Receptek
Ganca
Hozzávalók:
Burgonya, liszt, só, hagyma zsír
Elkészítés módja:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és fazékba tesszük.
Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára főzzük,
majd a vízben szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk
hozzá. Így főzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig
állni hagyjuk, majd egy tál szélén körben egy villával nagy
galuskákat szaggatunk belőle. Amikor a tál szélén már
meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk.
Addig csináljuk, amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron
hagymát pirítunk és ráöntjük a galuskára. Így fogyasztjuk.
Ide-oda hamm
Hozzávalók:
Burgonya, só, tej
Elkészítés módja:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és megfőzzük.
Összetörjük és sózzuk. Egy tányérba vagy tálba hideg
tejet teszünk. Kanál szélére burgonyát teszünk, majd az
egészet belemártjuk a tejbe és így fogyasztjuk.
Káposzta leves
Hozzávalók:
Hordós káposzta, füstölt hús, liszt, só (ha nem elég sós
a hús), piros paprika, fokhagyma, zsír
Elkészítés módja:
A hordós káposztát bő vízben odatesszük főzni a füstölt
hússal együtt. Közben nagy rántást készítünk, amibe piros
paprikát és apróra vágott fokhagymát teszünk. Amikor a hús
és a káposzta már elég puha, az elkészített rántással
berántjuk és tálaljuk. A hajában főtt burgonyát
meghámozzuk és kenyér helyett tálaljuk a leveshez.
Krumplovnyika
Hozzávalók:
Burgonya, liszt, vaj vagy zsír, só, túró vagy káposzta
Elkészítés módja:
A burgonyát odatesszük héjában megfőzni. Amikor kissé
meghűlt, megpucoljuk és krumplinyomón még melegen átnyomjuk.
Annyi marék lisztet teszünk hozzá ahány krumplinyomó
krumplit nyomtunk össze. Sózzuk, majd jól összedolgozzuk.
Közepesen lágy tésztát kapunk, amit kis cipókra osztunk.
Ezeket kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd platnin (vagy
teflon palacsintasütőben) mindkét oldalát megsütjük.
Mindkét oldalát vajjal vagy zsírral megkenjük. Tetszés
szerint megtöltjük áttört túróval vagy pirított
káposztával, és összetekerjük mint a palacsintát.
Laska
Hozzávalók:
Liszt, víz, túró vagy hagymás zsír, só
Elkészítés módja:
A lisztből és vízből tésztát készítünk, mintha
levestésztát csinálnánk, úgy. Ugyanolyan vékonyra
kinyújtjuk, majd platnin megsütjük ( teflon palacsintasütőn
is lehet). Beletördeljük egy tálba, leforrázzuk, mint a
gubát, majd leszűrjük róla a vizet. Túróval vagy hagymás
zsírral fogyasztjuk.
Mátrai betyárleves
Hozzávalók:
20 dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2
sárgarépa, 2 gyökér, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2
evőkanál liszt, só, bors, kakukkfű, tárkony, bazsalikom
Elkészítés módja:
A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd
rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt
zöldségeket. Összepirítjuk, rátesszük a fűszereket és 1,5
liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult,
tejfölös, mustáros habarással sűrítjük, és készre
főzzük.
Mátrai borzas pecsenye
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell),
só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 4 evőkanál
finomliszt, a sütéshez bőven olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg
reszelt sajt
Elkészítés módja:
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük,
megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük. Közben a
burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán
lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a
burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya
nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel
összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A hússzeleteket
papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk,
majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl
forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét
szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük,
hogy a felesleges zsiradékot leitassa. Tálaláskor a tányéron
tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt
zöldséggel kínáljuk.
Mátrai szelet
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10
dl tej, szerecsendió, só. Töltelék: 20 dkg vagdalt sonka, 2
dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 szál főtt sárgarépa, 2
nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés módja:
A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet,
majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik.
Kihűlésig keverjük. Közben belevegyítjük egyenként a 3
tojássárgáját, sót, felvert habot. Szerecsendiót reszelünk
bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős
tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a sárgarépát,
uborkát, póréhagymát felaprítjuk, és a töltelék
hozzávalóit elkeverjük. Ha szükséges, egy kicsit sózhatjuk,
esetleg borsozzuk. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még
melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve
a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert
tormát, főtt tojást adunk mellé.
Sztrapacska
Hozzávalók:
3-4 nagyobb krumpli, liszt, füstölt szalonna (10-15 dkg),
túró vagy juhtúró (25 dkg, vagy káposzta (kb. 50 dkg), só
Elkészítés módja:
A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi
liszttel keverjük össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát
kapjunk. Ezt forró vízbe szaggatjuk, és mikor a víz tetejére
jön, tésztaszűrővel kiszedjük. A füstölt szalonnát apró
kockára vágjuk és kisütjük. A káposztát ugyanúgy - mint a
káposztás tésztához lereszeljük, megdinszteljük. A kifőtt
galuskát a szalonnazsírjába szedjük majd vagy a túróval,
vagy a káposztával összekeverjük. A túrós sztrapacskának a
tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. Melegen tálaljuk.
Toksa
Hozzávalók:
4 jó nagy burgonya, 1 evőkanál tejföl, só, zsír, esetleg
egy kevés liszt
Elkészítés módja:
A nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt,
esetleg a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól
összekeverjük, majd zsírral kikent tepsibe vékonyan (ujjnyi
vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot teszünk.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul.
A sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálalhatjuk.
(Modernebb változatában palacsintasütőben is süthetjük.)