Receptek
Előételek, saláták,
körítések
EGYSZERŰ HÁZI LEPJOSKA
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 pohár víz
1 teáskanál só
4 dkg élesztő
csipetnyi cukor
Egyszerű kelt tésztát, élesztős lepényt készítünk.
A lisztet egy tálba tesszük. Langyos helyen egy kis ideig
állni hagyjuk. Ez alatt egy kis lábosban langyos vízből,
élesztőből, lisztből és cukorból kovászt készítünk, s
azt langyos helyen megkelesztjük.
Ha megkelt, a meglangyosított liszthez keverjük és
összedolgozzuk. A tésztát addig gyúrjuk, míg az edénytől
el nem válik. Ezután egy nagy lábast liszttel behintünk, a
tésztát beletesszük, s ruhával letakarva kb. 1 órán át
kelesztjük.
A megkelt tésztát rátesszük egy meglisztezett
gyúródeszkára, még összedolgozzuk, majd ujjnyi
vastagságúra nyújtjuk. Fontos az egyenletes, langyos
hőmérséklet, hogy a tészta megkeljen! Forró vizet ne
használjunk!
Az ujjnyi vastag tésztából kerek lepényeket formázunk, úgy,
hogy a lepény széle magasabb legyen, mint a közepe. A
közepét késsel megszurkáljuk, így jobban átsül. Sós
vízzel kissé locsoljuk meg.
Üzbegisztánban speciális edényeket (tava tas), speciális
agyag kemencéket (tandir) használnak a lángos kisütéséhez.
Nálunk megteszi egy vékonyan kizsírozott teflon serpenyő is,
melyben a lepényt mindkét oldalán megsütjük.
Várjuk meg, amíg kihűl, csak így tálaljuk.
Megjegyzés: ízesítik mákkal, hagymával, sóval. Számtalan
változata ismert. Minden étkezés kísérője. Alapanyaga
mindig: víz, só, liszt, élesztő. Az üzbég ételeknek
csaknem a fele lisztes termékből készül.
TÖKKEL TÖLTÖTT SZAMSZA
A szamszához valók:
1 db tojás
80 dkg liszt
2 pohár víz
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
csipetnyi cukor
A töltelékhez valók:
1 zacskó mirelit tök
2 fej hagyma
1 kávéskanál cukor
1 pohár tejföl
só, bors, kapor ízlés szerint
A vizet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot szórunk belé. A
langyos, édes vízben megkelesztjük az élesztőt. Ezután
összekeverjük a liszttel, sóval és kemény tésztává
összedolgozzuk. Majd pihentetjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a töktölteléket. A mirelit
tököt felengedjük, ezután összekeverjük a megtisztított,
felszeletelt hagymával, sózzuk, borsozzuk, kaporral
ízesítjük.
A megkelt tésztát sodrófával kinyújtjuk, s nagy kocka
alakúra vágjuk. Mindegyik kocka közepére teszünk egy-egy
evőkanálnyi tölteléket, s erre ráhajtjuk a tésztát. A
széleket lenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon.
Egy tepsit kizsírozunk. A tökkel töltött szamszákat -
egymástól kissé távol - beletesszük, s a tetejüket
megkenjük a felvert tojássárgájával. Pirosbarnára sütjük.
Melegen, tejföllel leöntve tálaljuk.
Megjegyzés: A szamsza buktaszerű tészta. Sok változata ismert
az üzbég konyhán. Receptje, technológiája, tölteléke is
különböző lehet. Töltik hússal, tökkel, hagymával,
gombával, káposztával, zöldséggel, de cukorral, dióval is.
ÜZBÉG SAJTOS BATYU
Hozzávalók:
30 dkg kemény sajt
20 dkg liszt
2 db tojás
2 dkg élesztő
2 evőkanál tej
1 db kockacukor
1 evőkanál szárított petrezselyempor
4 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
só, bors ízlés szerint
Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kockacukorral
felfuttatjuk. Majd eldolgozzuk a liszttel és hozzáadjuk a
tojásokat, egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrva belőle.
Vékonyra kinyújtjuk. A sajtot megreszeljük, petrezselyemmel
megszórjuk.
Az elnyújtott tésztát derelyevágóval kb. 15 cm nagyságú
kockákra vágjuk. Közepükre 1-1 kávéskanál reszelt
sajttölteléket teszünk. Átlósan behajtjuk, a széleket
lenyomogatjuk. Majd megkenjük a tetejüket tojássárgával.
Vigyázzunk, hogy levegő ne maradjon a táskákban, a széleket
jól nyomkodjuk le.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk és a táskák mindkét
oldalát ropogós pirosra sütjük.
Egyszerre csak 2-2 táskát süssünk, mert sütés közben
megnőnek.
SZILJOTKA
Hozzávalók:
3 doboz sziljotka konzerv
8 db burgonya
4 evőkanál vaj
1 csomag petrezselyem
só ízlés szerint
A konzerveket kinyitjuk, a burgonyát sós vízben megfőzzük.
Minden tányérra kiporciózunk azonos mennyiségű sziljotkát (füstölt
apró, olajos hal, kis darabokban) és 2 db forró, főtt
burgonyát, egy evőkanál vajat, 2-2 szál petrezselyemzöldet.
Kiváló gyors előétel.
Megjegyzés:
Gyakori az üzbég tálalásnál, hogy a fűszert nem őrölve
teszik fel az asztalra, hanem magát a növényt, a füvet vagy
levelet, amelyet étkezés közben nyersen kell a felszolgált
ételhez rágcsálni.
HÚSOS DERELYE-MANTI
A hústöltelékhez valók:
50 dkg birkahús
1 pohár víz
1 húsleveskocka
4 db sárgarépa
2 fej hagyma
10 dkg zsír
2 evőkanál liszt
1 tojássárgája
só, bors ízlés szerint
A mantihoz valók:
50 dkg liszt
1 pohár víz
2 db tojás
1 teáskanál só
A hústöltelék készítése:
A birkahúst megmossuk, feldaraboljuk és zöldséges
húsleveskockával készült levesben puhára főzzük. Majd
kivesszük a levesből, lehűtjük, a húst a csontokról
lefejtjük és húsdarálón megdaráljuk. Közben zsíron
megfonnyasztjuk a hagymát, lisztet hintünk rá, majd a
húsleves levével felengedjük és jól elkeverjük. Annyi
húslevest öntünk hozzá, hogy forralás után közepes
sűrűségű mártást nyerjünk. A mártásba belekeverjük a
darált birkahúst, borssal, sóval ízesítjük, majd a
tojássárgáját keverjük el benne. Ezzel töltjük meg a
mantit.
A manti tésztájának készítése:
A lisztet, a tojást, a vizet, a sót összevegyítjük, kemény
tésztává gyúrjuk, majd kis cipókat formázunk belőle.
Kendővel letakarjuk, 15 percig pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk és derelyevágóval kockákra
vágjuk. A kockákat megtöltjük egy-egy evőkanál
hústöltelékkel, majd összehajtjuk, s összenyomkodjuk a
széleit.
A mantikat egy vékonyan bezsírozott tepsibe helyezzük.
Közéjük - hogy ne ragadjanak össze - egy-egy mogyorónyi
zsírt teszünk.
A tepsibe tett mantit hideg, sós vízzel is locsoljuk.
Adagonként négy darab mantit számítsunk.
A megpuhult, megsült manti tetejét borssal, sóval hintjük meg
és egy-egy pohár hideg joghurttal vagy kefirrel leöntve
tálaljuk.
Megjegyzés: Az üzbégek nagyon szeretik a meleg, hússal,
gombával, zöldséggel töltött tésztaféléket és a
savanyított tejtermékeket.
ÜZBÉG HÚSOSDERELYE
GOMBÁVAL
Hozzávalók az üzbég húsosderelyéhez:
50 dkg liszt
2 db tojás
1 pohár víz
10 dkg füstölt szalonna
só ízlés szerint
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg gomba
4 evőkanál vaj
1 fej hagyma
1 pohár tejföl
1 db tojás
1 zacskó mazsola
só, bors ízlés szerint
Veszünk egy serpenyőt. Ebben a gombát és a hagymát vajon
megfonnyasztjuk, fűszerezzük és lassan kevergetjük, míg
megpirul. Összekeverjük a tejföllel, a mazsolával. Ez lesz az
üzbég húsosderelye tölteléke.
A húsosderelye tésztájának készítése:
Lágy tésztává összedolgozzuk a hozzávalókat, majd
sodrófával vékonyra kinyújtjuk és belisztezett
vizespohárral 5 centiméter átmérőjű kerek fánkokat
szúrunk ki belőle. A fánkok egyik részébe teszünk egy
kávéskanál tölteléket, a másik felét, a széleit
összenyomkodva ráhajtjuk. Ezután lobogó sós vízbe dobjuk.
Ha a húsosderelye feljön a víz tetejére, még további három
percig főzzük.
A tetejére bevágott szélű, kisütött füstölt
szalonnacsíkokat teszünk. Salátával kiváló előétel.
Megjegyzés: Az eredeti üzbég recept szerint a birka
farszalonnájából készült juhtöpörtyűt tesznek a
húsosderelye tetejére.
VARAKI SZAMSZU
A fánkhoz valók:
1 kg liszt
2 pohár víz
2 teáskanál só
4 evőkanál olaj a kisütéshez
A hústöltelékhez valók:
4 fej vöröshagyma
40 dkg birkahús
2 teáskanál pirospaprika
4 teáskanál menta
bors, só ízlés szerint
A lisztet, vizet, sót egy porcelán tálban elvegyítjük s
tésztává gyúrjuk. Majd gyúródeszkán kinyújtjuk,
gömbölyűre formáljuk, szalvétával leterítjük és 20
percen át pihentetjük.
A húst ledaráljuk, belekeverjük a megtisztított, felaprított
hagymát, a pirospaprikát, a borsot, a mentát s olajban
kisütjük.
A meggyúrt, pihentetett tésztát félmilliméteresre
elnyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, vékony sodrófára
tekerjük, majd széles csíkokra, téglalapalakúra vágjuk. A
téglalapok közepére tesszük a tölteléket. Forró olajban
kisütjük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Ez a húsos fánk ma is nagyon népszerű az üzbég
falvakban.
JOGHURTOS SÁRGARÉPA
Hozzávalók:
1 doboz majonéz
1 pohár joghurt
1 csomag petrezselyem
4 fej sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 mokkáskanál só
csipetnyi bors
Megtisztítjuk, felaprítjuk a hagymát, a sárgarépát.
Szétnyomjuk a fokhagymát, s a többi hozzávalóval, a
joghurttal, a majonézzel, a sóval, a borssal mixergépben jól
összekeverjük. Jégszekrényben lehűtjük, kis tálkákban
szervírozzuk. Mellé friss, nyers petrezselymet teszünk.
Megjegyzés: Az üzbég konyha étlapján sokszor szerepel a
sárgarépa; az egyik legősibb, legelterjedtebb zöldségféle.
A régmúltban a halott mellé is sárgarépát tettek.
HIDEG TÖK A KÁDI
ASZTALÁN
Hozzávalók:
1 kg tök
10 dkg vaj
1 pohár tejfel
1 csomag petrezselyem
csipetnyi só, kapor
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, hideg vízben megmossuk. Majd
apró kockákra vágjuk, kaprot hintünk rá, besózzuk és egy
lábosba tesszük. Vizet öntünk rá és 40 percig fűzzük.
Amint megfőtt, tányérra tesszük, megöntözzük a
megolvasztott vajjal és jégszekrényben lehűtjük.
Tálalás előtt tejfellel is leöntjük, s minden terítékhez 4-4
szál petrezselyemzöldet szervírozunk, amit nyersen
rágcsálunk a felszolgált hideg tökhöz.
JOGHURTOS SALÁTA
Hozzávalók:
1 pohár joghurt
2 csomó retek
4 db uborka
2 fej hagyma
1 kávéskanál kapor
4 fej sárgarépa
só, bors ízlés szerint
Az uborkát, a retket megmossuk, s a megtisztított hagymával
apró kockákra vágjuk. Egy fél uborkát, négy darab retket
félreteszünk díszítésre.
A felkockázott zöldséget összekeverjük a joghurttal. Sóval,
borssal, kaporral ízesítjük.
Rózsa alakúra vágott retekkel, uborkával díszítve tálaljuk.
S minden teríték mellé teszünk egy fej megtisztított,
megmosott sárgarépát, amit hozzáropogtatunk a salátához.
MÉZES SÁRGARÉPA LALE-MÓDON
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj
40 dkg sárgarépa
4 evőkanál méz
10 dkg füge
1 csomag zöldhagyma
1 teáskanál só
A vajat egy serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Belekeverjük a
sót, a mézet, a megmosott fügét. Kb. öt percig pároljuk.
Azután a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, megfőzzük,
majd szétnyomkodjuk, s összekeverjük az előbbi
hozzávalókkal.
Tálalásnál megtisztított, felaprított zöldhagymát hintünk
a tetejére. Cseréptálban, lehűtve tálaljuk.
Megjegyzés: Már az ősi üzbég konyhán is gyakori volt a méz,
de természetes gyógyszerként az üzbég népi gyógyászatban
is ősidőktől használják. Azt tartják, hogy a gyomor legjobb
barátja, hogy elősegíti az emésztést, javítja az
emlékezőképességet s élénkíti az elmét.
TASKENTI HÚSSALÁTA
Hozzávalók:
2 fej hagyma
4 csomó retek
2 db tojás
20 dkg marhahús
1 doboz majonéz
1 csomó zöldpetrezselyem
1 csomó kapor
2 evőkanál olaj
só, bors ízlés szerint
A húst, a tojást megmossuk, megfőzzük. A hagymát
megtisztítjuk, felaprózzuk, és olajon megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt húst és a tojást, s a
megmosott, felszeletelt retek egy részét.
Ráöntjük a majonézt és a megmaradt retekkel díszítjük.
Jégre tesszük. Tálalásnál a zöldpetrezselymet, a kaprot
mellé tesszük a tányérra és nyersen hozzárágva fogyasztjuk.
AHMEDOV VITAMINSALÁTÁJA
Hozzávalók:
4 db paradicsom
2 fej hagyma
2 db uborka
1 csomag snidling
1 zacskó mazsola
só, bors ízlés szerint
A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk; a paradicsomot
megmossuk, felszeleteljük; az uborkát megmossuk, karikára
vágjuk. A mazsolát előző nap megmossuk, beáztatjuk.
Összekeverjük. Sóval, borssal, a megmosott, felvágott
snidlinggel ízesítjük.
Felszolgálhatjuk hidegen előételként lepénnyel.
"Minden napra jusson leves és kenyér!"
(Üzbég népi mondás)
Levesek
LIK-LIK
Hozzávalók:
1 kg borjúláb
1 fej sárgarépa
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kapor
1 babérlevél
10 szem fekete bors
csipetnyi só
A borjúlábat megtisztítjuk, megmossuk, majd feldaraboljuk.
Kétliteres fazékba tesszük és hozzáadjuk a megtisztított
sárgarépát, hagymát, fokhagymát.
Négy órán át főzzük. Borsozzuk, sózzuk, kaprot és
babérlevelet is teszünk bele.
Ezután a húsról leszedjük a zsíros részeket és
keverőgépbe tesszük a megfőtt húst, a megfőtt fokhagymát.
Jól összekeverjük.
A levessel együtt nagy levesestálba tesszük. Sárgarépa- és
keménytojás-karikákkal díszítjük.
Forrón vagy lehűtve tálaljuk.
SZAMARKANDI MASZTAVA
Hozzávalók:
50 dkg birkahús
10 dkg zsír
30 dkg rizs
30 dkg burgonya
4 db sárgarépa
4 db petrezselyemgyökér
4 fej vöröshagyma
4 db paradicsom
2 pohár joghurt
1 csomó petrezselyem
bors, só, pirospaprika ízlés szerint
A birkahúst megmossuk, faggyújától megtisztítjuk,
felszeleteljük, besózzuk és egy zsírral vékonyan bekent
serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük.
Ezután egy fazékba téve vízzel felengedjük és kis lángon
pároljuk.
A megtisztított vöröshagymát finoman felszeleteljük és
forró zsíron megfonnyasztjuk.
Beletesszük a megmosott, feldarabolt sárgarépát és
fehérrépát. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
Amikor a hús félig megpuhult, a zöldségféléket beletesszük
a levesbe és együtt főzzük tovább.
Megmossuk, meghámozzuk a burgonyát és a megmosott rizzsel
együtt a levesbe tesszük. Majd hozzávegyítjük a megmosott,
felszeletelt paradicsomot.
Tálalásnál minden tányér levesbe egy-egy szelet húst és
arányosan elosztott zöldséget adagolunk. Tetejére három
evőkanál joghurtot teszünk és zöldpetrezselyemmel
díszítjük.
Megjegyzés: Jellegzetes üzbég népi étel. Tájegységenként
sok változata ismert.
MASZTAVA - HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 pohár rizs
2 evőkanál olaj
25 dkg darált hús
3 fej hagyma
2 fej sárgarépa
2 db paradicsom
2 db burgonya
4 evőkanál zöldborsó
1 kávéskanál szárított petrezselyem
1 kávéskanál bors
ízlés szerint só
1 mokkáskanál kapor
A darált húshoz hozzátesszük a darabokra vágott,
megtisztított felszeletelt hagymát, megsózzuk, borsozzuk. Kis
gombócokat formázunk belőle és forró, sós vízbe dobjuk.
Ehhez hozzátesszük a zöldborsót, a megtisztított,
felszeletelt sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot.
Amikor félig megfőtt a leves, félretesszük. A rizst, a
megtisztított, felszeletelt paradicsommal egy serpenyőben
pároljuk, lassú kevergetés mellett. Amikor megpuhult,
hozzáöntjük a félig megfőtt leveshez, s addig főzzük, míg
teljesen megpuhulnak a zöldségek és a húsgombóc.
A levest kis tálkákba merjük és petrezselyemmel, kaporral
hintjük meg. Minden leveses tányér mellé egy pohár hideg
joghurtot teszünk még az asztalra ízesítőül.
ÜZBÉG HÚSOS SAVANYÚ
ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók:
50 dkg birkahús
30 dkg marhahús
1 liter víz
4 db savanyú uborka
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
4 db fehérrépa
2 fej zeller
4 evőkanál zsír
1 kis doboz paradicsomkonzerv
12 szem olajbogyó
1 db citrom
1 pohár joghurt
só, bors, kapor ízlés szerint
A vízzel, a marhahússal, a zöldség felével húslevest
készítünk. A megtisztított, karikára vágott hagymát, s a
maradék zöldséget zsírban megpároljuk, majd felengedjük a
húslevessel, és sóval, borssal ízesítjük. A kicsontozott,
feldarabolt marha- és birkahúst hozzáadjuk és addig főzzük,
amíg a zöldség puha lesz.
A paradicsomkonzervet és a citrom levét, a joghurtot
összekeverjük, és a megtisztított, megreszelt uborkával, a
megmosott, felaprított kaporral a levesbe keverjük. Mindezzel
együtt a levest felforraljuk, beledobjuk az olajbogyót és
melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Ezt a levest nemcsak az üzbégek, de a többi
szovjet köztársaság népei is szeretik. Sokféle változata
ismert a Szovjetunióban, de Üzbegisztánban is
többféleképpen készítik.
BUHARAI VEGYES SAVANYÚ
LEVES
Hozzávalók:
20 dkg gomba
4 db tojás
2 húsleveskocka
1 pohár tejföl
5 dkg vaj
2 babérlevél
1/2 citrom leve
1 kávéskanál bors
1 evőkanál liszt
A gombát mossuk meg, tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Vegyünk egy teflon serpenyőt, tegyük bele a vajat és
pároljuk meg rajta a gombát. Hintsünk rá lisztet,
kevergessük, majd engedjük fel egy liter vízzel.
Reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a húsleveskockát,
a fűszereket, s még forraljuk öt percig. Ekkor csavarjuk bele
a citrom levét, forraljuk össze.
Ha a leves végleg felforrt, óvatosan, hogy egyben maradjon,
négy tojást üssünk egyenként bele. Tartsuk még lassú
tűzön öt percig.
Forrón tálaljuk.
Az asztalon tegyünk minden tányér buharai vegyes savanyú
leves mellé egy-egy pohár joghurtot, amit ki-ki kedve szerint
kanalaz a levesébe.
ÜZBÉG PARADICSOMLEVES
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
2 fej hagyma
2 db burgonya
1 kávéskanál bors
1/2 kg levescsont
1 kávéskanál szárított zöldpetrezselyem
só ízlés szerint
A csontot egy fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá és 2
órán át főzzük. Majd kivéve a csontot felforraljuk a levest.
Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a megtisztított,
felszeletelt hagymát.
Ezután a megmosott, meghámozott paradicsomokat és a burgonyát
tesszük a levesbe. Lassú tűzön harminc percig főzzük.
A levest fületlen levescsészékben szervírozzuk, vékonyra
szeletelt sárgarépával, szárított zöldpetrezselyemmel
díszítjük. Lehűtve tálaljuk.
ABDULLAJEV TÖKLEVESE
ZÖLDSÉGES HÚSSAL
Hozzávalók:
1/2 kg tök
2 fej sárgarépa
2 db burgonya
2 fej hagyma
1 fej fokhagyma zöldje
2 db paradicsom
1 kávéskanál bors
30 dkg kicsontozott hús
30 dkg csont
sáfrány, só ízlés szerint
A csontot egy fazékba tesszük, hideg vízzel felengedjük és
két órán át főzzük. Majd leszűrjük és hozzáadjuk a
megmosott húst és a félbevágott, megtisztított sárgarépát,
burgonyát, hagymát, paradicsomot, a meghámozott, nagy
kockákra vágott tököt, a felvágott hagyma zöldjét.
Addig főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek. Ízlés szerint
sózzuk, s hintjük bele a sáfrányt.
A levest az asztalon nagy cseréptálban szervírozzuk.
A húst külön tálon tálaljuk, körkörösen elrendezve
mellette a zöldségeket.
Megjegyzés: A fenti töklevest és zöldséges húst
kétfogásos ebédként is tálalhatjuk.
SAHIKEBAB - ÜZBÉG
BIRKAGULYÁS
Hozzávalók:
80 dkg birkacomb
2 fej vöröshagyma
2 dl olaj
csipetnyi pirospaprika, só
kakukkfű
4 fej sárgarépa
4 fej fehérrépa
40 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál köménymag
4 db zöldpaprika
2 db paradicsom
A megtisztított, apróra vágott hagymát olajban megpirítjuk.
A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd
egy kevés vízzel felengedjük, s visszatéve zsírjára
sütjük. A jól megtisztított, kiáztatott, kockára vágott
húst beletesszük, elkeverjük és megsózzuk. Fedő alatt,
lassú tűzön pároljuk. Ha a saját levét elfőtte, forró
vízzel lassan felengedjük. Párolás közben a szétnyomott
fokhagymát és a köményt is hozzáadjuk.
Amikor majdnem puha, akkor hozzátesszük a meghámozott,
megmosott, felkockázott répákat, a burgonyát és addig
pároljuk együtt, amíg a burgonya üveges lesz. Ekkor adjuk
hozzá a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát és a megmosott,
felvágott paradicsomot.
Felengedjük vízzel 4 személyre és utána sózzuk, puhára
főzzük.
Forrón tálaljuk. Meleg lepényt adjunk hozzá, ráborítva a
gulyásra.
Megjegyzés:
Üzbegisztánban is forrón tálalják fületlen
cserépbögrében (pialában) a sahikebabot, a piala tetejére
ráborított forró lepénnyel.
Ha nincs fületlen cserépbögrénk, mi füles cserépedényben,
tálkában is tálalhatjuk, de az üzbég ételek tálalásához
mindenképp szerezzünk be cserépedényeket, esetleg pialát.
A Szovjet Tudomány és Kultúra Házában (Budapest V.,
Semmelweis u. 3.) lévő Nyírfácska ajándékboltban időnként
kapható.
HÚSDERELYÉS LEVES
Hozzávalók a leveshez:
1 liter víz
2 fej hagyma
2 db paradicsom
2 db burgonya
1 csomó zellerzöld
10 dkg zsír
1 csomó kapor
1 csomó petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
A töltelékhez valók:
30 dkg birkahús
2 fej hagyma
1 db tojás
só, bors ízlés szerint
A tésztához valók:
1 pohár víz
50 dkg liszt
1 teáskanál só
A levestésztához valók:
30 dkg liszt
1 teáskanál só
2 db tojás
1 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
A levestészta készítése:
A lisztet a tojással jó keményre összegyúrjuk, sózzuk. A
gyúrt tésztából két cipót formálunk. Tetejüket bekenjük
zsírral, hogy ki ne száradjanak. Pár percig pihenni hagyjuk.
Utána lisztezett deszkán egyenletesen vékonyra kinyújtjuk. Az
egyiket vékony szeletekre metéljük. A másikat négyzet
alakúra vágjuk. A négyzet egyik sarkára húsos tölteléket
teszünk.
A töltelék készítése:
A húst megmossuk, ledaráljuk, a hagymát megtisztítjuk,
felaprítjuk, a tojásfehérjével, a sóval, a borssal
összekeverjük.
A töltelékre ráhajtjuk a négyzet másik sarkát és a
széleket jól lenyomkodjuk, hogy ki ne folyjon a töltelék.
A leves készítése:
Egy fazékban zsírt forrósítunk, rajta megfonnyasztjuk a
megtisztított, felszeletelt hagymát. A burgonyát meghámozzuk,
megmossuk, kockára vágjuk; a paradicsomot megmossuk,
felszeleteljük, s hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk, borsozzuk,
majd kb. egy liter vízzel felengedjük, s lassú tűzön
felforraljuk.
Amint a leves forr, beletesszük a húsderelyéket, a metélt
tésztát. Amint a metélt tészta megpuhult és a derelyék
feljönnek a leves tetejére, tálalhatunk.
A forró leves tetejére tálaláskor felaprított kaprot,
zellerzöldet szórunk. A petrezselymet nyersen rágcsálhatjuk
hozzá.
TEJLEVES TÖKKEL
Hozzávalók:
40 dkg tök
2 pohár víz
1 pohár rizs
2 l tej
1 kávéskanál só
10 dkg vaj
só, bors, sáfrány,
kapor ízlés szerint
A tököt lehéjazzuk, megmossuk, kimagozzuk, kockára vágjuk.
Egy fazékba tesszük a megtisztított rizzsel és vízzel
felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, sáfrányt, kaprot hintünk bele.
Félig megfőzzük.
Majd ráöntjük a tejet és tíz percig együtt főzzük.
Ezután jégre téve lehűtjük.
Tálalás előtt belekeverjük a vajat.
"Az ürücomb, a piláf
- de az életünk is sótlan
barátok nélkül."
(Üzbég közmondás)
Húsok, húsos ételek
ÜZBÉG RABLÓPECSENYE
(nyársonsült)
Hozzávalók:
50 dkg báránycomb
vagy ürücomb
15 dkg füstölt szalonna
4 fej hagyma
16 db paradicsom
2 db ecetes uborka
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1 csomó kakukkfű
só, bors, paprika ízlés szerint
Megtisztítjuk a húst, felaprítjuk, megsózzuk. A szalonnát
vékony szeletekre vágjuk. Megmossuk az uborkát, megtisztítjuk
a hagymát, és a hagymát félbe, az uborkát és négy
paradicsomot karikákra vágunk.
Előveszünk négy nyársat. A fenti hozzávalókat felváltva
húzzuk rá a nyársakra, előzőleg négy személyre szétosztva.
Közben egy lapos cseréptálban elkeverjük az olajat a
fűszerekkel és a sóval, a szétnyomott fokhagymával, a
kicsavart citromlével. Sütés előtt és sütés közben ebben
jól megforgatjuk a nyársat. Faparázson ötven percig sütjük.
Közben egy nagy cseréptálon szétterítjük a megmaradt,
felszeletelt, megsózott és jól lehűtött paradicsomot.
Mindenki tetszés szerint vesz magának belőle a
nyársonsültekhez.
Megjegyzés: Az ürü kiherélt, hímnemű juh. Főleg
hízlalásra használják. Húsa jobb a kos és az anyajuh
húsánál.
HASZÁN KEDVENCE
(nyársashús)
Hozzávalók:
40 dkg marhahús
40 dkg birkahús
5 fej hagyma
2 db tojás
5 dkg liszt
8 db paradicsom
4 evőkanál olaj
1 teáskanál bors
A marha- és birkahúst megmossuk, kétszer ledaráljuk. A
tojást, a finomra vágott két hagymát, a sót, borsot
hozzákeverjük, jól összedolgozzuk. Majd fél órát
pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.
A húsos masszából kb. öt dekányit vizes kézzel kis kolbász
alakúra formázunk és megforgatjuk a borssal, sóval
összekevert lisztben. A következő sorrendben húzzuk nyársra:
hagyma, húsgombóc, paradicsom. Megkenjük olajjal és harminc
percig sütjük. A húskolbászokat állandóan forgassuk, hogy
minden oldaluk egyformán süljön. Sütni többféleképpen
lehet: az üzbégek faszén parazsán készítik, de mi
süthetjük olajos serpenyőben vagy grillsütőben is.
Egy-egy személyre négy nyársat, négy kolbászt számítsunk.
Vékonyra szeletelt hagymakarikákkal tálaljuk.
NYÁRSONSÜLT LÁNGOSSAL
Hozzávalók:
30 dkg birkahús
30 dkg marha vesepecsenye
4 db zöldpaprika
8 fej vöröshagyma
4 db paradicsom
4 evőkanál olaj
4 db lángos
só, bors, koriander ízlés szerint
A húsokat megmossuk, egyforma érmékre vágjuk, s a többi
hozzávalót is megmosva, váltakozva hurkapálcikára fűzzük
és roston forgatva megsütjük. A pálcikára tűzött húst és
a hozzávalókat sütés közben sózott, borsozott, korianderrel
ízesített olajjal kenegetjük.
Egy személyre két pálcikát számoljunk. Tálalásnál
mindenki előtt egy nagy lángos van az asztalon, s erre tesszük
rá a nyársonsültet. A szélét vöröshagyma-karikákkal
díszítjük.
PILÁF AZ EMÍR ASZTALÁN
Hozzávalók:
60 dkg birkahús
30 dkg rizs
4 fej hagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
1 csomó kapor
só, csípős cseresznyepaprika
ízlés szerint
A húst megmossuk, a faggyút lefejtjük, feldaraboljuk és
kiolvasztjuk. Kivesszük a pörcöket. A zsiradékban
megfonnyasztjuk az egyik megtisztított, felszeletelt hagymát.
Beletesszük a birkahúst, a megmosott, hasábokra szeletelt
sárgarépát. Annyi vizet öntünk rá, hogy a húst éppen
elfedje, s így sütjük együtt. Majd hozzáadjuk a fűszereket
is és kis lángon egy órán át pároljuk. Ha a víz elfogyott,
pótoljuk.
Amikor a hús megpuhult, a tetejére ráterítjük a jól
megmosott rizst. Megsózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy
ellepje. Kis lángon a vizet a hússal együtt fél órán át
pároljuk tovább.
Tálalásnál a megmosott, összevágott petrezselyemmel,
kaporral és a másik vékonyra szeletelt hagymával díszítjük.
Megjegyzés: A piláf az üzbég nemzeti gasztronómiai
művészet csúcsa. Akkor sikerült, ha a húson érezni a
fűszerek zamatát, a rizs pedig pergő, borostyánszínű, s
szinte elolvad a szájban. Üzbegisztánban, sőt egész Közép-Ázsiában
a piláfkészítés elsősorban a férfiak privilégiuma.
Számtalan piláf-recept ismert. Vannak olyanok is, amelyeket
titokként kezelnek. Az üzbégek szerint a jó piláfot vastag
falu, alul félgömb alakú vas- rézkondérban kell főzni, sok
zöldséggel, sok hússal. Bár fogyasztják édességként is
cukorral, gyümölccsel.
PILÁF GÖDÖLYEHÚSSAL
Hozzávalók:
30 dkg rizs
50 dkg fiatal kecskehús
(helyettesíthető bárányhússal)
4 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
4 db zöldpaprika
4 db paradicsom
paprika, só, bors ízlés szerint
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és üvegesen
fonnyasztjuk forró zsíron.
A húst megmossuk, feldaraboljuk és a hagymával együtt tovább
dinszteljük. Majd hozzáadjuk a megtisztított rizst, a
megmosott, felkarikázott paprikát, s annyi vizet öntünk rá,
hogy ellepje.
Ha a hús megpuhult, a megmosott, felkarikázott paradicsomot is
hozzáadjuk. Sütőbe tesszük. Lassú tűzön sütjük, amíg a
víz el nem párolog alóla. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: A gödölye húsa gyenge, jóízű, de az öregebb
kecskéé sem rossz, bár nálunk nem nagyon ismerik.
Üzbegisztánban kedvelt háziállat. Tartása olcsó. Tejéből
sajtot és vajat, szőréből szőnyeget, kasmírkendőket,
bőréből szattyánt készítenek.
PILÁF ÜRÜCOMBBAL
Hozzávalók
25 dkg rizs
4 fej sárgarépa
50 dkg birkacomb
4 evőkanál vaj
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
só, paprika ízlés szerint
Veszünk egy serpenyőt, s benne vajon üvegesre fonnyasztjuk a
megtisztított, összevágott hagymát, hozzáadva a sóval
összenyomott fokhagymát. Beletesszük a faggyújától jól
megtisztított, felszeletelt ürühúst, a karikákra vágott
zöldpaprikát, s átsütjük. Ezután hozzáadjuk a meghámozott,
felszeletelt paradicsomot, fűszerezzük, majd fedő alatt félig
puhára pároljuk. Félretesszük.
Közben előveszünk egy jénai tálat, beletesszük a rizst,
melyet előtte egy órára meleg vízben áztattunk, leszűrve,
forrásban levő vízbe öntöttünk és félig puhára főztünk,
a megmosott, karikákra vágott sárgarépával. Most
megöntözzük két evőkanál vajjal és forró sütőben
átsütjük.
Ezután a félig puhára párolt húst a levével együtt egy
lábosba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen
ellepi, majd lassú tűzön, lefedve ötven percig sütjük.
Ha kész, a piláffal együtt tálaljuk. Egy nagy cseréptálon
szétterítjük a riszt, a tetejére tesszük a húst és
körkörösen sárgarépával díszítjük.
FERGANAI RIZSESHÚS
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús
30 dkg rizs
6 fej hagyma
4 db sárgarépa
2 zacskó mazsola
6 evőkanál zsír
1 kávéskanál csípős pirospaprika
1 evőkanál köménymag
só, bors ízlés szerint
A húst, a sárgarépát, a hagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk. Egy nagy vaskondérban előre felforrósított zsíron
barnára pirítjuk a húst és a hagymát. Ezután hozzáadjuk a
megmosott, felszeletelt sárgarépát, majd negyed óra múlva a
mazsolát. Ezt a "zirvak"-nak nevezett keveréket most
fűszerezzük egy kávéskanál csípős paprikával, egy
evőkanál köménymaggal.
Ezután kis lángon főzünk tovább, s a kondérba beszórjuk a
jól megmosott rizst. A rizsre vizet öntünk, megsózzuk,
borsozzuk. Amikor a rizs magába szívta a vizet, a piláfban
mélyedéseket készítünk és ezekbe egy-egy kanál forró
vizet öntünk. A kondért ezután lefedjük és a rizst tovább
főzzük még húsz percig. Majd jól megkeverjük és üzbég
szokás szerint egy nagy cseréptálba az asztal közepére
tesszük. Melegen tálaljuk.
HAMIS ÜZBÉG TEVESÜLT
Hozzávalók:
80 dkg tevecomb helyett
80 dkg marhahús
2 gerezd fokhagyma
4 fej vöröshagyma
6 evőkanál olaj
1 teáskanál gyömbér
só, bors ízlés szerint
A húst megmossuk, vastag szeletekre vágjuk, besózzuk,
borsozzuk, fokhagymával alaposan bedörzsöljük és bőségesen
beszórjuk gyömbérrel. Ezután az előkészített húst
jégszekrényben pár napig pihentetjük. Így az ízek jól
összeérnek benne és porhanyóssá válik.
Tálalás előtt forró, bő olajos serpenyőbe tesszük és
mindkét oldalán jól átsütjük.
Az asztalra személyenként két-két szelet húst teszünk. A
hússzeletek tetejét karikára vágott vöröshagymával
díszítjük.
Megjegyzés: A teve hazája Ázsia és Afrika. Üzbegisztánban
is hasznos házi emlős. Nem válogatós, a szomjúságot heteken
át sem érzi. Húsát kedvelik - ínyencségnek számít! -,
tejéből vajat, sajtot készítenek, bőrét feldolgozzák,
szőréből szövetet szőnek. A teherhordó 250 kg terhet is
elbír és naponta 24 órai utat is megtesz.
BIRKAPÖRKÖLT GŐZEL
MÓDRA
Hozzávalók:
50 dkg birkacomb
4 fej hagyma
10 dkg zsír
4 db paradicsom
4 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, bors, csípős paprika ízlés szerint
A birkahúst megmossuk, feldaraboljuk, a megtisztított hagymát
felszeleteljük, zsírban megpároljuk, megszórjuk csípős
pirospaprikával, hozzátesszük a birkahúst, megsózzuk,
megborsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel. Lefedjük és
lassú tűznél főzzük.
Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott és
felszeletelt paradicsomot, a meghámozott, felszeletelt
burgonyát, s együtt tovább pároljuk.
A kész birkapörköltbe belekeverjük a sóval szétnyomott,
megtisztított két gerezd fokhagymát. Melegen, sűrű lével
tálaljuk.
"KÁDI"
HÚSLEPÉNYEK
Hozzávalók:
1 doboz vagdalthúskonzerv
(marhahúsból)
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 db tojás
1 teáskanál szárított petrezselyem
paprika, só, bors, majoránna ízlés szerint
4 evőkanál olaj
4 db paradicsom (a díszítéshez)
A vagdalthúskonzervhez hozzákeverjük az 1 darab nyerstojást,
s a két megfőtt, szétnyomott tojást, a szemlemorzsát, a
fűszereket. Alaposan összedolgozzuk, majd kis lepényeket
formázunk belőle és egy teflon serpenyőben felforrósított
olajban mindkét oldalát barnára sütjük. Díszítésül szép,
megmosott nyers paradicsomszeleteket teszünk a tetejére.
Bármilyen salátával melegen, de hidegen is tálalhatjuk.
PÁROLT ÜRÜCOMB
SÁRGARÉPÁVAL MURAD MÓDRA
Hozzávalók:
50 dkg ürücomb
6 db sárgarépa
4 fej hagyma
5 evőkanál zsír
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál bors
A megtisztított ürücombot felszeleteljük, sóval, borssal
bedörzsöljük, majd forró zsiradékban mindkét oldalát
pirosra sütjük. Kiszedjük a zsiradékból, gyengén
megpirítjuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát.
Majd visszarakjuk a húst és egy kevés vizet aláöntögetve,
fedő alatt pároljuk.
Közben megmossuk, felszeleteljük a sárgarépát és
hozzátesszük a húshoz. Együtt pároljuk puhára.
Melegen tálaljuk.
MÉZES, DIÓS CSIRKE
Hozzávalók:
4 db csirkemell
20 dkg vaj
2 evőkanál méz
5 dkg dió
1 db citrom
csipetnyi só, bors, kakukkfű
8 db paradicsom
A csirkemelleket előző este jól besózzuk és betesszük a
hűtőszekrénybe. Másnap egy vajjal kikent tepsiben egymás
mellé helyezzük. A sütőt előre bemelegítjük. A húst
betesszük a sütőbe, egy evőkanál vízzel meglocsoljuk.
Amikor puhulni kezd, megkenjük egy előre elkészített méz,
bors, kakukkfű, citromlé és vaj keverékével. Amint elfogyott
a keverékünk, darált diót pirítunk még a csirke tetejére.
Melegen vagy hidegen, nyers paradicsomszeletekkel tálaljuk.
"Az arany csak drága,
ám a búza érték."
(Üzbég népi mondás)
Édességek, tészták
TÖKÖS-TEJES PILÁF
Hozzávalók:
1 liter tej
30 dkg tök
30 dkg rizs
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
A rizst megtisztítjuk, többször átmossuk. Zománcozott
lábasba tesszük és annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje és
mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés közben felforraljuk.
Amikor forr, lefedjük és kis lángon forraljuk. Ha a tejet
beissza, annyi forró tejjel engedjük fel, hogy a rizst ellepje.
Mielőtt teljesen megpuhulna, tegyük bele a cukrot és keverjük
el, s ugyancsak tegyük bele a héjától megtisztított,
kimagozott, vékony szeletekre felvágott tököt. Tovább
főzzük kb. harminc percig. Vigyázzunk: túl puhára ne
főzzük, mert a rizsszemek összetapadnak! Tálalás előtt
belekeverjük a vajat.
Forrón - édességként - tálaljuk. A tetejére
vaníliáscukrot szórunk.
RAKOTT KUJMAK KRÉMMEL
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás
20 dkg vaj
4 dl tej
só ízlés szerint
olaj a kisütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
6 db tojás sárgája
1 pohár tejfel
10 dkg vaj
10 dkg cukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
A tojás sárgáját liszttel kikeverjük, fokozatosan hozzáadva
a tejet, a sót és a felolvasztott vajat. Simára keverjük.
A sütést olajozott, forró serpenyőben végezzük. Vékony
palacsintát sütünk, ezért egyszerre csak kevés tésztát
öntünk a palacsintasütőbe.
A töltelék készítése:
A cukrot és a tojássárgáját összekeverjük, hozzáadjuk a
tejfelt és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ha
besűrűsödött, kész a töltelék.
Ekkor előveszünk egy jénai tálat, bevajazzuk, az aljára
zsemlemorzsát hintünk. Beleteszünk egy palacsintát, erre
rákenjük a krémet, erre újra egy palacsintát. Az utolsó
tetejére két evőkanál vaj kerül. Így helyezzük sütőbe.
Pirosbarnára sütjük, melegen tálaljuk.
Megjegyzés:
A palacsinta a régi Üzbegisztánban a nap, a jó termés, a
gyermekáldás jelképe volt. Sokféle finomsággal ízesítik:
tejfellel, ikrával, gombával, sózott hússal, tökkel, mézzel.
LEPÉNYTÖLTŐ SÁRGARÉPA
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1 kg cukor
1 liter víz
1 csomag vaníliáscukor
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikákra
vágjuk. Majd egy lábasba tesszük, vízzel leöntjük és
megfőzzük. Ha megfőtt, hozzáadjuk a cukrot, s a
vaníliáscukrot.
Bármely lepényhez kiváló töltelék, de önálló
csemegeként is kedvelik az üzbégek.
LEPÉNYTÖLTŐ PARADICSOM
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 kg cukor
2 pohár víz
2 rúd vanília
A paradicsomot kiválogatjuk, megmossuk. Kisméretű
paradicsomokat válasszunk. Hibás darab nem használható fel!
A vízből, cukorból főzzünk szirupot, tegyük bele a
paradicsomot és hagyjuk 24 órán át állni ebben a szirupos
lében.
Másnap öntsük le a szirupot a paradicsomról. Külön
forraljuk fel, majd töltsük vissza a paradicsomra. Három-négy
napon át ezt a műveletet ismételjük meg.
A negyedik napon már együtt főzzük fel a paradicsomot a
sziruppal. Felfőzés után vegyük le a habját, s adjuk hozzá
a mozsárban megtört vaníliát.
Felhasználhatjuk lepénytöltéshez, de önálló csemegeként
is.
HIVAI PALACSINTA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 evőkanál vaj
2 db tojás
2 pohár tej
2 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
2 db kockacukor
1/2 l olaj a sütéshez
só ízlés szerint
Az élesztőt kockacukros tejben felfuttatjuk, majd annyi lisztet
adunk hozzá, hogy lágy kovászt kapjunk. Hagyjuk megkelni.
Közben a tojássárgákat vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk
a sót, a langyos tejet, a maradék lisztet és a tojások
felvert fehérjét. Alaposan összekeverjük. Sűrű
palacsintatésztát nyerünk.
Palacsintasütőben felforrósítunk egy evőkanál olajat és
vastag, aranybarna palacsintákat sütünk.
Megjegyzés: Ha előétel, akkor sziljotkával, heringgel
töltött. Ha desszert, akkor sárgarépa, paradicsom
töltelékkel, túróval, tejfeles mézzel teszik az asztalra.
MÉZES VAJKRÉM
Hozzávalók:
1/2 kg vaj
30 dkg méz
Külön felolvasztjuk a vajat, külön felforrósítjuk a mézet.
Majd összekeverjük. Addig keverjük, míg a vaj és a méz
krémmé sűrűsödik.
Reggelihez, étvágygerjesztőként tálalják.
Megjegyzés: Üzbegisztán méztermelése jelentős. Így sok a
különféle méz alapanyagú receptjük; salátához, húshoz,
édességhez egyaránt használják már szinte ezer éve.
MÉZES GYÜMÖLCSDESSZERT
Hozzávalók:
1 kg vegyes gyümölcs
20 dkg méz
1 liter víz
1 kávéskanál sáfrány
1 rúd vanília
10 dkg mazsola
Vegyünk egy mázas lábast. Tegyük bele a megtisztított vegyes
gyümölcsöt, a mazsolát. A gyümölcs lehet: friss vagy aszalt
sárga-, őszibarack, alma, szőlő. Vízzel fedjük le és
lassú tűzön pároljuk.
Ha a gyümölcs megpuhult, adjuk hozzá a mézet, lassan
kevergessük, amíg besűrűsödik. Közvetlenül a befejezés
előtt hozzáadjuk a sáfrányt, a megtört vaníliát.
Ezután öt órán át jégszekrényben lehűtjük. Hidegen, kis
porcelántálkákban csemegeként tálaljuk.
TEJFELES MÉZ
Hozzávalók:
2 pohár tejfel
1/2 pohár méz
Egy lábosban a tejfelt felforraljuk. Ha a vaj feljön a
tetejére, hozzáadjuk állandó keverés mellett a mézet és
krémszerűvé eldolgozzuk.
Megjegyzés: Tápláló csemege betegek feljavításához.
MUFTI CSEMEGE
Hozzávalók:
8 db narancs héja
5 dkg cukor
fél rúd vanília
Meghámozzuk a narancsokat, a héjukat megszárítjuk egy
tálcán fűtőtest felett. Ha a narancshéj, belső fehér
hártyája teljesen megkeményedett, megmérjük és annyi cukrot
veszünk, amennyi a narancshéj súlya, kb. öt dekát. A cukrot
kevés vízzel egy lábasban megpirítjuk, beletesszük a
vaníliarudat. Ebbe a karamellás cukorba beleforgatjuk a
narancshéjakat, majd villával kivesszük és egy üveglapon
kihűlni hagyjuk.
Ezután egy légmentesen záródó üvegbe tesszük és
használat előtt legalább két hétig hagyjuk érni.
Fagylaltot, tortát ízesíthetünk vele, de önmagában is
kitűnő csemege.
MAZSOLÁS MOGYORÓGOLYÓK
Hozzávalók:
1/2 kg mogyoró
1/2 kg mazsola
10 dkg árpaliszt
20 csepp bármely gyümölcsesszencia
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál vaj
4 evőkanál konyak
A mogyorót kiterítjük egy tepsiben és a sütőben
megpirítjuk. Amint érezzük a pörkölt illatot, kivesszük,
lehűtjük, majd megdaráljuk.
A konyakban áztatott mazsolát összekeverjük a megdarált
mogyoróval, hozzáadjuk az árpalisztet, a gyümölcsesszenciát,
a porcukrot és jól összekeverjük. Majd kis golyókat
formázunk, s kivajazott tepsiben megsütjük.
Zöldteához tálaljuk.
TASKENTI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók:
5 db nagy savanyú alma
4 db csirkemell
1 db ananászkonzerv
10 dkg camambert sajt
50 dkg vaj
3 db dió
ízlés szerint só, bors, citromlé
Négy almát megmosunk, megtörlünk és tetejüket levágva, egy
kiskanállal kivájjuk belsejüket, majd citromlével
bedörzsöljük.
Az ötödik almát apróra szeleteljük, a megmosott,
kicsontozott, felaprított csirkemellet hozzávegyítjük, az
ananászt, a sajtot is felaprítjuk, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, s ezután visszatöltjük az almákba, melyekre
rátesszük a levágott tetejüket. Erre a tetőre még egy-egy
fél diót helyezünk.
Jól kivajazott jénai tálba tesszük az almákat és
aranybarnára sütjük.
Porcelán tányérokon szétosztva, melegen tálaljuk.
"A bor felvidít,
gondjaidat feledteti.
A tea élessé teszi szellemedet,
gondjaidat legyőzi."
(Keleti közmondás)
Italok
KÖK-CSAJ
Hozzávalók:
4 kávéskanál zöldtea
10 dkg selyemcukor
4 pohár víz
A zöldteát pialából igyuk, mint az üzbégek. Ez a széles
szájú, színes, általában gyapotvirágot mutató, üzbég
mintájú, fületlen porcelán csésze fokozza a tea aromáját.
A zöldteát forró vízzel leforrázzuk. Mindig a felforrt vizet
öntsük a teára és sohasem megfordítva! Hagyjuk két percig
állni, majd szűrjük le.
A selyemcukrot minden piala mellé, személyekre külön elosztva
tesszük, s a forró zöldteát kortyolgatva szopogatjuk. Az
üzbég szokások szerint a nagy- és a mutatóujjunkkal kell
tartanunk a pialát a szélénél fogva.
Megjegyzés: Az üzbégek fogyasztják langyosan és lehűtve is.
Általában cukor nélkül, vagy - főleg a teaházakban -
selyemcukorral. Vendégségben, bazárban, hivatalos
munkamegbeszéléseknél mindig kök-csaj-val kínálnak. A
főétkezések kezdése és befejezése tea nélkül
elképzelhetetlen. A vendéglőkben, a szállodai szobákban is
mindig ott áll a zöldtea, amelyet a vendég ingyen fogyaszthat.
A zöldtea íze fanyarabb, mint a feketéé, s jól oltja a
szomjat, frissít, élénkít. Vámbéry Ármin az üzbég
kultúra kutatója buharai utazása idején ismerkedett meg a
zöldteával. Hatásáról így ír: "Az első csöppekkel
szelíd tűz terjed el az erekben. A többiek a szívbe és a
fejbe nyomulnak, a szem fényleni és ragyogni kezd..."
BUHARAI ZÖLDTEA
Hozzávalók:
1/2 l tej
1/2 l víz
4 teáskanál zöldtea
Az előmelegített porcelán teáskannába négy teáskanál
zöldteát szórunk. Ráöntjük a forró vizet. Két perc múlva
hozzávegyítjük a forró tejet. Egy kanállal összekeverjük.
Öt percen át állni hagyjuk.
Melegen öntjük szét a fületlen csészékbe, a pialákba.
GRÁNÁTALMA -
SERBETKOKTÉL
Hozzávalók:
4 kisüveg gránátalma juice
2 csomag vaníliáscukor
4 pohár víz
8 evőkanál édes üzbég bor:
"Sirin" vagy "Vasszarga"
(helyettesíthető tokajival)
Rázókehelyben jól összerázzuk a hozzávalókat. Majd talpas
poharakba öntjük, jégkockával, szívószállal, lehűtve
tálaljuk.
SÁRGARÉPA-SERBET
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1/2 kg cukor
1 liter víz
1 csomag vaníliás cukor
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és karikákra vágjuk.
Ráöntjük a vizet, s feltesszük főni. Amikor a sárgarépa
megpuhult, hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön a
vaníliáscukorral együtt újra felfőzzük.
Jégre tesszük, jégkockával, öblös poharakban tálaljuk.
FŰSZERES PARADICSOMITAL
Hozzávalók:
4 üveg kis paradicsom ivólé
1 csomó petrezselyem
1 csomó zellerzöld
2 fej hagyma
1 db citrom leve
A hagymát, a zellerzöldet, a petrezselymet megtisztítjuk,
összevágjuk. A paradicsomlét megsózzuk, borsozzuk,
citromlével ízesítjük, beletesszük az összevágott hagymát,
zellert, petrezselymet.
Poharakba öntjük, jégkockával tálaljuk.