágott zellerlevél.
A zellerlevél és a jégkocka kivételével minden hozzávalót
keverjünk jól össze a keverőben, majd tegyük a
hűtőszekrénybe. Tálalás előtt keverjük jól össze,
öntsük magas fehér poharakba, rakjunk minden pohárba 2
jégkockát, és szórjuk be a tetejét a finomra vágott
zellerrel. Azonnal tálaljuk.
FŐÉTELEK
Currys disznóhús
gorakával
Hozzávalók:
1-1 tk. csilipor vagy nagyon csípős paprika,
őrölt köménymag és édes kömény,
2 tk. őrölt koriandermag,
1 1/2 tk. őrölt bors,
6 szem szegfűszeg,
2-3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
ízlés szerint 2-3 currylevél,
csipetnyi citromfű,
2 tk. tengeri vagy egyéb só,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
2 kis darab goraka,
2 1/2 dl forró víz (ha a goraka nem elérhető, 2-3 ek.
borecettel és a megadott vízmennyiséggel helyettesíthető.)
Tegyük az első 10 fűszert egy vastag fenekű serpenyőbe.
Pirítsuk 1-2 másodpercig, adjuk hozzá a húst és 5 evőkanál
forró vizet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 10 percig. Rakjuk
a gorakát 2 1/2 dl forró vízbe, és forraljuk fel. Vegyük le
a tűzről, egy fakanál hátsó lapjával nyomjuk szét, és
öntsük a húshoz. Jól keverjük össze, és továbbra is
lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Idi appival tálaljuk.
Currys disznóhús
whiskyvel (Szmor I.)
Hozzávalók:
1-1 tk. nagyon csípős pirospaprika,
őrölt köménymag és édes kömény,
koriandermag,
4 kardamomi megrepesztve,
csipetnyi citromfű,
5 szem szegfűszeg,
3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
tamarind vagy 1-2 ek. borecet,
2 tk. só,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
1/2 dl whisky.
Tegyük vastag fenekű serpenyőbe az első 8 fűszert, pirítsuk
1-2 másodpercig. Közben keverjük. Tegyük bele a húst, a
tamarindot, a sót és annyi forró vizet, hogy félig ellepje a
húst. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg megpuhul. Ha kész,
öntsük bele a whiskyt, és főzzük továbbra is lassú tűzön
10-15 percig. Idi appival vagy spagettivel tálaljuk.
Currys disznóhús ginnel
(Szmor II.)
Hozzávalók:
1-1 tk. őrölt köménymag és édes kömény,
1 tk. csípős pirospaprika,
1 1/2 tk. őrölt koriandermag,
1/2 tk. törött bors,
6 szem szegfűszeg,
5 cm hosszú fahéj,
3 cm hosszú friss gyömbér vékony szeletekre vágva,
1 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
1 dl olaj,
1 mk. reszelt citromhéj,
1-1 1/2 tk. só,
80 dkg disznócomb apróra vágva,
1 1/2 tcs. kókusztej a második áztatásból,
3 ek. gin,
egy kis citromlé.
Pirítsuk 1-2 percig vastag fenekű lábosban a szegfűszeget és
a fahéjat, közben rázzuk a lábost. Ezután adjuk hozzá az
olajat és a pirospaprika kivételével az őrölt fűszereket.
Pirítsuk pár másodpercig, közben keverjük, nehogy leégjen.
Ha kész, rakjuk hozzá a gyömbért és a hagymát. Pirítsuk
üvegesre. Tegyük hozzá a húst, pirítsuk még egy percet.
Öntsük hozzá a kókusztejet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk
puhára. Ha kész, keverjük hozzá a gint és a citromlét.
Pároljuk még 5 percig. Ízlés szerint még sózzuk meg. Idi
appival vagy spagettivel, esetleg rizzsel tálaljuk.
Currys disznóhús Manyula
módra
Hozzávalók:
1-1 tk. kömény- és koriandermag,
1/2 dl olaj,
1 1/2 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
3 gerezd péppé zúzott fokhagyma,
2 tk. currypor,
1 1/2 tk. csípős pirospaprika,
3 kardamomi kissé szétnyomva,
só,
1 ek. paradicsompüré,
1 ek. citromlé vagy borecet,
késhegynyi gyömbérpor,
80 dkg apróra vágott disznócomb,
víz,
4 vékony szelet füstölt sonka,
3 kemény tojás vastag karikákra vágva.
Tegyük serpenyőbe a köménymagot és a koriandert, pirítsuk 1-2
percig. Állandóan rázzuk az edényt, nehogy megégjenek a
fűszerek. Ezután rakjuk félre. Tegyük az olajat vastag
fenekű zománcozott lábosba. Adjuk hozzá a hagymát,
fokhagymát, pirítsuk üvegesre. Tegyük hozzá a curryport és
a gyömbért, pirospaprikát, citromlevet, a kardamomit és a
húst. Pirítsuk még 2-3 percig. Adjunk hozzá 2-3 ujjnyi vizet
a hús minőségétől függően, lassú tűzön, lefedve
pároljuk puhára. Rakjunk 2 szelet füstölt sonkát egy
tűzálló edény aljára. Öntsük rá a currys húst, majd
borítsuk be a tetejét a megmaradt sonkával. Fedjük be az
edényt, és tegyük forró sütőbe. Süssük a tetején lévő
sonkát ropogósra. Ha kész, díszítsük a kemény tojással.
Rizzsel, burgonyapürével és salátákkal tálaljuk.
Szingaléz főtt tészta (Idi
appi)
Hozzávalók:
1/2 kg kétszer szitált liszt,
1 nagy szalvéta,
1 hosszú nyelű fakanál,
forrásban lévő víz,
só,
6 kis lapos lószőrből vagy műszálból készült szita,
kis lyukú burgonyanyomó.
Tegyük a lisztet a szalvétába, kössük össze batyuszerűen.
Húzzuk keresztül rajta a fakanál nyelét, akasszuk a
forrásban lévő vízzel félig telt fazék fölé úgy, hogy
csak a gőz érje a szalvétát és a fenne lévő lisztet.
Gőzöljük 1 órát. Ezután öntsük szitába a még forró
lisztet egy kis sóval. Szitáljuk át. Tegyünk a már
átszitált liszthez annyi forró vizet, hogy közepesen lágy,
de nem ragadós tészta legyen belőle. Rakjunk kis adagokat a
burgonyanyomóba, és nyomjunk ki a masszából annyit a kis
szitákra, hogy befedje azokat. Öntsünk 2 ujjnyi vizet egy nagy
lábosba, forraljuk fel. Fedjük be a lábost egy nagy szitával,
helyezzük bele a kis szitákat a tésztával, fedjük be a nagy
szitát, és gőzöljük 5-6 percig. Tálaljuk a kis szitákon
vagy kistányérokon. Magában is fogyasztható, vagy zöldséges
és currys húsokhoz.
Ananásszal töltött
csirke
Hozzávalók:
1 db 1 1/2 kg tölteni való csirke,
1 1/2 tcs. rizs,
1 ek. apróra vágott zeller,
1 ek. apróra vágott csípős hegyes paprika,
2 ek. olvasztott vaj,
1 tcs. darabolt ananász (konzerv),
1/4 tk. currypor,
só és olaj a sütéshez.
A csirke és a sütéshez való olaj kivételével keverjük
össze az összes hozzávalót. Sózzuk meg a csirkét, töltsük
meg a rizses masszával. Varrjuk össze a csirke bőrét, és
tegyük mély tepsibe. Öntsünk rá annyi olajat, hogy félig
ellepje. Rakjuk forró sütőbe, sütés közben locsoljuk.
Süssük barnára. Csak akkor fordítsuk meg, ha az egyik oldala
megsült. Süssük kb. 1 órát, vagy addig, amíg a hús
megpuhul. Tálaljuk melegen vagy hidegen.
Rizses füstölt hal
Hozzávalók:
60 dkg füstölt tőkehal vagy hering,
2 ek. olaj,
1/4 kg rizs,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
2 tk. ceyloni currypor,
1 púpozott ek. vaj,
1 kemény tojás hatfelé vágva,
1 tk. finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem.
Öntsünk 2 liter forrásban lévő vizet a füstölt halra,
lassú tűzön pároljuk (de ne forraljuk) 12-15 percig. Öntsük
le róla a vizet. Húzzuk le a hal bőrét, és fejtsük le a
húsát a csontról, majd szedjük szét kis darabokra.
Olajozzunk be egy serpenyőt, tegyük a tűzre, és ha forró az
olaj, tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre. Mossuk
meg folyó víz alatt a rizst, rakjuk a hagymához a curryporral
együtt, és pirítsuk 2-3 percet. Öntsünk hozzá 5 dl-t abból
a forró vízből, amiben a halat áztattuk. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk, amíg a víz elforr, és a rizs megpuhul.
Ekkor keverjük bele a vajat és a haldarabokat. Díszítsük a
tojással és a korianderlevéllel. Tálaljuk citromlével és
csípős, fűszeres mártással.
Sült csirke currys
mártással
Hozzávalók:
1 kg-os grillben sült csirke,
3 fej reszelt vöröshagyma,
2 ek. vaj,
1 tk. porrá zúzott kurkuma,
1 tk. garam masala,
1 ek. kókuszreszelék,
1/2 kg hámozott, apróra vágott paradicsom,
1-1 ek. finomra vágott petrezselyem és zellerlevél,
1 mk. porrá zúzott, szárított paprikamag,
1 dl joghurt,
1/2 ek. citromlé.
Pirítsuk üvegesre a vajban a hagymát. Húzzuk le a csirke
bőrét, és vágjuk tízfelé. Tegyük rá a kurkumát, garam
masalát, a kókuszreszeléket, a porrá zúzott paprikamagot.
Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig, majd
rakjuk bele a paradicsomot, petrezselymet és a zellert.
Pároljuk tovább lefedve 10 percig. Ezután öntsük a
csirkéhez a joghurtot, vigyázva keverjük össze, és anélkül
hogy felforralnánk, pároljuk még 2-3 percet. Vegyük le a
tűzről. Öntsük bele a citrom levét, és főtt rizzsel
tálaljuk.
MÁRTÁSOK, KÖRETEK
Fűszerezett
paradicsommártás
Hozzávalók:
1 kg hámozott, érett paradicsom kettévágva,
3 gerezd fokhagyma,
1-1 cm fahéj és gyömbérgyökér,
1/2 dl borecet,
só,
1 tk. porcukor.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk a paradicsomot az ecettel,
amíg megpuhul. Szitán törjük át, tegyük félre. Mozsárban
zúzzuk össze a gyömbért, fahéjat és a fokhagymát.
Keverjük össze a félretett paradicsommal és a cukorral,
öntsük vissza az edénybe, és addig főzzük, amíg a mártás
meg nem sűrűsödik. Hidegen fogyasszuk.
Colombói mazsolás rizs
Hozzávalók:
2 tcs. jó minőségű rizs,
4 tcs. forró víz,
1 ek. vaj,
1 mk. porrá zúzott kurkuma,
5 szegfűszeg,
1 tk. köménymag,
kis darab fahéj,
1 1/2 tk. só,
3 ek. mazsola.
Mossuk meg jól folyó víz alatt a rizst, majd hideg vízben
áztassuk 1 óráig. Szűrőben csurgassuk le. Rakjuk a vajat egy
zománcozott edénybe. Tegyük bele a kurkumát, a szegfűszeget,
a köménymagot és a fahéjat. Lassú tűzön, állandóan
kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Keverjük hozzá a rizst, a
mazsolát és a sót. Pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük rá a
forró vizet. Forraljuk fel. Fedjük le, és közepesen meleg
sütőben pároljuk 30-35 percig, vagy amíg a rizs megpuhul.
Erősen csípős curryhez adjuk.
Grillben sült paradicsom
Hozzávalók:
6 paradicsom, mindegyik kettévágva,
6 tk. olvasztott vaj,
késhegynyi reszelt szerecsendió
és nagyon csípős pirospaprika,
só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük közepesen meleg grillsütőbe a fél paradicsomokat a
magos oldalukkal felfelé. Keverjük össze a vajat a
szerecsendióval és a pirospaprikával, és ezzel locsoljuk a
paradicsomot, amíg majdnem egészen megsül. Vegyük ki a
sütőből, szórjuk be a sóval és a petrezselyemmel. Azonnal
tálaljuk. Sült húsok mellé adjuk.
Sárga sült burgonya
Hozzávalók:
1 1/2 ek. vaj,
1-1 mk. reszelt fokhagyma és vöröshagyma,
2 mk. porrá zúzott kurkuma,
1/2 kg hámozott, főtt, apró újburgonya,
késhegynyi frissen őrölt bors,
só,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát a vajban. Adjuk
hozzá a kurkumát, és lassú tűzön pirítsuk még 2-3 percig.
Tegyük bele a burgonyát, és pirítsuk még 5 percig. Kétágú
villával keverjük. Ha kész, hintsük rá a törött borsot,
sót, petrezselymet. Forrón tálaljuk.
Rizskészítés
Hozzávalók:
1/2 kg jó minőségű rizs,
1 tk. só,
2 l hideg víz.
Folyó víz alatt jól mossuk meg a rizst. Hideg vízben
áztassuk 1 óráig. Öblítsük le. Tegyük cserépfazékba a
hideg vizet, a rizst és a sót. Élénk tűzön forraljuk fel,
majd lassú tűzön, lefedve főzzük a rizs minőségétől
függően 20 percig, vagy amíg megpuhul, de nem lesz pépes.
Öntsük szűrőbe, hideg vízzel jól öblítsük le, és
hagyjuk lecsurogni. Fedjük be szalvétával a szűrőt, tegyük
forró vízzel félig telt edényre, és gőzön melegítsük fel
a rizst.
Csípős, fűszeres
mártás
Hozzávalók:
1 ek. vaj,
1/2 ek. őrölt koriandermag,
1 tk. porrá zúzott kurkuma,
2-2 mk. mustár- és köménymag,
6 szem cseresznyepaprika magostul, porrá zúzva,
késhegynyi törött bors,
só,
1 l víz,
1 ek. borecet,
1/2 citrom leve.
Olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a koriandert, a kurkumát, a
mustár- és köménymagot. Lassú tűzön, állandóan
kevergetve pirítsuk 2-3 percig a fűszereket. Ezután tegyük
bele a cseresznyepaprikát, törött borsot, sót. Pirítsuk még
1 percig, majd öntsük rá a vizet, ecetet és a citromlevet.
Fedjük le, és főzzük 15-20 percig. Száraz curryk mellé
tálalt rizs és halételek ízesítésére alkalmas.
SALÁTÁK
Mazsolás paradicsomsaláta
Hozzávalók:
1 1/2 kg paradicsom hámozva és kimagozva,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 tk. garam masala,
3 ek. citromlé,
1/2 mk. csilipor,
6 ek. nagy szemű mazsola.
Vágjuk apró darabokra a paradicsomot, keverjük össze az
összes hozzávalóval. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.
Hideg és meleg sültekhez való.
Vegyes saláta
Hozzávalók:
2 hámozott, apróra vágott paradicsom,
1 apróra vágott csemegeuborka,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 ek. zöld korianderlevél vagy finomra vágott petrezselyem,
késhegynyi porrá zúzott gyömbér,
törött bors,
só,
2 dl joghurt.
Tegyük mély salátástálba a paradicsomot, uborkát, hagymát.
Keverjük össze a joghurttal, korianderlevéllel, gyömbérrel,
törött borssal, sóval. Jól lehűtve tálaljuk.
Paprikasaláta
Hozzávalók:
1 fej vékony karikákra vágott vöröshagyma,
1 hámozott, reszelt uborka,
2 hegyes, csípős pirospaprika apróra vágva,
1 kimagozott bogyiszlói paprika vékony csíkokra vágva,
1/2 dl kókusztej,
1-2 ek. citromlé,
késhegynyi őrölt koriandermag,
só.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót. Jól
hűtsük le.
Almasambal
Hozzávalók:
2 tcs. apró kockákra vágott alma,
1 ek. mazsola,
1 hegyes csípős paprika vékony karikákra vágva,
1 csipet zöld korianderlevél vagy petrezselyem,
só, citromlé.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Rizssaláta
Hozzávalók:
1 tcs. jó minőségű rizs,
2 ek. olíva- vagy salátaolaj,
1 ek. citromlé,
tengeri vagy egyéb só,
késhegynyi frissen őrölt bors,
20 dkg sós vízben főtt apró gombafej,
1 hegyes, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 késhegynyi zellerkrém,
1 kemény tojás apróra vágva.
Folyó víz alatt mossuk jól meg a rizst. Áztassuk hideg
vízben 1 óráig, majd öblítsük le. Tegyük bő, sós vízbe,
és főzzük a minőségétől függően 20 percig, vagy amíg a
rizs puha lesz, de nem pépes. Öblítsük le meleg vízzel,
szűrőben csurgassuk le. Készítsünk salátaöntetet az
olajból, a citromléből, a sóból és a törött borsból.
Keverjük a még meleg rizsbe. Tálalás előtt együk bele a
megmaradt hozzávalókat.
Zöldbabsambal
Hozzávalók:
1 nagy, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1/2 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
csipet reszelt, száraz citromhéj,
2 tk. citromlé,
3 ek. salátaolaj,
1/2 kg tisztított, kettétört zöldbab,
1 mk. cukor,
só,
csipet babérlevél,
3 dl kókusztej.
Keverőgépben keverjük össze alaposan a paprikát, a hagymát,
a fokhagymát, a citrom héját és levét. Öntsük serpenyőbe
az olajjal együtt. Pirítsuk 5-6 percig. Tegyük bele a
zöldbabot és a megmaradt hozzávalókat. Lassú tűzön
pároljuk (de ne forraljuk) 8-10 percig.
Paradicsomsaláta
Hozzávalók:
4 hámozott, kimagozott paradicsom apró kockákra vágva,
1 dl joghurt,
1 tk. citromlé,
csipet fokhagymasó és zellerkrém.
Tegyük a paradicsomot mély tálkákba. Keverjük össze a
megmaradt hozzávalókat, és öntsük le vele a paradicsomot.
DESSZERTEK ÉS EGYÉB
Tehéntúró kandírozott
gyümölccsel
Hozzávalók:
1/4 kg friss, jó minőségű tehéntúró,
1/2 tcs. kandírozott gyümölcs,
2 ek. porcukor,
1 ek. narancslikőr,
2 tcs. tejszínhab,
6 piskóta.
Keverőgépben keverjük össze a tehéntúrót, a kandírozott
gyümölcsöt, a cukrot és a likőrt. Végül keverjük hozzá a
tejszínhabot. Tálaljuk hűtött, talpas poharakban, és
tegyünk minden pohár tetejére egy piskótát.
Gyümölcsdesszert
Hozzávalók:
4 hámozott, kimagozott mangó vagy őszibarack vékony csíkokra
vágva,
késhegynyi őrölt kardamomimag,
1 ek. porcukor.
Hűtsük jól le a mangót, keverjük össze a kardamomimagot a
porcukorral, és tálalás előtt szórjuk be vele a mangót.
Hidegen tálaljuk.
Daratorta
Hozzávalók:
1 tcs. gríz,
1 ek. vaj,
1 tcs. cukor,
ugyanennyi joghurt,
1/2 mk. szódabikarbóna,
2 ek. mazsola,
késhegynyi őrölt fahéj és kardamomimag.
Pirítsuk 1-2 percig a darát a vajban. Vegyük le a tűzről,
közben keverjük össze a joghurtot a cukorral, a
szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a kardamomimaggal és
a mazsolával. Keverjük jól össze a pirított darával.
Öntsük kerek, kivajazott edénybe, süssük közepesen meleg
sütőben 35 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk
kihűlni, majd borítsuk ki egy tálra.
Kesudiós dara (Aluva)
Hozzávalók:
5 1/2 dl víz,
1/4 kg cukor,
1/4 kg vaj,
1/4 kg dara,
1/4 kg kesudió,
1/2-1/2 tk. őrölt kardamomimag és fahéj,
késhegynyi őrölt szegfűszeg és vaníliás cukor.
Készítsünk vastag szirupot a vízből és a cukorból.
Pirítsuk világosbarnára a darát a vajban. Tegyük bele a
kesudiót és a fűszereket. Pirítsuk még 1-2 percig. Öntsük
rá a szirupot, és keverjük jól össze. Lassú tűzön
pároljuk még egypár percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük
egy vagy két tortaformába. Fedjük le, és hagyjuk 5-6 óráig
állni. Hidegen tálaljuk.
Friss kókuszdióbél
Hozzávalók:
1 db kókuszdió,
só.
Reszeljük le a kókuszdió tetejét. A dióban lévő vizet
tegyük félre. (Hűsítő ital készítésére felhasználható.)
Tompa végű késsel vágjuk ki a kókuszdió fehér húsát,
majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Sózzuk meg.
Torta mandulaízű
krémmel
Hozzávalók:
Krém:
20 dkg vaj,
1 tcs. porcukor,
zöld ételfesték,
fél mk. mandulaeszencia,
egy csepp kókuszeszencia,
1 tojás.
Tészta:
5 tojásfehérje kemény habja,
5 tojássárgája,
5 ek. porcukor,
5 ek. liszt,
1/2 tk. sütőpor,
4 ek. körtebefőtt vagy cukorszirup,
2 tcs. tejszínhab.
Krém: Keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a cukrot, azzal is
keverjük habosra. Rakjuk bele az ételfestéket, a mandula- és
kókuszeszenciát és a tojássárgáját. Megállás nélkül
keverjük még 5 percig. Tegyük félre.
Tészta: Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd a
liszttel, sütőporral és a tojás habjával. Tegyük kivajazott,
lisztezett, kerek kuglófformába, és közepesen meleg sütőben
süssük ki. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és borítsuk a
sütőből kivett rácsra. Hagyjuk kihűlni.
Öntsük lapos tálba a szirupot. Tegyük bele a tésztát, majd
a nyomózsák segítségével vonjuk be a krémmel. A közepén
lévő üreget töltsük meg tejszínhabbal.
Jégbe hűtött fűszeres
tea
Hozzávalók:
1/2 l forrásban lévő víz,
6 tk. ceyloni tea, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és
szerecsendió,
1/2 tcs. cukor,
1/2 l jégbe hűtött narancslé,
1/2 dl citromlé, jégkocka.
A forrásban lévő vizet tegyük cserép teáskannába. Adjuk
hozzá a teát, a fűszereket és a cukrot. Fedjük le, és
hagyjuk 5 percig állni. Batisztdarabon keresztül szűrjük le,
majd hűtsük le. Fogyasztás előtt keverjük össze a narancs-
és citromlével. Félig töltsük meg a poharakat jégkockával,
és öntsük rá a fűszeres teát.
Fűszeres szalmaburgonya
Hozzávalók:
1/2 kg hámozott, gyufaszál vékonyra vágott burgonya,
olaj a sütéshez,
só,
1/2 tk. ceyloni currypor.
Tegyük szűrőbe a burgonyát, folyó víz alatt mossuk 2-3
percig. Csurgassuk le, és töröljük szárazra. Forró olajban
kis adagokban süssük ropogósra. Szedjük papírszalvétára
vagy itatósra. Tálalás előtt szórjuk be a curryporral és a
sóval. Ital mellé adjuk.
Ceyloni currypor
Hozzávalók:
2 ek. koriandermag,
1 ek. köménymag,
1 tk. ánizsmag,
1/2 tk. apróra vágott zöld gyömbér,
6 szem kardamomimag,
1 tk. görög széna,
3 szegfűszeg,
1-2 cm hosszú fahéj,
1/2 tk. porrá zúzott kurkuma,
1 ek. nagyon csípős száraz paprikamag,
2 gerezd fokhagyma.
Tegyük serpenyőbe a koriander- és köménymagot, valamint a
görög szénát. Lassú tűzön szárítsuk, amíg megpirul.
Közben rázzuk az edényt, hogy meg ne égjen. Tegyük bele az
ánizst, és pirítsuk még 1 percig, majd vegyük le a tűzről.
Rakjuk vastag fenekű palacsintasütőbe a gyömbért és a
fokhagymát. Lassú tűzön szárítsuk meg. Mozsárban zúzzuk
porrá az összes hozzávalót. Tegyük jól zárható üvegbe.
Különböző Srí Lanka-i ételek készítésére használjuk.
Currys tehéntúró
Hozzávalók:
1/2 kg zsíros tehéntúró,
1 púpozott tk. currypor,
1-2 ek. majonéz,
1-1 ek. apróra vágott metélő- és lilahagyma,
1 1/2 ek. kis kockákra vágott salátalevél,
só.
Sűrű szitán törjük át a tehéntúrót. Ezután keverjük
össze az összes hozzávalóval. Nyers gyümölcs, papaja vagy
sárgadinnye, őszibarack stb. megtöltésére alkalmas, így
előételként is adható.