Burgonyával
Burgonyás linzer
Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört
burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag
sütőpor, 1 egész tojás, gyümölcslekvár.
A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük,
hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a
citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra
kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta
közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével
megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha elkészült,
lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal. Figyelem:
Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyik fajta lágyabb
tésztát ad!
ALMÁS BURGONYALEPÉNY
20 dkg burgonya, 20 dkg alma, 5 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg
margarin, 3 dkg dió
Szilvasterchez:
20 dkg szilva, 5 dkg szilvalekvár, fél dl vörösbor, 3 dkg
méz
A nyers burgonyát lereszeljük, egy tálba helyezzük. A reszelt
burgonyához reszelt almát, kevés őrölt fahéjat, csipet sót,
felvert egész tojást teszünk. Összekeverjük. Durvára
vágott diót, pici lisztet adunk még hozzá. A liszttel
óvatosan bánjunk, csak annyi kell, hogy összefogja az
alapanyagokat. Két kanállal megformázzuk, s forró olajban
kisütjük a lepényeket. Vastag falú serpenyőt használjunk,
így egyenletesen átsülnek a lepények. Közben elkészítjük
a ragut. Serpenyőben mézet hevítünk, (karamellizálunk)
kimagozott besztercei szilvát rakunk bele, majd kevés
szilvalekvárt és durvára vágott diót. Vörösborral
felöntjük, kiforraljuk és már készen is vagyunk. Az
almáslepényt tálalhatjuk csokoládémártással vagy
fagylalttal. Mi most a lepények tetejére Leo csokoládé
jégkrémet tettünk, a ragu a lepények közé került. Jó
étvágyat kívánunk!
Burgonyás palacsinta
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 tojás,
1 kiskanál só, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt trappista v. egyéb
sajt, kevés őrölt bors, A sütéshez olaj
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd
áttörjük. A lisztet a tejjel, a tojással, az áttört
burgonyával simára keverjük, sóval ízesítjük. A
palacsintasütőben olajat forrósítunk és a burgonyás
masszából nem túl vékony palacsintákat, sütünk. A kész
burgonyás palacsintákat tejföllel megkenjük, reszelt sajttat
és őrölt borssal meghintjük és kettéhajtva, azon melegében
kínáljuk.
Burgonyás mézes
Elkészítési idő: 2 óra és 10 perc
Hozzávalók: 1 kg elkészítéséhez
1 dl méz, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg burgonya, 2
tojássárgája, 1 dl tejszín, 20 dkg aszalt, magozott barack, 2
dkg reszelt narancshéj, 0, 5 dkg szalalkáli, barackdzsem,
A tojásglazúrhoz 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1
teáskanál kakaópor
A burgonyát felkockázzuk, megfőzzük, majd összetörjük.
Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet,
a cukrot, az olvasztott vajat és habosra keverjük. A lisztet
elkeverjük a szalalkálival, a sütőporral és a fahéjjal,
majd a habos masszához adjuk. Beleöntjük a tejszínt, és puha
tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát kettéosztjuk, 1 cm vastag lapokra nyújtjuk, és az
egyiket belefektetjük az előkészített tepsibe. Megkenjük
barackdzsemmel, megszórjuk az apróra vágott barackkal és
reszelt narancshéjjal. Betakarjuk a másik lappal, és
középmeleg sütőben zsemleszínűre sütjük. Kivesszük a
sütőből, és hűlni hagyjuk.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassan
hozzákeverjük a porcukrot és a kakaóport.
A kihűlt süteményt kakaós glazúrral díszítjük és rombusz
alakúra vágva kínáljuk.
Burgonyás lángos
tejföllel
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2
dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a
sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma
A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a
cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10
percet, hogy az élesztő felfusson. Tegyük a liszthez az
áttört burgonyát, két teáskanálnyi sót, majd a kovászt.
Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Dagasszuk
10 percig. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyen
kelesszük háromszorosára.
Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra,
majd vizespohárral szaggassuk ki.
Tegyük tálcára, takarjuk le, és még kelesszük 10 percig.
Sajtos-burgonyás
partirétes
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 5
cl étolaj, 1 csomag réteslap, só.
Elkészítés:
A megmosott burgonyát enyhén sós vízben, héjában
megfőzzük. Megtisztítjuk és lereszeljük. Az egész
tojásokat simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt
sajtot és az olajat. Megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A
kiterített réteslapokon egyenletesen elosztjuk a lereszelt
burgonyát és az elkészített tojásos, olajos mártással
meglocsoljuk. A megtöltött réteslapot feltekerjük, és még
nyersen adagokra vágjuk. Letakarva a hűtőszekrénybe tesszük
a megmaradt mártással együtt. Kínálás előtt néhány
perccel az öntettel gazdagon meglocsoljuk, és közepes
hőmérsékletű sütőben vagy a mikróban készre sütjük.
Burgonyapogácsa
Hozzávalók:
15 dkg főtt, áttört burgonya, 45 dkg liszt, 2 db tojássárga,
0,5 dl tejföl, só, 1 db tojás.
Elkészítés:
A megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.
Megtisztítjuk és még melegen áttörjük. Amikor az áttört
burgonya kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, a tojások
sárgáját, a tejfölt és kevés sót. Sima tésztává
gyúrjuk, letakarva 25-30 percig a hűtőszekrénybe tesszük.
Kivéve lisztezett deszkán kétszer-háromszor behajtogatjuk,
minden hajtogatás után néhány percre a hűtőbe tesszük.
Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kisebb
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsire rakjuk, tojással
megkenjük, és forró sütőbe tolva megsütjük.
Burgonyás rétes 1.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, kevés só, 5 dkg vaj, 1 tojás, tej. Töltelék:
30 dkg főzött és áttört burgonya, 6 dkg vaj, 2 tojás, 15
dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A lisztből, vajból, sóból és langyos tejből lágy
rétestésztát készítünk és melegen, befödve állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a következő tölteléket. A vajban a
cukrot és a tojás sárgáját jól el- Keverjük, és
hozzáadjuk a vanillincukrot, burgonyát, csipetnyi sót,
sütőport és 2 tojás habját, esetleg egy kevés mazsolát. A
rétestésztát belisztezett abroszon kihúzzuk, egyenletesen
megtöltjük, és bezsírozott tepsiben zsírral bekenve forró
sütőben kisütjük. Tálaláskor cukorral behintjük.
Burgonyás rétes 2.
Hozzávalók:
30 dkg liszt 1 csomag sütőporral keverve, 30 dkg forrón
áttört, kihűlt burgonya, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 1 tojássárgája, 8 dkg vaj. Töltelék: 8 dkg vaj, 7 dkg
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom
leve és héja, 8 dkg darált dió, 15 dkg forrón áttört,
kihűlt burgonya, 3 dkg mazsola, 2 tojásfehérjének habja.
Elkészítés:
Félkész réteslapokat előkészítjük. A tölteléket
elkészítjük, főtt burgonyát, tehéntúrót átdolgozzuk
tejjel, vajjal, cukorral, citromhéjjal, mazsolával
fűszerezzük, majd egész tojásokat kettéveszünk, és
fehérjét felverve a töltelékhez tesszük. Ezzel töltjük meg
a réteseket, forró sütőben ropogósra sütjük. A tálalása
vaníliás cukorral megszórva, melegen történik.
Burgonyafelfújt túróval
4 személyre
80 dkg burgonya, 60 dkg tehéntúró, 1-2 dl tejföl, zsír, só
A krumplit hámozd meg, reszeld le, a levét nyomd ki, szűrőben
csurgasd le. Add hozzá a szétmorzsolt túrót, és sózd meg. A
masszát terítsd kizsírozott tepsibe, s előmelegített
sütőben, közepes tűznél süsd meg. A tejfölhöz adj egy
kanál forró zsírt, kevés sót, majd együtt is melegítsd
néhány percig, s ezzel az öntettel tálald a nagy kockákra
vágott felfújtat.
Burgonyás patkó
8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag
sütoporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya
fajtájától függően több-kevesebb lehet - lágy tésztává
gyúrunk. A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú,
kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk,
lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat
még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük.
Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára,
mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon
forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a
tészta eltörik!
Burgonyás szelet (igen
jó házisütemény)
25 deka lisztet, 25 deka főtt, áttört burgonyát 12 deka
zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 csomag
Váncza-sütoporral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
összegyúrunk. Felét a tepsi aljára egyenletesen
szétnyomkodjuk, kéznél lévő ízzel félujjnyi vastagon
megkenjük s a tészta másik részét ráhelyezve, villával
megszurkáljuk. Forró sütőben sütjük. Sütés után
négyzetes darabokra vágjuk és vanilin-szórócukorral bőven
beszórjuk. Olcsó, kiadós, kedvelt gyermektészta.
Burgonyatorta
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2
evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt
krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert
tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel
megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel
megkenjük.
Burgonyafánkok,
mandulával
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg mandula, 2
evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só
A panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa
A sütéshez:
olaj
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón
áttörjük. Eldőlgozzuk a sóval, a liszttel, a
tojássárgákkal és kb. 5 dkg darált mandulával.
Gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és hosszúkás
téglalapformákat vágunk belőle. A zsemlemorzsába
belekeverjük a megmaradt, darabosra vágott mandulát, majd a
burgonyafánkokat bepanírozzuk (liszt, tojás, mandulás morzsa),
és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Meghintjük fahéjas porcukorral.
Töltött burgonyafánk
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 30 dkg főtt áttört
burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztő, 2 db egész tojás, 1
doboz sprotni (füstölt apró szardínia) só, törött fekete
bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, 1
mokkáskanál citromhéj
A bundázáshoz liszt, tojás, tej, zsemlemorzsa
Elkészítése: A tejben elkeverjük az élesztőt és
felfuttatjuk. A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, majd
hozzáadjuk a főtt burgonyát, 1 tojást, a sót és a
felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk és 30 percig
pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Amíg
kel, elkészítjük a tölteléket: a sprotnit összekeverjük a
másik tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a
citrom levével és héjával, majd egy-egy tésztadarab
közepére teszünk egy kevés tölteléket. A tésztát
félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, lisztben, tojásban és
zsemlemorzsában megforgatjuk. 180 fokos olajba tesszük és
megsütjük (7-8 perc). Salátával önálló étel, vagy ünnepi
menüben különleges köret. Készítése kissé hosszadalmas,
de az íze nagyon finom.
Szabolcsi lepény (kiadós,
olcsó)
8 deka cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és
összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört burgonyával,
melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A
keverést erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilincukrot,
1 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre
vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük
és kihűlés után, felét lekvárral megkenve, egymásra
fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, vanilin-porcukorral
meghintve tálaljuk fel.
Burgonyás muffin
Hozzávalók:
25 dkg lisztesre fővő burgonya, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs.
vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 4 tojás, 20 dkg
darált mandula, 15 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, fél tk.
Fahéj, 10 dkg mazsola
A krumplit forrásban lévő vízben fedő alatt 25 percig
főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, még forrón áttörjük,
majd hűlni hagyjuk. A vajat a kétféle cukorral és reszelt
narancshéjjal kikeverjük, beledolgozzuk a krumplit és a
tojások sárgáját. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal,
mandulával elvegyített lisztet. Beleforgatjuk a mazsolát, és
a fehérjéből vert habot. 200 C-on 25-30 percig sütjük.
15 dkg porcukorból és néhány ek. narancsléből
készíthetünk a tetejére mázat, amelybe kandírozott
narancsot, narancshéjat nyomkodhatunk.
Édes, mézes krumplis
ropogós
Hozzávalók:
4 dl natúr, fehérítetlen liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2
teáskanál só, 0,5 dl főzőmargarin, 1 evőkanál reszelt
narancshéj, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1,5 dl puhára
főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré), 0,5 dl méz, 1 dl
(kb.) tej.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a
sót. Adjuk hozzá a narancs-, és a citromhéjat, a
krumplipürét és a mézet, majd jól keverjük össze. Adjunk
hozzá elegendő tejet is, hogy lágy, de ne ragadós, nyúlós
legyen. Borítsuk ki egy meglisztezett gyúrótáblára, és
háromszor, négyszer is gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2,5 cm
vastagra, és szaggassunk belőle nagyjából 6 cm-es kerek
pogácsákat. Ezeket tegyük egy tiszta, nem megzsírozott
sütőlapra, majd 200C°-on kb. 15-18 percig süssük, amíg
enyhén meg nem barnulnak.
Fahéjas krumplisütemény
2-4 személyre
50 dkg burgonya, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg zsír, 1
kávéskanál vaj, 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél citrom
héja, vaníliás cukor, só
A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, törd át és
hagyd kihűlni. Ezután dolgozd össze a zsírral, az elhabart
tojások háromnegyedével, a reszelt citromhéjjal, a cukorral,
a fahéjjal és kicsit sózd is meg. Olajos kézzel formázz
belőle kis pogácsákat, a tetejüket kend meg a maradék
tojással és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben,
nagy lángon süsd pirosra. Forrón, vaníliás cukorral
meghintve tálald.
25 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg zsír, 2
dl tej, 2 dkg élesztő, olaj, 1 kiskanálnyi cukor, só
A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át.
Dolgozd össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, sóval és
a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel
meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és belisztezett
pogácsa-szaggatóval darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat
meleg helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.) A fánkokat
bô forró olajban süsd pirosra. Ez a köret valamilyen
mártással akár önálló étel is lehet. A tészta egy kis
reszelt sajt vagy apróra vágott sonka hozzáadásával is
variálható.
Burgonyás kelt rétes
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 1/2 liter tej, 20 dkg burgonya, 10 dkg cukor, 1
teáskanál só, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin.
A burgonyát sós vízben megfőzzük és átnyomjuk.
Hozzáadjuk a tejet, cukrot, dió nagyságú margarint. A tejben
megfuttatott élesztőhöz keverjük még a sót, a lisztet, és
az egészet jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát
megkelesztjük, majd mint a rétest kinyújtjuk és olvasztott
margarinnal bekenjük, hajtogatjuk, utána félujjnyi vastagra
kisodorjuk. A tölteléket a szélére tesszük és egyet hajtunk
a tésztán, lenyomjuk és a lenyomkodott résznél levágjuk. A
lenyomott részt lisztezett tepsibe fordítjuk. Ezt addig
folytatjuk, amíg el nem fogy a kisodort tészta. A tölteléket
ízlés szerint variálhatjuk.
Kolbászfánk
(Olajban sütve)
Hozzávalók:
25 dkg főtt burgonya, 25 dkg rétesliszt, 2 tojás sárgája, 2
dkg élesztő, tej, mokkáskanálnyi só, 2-3 evőkanál olaj,
füstölt kolbász.
A főtt burgonyát áttörjük. Rétesliszttel, a tojások
sárgájával, a tejben áztatott élesztővel, mokkáskanálnyi
sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk
összegyúrjuk. Dagasztás közben még 2-3 evőkanál olajat is
beledolgozunk. Letakarjuk, kb. 1 órán át pihentetjük a
tésztát, majd fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és négyzet
alakúra vágjuk. Minden kocka közepére egy karika kolbászt
teszünk és úgy hajtogatjuk, mint a szilvás gombócot. A
tenyerünkkel kissé meglapítjuk, majd a gombócokat
pihentetjük. Bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Főzelékhez, teához is lehet fogyasztani.
Burgonyás kalács
Hozzávalók:
15 dkg burgonya, 3,5 dl víz, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, tej,
5 dkg porcukor, tojássárgája, 7 dkg zsír, olaj, vagy margarin,
csipet só.
A hámozott, felszeletel burgonyát megfőzzük 3,5 dl vízben,
majd leszűrjük és a levet félretesszük. A burgonyát
átnyomjuk, a liszttel, a cukros tejben felfuttatott élesztővel,
a tojás sárgájával, és a főtt burgonya levével
bedagasztjuk. Dagasztás közben a zsírt és a sót is
hozzákeverjük, majd kelni hagyjuk.
Fonott kalácsot, aranygaluskát, brióst, sőt ha egy tojás
sárgájával többet teszünk a tésztába, még kitűnő
fánkot is készíthetünk belőle.
Burgonyás sütemény
A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 sütopor, 3
tojássárgája, 15 dkg zsír, kicsi tej.
A sütőpőrral elegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral és
összegyúrjuk a cukorral, tojássárgájával és a tejjel. Jól
kidolgozzuk és két cipóra osztjuk. Negyedórát pihentetjük,
majd kinyújtjuk, és sütőlapon, előmelegített sütőben
közepes tűzön kisütjük..
A krémhez: 25 dkg dió, 25 dkg porcukor, fél dl kaszinórum, 1
vaníliás cukor, 30 dkg főtt, áttört, lisztes burgonya, 3
tojás felvert habja.
Az alaposan elkevert anyagokhoz lazán hozzádolgozzuk a fele
cukorral kemény habbá vert tojásokat.
Ezt a krumplikrémet töltjük a két lap közé és tetejére
csokoládémázat teszünk.
Érdekes, könnyű és finom sütemény.
Burgonyapogácsa,
hajtogatott
45 dkg lisztet, 26 dkg vajat és 14 dkg szitán áttört hideg
burgonyát megfelelő sóval kezünkkel szétmorzsolunk, aztán
két evőkanál tejföllel és két tojássárgájával jól
összegyúrjuk és tégla alakúra formálva két és fél órán
át hideg helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk,
felvert egész tojással könnyedén megkenve kétszeresen
összehajtjuk, és egy negyed órát pihentetjük. Ezt a
műveletet még kétszer kell megismételnünk, vagyis hatszor
hajtogatjuk, és minden behajtás előtt megkenjük és egy-egy
negyed órát pihentetjük. A harmadik pihentetés után ujjnyi
vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, tepsibe
tesszük, tojással tetejét óvatosan megkenjük, és ha a
tojás egészen megszáradt rajta, mérsékelt hofokú sütőben
pirosra sütjük.
Burgonyás lepény (Potato
cakes)
(reggelihez)
Ezt az átlagosnál valamivel vastagabb palacsintaszerű lepényt
az ún. ír reggeli (lásd később) mellé szokták adni.
Hozzávalók: 1 kg burgonya; 2 kávéskanál só; 3 dkg vaj; kb.
10-12 dkg liszt; 1 tojás
Főzzük meg a meghámozott burgonyákat. Öntsük le a vizét,
és gondosan törjük össze, hogy ne maradjon benne csomós rész.
Adjuk hozzá a sót és a vajat, majd gyúrjunk bele annyi
lisztet, amennyit a burgonya felvesz (ez függ a burgonya nedvességétől).
Lisztezett felületen gyúrjuk tovább. Szakítsunk belőle egy-egy
maroknyi mennyiséget, és fél centi vastag palacsintákká nyújtsuk
ki őket. Egy vékonyan beolajozott palacsintasütőben vagy
serpenyőben (az utóbbi jobb) mindkét felén süssük kissé
barnára (ez kb. 10-15 percig tart). Azonnal tálaljuk, vastagon
megvajazva, vagy később már hidegen, húsos bacon zsírjában
süssük tovább, amíg mindenhol szép aranybarna nem lesz.