Felfújtak és pudingok

 

Citromfelfújt



HOZZÁVALÓK:

1 citrom, negyed kávéskanál citromaroma, 2,5 dl tej, 7 dkg cukor, 4,5 dkg liszt, 3 dkg vaj, 3 tojás, só, cukor


ELKÉSZÍTÉS

4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral meghintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk. A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 evőkanál tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 evőkanál tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (de nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük. Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Melegen kínáljuk.


Citromos felfújt csokibundában


HOZZÁVALÓK:

2 citrom, 22,5 dkg vaj, 22,5 dkg rétesliszt, 7,5 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg étcsokoládé, só, a forma kikenéséhez vaj és liszt

A öntethez
2 citrom, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 5 dkg cukor


ELKÉSZÍTÉS

A felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálban a vajat, a cukrot és a citromhéjat habosra keverjük. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét. Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát, vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1 óráig főzzük. Az öntethez a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 3 dl folyadékot kapjunk. Ezt a citromhéjjal és a cukorral együtt felforraljuk, majd belekeverjük a kevés vízzel előzőleg simára kevert keményítőt. Sűrűre főzzük, tálba öntjük, kihűtjük, és 10 percre fagyasztóba tesszük. A mázhoz a csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, egy adaggal mindenhol meglocsoljuk a felfújtat. 5 percre ezt is fagyasztóba rakjuk, hogy teljesen megdermedjen. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a csoki elfogy. Hidegen, de frissen tálaljuk, az öntetet külön kínáljuk hozzá


Citromos palacsintafelfújt



6 személyre


HOZZÁVALÓK:

25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 tojás + 1 tojássárgája, 2,5 dkg cukor, csipetnyi só, 5 dkg olvasztott vaj, fél citrom

A töltelékhez
2,5 dl tej, negyed vaniliarúd, 4 tojás, 2,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, fél citrom, porcukor


ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk. Beleöntjük a tej meg a víz felét, és simára keverjük. Hozzáadjuk a felvert 2 tojást és a tojássárgáját. Amikor már sima a massza, belekeverjük a cukrot, a sót, a vajat és a maradék folyadékot. Simára dolgozzuk, közben hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 1 órát állni hagyjuk. A töltelékhez a tejet a kettévágott és kikapart vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat simára keverjük a liszttel és a cukorral, belekeverjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjét habosra keverjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk. A szokásos módon megsütjük a palacsintákat, mindegyikre néhány kávéskanál tölteléket kenünk, kettéhajtjuk, majd sütőlapra tesszük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tetejüket porcukorral megszórjuk, és meleg sütőben 10 percig sütjük. Rögtön tálaljuk.


Gyömbérfelfújt


2 személyre


HOZZÁVALÓK:

1,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcskenyér-morzsa, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér és szerecsendió, 2 tojás, 3 dkg cukor, 1 narancs

A öntethez
2 cl narancslé, 1 evőkanál gyümölcskenyér-morzsa


ELKÉSZÍTÉS

A tejet felforraljuk. Két kis sütőformát kivajazunk, az aljukra és az oldalukra gyümölcskenyér-morzsát szórunk. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd hozzáöntjük a forró tejet. Beleszórjuk a fűszereket, és felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a tejes keverékhez. Belekeverjük a maradék gyümölcskenyér-morzsát, a narancs reszelt héját meg a levét, és hűvös helyre tesszük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük, és a sütőformákba kanalazzuk. Előmelegített, forró sütőben 15 percig sütjük. Az öntethez a narancslevet és a morzsát alaposan elkeverjük, felforraljuk, és besűrítjük. A sütőformában tálaljuk, a narancsöntetet tálkában kínáljuk mellé.

Almás-rumos puding



HOZZÁVALÓK:

2,5-2,5 dkg mazsola és darált dió, 5 cl rum, 5 szelet kenyér, 2,5 liter tej, 5 golden alma, 4 tojás, só, 1 citrom (reszelt héja), 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, a forma kikenéséhez vaj


ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belsejüket felkockázzuk. Az almákat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk, a húsukat kis kockákra vágjuk, majd simára keverjük a lecsöpögtetett mazsolával, a dióval és a rummal. Mély tálban csipetnyi sóval és a citromhéjjal habosra keverjük a tojásokat. A kenyeret tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, végül fakanállal mindent simára keverünk. Beledolgozzuk a lisztet és a cukrot, kivajazott tortaformába simítjuk a masszát, és az almás-mazsolás krémmel befedjük. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük.


Cseresznyés puding



6 személyre


HOZZÁVALÓK:

5 dl tej, 10 dkg búzadara, 2 tojás,
A töltelékhez
30 dkg cseresznye, 2 dl víz, 12,5 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A tejet felforraljuk, beleszitáljuk a búzadarát, 10 percig főzzük, majd ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, simára keverjük a tojássárgákkal és a cukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a darás krémbe forgatjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük benne a kimagozott a cseresznyét, majd lecsöpögtetjük, és a darás krémbe keverjük. Kerek tortaformába simítjuk, és vízgőz felett, meleg sütőben készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, tálra borítjuk. Cseresznyével díszíthetjük.

Grízes puding



HOZZÁVALÓK:

10 dkg búzadara, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, csipetnyi só, 8 dkg barna cukor, 3 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál sűrített tej



ELKÉSZÍTÉS

A búzadarát, a tejet, a tejszínt csipetnyi sóval kislángon főzve felforraljuk, majd gyakran kevergetve addig főzzük, amíg összeáll. Levesszük a tűzről, és mikor kissé kihűlt, belekeverjük a sűrített tejet, a sütőport és a tojássárgákat. Alaposan kikeverjük, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Kivajazott sütőtálba tesszük a keveréket, a tetejére barna cukrot és fahéjat hintünk, és 20-30 percig mérsékelt hőfokú sütőben sütjük, amíg megnő, és aranybarnára pirul.


Gyümölcspuding



6 személyre


HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj, 12 szelet kész gyümölcskenyér, 5 tojás, 4 dl tejszín, 1,5 dl tej


ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcskenyér-szeleteket vajjal megkenjük, és egy kivajazott kerek tortaformába lerakjuk. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejet meg a tejszínt, és a gyümölcskenyérre öntjük. 10 percig hagyjuk állni, amíg a kenyér magába szívja a folyadékot, aztán közepes hőméréskletű sütőben 35-40 percig sütjük.



Kakaós puding kókuszöntettel



HOZZÁVALÓK:

5 dl tej, 4 darab tojás, 2 darab tojássárgája, 8 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 dkg kakaó, 15 dkg cukor, 1 darab vaníliarúd, 4 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 darab tojássárgája, 8 dkg kókuszreszelék, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt fahéj



ELKÉSZÍTÉS

Olvasszunk fel 10 dkg vajat, szórjunk hozzá a lisztet és a tejet, keverjük lassú tűz felett, míg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Verjük habosra a tojásokat a cukorral, dolgozzuk hozzá a tejes krémhez, és osszuk két felé. Az egyik részbe keverjük a kakaóport, a másikba a vaníliarúd belsejét. A maradék vajjal kenjünk ki egy literes négyszögletű formát, rétegezzük bele felváltva a két krémet, gőzöljük sütőben 180 fokon egy óráig.
Az öntethez forraljuk fel a tejet, tegyük bele a kókuszreszeléket, hagyjuk állni fél óráig, majd szűrjük le. Keverjük ki a sárgáját a cukorral, szórjuk bele a fahéjat és a lisztet, majd óvatosan keverjük a tejbe, és állandó keverés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik. Gyakran megkeverve hagyjuk kihűlni, és a puding mellé tálaljuk.


Mandulás-citromos puding



HOZZÁVALÓK:

3-4 briós, 1,5 dl tej, 1 dl tejszín, 1 citrom, 12 dkg kandiscukor, 4 tojás, csipetnyi só, 10 dkg vaj, 7,5 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliáscukor, 8 dkg mandula (őrölt) 2 evőkanál díszítőcukor


ELKÉSZÍTÉS

A briósokat mély tálban összemorzsoljuk. A tejet és a tejszínt együtt felforraljuk, a briósra öntjük, és 10 percig állni hagyjuk. A citrom héját lereszeljük, a fél levét kinyomjuk. A kandiscukrot 2 evőkanál vízzel felforraljuk, majd kislángon, állandóan kevergetve 5 percig főzzük, míg karamellizálódik. Levesszük a tűzről, 1 teáskanál citromlét keverünk bele, fém pudingformába öntjük, és néhányszor körbemozgatjuk a formát, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is odaragadjon a massza. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A vajat a kristálycukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat. A beáztatott brióst sima masszává keverjük, majd hozzáadjuk a vajas krémet, az őrölt mandulát, a citromhéjat és a tojáshabot. Ezt is a formába öntjük, és alufóliával befedjük. Vízzel teli tepsibe állítjuk, és vízgőzben, meleg sütőben 1 óráig sütjük. Amikor kész, kihűtjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. Kiborítjuk a formából, és a díszítőcukorral megszórjuk.