Omlós élesztős
tészta
Átmenet az omlós és az élesztős gyúrt tészta között. A
zsiradék mennyisége a liszthez viszonyítva 40%. A kevesebb
mennyiségű élesztőt hidegen (nem készítünk belőle
kovászt) dolgozzuk a tésztába. Az omlós élesztős tészta
magas zsírtartalmának köszönhetően lassabban szárad ki,
ezért hosszabb ideig eltartható. Ebbe a csoportba tartozik a
bejgli, a diós, mákos pozsonyi kifli, a gesztenyés kifli és
ha a tésztába gyúrjuk a darált töpörtyűt, akkor a
tepertős pogácsa. Különböző gyümölcsökkel lepény is
készíthető belőle.
A tésztakészítés menete:
Gyorsan elmorzsoljuk a lisztet a hideg zsiradékkal. A közepébe
készített fészekbe beletesszük a tojássárgákat, a cukrot,
a tejjel elkevert élesztőt és a sót.
Gyúrás: gyorsan közepes keménységű tésztává gyúrjuk (azért
gyorsan, mert nem szabad a zsiradéknak megolvadnia), majd
cipókat formázunk belőle.
Pihentetés: letakarva, hűvös helyen (hűtőszekrény), 20-30
perc.
Nyújtás: 2-3 mm vastagságúra.
Töltés, formázás, sütőlapra helyezés
Pihentetés előtt megkenjük a tetejét tojássárgájával,
majd hűvös helyre tesszük (langyos helyen pihentetve felülete
repedezett, márványozott lesz - állítólag a pozsonyi kifli
így lesz szép).
Kenés: tojásfehérjével és hűvös helyre téve megvárjuk,
míg rászárad.
Sütés: előmelegített 200-220 o C-os sütőben.
Beigli
Hozzávalók 6 rúdhoz (3 diós, 3 mákos):
A tésztához:
1 kg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 5 dkg
élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, csipetnyi só
A mákos töltelékhez
40 dkg darált mák
reszelt citrom és narancshéj, 2 nagy, reszelt édes alma, pár
szem meggy, 5 dkg mazsola (leforrázva, rumba áztatva, majd
lecsepegtetve) 2,5 dl fele tej-fele víz keverék
A diós töltelékhez
40 dkg darált dió, reszelt citrom és narancshéj, 2 dl fele
tej-fele víz keverék, 3/4 üveg (7 dl-es) lecsepegtetett
meggybefőtt, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsola (leforrázva,
rumba áztatva, majd lecsepegtetve), 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
1.) Elkészítjük a tésztát: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos-picit
cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, majd
hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót. Jól
összegyúrjuk, és hideg helyen (NEM HŰTŐBEN, MERT
MEGKEMÉNYEDIK ÉS NEM TUDJUK SZÉPEN KINYÚJTANI!) 1 órát
pihentetjük.
2.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5
dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel
leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban
forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsola felét (azaz
5 dkg-ot), a reszelt citromhéjat, 2 édes, nagylyukú reszelőn
lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel
óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket!
Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi
meggyet bír el a töltelék! No, és a hasunk... :o))
3.) Elkészítjük a diós tölteléket: 22 dkg cukorból + 2 dl
fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk, és a
darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsola másik felét (5
dkg-ot), reszelt narancs és citromhéjat, a lecsepegtetett
meggyeket (kb. egy 7 dl üveg háromnegyedét vagy amennyit a
töltelék elbír), és 4 dkg zsemlemorzsát, hogy a sok
gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
FONTOS! A TÖLTELÉKEKET TELJESEN KI KELL HŰTENI, CSAK HIDEGEN
SZABAD FELKENNI A TÉSZTÁRA!
4.) Közben valószínűleg lejárt az 1 óra, a tésztát
elővesszük, és 6 egyenlő részre vágjuk. Ha biztosak
szeretnénk lenni abban, hogy minden tésztagolyó azonos
nagyságú, egyszerűen mérjük le őket egy konyhai mérlegen.
(Egy golyó kb. 32 dkg nehéz lesz.)
5.) Lisztezett deszkán egymás után téglalap alakúra
nyújtjuk és megtöltjük mind a 6 tésztát.
6.) A töltelék felkenésének menete: A sűrű tölteléket egy
széles pengéjű késsel óvatosan a tészta széléig kenjük,
és a tészta minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk. (Erre
azért van szükség, hogy a töltelék nehogy kibuggyanjon majd
a feltekerés során.)
7.) Felsodorjuk mind a 6 rudat, a végeiket szépen behajtjuk,
és sütőpapírral bélelt (vagy gyengén zsírozott) tepsibe
tesszük. A maradék tojásunkat felverjük, és megkenjük vele
mind a 6 rudat, majd mindkét tepsit (mert 3 rúd fér 1 tepsibe)
30 percre hűvös helyre tesszük.
8.) A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert
tojással, és meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a
tojás picit megszilárdul. Spéktűvel a bejglik tetejét
óvatosan 3 ponton megszurkáljuk. (Az oldalát nem szabad, mert
kirepesztheti a tésztát!)
9.) Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 perc
alatt készre sütjük a tésztákat. Akkor van kész, ha a
teteje aranybarna és picit márványos. Kihűtjük, majd
felszeletelve ízlés szerint porcukorral megszórva vagy
anélkül tálaljuk.
Pozsonyi kifli (70 db)
1 kg tiszt, 0,40 kg vaj, 0,10 kg cukor, 0,03 kg élesztő, 0,01
kg só, 2 db tojássárgája, 0,2 l tej
A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd a közepébe fészket
alakítunk. Ebbe beleöntjük a tejben oldott élesztőt és
hozzáadjuk a többi anyagokat is.
A kidolgozás rövid, de alapos legyen. Az így nyert tésztát
feldaraboljuk, meggömbölyítjük és rövid pihentetés után
oválisan hosszúkásra kinyújtjuk. A tészta súlyának
megfelelő tölteléket teszünk hosszába, a tésztát egymásra
hajtjuk és a szélét összenyomjuk. Az így töltött tésztát
két tenyerünkkel megsodorjuk, úgyhogy a két vége hirtelen
hegyesedjék.
A dióval töltötteket varrattal lefelé úgy helyezzük a
sütőlemezre, hogy behajlított végű kiflivé formáljuk, míg
a mákkal töltötteket ugyancsak varrattal lefelé úgy tesszük
a lemezre, hogy patkóalakúvá formáljuk.
Először tojássárgájával, vagy 2 tojássárgája és 1
egész tojás keverékével kenjük be és megkelesztjük,
másodszor fehérjével kenjük be és száradásig hűvös
helyre tesszük.
220 C°-os gőzmentes kemencében sütjük.
Diótöltelék
1 kg darált dió, 0,30 kg morzsa, 0,60 kg cukor, 0,15 kg méz, 0,10
kg vagdalt narancshéj, 0,10 kg mazsola, 0,005 kg fahéj, 1/2
rúd vanília, 1 db citromhéj reszeléke, 0,45 l víz
Az őrlemények kivételével minden anyagot a folyadékba
teszünk felforraljuk és csak azután keverjük hozzá a diót
és a morzsát.
Máktöltelék
1 kg mák, darálva, 0,60 kg cukor, 0,20 kg méz, 0,10 kg mazsola,
0,08 kg narancshéj, 2 db citromhéj reszeléke, 0,40 l tej vagy
víz
Az összeállítás módja ugyanaz, mint a diótölteléké. A
nyersanyagok súlyvesztesége összeállítás után 4%.
Diós patkó
Hozzávalók 3 patkóhoz:
A tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás+3
tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 20 dkg zsemlemorzsa, 1/2
citrom reszelt héja, 8 dkg mazsola, 1 kávéskanál őrölt
fahéj
A kenéshez:
1 tojás
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból nem túl kemény (de
nem is túl lágy) tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Három
részre osztjuk, és kis cipókat formázunk belőle. Közben
elkészítjük a tölteléket: a cukorból és 3-4 dl vízből
szirupot főzünk. Amikor kihűlt, belekeverjük a diót, a
zsemlemorzsát, a citrom héját és a mazsolát, a fahéjat. A
cipókat vékonyra kinyújtjuk, és megtöltjük a diós
töltelékkel. patkó alakúra formázzuk, és tojással
megkenjük. Hűvös helyre tesszük, fél-egy óra múlva újra
megkenjük, majd fél órán át pihentetjük. 180oC-fokra
előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Porhanyos kifli
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, vagy 15 dkg zsír, 1 dl tejföl, 1
kanál cukor, só, 2 dkg élesztő, szükséges tej
Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megfuttatjuk. A
lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a cukrot, sót, a
megkelt élesztőt. Tejjel, tejföllel összeállítjuk, és
deszkán 1 órát pihentetjük. 3 mm. Vékonyra kinyújtjuk, nagy
fánkszaggatóval karikát vágunk.Lekvárral, dióval, vagy
máktöltelékkel megkenjük. Kifliket formálunk belőle. Forró
sütőben megsütjük. Vaniliás porcukorban forrón megforgatjuk.
Kemenesi béles
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 4 tojás súlyú zsír, 1-2 evőkanál
cukor, 2 dkg élesztő, kevés tej, csipet só.
A töltelékhez:
13 dkg darált dió, 13 dkg porcukor, 2 tojás, reszelt citromhéj.
A habhoz:
13 dkg kristálycukor, 3 tojás fehérje.
A megfuttatott élesztőbe elkeverjük a tésztához valókat és
annyi langyos tejet dolgozunk hozzá, hogy könnyű kelt tésztát
kapjunk. Végül 2-3 órát pihentetjük, majd két cipóba
osztjuk. Az egyiket tepsi nagyságúra osztjuk és kibélelünk
vele egy tepsit. Összekeverjük a töltelékhez valókat úgy,
hogy a tojások fehérjét habbá verve keverjük a töltelékhez.
Ezt a masszát a tepsiben lévő tésztára kenjük, a másik
kinyújtott tésztalappal lefedjük és mérsékelt tűzön világosra
sütjük. Az elkészített habot a sült tészta tetejére simítjuk
és még kis lángon rózsaszínűre pirítjuk. Kocka vagy téglalap
alakúra szeleteljük.
Tejfölös karika
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 1/2 dl tej, só,
3 dl tejföl, 1 tojás.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint. Közben az élesztőt 1/2 dl
langyos tejben felfuttatjuk. A margarinos liszthez adunk 1 evőkanál
sót, 1 tojást, a megkelt élesztőt és 3 dl tejfölt. Összegyúrjuk,
hólyagosodásig verjük (a tésztának lágynak kell lenni). 30
percig pihentetjük, kétszer kinyújtjuk, összehajtjuk mint a hájas
tésztát. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel a
tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük és pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, 20 percig pihentetjük, meleg sütőben
kb. 30 percig sütjük.
Gesztenyés kifli
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 2
dkg élesztő, 2 dl tejföl, 50 dkg gesztenyemassza, rum.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés
langyos tejben felfuttatjuk, a cukorral, a tejföllel és egy tojással
rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kb. egy órát
pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd
kis kockákra vágjuk. A gesztenyemasszához kevés rumot, vaníliás
cukrot keverünk és megtöltjük vele a tésztát. Kifli alakúra
formáljuk, a kikent tepsibe tesszük és az egész felvert tojással
megkenjük, s még kb. 30 percig kelesztjük. Mielőtt megsütjük,
újra megkenjük a maradék tojással. Végül szép pirosra sütjük.
Ha megsült, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Háromszög kifli
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg élesztő,
só, mák, dió, gesztenye.
A lisztet, a margarint és a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a
langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk és
három részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk és 3
x 16 részre vágjuk. Mákkal, dióval, gesztenyével tölthetjük.
Tojással megkenjük és kisütjük.
VÍZENKULLOGÓ
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tejföl, 2 dkg
élesztő.
Tölteléknek legjobb a táblában kapható gyümölcsíz, mert
az nem folyik ki a tésztából.
A hozzávalókat összegyúrjuk, konyharuhába kötjük. Egy nagy
fazékba hideg vizet teszünk, s a vízbe helyezzük a csomagot
úgy, hogy egy fakanállal átszúrjuk a csomó alatt. Ez tartja
benne. Kb. 2 órát kelesztjük, majd gombócokká osztjuk,
ezeket nyújtjuk, nyolcadoljuk, s megtöltjük a lekvárral.
Kiflivé feltekerjük, (lehet egyszerűen kettőbe is hajtani),
zsírozott tepsiben kisütjük, halovány színűre. Utána
porcukrozzuk.
Sokáig eláll.
Női szeszély
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2-3 egész tojás, csipetnyi só, 3-4
evőkanál cukor, kevés tej, 2 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja,
baracklekvár, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, durvára
vágott dió.
Elkészítés:
Fél kiló lisztet elmorzsolunk 25 dkg vajjal. Beleteszünk 2-3
tojássárgáját, csipetnyi sót, 3-4 evőkanál cukrot, fél csésze
tejben felfuttatott 2 deka élesztőt és egy citrom reszelt héját.
Jól eldolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük,
és fél óráig pihentetjük. A sütőben halvány sárgára sütjük,
majd kiveszzük, megkenjük baracklekvárral. Erre 4-5 tojás keményre
vert habját kenjük, amibe 20 dkg cukrot és egy vaníliás
cukrot is teszünk. Langyos sütőbe visszatesszük, inkább szárítjuk,
mint sütjük.
Még finomabb, ha a hab tetejére durvára vágott diót szórunk.
Diós csiga
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 45 dkg liszt, pici só, 4 evőkanál cukor, 1,5
dkg élesztő, 3 tojássárgája, 4-6 db tojásfehérje, 30 dkg
porcukor, 30 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A margarint a lisztben elmorzsoljuk, hozzáadjuk a
sót, a 4 evőkanál cukrot, az élesztőt (nem kell keleszteni),
a 3 tojássárgáját. Összegyúrjuk, ha szükséges, kevés
tejet adunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk, egyenként
kinyújtjuk téglalapalakúra. A töltelékhez 30 dkg porcukrot,
30 dkg diót és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd a
felvert tojásfehérjékkel összeforgatjuk. A kinyújtott tésztákra
rákenjük a tölteléket. Felcsavarjuk, mint a bejglit, majd kétujjnyi
darabokra vágjuk. Vajazott-lisztezett tepsibe rakjuk, és tűpróbáig
sütjük.
Megjegyzés:
Lehet diós krém helyett kókuszossal is készíteni. Így is
nagyon finom.(20 dkg cukor, vaníliás cukor, 1 kis csomag kókuszreszelék,
4 tojásfehérje)
Zserbó
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája,
1 dl tej, 3 evőkanálnyi cukor, 2 dkg élesztő, só
a töltelékhez:
60 dkg darált dió, 33 dkg porcukor, 1 dl rum, 1 l sűrű sárgabarcklekvár
a mázhoz:
20 dkg étcsokoládé, 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 dl víz
A tésztához az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi
cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az
elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval
és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd
3 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra
(kb. 3 mm vastag legyen).
A töltelékhez a diót keverd össze a porcukorral. Egy tepsibe
tegyél sütőpapírt, s azon építsd fel a zserbót. A hozzávalókat
így rétegezd egymásra: tészta + baracklekvár + cukrosdió,
rummal meglocsolva + tészta + baracklekvár + cukrosdió, rummal
meglocsolva + tészta. A tésztarétegeket tűvel szurkáld át (így
a gőzök majd szabadabban távozhatnak).
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, s süsd meg.
A mázhoz 2 dl vízben lassan főzd fel az apróra tördelt
csokoládét és a porcukrot. Addig főzd, amíg nem tapasztalod,
hogy a massza egy próbacseppje kihűlve megszilárdul. Ha kész,
keverd el benne a vajat, majd a még kenhető (de már kihűlt) mázat
egyenletesen terítsd el a már szintén kihűlt zserbó tetején.
A szeleteléssel várj legalább addig, amíg a csokoládéborítás
meg nem szilárdul.
A zserbónak kifejezetten jót tesz, ha érik egy-két napot. Ha
azonnali fogyasztásra készül, a töltelék 10-20 százalékát
el is lehet csalni.
Almás pite
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 2
dl tejföl, 2 db tojássárga, fél csomag sütőpor, 1-1,5 kg
alma, só , fahéj
Elkészítés:
A lisztet, a margarint, a cukrot, a tejfölt, a sütőport, a sót,
a két tojássárgát és az élesztőt összegyúrom, majd két
részre osztom szét. Az almát időközben meghámozzuk és
lereszeljük. Kicsavarjuk és cukorral, majd fahéjjal ízesítjük.
Kevés margarinon meg is lehet dinsztelni (Én ezt ki szoktam
hagyni, mivel jobb dinsztelés nélkül az alma). A tészta félét
kinyújtjuk és belehelyezzük egy tepsibe. Rárakjuk az almát,
majd ráborítjuk a tészta másik felét is. Villával megszúrkáljuk
a tészta tetejét, és megkenjük a maradék tojássárgával.
Nem a fehérjével, mert attól a süti teteje más lesz, majd
ezután ropogosra sütjük meg.
Ha kész, porcukorral megszórva tálaljuk.
Pehelykönnyű túrós
pite
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája, 15 dkg margarin, 3 dkg élesztő, hozzá kevés
tej, 30 dkg liszt
Krém:
75 dkg tehéntúró, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor,
10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 1 evőkanál
liszt
Elkészítés: Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg
margarinnal, hozzáadunk 3 dkg - tejben megfuttatott - élesztőt,
30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk a
rétestészta keménységű tésztát, és egyiket kinyújtva kibélelünk
vele egy tepsit. Áttörünk 75 dkg tehéntúrót, simára keverjük
25 dkg porcukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 1 citrom
reszelt héját, végül a 4 tojásfehérje keményre vert habját
és egy kanál lisztet. A tésztával kibélelt tepsibe öntjük,
és a másik cipót kinyújtva befedjük a túrókrémet. Kb. 3
órát langyos helyen pihentetjük, majd forró sütőbe tesszük,
de a hőmérsékeletet sütés közben kicsit csökkentjük. Kb.
45 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét
vaníliás cukorral és kockákra vágjuk.
Hókifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, csipet só,
7 dkg cukor, 2 egész tojás, 2 kiskanál tejföl, töltelékhez
lekvár illetve darált dió vagy mák.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejben
felfuttatott élesztőt, csipet sót, cukrot, tojást, tejfölt.
Összegyúrjuk, a tálat letakarjuk, 20 percig állni hagyjuk. A
tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk,
közepébe teszünk egy-egy kiskanál lekvárt. A sütőt begyújtjuk,
a kifliket kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe
rakosgatjuk. Középmeleg sütőben kisütjük, még melegen vaníliás
porcukorban megforgatjuk.
A lekvár ne legyen híg, mert sütés közben kifolyik. Ha híg
a lekvár, darált diót ill. mákot keverjünk hozzá