Hájas tészta

 

Hájas tészta


Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál rum, 1,5 dl langyos sós víz (5 gr só)

A hájhoz:

40 dkg sertésháj, 25 dkg liszt , 2 evőkanál rum



Elkészítés: A hájat megtisztítjuk a hártyától, ledaráljuk, majd a 25 dkg liszttel és a 2 evőkanál rummal összegyúrjuk. Kenhető állagú lesz. A tésztához valókat - a 1/2 kg lisztet, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, ecetet és rumot 1,5 dl langyos sós vízzel összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük az előkészített háj 1/3-ával. Összehatjuk, és fél órát állni hagyjuk. Majd újra nyújtás és kenés következik. Összehatjuk, és pihentetjük ismét fél órát. Majd újra nyújtás és kenés jön. Ezt összesen háromszor ismételjük meg. Az így kapott hájas tésztát (leveles tésztát) én két adagban szoktam lefagyasztani. Bármikor elővehető, és könnyedén tudunk finom sütit készíteni belőle.

Megjegyzés:
Én disznóvágáskor már a ledarált hájat szoktam eltenni, így gyorsabban halad a tésztakészítés. A ledarált hájat is tehetjük fagyasztóba, és mikor ráérünk, akkor készítjük el a tésztát.


Házi krémes hájas tésztából


Hozzávalók:

1 adag hájas tészta

A krémhez:

1 l tej, 6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, 3 csomag vaníliás cukor



Elkészítés: A hájas tésztát kinyújtjuk, és két egyforma nagyságú téglalapként kisütjük. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg.
A krémhez a 6 tojás sárgáját, a 6 kanál cukrot, a 3 csomag vaníliás cukrot habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a 6 kanál lisztet. A forrásban lévő tejet levesszük a tűzről, és kevergetés mellett hozzáöntjük, majd visszatéve a tűzre puding sűrűségűre főzzük. Utána a 6 tojás fehérjét habbá verjük, és a már kicsit kihűlt, de még nem hideg tejes krémhez óvatosan hozzákeverjük. Ha kihűlt, megkenjük vele az alsó tésztalapot, majd rátesszük a felső lapot. Porcukorral megszórjuk a tetejét, így kínáljuk.

Megjegyzés:
Ha egyszer kipróbálod, többet nem veszel cukrászdába krémest.

Sajtos hájas

 


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

30 dkg háj, 50 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál cukor, 15 dkg pannónia sajt l, 1 teáskanál piros paprika, tojás l piros paprika, köménymag a megszóráshoz



Előkészítés: Az előkészített hájas tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta egy csíkjából 1 cm-es kis négyzeteket vágunk. A sajtot kb. 2x2 cm-es kockákra aprítjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel felverjük.
Elkészítés: A nagyobb négyzeteket megkenjük a tojással, mindegyik közepére egy sajtkockát teszünk. A sajtkockát megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, a tésztát összenyomjuk a sajtkocka felett, tojással megkenjük é rátesszük a kis négyzetet. Az elkészült kis batyukat megkenjük tojással, megszórjuk csipet sóval, pirospaprikával és köménymaggal. A sütőlemezt megkenjük hideg vízzel, rárakjuk a kis batyukat. A sütőt 220 fokra (gázsütő 3 fokozat) előmelegítjük, betesszük a tésztát és kb. 15 perc alatt szép színűre sütjük. Langyosan tálaljuk, de hidegen is finom, ha marad!



Tiroli almás hájas tésztából


Hozzávalók kb. 12 szelethez:

1 adag hájas tészta

1 1/2 kg alma, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 8 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, Őrölt fahéj



Előkészítés: A jól behűtött hájas tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Az almát meghámozzuk, és káposztareszelőn lereszeljük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal, és a reszelt almához adjuk. A diót ledaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
Elkészítés: A vékonyra kinyújtott tészta közepét meghintjük zsemlemorzsával. A mazsolát kinyomkodjuk, összekeverjük az almával, és a zsemlemorzsára halmozzuk, meghintjük fahéjas cukorral, darált dióval. A tészta egyik felét ráhajtjuk, megkenjük tojással, ráhajtjuk a másik felét és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. Tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással. A sütőt 220 fokra (gázsütő 3 fokozat) előmelegítjük, betesszük a rétest és kb. 35 perc alatt szép arany sárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk, és kétujjnyi széles szeletekre vágva tálaljuk.

Hájaspogácsa


60 dkg liszt, 30 dkg háj, 6 dkg zsír, 1 tojás, 2 kanál tejföl, 1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, só.
Az élesztőt 0,5 dl tejben 1 kávéskanál cukorral megkelesztem. A lisztet zsírral, tejföllel, egy tojássárgájával, a megkelt élesztővel és sóval eldolgozom. Negyedóráig pihentetemjük, ezalatt előkészítem a hájat, melyet elaparok és habosra keverek, majd három részre osztok. A tésztát vékonyra elnyújtom és a háj harmadrészét rákenem. Felcsavarom, a nyújtófával szétnyomkodom és három részre hajtva 20 percig hideg helyen pihentetem. Ezt még kétszer megismétlem. Ezután ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsákat szúrok ki belőle, tetejüket bevagdosom, tojással megkenem és szép pirosra sütöm.

Hájas pogácsa (1940)


A hájat késsel megkaparjuk, hogy semmi bőr ne legyen rajta, jól kimossuk és szitán áttörjük. Azután darabba formáljuk és hidegre tesszük. Amennyi hájat vettünk, annyi lisztből keményes rétestésztát gyúrunk egy tojással, egy kanál rummal, pici sóval és borral. Félannyi súlyú lisztet, mint amennyi a háj, beledolgozunk sodrófával a hájba, azután újra egy darabba formáljuk. A rétestésztát nagy tányérnagyságúra nyújtjuk, a hájat közepére tesszük, a négy szélét fölhajtjuk és hosszában háromszor kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra. Harmadszor kisújj magasra hagyjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét vigyázva megkenjük tojás fehérjével, úgy, hogy a szélére ne jusson, mert akkor lapos maradna. Kézzel minél kevesebbet fogjuk meg, inkább késsel nyuljunk hozzá. Ezt a tésztát pogácsa helyett, tüzes késsel kockára is vagdalhatjtuk, dió, vagy máktölteléket teszünk a közepébe s könyvalakra hajtjuk