Receptek
SÁRGARÉPA-SALÁTA
(MZURA)
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 dkg cukor
1 darabka fahéj
1 csipetnyi köménymag
4 evőkanál olívaolaj
1 őrölt csípős cseresznyepaprika
2 csokor petrezselyemzöld
3 evőkanál citromlé
só
A megtisztított és 2-3 mm vastagságúra karikázott
sárgarépát fahéjjal és cukorral ízesített, forrásban
lévő vízben 3 percig főzzük, majd lecsurgatjuk.
Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, beletesszük
a sárgarépát, a fűszereket, sóval ízesítjük, hozzáadjuk
a citromlét és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, majd
megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk.
PACALLEVES
(SHMENKA)
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc, valamint a lencse áztatási
ideje
Hozzávalók:
1/2 kg főtt pacal
20 dkg lencse
5 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 zellerdarab
2 babérlevél
1 csipetnyi koriandermag
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál pirospaprika
1 őrölt csípős cseresznyepaprika
só
A kiválogatott lencsét egy napig áztatjuk úgy, hogy a hideg
víz ellepje, majd lecsurgatjuk.
A csíkokra vágott főtt pacalt a fokhagymával együtt olajon
megpirítjuk.
Beletesszük a karikára vágott sárgarépát és
petrezselyemgyökeret, a kis darabokra vágott zellert, a
koriandermagot, a babérlevelet, az őrölt cseresznyepaprikát
és jól elkeverjük. Ezt követően felengedjük másfél liter
vízzel és beletesszük a lencsét.
Egy óra hosszat lassú tűzön főzzük.
Sóval és paprikával ízesítjük.
PÁROLT HÚS
(MSIMESH)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a csicseriborsó
áztatási ideje
Hozzávalók:
4 szelet bárányhús
40 dkg darált bárányhús
10 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 darabka fahéj
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
bő olaj a kisütéshez
só és bors
A csicseriborsót egy napig áztatjuk, úgy hogy a hideg víz
ellepje.
A felvágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a
bárányszeleteket, a lecsurgatott csicseriborsót, a fahéjat,
megsózzuk, borsozzuk és felöntjük másfél liter vízzel,
lassú tűzön másfél óráig főzzük.
A darált húst összekeverjük a tojásfehérjével, megsózzuk,
borsozzuk és diónyi gombócokat készítünk belőle.
A bárányszeletek főzőlevében 10 percig főzzük,
lecsurgatjuk, majd megforgatjuk a tojássárgájában és forró,
bő olajban kisütjük a gombócokat. Papírszalvétán
lecsöpögtetjük, majd tálaló tálra tesszük. Köré rakjuk a
hússzeleteket és egy kevés főzőlével meglocsolva tálaljuk.
ZÖLDSÉGES VÖRÖS
KUSZKUSZ
(KSAKSU BEL-KHODRA)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
40 dkg kuszkusz (a durumlisztből készült - a tarhonyához
hasonló - tésztareszelék neve a kuszkusz)
4 érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
2 cukkini
2 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 darabka gyömbér
5 cseresznyepaprika
1 mokkáskanál koriandermag
1 mokkáskanál köménymag
7 dkg vaj
néhány csepp piros ételfesték
só
A kuszkuszt tálba téve meghintjük vízzel és összedolgozzuk,
10 percig állni hagyjuk, hogy magába szívja a vizet, majd ezt
a műveletet még 4-5-ször megismételjük.
2 dkg felolvasztott vajra odatesszük a meghámozott, feldarabolt
paradicsomot, és az összes többi felaprított zöldséget, a
cukkini kivételével. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát,
a gyömbért, a cseresznyepaprikát, a köményt, a koriandert,
felengedjük fél liter vízzel és felforraljuk.
A kuszkuszt szűrőedénybe tesszük, amit a fővésben levő
fazék fölé helyezünk. Fedővel lefedjük és 20 percig
főzzük. Ekkor a zöldséghez hozzáadjuk a cukkinit és a
kuszkuszhoz keverjük a vajban feloldott ételfestéket. Ezt
követően még 20 percig főzzük.
A kuszkuszt felpúpozva tálaló tálra helyezzük, körberakjuk
zöldségekkel és felszolgáljuk.
SÜTŐTÖK-KRÉM
(KHLU)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
1 fej vöröshagyma
20 dkg szilva
5 dkg cukor
2 evőkanál olívaolaj
1 szegfűszeg
A sütőtök magjait eltávolítjuk és lehetőleg azonos
nagyságú darabokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk,
a szilvát leforrázzuk, lehúzzuk a héját és kimagozzuk.
A cukrot forró olajban megpirítjuk, hozzátesszük az apróra
vágott vöröshagymát, a tököt, a szilvát és fél pohár
vizet. Fedő alatt 10 percig főzzük, miközben néhányszor
jól megkeverjük és elnyomkodjuk, hogy kemény krémszerű
pépet kapjunk.
Ezután beletesszük a szegfűszeget, fél pohár vizet és még
fél óráig főzzük. Tálalás előtt jól összekeverjük,
vagy összeturmixoljuk.
PARADICSOMOS
PAPRIKASALÁTA
(SHALADA MISHWIA)
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
4 db nem túlságosan érett paradicsom
2 paprika
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 mokkáskanál reszelt narancshéj
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só és bors
A félbevágott paradicsomokat óvatosan megnyomkodjuk, hogy
eltávolítsuk a levét és a magokat.
A paprikákat félbe, majd negyedbe vágjuk és a belsejéből
eltávolítjuk a magokat.
A kétféle zöldséget olajjal kikent edényben lassú tűzön
kb. 10 percig sütjük gyakori kevergetés mellett.
Ezután a héjakat lehúzzuk mind a paprikáról, mind a
paradicsomról, majd durvára ledaráljuk.
A darált zöldségeket mély tányérba tesszük, megsózzuk,
borsozzuk, meghintjük a nagyon apróra vágott vöröshagymával
és petrezselyemzölddel, a reszelt narancshéjjal, a
citromlével és az olívaolajjal.
Összekeverjük és miután teljesen kihűlt, tálaljuk.
PÁCOLT-FŐTT BÁRÁNYHÚS
(KEBAB L-HAM)
Elkészítési idő: fél óra, valamint a pácolási idő
Hozzávalók:
20 dkg báránycomb
4 bárányláb
1 báránymáj
1 bárányvese
1 bárányszív
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál koriandermag
1 mokkáskanál chili
1 citrom leve
1 dl olívaolaj
só
A combot kockákra vágjuk. A veséről a zsiradékot
eltávolítjuk, a belsejét megtisztítjuk, utána
felszeleteljük. A májat és a szívet is feldaraboljuk. A
vesét legalább 1 óráig ecetes vízben áztatjuk, hogy a szaga
elmenjen.
A citromlevet az olajjal, az őrölt korianderrel, a köménnyel,
valamint a chilivel egy mély tálba téve összekeverjük, majd
hozzáadjuk a bárányhúst, a lábakat és a belsőségeket.
Megsózzuk és állni hagyjuk 2 órán keresztül, miközben
néha-néha megkeverjük.
Végül valamennyi pácolt húst forró sütőben negyed óráig
sütjük, állandóan locsolgatva a páclével. (Aki teheti
grillezze!) Majd a tálaló tálra tesszük és felszolgáljuk.
OLÍVÁS CSIRKE
(JAY BEL-ZAYTUN)
Rizspiláffal fogyasztható.
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
1 csirke
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg liszt
3 dkg vaj
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál paprika
1 csipetnyi szárított mentalevél
1 padlizsán
10-12 db zöld olívabogyó
só és bors
A megtisztított csirkét feldaraboljuk és lisztbe forgatjuk. A
nagyon apróra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk, majd a
csirkedarabokat az őrölt gyömbérrel együtt 10 percig
közepes lángon pirítjuk. Ezután felöntjük egy pohár
vízzel, hozzáadjuk a mentát, a paprikát, megsózzuk,
borsozzuk és fedő alatt egy óra hosszat lassú tűzön
főzzük.
Ezt követően beletesszük a kimagozott olívabogyókat, a
kockákra vágott padlizsánt, még egy pohárnyi vizet, és még
20 percig főzzük. A csirkét tálra tesszük, köré halmozzuk
a zöldségeket, és felszolgáljuk.
VELŐTORTA
(MININA)
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
2 bárányvelő
1/4 csirke
1 zellerdarab
1 fej vöröshagyma
1 babérlevél
8 tojás
2 evőkanál olívaolaj
só és bors
A velőt sós, hideg vízbe odatesszük főni. Felforrás után
10 percig főzzük.
Lecsurgatjuk és óvatosan lehúzzuk a hártyáját.
Ezzel párhuzamosan a megtisztított 1/4 csirkét megfőzzük a
zellerrel, a vöröshagymával, a babérral. A főzővízbe
beleteszünk négy jól megmosott tojást és héjastul keményre
főzzük.
Tíz perc elteltével a tojásokat kiszedjük, megtisztítjuk,
majd a fehérjét ledaráljuk, a sárgáját félbevágjuk és
félretesszük.
Miután a főtt csirke bőrét és csontjait eltávolítottuk, a
csirkét is ledaráljuk.
A négy felvert tojáshoz hozzáadjuk a darált csirkehúst, a
velőt, a darált tojásfehérjét, jól összekeverjük és a
masszát olajjal kikent tűzálló edénybe tesszük. Egy órán
keresztül gőz fölött, közepes lángon főzzük, hogy a
"torta" megkeményedjen. Az utolsó 10 percben az
edényt leemeljük a gőzről.
Hagyjuk kihűlni, tálaló tálra rakjuk, a tetejét főtt
tojáskarikákkal díszítjük és felszolgáljuk.
MANDULÁS HALSZELETEK
(HUT BEL-LUZ)
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
8 szelet tonhal
1 marék tisztított mandula
1 marék tisztított mogyoró
5 dkg vaj
1 mokkáskanál paprika
1 mokkáskanál édesköménymag
1 citrom leve
só
Megvárjuk, míg a mélyhűtött halszeletek felengednek, aztán
megmossuk.
Felhevített vajon a halszeleteket aranyszínűre sütjük, majd
megszórjuk mandulával és mogyoróval, meghintjük paprikával,
édesköménnyel, valamint ráöntjük a citromlevet.
ARTICSÓKÁS METÉLT
(RESHTA BEL-KARNUN)
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
23 dkg liszt
1 articsóka
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 citrom
1/2 kg bárányhús
2 érett paradicsom
1 mokkáskanál kömény
1 mokkáskanál koriandermag
4 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
só
20 dkg lisztet összegyúrunk egy tojással és annyi vízzel,
hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Vékonyra
kinyújtjuk, és fél centiméternél nem szélesebb, lapos
metéltre vágjuk.
A megmosott és feldarabolt articsókát a felhasználásig
citromos vízben áztatjuk.
Forrásban lévő sós vízbe beletesszük az articsókát, majd
állandó keverés mellett beleszórjuk a 2 kanál lisztet és 10
percig főzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk,
hozzáadjuk a kockára vágott húst, és miután pár percig
együtt pirítottuk, hozzátesszük a meghámozott, áttört
paradicsomot, a leszűrt articsókát, a fűszereket,
felengedjük fél liter vízzel és 1 óra hosszat főzzük.
A metéltet tésztaszűrőbe tesszük és a húslé fölött 3
percig főzzük. Ekkor összekeverjük olvasztott vajjal és
tovább főzzük míg meg nem puhul. A kész tésztát megsózzuk,
tálaló tálra tesszük, körberakjuk a megfőtt hússal, a
zöldségekkel és felszolgáljuk.
ÉDES KUSZKUSZ
(FARKA)
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
20 dkg kuszkusz (a durumlisztből készült - a tarhonyához
hasonló - tésztareszelék neve a kuszkusz)
20 dkg datolya
1 marék tisztított mandula
1 marék tisztított dióbél
1 marék tisztított mogyoró
1 darabka fahéj
2 szegfűszeg
20 dkg méz
2 evőkanál mandulaolaj
1 citrom reszelt héja
A kuszkuszt tálba téve meghintjük vízzel és ujjainkkal jól
összedolgozzuk, hogy magába szívja a vizet. A műveletet 10
percenként ismételjük meg, összesen háromszor.
A datolyát kimagozzuk és ledaráljuk. A mandulát, a dióbelet,
a mogyorót 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd - a
mogyorót kivéve - megdaráljuk.
Ezt követően egy fazékba vizet forralunk, beletesszük a
fahéjat és a szegfűszeget, majd szűrőedényben a kuszkuszt
gőzre helyezzük. Fedőt teszünk rá, és fél óráig főzzük.
Közben a mézből és 2 evőkanál vízből szirupot
készítünk. A szirupot óvatosan a kuszkuszba keverjük,
hozzáadjuk az olaj felét valamint a citromhéjat és még fél
óráig főzzük.
A megpuhult kuszkuszt mély tálba kiöntjük, belekeverjük a
datolyát, a diót és a mandulát, majd mogyoróval díszítve
tálaljuk.