Felfújtak és pudingok
Citromfelfújt
HOZZÁVALÓK:
1 citrom, negyed kávéskanál citromaroma, 2,5 dl tej, 7 dkg
cukor, 4,5 dkg liszt, 3 dkg vaj, 3 tojás, só, cukor
ELKÉSZÍTÉS
4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket
cukorral meghintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk. A
citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk,
negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával
összekeverjük. 4 evőkanál tejet félreteszünk, a többit
felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel
felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2
evőkanál tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is
hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk. A tűzről
levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A
tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével
habosra (de nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg
cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet
és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a
tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a
maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük.
Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük.
Melegen kínáljuk.
Citromos felfújt
csokibundában
HOZZÁVALÓK:
2 citrom, 22,5 dkg vaj, 22,5 dkg rétesliszt, 7,5 dkg cukor, 4
tojás, 15 dkg étcsokoládé, só, a forma kikenéséhez vaj és
liszt
A öntethez
2 citrom, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 5 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk.
Mély tálban a vajat, a cukrot és a citromhéjat habosra
keverjük. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a
tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét.
Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát,
vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1
óráig főzzük. Az öntethez a citromok héját lereszeljük,
levüket kinyomjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 3 dl
folyadékot kapjunk. Ezt a citromhéjjal és a cukorral együtt
felforraljuk, majd belekeverjük a kevés vízzel előzőleg
simára kevert keményítőt. Sűrűre főzzük, tálba öntjük,
kihűtjük, és 10 percre fagyasztóba tesszük. A mázhoz a
csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, egy adaggal mindenhol
meglocsoljuk a felfújtat. 5 percre ezt is fagyasztóba rakjuk,
hogy teljesen megdermedjen. Ezt a műveletet addig folytatjuk,
míg a csoki elfogy. Hidegen, de frissen tálaljuk, az öntetet
külön kínáljuk hozzá
Citromos
palacsintafelfújt
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 tojás + 1 tojássárgája, 2,5 dkg
cukor, csipetnyi só, 5 dkg olvasztott vaj, fél citrom
A töltelékhez
2,5 dl tej, negyed vaniliarúd, 4 tojás, 2,5 dkg liszt, 7,5 dkg
cukor, fél citrom, porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet keverőtálba öntjük, közepébe
mélyedést csinálunk. Beleöntjük a tej meg a víz felét, és
simára keverjük. Hozzáadjuk a felvert 2 tojást és a
tojássárgáját. Amikor már sima a massza, belekeverjük a
cukrot, a sót, a vajat és a maradék folyadékot. Simára
dolgozzuk, közben hozzáadjuk a citrom levét és reszelt
héját. 1 órát állni hagyjuk. A töltelékhez a tejet a
kettévágott és kikapart vaníliarúddal felforraljuk. A
tojássárgákat simára keverjük a liszttel és a cukorral,
belekeverjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint
forrni kezd, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citrom
levét és reszelt héját. A tojásfehérjét habosra keverjük,
és óvatosan a krémbe forgatjuk. A szokásos módon megsütjük
a palacsintákat, mindegyikre néhány kávéskanál tölteléket
kenünk, kettéhajtjuk, majd sütőlapra tesszük úgy, hogy ne
érjenek egymáshoz. Tetejüket porcukorral megszórjuk, és
meleg sütőben 10 percig sütjük. Rögtön tálaljuk.
Gyömbérfelfújt
2 személyre
HOZZÁVALÓK:
1,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcskenyér-morzsa, 1 evőkanál liszt,
1 dl tej, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér és
szerecsendió, 2 tojás, 3 dkg cukor, 1 narancs
A öntethez
2 cl narancslé, 1 evőkanál gyümölcskenyér-morzsa
ELKÉSZÍTÉS
A tejet felforraljuk. Két kis sütőformát kivajazunk, az
aljukra és az oldalukra gyümölcskenyér-morzsát szórunk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet,
összekeverjük, majd hozzáöntjük a forró tejet. Beleszórjuk
a fűszereket, és felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a
cukorral, és hozzáadjuk a tejes keverékhez. Belekeverjük a
maradék gyümölcskenyér-morzsát, a narancs reszelt héját
meg a levét, és hűvös helyre tesszük. A tojásfehérjét
habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük, és a
sütőformákba kanalazzuk. Előmelegített, forró sütőben 15
percig sütjük. Az öntethez a narancslevet és a morzsát
alaposan elkeverjük, felforraljuk, és besűrítjük. A
sütőformában tálaljuk, a narancsöntetet tálkában
kínáljuk mellé.
Almás-rumos puding
HOZZÁVALÓK:
2,5-2,5 dkg mazsola és darált dió, 5 cl rum, 5 szelet kenyér,
2,5 liter tej, 5 golden alma, 4 tojás, só, 1 citrom (reszelt
héja), 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek
héját levágjuk, a belsejüket felkockázzuk. Az almákat
meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk, a húsukat kis kockákra
vágjuk, majd simára keverjük a lecsöpögtetett mazsolával, a
dióval és a rummal. Mély tálban csipetnyi sóval és a
citromhéjjal habosra keverjük a tojásokat. A kenyeret tejbe
áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk,
végül fakanállal mindent simára keverünk. Beledolgozzuk a
lisztet és a cukrot, kivajazott tortaformába simítjuk a
masszát, és az almás-mazsolás krémmel befedjük. Meleg
sütőben aranyszínűre sütjük.
Cseresznyés puding
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
5 dl tej, 10 dkg búzadara, 2 tojás,
A töltelékhez
30 dkg cseresznye, 2 dl víz, 12,5 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A tejet felforraljuk, beleszitáljuk a búzadarát, 10 percig
főzzük, majd ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Amikor langyosra
hűlt, simára keverjük a tojássárgákkal és a cukorral. A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a
darás krémbe forgatjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, 5
percig főzzük benne a kimagozott a cseresznyét, majd
lecsöpögtetjük, és a darás krémbe keverjük. Kerek
tortaformába simítjuk, és vízgőz felett, meleg sütőben
készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, tálra borítjuk.
Cseresznyével díszíthetjük.
Grízes puding
HOZZÁVALÓK:
10 dkg búzadara, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, csipetnyi só, 8
dkg barna cukor, 3 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál
őrölt fahéj, 1 teáskanál sűrített tej
ELKÉSZÍTÉS
A búzadarát, a tejet, a tejszínt csipetnyi sóval kislángon
főzve felforraljuk, majd gyakran kevergetve addig főzzük,
amíg összeáll. Levesszük a tűzről, és mikor kissé kihűlt,
belekeverjük a sűrített tejet, a sütőport és a
tojássárgákat. Alaposan kikeverjük, majd a kemény habbá
felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Kivajazott
sütőtálba tesszük a keveréket, a tetejére barna cukrot és
fahéjat hintünk, és 20-30 percig mérsékelt hőfokú
sütőben sütjük, amíg megnő, és aranybarnára pirul.
Gyümölcspuding
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
5 dkg vaj, 12 szelet kész gyümölcskenyér, 5 tojás, 4 dl
tejszín, 1,5 dl tej
ELKÉSZÍTÉS
A gyümölcskenyér-szeleteket vajjal megkenjük, és egy
kivajazott kerek tortaformába lerakjuk. A tojásokat felverjük,
hozzákeverjük a tejet meg a tejszínt, és a
gyümölcskenyérre öntjük. 10 percig hagyjuk állni, amíg a
kenyér magába szívja a folyadékot, aztán közepes
hőméréskletű sütőben 35-40 percig sütjük.
Kakaós puding
kókuszöntettel
HOZZÁVALÓK:
5 dl tej, 4 darab tojás, 2 darab tojássárgája, 8 dkg liszt,
12 dkg vaj, 4 dkg kakaó, 15 dkg cukor, 1 darab vaníliarúd, 4
dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 darab tojássárgája, 8 dkg
kókuszreszelék, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt
fahéj
ELKÉSZÍTÉS
Olvasszunk fel 10 dkg vajat, szórjunk hozzá a lisztet és a
tejet, keverjük lassú tűz felett, míg be nem sűrűsödik.
Hagyjuk kihűlni. Verjük habosra a tojásokat a cukorral,
dolgozzuk hozzá a tejes krémhez, és osszuk két felé. Az
egyik részbe keverjük a kakaóport, a másikba a vaníliarúd
belsejét. A maradék vajjal kenjünk ki egy literes
négyszögletű formát, rétegezzük bele felváltva a két
krémet, gőzöljük sütőben 180 fokon egy óráig.
Az öntethez forraljuk fel a tejet, tegyük bele a
kókuszreszeléket, hagyjuk állni fél óráig, majd szűrjük
le. Keverjük ki a sárgáját a cukorral, szórjuk bele a
fahéjat és a lisztet, majd óvatosan keverjük a tejbe, és
állandó keverés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Gyakran megkeverve hagyjuk kihűlni, és a puding mellé
tálaljuk.
Mandulás-citromos puding
HOZZÁVALÓK:
3-4 briós, 1,5 dl tej, 1 dl tejszín, 1 citrom, 12 dkg
kandiscukor, 4 tojás, csipetnyi só, 10 dkg vaj, 7,5 dkg
kristálycukor, 1 tasak vaníliáscukor, 8 dkg mandula (őrölt)
2 evőkanál díszítőcukor
ELKÉSZÍTÉS
A briósokat mély tálban összemorzsoljuk. A tejet és a
tejszínt együtt felforraljuk, a briósra öntjük, és 10
percig állni hagyjuk. A citrom héját lereszeljük, a fél
levét kinyomjuk. A kandiscukrot 2 evőkanál vízzel
felforraljuk, majd kislángon, állandóan kevergetve 5 percig
főzzük, míg karamellizálódik. Levesszük a tűzről, 1
teáskanál citromlét keverünk bele, fém pudingformába
öntjük, és néhányszor körbemozgatjuk a formát, hogy ne
csak az aljára, hanem az oldalára is odaragadjon a massza. A
tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A vajat
a kristálycukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük,
majd egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat. A beáztatott
brióst sima masszává keverjük, majd hozzáadjuk a vajas
krémet, az őrölt mandulát, a citromhéjat és a tojáshabot.
Ezt is a formába öntjük, és alufóliával befedjük. Vízzel
teli tepsibe állítjuk, és vízgőzben, meleg sütőben 1
óráig sütjük. Amikor kész, kihűtjük, és 4 órára
hűtőbe tesszük. Kiborítjuk a formából, és a
díszítőcukorral megszórjuk.