Kavart tészták

 

 

A sütik minősége az alapanyagtól és a kidolgozástól függ. A kavart tésztáknák a háztartási robotgép nagyon sokat segít.


Epertorta kevert tésztából


Hozzávalók:
7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 4 evőkanál tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12,5 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 50 dkg eper.
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval összevegyítjük, majd a tejjel váltogatva a vajas-tojásos masszába keverjük. A sütőt 200 fokra hevítjük. A tésztát a kivajazott formába töltjük. A sütő alsó részébe téve 20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy tálra borítjuk. A zselatint fél dl hideg vízben megáztatjuk. A túrót 3 evőkanál cukorral simára keverjük. A zselatint folytonos keverés közben kis lángon melegítjük, és kanalanként hozzáadjuk a túrót. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a hab felét a túróhoz keverjük. Az epret megmossuk, lecsurgatjuk, szárát eltávolítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. A már kihűlt süteményre felkenjük a túrókrémet, elosztjuk rajta az epret, és a maradék tejszínhabbal feldíszítjük.
Finom nyári sütemény; elkészítésével kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak



Kavart diós tészta



Hozzávalók: 2 dl liszt, 1,5 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl darált dió, 1,5 evőkanál vaj, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál joghurt.

Mindezeket keverőtálban összekeverjük: liszt, sütőpor, darált dió, cukor majd tej, joghurt és vaj.Kivajazott kilisztezett közepes méretű tepsiben tűpróbáig sütjük.

 


Lekváros kavart tészta


Hozzávalók:
2 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg zsír, 15 dkg lekvár, 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna, 30 dkg liszt, 2 dl szódavíz, vaníliás cukor.
Elkészítés:
A tojásokat, a cukrot, a zsírt a lekvárral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a lisztet, és a szódavízzel simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük, vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

Diós piskótaholdacskák



Hozzávalók:

3 tojás, 200g liszt, 250g kristálycukor, 100g darált dió, ha nincs akkor jó a dejó is, 100g margarin, 1 dl tej, 20g sütőpor (2 zacskó Dr. Oetker), 100g durvára vágott dió.

Elkészítés:

A 3 tojássárgáját, a cukrot és a margarint habosra kikeverjük, majd apránként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet és a tejet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb.30x40) öntjük a masszát, a tetejét sűrűn megszórjuk durvára vágott dióval (vagy mogyoróval, mandulával), előmelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tuzön (180°C) megsütjük. A sütő ajtaját legalább 20 percig TILOS kinyitni. Ha megsült (kb. 30 perc alatt), a tepsiben hagyjuk kihűlni, óvatosan kiemeljük a tepsiből és a pogácsaszaggatóval araszolgatva csinos félholdakat vágunk ki belőle. Ha ehhez nincs türelmünk akkor csak simán szeleteljük fel.


Intelligens krémes

Hozzávalók:

15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 8 egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.

A 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük. Beleteszünk 9 púpozott evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét felverünk habnak és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és másfél óráig takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.

Megjegyzés:

Azért "intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart tésztát öntünk, viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg fogad bennünket.


Mozart kuglóf


Hozzávalók:
16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19 dkg liszt, pici sütőpor, 6 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 7 dkg tortadara, 10 dkg baracklekvár, sötét csokimáz, vaj, liszt a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A kuglófformát vajazzuk, lisztezzük. A vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval jól kikeverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojássárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá keverjük, majd a vajkrémhez adjuk. Hozzáadjuk a mazsolát és a tortadarát. Végül a sütőporral összeszitált lisztet adjuk hozzá. Előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, forró baracklekvárral (a lekvárt ki lehet hagyni), csokimázzal vonjuk be. Nagyon finom!
Gyorsan elkészül.

Citromos kuglóf
Hozzávalók:

24 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 4 tojás, 24 dkg liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor.

A bevonathoz :

12 dkg porcukor, kevés citromlé, 2 evőkanál darabolt pisztácia



Elkészítése: A vajat a porcukorral, a vaníláscukorral, a citromhéjjal és a citromlevével habosra keverjük, majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 160 fokon 1 óráig sütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével habosra keverjük, a kihűlt kuglófra öntjük, majd a kuglófot a pisztáciával díszítjük



Kókuszkocka


Hozzávalók: 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor, 30 dkg liszt, 2 dl tej, kókuszreszelék. A mázhoz 20 dkg margarin, 6 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál tej

A cukrot, a margarint, a tojást két evőkanál folyékony mézzel habosra keverjük. A sütőport a liszttel összekeverjük és a kikavart masszához adjuk. 2 dl tejet adunk hozzá és jól összekeverjük.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és lassú tűznél megsütjük.Sütés után kockákra vágjuk. Amikor kihűlt csoki-mázba forgatjuk, és kókuszreszelékbe mártjuk.

Kavart almás sütemény



A tepsit alufóliával kibéleljük, sürün telerakjuk, megtisztitott, cikkekre vágott almával,kb 40 dkg.
Aztán leöntjük egy masszával, ami áll: 25 dkg cukorból,3 tojásból, két kávéskanál fahéjból, 25 dkg liszt/rétesliszt/, 1 sütöpor és 30 dkg reszelt almából.Elömelegitett sütöben sütjük tüpróbáig, ha félig megsült összevágott dióval megszórhatjuk, de az nem kötelezö. Ne rögtön szedjük le az alufóliát, kicsit hagyjuk hülni, de melegen könnyebb.

Szilvás kavart

Hozzávalók:
35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, legalább 1/2 kg szilva

Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük a forma kivajazott, lisztezett aljába.

A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy sűrű de még folyós massza legyen.

Beleöntjük a formába, alsó rácson 180 fokon kisütjük. Fokozatosan kihűtjük, majd tálra borítjuk.

Tipp:
A gyümölcsös kevert tésztáknak nem árt ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele a keletténél, ez segít abban hogy a tészta a gyümölcs súlyának ellenére jól felnőjjön.


Banános pite

Hozzávalók:
8 dkg vaj, 7 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, sütőpor, 1 dl tej , 3 banán, fél citrom leve, 5 dkg mandula, kis só


Elkészítés:

7 dkg vajat habosra keverünk a cukorral. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a lisztet, a sütőport, a tejet, s egy csipet sót. A massza felét egy, a maradék vajjal kikent, lisztezett formába öntjük.
A meghámozott banánokat kettévágjuk hosszában, citromlével meglocsoljuk, majd a tásztára kirakjuk. Meghintjük az apróra vágott mandula felével. Rátesszük a tészta másik felét, erre szórjuk a maradék mandulát.
Takarékon sütjük kb. 40-45 percig.

Svájci diós szelet


Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukorral, 1 kk. sütőpor, 1/2 citrom, 7 dkg liszt, 30 dkg reszelt sárgarépa, kevés zsír. Bármilyen krémmel, dzsemmel tölthetjük.

Elkészítése: 5 tojás sárgáját habosra keverünk, 25 dkg porcukorral és egy kk sütőporral, majd tovább keverve, összekeverjük a citrom levével és reszelt héjával. Hozzáadunk 30 dkg reszelt nyers sárgarépát, 7 dkg lisztet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.

Kizsírozott, kilisztezett, közepes tepsibe töltjük és forró sütőben 5 percig erős lángon, majd tűpróbáig takarékon sütjük. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk, bármilyen krémmel, dzsemmel tölthetjük. Jó étvágyat!

Bögretészta

Hozzávalók:

1 db tojás 1 bögre cukor 1 bögre dió 1 bögre liszt (finom) 1 bögre tej 1 evőkanál citromhéj 1 késhegynyi szódabikarbóna

1egész tojást kikeverünk egy bögre cukorral,hozzá adunk egy bögre diót, egy bögre lisztet 1késhegynyi szódabikarbónát és egy citrom reszelt héját összekeverjük 1bögre tejjel, majd tepsibe teszük és kisütjük. Kb:150 fokon kb1/2 órát sütjük.
Jó étvágyat

Babatészta


Hozzávalók:
4 tojás, 10 ek. kávé, 30 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, 16 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 15 dkg darált dió, 14 dkg porcukor, kevés tej, 1 rumaroma, 15 dkg vaj.

Elkészítése:
A tojássárgáját a kávéval, a porcukorral fél óráig kavarjuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, sütőport, és a 4 tojás felvert kemény habját, majd pecsenyesütőben megsütjük.
Krém: a diót a porcukorral, tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt, belekeverjük a rumot, és a vajjal habosra keverjük. Rákenjük a tésztára, majd csokimázzal megkenjük a krémet.

Barackos szelet 2


Hozzávalók:
3 tojás, 9 dkg kristálycukor, 9 dkg liszt, 1 vanília.
Krém: 4 ek. kristálycukor, 1 vanília ízű pudingpor, 5 dl tej, 15 dkg barackbefőtt, 1 cs. tejszínhabpor, 1,5 dl tej, barackbefőtt a díszítéshez.

Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével és a vaníliával habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A tojáshabot elkeverjük a sárgájával, majd beleszitáljuk a lisztet és összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd megsütjük. A pudingporból, cukorból, és tejből elkészítjük a pudingot, a barackot apró kockára vágjuk, majd belekeverjük a pudingba, és a tésztára öntjük. Hűtőben dermesztjük. A tejből és a habporból habot készítünk, majd díszítjük vele a süteményt, és barack gerezdeket teszünk a tejszínhab tetejére.

Barna sütemény


Hozzávalók:
15 dkg keserű csokoládé durvára darabolva, 22 dkg puha vaj, 22 dkg liszt, 2 dkg finomított cukor, 4 tojás, 7 dkg dió apróra vágva, 10 dkg fehér csokoládé durvára vágva, 1 sütőpor, porcukor a szóráshoz.

Elkészítése:
Vékonyan kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Az étcsokoládét és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a cukrot. A tojást elkeverjük a megolvadt csokoládéval, beleöntjük a lisztes keverékbe és az egészet alaposan összedolgozzuk. A diót és a fehér csokoládét is belekeverjük és beleöntjük az előkészített sütőformába. Tehetünk a tetejére rumaromába áztatott meggyet. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A kész süteményt porcukorral megszórjuk.

Bögrés mákos

Hozzávalók:
1 bögre cukor, 4 tojás, 1 bögre mák, l bögre liszt, fél cs. sütőpor.

Elkészítése:
A cukrot és a tojást jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darálatlan mákok és a lisztet, sütőport. Zsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben lassú tűznél kb. 30 percig sütjük.

Citromos kevert

Hozzávalók:
4 tojás, 16 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom héja reszelve, pár csöpp citromlé.

Elkészítése:
A tojások sárgáját a porcukorral, a vajjal egy tálban alaposan kikeverem. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verem. Beleöntöm a tojásos keverékbe. Hozzáadom a lisztet a sütőporral, a citrom reszelt héjával, levével. A tepsit kizsírozom, belisztezem, és a tésztát beleöntöm, közepesen meleg sütőben 25 perc alatt kisütöm.
Almás: Ugyan így, csak 1 nagy almát lereszelek, és 3 ek. fahéjas cukorral együtt belekeverem a tésztába.
Mákos: 1 marék darált cukros mákot és szükség szerint tejet is öntök a tésztába.
Narancsos: 1 narancs reszelt héja, pár csöpp leve, 1 vanília, és egy kevés rumaroma is kerül a masszába.

Csokoládés őzgerinc 1



Hozzávalók:
10 dkg főzőcsokoládé, 14 dkg vaj, 1 csipet só, 15 dkg cukor, 6 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg darált mandula, 5 dkg liszt, 10 dkg tortacsoki, 5 dkg mandulaszilánk.

Elkészítése:
A csokoládét feldaraboljuk, vízfürdőn felolvasztjuk, simára keverjük, és kihűtjük. Az őzgerincformát kikenjük vajjal és zsemlemorzsával meghintjük. A vajat 5 dkg cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd kanalanként a csokoládét, a tojásfehérjét felverjük, közben apránként hozzáadunk 10 dkg cukrot, és addig verjük, amíg egészen kemény és fényes nem lesz. A zsemlemorzsát összekeverjük a darált mandulával és a liszttel, majd óvatosan összekeverjük a tojáshabbal és a csokoládékrémmel. A tésztát a formába öntjük, és készre sütjük. 15 percnyi hűlés után kiborítjuk, leöntjük a felolvasztott csokimázzal, majd rögtön beleszurkáljuk a mandula szilánkokat.

Gyümölcsös kevert sütemény

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor.

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a 6 tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és kanalanként hozzáadjuk a masszához a lisztet és a habot. Ezt összekeverjük és kivajazott, lisztezett tepsibe beletesszük. A tetejére ízlés szerinti gyümölcs darabokat teszünk a tetejére. Megsütjük, porcukorral meghintjük.

Kefires sütemény



Hozzávalók:
(mindent kefires pohárral mérjünk ki) 1 nagy pohár kefir, 1/2 pohár cukor, 2 pohár liszt, 1/2 pohár olaj, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 2 egész tojás, ízlés szerint gyümölcsök, kevéske fahéj vagy reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A felsorolt anyagokat a kefires pohárral mérem ki, majd alaposan összekeverve beleborítom a tepsibe. Különféle gyümölcsökkel ízesítve, jól elkeverve sütöm meg. Tehetek bele apróra darabolt mandulát, mogyorót, diót is.

Kossuth kifli


Hozzávalók:
6 tojás, 6 tojásnak megfelelő súlyú cukor, vaj, rétesliszt vagy finom liszt (kb. 35 dkg), 1-2 ek. rum, fél citrom reszel héja, 15 dkg darált dió.

Elkészítése:
A tojásokat megmérjük, hogy a többi hozzávalót is előkészíthessük. Ezután a sárgájukat a cukorral jól kikeverjük, majd apránként a vajat is hozzáadva tovább habosítjuk. A lisztet, a rumot, és a citromhéjat beledolgozzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egyenletesen egy kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe simítjuk, a durvára vágott dióval meghintjük. Közepes lánggal kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, közepes pogácsaszaggatóval kis félholdakat, kifliket szaggatunk ki belőle.

Körtés koszorú
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 vanília, 3 tojás, 1 rumaroma, 1 csipetnyi só, 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 dl tej, 50 dkg aprított körtebefőtt, 3 csapott ek. kakaó, 3 csapott ek. cukor, 5 dkg csokireszelék, 3 ek. tej.

Elkészítése:
A vajat a cukorral, vaníliával, tojásokkal és a rumaromával összekeverjük. A tésztába óvatosan belekeverjük a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. A tészta 2/3-át egy kivajazott koszorúformába öntjük. A körtéket ráhelyezzük. A maradék tésztát a csokireszelékkel, kakaóporral, cukorral és tejjel összekeverjük, és óvatosan a körtékre öntjük. Kb. 45 percig sütjük előmelegített sütőben. Sütés után a koszorút hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.

Macikrémes
Hozzávalók:
7 tojás, 30 dkg porcukor, 7 ek. maci kávé, 7 ek. forró víz, 1 csomag sütőpor, 20 dkg finom liszt, 2,5 dl tej, 2 ek. liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg dió, 1 tojásfehérje, 4 ek. porcukor, 2 ek. maci kávé.

Elkészítése:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük. A kávét, a vizet, és a sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. kivajazott, belisztezett nagy tepsibe töltjük, közepesen forró sütőben 22-25 percig sütjük. A tejet a liszttel, meg a tojásokkal összekeverjük, felfőzzük, hűlni hagyjuk. A vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tojásos krémet kikeverjük, kanalanként a cukros vajat beledolgozzuk. A tésztát kettévágjuk, a krém háromnegyedével megtöltjük. A maradék krémet a tetejére kenjük. A diót durvára vágjuk, megpirítjuk, a sütemény tetejére szórjuk. A tojásfehérjét a porcukorral meg a kávéval vízgőzre állítva felfőzzük, a tészta tetejére csurgatjuk. Rövid időn át a hűtőszekrényben dermesztjük.

Mandulás csokis kocka


Hozzávalók:
10-10 dkg ét- és tej csoki, 25 dkg vaj, 15 dkg + 60 darab hámozott mandula, 15 dkg mogyoró, 8 tojás, 45 dkg kristálycukor, só, 2 vanília, 35 dkg liszt, 1 sütőpor, 8 dkg sárgabarack lekvár, 2 ek. porcukor.

Elkészítése:
Láboskában durvára felaprított kétféle csokoládét a vajjal együtt alacsony hőfokon megolvasztjuk. Keverőtálba öntjük, és hűlni hagyjuk. Közben 15 dkg mandulát a mogyoróval együtt durvára felaprítjuk. A tojásokat a cukorral, csipetnyi sóval és vaníliával kikeverjük, majd a vajas keverékbe dolgozzuk. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a felaprított mandulát és mogyorót. Vajjal vastagon kikent tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. A 60 szem mandulát átpasszírozott lekvárba forgatjuk, a tészta tetejét megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, majd mindegyik kocka tetejére egy-egy szem mandulát tesszük.

Mágnás diós sütemény


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 sütőpor, 14 dkg zsír, 1 ek. tejföl, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 20 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg darált dió, baracklekvár, 2 vanília.

Elkészítése:
A tésztához szükséges alapanyagokat összedolgozom, a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtom, beleteszem a tepsibe, és baracklekvárral megkenem. A töltelékhez szükséges cukrot a tojások sárgájával kikeverem, hozzáadom a diót, a vaníliát, majd a fehérjék kemény habját, és a tésztára simítom. Közepes hőmérsékletű sütőben aranybarnára sütöm. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágom.

Meggyes-csokis lepény


Hozzávalók:
4 személyre: 4 db tojás, 5 dl tejföl, 50 dkg liszt, 2 dl olaj, 25 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 tábla étcsokoládé, 1 üveg meggybefőtt, rumaroma.

Elkészítése:
A magvalt meggyet beáztatjuk egy kevés rumaromába. A tejfölt a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőporral összeszitált lisztet, és az olajat. Citrom és narancshéjat reszelünk hozzá, és alaposan összekeverjük. A meggyet és a felkockázott csokit is beledobjuk, majd a masszát vajazott, morzsázott tepsibe tesszük, és 160°C fokon megsütjük.


Mogyorós őzgerinc


Hozzávalók:
1 cs. vanília, 4 tojás, 6 dkg liszt, 8,5 dkg kristálycukor, 2 dkg kakaó, 1 kk. sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, 7 dkg vaj, 10 dkg tortacsoki, 2 szem mandula.

Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével, a vaníliával, és a vajjal habosra keverjük a lisztben elvegyítjük a kakaót, a mogyorót, és a sütőport. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, elkeverjük a tojássárgájával és a lisztes résszel. Vajjal kikent és lisztezett őzgerincformába töltjük, 180 fokon tűpróbáig sütjük. Tetejét tortacsokival bevonjuk és négybe vágott mandulával díszítjük.


Némaszelet
Hozzávalók:
4 tojássárgája, 28 dkg porcukor, 10 ek. víz, 10 dkg darált dió, 1 sütőport, 20 dkg liszt, 4 tojásfehérje, 4 ek. liszt, fél liter tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs. vanília, 3 dkg kakaó, 10 dkg porcukor, 4 ek. víz, 3 dkg vaj.

Elkészítése:
A tojássárgáját kikavarjuk a porcukorral, folyamatosan hozzáadjuk a 10 ek. vizet, 10 dkg darált diót, 1 sütőport, és a lisztet, végül a tojások felvert habját. Előmelegített sütőben kisütjük.
Krém: a lisztet fél liter tejjel sűrűre főzzük, hozzáadjuk a 20 dkg vajat a 20 dkg porcukorral kikavarva, és 1 cs. vaníliát.
Máz: a kakaót a porcukorral, és a vízzel felfőzzük, majd belekeverjük a vajat, és a krém tetejére kenjük.

Papagáj szelet
Hozzávalók:
30 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 ráma, 30 dkg liszt, 1 tejföl, 1 cs. sütőpor, 1 vanília pudingpor, 1 kakaós pudingpor, 1 puncs pudingpor.

Elkészítése:
A cukrot, tojássárgáját, rámát jól kikavarni. Beledolgozni a liszttel elkevert sütőport, a tejfölt és a felvert habot. A masszát 3 részre osztani. Az l.-be vanília pudingport, a 2.-ba a kakaós pudingport, a 3.-ba a puncsos pudingport belekavarni. Tetszés szerinti sorrendbe rakjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük, csokimázat teszünk a tetejére. Nagy gáztepsibe másfél szeres adag kell.

Részeges szelet
Hozzávalók:
6 tojás, 15 dkg porcukor, 7 dkg rétesliszt, 1 cs. sütőpor, 1 kanál ecet, 1 kanál bor, 3 dkg kakaó, 6 tojás, 1 cs. vanília, 2 ek. liszt, 3 dl tej, 25 dkg ráma, 15 dkg porcukor, 1 cs. vanília, 30 dkg kristálycukor, csokimáz.

Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük a 15 dkg porcukorral, hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport, az ecetet, a bort, a kakaót, és a 6 tojás felvert habját. Pecsenyesütőben kisütjük. A 6 tojássárgáját, a vaníliát, és a lisztet simára kavarjuk, majd a tejjel sűrűre főzzük. A vajat kikavarjuk a porcukorral, és a kihűtött krémhez adjuk, rákenjük a kihűlt tésztára. A 6 tojás fehérjét felverjük 1 cs. vaníliával és a kristálycukorral gőz fölött, majd a sárga krémre kenjük. A tetejét csokimázzal vonjuk be.

Sakktábla szelet
Hozzávalók:
32 dkg vaj, 32 dkg porcukor, 2 vanília, 1 citrom reszelt héja, 6 tojás, 22 dkg liszt, 2 késhegynyi sütőpor, 30 dkg lekvár, csokoládémáz.

Elkészítése:
A sárga tésztához a vajat, porcukrot, vaníliát, és a reszelt citromhéjat keverd habosra, majd add hozzá a tojásoksárgáját, a lisztet, és a sütőport. A tojások fehérjét vert keményre, majd vigyázva forgasd a kikevert tojásos masszába. Egy nagy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a masszát, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ugyanígy megsütjük a barna tésztát is. A két tésztalapot hosszában kettévágjuk, az első sárga lapot megkenjük lekvárral, rátesszük a barna tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, erre tesszük a másik sárga tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, majd erre tesszük a második barna tésztát. Az így kapott sütemény tetejére fektess egy nagyobb húsvágódeszkát, majd erre valamilyen kb. fél kg-os nehezéket, hogy jól összenyomd a tésztát kb. 1 óráig. A nehezéket levéve éles késsel kb. 1,5 cm-es csíkokat vágunk, majd váltakozva összeragasszuk őket lekvárral. 4 szeletből lesz egy rúd. A rudat csokimázzal körbevonjuk.

Szlovák szelet
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 4 tojás, 10 ek. víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 ek. kakaó, 1 vaj, 2 vanília, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 3 ek. liszt, 1 csokimáz.

Elkészítése:
A cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, és a vízzel, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a sütőport, majd a keményre felvert tojáshabot. Megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a vaníliával, és a cukorral. A tejből, lisztből főzött krémet készítünk, állandó keverés mellett kihűtjük, majd belekeverjük a vajkrémet. Rákenjük a kihűlt tészta tetejére, majd csokimázat teszünk rá. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Képviselőfánk


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

1 dl víz, 8 dkg vaj, 11 dkg liszt, 5 tojás, porcukor a szóráshoz

a krémhez:

4 tojás, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 10 dkg étkezési keményítő



Elkészítés:

1. Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a vajjal. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk. A sütő teszünk egy vízzel teli edényt, és a fánkokat kb. 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)

3. A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni.

4. Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.

5. A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.

6. A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket, és porcukorral megszórva kínáljuk. A krém tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.


Huszárcsók

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga, 10 dkg befőtt

Az anyagokat keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük. Kisebb, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és vajjal kikent sütőlemezre helyezzük egymástól megfelelő távolságra. Megkenjük tojássárgájával, és mindegyik golyócska közepébe egy-egy szem cseresznye- vagy meggybefőttet nyomunk. Nem erős hőfokú sütőbe tolva megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Citromhabos sütemény
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 12 dkg cukor, 10 dkg aszaltgyümölcs, 3 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük az előzőleg összevegyített hozzávalókat a vaj kivételével, majd hozzáadjuk a felolvasztott és kihűlt vajat is. Az így kapott masszát előre kivajazott őzgerinc-formába tesszük, és kb, 150 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. A formából kiborítjuk, csokoládé-bevonattal díszítjük.