Kelt tészták
KELTTÉSZTA
KÉSZÍTÉSE
50 dkg liszthez 4 dl tejet, 2 dkg élesztőt, 1
tojássárgáját, 5 dkg vajat (vagy zsírt), 5 dkg cukrot,
kevés reszelt citromhéjat és egy-két csipet sót veszünk. A
élesztőt megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a szitált liszttel,
valamint a maradék tejben elkevert cukorral, sóval,
tojássárgájával és citromhéjjal. (Fontos, hogy az
alkotórészek hőmérséklete azonos - egyaránt langyos -
legyen.) A tésztát - fokozatosan hozzáadva a zsiradékot is -
addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, illetve amíg el nem
válik az edény falától. (Akkor gyúrunk-dagasztunk jó
technikával, ha sok levegő kerül a tésztába, ugyanis az
élesztő hatékony működéséhez erre lesz szükség.) Ha a
tészta kész, cipót formálunk belőle és megkelesztjük.
(A kelt tészta egyik titka a sütési hőmérséklet, aminek
szerinte végig 200-220 Celsius fok között kell lenni. Ha
ennél kevesebb, a tészta gyengén emelkedik, viszont ha ennél
több, akkor gyorsan nő, de még a sütés alatt össze is esik.)
Ízes bukta
Hozzávalók:
3 dl tej 3 tojássárgája 6 dkg margarin 5 dkg cukor,
pici só ,3 dkg élesztő, 50 dkg liszt
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból kelt tésztát csinálunk. A megkelt
tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól
meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott
tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket
gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük.
Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket
olvasztott margarinnal megkenjük és 30 percig kelesztjük.
Közepesen forró sütőben sütjük.
Kelt kalács, amit nem
kell keleszteni
Hozzávalók:
50 dkg liszt 2,5 dl tej5 dkg élesztő, fél csomag sütőpor, 1,5
dl olaj, 2 evőkanál porcukor, 2 egész tojás, pici só
Elkészítés: A tejet az élesztővel felfuttatom, összekeverem
az összes hozzávalót. Jól kidolgozom. Fél cm vastagságúra
kinyújtom. (Lehet rúd alakban sütni, lehet kifliket sütni.)
Megtöltöm lekvárral, dióval, mákkal, túróval vagy
gesztenyével. Tojássárgával megkenem, kivajazott tepsibe
teszem, és előmelegített sütőben megsütöm. A sütési idő
kb. 40 perc 170 fokon.
Megjegyzés:
Nagyon finom, nem szárad ki gyorsan.
Sajtos kelt kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 4-5 dkg élesztő,
kevéske só, 3 db kenősajt, tej
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kevéske tejben és
összedolgozzuk a hozzávalókkal. A vajat vagy a margarint
kicsit megpuhítjuk, így dolgozzuk hozzá. A tésztát kelni
hagyjuk, majd kis cipókat formálunk belőle, és mindegyiket
külön-külön kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk, majd
kiflivé formáljuk. Enyhén zsírozott tepsire rakjuk, tetejét
tojássárgájával megkenjük és megsütjük
Aranygaluska
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 2 dkg
élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 15 dkg darált
dió
A vaníliahabhoz:
4 dl tej, 4 db tojás, 1 csomag krémpudingpor, 1 dl tejszín, 1
csomag vaníliás cukor, 15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés
cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha
margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk
sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni.
Borítsuk lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki
pogácsaszaggatóval félhold alakúra. 5 dkg olvasztott
margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat, és
helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás
mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél
órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük
aranybarnára.
A vaníliás krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás
sárgájával hőálló keverőtálban simára keverjük. A tejet
felforraljuk, és a keverőtálba öntjük, állandó keverés
közben vízgőzre tesszük, felfőzzük. A tojás fehérjét
kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot
és még egy kis ideig verjük, majd a forró alaphoz adjuk,
gyorsan elkeverjük.
Az aranygaluskát a vaníliahabbal tálaljuk.
Szilvás kelt pite
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
2 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 40
dkg liszt, 1 tojás, 1 kg szilva, 1 kávéskanál őrölt fahéj
Előkészítés: Az élesztőt apróra morzsoljuk, hozzáadunk 1
evőkanál cukrot, felöntjük a langyos tejjel és kb. 15 percig
állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk.
Elkészítés: A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe
lyukat nyomunk az öklünkkel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk
az élesztős masszát, a langyos vaj 3/4 részét, a cukor 3/4
részét, csipet sót és sima tésztává dagasztjuk. Cipót
formálunk belőle, megszórjuk liszttel, és langyos helyen kb.
30 percig kelesztjük. Közben a szilvát megmossuk,
leszárítjuk, kimagozzuk, és félbevágjuk. A maradék cukrot
összekeverjük a fahéjjal. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4.
fokozat) előmelegítjük. A tepsit a maradék vajjal kikenjük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk,
kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Kirakjuk a tetejét a
szilvával, betesszük a sütő alsó rácsára, és kb. 30
percig sütjük. Amikor megsült, azonnal megszórjuk a cukros
fahéjjal. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 szelet: 198 kcal
Briós
Hozzávalók 8 darabhoz:
2 evőkanál tej, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor+a
szóráshoz, 2 tojás, 30 dkg liszt, 12 dkg vaj+a formához, 1
tojássárgája a kenéshez
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az
élesztőt, és beleszórjuk a cukrot. Felverjük a tojásokat,
összedolgozzuk az élesztős tejjel, a liszttel és egy csipet
sóval. A vajat megolvasztjuk, és a tésztába keverjük.
Alaposan kidolgozzuk, cipóvá formázzuk, és lezárható
tálban egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: Másnap kivajazunk 8
db nagyobb kosárkaformát. A tésztából vékony rudat sodrunk,
és nyolc egyforma darabra vágjuk. Mindegyikből lecsípünk egy
diónyi darabkát. Lisztes kézzel nyolc nagy és nyolc kis
golyót formázunk. A nagy golyókat a formába tesszük,
tetejükre rakjuk a kis golyókat, megkenjük tojássárgájával,
úgy, hogy a két golyó érintkezésénél kihagyjuk. Meleg
helyen, letakarva kb. 15 percig pihentetjük. A sütőt 220 fokra
(gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A briósokat a
sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Még melegen megszórjuk
porcukorral. Ilyenkor a legfinomabb.
Kuglóf
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor,
só, 4 tojás, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1,25 dl tej
a bevonathoz és díszítéshez:
25 dkg porcukor, 1-2 evőkanál víz, durvára vágott dió
Elkészítés: A margarint simára
kikeverjük, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, a
vaníliás cukrot és a sót, addig keverjük, míg egyenletes
masszát kapunk. Apránként hozzákeverjük a tojást. A lisztet
a sütőporral elvegyítjük, majd lassan összekeverjük a
kapott masszával. A tejet evőkanalanként belekeverjük. A
tésztát margarinnal kikent, lisztezett sütőformába öntjük,
majd előmelegített (175-200 Celsius-fok) sütőbe tesszük.
Sütési idő: 50-60 perc. A porcukrot 1-2 evőkanál vízzel
lassú tűzön állandóan kevergetve néhány percig – amíg a
cukor teljesen fel nem oldódik – melegítjük. Forralni nem
szabad. Még melegen bevonjuk vele a kuglófot. Durvára vágott
diót szórunk rá.
Mazsolás kuglóf
Hozzávalók 12 szelethez:, 1,5
dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, 35 dkg liszt, 12 dkg vaj,
10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojássrágája, 1
citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, fél dl rum, 1 evőkanál
vaj a formához, 1 evőkanál porcukor
Előkészítés: Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az
élesztő, beletesszük a kockacukrot, és habosra felfuttatjuk (kb.
5-10 perc). A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öklünkkel
mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet. A
környezetéből nagyon kevés lisztet keverünk hozzá,
megszórjuk leheletnyi vastagságú liszttel, konyharuhával
letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig, hólyagosodásig
kelesztjük.
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk.
Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a
vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgákat, a
citromhéjat. Apránként a liszthez öntjük, fakanállal
összekeverjük. Két-három részletben hozzáadjuk a vajat, és
a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, hólyagosra
kikeverjük. Letakarjuk, és meleg helyen további 40 percig (kétszeresére)
kelesztjük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük,
lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, és lefedjük. A megkelt
tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, beledolgozzuk a
mazsolát, és kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk. Kivajazzuk a
kuglófformát, belefektetjük a tésztát, letakarjuk, és meleg
helyen még kb. 1 órát kelesztjük (amíg majdnem kitölti a
formát).
A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A
kuglófot középső rácson kb. 35-40 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd
kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 239 kcal
Mozart-kuglóf
Hozzávalók:
16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag
vaníliáscukor, 1 csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19
dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 1/3 dl rum
7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé, vaj és liszt a
formához, 10 dkg baracklekvár, sötét csokoládémáz a
kuglóf bevonásához
Elkés:zítés A mazsolát
átválogatjuk és rummal meglocsoljuk; 1 kuglófformát
kivajazunk és kilisztezünk. A szobahőmérsékletű vajat a
szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás
cukorral és 1 csipet sóval habosra keverjük; egymás után
hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük.
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük,
majd belekeverjük a vajkrémbe; ezután a lisztet
összeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a
mazsolával együtt szintén belekeverjük.
Az elkészített tésztát a kuglófformába töltjük, a
felületét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 160-170
°C-on kb. 50-60 percig sütjük és a formában hagyjuk kihűlni.
Belisztezett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva
hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított
sárgabaracklekvárral és a csomagolási előírás szerint
elkészített mázzal vonjuk be.
Ezzel a régi osztrák recept szerint készített kuglóffal
biztos sikerre számíthatsz.
Megjegyzés:
Ha sütőpapírt teszel a formába, és nem vajazod, akkor ne a
formában hagyd teljesen kihűlni, mert teljesen beleragad a
papír.
Darázsfészek
Hozzávalók 12
darabhoz:
2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 65 dkg
liszt, 2 tojás, A töltelékhez:, 10 dkg vaj, 10 dkg darált
dió, 10 dkg porcukor
A tetejére:
5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl tej, 1 tasak
vaníliás cukor
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi
cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel,
a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva,
langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman
átgyúrjuk.
Elkészítés: A töltelékhez a
puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A
tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá
nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás,
felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést,
és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26
cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé
állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és
fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2.
fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a
sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a
kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük. A sütőből
kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 434 kcal
Fonott kalács
Hozzávalók:
• 1,5 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj
Elkészítése:
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás
cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el
45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10
dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt
citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel
dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le
a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő
részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú
rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját.
Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj
lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be
egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy
tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt
süsd készre.