Hájas tészta
Hájas tészta
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1
evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál rum, 1,5 dl langyos sós
víz (5 gr só)
A hájhoz:
40 dkg sertésháj, 25 dkg liszt , 2 evőkanál rum
Elkészítés: A hájat megtisztítjuk a hártyától,
ledaráljuk, majd a 25 dkg liszttel és a 2 evőkanál rummal
összegyúrjuk. Kenhető állagú lesz. A tésztához valókat -
a 1/2 kg lisztet, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, ecetet és
rumot 1,5 dl langyos sós vízzel összegyúrjuk. Kinyújtjuk a
tésztát, és megkenjük az előkészített háj 1/3-ával.
Összehatjuk, és fél órát állni hagyjuk. Majd újra
nyújtás és kenés következik. Összehatjuk, és pihentetjük
ismét fél órát. Majd újra nyújtás és kenés jön. Ezt
összesen háromszor ismételjük meg. Az így kapott hájas
tésztát (leveles tésztát) én két adagban szoktam
lefagyasztani. Bármikor elővehető, és könnyedén tudunk
finom sütit készíteni belőle.
Megjegyzés:
Én disznóvágáskor már a ledarált hájat szoktam eltenni,
így gyorsabban halad a tésztakészítés. A ledarált hájat is
tehetjük fagyasztóba, és mikor ráérünk, akkor készítjük
el a tésztát.
Házi krémes hájas
tésztából
Hozzávalók:
1 adag hájas tészta
A krémhez:
1 l tej, 6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, 3 csomag
vaníliás cukor
Elkészítés: A hájas tésztát kinyújtjuk, és két egyforma
nagyságú téglalapként kisütjük. 200 fokon kb. 20-25 perc
alatt sül meg.
A krémhez a 6 tojás sárgáját, a 6 kanál cukrot, a 3 csomag
vaníliás cukrot habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a 6
kanál lisztet. A forrásban lévő tejet levesszük a tűzről,
és kevergetés mellett hozzáöntjük, majd visszatéve a tűzre
puding sűrűségűre főzzük. Utána a 6 tojás fehérjét
habbá verjük, és a már kicsit kihűlt, de még nem hideg
tejes krémhez óvatosan hozzákeverjük. Ha kihűlt, megkenjük
vele az alsó tésztalapot, majd rátesszük a felső lapot.
Porcukorral megszórjuk a tetejét, így kínáljuk.
Megjegyzés:
Ha egyszer kipróbálod, többet nem veszel cukrászdába
krémest.
Sajtos hájas
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
30 dkg háj, 50 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1
evőkanál ecet, 1 kávéskanál cukor, 15 dkg pannónia sajt l,
1 teáskanál piros paprika, tojás l piros paprika, köménymag
a megszóráshoz
Előkészítés: Az előkészített hájas tésztát kb. fél cm
vastagra kinyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A
tészta egy csíkjából 1 cm-es kis négyzeteket vágunk. A
sajtot kb. 2x2 cm-es kockákra aprítjuk. A tojást 2 evőkanál
vízzel felverjük.
Elkészítés: A nagyobb négyzeteket megkenjük a tojással,
mindegyik közepére egy sajtkockát teszünk. A sajtkockát
megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, a tésztát
összenyomjuk a sajtkocka felett, tojással megkenjük é
rátesszük a kis négyzetet. Az elkészült kis batyukat
megkenjük tojással, megszórjuk csipet sóval, pirospaprikával
és köménymaggal. A sütőlemezt megkenjük hideg vízzel,
rárakjuk a kis batyukat. A sütőt 220 fokra (gázsütő 3
fokozat) előmelegítjük, betesszük a tésztát és kb. 15 perc
alatt szép színűre sütjük. Langyosan tálaljuk, de hidegen
is finom, ha marad!
Tiroli almás hájas
tésztából
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
1 adag hájas tészta
1 1/2 kg alma, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 8 dkg mazsola, 5 dkg
zsemlemorzsa, 1 tojás, Őrölt fahéj
Előkészítés: A jól behűtött hájas tésztát kb. fél cm
vastagra kinyújtjuk. Az almát meghámozzuk, és
káposztareszelőn lereszeljük. A cukrot összekeverjük a
fahéjjal, és a reszelt almához adjuk. A diót ledaráljuk, a
mazsolát beáztatjuk.
Elkészítés: A vékonyra kinyújtott tészta közepét
meghintjük zsemlemorzsával. A mazsolát kinyomkodjuk,
összekeverjük az almával, és a zsemlemorzsára halmozzuk,
meghintjük fahéjas cukorral, darált dióval. A tészta egyik
felét ráhajtjuk, megkenjük tojással, ráhajtjuk a másik
felét és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. Tepsibe
tesszük, a tetejét megkenjük tojással. A sütőt 220 fokra (gázsütő
3 fokozat) előmelegítjük, betesszük a rétest és kb. 35 perc
alatt szép arany sárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni,
majd porcukorral megszórjuk, és kétujjnyi széles szeletekre
vágva tálaljuk.
Hájaspogácsa
60 dkg liszt, 30 dkg háj, 6 dkg zsír, 1 tojás,
2 kanál tejföl, 1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, só.
Az élesztőt 0,5 dl tejben 1 kávéskanál cukorral megkelesztem.
A lisztet zsírral, tejföllel, egy tojássárgájával, a
megkelt élesztővel és sóval eldolgozom. Negyedóráig
pihentetemjük, ezalatt előkészítem a hájat, melyet elaparok
és habosra keverek, majd három részre osztok. A tésztát
vékonyra elnyújtom és a háj harmadrészét rákenem.
Felcsavarom, a nyújtófával szétnyomkodom és három részre
hajtva 20 percig hideg helyen pihentetem. Ezt még kétszer
megismétlem. Ezután ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsákat
szúrok ki belőle, tetejüket bevagdosom, tojással megkenem és
szép pirosra sütöm.
Hájas pogácsa (1940)
A hájat késsel megkaparjuk, hogy semmi bőr ne
legyen rajta, jól kimossuk és szitán áttörjük. Azután
darabba formáljuk és hidegre tesszük. Amennyi hájat vettünk,
annyi lisztből keményes rétestésztát gyúrunk egy tojással,
egy kanál rummal, pici sóval és borral. Félannyi súlyú
lisztet, mint amennyi a háj, beledolgozunk sodrófával a hájba,
azután újra egy darabba formáljuk. A rétestésztát nagy
tányérnagyságúra nyújtjuk, a hájat közepére tesszük, a
négy szélét fölhajtjuk és hosszában háromszor kinyújtjuk
a lehető legvékonyabbra. Harmadszor kisújj magasra hagyjuk és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét vigyázva
megkenjük tojás fehérjével, úgy, hogy a szélére ne jusson,
mert akkor lapos maradna. Kézzel minél kevesebbet fogjuk meg,
inkább késsel nyuljunk hozzá. Ezt a tésztát pogácsa helyett,
tüzes késsel kockára is vagdalhatjtuk, dió, vagy
máktölteléket teszünk a közepébe s könyvalakra hajtjuk