Kavart tészták
A sütik minősége az alapanyagtól és a kidolgozástól
függ. A kavart tésztáknák a háztartási robotgép nagyon
sokat segít.
Epertorta kevert tésztából
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor,
2 tojás, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 4
evőkanál tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12,5 dkg
félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 50
dkg eper.
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal
habosra keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval
összevegyítjük, majd a tejjel váltogatva a vajas-tojásos
masszába keverjük. A sütőt 200 fokra hevítjük. A tésztát
a kivajazott formába töltjük. A sütő alsó részébe téve
20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy tálra borítjuk.
A zselatint fél dl hideg vízben megáztatjuk. A túrót 3
evőkanál cukorral simára keverjük. A zselatint folytonos
keverés közben kis lángon melegítjük, és kanalanként
hozzáadjuk a túrót. A tejszínt a maradék cukorral kemény
habbá verjük, és a hab felét a túróhoz keverjük. Az epret
megmossuk, lecsurgatjuk, szárát eltávolítjuk, a nagyobb
szemeket félbevágjuk. A már kihűlt süteményre felkenjük a
túrókrémet, elosztjuk rajta az epret, és a maradék
tejszínhabbal feldíszítjük.
Finom nyári sütemény; elkészítésével kevésbé
gyakorlottak is próbálkozhatnak
Kavart diós tészta
Hozzávalók: 2 dl liszt, 1,5 dl
cukor, 2 dl tej, 2 dl darált dió, 1,5 evőkanál vaj, 1 csomag
sütőpor, 1 evőkanál joghurt.
Mindezeket keverőtálban összekeverjük: liszt, sütőpor,
darált dió, cukor majd tej, joghurt és vaj.Kivajazott
kilisztezett közepes méretű tepsiben tűpróbáig sütjük.
Lekváros kavart tészta
Hozzávalók:
2 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg zsír, 15 dkg lekvár, 1
kávéskanálnyi szódabikarbóna, 30 dkg liszt, 2 dl szódavíz,
vaníliás cukor.
Elkészítés:
A tojásokat, a cukrot, a zsírt a lekvárral jól kikeverjük.
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a lisztet, és a szódavízzel
simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük,
vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
Diós piskótaholdacskák
Hozzávalók:
3 tojás, 200g liszt, 250g kristálycukor, 100g darált dió, ha
nincs akkor jó a dejó is, 100g margarin, 1 dl tej, 20g
sütőpor (2 zacskó Dr. Oetker), 100g durvára vágott dió.
Elkészítés:
A 3 tojássárgáját, a cukrot és a margarint habosra
kikeverjük, majd apránként, felváltva hozzáadjuk a
sütőporral és darált dióval elkevert lisztet és a tejet,
végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb.30x40) öntjük a masszát,
a tetejét sűrűn megszórjuk durvára vágott dióval (vagy
mogyoróval, mandulával), előmelegített sütőbe tesszük és
mérsékelt tuzön (180°C) megsütjük. A sütő ajtaját
legalább 20 percig TILOS kinyitni. Ha megsült (kb. 30 perc
alatt), a tepsiben hagyjuk kihűlni, óvatosan kiemeljük a
tepsiből és a pogácsaszaggatóval araszolgatva csinos
félholdakat vágunk ki belőle. Ha ehhez nincs türelmünk akkor
csak simán szeleteljük fel.
Intelligens krémes
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 8 egész tojás, 4 csomag
vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.
A 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag
vaníliás cukrot összekeverjük. Beleteszünk 9 púpozott
evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét
felverünk habnak és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg
sütőbe rakjuk, és másfél óráig takaréklángon sütjük.
Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.
Megjegyzés:
Azért "intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart
tésztát öntünk, viszont amikor másnap hidegen
felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg fogad
bennünket.
Mozart kuglóf
Hozzávalók:
16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor,
19 dkg liszt, pici sütőpor, 6 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 7 dkg
tortadara, 10 dkg baracklekvár, sötét csokimáz, vaj, liszt a
forma kikenéséhez.
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A kuglófformát vajazzuk,
lisztezzük. A vajat a szitált porcukorral, a reszelt
citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval jól
kikeverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojássárgáját, majd
újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral
kemény habbá keverjük, majd a vajkrémhez adjuk. Hozzáadjuk a
mazsolát és a tortadarát. Végül a sütőporral
összeszitált lisztet adjuk hozzá. Előmelegített sütőben kb.
60 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt,
forró baracklekvárral (a lekvárt ki lehet hagyni),
csokimázzal vonjuk be. Nagyon finom!
Gyorsan elkészül.
Citromos kuglóf
Hozzávalók:
24 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 citrom
reszelt héja, fél citrom leve, 4 tojás, 24 dkg liszt, 1
csapott teáskanál sütőpor.
A bevonathoz :
12 dkg porcukor, kevés citromlé, 2 evőkanál darabolt pisztácia
Elkészítése: A vajat a porcukorral, a vaníláscukorral, a
citromhéjjal és a citromlevével habosra keverjük, majd a tojásokat
keverés közben egyenként hozzáadjuk. A sütőporral elkevert
lisztet beleszitáljuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A
masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 160
fokon 1 óráig sütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével
habosra keverjük, a kihűlt kuglófra öntjük, majd a kuglófot
a pisztáciával díszítjük
Kókuszkocka
Hozzávalók: 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 tojás,
2 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor, 30 dkg liszt, 2 dl tej, kókuszreszelék.
A mázhoz 20 dkg margarin, 6 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaópor,
6 evőkanál tej
A cukrot, a margarint, a tojást két evőkanál folyékony mézzel
habosra keverjük. A sütőport a liszttel összekeverjük és a
kikavart masszához adjuk. 2 dl tejet adunk hozzá és jól összekeverjük.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és lassú tűznél
megsütjük.Sütés után kockákra vágjuk. Amikor kihűlt csoki-mázba
forgatjuk, és kókuszreszelékbe mártjuk.
Kavart almás sütemény
A tepsit alufóliával kibéleljük, sürün telerakjuk,
megtisztitott, cikkekre vágott almával,kb 40 dkg.
Aztán leöntjük egy masszával, ami áll: 25 dkg cukorból,3
tojásból, két kávéskanál fahéjból, 25 dkg liszt/rétesliszt/,
1 sütöpor és 30 dkg reszelt almából.Elömelegitett sütöben
sütjük tüpróbáig, ha félig megsült összevágott dióval
megszórhatjuk, de az nem kötelezö. Ne rögtön szedjük le az
alufóliát, kicsit hagyjuk hülni, de melegen könnyebb.
Szilvás kavart
Hozzávalók:
35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg
sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, legalább 1/2 kg
szilva
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis
kockákra vágjuk majd cukorral és fahéjjal egy tálban
összekeverjük. Beleöntjük a forma kivajazott, lisztezett
aljába.
A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a
margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a
tojások fehérjéből majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd
ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy sűrű de még
folyós massza legyen.
Beleöntjük a formába, alsó rácson 180 fokon kisütjük.
Fokozatosan kihűtjük, majd tálra borítjuk.
Tipp:
A gyümölcsös kevert tésztáknak nem árt ha egy kiskanállal
több sütőport teszünk bele a keletténél, ez segít abban
hogy a tészta a gyümölcs súlyának ellenére jól felnőjjön.
Banános pite
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 7 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, sütőpor, 1 dl
tej , 3 banán, fél citrom leve, 5 dkg mandula, kis só
Elkészítés:
7 dkg vajat habosra keverünk a cukorral. Hozzáadjuk az egész
tojásokat, a lisztet, a sütőport, a tejet, s egy csipet sót.
A massza felét egy, a maradék vajjal kikent, lisztezett
formába öntjük.
A meghámozott banánokat kettévágjuk hosszában, citromlével
meglocsoljuk, majd a tásztára kirakjuk. Meghintjük az apróra
vágott mandula felével. Rátesszük a tészta másik felét,
erre szórjuk a maradék mandulát.
Takarékon sütjük kb. 40-45 percig.
Svájci diós szelet
Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukorral, 1 kk.
sütőpor, 1/2 citrom, 7 dkg liszt, 30 dkg reszelt sárgarépa,
kevés zsír. Bármilyen krémmel, dzsemmel tölthetjük.
Elkészítése: 5 tojás sárgáját habosra keverünk, 25 dkg
porcukorral és egy kk sütőporral, majd tovább keverve,
összekeverjük a citrom levével és reszelt héjával.
Hozzáadunk 30 dkg reszelt nyers sárgarépát, 7 dkg lisztet,
végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Kizsírozott, kilisztezett, közepes tepsibe töltjük és forró
sütőben 5 percig erős lángon, majd tűpróbáig takarékon
sütjük. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk, bármilyen
krémmel, dzsemmel tölthetjük. Jó étvágyat!
Bögretészta
Hozzávalók:
1 db tojás 1 bögre cukor 1 bögre dió 1 bögre liszt (finom) 1
bögre tej 1 evőkanál citromhéj 1 késhegynyi szódabikarbóna
1egész tojást kikeverünk egy bögre cukorral,hozzá adunk
egy bögre diót, egy bögre lisztet 1késhegynyi
szódabikarbónát és egy citrom reszelt héját összekeverjük
1bögre tejjel, majd tepsibe teszük és kisütjük. Kb:150 fokon
kb1/2 órát sütjük.
Jó étvágyat
Babatészta
Hozzávalók:
4 tojás, 10 ek. kávé, 30 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, 16
dkg liszt, fél cs. sütőpor, 15 dkg darált dió, 14 dkg
porcukor, kevés tej, 1 rumaroma, 15 dkg vaj.
Elkészítése:
A tojássárgáját a kávéval, a porcukorral fél óráig
kavarjuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, sütőport,
és a 4 tojás felvert kemény habját, majd pecsenyesütőben
megsütjük.
Krém: a diót a porcukorral, tejjel sűrűre főzzük, ha
kihűlt, belekeverjük a rumot, és a vajjal habosra keverjük.
Rákenjük a tésztára, majd csokimázzal megkenjük a krémet.
Barackos szelet 2
Hozzávalók:
3 tojás, 9 dkg kristálycukor, 9 dkg liszt, 1 vanília.
Krém: 4 ek. kristálycukor, 1 vanília ízű pudingpor, 5 dl tej,
15 dkg barackbefőtt, 1 cs. tejszínhabpor, 1,5 dl tej,
barackbefőtt a díszítéshez.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével és a vaníliával
habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral habbá
verjük. A tojáshabot elkeverjük a sárgájával, majd
beleszitáljuk a lisztet és összekeverjük. Sütőpapírral
kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd megsütjük. A
pudingporból, cukorból, és tejből elkészítjük a pudingot,
a barackot apró kockára vágjuk, majd belekeverjük a pudingba,
és a tésztára öntjük. Hűtőben dermesztjük. A tejből és
a habporból habot készítünk, majd díszítjük vele a
süteményt, és barack gerezdeket teszünk a tejszínhab
tetejére.
Barna sütemény
Hozzávalók:
15 dkg keserű csokoládé durvára darabolva, 22 dkg puha vaj,
22 dkg liszt, 2 dkg finomított cukor, 4 tojás, 7 dkg dió
apróra vágva, 10 dkg fehér csokoládé durvára vágva, 1
sütőpor, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése:
Vékonyan kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
Az étcsokoládét és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd
hagyjuk kihűlni. A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk,
és hozzáadjuk a cukrot. A tojást elkeverjük a megolvadt
csokoládéval, beleöntjük a lisztes keverékbe és az egészet
alaposan összedolgozzuk. A diót és a fehér csokoládét is
belekeverjük és beleöntjük az előkészített sütőformába.
Tehetünk a tetejére rumaromába áztatott meggyet. A tésztát
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A
kész süteményt porcukorral megszórjuk.
Bögrés mákos
Hozzávalók:
1 bögre cukor, 4 tojás, 1 bögre mák, l bögre liszt, fél cs.
sütőpor.
Elkészítése:
A cukrot és a tojást jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a
darálatlan mákok és a lisztet, sütőport. Zsírozott,
lisztezett tepsiben előmelegített sütőben lassú tűznél kb.
30 percig sütjük.
Citromos kevert
Hozzávalók:
4 tojás, 16 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1
sütőpor, 1 citrom héja reszelve, pár csöpp citromlé.
Elkészítése:
A tojások sárgáját a porcukorral, a vajjal egy tálban
alaposan kikeverem. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verem.
Beleöntöm a tojásos keverékbe. Hozzáadom a lisztet a
sütőporral, a citrom reszelt héjával, levével. A tepsit
kizsírozom, belisztezem, és a tésztát beleöntöm, közepesen
meleg sütőben 25 perc alatt kisütöm.
Almás: Ugyan így, csak 1 nagy almát lereszelek, és 3 ek.
fahéjas cukorral együtt belekeverem a tésztába.
Mákos: 1 marék darált cukros mákot és szükség szerint
tejet is öntök a tésztába.
Narancsos: 1 narancs reszelt héja, pár csöpp leve, 1 vanília,
és egy kevés rumaroma is kerül a masszába.
Csokoládés őzgerinc 1
Hozzávalók:
10 dkg főzőcsokoládé, 14 dkg vaj, 1 csipet só, 15 dkg cukor,
6 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg darált mandula, 5 dkg liszt,
10 dkg tortacsoki, 5 dkg mandulaszilánk.
Elkészítése:
A csokoládét feldaraboljuk, vízfürdőn felolvasztjuk, simára
keverjük, és kihűtjük. Az őzgerincformát kikenjük vajjal
és zsemlemorzsával meghintjük. A vajat 5 dkg cukorral habosra
keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd
kanalanként a csokoládét, a tojásfehérjét felverjük,
közben apránként hozzáadunk 10 dkg cukrot, és addig verjük,
amíg egészen kemény és fényes nem lesz. A zsemlemorzsát
összekeverjük a darált mandulával és a liszttel, majd
óvatosan összekeverjük a tojáshabbal és a
csokoládékrémmel. A tésztát a formába öntjük, és készre
sütjük. 15 percnyi hűlés után kiborítjuk, leöntjük a
felolvasztott csokimázzal, majd rögtön beleszurkáljuk a
mandula szilánkokat.
Gyümölcsös kevert
sütemény
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor.
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a
6 tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük, és kanalanként
hozzáadjuk a masszához a lisztet és a habot. Ezt
összekeverjük és kivajazott, lisztezett tepsibe beletesszük.
A tetejére ízlés szerinti gyümölcs darabokat teszünk a
tetejére. Megsütjük, porcukorral meghintjük.
Kefires sütemény
Hozzávalók:
(mindent kefires pohárral mérjünk ki) 1 nagy pohár kefir, 1/2
pohár cukor, 2 pohár liszt, 1/2 pohár olaj, 1 sütőpor, 1
vaníliás cukor, 2 egész tojás, ízlés szerint gyümölcsök,
kevéske fahéj vagy reszelt citromhéj.
Elkészítése:
A felsorolt anyagokat a kefires pohárral mérem ki, majd
alaposan összekeverve beleborítom a tepsibe. Különféle
gyümölcsökkel ízesítve, jól elkeverve sütöm meg. Tehetek
bele apróra darabolt mandulát, mogyorót, diót is.
Kossuth kifli
Hozzávalók:
6 tojás, 6 tojásnak megfelelő súlyú cukor, vaj, rétesliszt
vagy finom liszt (kb. 35 dkg), 1-2 ek. rum, fél citrom reszel
héja, 15 dkg darált dió.
Elkészítése:
A tojásokat megmérjük, hogy a többi hozzávalót is
előkészíthessük. Ezután a sárgájukat a cukorral jól
kikeverjük, majd apránként a vajat is hozzáadva tovább
habosítjuk. A lisztet, a rumot, és a citromhéjat beledolgozzuk,
majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
Egyenletesen egy kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe
simítjuk, a durvára vágott dióval meghintjük. Közepes
lánggal kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, közepes
pogácsaszaggatóval kis félholdakat, kifliket szaggatunk ki
belőle.
Körtés koszorú
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 vanília, 3 tojás, 1 rumaroma, 1
csipetnyi só, 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 dl tej, 50 dkg
aprított körtebefőtt, 3 csapott ek. kakaó, 3 csapott ek.
cukor, 5 dkg csokireszelék, 3 ek. tej.
Elkészítése:
A vajat a cukorral, vaníliával, tojásokkal és a rumaromával
összekeverjük. A tésztába óvatosan belekeverjük a tejet és
a sütőporral elkevert lisztet. A tészta 2/3-át egy kivajazott
koszorúformába öntjük. A körtéket ráhelyezzük. A maradék
tésztát a csokireszelékkel, kakaóporral, cukorral és tejjel
összekeverjük, és óvatosan a körtékre öntjük. Kb. 45
percig sütjük előmelegített sütőben. Sütés után a
koszorút hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral
megszórjuk a tetejét.
Macikrémes
Hozzávalók:
7 tojás, 30 dkg porcukor, 7 ek. maci kávé, 7 ek. forró
víz, 1 csomag sütőpor, 20 dkg finom liszt, 2,5 dl tej, 2 ek.
liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg dió, 1
tojásfehérje, 4 ek. porcukor, 2 ek. maci kávé.
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük.
A kávét, a vizet, és a sütőporral összeforgatott lisztet
hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert
tojásfehérjét is. kivajazott, belisztezett nagy tepsibe
töltjük, közepesen forró sütőben 22-25 percig sütjük. A
tejet a liszttel, meg a tojásokkal összekeverjük, felfőzzük,
hűlni hagyjuk. A vajat először magában, majd a porcukorral
keverjük habosra. A tojásos krémet kikeverjük, kanalanként a
cukros vajat beledolgozzuk. A tésztát kettévágjuk, a krém
háromnegyedével megtöltjük. A maradék krémet a tetejére
kenjük. A diót durvára vágjuk, megpirítjuk, a sütemény
tetejére szórjuk. A tojásfehérjét a porcukorral meg a
kávéval vízgőzre állítva felfőzzük, a tészta tetejére
csurgatjuk. Rövid időn át a hűtőszekrényben dermesztjük.
Mandulás csokis kocka
Hozzávalók:
10-10 dkg ét- és tej csoki, 25 dkg vaj, 15 dkg + 60
darab hámozott mandula, 15 dkg mogyoró, 8 tojás, 45 dkg
kristálycukor, só, 2 vanília, 35 dkg liszt, 1 sütőpor, 8 dkg
sárgabarack lekvár, 2 ek. porcukor.
Elkészítése:
Láboskában durvára felaprított kétféle csokoládét a
vajjal együtt alacsony hőfokon megolvasztjuk. Keverőtálba
öntjük, és hűlni hagyjuk. Közben 15 dkg mandulát a
mogyoróval együtt durvára felaprítjuk. A tojásokat a
cukorral, csipetnyi sóval és vaníliával kikeverjük, majd a
vajas keverékbe dolgozzuk. Beleszitáljuk a sütőporral
elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a felaprított mandulát és
mogyorót. Vajjal vastagon kikent tepsibe simítjuk, és
előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra
téve hűlni hagyjuk. A 60 szem mandulát átpasszírozott
lekvárba forgatjuk, a tészta tetejét megszórjuk porcukorral,
felszeleteljük, majd mindegyik kocka tetejére egy-egy szem
mandulát tesszük.
Mágnás diós sütemény
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 sütőpor, 14 dkg zsír, 1 ek. tejföl, 1
tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 20 dkg
cukor, 3 tojás, 15 dkg darált dió, baracklekvár, 2 vanília.
Elkészítése:
A tésztához szükséges alapanyagokat összedolgozom, a tepsi
méretével azonos nagyságúra kinyújtom, beleteszem a tepsibe,
és baracklekvárral megkenem. A töltelékhez szükséges cukrot
a tojások sárgájával kikeverem, hozzáadom a diót, a
vaníliát, majd a fehérjék kemény habját, és a tésztára
simítom. Közepes hőmérsékletű sütőben aranybarnára
sütöm. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágom.
Meggyes-csokis lepény
Hozzávalók:
4 személyre: 4 db tojás, 5 dl tejföl, 50 dkg liszt, 2
dl olaj, 25 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 3 csomag vaníliás
cukor, 2 tábla étcsokoládé, 1 üveg meggybefőtt, rumaroma.
Elkészítése:
A magvalt meggyet beáztatjuk egy kevés rumaromába. A tejfölt
a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a
vaníliás cukrot, a sütőporral összeszitált lisztet, és az
olajat. Citrom és narancshéjat reszelünk hozzá, és alaposan
összekeverjük. A meggyet és a felkockázott csokit is
beledobjuk, majd a masszát vajazott, morzsázott tepsibe
tesszük, és 160°C fokon megsütjük.
Mogyorós őzgerinc
Hozzávalók:
1 cs. vanília, 4 tojás, 6 dkg liszt, 8,5 dkg
kristálycukor, 2 dkg kakaó, 1 kk. sütőpor, 10 dkg darált
mogyoró, 7 dkg vaj, 10 dkg tortacsoki, 2 szem mandula.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével, a vaníliával,
és a vajjal habosra keverjük a lisztben elvegyítjük a kakaót,
a mogyorót, és a sütőport. A tojásfehérjéket a cukorral
habbá verjük, elkeverjük a tojássárgájával és a lisztes
résszel. Vajjal kikent és lisztezett őzgerincformába
töltjük, 180 fokon tűpróbáig sütjük. Tetejét
tortacsokival bevonjuk és négybe vágott mandulával
díszítjük.
Némaszelet
Hozzávalók:
4 tojássárgája, 28 dkg porcukor, 10 ek. víz, 10 dkg darált
dió, 1 sütőport, 20 dkg liszt, 4 tojásfehérje, 4 ek. liszt,
fél liter tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs. vanília, 3
dkg kakaó, 10 dkg porcukor, 4 ek. víz, 3 dkg vaj.
Elkészítése:
A tojássárgáját kikavarjuk a porcukorral, folyamatosan
hozzáadjuk a 10 ek. vizet, 10 dkg darált diót, 1 sütőport,
és a lisztet, végül a tojások felvert habját.
Előmelegített sütőben kisütjük.
Krém: a lisztet fél liter tejjel sűrűre főzzük, hozzáadjuk
a 20 dkg vajat a 20 dkg porcukorral kikavarva, és 1 cs.
vaníliát.
Máz: a kakaót a porcukorral, és a vízzel felfőzzük, majd
belekeverjük a vajat, és a krém tetejére kenjük.
Papagáj szelet
Hozzávalók:
30 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 ráma, 30 dkg liszt, 1
tejföl, 1 cs. sütőpor, 1 vanília pudingpor, 1 kakaós
pudingpor, 1 puncs pudingpor.
Elkészítése:
A cukrot, tojássárgáját, rámát jól kikavarni. Beledolgozni
a liszttel elkevert sütőport, a tejfölt és a felvert habot. A
masszát 3 részre osztani. Az l.-be vanília pudingport, a 2.-ba
a kakaós pudingport, a 3.-ba a puncsos pudingport belekavarni.
Tetszés szerinti sorrendbe rakjuk a kivajazott, kilisztezett
tepsibe, majd előmelegített sütőben közepes lángon
megsütjük, csokimázat teszünk a tetejére. Nagy gáztepsibe
másfél szeres adag kell.
Részeges szelet
Hozzávalók:
6 tojás, 15 dkg porcukor, 7 dkg rétesliszt, 1 cs. sütőpor, 1
kanál ecet, 1 kanál bor, 3 dkg kakaó, 6 tojás, 1 cs. vanília,
2 ek. liszt, 3 dl tej, 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 1 cs.
vanília, 30 dkg kristálycukor, csokimáz.
Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük a 15 dkg porcukorral, hozzáadjuk
a réteslisztet, a sütőport, az ecetet, a bort, a kakaót, és
a 6 tojás felvert habját. Pecsenyesütőben kisütjük. A 6
tojássárgáját, a vaníliát, és a lisztet simára kavarjuk,
majd a tejjel sűrűre főzzük. A vajat kikavarjuk a porcukorral,
és a kihűtött krémhez adjuk, rákenjük a kihűlt tésztára.
A 6 tojás fehérjét felverjük 1 cs. vaníliával és a
kristálycukorral gőz fölött, majd a sárga krémre kenjük. A
tetejét csokimázzal vonjuk be.
Sakktábla szelet
Hozzávalók:
32 dkg vaj, 32 dkg porcukor, 2 vanília, 1 citrom reszelt héja,
6 tojás, 22 dkg liszt, 2 késhegynyi sütőpor, 30 dkg lekvár,
csokoládémáz.
Elkészítése:
A sárga tésztához a vajat, porcukrot, vaníliát, és a
reszelt citromhéjat keverd habosra, majd add hozzá a
tojásoksárgáját, a lisztet, és a sütőport. A tojások
fehérjét vert keményre, majd vigyázva forgasd a kikevert
tojásos masszába. Egy nagy tepsit kivajazunk, kilisztezünk,
beleöntjük a masszát, előmelegített sütőben 20-25 perc
alatt megsütjük. Ugyanígy megsütjük a barna tésztát is. A
két tésztalapot hosszában kettévágjuk, az első sárga lapot
megkenjük lekvárral, rátesszük a barna tésztát, ezt is
megkenjük lekvárral, erre tesszük a másik sárga tésztát,
ezt is megkenjük lekvárral, majd erre tesszük a második barna
tésztát. Az így kapott sütemény tetejére fektess egy
nagyobb húsvágódeszkát, majd erre valamilyen kb. fél kg-os
nehezéket, hogy jól összenyomd a tésztát kb. 1 óráig. A
nehezéket levéve éles késsel kb. 1,5 cm-es csíkokat vágunk,
majd váltakozva összeragasszuk őket lekvárral. 4 szeletből
lesz egy rúd. A rudat csokimázzal körbevonjuk.
Szlovák szelet
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 4 tojás, 10 ek. víz, 10 dkg darált dió,
20 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 ek. kakaó, 1 vaj, 2 vanília, 20
dkg cukor, 3 dl tej, 3 ek. liszt, 1 csokimáz.
Elkészítése:
A cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, és a vízzel,
majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a sütőport, majd a
keményre felvert tojáshabot. Megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a vaníliával, és a cukorral. A
tejből, lisztből főzött krémet készítünk, állandó
keverés mellett kihűtjük, majd belekeverjük a vajkrémet.
Rákenjük a kihűlt tészta tetejére, majd csokimázat teszünk
rá. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Képviselőfánk
Hozzávalók kb. 12
darabhoz:
1 dl víz, 8 dkg vaj, 11 dkg liszt, 5 tojás, porcukor a
szóráshoz
a krémhez:
4 tojás, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 10 dkg
étkezési keményítő
Elkészítés:
1. Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a vajjal. Egyszerre
belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb.
2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a
tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé
kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként
alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól
kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat).
A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük. Sütőpapírral
bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk. A
sütő teszünk egy vízzel teli edényt, és a fánkokat kb. 25-30
percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert
összeesik a tészta!)
3. A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a
felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni.
4. Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a
fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá
verjük.
5. A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások
sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás
cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg
tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre
főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és
hagyjuk kihűlni.
6. A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük
vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket, és porcukorral
megszórva kínáljuk. A krém tetejére tejszínhabot is
nyomhatunk.
Huszárcsók
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db
tojássárga, 10 dkg befőtt
Az anyagokat keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd
letakarva 15-20 percig pihentetjük. Kisebb, dió nagyságú
golyókat formálunk belőle, és vajjal kikent sütőlemezre
helyezzük egymástól megfelelő távolságra. Megkenjük
tojássárgájával, és mindegyik golyócska közepébe egy-egy
szem cseresznye- vagy meggybefőttet nyomunk. Nem erős hőfokú
sütőbe tolva megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva
kínáljuk.
Citromhabos sütemény
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 12 dkg cukor, 10 dkg
aszaltgyümölcs, 3 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük az
előzőleg összevegyített hozzávalókat a vaj kivételével,
majd hozzáadjuk a felolvasztott és kihűlt vajat is. Az így
kapott masszát előre kivajazott őzgerinc-formába tesszük,
és kb, 150 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. A formából
kiborítjuk, csokoládé-bevonattal díszítjük.