Kelt tészták

 

 

 

KELTTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
50 dkg liszthez 4 dl tejet, 2 dkg élesztőt, 1 tojássárgáját, 5 dkg vajat (vagy zsírt), 5 dkg cukrot, kevés reszelt citromhéjat és egy-két csipet sót veszünk. A élesztőt megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a szitált liszttel, valamint a maradék tejben elkevert cukorral, sóval, tojássárgájával és citromhéjjal. (Fontos, hogy az alkotórészek hőmérséklete azonos - egyaránt langyos - legyen.) A tésztát - fokozatosan hozzáadva a zsiradékot is - addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, illetve amíg el nem válik az edény falától. (Akkor gyúrunk-dagasztunk jó technikával, ha sok levegő kerül a tésztába, ugyanis az élesztő hatékony működéséhez erre lesz szükség.) Ha a tészta kész, cipót formálunk belőle és megkelesztjük.
(A kelt tészta egyik titka a sütési hőmérséklet, aminek szerinte végig 200-220 Celsius fok között kell lenni. Ha ennél kevesebb, a tészta gyengén emelkedik, viszont ha ennél több, akkor gyorsan nő, de még a sütés alatt össze is esik.)

Ízes bukta



Hozzávalók:
3 dl tej 3 tojássárgája 6 dkg margarin 5 dkg cukor, pici só ,3 dkg élesztő, 50 dkg liszt


Elkészítés:

A fenti hozzávalókból kelt tésztát csinálunk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük és 30 percig kelesztjük.
Közepesen forró sütőben sütjük.


Kelt kalács, amit nem kell keleszteni


Hozzávalók:

50 dkg liszt 2,5 dl tej5 dkg élesztő, fél csomag sütőpor, 1,5 dl olaj, 2 evőkanál porcukor, 2 egész tojás, pici só



Elkészítés: A tejet az élesztővel felfuttatom, összekeverem az összes hozzávalót. Jól kidolgozom. Fél cm vastagságúra kinyújtom. (Lehet rúd alakban sütni, lehet kifliket sütni.) Megtöltöm lekvárral, dióval, mákkal, túróval vagy gesztenyével. Tojássárgával megkenem, kivajazott tepsibe teszem, és előmelegített sütőben megsütöm. A sütési idő kb. 40 perc 170 fokon.

Megjegyzés:
Nagyon finom, nem szárad ki gyorsan.


Sajtos kelt kifli


Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 4-5 dkg élesztő, kevéske só, 3 db kenősajt, tej


Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kevéske tejben és összedolgozzuk a hozzávalókkal. A vajat vagy a margarint kicsit megpuhítjuk, így dolgozzuk hozzá. A tésztát kelni hagyjuk, majd kis cipókat formálunk belőle, és mindegyiket külön-külön kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk, majd kiflivé formáljuk. Enyhén zsírozott tepsire rakjuk, tetejét tojássárgájával megkenjük és megsütjük


Aranygaluska

Hozzávalók:

10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 15 dkg darált dió

A vaníliahabhoz:

4 dl tej, 4 db tojás, 1 csomag krémpudingpor, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg kristálycukor


Elkészítés:

Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Borítsuk lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra. 5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat, és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

A vaníliás krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hőálló keverőtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk, és a keverőtálba öntjük, állandó keverés közben vízgőzre tesszük, felfőzzük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és még egy kis ideig verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük.

Az aranygaluskát a vaníliahabbal tálaljuk.


Szilvás kelt pite

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

2 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1 tojás, 1 kg szilva, 1 kávéskanál őrölt fahéj


Előkészítés: Az élesztőt apróra morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, felöntjük a langyos tejjel és kb. 15 percig állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk.

Elkészítés: A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe lyukat nyomunk az öklünkkel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk az élesztős masszát, a langyos vaj 3/4 részét, a cukor 3/4 részét, csipet sót és sima tésztává dagasztjuk. Cipót formálunk belőle, megszórjuk liszttel, és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük. Közben a szilvát megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk, és félbevágjuk. A maradék cukrot összekeverjük a fahéjjal. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit a maradék vajjal kikenjük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Kirakjuk a tetejét a szilvával, betesszük a sütő alsó rácsára, és kb. 30 percig sütjük. Amikor megsült, azonnal megszórjuk a cukros fahéjjal. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 szelet: 198 kcal


Briós

Hozzávalók 8 darabhoz:

2 evőkanál tej, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor+a szóráshoz, 2 tojás, 30 dkg liszt, 12 dkg vaj+a formához, 1 tojássárgája a kenéshez



Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és beleszórjuk a cukrot. Felverjük a tojásokat, összedolgozzuk az élesztős tejjel, a liszttel és egy csipet sóval. A vajat megolvasztjuk, és a tésztába keverjük. Alaposan kidolgozzuk, cipóvá formázzuk, és lezárható tálban egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítés: Másnap kivajazunk 8 db nagyobb kosárkaformát. A tésztából vékony rudat sodrunk, és nyolc egyforma darabra vágjuk. Mindegyikből lecsípünk egy diónyi darabkát. Lisztes kézzel nyolc nagy és nyolc kis golyót formázunk. A nagy golyókat a formába tesszük, tetejükre rakjuk a kis golyókat, megkenjük tojássárgájával, úgy, hogy a két golyó érintkezésénél kihagyjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 15 percig pihentetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A briósokat a sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral. Ilyenkor a legfinomabb.


Kuglóf

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, só, 4 tojás, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1,25 dl tej

a bevonathoz és díszítéshez:

25 dkg porcukor, 1-2 evőkanál víz, durvára vágott dió


Elkészítés: A margarint simára kikeverjük, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a sót, addig keverjük, míg egyenletes masszát kapunk. Apránként hozzákeverjük a tojást. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd lassan összekeverjük a kapott masszával. A tejet evőkanalanként belekeverjük. A tésztát margarinnal kikent, lisztezett sütőformába öntjük, majd előmelegített (175-200 Celsius-fok) sütőbe tesszük. Sütési idő: 50-60 perc. A porcukrot 1-2 evőkanál vízzel lassú tűzön állandóan kevergetve néhány percig – amíg a cukor teljesen fel nem oldódik – melegítjük. Forralni nem szabad. Még melegen bevonjuk vele a kuglófot. Durvára vágott diót szórunk rá.

Mazsolás kuglóf

Hozzávalók 12 szelethez:, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojássrágája, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, fél dl rum, 1 evőkanál vaj a formához, 1 evőkanál porcukor


Előkészítés: Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztő, beletesszük a kockacukrot, és habosra felfuttatjuk (kb. 5-10 perc). A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öklünkkel mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet. A környezetéből nagyon kevés lisztet keverünk hozzá, megszórjuk leheletnyi vastagságú liszttel, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig, hólyagosodásig kelesztjük.

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk. Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgákat, a citromhéjat. Apránként a liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük. Két-három részletben hozzáadjuk a vajat, és a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, hólyagosra kikeverjük. Letakarjuk, és meleg helyen további 40 percig (kétszeresére) kelesztjük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, és lefedjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, beledolgozzuk a mazsolát, és kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk. Kivajazzuk a kuglófformát, belefektetjük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen még kb. 1 órát kelesztjük (amíg majdnem kitölti a formát).
A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kuglófot középső rácson kb. 35-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva

1 szelet: 239 kcal

Mozart-kuglóf

Hozzávalók:

16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 1/3 dl rum

7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé, vaj és liszt a formához, 10 dkg baracklekvár, sötét csokoládémáz a kuglóf bevonásához


Elkés:zítés A mazsolát átválogatjuk és rummal meglocsoljuk; 1 kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk. A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval habosra keverjük; egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a vajkrémbe; ezután a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a mazsolával együtt szintén belekeverjük.
Az elkészített tésztát a kuglófformába töltjük, a felületét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 160-170 °C-on kb. 50-60 percig sütjük és a formában hagyjuk kihűlni. Belisztezett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklekvárral és a csomagolási előírás szerint elkészített mázzal vonjuk be.
Ezzel a régi osztrák recept szerint készített kuglóffal biztos sikerre számíthatsz.

Megjegyzés:
Ha sütőpapírt teszel a formába, és nem vajazod, akkor ne a formában hagyd teljesen kihűlni, mert teljesen beleragad a papír.


Darázsfészek
Hozzávalók 12 darabhoz:

2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 65 dkg liszt, 2 tojás, A töltelékhez:, 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor

A tetejére:

5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor


Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel, a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman átgyúrjuk.

Elkészítés: A töltelékhez a puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést, és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 434 kcal


Fonott kalács


Hozzávalók:

• 1,5 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj


Elkészítése:

A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.

Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.