Receptek
ELŐÉTELEK
Hagymás rakott bab
Hozzávalók: 450 g nagy szemű fehér bab (tetovói),
3 dl olaj, 1-1,5 kg vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1
babérlevél, cseresznyepaprika ízlés szerint.
Az átválogatott babot megmossuk és hideg vízben feltesszük
főni. Puhára főzzük (ne főzzük szét!). A vékonyan
félfőre vágott hagymát forró olajon puhára pároljuk,
enyhén megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk
pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és ízlés szerint
a cseresznyepaprikát. Egy mély, zománcos vagy tűzálló
edényt kikenünk olajjal. Felváltva rétegezzük bele a babot
és a párolt hagymát. Az utolsó sor bab legyen. A tetejére
öntjük az olajat, amelyben a hagymát pároltuk és egy keveset
a bab főzőlevéből. 175 °C-ra melegített sütőbe tesszük,
s addig sütjük, amíg a víz el nem párolog. Sütés közben a
babot ne keverjük! Macedóniában ezt az ételt tavcsénak
nevezik, arról az edényről kapta a nevét, amelyben
készíteni szokás. Hidegen is, melegen is tálalhatjuk. Nemcsak
előételként, hanem köretként is tojásételek, belsőségek
és túró mellé.
Gibanica
Hozzávalók: 500 g vékony rétestészta, 700 g
tehéntúró (lehet ömlesztett is), 3-4 tojás,
1/4 l tej, 1-1,5 dl étolaj, só.
Különválasztunk 6 szép rétestészta-lapot. A jól kikent
tepsi (vagy lábas) alját 3 lappal befedjük. A túrót
összetörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, tejet és a
megmaradt rétestésztát (a félretett 3 lap kivételével!).
Jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások keményre vert
habját. A tölteléket a tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal
és a tetejét befedjük a megmaradt 3 tésztalappal. A tetejét
is megkenjük olajjal és egy kevés vizet locsolunk rá. 200 °C-on
40-45 percig sütjük. A kisült gibanicát felszeleteljük és
melegen tálaljuk.
Túrós-kajmakos görhe
Hozzávalók: 450 g kukoricaliszt, 50 g búzadara,
300 g túró, 100 g kajmak (A felforralt, majd lehűtött
tehéntejet lefölözik, a tejfölt facsöbörbe rétegezik,
minden réteget megsóznak, alacsonyhőmérsékleten 15-20 napig
érlelik.) vagy 1 pohár tejföl, 3-4 tojás, 1 dl étolaj, 2 dl
ásványvíz, zsír vagy olaj a kenéshez.
A kukoricaliszthez keverjük a búzadarát. A túrót jól
összetörjük, beletesszük a kajmakot vagy a tejfölt, a
tojássárgáját, olajat és ásványvizet, jól összekeverjük,
majd hozzáadjuk a kukoricalisztet és búzadarát. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a
tésztához keverjük, majd jól megolajozott tepsibe öntjük,
és 175 °C-ra melegített sütőben 50 percig sütjük. Amikor
egy kicsit elhűlt, kockákra vágjuk. Túróval, juhtúróval
vagy körözöttel tálaljuk. Joghurtot vagy tarhót is adhatunk
mellé.
Tésztában sült sonka
Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 g élesztő, 1
kiskanál cukor, só, 2-4 dl langyos víz, 1 közepes nagyságú
sonka.
A szétmorzsolt élesztőt elkeverjük egy kevés liszttel, 2
kanál langyos vízzel és a cukorral, meleg helyen
megkelesztjük. Amikor megkelt, az átszitált lisztbe keverjük,
melyhez előzőleg hozzáadtuk a sót. Lassanként hozzáadjuk a
langyos vizet és puha tésztává gyúrjuk. Meleg helyen 30
percig kelni hagyjuk. A sonkát langyos vízzel lemossuk és
szárazra töröljük. A tésztát kinyújtjuk és a közepére
helyezett sonkára minden oldalról ráhajtjuk, hogy teljesen
befedje. Zsírral jól kikent tepsibe tesszük. A tésztát
villával megszurkáljuk. 175 °C-ra melegített sütőben 3-4
órai sütéssel szép pirosra sütjük. Amikor megsült,
kivesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan lefejtjük
a sonkáról a tésztát. A sonkát szépen felszeleteljük, a
tésztát is eldaraboljuk. Savanyú káposztát, savanyú
uborkát és paprikát, zöldhagymát stb. adhatunk mellé. Az
így elkészített sonka igen ízletes, megtartja zamatát és
nem szárad ki.
Parajtekercs
Hozzávalók: 1 kg paraj, 5 zsemle ( vagy 5-6
szelet fehér kenyér), 150 g vaj vagy margarin, 5 tojás, 70 g
zsemlemorzsa, zsír a tepsi kikenéséhez, zsemlemorzsa a
hintéshez, só, bors. A töltelékhez: 4 tojás, 50-100 g sonka,
vaj a locsoláshoz, 50 g kaskavál vagy parmezán.
A parajt megmossuk, megtisztítjuk, eltávolítjuk a vastagabb
levélereket, sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk,
megdaráljuk vagy átpasszírozzuk. A zsemléket vagy a
kenyérszeleteket tejben áztatjuk. Amikor megpuhultak,
kinyomkodjuk és a parajhoz keverjük. A vajat vagy margarint
habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a parajt
és a zsemlét. A fehérjét kemény habbá verjük és a
zsemlemorzsával együtt a parajhoz adjuk. A tepsit jól
kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük az
elkészített masszát. 175 °C-ra melegített sütőben 30-35
percig sütjük. Amikor kisült, óvatosan egy zsemlemorzsával
meghintett szalvétára borítjuk, majd a következő módon
elkészített töltelékkel megkenjük. A tojásokat jól
kikeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, és forró
olajon vagy vajon puha rántottát sütünk. Egyenletesen a
megsült parajra rakjuk és lassan összegöngyöljük. A
tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal és megszórjuk reszelt
kaskavállal vagy parmezánnal. Melegen tálaljuk. A paraj
tavasszal zsenge csalánnal is helyettesíthető.
Babbal töltött paprika
Hozzávalók: 4 ecetes paprika, 20 dkg tarkabab,
1,5 dl olaj, 1 vöröshagyma, só, piros- paprika.
A beáztatott babot sós vízben megfőzzük, 0,5 dl olajban
megpároljuk a hagymát, meghintjük pirospaprikával, a babba
keverjük, s megtöltjük vele az ecetes paprikákat. A maradék
babbal néhány kanálnyi ecetes paprikalevet keverünk.
Olajozott, tűzálló tálba egy sor babot teszünk, erre
fektetjük a paprikákat, és betakarjuk a babbal, 1 dl olajat
elkeverünk pirospaprikával, ráöntjük a babra és 15-20
percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Kajmakkal töltött
paprika
Hozzávalók: 10 tölteni való hegyes paprika,
30 dkg kajmak, 10 dkg túró, 3 tojás.
A paprikát megmossuk, kimagozzuk, lecsurgatjuk, és megtöltjük
a kajmak és a túró keverékével. Tűzálló tálba rakva
forró sütőben megsütjük. Amikor már majdnem kész,
ráöntjük a felvert tojást, és egy-két percre visszatesszük
a sütőbe.
Szarajevói börek
Hozzávalók: 1 kisebbfajta tyúk vagy csirke,
só, bors, 150 g liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 40 g vaj (étolaj
vagy margarin), 300-350 g rétestészta, vaj vagy étolaj a
kenéshez és locsoláshoz, 1/2 l tarhó vagy tejföl.
A megtisztított tyúkot vagy csirkét feltesszük meleg vízben
főni. Amikor a víz felforrt, megsózzuk, és lassú tűzön
megfőzzük. Az átszitált lisztre öntjük a jól kikevert
tojást és tejet, kézzel tarhonyává morzsoljuk. A tarhonyát
forró olajon vagy vajon megpirítjuk. A megfőtt szárnyast
kicsontozzuk, felaprítjuk és szükség szerint megsózzuk,
megborsozzuk. Az olajjal vagy vajjal kikent tepsi aljára
rétestésztát teszünk, meglocsoljuk olajjal vagy olvasztott
vajjal. Néhány lapot így egymásra rétegezünk, majd
rászórjuk a tarhonya és a hús felét. Ismét néhány lap
rétestészta következik, majd a megmaradt tarhonya és hús.
Leöntjük olajjal vagy olvasztott vajjal, majd két
tésztalappal lefödjük. A tetejét is meglocsoljuk olajjal vagy
vajjal, s 175-200 °C-ra melegített sütőben 35-40 percig
sütjük. Amikor a börek majdnem megsült, kockákra vágjuk,
ráöntjük a szárnyas főzőlevét és megsütjük. A meleg
böreket leöntjük jól kikevert tarhóval vagy tejfellel.
Visszatoljuk a sütőbe (az ajtaját nyitva hagyjuk) és egy kis
ideig szikkadni hagyjuk.
LEVESEK
Velős káposztaleves
Hozzávalók: 1 l savanyú káposzta leve, 1,5 l
víz, 2 malacláb vagy 50 dkg bőrös malachús, 1 fej
vöröshagyma, zsír, liszt, borjúvelő, 2 dl tejföl.
Egy liter savanyú káposzta levét tetszés szerinti
mennyiségű vízzel felengedjük (aszerint, hogy mennyire
savanyúra akarjuk a levest), aztán leszűrjük belőle a
káposztaszálakat, majd főzni kezdjük. Beledobjuk a
malaclábakat vagy a 1/2 kg bőrös malachúst feldarabolva.
Amikor a hús félig megfőtt, 1 nagy fej vöröshagymát finomra
vágunk, rántásban megpároljuk, vízzel fölengedjük és a
levesbe tesszük. Így főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Ekkor beleteszünk egy-két megtisztított borjúvelőt, 10
percig főzzük, és bőven tejfölözve tálaljuk.
Bárányleves
Hozzávalók: 80 dkg báránybelsőség ( tüdő,
máj, báránybélfodor, zsigerek), 20 dkg vöröshagyma, 2-3
zöldpaprika, 2 paradicsom, 20 dkg reszelt sárgarépa, só, bors,
Vegeta, 2-3 babérlevél, pirospaprika.
Apróra vágjuk a hagymát, paradicsomot, paprikát és kevés
zsiradékon, lassú tűzön pirítjuk a reszelt sárgarépával
együtt. Ha megpuhul és levet ereszt, hozzáadjuk az
összevágott belsőségeket, megsózzuk, vegetázzuk és még
tíz percig együtt pároljuk. Felöntjük 1,5 l vízzel, majd
babérlevél és szemes bors hozzáadásával tovább főzzük.
Egy dl olajon megpirítunk egy fakanál lisztet meg egy kanál
pirospaprikát és állandóan kevergetve, hogy ne legyen csomós
a rántás, lassan a leveshez öntjük, és még 10 percig
főzzük.(a Mix Étterem kínálatából)
Kiszelica
Hozzávalók: 1 liter búzakorpa, 1 liter víz,
egy darab kenyér, rizs, tetszés szerint tojás, tejföl és só.
A búzakorpát forrázzuk le két liter vízzel, azután sózzuk
meg, tegyünk bele egy darab kenyeret, állítsuk meleg helyre,
ahol néhány nap alatt megsavanyodik; ha ez megtörtént,
leszűrhetjük és főzhetünk bele kölesrizst. Tálaláskor a
levesestálba üssünk néhány tojást, tetszés szerint
tegyünk bele tejfölt, és ebbe habarjuk a forró levest.
Szerb leves
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1 póréhagyma,
2 sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, 2 felvert tojás,
1 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsiradék,
só, bors, pirospaprika.
Egy nagy lábasban ( lehet kukta is ) felmelegítjük a
zsiradékot, és megpörköljük benne az apróra vagdalt húst.
Ráöntünk másfél liter vizet, lefedjük és kb. egy órán
át főzzük. Azután sózzuk, borsozzuk, beleszeleteljük a
póréhagymát, a sárgarépát, a hagymát, beledobjuk a rizst,
és további 30 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne.
Villával állandóan keverve belecsurgatjuk a tojást, s mikor a
tűzről levettük, akkor öntjük bele az ecetes tejfölt. A
tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Bégleves
Hozzávalók: 400-500 g tyúkhús, 1-1,5 l víz,
100 g sárgarépa, 50 g petrezselyemgyökér, 50 g zeller, só,
bors, 50 g rizs, 50 g hibiszkuszlevél (törökrózsalevél), 2
tojássárgája,
1,5 dl tejföl, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje.
A húst hideg vízben feltesszük főni. A zöldségféléket
megtisztítjuk, megmossuk, és amikor a leves felforrt,
hozzáadjuk. Megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük.
Amikor a leves megfőtt, leszűrjük. A húst kicsontozzuk és a
leveszöldséggel együtt apró kockákra vágjuk, majd
visszatesszük a leszűrt levesbe, hozzáadjuk a külön
megfőzött rizst és hibiszkuszlevelet. Az egészet rövid ideig
lassú tűzön főzzük, majd szükség szerint megsózzuk,
megborsozzuk. A tojássárgáját keverjük el a tejföllel, és
állandó kevergetés közben, tálalás előtt adjuk a leveshez.
Kajmakos csirkeleves
Hozzávalók: 1 csirke, 1-1,5 l langyos víz, 40
gr zsír, 200-250 g kajmak, 2 fej vöröshagyma, 20 g liszt,
pirospaprika, bors, só, 1/2 csomó petrezselyem zöldje.
A csirkét megtisztítjuk, eldaraboljuk, megmossuk és egy kicsit
megszárítjuk. A húsdarabokat forró zsírban minden
oldalukról megpirítjuk és kiszedjük a zsírból. Ugyanabban a
zsírban puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát,
hozzáadjuk a kajmakot, és együtt pároljuk tovább. A lisztet
elhabarjuk egy kevés kajmakkal, pirospaprikával, és a kajmakos
hagymához öntjük. Teszünk hozzá egy kevés vizet, belerakjuk
a húst, szükség szerint adagolunk még vizet, megborsozzuk.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyem
zöldjével. Szerbiában, ahol a legjobb kajmakot készítik,
igen közkedvelt ez a leves.
Savanyú leves
Hozzávalók: 750-1000 g sertésláb és -farok,
1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér
2 csomó zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd
fokhagyma, só, bors, 500 g burgonya, 30 g étolaj vagy zsír, 15
g (1 púpozott evőkanál) liszt.
A lábat és a farkat jól megtisztítjuk, megmossuk és
eldaraboljuk, 1,5-2 l hideg vízzel felöntve lassú tűzön
főzzük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret
megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. A vöröshagymát
megtisztítjuk, félbe vágjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk,
de az utolsó vékony hártyát rajta hagyjuk. A levesbe a
forrástól számított 5-10. percben tesszük bele az
előkészített zöldségféléket, a zellerlevelet, sót, borsot.
Az egészet lassú tűzön puhára főzzük. A burgonyát
meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A
levest leszűrjük, a húst kicsontozzuk, a zöldségfélékkel
együtt apró kockákra vágjuk és visszatesszük a leszűrt
levesbe. Hozzáadjuk a főtt burgonyát, és szükség szerint
öntünk hozzá a burgonya főzővizéből is. A lisztet forró
olajon megpirítjuk, öntünk rá egy kevés hideg vizet, majd
hozzáadjuk a levest, és még 5-10 percig lassan forraljuk.
Szükség és ízlés szerint sózzuk, beleöntjük a borecetet.
A leveshez apróra vágott petrezselyem zöldjét is adhatunk.
Leves füstölt húsból
Hozzávalók: 300-350 g füstölt hús, 1 fej
vöröshagyma, 1 csomó leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem,
pasztinák és zeller), 2 evőkanál főtt paradicsom (lehet
tubusos is), 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt,
1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál ecet, 1 tojás sárgája,
1 dl tejföl.
A füstölt húst langyos vízben megmossuk, majd 1-1,5 l hideg
vízzel felöntve lassú tűzön főzzük. Amikor a hús félig
megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított hagymát és
leveszöldséget. Az egészet puhára főzzük. A megpuhult húst
és zöldségféléket kiszedjük, a leveshez hozzáadjuk a
paradicsomot, az apróra vágott vagy szétnyomott fokhagymát,
és még 5-10 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejföl felét,
a lisztet, a pirospaprikát jól elkeverjük az ecettel, és
állandó keverés közben a leszűrt és csendes forrásban
levő leveshez adjuk. Lassú tűzön még 10-15 percig főzzük.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről. A húst és a
zöldségféléket apró kockákra vágva a leveshez adjuk. A
levesestálban jól elkeverjük a tojássárgáját és a
maradék tejfölt, és lassan ráöntjük a levest. Ezt a levest
a téli hónapokban vagy kora tavasszal főképpen Szerémségben,
kis módosítással (például füstölt hús helyett kolbásszal)
Jugoszlávia más vidékein is előszeretettel fogyasztják.
FŐÉTELEK
Gyevrek
Hozzávalók: 60 dkg borjúhús, 10 dkg Trappista
sajt, 10 dkg szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanálnyi
őrölt bors és zúzott pirospaprika, 20 dkg kajmak (tejföl).
Az előzőleg besózott borjúhúst kislukú darálón
ledaráljuk. Apró kockákra vágjuk a Trappista sajtot,
szalonnát, fokhagymát, összekeverjük a fűszerekkel, majd a
darált hússal. A húsmasszából 4 egyforma labdácskát
formázunk és roston jól átsütjük.Ujjunkkal mélyedést
formálunk benne, majd kajmakkal (tejföllel) ízesítjük.
Tepsiben sült babhoz ajánljuk. (a Mix Étterem kínálatából)
Ustipak
Hozzávalók: a hús összetétele ugyanaz, mint
a gyevreknél, azzal, hogy 40-50 g-os labdácskákat tépkedünk
belőle, és azokat sütjük meg roston (a Mix Étterem
kínálatából.
Pletenica - fonatos
rostonsült
Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 4
gerezd fokhagyma, zöldségzöldje,
fél dl olaj, 1 evőkanál ecet, só.
A kicsontozott sertéskarajt hosszában 20 cm vastagon
feldaraboljuk, majd mindegyik darabot 3 egyforma csíkra vágjuk,
de nem végig, hogy copfba fonhassuk. Fogvájóval összetűzzük
a végét, roston megsütjük, majd tányérra téve leöntjük
öntettel. Az öntet úgy készül, hogy összezúzzuk a
fokhagymát, apróra összevágjuk a zöldségzöldjét, majd
leöntjük ecettel meg olajjal. Az összekevert öntetet 1
óráig érni hagyjuk.(a Mix Étterem kínálatából)
Töltött vesalica
Hozzávalók: 80 dkg csont nélküli sertéskaraj,
20 dkg Trappista sajt, 20 dkg zsíros szalonna, 30 dkg
sertésháló
A fölvágott tenyérnyi nagyságú sertéskarajt kiklopfoljuk
és ráhelyezzük a vékonyan felszeletelt sajtot, szalonnát.
Beborítjuk a másik darab hússzelettel, befedjük
sertéshálóval és roston mindkét oldalát jól átsütjük.
Köretként apróra vágott vöröshagymát vagy hasábburgonyát
ajánlunk, a saláták közül pedig a sopszkát, esetleg sült
paprikát.(a Mix Étterem kínálatából)
Leskovaci kebab (csevapcsicsa)
Hozzávalók: 1 kg (nagy lukú darálón
megdarált) marhahús, 50 g vöröshagyma, 1 szárított csípős
paprika (őrölve vagy összetörve), só, olaj a kenéshez.
A darált húst jól meggyúrjuk és 10-12 óráig hideg helyen
állni hagyjuk, majd ismét ledaráljuk, ezúttal apróbbra.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtört vagy
megdarált csípős paprikát, a sót. Jól összegyúrjuk, és
hideg helyen 1-2 órát állni hagyjuk.
A húsból kebabokat formálunk, eleinte erős tűzön, majd
mérsékelten sütjük. A sütés ideje alatt forgatjuk és
olajjal kenegetjük. Forrón, zöldhagymával, sült paprikával
vagy retekkel tálaljuk.
Szerb húslepény
Hozzávalók: 400 g marhahús (tarja), 200 g
sertéshús (lapocka), 100 g elaprított (ízlés szerint édes
vagy csípős) zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj
a sütőrács kenéséhez.
A húst megmossuk, megszárítjuk, nagyobbacska kockákra vágjuk
és megdaráljuk. Hozzáadjuk az elaprított zöldpaprikát, az
apróra vágott vöröshagymát, a szétnyomott fokhagymát, a
sót és a borsot, s az egészet simára gyúrjuk. Hideg helyen
15-20 percig állni hagyjuk. Tenyérnyi, lapos pogácsákat
formálunk belőle. Az átforrósított, olajjal megkent
sütőrácson, időnként meg-megfordítva, 10-12 percig sütjük
a húslepényeket.
Általában apróra vágott vöröshagymával, zöldpaprikával
vagy paradicsommal szokás tálalni. Azokon a vidékeken, ahol
jó minőségű kajmakot készítenek, a kész húslepényeket
megolvasztott kajmakkal kenik meg. A húslepény nyersanyagául
szolgáló masszába apróra vágott kaskavál és valamivel
több vöröshagyma kerülhet. Pirot környékén ez a szokás
járja, így készül tehát a piroti húslepény. Hogyha pedig a
kész lepényt meghintjük elaprított sült paprikával, apróra
vágott vöröshagymával, fokhagymával és jól elaprított
paradicsommal, íze megváltozik, teltebb lesz, s más a neve is:
ez már a vranjei húslepény, mivelhogy Vranjéban és
környékén így készítik.
Szerb töltike
Hozzávalók: 30-40 nagyobbfajta zsenge (nem
permetezett) szőlőlevél, 1 l meleg sós víz, 50 g zsír vagy
olaj, 1 fej vöröshagyma, 50 g rizs, 400-450 g vegyes darált
hús, 1/2 csomó kapor, bors, só, 1 tojás, 30 g olaj vagy zsír,
15 dkg liszt, 1/2 kiskanál pirospaprika, 1 dl meleg víz, 2 dl
fehér bor, 2 dl tarhó.
A zsenge szőlőlevelet sós vízzel leforrázva állni hagyjuk,
amíg meg nem puhul, majd lecsurgatjuk. Olajon vagy zsíron
puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd
belekeverjük a félig megfőtt rizst, a húst, az apróra
vágott kaprot. Megsózzuk, megborsozzuk. Rövid ideig pároljuk.
Amikor egy kicsit elhűlt, belekeverjük a tojást.
Mindegyik levélre tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket,
hajtsuk rá a két szélét és göngyöljük össze. A
töltikéket egy lábasba szorosan egymás mellé rakjuk.
Öntsünk rá kb. 1/2 l hideg vizet, lefedjük és lassú tűzön
30-45 percig főzzük. A lisztet olajban vagy zsírban
megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, öntünk rá 2-3
kanál hideg , majd meleg vizet. Forraljuk fel, és ezt a
rántást adjuk hozzá a töltikékhez. Az edényt jól rázzuk
meg. Adjuk hozzá a fehér bort, és lassú tűzön még 15-20
percig főzzük. A töltikét tarhóval tálaljuk.
Pazini rablóhús
Hozzávalók: 800 g pulykamáj, 1 dl étolaj, 250-300
g füstölt szalonna, bazsalikom szárított levele, rozmaring
vagy szurokfű (oregánó), só, bors, 2-2,5 dl étolaj.
A májat megmossuk, megszárítjuk és nagyobbacska kockákra
vágjuk. Forró olajon hirtelen megpirítjuk, megsózzuk,
megborsozzuk, meghintjük elmorzsolt bazsalikommal és
rozmaringgal vagy szurokfűvel. A szalonnát vékonyra
szeleteljük, a szalonnaszeletekbe egy-egy májkockát
göngyölünk, így húzzuk nyársra. Közepesen átforrósított
sütőrácson addig sütjük, míg a máj át nem sül és a
szalonna üvegessé válva meg nem pirul (legyen ropogós). A
rablóhúst azon frissen tálaljuk. Zöldhagyma, retek,
paradicsom, zöldpaprika vagy saláta illik hozzá.
Karfiol túrós öntettel
Hozzávalók:1 (kb. 1 kg-os) karfiol, 200-250 g
tehéntúró, 1/2 dl tej vagy 1-2 kanál citromlé, 2 tojás, 1
dl tej, 50 g vaj vagy margarin, 1 csomó metélőhagyma (vagy
zöldhagyma vékony szára), 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, só,
bors.
A karfiolt megtisztítjuk leveleitől, eltávolítjuk a sérült
rózsáit, és jól megmossuk. Sós vízben megfőzzük. A
vízhez előzőleg adjunk hozzá 1-2 kanál citromlevet vagy egy
kevés tejet, hogy a karfiol megőrizze szép fehér színét. A
túrót jól összekeverjük vagy átpasszírozzuk, hozzáadjuk a
tojássárgáját és a tejet, az olvasztott vajat, az apróra
vágott metélőhagymát és a kaprot, a sót, borsot. A tejfölt
kikeverjük és a túróhoz adjuk.
A megfőtt karfiolt lecsurgatjuk, tálalóedényre tesszük, és
ráöntjük az elkészített öntetet. A tojásfehérjét
megfőzhetjük és apróra vágva meghinthetjük vele a karfiolt.
Az így elkészített karfiolt sült és rántott húsok,
hirtelen sült máj, különféle omlettek, tükörtojás stb.
mellé adhatjuk.
Nyári tepsis pecsenye
Hozzávalók: 25-30 dkg sovány sertéssült, 1
kg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg
paradicsom, 1 evőkanál zsír, só, majoránna, olaj a burgonya
sütéséhez.
A sertéssültet vékony csíkokra vágjuk, és egy lapos
tűzálló tál alján egyenletesen elosztjuk. A cikkekre vágott
burgonyát bő olajban kisütjük, leszűrjük, és
félretesszük. Egy másik edényben a hagymából,
zöldpaprikából és paradicsomból lecsót késztítünk,
összekeverjük a kisütött burgonyával, bőven megszórjuk
majoránnával, a húsra terítjük, tetejére
paradicsomkarikákat teszünk, és a sütőben átforrósítjuk,
de vigyázzunk, nehogy kiszáradjon.
Piláf sertésmájjal
Hozzávalók: 500 g sertésmáj, 2 dl tej, 40 g
zsír vagy étolaj, 1/2 kiskanál pirospaprika, só, babérlevél,
1 fej vöröshagyma, 40 g étolaj, 400 g rizs, 1-1,2 l leves (leveskockából),
bors, 1/2 csomó petrezselyem zöldje.
A májat legalább 30 percig tejben áztatjuk, majd lecsurgatjuk,
megszárítjuk és kockákra vágjuk. Áthevített olajban vagy
zsírban a májat a babérlevéllel együtt lassú tűzön
pároljuk. A végén megsózzuk és meghintjük pirospaprikával.
A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát áthevített
olajban egy kicsit pároljuk, hozzáadjuk az átválogatott és
megmosott rizst. Állandóan kevergetve üvegesre pároljuk.
Felöntjük a levessel, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt
kb. 20 percig pároljuk tovább, majd hozzáadjuk a májat, az
apróra vágott petrezselyem zöldjét, a tetejét elsimítjuk,
és 200 °C-ra melegített sütőben rövid ideig sütjük.
Tejfölös vagy tarhós uborkasalátával, fejes salátával vagy
vegyes salátával tálaljuk.
Báránygerinc
Hozzávalók: egy bárány egész gerince,
néhány szelet szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, bors,
babérlevél, kakukkfű, kis pohár fehérbor.
A bárány egész gerincét besózás után vékony szalonnával
megtűzdeljük. Egy sütőpléhbe szalonnaszeleteket, reszelt
vöröshagymát, borsot, babérlevelet, kakukkfüvet és egy kis
pohár fehérbort teszünk, ráhelyezzük a bárányt, és a
sütőben szép pirosra sütjük.
Ćulbastija (Rostélyos
hús)
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, vagy oldalas, 1
fej vöröshagyma, só, bors.
A húst szeleteljük fel 8 részre, a szeleteket húsverővel
verjük ki, és 24 órára tegyük hideg helyre. Parázs felett
süssük, gyakori forgatás mellett, nehogy a leve kicsöpögjön.
Amikor kész, megsózzuk, borsozzuk, és a felszeletelt
hagymával együtt tálaljuk.
Csorba csirke
Hozzávalók: egy közepes nagyságú csirke, 1
fej vöröshagyma, kis kanál törött paprika, 2 db zöldpaprika,
2 fej paradicsom, 1 fej káposzta, 50 dkg burgonya, 1-2 maroknyi
csipetke.
Forró zsírban sárgára pirítjuk az egy fej apróra vágott
vöröshagymát. Meghintjük a törött paprikával és ezzel
felforraljuk. Most felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel,
belerakjuk a feldarabolt csirkét, megsózzuk és párolni
kezdjük. Tíz perc múlva hozzáadjuk a négy részre vágott
zöldpaprikát, részekre tördelt paradicsomot és négy felé
szeletelt káposztát. Újabb 15 percnyi párolás után a
meghámozott és hosszában négy felé vágott burgonyát
beletesszük, és addig pároljuk, míg a burgonya és vele
természetesen a hús is megpuhul. Tálalás előtt apró
csipetkét főzünk bele.
Balkáni csupor
Hozzávalók: 800 g birkahús, 4 húsos
zöldpaprika, 450 g vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 750 g
burgonya, 750 g friss káposzta, 2 babérlevél, 1/2 csomó
petrezselyem zöldje, köménymag, bors, só, 50 g étolaj, 20 g
liszt, 2 dl joghurt.
A húst megmossuk, megszárítjuk és kockákra vágjuk. A
paprikát megmossuk, kimagozzuk és csíkokra szeljük. A
burgonyát maghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A
káposztát megmossuk és vastag csíkokra vágjuk. A
vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Az edény (egy
mély lábas vagy fazék) aljára egy kevés olajat teszünk,
majd a húst és a főzelékféléket egymásra rétegezzük.
Mindegyik sort meghintjük apróra vágott petrezselyem
zöldjével, babérlevéllel, köménymaggal, sóval és borssal.
Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Alufóliával letakarva
lassú tűzön puhára főzzük. Mielőtt megfőne, hozzáadjuk a
joghurtban elkevert lisztet, és még 10-15 percig együtt
főzzük vele. A főzés ideje alatt az edényt rázogassuk. Az
étel akkor kész, ha az edény tartalma felényire csökkent és
a levét nagyrészt elfőtte.
Bácskai muszaka (rakott
burgonya sonkával)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 200-250 g szeletelt
vagy darált sonka,1 dl étolaj vagy 50 g zsír,150 g vékonyra
szeletelt kaskavál vagy hasonló sajt, só, bors.
A besamelmártáshoz: 40 g vaj vagy margarin, 2-2,5 dl tej (fele
legyen meleg), 1/2 dl tejföl, 1 tojássárgája .
A burgonyát meghámozzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
Amikor megpuhult, leszűrjük és karikákra vágjuk. A kevés
olajjal vagy zsírral kikent tűzálló edénybe felváltva egy
sor burgonyát, egy sor sonkát és egy sor sajtot teszünk.
Mindegyik réteg burgonyát megsózzuk és megborsozzuk,
meglocsoljuk egy kevés olajjal vagy olvasztott zsírral. Az
utolsó sor burgonya legyen. Az ételt locsoljuk meg a
következő módon elkészített besamel- mártással. A lisztet
olvasztott vajban igen enyhén megpirítjuk. Lassan
hozzáöntjük a hideg, majd a meleg tejet, és lassú tűzön 5-10
percig főzzük. A tejfölt és a tojássárgáját jól
kikeverjük, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a kissé
elhűlt mártáshoz. 200 °C-ra melegített sütőben kb. 30
percig (szép pirosra) sütjük. Fejes salátát, tormás
céklasalátát, uborkasalátát stb. adjunk mellé.
Vadászkebab
Hozzávalók: 400 g őzhús (comb vagy lapocka),
125 g nyúlhús (comb), 80 g füstölt szalonna, 100 g
vöröshagyma, 12 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál
apróra vágott zellerlevél, 1 dl étolaj a kenéshez, 1-2 dl
vörösbor, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje.
A húst megmossuk, megszárítjuk és a szalonnával együtt
megdaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk
(a hússal együtt meg is daráljuk). Megsózzuk, megborsozzuk,
hozzáadjuk az apróra vágott zellerlevelet. Az egészet
összegyúrjuk a hússal és hideg helyen (hűtőszekrényben) 2-3
óra hosszat állni hagyjuk. Közben elkészítjük az öntetet.
A bort egy kevés borssal és az apróra vágott petrezselyem
zöldjével felforraljuk, ízlés szerint egy kevés
fokhagymalét is adhatunk hozzá. A húsból kebabokat formálunk,
és mérsékelten átforrósított sütőrácson, időnként
megforgatva és olajjal locsolgatva sütjük.
Amikor megsült, tálalás előtt öntsük le a felforralt
boröntettel.
Sertésvelő hálóban
Hozzávalók: 4 egész sertésvelő, só, 1-2
kanál ecet, 1 sertésháló, 3 fej vöröshagyma,
1 paradicsom, olaj a sütőrács kenéséhez, bors.
A velőt sós, ecetes meleg vízben néhány percig állni
hagyjuk, majd lehártyázzuk és eltávolítjuk belőle az ereket.
Sós, ecetes vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, megsózzuk és
megborsozzuk. A sertéshálót 4 jókora darabra vágjuk, s
beléjük göngyöljük az előkészített velőt.
Átforrósított, olajjal megkent sütőrácson minden
oldaláról megsütjük. A velő akkor sült át, ha a háló
megolvadt és megpirult. Paradicsom- vagy paprikaszeletekkel
díszített, eldarabolt hagymára szedjük, így tálaljuk.
Bárányvese szalonnával
Hozzávalók: 500-600 g bárányvese, 20 g liszt,
100 g olvasztott vaj (vagy 1 dl étolaj), 100 g füstölt
szalonna, 1 citrom leve, só, bors.
A vesét megmossuk, megszárítjuk és szépen elszeletelve hideg
vízben 30-40 percig állni hagyjuk.Miután lecsurgattuk és
megszárítottuk, lisztben meghempergetjük, olvasztott vajjal
meglocsoljuk és közepesen átforrósított, olajjal megkent
sütőrácson sütjük. Sütés közben megfordítjuk. Noha a
vesét nem jó sokáig sütni, akkor kész, ha szépen megpirult.
A szalonnaszeleteket eldaraboljuk és a vesével együtt
megsütjük. A tányéron elrendezett vesére egy-egy sült
szalonnaszeletet teszünk és az egészet meglocsoljuk olvasztott
vajjal, majd citromlét csöpögtetünk rá. Héjában főtt
burgonyát adunk mellé meghámozva. A burgonyát locsoljuk meg
vajjal és díszítsük petrezselyem zöldjével
.
Balkáni bifsztek
Hozzávalók: 200 g marhahús, 200 g sertéshús,
200 g birkahús, bors, majoránna,
1/4 nem permetezett citrom héja, só, étolaj (mintegy 1/2 dl ),
4-5 tojás.
A húst megmossuk, megszárítjuk, nagy darabokra vágjuk és
megdaráljuk. Kiadósan megborsozzuk (jó fűszeres legyen),
hozzáadjuk a majoránnát, a citrom reszelt héját, a sót,
olajat és 1 tojást. Az egészet simára gyúrjuk és hideg
helyen legalább 1 óráig állni hagyjuk. Mintegy 150-150 g-nyi
masszából kerek cipócskákat formálunk, és a tetejüket
vizespohár aljával benyomjuk, hogy mélyedés keletkezzen.
Olajjal megkent sütőrácson sütjük. Mielőtt egészen
megsülne, mindegyiknek a közepébe beleütünk egy-egy
tojássárgáját, azzal együtt sütjük meg. Sült burgonyával,
zöldhagymával, friss paradicsommal és kétszersülttel szokás
tálalni.
Mućkalica sár- hegységi
módon
Hozzávalók: 650 g birkahús, 1 dl étolaj, 5
fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,
1 zöldpaprika, 1 evőkanál ecet, só, bors.
A húst megmossuk, megszárítjuk, kis kockákra vágjuk és
olajjal leöntve rövid ideig hideg helyen állni hagyjuk. A
vöröshagymát és a paprikát megtisztítjuk és apróra
vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk. Az
egészet jól összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és
ráöntjük az ecetet, majd újra megkeverjük. A húst nyársra
húzzuk. Átforrósított sütőrácson, gyakori forgatás
közben sütjük. Amikor megsült, a nyársról a paprika és a
hagyma előkészített keverékére szedjük, jól összerázzuk,
és nyomban tálaljuk
Balkáni húskoch
Hozzávalók: 600 g üsző- vagy bárányhús, 3
fej vöröshagyma, 40 g étolaj, só, 1 kiskanál pirospaprika, 1/2
csomó petrezselyem zöldje, 150 g rizs, 3 tojás, 3/4-1 l tej,
étolaj a sütőlap kenéséhez, 4 dl tarhó.
A húst megmossuk, megszárítjuk, eldaraboljuk és megdaráljuk.
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A petrezselyem
zöldjét ugyancsak. A rizst átválogatjuk, megmossuk, kissé
megfőzzük és lecsurgatjuk. Forró olajon megfonnyasztjuk a
vöröshagymát, majd beletesszük a húst és együtt pároljuk
kb. 20 percen át. Megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a
lecsurgatott rizst, a pirospaprikát, és az egészet
összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,
óvatosan belekeverjük a rizses húsba és hozzáadjuk a
petrezselyem zöldjét. A tojássárgáját tejjel jól
elhabarjuk. Tűzálló edény vagy tepsi alját megkenjük
olajjal, ráöntjük az előkészített masszát, elsimítjuk, s
leöntjük a tejjel elhabart tojássárgájával. 175-200 °C-ra
melegített sütőben mintegy 40-50 percig, vagyis addig sütjük,
amíg szépen meg nem pirul. A koch mellé tarhót kínáljunk.
Meleg előételnek is megteszi, főételként főtt vagy párolt
főzelékfélével, fejes vagy vegyes salátával, uborkával stb.
tálaljuk.
Malacpecsenye
Hozzávalók: 1 (5-7 kg-os) malac, só, étolaj vagy zsír a
kenegetéshez, 1 üveg világos sör, 100 g füstölt szalonna, 1
nagy dió héjastul.
A megtisztított malacot jól megmossuk, lecsurgatjuk és
szalvétával megszárítjuk. Csak a belsejét dörzsöljük be
jól sóval, és hátára fektetve legalább 1 óra hosszat
állni hagyjuk. Felfeszített szájába tegyünk egy nagy diót,
mert a fej így szebben megsül. Ha a malac kicsi, dúcoljuk egy
hasüregébe helyezett (előzőleg olajjal vagy zsírral megkent)
sörösüveggel. Hogyha nagyobbacska, literes üveget teszünk a
hasüregébe, mielőtt erős fehér cérnával bevarrnánk. A
tepsibe keresztben helyezzünk el 4 olajozott, kb. 5-5 cm széles,
a tepsit átérő lécet: a malac így nem lapul a tepsi aljára,
hanem a léceken "térdel". A megtörölgetett malacot
megkenjük olajjal vagy zsírral, és 175 °C-ra melegített
sütőben sütjük. Sütés alatt sörbe mártogatott
szalonnadarabbal kenegessük. Hogy a füle meg ne pörkölődjön,
alufóliával beborítjuk (a fóliát előzőleg kenjük meg
olajjal). A malac súlyától függően 3-4 órai sütés
szükséges mérsékelt hőfokon. Amikor megsült, feje
tövénél (a nyakán) bemetsszük, és még 5-10 percre a
sütőben hagyjuk. A sült malacot a sütőből kivéve kissé
elhűtjük. Először a fejét vágjuk le, kiszedjük a cérnát
és kivesszük az üveget. Ezután éles késsel (vagy inkább
húsvágó ollóval) felére bontjuk, majd szépen eldaraboljuk.
Melegen is, hidegen is salátával tálaljuk.
Pisztráng kajmakon sütve
Hozzávalók: 1 nagy (kb. 1,5 kg-os) vagy 2-3
kisebb pisztráng, 1 citrom, só, 200 g kajmak, 50 g fehérliszt
vagy kukoricaliszt, 1 kis fej fokhagyma, 1 dl borecet.
A halat megtisztítjuk, jól megmossuk, megszárítjuk, nagy
darabokra vágjuk, citromlevet csöpögtetünk rá és megsózzuk,
így álljon 30-40 percig, majd lisztbe hempergetve, serpenyőben,
mintegy 150 g megolvasztott kajmakon, lassú tűzön sütjük.
Közben megtisztítjuk, sóval jól szétnyomjuk és apróra
vágjuk a fokhagymát, s elkeverjük a borecettel. A mindkét
oldaláról szépen megsütött halat melegített tálra tesszük.
Mindegyiket leöntjük ecetes fokhagymával, s az egészre
ráöntjük a forró kajmakot.
Gyuvecs harcsával
Hozzávalók: 700-750 g vöröshagyma, 2 dl
étolaj, 1 kiskanál pirospaprika, bors,
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, 2-3 tölteni
való húsos paprika, 1 padlizsán, 1 tölteni való tök, 1 nagy
burgonya, 4 paradicsom, 50-75 g rizs, 1 kg harcsaszelet, 2-3 dl
meleg víz.
A vékonyan félfőre vágott hagymát tűzálló vagy
cserépedényben, olajon megfonnyasztjuk, meghintjük
pirospaprikával, borssal, petrezselyem zöldjével és sóval. A
paprikát megmossuk, kimagozzuk. A padlizsánt meghámozzuk,
kockákra vágjuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, hideg
vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. A tököt meghámozzuk,
kimagozzuk, kockákra vágjuk és enyhén megsózzuk. A
burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A
paradicsomot megmossuk, meghámozzuk és karikákra vágjuk. Az
átválogatott rizst félig megfőzzük. A párolt hagymához
hozzáadjuk az előkészített főzelékféléket, megsózzuk és
megborsozzuk, végül belekeverjük a rizst és beletesszük a
halszeleteket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 175-200
°C-ra melegített sütőben addig sütjük, amíg az egész meg
nem puhul. A kész gyuvecsnak ne legyen túl sok leve, de azért
legyen leveses. Salátát adjunk mellé.
Fúrókagyló
zöldségalapon
Hozzávalók: 1,5 kg fúrókagyló, 1 dl étolaj,
150 g vöröshagyma, 20 g (2 gerezd) fokhagyma, 1 csomó
petrezselyem zöldje, 2 friss paradicsom, 40 g zsemlemorzsa, bors,
1 dl fehérbor, só.
Forró olajon addig pároljuk az apróra vágott vöröshagymát,
fokhagymát és petrezselyem zöldjét, a megmosott és kockákra
vágott paradicsomot, míg az egész kissé meg nem puhul. Ekkor
belehintjük a zsemlemorzsát és a borsot. A fúrókagylót jól
megmossuk, a párolt főzelékfélékre rakjuk, s addig pároljuk,
amíg a héjak fel nem nyílnak. Ekkor hozzáöntjük a bort, és
még öt percig együtt forraljuk. Mély tálba öntve, friss
barna vagy rozskenyérrel tálaljuk.
Gyuvecs
Hozzávalók: 6 evőkanál olvasztott zsír, 2
fej vöröshagyma, 20 dkg kolbász, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg
paradicsom, só, víz.
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk,
hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a csíkokra
szeletelt zöldpaprikát. Megsózzuk, kevés vizet öntünk alá,
és fedő alatt pároljuk. Végül beletesszük a megmosott és
apróra vágott paradicsomot is, és ezzel készre főzzük.
Karagyorgye-szelet
Hozzávalók: 75 dkg borjúhús a combjából, 25
dkg kajmak, 3 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa.
A húst vágjuk szeletekre, kissé verjük ki, és minden
szeletre tegyünk egy-egy evőkanál kajmakot. Göngyöljük fel
a húst, mint a palacsintát, forgassuk meg lisztben, felvert
tojásban, morzsában, és forró zsírban süssük meg. Sült
újburgonyával és zöldbabsalátával tálaljuk.
Szárma édes
káposztával
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 5 dkg szalonna,
1 kis fej fehér káposzta, 5 dkg rizs, 30 dkg füstölt oldalas,
1,5 kg savanyú káposzta, 1 tojás, 5 dkg zsír, hagyma, só,
bors, piros paprika, liszt.
A füstölt oldalast a savanyú káposztával feltesszük főni,
annyi vizet öntünk rá, amennyi félig ellepi. Egy kevés
zsírban megpároljuk a hagymát, és a rizzsel együtt
félpuhára főzzük. A sertéshúst a szalonnával együtt
megdaráljuk, összevegyítjük a rizzsel, a tojással és
fűszerezzük. Az édeskáposzta leveleket megtöltjük, s amikor
az oldalas a savanyú káposztával egy fél óráig főtt, a
tetejére tesszük a káposztalevélbe csavart tölteléket, és
együtt főzzük további 60 percig. Amikor puha, a tölteléket
tálra rakjuk, a zsírból, lisztből és paprikából rántást
készítünk, ráöntjük a savanyú káposztára,
összekeverjük, visszarakjuk a töltelékeket és még egyszer
felfőzzük.
Szerbhús
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1-2
tojás, 1 fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, rizs, zöldpaprika,
fél liter paradicsom, 3 dl tejföl, só, bors.
A darált sertéshúst, a tojást, sót, borsot, zsírban
pirított vöröshagymát zsemlemorzsával összegyúrjuk, és
háromujjnyi széles rudat formálunk belőle. A tepsit kenjük
ki vastagon fagyos zsírral, fektessük közepére a húst,
szórjuk körül forrázott rizzsel, csíkokra vágott
zöldpaprikával, ismét rizzsel, amíg a tepsi megtelik. Az
átszűrt paradicsomot, a tejfölt, kevés sót keverjük össze,
öntsük a húsra és süssük meg. Amikor a leve elsült, a
húst szeleteljük fel, rakjuk tálra, s körítsük a rizses
paprikával
Szerb húsgombócok
Hozzávalók: 20 dkg kicsontozott sertéscsülök,
1 zsemle, 1 tojás, 2 evőkanál olaj,
1 vöröshagyma, 15 dkg rizs, só, 1 evőkanál pirospaprika, 1-1
mokkáskanál piros- paprika- és paradicsompüré, 1 evőkanál
reszelt sajt.
A húst a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlével együtt
átdaráljuk, összegyúrjuk a nyers tojással és megsózzuk. Az
olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük a
pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, megsózzuk,
paprika- és paradicsompürével ízesítjük. Felforraljuk, majd
a húsmasszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és
belerakjuk. Fedő alatt 10 percig pároljuk, majd beleszórjuk a
jól megmosott rizst is, és annyi vízzel engedjük fel, hogy
bőven ellepje. Ismét lefedjük, s nagyon kis lángon az
egészet megpuhítjuk. Ha gazdagabban szeretjük, tálalás
előtt meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal is.
Szerb rostélyos
Hozzávalók: 1 kg rostélyos, 20 dkg füstölt
sonka, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1nagy fej
vöröshagyma, 2 evőkanálnyi zsír, egy kiskanálnyi liszt, só,
törött bors, 1 evőkanál pirospaprika, mustár.
A rostélyost vékonyan felszeleteljük, kissé kiverjük,
széleit bevagdossuk, és megkenjük sóval, törött borssal,
mustárral. Két evőkanálnyi zsírt megforrósítunk, majd
megsütjük rajta a hússzeleteket, és egy másik tálon
félretesszük. A zsíron megpirítjuk a karikára vágott
vöröshagymát, ezt meghintjük 1 evőkanál pirospaprikával,
visszatesszük a hússzeletekre és kevés vízzel, fedő alatt
félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hosszúkásra vágott
zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a fedőt
visszatéve az egészet jó puhára pároljuk (főzés közben a
vizet természetesen mindig pótolni kell). Tálaláskor a húst
alulra fektetjük, a lecsót zsírjára sütjük, kiskanálnyi
liszttel meghintjük, és kevés vízzel összeforraljuk. A levet
a hússzeletekre öntjük, a tetejét meghintjük a laskára
vágott sonkával.
Töltött káposzta (szárma)
Hozzávalók: 1 fej savanyú káposzta, 1/4 kg
darált hús, 1/4 kg füstölt hús (nyak), bors, só, 1 csokor
petrezselyemzöld, egy evőkanál liszt, egy kis csésze
paradicsomlé, kevés rizs.
A káposztát megmossuk. A füstölt húst megdaráljuk,
összekeverjük a darált friss hússal, megsózzuk, borsozzuk,
hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a rizst. A
masszát összedolgozzuk, és megtöltjük vele a
káposztaleveleket. A töltött káposztát fazékba rakjuk,
ráöntjük a paradicsomlevet, vizet adunk hozzá és főzzük.
Egy evőkanál lisztet kevés vízzel összekeverünk, a
töltelékekre öntjük, az ételt megsózzuk, és forró
sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg teljesen megpuhul. Ha
nem sütőben készítjük, akkor jobb ízű lesz, ha füstölt
oldalast is teszünk bele.
Töltött paprika
Hozzávalók: fejenként 2 vastag húsú paprika,
50 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 1
áztatott, kinyomott zsemle, 1 kávéskanál ételízesítő, 1
evőkanálnyi reszelt hagyma, mogyorónyi fokhagymakrém, 3 dl
tejföl, só, 2 paradicsom.
A megmosott paprikákat hosszában kettévágjuk, magházát
kivesszük, és belülről gyengén megsózzuk. A húst, zsemlét,
tojást, ízesítőt, hagymákat összedolgozzuk, és a fél
paprikákba tesszük úgy, hogy a töltelék kidomborodjék. A
füstölt szalonnával kikenünk egy kellő méretű jénai
tálat, majd annyi vékony szeletre vágjuk, ahány
paprikahalmunk van, s a szeleteket hosszában a töltelékre
fektetjük. A paprikákat egymás mellé rakjuk a tálban, a
szalonnák tetejére egy-egy paradicsomkarikát helyezünk,
végül az egészre ráöntjük a 3 dl tejfölt úgy, hogy a
tejföl elsősorban a paprikákat borítsa be. A sütést langyos
sütőben kezdjük el, 5 perc múlva erősebb fokozatra
állítjuk, és kb. 35 percig ütjük a paprikákat. Köretnek
burgonyapürét tálalunk
KÖRETEK ÉS SALÁTÁK
Urnebes
Hozzávalók: 80 dkg tehéntúró, 4-5 gerezd
fokhagyma, 1 kanál őrölt pirospaprika, fél dl olaj, 1 tojás.
Húsdarálón ledaráljuk a tehéntúrót, hozzáadjuk az
összezúzott fokhagymát, paprikát, olajat, tojást, és jól
összekeverjük a masszát. 3 órára a hűtőbe tesszük és
kistányéron szolgáljuk fel.(a Mix Étterem kínálatából)
Szerb mártás
Hozzávalók: 5 dkg juhsajt, 2 dl tejföl, 1
evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1
vöröshagyma, 1 zöldpaprika, só, pirospaprika.
A zöldpaprikát igen apróra vágjuk, a hagymát finomra
reszeljük, hozzáadjuk a villával szétnyomkodott juhsajtot. A
paradicsompürét először az olajjal, majd a tejföllel
keverjük el, erős paprikával és egy kevés sóval
ízesítjük. A mártást burgonya-, uborka-,
paradicsomsalátához, valamint hús- és halsalátához adjuk
Gombamártás
Hozzávalók: 300 g hagyma, 70 g étolaj, 3
gerezd fokhagyma, 600 g különféle gomba (a csiperke
kivételével), 150 g tejföl, két evőkanál morzsa, 1
evőkanál Vegeta, 30 g mustár, petrezselyem, babérlevél,
köménymag, bors, fehérbor ízlés szerint.
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és leöntjük
forró vízzel. Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, s
hozzáadjuk a leszűrt gombát, a Vegetát, a babérlevelet,
megborsozzuk és mintegy 15 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk
a morzsát, az apróra vágott fokhagymát, a mustárt, a
petrezselymet, a köménymagot és a sűrű tejfölt. Az ételt
felforraljuk és csak ezután adjuk hozzá a fehérbort, és
szükség szerint megsózzuk. Az ételt gancával, főtt
krumplival, tésztával stb. tálaljuk.Tanács: a hagyma és a
gomba párolásakor szükség szerint egy kis vizet önthetünk
hozzá.
Tormamártás babbal
Hozzávalók: 250 g bab, 1 dl étolaj, 1 dl
borecet, 1 torma, só, bors.
A babot megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük és
átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az olajat, ecetet, sót és borsot,
és összekeverjük. A tormát lekaparjuk, megmossuk és
vékonyra lereszelve elkeverjük a babbal. Szükség szerint
öntünk hozzá a bab főzőlevéből.
Zöldhagymás körözött
(Morzsóka)
Hozzávalók: 1-2 csomó zöldhagyma (a hagyma
nagyságától függően), só, bors, 1/2 csomó petrezselyem
zöldje, 2,5 dl tejföl vagy tarhó, 200-250 g gyenge fehér
tehéntúró.
A zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, majd
elaprítjuk és megsózzuk. Összekeverjük a szétmorzsolt
túróval, leöntjük a kikevert tejföllel vagy tarhóval,
elkeverjük vele, szükség szerint még sózzuk, borsozzuk, és
meghintjük apróra vágott petrezselyem zöldjével. Ilyenfajta
salátát tálalhatunk tojásételek, kukoricalisztből vagy
héjában sült burgonyával készült ételek mellé, de
pálinka vagy más tömény ital fogyasztása közbeni
falatozáshoz is megteszi. Ilyen mártás tálalható
különféle sült húsokhoz, halakhoz, valamint belsőségekből
vagy tojásokból készült ételekhez.
Kelkáposzta szalonnával
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 2 fej
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 150 g húsos füstölt
szalonna, bors, só, köménymag, 1/2 l leves (leveskockából),
40 g zsír.
A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, vastag csíkokra
vágjuk és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd
lecsurgatjuk. A hagymát elaprítjuk. A szalonnát kockákra
vágjuk. A kikent tűzálló edény aljára egy sor
kelkáposztát teszünk, egy sor hagymát és egy sor szalonnát.
Mindegyik réteget szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk és
meghintjük köménymaggal, apróra vágott fokhagymával. A
legfelső réteg kelkáposzta legyen. Öntsük rá a levest és
az olvasztott zsírt, és 200 °C-ra melegített sütőben kb. 40-45
percig süssük. Darált húsból készült vekni, vagdalt hús,
párolt máj vagy vese, sajtos omlett, tükörtojás stb. mellé
adhatjuk.
Ajvár
Hozzávalók: 6-8 nagy húsos paprika, 2 nagy
kékparadicsom (padlizsán), 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj,
citromlé, só, bors.
A paprikát és a kékparadicsomot megmossuk, szárazra
töröljük, előmelegített sütőben puhára sütjük.
Meghámozzuk, ledaráljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az
olajat és a citromlét, sózzuk, borsozzuk és simára keverjük.
Babsaláta
Hozzávalók: 40 dkg bab, só, borecet, 3 fej
vöröshagyma.
A babot sós vízben tesszük fel, lassú tűzön főzzük,
ügyeljünk, hogy szét ne főjön.
(A levét felhasználhatjuk bableves készítéséhez.) A három
fej vöröshagymát vékony karikákra szeljük, és hideg
vízben kétszer-háromszor megmossuk. Hozzáadjuk a főtt,
levétől leszűrt babhoz, majd borecet, víz, só és bors
keverékével ízesítjük.
Délszláv saláta
Hozzávalók: 25 dkg darált sült hús, 25 dkg
burgonya, 25 dkg sárgarépa, 4 evőkanál konzerv zöldborsó, 4
kicsi ecetes vagy csemegeuborka, 3 kemény tojás, a majonézhez
2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 dl olaj, só, őrölt bors.
A burgonyát meg a sárgarépát kis kockákra vágjuk, és egy
kevés sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük.
Ugyanígy daraboljuk fel az uborkát és a főtt tojást is. A
majonézt a hagyományos módon elkészítjük, de használhatunk
tejföllel hígított mirelit vagy tubusos majonézt is. Ha
nagyon sűrűnek találjuk, a burgonya, illetve sárgarépa
főzőlevével tovább hígíthatjuk. A salátához valókat - a
darált sült húst is beleértve - jól összekeverjük, a
majonézbe forgatjuk, és legalább fél napra, de jobb, ha egy
egész napra a hűtőbe tesszük.
Szerb fejes saláta
Hozzávalók: 1 nagy fej fejes saláta, 1 nagy
fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 15 dkg uborka, só, kevés
borecet, kevés étolaj és bármilyen salátafűszer.
Félbevágjuk, majd felszeleteljük a vöröshagymát,
hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és a meghámozott,
felszeletelt uborkát. Salátafűszerrel fűszerezzük, kevés
borecetet és olajat locsolunk rá. Két-három óráig állni
hagyjuk, végül közékeverjük a leveleire szedett, megmosott,
megszikkasztott, széles laskára vágott fejes salátát.
Szerb újhagymasaláta
Hozzávalók: 2 csomó újhagyma, 1 kiskanál
ecet, mustár, cukor, só, 4 kiskanál étolaj.
A hagymát apróra vágjuk és összekeverjük a többi
hozzávalóból kevert kellemes, pikáns mártással. Tálalás
előtt néhány óráig állni hagyjuk.
Sopszka saláta
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 500 g
paradicsom, 150-200 g érett tehén- vagy juh-túró (ömlesztett),
1/2 dl étolaj, 1 csípős hegyes paprika, 1 uborka, só.
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot
megmossuk, héját lehúzzuk, karikákra vagy cikkekre vágjuk,
összekeverjük a hagymával, olajat öntünk rá, megsózzuk, s
hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott uborkát.
Lassan elkeverjük, meghintjük reszelt vagy elaprított
túróval, s rászórjuk a karikákra vágott paprikát. Ez a
kiváló salátaféleség gyakran kerül az asztalra
kukoricalisztből készült ételek, héjában főtt vagy sült
burgonya, pirított húsok, kebab stb. mellé.
DESSZERTEK
Leskovaci birsalmás pite
Hozzávalók:
A tésztához: 250 g liszt, 150 g vaj vagy margarin, 50 g cukor,
2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum, 1/2
kiskanál só. A töltelékhez: 200-250 g birsalmaíz vagy dzsem,
5 tojásfehérje, 200 g cukor, 1 citrom leve.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a levelesre vágott vajat
vagy margarint, a tojássárgáját, cukrot, reszelt citromhéjat,
rumot és egy kis sót, s gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle.
Kis ideig hideg helyen pihentetjük. A hideg vízzel kiöblített
tepsibe (vagy tortasütő formába) téve elegyengetjük, és 200°C-ra
melegített sütőben 25-30 percig, vagyis addig sütjük, amíg
szépen meg nem pirul. A tésztát a sütőedényben hagyjuk
elhűlni. A kikevert birsalmaízzel vagy dzsemmel kb. egy ujjnyi
vastagon bekenjük. A tojásfehérjéből vert kemény habba
belekeverjük a cukrot és a citrom levét, befedjük vele a
gyümölcsízt, és kis hőfokon addig sütjük, amíg a hab
enyhén meg nem pirul és a gyümölcsíz bele nem ivódik a
tésztába.
Búzadarakoch hidegen
Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál búzadara, 5
evőkanál cukor, 1/2 citrom héja, olaj a kenéshez,
zsemlemorzsa a hintéshez, 1 l tej, 200 g cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, egy kevés tejszín a díszítéshez.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a habverést
folytatva kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot, mígnem a hab
egészen megkeményedik és kifényesedik. Egyenként, óvatosan
hozzákeverjük a tojássárgáját, majd kanalanként a
búzadarát, s végül a reszelt citromhéjat. Az egészet kikent,
zsemlemorzsával meghintett tortasütő formába (vagy megfelelő
nagyságú tepsibe) öntjük, és 175 °C-ra melegített
sütőben 20-25 percig sütjük. Közben a tejet, melybe
beletettük a cukrot és a vaníliás cukrot, felforraljuk.
Amikor a koch megsült, mély tálba tesszük, és leöntjük
forró tejjel. Állni hagyjuk, míg be nem issza a tejet, s csak
azután tesszük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt
tejszínhabbal díszíthetjük.
Főtt búza
Hozzávalók: 500 g szemes fehér búza, 2 l víz,
500 g darált dió, 500 g porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor
vagy 1 kis vaníliarúd.
Az átválogatott, jól megmosott búzát több órán át (vagy
éjszakára) vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk, és lassú
tűzön puhára főzzük. Az edényt közben időnként meg kell
rázni, és szükség szerint langyos vizet önthetünk a fővő
búzához. Amikor megfőtt, lecsurgatjuk, és szalvétán
szétterítve teljesen megszárítjuk. Kétszer egymás után
húsdarálóban megdaráljuk, azután hozzáadjuk a darált diót,
a porcukrot és a vaníliás cukrot, (vagy belereszelünk a
vaníliarúdból egy keveset). Az egészet kézzel jól
összegyúrjuk, gombócot vagy kúpot formálva belőle
üvegtányérra tesszük, meghintjük darált dióval és
vaníliás porcukorral. Tetszés szerint díszíthetjük
mazsolával. A főtt búza mellé külön edényben tálalhatunk
tejszínt is.
Belgrádi habos sütemény
almával vagy körtével
Hozzávalók: 1 kg savanykás alma vagy zamatos
körte, 2 dl fehér bor, 40 g cukor, vékonyan hámozott
citromhéj. A krémhez: 6 tojássárgája, 75 g cukor, 20 g liszt
vagy keményítő,
3/4 l tej. A habhoz: 6 tojásfehérje, 80 g porcukor, 50 g
vagdalt dió vagy mandula.
Az almát vagy körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony
karikákra szeleteljük. A borral leöntve, miután beletettük a
cukrot és a citromhéjat is, sütőben pároljuk 15-20 percig.
Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgájából és
cukorból vert habhoz hozzáadjuk a lisztet vagy a keményítőt,
s állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Gőz
felett sűrű krémet keverünk belőle, majd lehűtjük.
Lehűtve keverjük hozzá a szintén elhűlt gyümölcshöz, s az
egészet tűzálló edénybe tesszük. A tojásfehérjéből
kemény habot verünk és hozzáadagoljuk a porcukrot. A habot
rárakjuk a gyümölcsre, megszórjuk vagdalt dióval vagy
mandulával és 2-5 percig 200 °C-ra melegített sütőbe
tesszük, épp hogy csak enyhén megpiruljon. Ezután jól
lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Tökös rétes
Hozzávalók: 500 g leveles tészta, 1 kg
megtisztított sütőtök, 4-5 evőkanál étolaj vagy olvasztott
vaj, 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1
dl olaj a tészta locsolásához és a kenéshez, porcukor a
hintéshez.
A megtisztított sütőtököt, miután nagy lukú reszelőn
lereszeltük, áthevített olajon vagy vajon addig pároljuk,
amíg a leve el nem fő és a tök meg nem puhul. Amikor elhűlt,
állandó kevergetés közben egyenként belekeverjük a
tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot és óvatosan
belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
Egymásra helyezünk 2-3 tésztalapot, meglocsoljuk őket olajjal,
rárakjuk a kellő mennyiségű tölteléket és
összegöngyöljük. Annyi tekercset csinálunk, amennyire a
hozzávalókból futja. Jól kikent tepsibe egymás mellé
helyezzük őket, és még egy kicsit meglocsoljuk forró olajjal,
majd 200°C-ra melegített sütőben kb. 30 percig sütjük,
vagyis amíg a héja meg nem pirul. A tökös rétest, miután
eldaraboltuk, meghintjük porcukorral. Melegen tálaljuk.
Fügés tekercs
Hozzávalók: 500 g szárított füge, 125 g
cukor, 125 g dió, 1 kis vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás
cukor. A töltelékhez: 250 g mandula vagy dió, 125 g cukor, 1-2
evőkanál víz,
1 citrom.
A fügét megmossuk, és miután a szárát eltávolítottuk,
megdaráljuk. Ugyancsak megdaráljuk, a cukkorral együtt, az
enyhén megpörkölt diót. Amikor összekevertük, még egyszer
megdaráljuk az egészet. A kristálycukorral meghintett
gyúródeszkán kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk a diós-fügés
masszát. Töltelékéhez a megtisztított mandulát vagy diót
enyhén megpörköljük, megdaráljuk és jól elkeverjük a
vízben feloldott cukorból a citrom levének hozzáadásával
főzött sűrű sziruppal, majd elhűtjük. Amikor elhűlt,
rákenjük a "tésztá"-ra, s szorosan tekerccsé
göngyöljük. Mintegy 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
Vászka tortája
Hozzávalók: 5 tojás, 75 g cukor, 10 g liszt,
75 g darált mandula, vaj vagy margarin a kenéshez. A
töltelékhez (első réteg): 1/8 l tej, 1 evőkanál cukor, 200
g darált dió,
4 tojássárgája, 60 g cukor, 1 narancs leve és héja, 3 rúd
csokoládé, 150 g vaj. A töltelékhez (második réteg): 250 g
cukor, 2 dl víz, 6 tojásfehérje, kandírozott gyümölcs vagy
szlatkóból vett gyümölcs a díszítéshez.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjéből
kemény habot verünk. A sárgájához felváltva adagoljuk a
mandulát, a lisztet és a felvert habot. Óvatosan elkeverjük.
A jól kikent és liszttel meghintett tortasütő formába
öntött tésztát 175 °C-ra melegített sütőben 20-25 percig
sütjük, majd a kisült tésztát elhűtjük. Az első réteg
töltelékhez való tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot és
a darált diót, s állandóan kevergetve kis ideig forraljuk,
majd elhűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral,
beletesszük az elhűlt diót, a narancs levét és lereszelt
héját, valamint a lereszelt és gőz felett megpuhított
csokoládét. Külön jó habosra keverjük a vajat, és
belekeverjük a diós töltelékbe. Ezzel kenjük meg az elhűlt
tortalapot. A második réteg töltelékhez való cukrot
feloldjuk a vízben, s méz sűrűségű szirupot főzünk
belőle. A tojásfehérjéből vert keményhabot óvatos
kevergetéssel hozzáadjuk a sziruphoz. Gőz felett sima, fényes,
sűrű krémet keverünk belőle. A gőzről levéve is tovább
kevergetjük, míg el nem hűl. Hidegen kenjük rá az első
töltelékre, és nedves késsel elsimítjuk. A hab egy részét
nyomózsákba téve az egész tortát is ezzel a habbal
díszíthetjük. Rárakjuk a kandírozott vagy szlatkóból vett
gyümölcsöt, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Diós pite
Hozzávalók: a tésztához 300 g liszt, 200 g
vaj vagy margarin, 75 g cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál
rum, reszelt citromhéj. A töltelékhez: 4 tojássárgája, 160
g cukor, citromhéj, 1/2 kiskanál fahéj, 200 g dió, 1 tojás a
tészta kenéséhez, porcukor a hintéshez.
Az átszitált lisztből a levelesre vágott margarin vagy vaj, a
cukor, tejföl, rum és a reszelt citromhéj hozzáadásával
gyorsan sima tésztát gyúrunk, s kis ideig hideg helyen
pihentetjük. Ezután két egyforma részre osztjuk, s liszttel
meghintett gyúródeszkán mindkettőt tepsi nagyságúra
nyújtjuk. Tölteléke habosra kevert tojássárgájából,
cukorból, reszelt citromhéjból, őrölt fahéjból és darált
dióból készül. Amikor ezeket jól összekevertük, óvatosan
belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is. Az
egyik tésztát a tepsi aljára helyezzük. Rárakjuk a
tölteléket, elegyengetjük, majd befedjük a tészta másik
felével, s azt bekenjük a kikevert tojással. Mintegy 40-45
percig sütjük
200 °C-ra melegített sütőben. Amikor kisült, meghintjük
porcukorral és kockákra vágjuk.