Burgonyával


Burgonyás linzer


Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, gyümölcslekvár.

A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal. Figyelem: Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyik fajta lágyabb tésztát ad!



ALMÁS BURGONYALEPÉNY



20 dkg burgonya, 20 dkg alma, 5 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg margarin, 3 dkg dió
Szilvasterchez:
20 dkg szilva, 5 dkg szilvalekvár, fél dl vörösbor, 3 dkg méz

A nyers burgonyát lereszeljük, egy tálba helyezzük. A reszelt burgonyához reszelt almát, kevés őrölt fahéjat, csipet sót, felvert egész tojást teszünk. Összekeverjük. Durvára vágott diót, pici lisztet adunk még hozzá. A liszttel óvatosan bánjunk, csak annyi kell, hogy összefogja az alapanyagokat. Két kanállal megformázzuk, s forró olajban kisütjük a lepényeket. Vastag falú serpenyőt használjunk, így egyenletesen átsülnek a lepények. Közben elkészítjük a ragut. Serpenyőben mézet hevítünk, (karamellizálunk) kimagozott besztercei szilvát rakunk bele, majd kevés szilvalekvárt és durvára vágott diót. Vörösborral felöntjük, kiforraljuk és már készen is vagyunk. Az almáslepényt tálalhatjuk csokoládémártással vagy fagylalttal. Mi most a lepények tetejére Leo csokoládé jégkrémet tettünk, a ragu a lepények közé került. Jó étvágyat kívánunk!

Burgonyás palacsinta


Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 tojás, 1 kiskanál só, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt trappista v. egyéb sajt, kevés őrölt bors, A sütéshez olaj

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd áttörjük. A lisztet a tejjel, a tojással, az áttört burgonyával simára keverjük, sóval ízesítjük. A palacsintasütőben olajat forrósítunk és a burgonyás masszából nem túl vékony palacsintákat, sütünk. A kész burgonyás palacsintákat tejföllel megkenjük, reszelt sajttat és őrölt borssal meghintjük és kettéhajtva, azon melegében kínáljuk.


Burgonyás mézes


Elkészítési idő: 2 óra és 10 perc

Hozzávalók: 1 kg elkészítéséhez

1 dl méz, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 20 dkg aszalt, magozott barack, 2 dkg reszelt narancshéj, 0, 5 dkg szalalkáli, barackdzsem,

A tojásglazúrhoz 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 teáskanál kakaópor


A burgonyát felkockázzuk, megfőzzük, majd összetörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet, a cukrot, az olvasztott vajat és habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a szalalkálival, a sütőporral és a fahéjjal, majd a habos masszához adjuk. Beleöntjük a tejszínt, és puha tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát kettéosztjuk, 1 cm vastag lapokra nyújtjuk, és az egyiket belefektetjük az előkészített tepsibe. Megkenjük barackdzsemmel, megszórjuk az apróra vágott barackkal és reszelt narancshéjjal. Betakarjuk a másik lappal, és középmeleg sütőben zsemleszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.

Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot és a kakaóport.

A kihűlt süteményt kakaós glazúrral díszítjük és rombusz alakúra vágva kínáljuk.


Burgonyás lángos tejföllel



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma

A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, hogy az élesztő felfusson. Tegyük a liszthez az áttört burgonyát, két teáskanálnyi sót, majd a kovászt. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Dagasszuk 10 percig. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyen kelesszük háromszorosára.

Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vizespohárral szaggassuk ki.
Tegyük tálcára, takarjuk le, és még kelesszük 10 percig.


Sajtos-burgonyás partirétes

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 5 cl étolaj, 1 csomag réteslap, só.

Elkészítés:


A megmosott burgonyát enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Megtisztítjuk és lereszeljük. Az egész tojásokat simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajtot és az olajat. Megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A kiterített réteslapokon egyenletesen elosztjuk a lereszelt burgonyát és az elkészített tojásos, olajos mártással meglocsoljuk. A megtöltött réteslapot feltekerjük, és még nyersen adagokra vágjuk. Letakarva a hűtőszekrénybe tesszük a megmaradt mártással együtt. Kínálás előtt néhány perccel az öntettel gazdagon meglocsoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben vagy a mikróban készre sütjük.

Burgonyapogácsa

Hozzávalók:

15 dkg főtt, áttört burgonya, 45 dkg liszt, 2 db tojássárga, 0,5 dl tejföl, só, 1 db tojás.

Elkészítés:


A megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Megtisztítjuk és még melegen áttörjük. Amikor az áttört burgonya kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, a tojások sárgáját, a tejfölt és kevés sót. Sima tésztává gyúrjuk, letakarva 25-30 percig a hűtőszekrénybe tesszük.

Kivéve lisztezett deszkán kétszer-háromszor behajtogatjuk, minden hajtogatás után néhány percre a hűtőbe tesszük. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsire rakjuk, tojással megkenjük, és forró sütőbe tolva megsütjük.

Burgonyás rétes 1.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, kevés só, 5 dkg vaj, 1 tojás, tej. Töltelék: 30 dkg főzött és áttört burgonya, 6 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A lisztből, vajból, sóból és langyos tejből lágy rétestésztát készítünk és melegen, befödve állni hagyjuk. Közben elkészítjük a következő tölteléket. A vajban a cukrot és a tojás sárgáját jól el- Keverjük, és hozzáadjuk a vanillincukrot, burgonyát, csipetnyi sót, sütőport és 2 tojás habját, esetleg egy kevés mazsolát. A rétestésztát belisztezett abroszon kihúzzuk, egyenletesen megtöltjük, és bezsírozott tepsiben zsírral bekenve forró sütőben kisütjük. Tálaláskor cukorral behintjük.

Burgonyás rétes 2.


Hozzávalók:
30 dkg liszt 1 csomag sütőporral keverve, 30 dkg forrón áttört, kihűlt burgonya, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 8 dkg vaj. Töltelék: 8 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom leve és héja, 8 dkg darált dió, 15 dkg forrón áttört, kihűlt burgonya, 3 dkg mazsola, 2 tojásfehérjének habja.
Elkészítés:
Félkész réteslapokat előkészítjük. A tölteléket elkészítjük, főtt burgonyát, tehéntúrót átdolgozzuk tejjel, vajjal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával fűszerezzük, majd egész tojásokat kettéveszünk, és fehérjét felverve a töltelékhez tesszük. Ezzel töltjük meg a réteseket, forró sütőben ropogósra sütjük. A tálalása vaníliás cukorral megszórva, melegen történik.

Burgonyafelfújt túróval 4 személyre

80 dkg burgonya, 60 dkg tehéntúró, 1-2 dl tejföl, zsír, só

A krumplit hámozd meg, reszeld le, a levét nyomd ki, szűrőben csurgasd le. Add hozzá a szétmorzsolt túrót, és sózd meg. A masszát terítsd kizsírozott tepsibe, s előmelegített sütőben, közepes tűznél süsd meg. A tejfölhöz adj egy kanál forró zsírt, kevés sót, majd együtt is melegítsd néhány percig, s ezzel az öntettel tálald a nagy kockákra vágott felfújtat.

Burgonyás patkó

8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütoporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet - lágy tésztává gyúrunk. A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük. Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik!

Burgonyás szelet (igen jó házisütemény)

25 deka lisztet, 25 deka főtt, áttört burgonyát 12 deka zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 csomag Váncza-sütoporral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrunk. Felét a tepsi aljára egyenletesen szétnyomkodjuk, kéznél lévő ízzel félujjnyi vastagon megkenjük s a tészta másik részét ráhelyezve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben sütjük. Sütés után négyzetes darabokra vágjuk és vanilin-szórócukorral bőven beszórjuk. Olcsó, kiadós, kedvelt gyermektészta.

Burgonyatorta

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.

Burgonyafánkok, mandulával

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg mandula, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só

A panírozáshoz:

liszt, tojás, zsemlemorzsa

A sütéshez:

olaj

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Eldőlgozzuk a sóval, a liszttel, a tojássárgákkal és kb. 5 dkg darált mandulával. Gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és hosszúkás téglalapformákat vágunk belőle. A zsemlemorzsába belekeverjük a megmaradt, darabosra vágott mandulát, majd a burgonyafánkokat bepanírozzuk (liszt, tojás, mandulás morzsa), és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Meghintjük fahéjas porcukorral.

Töltött burgonyafánk

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 30 dkg főtt áttört burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztő, 2 db egész tojás, 1 doboz sprotni (füstölt apró szardínia) só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál citromhéj

A bundázáshoz liszt, tojás, tej, zsemlemorzsa

Elkészítése: A tejben elkeverjük az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a főtt burgonyát, 1 tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk és 30 percig pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sprotnit összekeverjük a másik tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a citrom levével és héjával, majd egy-egy tésztadarab közepére teszünk egy kevés tölteléket. A tésztát félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. 180 fokos olajba tesszük és megsütjük (7-8 perc). Salátával önálló étel, vagy ünnepi menüben különleges köret. Készítése kissé hosszadalmas, de az íze nagyon finom.


Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó)

8 deka cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A keverést erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilincukrot, 1 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve, egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, vanilin-porcukorral meghintve tálaljuk fel.

Burgonyás muffin



Hozzávalók:

25 dkg lisztesre fővő burgonya, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 4 tojás, 20 dkg darált mandula, 15 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, fél tk. Fahéj, 10 dkg mazsola

A krumplit forrásban lévő vízben fedő alatt 25 percig főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, még forrón áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A vajat a kétféle cukorral és reszelt narancshéjjal kikeverjük, beledolgozzuk a krumplit és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal, mandulával elvegyített lisztet. Beleforgatjuk a mazsolát, és a fehérjéből vert habot. 200 C-on 25-30 percig sütjük.
15 dkg porcukorból és néhány ek. narancsléből készíthetünk a tetejére mázat, amelybe kandírozott narancsot, narancshéjat nyomkodhatunk.

Édes, mézes krumplis ropogós

Hozzávalók:

4 dl natúr, fehérítetlen liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 0,5 dl főzőmargarin, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1,5 dl puhára főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré), 0,5 dl méz, 1 dl (kb.) tej.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a narancs-, és a citromhéjat, a krumplipürét és a mézet, majd jól keverjük össze. Adjunk hozzá elegendő tejet is, hogy lágy, de ne ragadós, nyúlós legyen. Borítsuk ki egy meglisztezett gyúrótáblára, és háromszor, négyszer is gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2,5 cm vastagra, és szaggassunk belőle nagyjából 6 cm-es kerek pogácsákat. Ezeket tegyük egy tiszta, nem megzsírozott sütőlapra, majd 200C°-on kb. 15-18 percig süssük, amíg enyhén meg nem barnulnak.

Fahéjas krumplisütemény 2-4 személyre

50 dkg burgonya, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg zsír, 1 kávéskanál vaj, 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél citrom héja, vaníliás cukor, só

A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, törd át és hagyd kihűlni. Ezután dolgozd össze a zsírral, az elhabart tojások háromnegyedével, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a fahéjjal és kicsit sózd is meg. Olajos kézzel formázz belőle kis pogácsákat, a tetejüket kend meg a maradék tojással és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, nagy lángon süsd pirosra. Forrón, vaníliás cukorral meghintve tálald.


Krumplifánk 2-4 személyre



25 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, olaj, 1 kiskanálnyi cukor, só

A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át. Dolgozd össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, sóval és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.) A fánkokat bô forró olajban süsd pirosra. Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is lehet. A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra vágott sonka hozzáadásával is variálható.

Burgonyás kelt rétes

Hozzávalók:
80 dkg liszt, 1/2 liter tej, 20 dkg burgonya, 10 dkg cukor, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin.
A burgonyát sós vízben megfőzzük és átnyomjuk.

Hozzáadjuk a tejet, cukrot, dió nagyságú margarint. A tejben megfuttatott élesztőhöz keverjük még a sót, a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát megkelesztjük, majd mint a rétest kinyújtjuk és olvasztott margarinnal bekenjük, hajtogatjuk, utána félujjnyi vastagra kisodorjuk. A tölteléket a szélére tesszük és egyet hajtunk a tésztán, lenyomjuk és a lenyomkodott résznél levágjuk. A lenyomott részt lisztezett tepsibe fordítjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a kisodort tészta. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk.

Kolbászfánk
(Olajban sütve)

Hozzávalók:
25 dkg főtt burgonya, 25 dkg rétesliszt, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, tej, mokkáskanálnyi só, 2-3 evőkanál olaj, füstölt kolbász.

A főtt burgonyát áttörjük. Rétesliszttel, a tojások sárgájával, a tejben áztatott élesztővel, mokkáskanálnyi sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk összegyúrjuk. Dagasztás közben még 2-3 evőkanál olajat is beledolgozunk. Letakarjuk, kb. 1 órán át pihentetjük a tésztát, majd fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és négyzet alakúra vágjuk. Minden kocka közepére egy karika kolbászt teszünk és úgy hajtogatjuk, mint a szilvás gombócot. A tenyerünkkel kissé meglapítjuk, majd a gombócokat pihentetjük. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Főzelékhez, teához is lehet fogyasztani.

Burgonyás kalács

Hozzávalók:
15 dkg burgonya, 3,5 dl víz, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, tej, 5 dkg porcukor, tojássárgája, 7 dkg zsír, olaj, vagy margarin, csipet só.

A hámozott, felszeletel burgonyát megfőzzük 3,5 dl vízben, majd leszűrjük és a levet félretesszük. A burgonyát átnyomjuk, a liszttel, a cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojás sárgájával, és a főtt burgonya levével bedagasztjuk. Dagasztás közben a zsírt és a sót is hozzákeverjük, majd kelni hagyjuk.
Fonott kalácsot, aranygaluskát, brióst, sőt ha egy tojás sárgájával többet teszünk a tésztába, még kitűnő fánkot is készíthetünk belőle.


Burgonyás sütemény

A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 sütopor, 3 tojássárgája, 15 dkg zsír, kicsi tej.

A sütőpőrral elegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral és összegyúrjuk a cukorral, tojássárgájával és a tejjel. Jól kidolgozzuk és két cipóra osztjuk. Negyedórát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és sütőlapon, előmelegített sütőben közepes tűzön kisütjük..

A krémhez: 25 dkg dió, 25 dkg porcukor, fél dl kaszinórum, 1 vaníliás cukor, 30 dkg főtt, áttört, lisztes burgonya, 3 tojás felvert habja.

Az alaposan elkevert anyagokhoz lazán hozzádolgozzuk a fele cukorral kemény habbá vert tojásokat.

Ezt a krumplikrémet töltjük a két lap közé és tetejére csokoládémázat teszünk.

Érdekes, könnyű és finom sütemény.

Burgonyapogácsa, hajtogatott



45 dkg lisztet, 26 dkg vajat és 14 dkg szitán áttört hideg burgonyát megfelelő sóval kezünkkel szétmorzsolunk, aztán két evőkanál tejföllel és két tojássárgájával jól összegyúrjuk és tégla alakúra formálva két és fél órán át hideg helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, felvert egész tojással könnyedén megkenve kétszeresen összehajtjuk, és egy negyed órát pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer kell megismételnünk, vagyis hatszor hajtogatjuk, és minden behajtás előtt megkenjük és egy-egy negyed órát pihentetjük. A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, tepsibe tesszük, tojással tetejét óvatosan megkenjük, és ha a tojás egészen megszáradt rajta, mérsékelt hofokú sütőben pirosra sütjük.



Burgonyás lepény (Potato cakes)


(reggelihez)


Ezt az átlagosnál valamivel vastagabb palacsintaszerű lepényt az ún. ír reggeli (lásd később) mellé szokták adni.

Hozzávalók: 1 kg burgonya; 2 kávéskanál só; 3 dkg vaj; kb. 10-12 dkg liszt; 1 tojás

Főzzük meg a meghámozott burgonyákat. Öntsük le a vizét, és gondosan törjük össze, hogy ne maradjon benne csomós rész. Adjuk hozzá a sót és a vajat, majd gyúrjunk bele annyi lisztet, amennyit a burgonya felvesz (ez függ a burgonya nedvességétől). Lisztezett felületen gyúrjuk tovább. Szakítsunk belőle egy-egy maroknyi mennyiséget, és fél centi vastag palacsintákká nyújtsuk ki őket. Egy vékonyan beolajozott palacsintasütőben vagy serpenyőben (az utóbbi jobb) mindkét felén süssük kissé barnára (ez kb. 10-15 percig tart). Azonnal tálaljuk, vastagon megvajazva, vagy később már hidegen, húsos bacon zsírjában süssük tovább, amíg mindenhol szép aranybarna nem lesz.