Receptek

 

ELŐÉTELEK

Ráksaláta

Hozzávalók:

1/2 kg tisztított, főtt rák apróra vágva,
6 szál újhagyma és 3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
4 ek. citromlé,
1 tk. borecet,
1 ek. olaj,
késhegynyi törött bors,
ugyanennyi nagyon csípős pirospaprika és őrölt koriandermag,
ízlés szerint nam prik,
só,
2 tcs. apróra vágott salátalevél,
6 tisztított, főtt rák.

A salátalevelek és a 6 egész rák kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Tegyük a salátaleveleket nem túl mély, kerek salátástálba. Rakjuk rá a ráksalátát és díszítsük az egész rákokkal.



Barna tojás

Hozzávalók:

6 kemény tojás,
1 1/2 ek. vaj,
3 ek. szójamártás,
1 csipet cukor,
1 tk. citromlé,
1 csemegeuborka apróra vágva.

Lassú tűzön pároljuk 8-10 percig a szójamártást, a cukrot és a tojást a vajban. Közben állandóan locsoljuk a mártással. A tojás egyenletesen megbarnul. Tegyük mély tálba, keverjük össze a szójamártást a citromlével, és öntsük le vele a tojást. Szórjuk rá az uborkadarabokat.



LEVESEK

Bangkoki gombaleves

Hozzávalók:

20 dkg csiperkegomba megtisztítva, vékony szeletekre vágva,
1 szál újhagyma,
1 ek. tyúkzsír vagy földimogyoró-olaj,
1 mk. őrölt koriandermag,
1 mk. frissen őrölt bors,
1/2 kg csirkeaprólék,
1/2 tcs. bambuszrügy (konzerv),
1 csirkehúsleves-kocka,
1 tk. Delikát 8.,
só,
1 tk. porcukor,
1 1/2 l víz.

Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára a csirkeaprólékot. Mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát, koriandert és a törött borsot. Pároljuk pár percig a fokhagymás masszát, az újhagymát és a bambuszrügyet a tyúkzsíron. Tegyük hozzá a gombát, és pároljuk 5 percig. Öntsük szűrőbe a húslevest, szedjük le a csontokról a húst, és rakjuk a húsleveskockával, a Delikáttal együtt a hús levéhez. Főzzük fedő nélkül 10 percig, majd öntsük bele a gombás masszát, sót, porcukrot, és pároljuk még 5 percig. Tálaljuk mély tálkákban.



Cápauszonyleves

Hozzávalók:

1 csomag cápauszonyvég (konzerv),
só,
1/2 kg tisztított csirkeaprólék,
1 velős csont,
1 szál sárgarépa,
8 szem bors,
1 1/2 l víz,
1/2 ek. Vegeta 40.,
1/2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. forrázott mandula finomra darálva,
1 tojás,
főtt rizs.

Mossuk meg jól a cápauszonyvégeket, majd bő vízben áztassuk 48 órát. Közben kétszer-háromszor cseréljük az áztatóvizet, és egy kis sóval dörzsölgetve, mossuk meg jól. Rakjuk lábosba a megtisztított cápauszonyt. Öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve főzzük 2 órát. Tegyük cserépfazékba a csirkeaprólékot, velős csontot, sárgarépát és a vizet. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a Vegetát, a petrezselymet, a mandulát, és főzzük még 10 percig. Tegyük fazékba a megfőtt uszonyokat, és szűrjük rá a levest. Szükség esetén tegyünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje az uszonyokat. Pároljuk még 5 percig. Keverjük össze a tojást, és csúsztassuk a levesbe. Tálaljuk melegített, mély tálba, forró rizzsel.



FŐÉTELEK

Zsíros disznóhús bambuszrüggyel

Hozzávalók:

1 kg zsíros disznóhús nagy kockákra vágva,
8 gerezd fokhagyma,
1 mk. őrölt koriander,
1 tk. porcukor,
törött bors,
só,
4 dl víz,
1 tk. Vegeta 40.,
1 csirkehúsleves-kocka,
25 dkg bambuszrügy (konzerv).

Rakjuk a disznóhús felét a zsíros részével lefelé, a másik felét felfelé egy nagyobb méretű vasserpenyőbe. Süssük lassú tűzön, keverjük kétágú villával, amíg a hús barnára nem sül. Közben mozsárban zúzzuk krémmé a fokhagymát és a koriandert. Keverjük jól össze a hússal. Szórjuk bele a cukrot, a törött borsot és a sót. Öntsük hozzá a vizet. Tegyük bele a Vegetát, a leveskockát és a bambuszrügyet. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Tálaljuk melegített, mély tálban, forró rizzsel.



Töltött borjúszelet currymártással

Hozzávalók:

6 vékony szelet borjúhús,
6 ek. darált borjúhús,
6 ek. főtt rizs,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 mk. törött bors,
2 ek. salátaolaj,
olaj a sütéshez.
Mártás:
1 ek. vaj,
1 ek. liszt,
1 tk. csípős currypor,
1 dl tej,
só.

A 2 ek. olajban pirítsuk lassú tűzön 10 percig a darált húst, vöröshagymát, petrezselymet, törött borsot, sót. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk még 5 percig. Vegyük le a tűzről, és töltsük meg a besózott borjúszeleteket. Tűzzük össze, és forró olajban süssük ki. Tegyük félre. Olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, a curryport és a sót. Állandóan kevergetve öntsük bele a tejet, főzzük még 3-4 percig. Öntsük rá a töltött borjúszeletre, és forró rizzsel tálaljuk.



Currys marhahús

Hozzávalók:

1 dl olaj,
4 fej apróra vágott vöröshagyma,
1/2 tk. őrölt kurkumagyökér,
1 tk. őrölt koriandermag,
1 ek. reszelt gyömbér,
1/2 ek. reszelt fokhagyma,
1 kg apró kockára vágott marhahús,
2 ek. kókusztej,
egy kis darab fahéj,
4 egész kardamomimag,
só.

Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Keverjük hozzá a kurkumát, a koriandert, a gyömbért, a fokhagymát, és rakjuk a pirított hagymához a hússal együtt. Lassú tűznél, lefedve pároljuk 1 órát, vagy amíg a hús megpuhul. (Szükség esetén adjunk hozzá egy kis vizet.) Tegyük hozzá a kókusztejet, a fahéjat és a kardamomimagot. Pároljuk még 10 percig. Rizzsel tálaljuk.



Ananászos disznóhús

Hozzávalók:

1/2 kg disznócomb apróra vágva,
4 gerezd apróra vágott fokhagyma,
3 ek. salátaolaj,
1 tk. nam pla,
késhegynyi törött bors,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika,
8 dkg földimogyoró,
1/2 kg darabolt ananász,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
só,
1 zöldpaprika vékony karikákra vágva.

Pirítsuk 5 percig a húst az olajban. Tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk még 3 percig. Rakjuk hozzá a nam plát, a törött borsot, a pirospaprikát és a mogyorót. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 10 percig. Tegyük hozzá a petrezselymet, az ananászdarabokat és ízlés szerint még sót, pirítsuk még 2-3 percig. Tálaljuk melegített mély tálban, díszítsük a paprikakarikákkal.



Grillezett csirkemell

Hozzávalók:

1 kg kicsontozott csirkemell 3 cm-es darabokra vágva,
1 tk. apróra vágott gyömbér,
1 tk. őrölt kurkumagyökér,
1 tk. őrölt koriandermag,
2 tk. őrölt földimogyoró,
2 dl kókuszdiótej,
törött bors,
só.

Mozsárban zúzzuk porrá a gyömbért, a kurkumát, a koriandert és a mogyorót. Keverjük össze a törött borssal, a sóval és a kókusztejjel. Öntsük a csirkére, és hagyjuk állni 1 órát. Húzzuk fel a húsdarabokat bevizezett grillpálcikákra, és rakjuk közepesen meleg grillsütőbe. Locsoljuk gyakran a kókuszos öntettel, és addig süssük, amíg világosbarnára nem pirul. Rakjuk apróra vágott pirospaprikával bélelt hosszúkás tálra.



Bangkoki sült csirke

Hozzávalók:

1 kg-os tisztított csirke,
1 ek. szójamártás,
3 ek. fehér bor,
1/2 mk. cukor,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
4 szál újhagyma háromfelé vágva,
1 késhegynyi őrölt gyömbér,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
késhegynyi törött bors,
3 ek. olaj,
1 piros paradicsompaprika karikára vágva,
3 ek. reszelt sárgarépa.

Keverjük össze a szójamártást, bort, cukrot, fokhagymát, gyömbért, petrezselymet, törött borsot. Kenjük be vele a csirke belsejét. Rakjuk a csirkébe a hagymát és a sárgarépát. Varrjuk össze a nyílásokat. Tegyük a csirkét teflontepsibe, és öntsük le az olajjal. Közepesen meleg sütőben, gyakran locsolgatva süssük 40 percig, vagy amíg megpuhul. Vágjuk hosszában ketté, és rakjuk a két fél csirkét egymásra csúsztatva melegített pecsenyéstálra. Díszítsük paprikakarikákkal.



Parázson sült tengeri rák

Hozzávalók:

8 dkg vaj,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
2 tk. csípős currypor,
1 mk. frissen őrölt bors,
1/2 tk. só,
1 ajóka,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 kg tisztított, friss rák,
6 egyforma nagy alufólia.

A rák kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Tegyünk egyenlő mennyiségű rákot az alufóliákra, majd egyenlő mennyiségű adagokat a fűszerezett vajból. Csavarjuk jól össze az alufóliát, de nem túl szorosan. Tegyük izzó parázsra, és süssük 7-10 percig. Vegyük le a parázsról, és hegyes késsel hasítsuk fel az alufóliát, hogy a gőz eltávozhasson. Tegyük a rákot a fóliával együtt melegített tányérokra, rizzsel, salátákkal és nam prikkel tálaljuk.



Banánlevélben sült hal

Hozzávalók:

6 közepes, tisztított hal,
só,
3 ek. citromlé,
1 tk. durvára őrölt bors,
4 púpozott ek. vaj,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
banánlevél, vagy 6 kukoricacsőről az egész csuhé,
jeges víz.

Sózzuk meg a halat kívül-belül. Keverjük össze a vajat, törött borsot, petrezselymet. Osszuk el hatfelé, és tegyünk egy-egy adagot minden hal belsejébe, öntözzük meg a citromlével. Tegyük a csuhéleveleket a jeges vízbe. Hagyjuk 20 percet állni. Ezután vegyük ki, és nyomkodjuk ki a vizet belőlük, majd csavarjuk a halakat a levelekbe, vastagon. Egy vékony fémszállal két helyen kössük össze, és helyezzük a parázsba úgy, hogy csak egy vékony parázsréteg fedje. Süssük 15-20 percig, vagy amíg a hal megpuhul. Bontsunk ki egy becsomagolt halat, és ha a hús leválik a csontról, készen van. Távolítsuk el a fémszálakat, és a levelekkel együtt helyezzük a halakat a sütőből kivett rácsra. Ráccsal együtt tálaljuk, forró rizst és mártásokat adhatunk hozzá.



Nyárson sült disznóoldalas

Hozzávalók:

Vágassunk ki disznóoldalasból 3 db 10 cm széles csíkot, mindegyik 8-10 borda legyen.
1 dl borecet,
1/2 dl citromlé,
1 1/2 dl olaj,
3/4 dl szójamártás,
1 tk. őrölt koriandermag,
1 tk. őrölt bors,
1 mk. őrölt mustármag,
1 tk. só.

A hús kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Öntsük a húsra, tegyük a hűtőszekrénybe, hagyjuk 8 órát állni. Időnként forgassuk meg. Húzzuk nyársra a bordákat harmonikaszerűen. Izzó parázson állandóan forgatva süssük 50 percig. Ezután tegyünk tepsit a nyárs alá, kenjük be a páclével a húst. Süssük még 40 percig, közben többször kenjük be a páclével. Töltsük meg egy akkora rozsdamentes pecsenyéstál közepét rizzsel, hogy a nyárs a bordával együtt elférjen rajta. Salátákkal, mártásokkal, nam prikkel tálaljuk.



Száraz curry (Pa-naeng)

Hozzávalók:

1/2 dl földimogyoró- vagy salátaolaj,
3 közepes fej apróra vágott vöröshagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 ek. currypor,
1 tk. csípős currys ételízesítő,
1 ek. tamarindpüré vagy 2 ek. citromos szilvadzsem,
só,
1 kg apróra vágott marhahús.

Tegyük az olajat egy nagyobb méretű serpenyőbe, pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát. Adjuk hozzá a curryport, a currys ételízesítőt és a tamarindpürét. Lassú tűzön pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a húst, fedjük le, és pároljuk puhára. Közben keverjük. Forró rizzsel tálaljuk.



Disznóhús babcsírával

Hozzávalók:

1 kg disznótarja 1/2 cm széles csíkokra vágva,
1/4 dl szójamártás,
1/2 dl ketchup,
1 tk. porcukor,
1/2 mk. őrölt gyömbér,
1 tk. nagyon csípős pirospaprika,
4 gomba szeletekre vágva,
4 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 tcs. újhagyma apróra vágva,
25 dkg babcsíra,
1 tojás jól összekeverve,
só.

2 ek. olajon pirítsuk üvegesre az újhagymát és a fokhagymát. Rakjuk serpenyőbe a megmaradt olajat, a húst, a gombát, és pirítsuk barnára a húst. Tegyük hozzá a babcsírát, fonnyasszuk meg kétágú villával kevergetve. Vegyük ki a pirított hagymát az olajból, tegyük a húsra. Csurgassuk a hagyma forró olajába a tojást, és villával úgy keverjük, hogy bab nagyságú tojásdarabok keletkezzenek. Azt is rakjuk a húshoz, és keverjük össze az egészet. Forró rizzsel vagy spagettivel tálaljuk.



Celofán tészta mártással

Hozzávalók:

1/2 kg celofán tészta vagy kifőzött spagetti,
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma,
3 ek. forrázott, darált mandula,
1 késhegynyi őrölt kurkumagyökér,
1 ek. friss, reszelt gyömbér,
1 ek. nam pla,
5 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1/2 kg frissen párolt rák,
1 tk. citromlé,
1/2 l kókusztej,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
2 hegyes, csípős pirospaprika kimagozva és vékony karikákra vágva,
só.

Mozsárban zúzzuk péppé a vöröshagymát, fokhagymát, mandulát, kurkuma- és gyömbérport. Keverjük hozzá a nam plát. Melegítsük meg az olajat, tegyük bele a pépet, főzzük 3-4 percig állandóan kevergetve. Rakjuk bele a rákdarabokat, és főzzük még 2-3 percig. Csökkentsük a tüzet, öntsük az ételbe a kókusztejet, pároljuk 3-4 percig (nem szabad, hogy forrjon!). Tálalás előtt helyezzük a celofán tésztát és a mártást is egy-egy melegített, mély tálba. Szórjuk be a petrezselyemmel, a zöld- és pirospaprika-karikákat tegyük külön kistányérokra.



Currys hal

Hozzávalók:

2 1/2 ek. vaj,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
1/2 ek. csípős currys ételízesítő,
3 apróra vágott paradicsom,
3 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. kókusztej,
2 ek. citromlé,
só,
3 ek. joghurt,
1 kg filézett hal hat darabra vágva.

Pirítsuk üvegesre a vajban a hagymát. Adjuk hozzá a currys ételízesítőt, és pirítsuk még 1 percig. Rakjuk hozzá a paradicsomot, a petrezselymet és a kókusztejet, keverjük jól össze. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a paradicsom megpuhul. Tegyük a halat a currys mártásba. Öntsük rá a citromlevet. Sózzuk meg, és pároljuk 10-12 percig. Forró rizzsel, párolt zöldséggel és nam prikkel tálaljuk.



Kókusztejben pácolt sült csirke

Hozzávalók:

1 1/2 kg tisztított csirke négyfelé vágva,
1 tcs. kókuszreszelék,
1 tcs. forró tej,
1 fej reszelt vöröshagyma,
6 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. nagyon csípős pirospaprika,
1 tk. só,
késhegynyi cayenne-i bors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 mk. őrölt fahéj,
1 tk. őrölt koriandermag,
10 dkg vaj,
6 citromszelet,
6 hegyes, csípős pirospaprika hosszában kettévágva.

Tegyük tűzálló edénybe a kókuszreszeléket a forró tejjel, és hagyjuk állni 1 órát. Keverjük simára a keverőgépben, öntsük vissza a tűzálló edénybe. Tegyük bele a hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót, cayenne-i borsot, fahéjat, szegfűszeget, koriandermagot. Keverjük jól össze; állítsuk az edényt forró vízzel félig telt edénybe, és főzzük 25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd öntsük a csirkére. Hagyjuk 6 órát állni, közben forgassuk. Olvasszuk fel a vajat, kenjük be vele a pácolt csirkedarabokat. Közepesen meleg grillsütőben süssük puhára. Közben locsoljuk a vajjal. Tegyük melegített cseréptálra, rakjuk körbe a félbevágott hegyes paprikákkal, tegyünk mindegyik közé egy-egy citromszeletet. Rizzsel tálaljuk.



KÖRETEK, MÁRTÁSOK

Halmártás I.

Hozzávalók:

1 ek. nam pla,
2 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika
és 1 csemegepaprika, mind a 4 apróra vágva,
3 ek. sózott hal apróra szétszedve,
9 gerezd reszelt fokhagyma,
3 ek. apróra vágott vöröshagyma,
törött bors,
1 mk. porcukor,
2 ek. szójamártás,
1/4 dl citromlé.

Keverőgépben keverjük simára az összes hozzávalókat. Mély tálkákban tálaljuk.



Halmártás II. (Nam prik)

Hozzávalók:

2 ek. apróra vágott, szárított, sós hal,
8 gerezd fokhagyma,
1 ek. nam pla,
egy csipet pálma- vagy kristálycukor,
3 hegyes csípős paprika kimagozva és apróra vágva,
1/2 citrom leve,
1 ek. szójamártás.

Mozsárban zúzzuk péppé a halat, fokhagymát, nam plát, cukrot és paprikát. Keverjük össze a citromlével és a szójamártással. Rakjuk egy kis mély tálba. Párolt zöldséggel, rizzsel, sült halakkal és húsokkal fogyasszuk.



Gyömbérmártás

Hozzávalók:

4 tk. őrölt gyömbér,
3 ek. szójamártás,
1 ek. olaj.

Keverjük össze a hozzávalókat. Kemény tojással, párolt zöldségfélével, sült halakkal és húsokkal mártogatjuk.



Hideg mártás kókuszdióból

Hozzávalók:

6 ek. kókuszreszelék,
4 ek. forró tej,
3 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika,
4 gerezd reszelt fokhagyma,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. citromlé,
1 mk. porcukor,
törött bors,
só,
1 ek. nagyon csípős Piros Arany.

Tegyük csészébe a kókuszreszeléket a tejjel együtt, fedjük le, és hagyjuk állni 3 órát. Időnként keverjük össze. Keverjük jól össze az összes hozzávalót a keverőgépben. Tegyünk a mártásból 1-1 evőkanálnyit kis tányérokba. Párolt és sült húsok mellé adható.



Főtt rizs (Khao plau)

Hozzávalók:

40 dkg rizs,
9 dl víz,
késhegynyi só,
pár csepp citromlé.

Mossuk meg jól a rizst folyó víz alatt. Szűrőben csurgassuk le. Lassú tűzön, lefedve főzzük a rizst a sóval és a citromlével 15-20 percig, vagy amíg be nem szívja a vizet.



Zöldséges babcsíra

Hozzávalók:

1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 ek. apróra vágott vöröshagyma,
1 vékony sárgarépa karikára vágva,
1 kicsutkázott zöldpaprika kockára vágva,
1 tcs. csemegezöldborsó,
1 ek. finomra vágott zellerlevél,
1 tcs. babcsíra,
1 ek. víz,
törött bors,
só,
ízlés szerint citromlé.

Pirítsuk 2 percig a hagymát az olajban. Tegyük bele a sárgarépát, és pirítsuk 1 percig, azután tegyük bele a zöldpaprikát, azt is pirítsuk 1 percig. Tegyük ugyanezt a zöldborsóval, majd a zellerlevéllel. Rakjuk hozzá a babcsírát az 1 ek. vízzel, és kétágú villával keverjük össze. Fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt 2 percig. Azonnal tálaljuk. Grillben sült halak és húsok mellé adjuk.



Maláji rizs

Hozzávalók:

4 dl tej,
22 dkg friss kókuszreszelék,
1 ek. földimogyoró-olaj,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
32 dkg rizs,
1 mk. só,
3 dl kókusztej.

Forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a friss kókuszreszeléket. Fedjük le, és hagyjuk állni 1 1/4 órát. Pirítsuk 3 percig a hagymát és a rizst az olajban, ezután rakjuk hozzá a sót, a tejes kókuszreszeléket, és lassú tűzön, lefedve, a rizs minőségétől függően főzzük kb. 25-30 percig, vagy amíg a rizs beszívja a tejet. Forrón tálaljuk.



Párolt tök

Hozzávalók:

1-2 hámozott újtök 1 cm-es szeletekre vágva,
1 púpozott ek. vaj,
1/2 citrom leve,
csipet porcukor,
só,
cayenne-i bors,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Főzzük kb. 10 percig a tökszeleteket. Tegyük serpenyőbe a vajat, sót, cayenne-i borsot és a citromlevet. Öntsük le a vizet a tökről, szűrőben csurgassuk le, tegyük a vajba. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára a tököt. Időnként rázzuk meg az edényt, ne keverjük. Ha kész, szórjuk be a petrezselyemmel és hagyjuk állni 1 percig.



SALÁTÁK

Bangkoki gombasaláta

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva,
1/2 kg főtt, apró gombafej,
1/4 sült gombafej,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 hegyes, csípős zöldpaprika karikára vágva,
4 ek. borecet,
2 ek. olaj,
csipet só,
késhegynyi őrölt koriandermag,
törött bors,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

Tegyük forró vízbe a hagymát, hagyjuk 2 percig állni. Öntsük le róla a vizet. Adjuk hozzá az ecetet. Fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig. Keverjük össze az összes hozzávalóval. Fedjük be, és legalább 6 órát tartsuk a hűtőszekrényben. Tálalás előtt öntsük le a saláta levét, kétágú villával keverjük jól össze. Ízlés szerint ízesíthetjük még ecettel, sóval és csípős paprikával. Mély tálkákban tálaljuk. Sült húsok mellé adjuk.



Ananászsaláta

Hozzávalók:

1 doboz darabolt ananász, késhegynyi őrölt gyömbér.

Hűtsük le jól az ananászt. Tálalás előtt szórjuk be a gyömbérrel. Currys ételekhez adjuk.



DESSZERTEK ÉS EGYÉB

Szágópuding kókuszdióban

Hozzávalók:

20 dkg szágó vagy dara,
9 dl forrásban lévő tej,
10 dkg pálma- vagy egyéb cukor,
5 dkg vaj,
1-2 csepp kókusz- vagy mandulaeszencia,
3 tojássárgája,
4 dkg vaj,
2 tojásfehérje kemény habja,
egy vagy több kókuszdió,
2 1/2 dl kókusztej,
csipet só,
1 1/2 l forró víz,
csipet reszelt citromhéj,
10 dkg cukor,
késhegynyi vaníliás cukor,
1-2 ek. kókuszreszelék.

Szórjuk a szágót a forró tejbe. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük bele a vajat. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük 20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig hűlni. Keverjük bele a kókuszeszenciát, a jól összekevert tojássárgáját, az apró darabokra vágott, megmaradt vajat és végül a tojásfehérje habját. Reszeljük le körben a kókuszdió tetejét. Vegyük ki a belsejét. Töltsük meg a pudinggal. Állítsuk forró vízzel majdnem félig megtöltött tepsibe, és közepesen meleg sütőben süssük, amíg a puding összeáll. Ha kész, vegyük ki a forró vízből, és hagyjuk kihűlni. Tegyük zománcozott fazékba a kókusztejet egy csipet sóval. Lassú tűzön főzzük, amíg a tej be nem sűrűsödik. Főzzünk szirupot a vízből, a citromhéjból és a megmaradt cukorból. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Tegyük a kókuszdiót kerek bronz- vagy réztálra. Öntsük külön-külön több kis üvegtálkába a cukros szirupot és a kókusztejet. Rakjuk körül velük a pudingot. Tálaláskor öntsünk egy kis cukros szirupot és kókusztejet a pudingra.



Vaníliás szirupban párolt mangó

Hozzávalók:

3 hámozott, kimagozott nagy mangó vagy érett őszibarack vastag szeletekre vágva,
1/2 l víz,
12 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
1 tk. citromlé,
3 ek. apróra vágott, forrázott mandula.

Tegyük zománcozott lábosba a vizet a cukorral, vaníliás cukorral. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a cukor felolvad. Tegyük bele a mangószeleteket és a citromlevet. Vegyük le a tűzről az edényt, hagyjuk 2 órát állni. Közben forgassuk meg a mangót a szirupban. Fogyasztásig tartsuk hűtőszekrényben. Jól lehűtve, mély üvegtálkákban, mandulával beszórva tálaljuk.



Padlizsános ételízesítő

Hozzávalók:

1 nagy padlizsán,
2 hegyes, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1 fej reszelt vöröshagyma,
1 tk. só,
1/2 citrom leve,
1/2 tcs. kókuszreszelék.

Tegyük csészébe a kókuszreszeléket, öntsünk rá 4 ek. forró vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni 4 órát, közben kevergessük. Szabad lángon süssük a padlizsánt addig, amíg a héja elég, és megpuhul a húsa. Folyó víz alatt szedjük le a héját, aprítsuk össze finomra. Keverjük össze a paprikával, a hagymával, a sóval és a citromlével. Öntsük le a vizet a kókuszreszelékről, és keverjük össze a padlizsánnal. Hidegen, rizzsel és húsokkal fogyasszuk.



Csípős currys ételízesítő

Hozzávalók:

6 kimagozott, száraz csípős paprika,
1 1/2 ek. koriandermag,
1 ek. friss, reszelt gyömbér,
1 mk. őrölt köménymag,
1/2 tk. frissen őrölt bors,
1-2 szál citromfű,
1 tk. szerecsendió-virág,
1 mk. őrölt szegfűszeg,
1 tk. kardamomimag,
1/2 mk. őrölt fahéj,
1/2 tk. reszelt szerecsendió,
1/2 tk. nam pla,
4 gerezd reszelt fokhagyma,
4 apróra vágott mogyoróhagyma,
só,
2 ek. ecet,
olaj.

Lassú tűzön, szárítva pörköljük egypár percig olaj nélkül a paprikát, koriandert, gyömbért, köménymagot, szemes borsot és a citromfüvet. Adjuk hozzá a szerecsendió-virágot, szegfűszeget, kardamomimagot, fahéjat és a szerecsendiót. Pirítsuk még 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, mozsárban zúzzuk porrá. Olajozzuk be a serpenyőt, tegyük bele a fokhagymát, mogyoróhagymát, enyhén pirítsuk meg. Rakjuk a mozsárba a hagymát, fokhagymát, és a nam plát. Üssünk kétszer-háromszor rá a mozsártörővel, majd keverjük jól össze a fűszerkeverékkel és az ecettel. Tegyük tiszta, jól zárható kis üvegekbe. Tartsuk hűtőszekrényben. Currys ételekhez curryporral vagy anélkül 1 kg húsra 1/2 - 1 ek. currykrémet használnak.



Hamis tamarindpüré

Hozzávalók:

1 ek. szilvadzsem,
1 ek. citromlé.

Keverjük össze a szilvadzsemet a citromlével, és hagyjuk állni 10 percig. 1 ek. tamarindpüré helyett 2 ek. citromos szilvadzsemet használhatunk.



Babcsírakészítés

Hozzávalók:

8 ek. mung-bab vagy 11 ek. szójabab, esetleg 9 ek. lencse,
egy széles nyílású cserépedény vagy lekvárosüveg,
2 db szalvéta nagyságú vékony vászondarab,
1 gumiszalag.

Tegyük a babot az edénybe, az ujjunkkal simítsuk el az edény fenekén. Fedjük le az edény száját az egyik vászondarabbal, és kössük be a gumiszalaggal. A vásznon keresztül töltsük meg az edényt langyos vízzel. Fedjük le a másik vászondarabbal és tegyük meleg, de nem napos helyre. 2. nap: rázzuk meg az edényt, ezután öntsük le a vizet. Tegyünk rá tiszta langyos vizet, és ezt ismételjük meg négyszer-ötször. Végül víz nélkül fedjük be az edényt, és állítsuk meleg, sötét helyre. A helyiség hőmérsékletétől függően ismételjük meg ezt 3-4 napig, vagy amíg az edény tele nem lesz babcsírával. Thaiföldi ételek gyakori hozzávalója.



Nam pla helyettesítő

Hozzávalók:

1 kis doboz ajóka,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 tk. szójamártás.

Öntsük le az olajat az ajókákról, tegyük kis tálba. Egy evőkanál hátával nyomkodjuk péppé, vagy mozsárban zúzzuk össze a fokhagymával és a szójamártással együtt. Különféle thaiföldi ételek ízesítésére használják.


vissza