Fagyik
Csokoládéfagylalt (Szénhidrátszegény )
Hozzávalók:
5 dl tej, fél zacskó vaníliás pudingpor, másfél
teáskanál folyékony édesítő, 2 dkg átszitált kakaópor
Elkészítés: Turmixgép poharába
öntjük a pudingport, az édesítőszert, 1 dl tejet és a
kakaóport. Habosra keverjük, majd tűzálló tálba öntjük,
amit ráteszünk a tűzre, takaréklángra. A maradék tejet
felforraljuk, és a pudingos-kakaós tejre apránként
ráöntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Ha már
besűrűsödött, hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak ezután
öntjük bele a fagylaltgép tartályába, és az eloírás
szerint megfagyasztjuk.
Narancsfagylalt (Szénhidrátszegény
)
Hozzávalók:
5 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db narancs, 2 teáskanál folyékony édesítő
Elkészítés: A narancs héjából egy keveset lereszelünk, a többit lehámozzuk. A narancs húsát összevágjuk, magjait eltávolítjuk és a turmixgépbe rakjuk. Hozzáöntjük az édesítőszert és 2 dl tejet, majd összeturmixoljuk. Ha már egészen pépes a massza, a többi tejet és a tejszínt is beleöntjük. Tovább keverjük. Ha már jó habos, beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és az előírt módon megfagyasztjuk.
Vaníliafagylalt
klasszikus módon
Hozzávalók
3,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 egész tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg porcukor , 1 zacskó vaníliás cukor, fél rúd vanília, csipetnyi só
Elkészítés: Az egész tojásokat
habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd
megsózzuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, és apránként
hozzáöntjük a tojásos cukorhoz. Folytonos kevergetés közben
épp csak forráspontig melegítjük, addigra kissé be is
sűrűsödik. Hagyjuk, hogy kihűljön. Közben a tejszínből
kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a tejes
tojásba. A vaníliát kivesszük a tejből, és a masszát
lehűtve beleöntjük a fagylaltgép tartályába, majd jó
keményre fagyasztjuk. Kis robotgép segítségével nagyon
egyszerűen elkészíthető.
Csokoládés
tejszínfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 10-12 dkg porcukor ízlés szerint, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítés: A csokoládét nagy
lyukú reszelőn lereszeljük. A tejet, a tejszínt, a vaníliás
cukrot és a porcukrot beleöntjük a turmixgép poharába, majd
jó habosra keverjük. A folyékony fagylaltmasszát a
fagylaltgépbe öntve elkezdjük fagyasztani. Ha már szilárd,
apránként, a gép ablakán keresztül beleszórjuk a
csokoládéreszeléket. Nem szabad összeolvadnia a tejszínes
anyaggal, ezért kell a már szilárd fagylaltba keverni. A pici
csokoládédarabkák nem színezik el nagyon a fagylaltot, és
külön-külön is látszanak benne.
Meggyes
csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 5 dkg főzőcsokoládé, 20 dkg kimagozott meggy, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, csipetnyi só
Elkészítés: A kimagozott meggyet
turmixgép poharába rakjuk és kevés tejjel simára turmixoljuk,
majd hozzáöntjük a tojást, a maradék tejet, a porcukrot és
a sót. A csokoládét gozön vagy mikrohullámú készülékben
felolvasztjuk, és belecsorgatjuk a habos keverékbe. Ezután
még további 1 percig keverjük. A fagylaltgép tartályába
beöntve, az előírás szerint megfagyasztjuk. (Meggybefőttből
is nagyon finom, de akkor jóval kevesebb cukrot tegyünk bele.)
Mogyorófagylalt
Hozzávalók:
3 dt tej, 2 dl tejszín, 10 dkg tisztított földimogyoró, 10-12 dkg porcukor, 1 egész tojás, csipetnyi só
Elkészítés: A mogyorót finomra
daráljuk, és egy teflonserpenyőbe szórjuk. Folytonos keverés
közben, kis lángon világosbarnára pirítjuk. Egyetlen percre
sem lehet magára hagyni, mert hamar megéghet! Amíg hűl, a
tejet a cukorral, a sóval és a tojással turmixgépben habosra
keverjük, a tejszínből pedig kemény habot verünk. A tojásos
keverékhez hozzáadjuk a már kihűlt pirított mogyorót, majd
a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk. Végül a
fagylaltgép tartályába töltjük a fagylaltmasszát, és
előírás szerint megfagyasztjuk.
Kakaófagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 3 evőkanál kakaópor, 12-14 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítés: A kakaóport
összekeverjük a sóval és a porcukorral, majd a vaníliás
cukrot is hozzáadjuk. Az egészet edénybe szórjuk, ráöntjük
a tejet, és kis lángon, folyamatos keverés közben
felforraljuk. Teljesen simára kell keverni, különben csomós
lesz a fagylalt. Ezután hagyjuk kihűlni. A tejszínből kemény
habot verünk, majd a már teljesen kihűlt kakaós folyadékot
óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabba, és a fagylaltgépben
megfagyasztjuk.
Mogyorós
csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
5 dl tej, 5 dkg mogyorós tejcsokoládé, 5 dkg tisztított mogyoró, 8-10 dkg porcukor, 1 tojássárga, csipetnyi só
Elkészítés: A mogyorót és a
mogyorós csokoládét együtt olyan finomra daráljuk, amennyire
csak lehetséges. A tojássárgáját a porcukorral és a sóval
a turmixgépben fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a tejet
és beleszórjuk a mogyorós csokoládéorleményt. A gépben
addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle.
Azonnal beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és az
előírás szerint megfagyasztjuk. (Mandulás csokoládéval
ugyanígy készíthetjük.)
Kávéfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 1 tojássárga, 1 púpozott
teáskanál instant (azonnal oldódó) kávépor, 1 mokkáskanál
instant kakaópor, 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál
rumaroma), 10-12 dkg porcukor , 1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só
Elkészítés: A tojássárgát a
cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd
turmixgép poharába öntjük. Rátöltjük a tejet, beleszórjuk
a kakaóport valamint a kávéport, megsózzuk, és a rummal
együtt habosra keverjük. A tejszínt külön habbá verjük,
majd a kávés masszát lazán összeforgatjuk a habbal. A
fagylaltgépbe öntjük, és az előírás szerint megfagyasztjuk.
(Készíthetjük jó erősre főzött kávéval is, akkor 1 dl-t
öntsünk hozzá, de csak hidegen.)
Valódi pisztáciafagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg tisztított, natúr (sótlan)
pisztáciamag, 12-14 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1
zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítés: A pisztáciát nagyon
finomra daráljuk. A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és
a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált
pisztáciát és a citromlevet. További 1 percig keverjük. A
tejszínt is beleöntjük, ezutén addig keverjük, amíg az
egész egynemű, habos masszává nem válik. (Mivel a pisztácia
igen drága, készíthetjük fele mandula, fele pisztácia
keverékből is.)
Puchbergi mákfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 2 evőkanál nagyon finomra örölt
mák, 8 dkg, előzőleg kevés tejben megáztatott mazsola, 1
teáskanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál nagyon finomra
vágott cukrozott narancshéj, 0,5 dl méz (ízlés szerint több
vagy kevesebb)
Elkészítés: A mazsola valamint a
cukrozott narancshéj kivételével az összes hozzávalót
beleöntjük a turmixgép poharába, és addig keverjük, amíg
habos, egynemű massza nem lesz belőle. A fagylaltgépbe
beletöltjük és megfagyasztjuk. Néhány perccel azelőtt, hogy
elkészülne, a fagylaltgép nyitott ablakán keresztül a
mazsolát és a narancshéjat egyenletesen elosztva, szemenként
beleszórjuk a forgó masszába.
Puchbergi mákfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín , 2 evőkanál nagyon finomra őrölt mák, 8 dkg, előzőleg kevés tejben megáztatott mazsola, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál nagyon finomra vágott cukrozott narancshéj, 0,5 dl méz (ízlés szerint több vagy kevesebb)
Elkészítés: A mazsola valamint
a cukrozott narancshéj kivételével az összes hozzávalót
beleöntjük a turmixgép poharába, és addig keverjük, amíg
habos, egynemű massza nem lesz belőle. A fagylaltgépbe
beletöltjük és megfagyasztjuk. Néhány perccel azelőtt, hogy
elkészülne, a fagylaltgép nyitott ablakán keresztül a
mazsolát és a narancshéjat egyenletesen elosztva, szemenként
beleszórjuk a forgó masszába.
Kókuszfagylalt
Hozzávalók:
5 dl tej, 4 evőkanál kókuszreszelék, 13-15 dkg porcukor, 1
teáskanál étkezési búzakeményítő, 1 evőkanál rum , fél
citrom leve, csipetnyi só
Elkészítés: A kókuszreszeléket
a tejbe szórjuk, és a sóval meg a cukorral együtt
fölforraljuk. Néhány percnyi főzés után a
búzakeményítővel simára kevert 0,5 dl vízzel folytonos
keverés közben kissé besűrítjük. Belecsorgatjuk a
citromlevet, majd a rummal is megöntözzük. Hagyjuk, hogy
egészen kihűljön. (Ha van időnk, tegyük be a
hűtőszekrénybe egy-két órára.) A már hideg
fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép poharába, és az
előírás szerint megfagyasztjuk.
Karamella fagylalt
Hozzávalók:
2 dl tej, 3 dl tejszín, 0,5 dl víz , 15 dkg kristálycukor,
1 tojássárga, 3 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi
só
Elkészítés: A vajat serpenyőben
felforrósítjuk, majd a cukrot rászórjuk. Folytonos
kevergetés közben szép világosbarnára pirítjuk. Ezután-nagyon
óvatosan, hogy ne fröcsögjön - ráöntjük a vizet, és addig
forraljuk, amíg a karamellcukor fel nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
Közben a tojássárgát a vaníliás cukorral habosra keverjük,
megsózzuk, majd turmixgépbe öntjük. Rátöltjük a tejet, a
tejszínt és a már kihűlt, folyékony karamellt. Az egészet
habosra keverjük. Betöltjük a fagylaltgép tartályába és
megfagyasztjuk.
Tutti-frutti fagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 15 dkg porcukor, dkg mazsola, 5 dkg
étcsokoládé, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs, 1
evőkanál rum, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál frissen
reszelt narancshéj, csipetnyi só
Elkészítés: Turmixgép poharába
öntjük a tejszínt, a tejet, a cukrot, a sót, a rumot és a
reszelt narancshéjat. Az egészet habosra keverjük, csak
ezután csorgatjuk bele a citromlevet, amellyel még néhány
másodpercig keverjük. Máris beleöntjük a fagylaltgép
tartályába, és megfagyasztjuk. Közben a mazsolát
megtisztítjuk, megmossuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi
éppen ellepi, és felforraljuk. A lángot azonnal elzárjuk
alatta, és néhány percig saját gőzében hagyjuk puhulni. A
csokoládét megreszeljük, a cukrozott gyümölcsöt pedig olyan
apróra daraboljuk, amennyire ez csak lehetséges. A mazsolát
leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a csokoládéval
meg a cukrozott gyümölccsel együtt a fagylalt elkészülte
előtt néhány perccel apránként beleszórjuk.
Rumos mazsolafagylalt
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, 15
dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi só
Elkészítés: A mazsolát gondosan
átválogatjuk, szárát lecsipkedjük, megmossuk, lecsurgatjuk.
Turmixgépbe rakjuk, majd a rumot és 0,5 dl tejet ráöntve,
teljesen péppé zúzzuk. Ezután ráöntjük az előzőleg
külön felütött tojásokat (nehogy egy esetleges rossz tojás
használhatatlanná tegye az egészet) is, belecsorgatjuk a
maradék tejet és a tejszínt, végül a citromlével és a
cukorral tovább keverjük egészen addig, amíg habos, egynemű
masszát nem kapunk. A fagylaltgépbe öntjük, és az előírás
szerint megfagyasztjuk.
Ananászfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tejszín, 1 kis doboz lecsöpögtetett ananászkonzerv, 1,5
dl ananászlé, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, csipetnyi
só
Elkészítés: Turmixgép poharába
tesszük az ananászdarabkákat. Rászórjuk a sót és a cukrot,
majd a citromlével megöntözve pépesre zúzzuk. Ezután
hozzáöntjük a tejszínt valamint az ananászlevet, és addig
keverjük, amíg habos, egynemű masszát nem kapunk. A
fagylaltgép tartályába beöntjük és megfagyasztjuk. (Cukor
helyett kevés mézzel is készíthetjük, de arra vigyázzunk,
hogy ne édesítsük túlságosan, mert pikánsnak kell lennie.)
Banánfagylalt
Hozzávalók:
2 dl tej, 1 dl tejszín, 10-12 dkg porcukor, 2 nagyobb, érett
banán, fél citrom leve, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi
só
Elkészítés: A meghámozott
banánokat kis darabokra vágjuk és betesszük a turmixpohárba.
Ráöntjük a citromlevet, beleszórjuk a sót, a cukrot és a
vaníliás cukrot, majd a tejjel teljesen simára, pépesre
zúzzuk. Csak ezután öntjük rá a tejszínt, és további 1
percig keverjük, amíg az egész habos, egynemű nem lesz. (Cukor
helyett mézzel is készíthetjük.) A fagylaltmasszát
beöntjük a fagylaltgép tartályába, és az előírás szerint
megfagyasztjuk.
Joghurtfagylalt
Hozzávalók:
4 dl joghurt (vagy kefir), 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1
zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só
Elkészítés: A tejszínből nagyon
kemény habot verünk. A joghurtot turmixgép poharába öntjük,
rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt
citromhéjat, majd az egészet egynemű masszává keverjük. A
pohárból tálba öntjük, kézi habverővel óvatosan
átforgatjuk a tejszínhabbal, és belesimítjuk a fagylaltgép
tartályába. Megfagyasztjuk. (Különlegesen finom lesz, ha
cukor helyett mézet használunk.)
Eperfagylalt
Hozzávalók:
1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 10-12 dkg porcukor, 30 dkg friss (vagy mélyhűtött) eper, 1 evokanál citromlé csipetnyi só
Elkészítés: Az epret folyó
vízben megmossuk, lecsurgatjuk, majd a csumáját eltávolítjuk.
Ezután ismét megmossuk és lecsurgatjuk. Apróra összevágjuk
és betesszük a turmixgépbe. Rászórjuk a cukrot, a sót, és
ráöntjük a citromlevet. Pépesre zúzzuk, majd a tejjel
meglocsolva ismét összekeverjük. A tejszínből kemény habot
verünk. Az eperpépet és a tejszínhabot óvatosan
összeforgatjuk, ezután a fagylaltgépbe öntve megfagyasztjuk.
(Jó hozzá a nem éppen első osztályú gyümölcs is, hiszen
összetörve használjuk fel.)
Citromfagylalt
Hozzávalók:
2 dl kefir, 2 dl tejszín, 15-20 dkg porcukor ízlés szerint,
3 közepes nagyságú citrom leve, 1 teáskanál frissen reszelt
citromhéj, csipetnyi só
Elkészítés: A citrom levét
kipréseljük, majd összekeverjük a cukorral, a reszelt
citromhéjjal és a sóval. Beöntjük a turmixpohárba.
Rátöltjük a kefirt, és habos, egynemű masszává keverjük.
Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és tovább keverjük még 1
percig. A citromos fagylaltmasszát beöntjük a fagylaltgép
tartályába, és megfagyasztjuk. (Készíthető csak tejjel is,
de tejszínnel és kefirrel sokkal finomabb.)
Őszibarackfagylalt
Hozzávalók:
4 dl tej, 30 dkg tisztított, magozott, apróra darabolt
őszibarack, 15 dkg porcukor, 1 tojássárga, 1 evőkanál
citromlé, 1 mokkáskanál mandulaaroma, csipetnyi só
Elkészítés: A tojássárgát
habosra keverjük a cukorral, majd hozzácsorgatjuk a citromlevet,
a mandulaaromát és a sót. További 1 percig keverjük. Az
összevágott gyümölcsöt turmixgépbe rakjuk, ráöntjük a
cukros tojássárgát és a tejet. Az egészet addig keverjük,
amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle. Azonnal beöntjük
a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk. (Tejszínnel is
készíthetjük, úgy sokkal finomabb.)
Málnafagylalt
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl tejföl, 12-15 dkg porcukor, 30 dkg friss vagy
mélyhűtött málna, csipetnyi só
Elkészítés: A málnát
turmixgépben összetörjük és szitán átnyomjuk, hogy a
magjai ne kerüljenek bele a fagylaltba. Az így nyert
gyümölcspépet visszaöntjük a turmixpohárba, majd
rátöltjük a tejet és a tejfölt. Beleszórjuk a cukrot és a
sót, végül ezzel is összekeverjük. A habos, egynemű
fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és
előírás szerint megfagyasztjuk. (Készíthetjük
málnaszörpből is, akkor sokkal kevesebb cukor kell hozzá,
vagy egyáltalán nem is kell.)
Kivifagylalt
Hozzávalók:
1 dl tej, 2 dl tejszín, 5-6 db kivi, 1 tojásfehérje, 12-14
dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evokanál citromlé,
csipetnyi só
Elkészítés: A tejszínből nagyon
kemény habot verünk, és félretesszük. A kiviket meghámozzuk
és darabokra vágva betesszük a turmixpohárba. Rászórjuk a
cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd a tejjel, a
citromlével meglocsolva pürévé zúzzuk. A tojásfehérjéből
is kemény habot verünk. Apránként beleverjük a
gyümölcspépet, egészen addig, amíg habos, fényes, sűrű
tömeget nem kapunk belőle. A kétféle habot lazán, kézi
habverővel óvatosan összekeverjük, majd az egészet
belesimítjuk a fagylaltgép tartályába. Előírás szerint
megfagyasztjuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Igazi puncsfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 0,5 dl rum, 10 dkg
sárgabaracklekvár, 10 dkg száraz piskótamorzsa (vagy édes
kalácsmorzsa), 1 evőkanál citromlé, 2-3 evőkanál méz,
csipetnyi só
Elkészítés: A
sárgabaracklekvárt a mézzel, a rummal, a sóval és a
citromlével együtt turmixgép poharába rakjuk. Kevés tejjel
összekeverjük, majd az összes tejet és a tejszínt is
hozzáöntve, jó habosra keverjük. A fagylaltmasszát
beleöntjük a fagylaltgépbe, és megfagyasztjuk. Mielőtt a
fagylalt teljesen megfagyna, a piskótamorzsát apránként
beleszórjuk a forgó fagylaltmasszába, és együtt fagyasztjuk
tovább.
Elkészítési idő: 10 perc
Sárgadinnyefagylalt
Hozzávalók:
1 dl tej, 2 dl tejszín, 30 dkg kimagozott és meghámozott
sárgadinnye, 3-4 evőkanál méz (ízlés szerint), 1 citrom
leve, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3 cl rum, 1 zacskó
vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítés: A
sárgadinnyedarabokat apróra vágjuk, és betesszük a
turmixpohárba. Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, a
citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd a rumot is
ráöntjük. Péppé zúzzuk, ezután a tejjel még tovább
keverjük 1 percig. A tejszínből kemény habot verünk, és
lazán összeforgatjuk a dinnyepéppel. A fagylaltmasszát
beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Ribizlifagylalt
Hozzávalók:
1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg piros ribizli, 15-18 dkg
porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítés: A ribizlit gondosan
megmossuk, leszemezzük és szitán áttörjük, hogy a magjai ne
kerülhessenek bele a fagylaltba. Az így nyert ribizlivelőt
beleöntjük a turmixgép poharába, és rászórjuk a cukrot, a
vaníliás cukrot, valamint a sót. Pépesre turmixoljuk, majd
hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Tovább keverjük addig,
amíg az egész habos, egynemű nem lesz. A fagylaltgépbe öntve
előírás szerint megfagyasztjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Otellófagylalt
Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl tejszín, 15-18 dkg porcukor, 30 dkg tisztán
mért otellószőlő, csipetnyi só
Elkészítés: A leszemezett
szőlőt megmossuk és lecsurgatjuk, majd turmixgép poharában
összezúzzuk. Szitán áttörjük, hogy a magjai ne
kerülhessenek bele a fagylaltba. A gyümölcsvelőt a tejszín
kivételével a többi hozzávalóval együtt összekeverjük,
majd a tejszínt is beleöntve, jó habosra keverjük. A
fagylaltgép tartályába beletöltjük, és megfagyasztjuk az
előírás szerint.
Elkészítési idő: 20 perc
Mandarinfagylalt
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl tejszín, 1 kis doboz mandarinbefőtt, levével
együtt, 1 friss mandarin (ha nincs, nem baj), 1 mokkáskanál
reszelt mandarin- vagy narancshéj, esetleg citromhéj, 2-3
evőkanál méz, csipetnyi só, teáskanálnyi rum (vagy pár
csepp aroma)
Elkészítés: A mandarinbefőttet
levével együtt a turmixgépben összetörjük, majd hozzáadjuk
a mézet, a feldarabolt friss mandarint, a reszelt mandarinhéjat
(narancs vagy citromhéjat), a sót és a rumot. Ráöntjük a
tejet, és habos, egynemű masszává keverjük. Végül a
tejszínnel is összekeverjük, ezután beleöntjük a
fagylalttartályba, és megfagyasztjuk.
Fagylaltos palacsinta
Hozzávalók:
8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy
készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1
csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett
őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél
dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet
szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor.
Elkészítés: A narancsot
meghámozom és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt
karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et
összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm és
két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy
az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött
palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt
gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem,
külön-külön adagokban. Leöntöm a forró
csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likorös lével és
rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró
csokoládéöntet nagyon finom együtt!
Elkészítési idő: 25 perc