Omlós tészták vagy linzerek

Linzer alaptészta

 





Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, só.

Az alapanyagokat minél gyorsabban jól összegyúrjuk, és legalább 1-2 órára tegyük a hűtőbe a felhasználás előtt. A linzer tészta a hűtőben tartható, de le is fagyasztható

Csokoládémáz linzerre

7 dkg porcukor, 1 kanál tej, 2 kanál kakaó, 10 dkg vaj.

Gőz fölött csak addig melegítjük, amíg a vaj megolvad. Jól kikeverjük.

Omlóstészták



Gyúrt omlóstészták

Jellemző rájuk, hogy 1 rész cukor, 2 rész zsiradék és 3 rész lisztből készülnek. Két fajtájuk van: sárga linzer (tojássárgájával), barna linzer (olajos magokkal: dióval, mogyoróval, mandulával stb. készülnek).



Angol linzer

51 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 28 dkg vaj, 6 tojássárgája, 0,2 dkg citromhéj, 0,2 dkg vaníliás cukor.

A tojássárgáját gyengén süssük meg, majd szitán passzírozzuk át, gyúrjuk össze az anyagokkal, mint az omlóstésztát, és fagyasszuk ki.



Sárgalinzer

50 dkg liszt, 33 dkg vaj, 16,5 dkg porcukor, 1-2 tojássárgája, 0,5 dkg reszelt citromhéj. 0,5 dkg vaníliacukor.

A lisztet, vajat, cukrot morzsoljuk el, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, ízesítot és gyúrjuk össze simára, majd hűtsük le.



Sárgalinzer

55 dkg liszt, 16,5 dkg porcukor, 28 dkg zsír, 1-2 tojássárgája, 0,5 dkg reszelt citromhéj.

Úgy készítjük, mint az előző sárgalinzert.



Barna linzertészta

35 dkg liszt, 33 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 15 dkg dióbél, 2 tojássárgája, 0,3 dkg reszelt citromhéj, 0,2 dkg fahéj, 0,5 dkg vaníliacukor.



Barna linzertészta

34 dkg liszt, 16 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 16 dkg zsír, 15 dkg dióbél, 0,3 dkg kakaó, 1 egész tojás, 0,3 dkg reszelt citromhéj, 0,2 dkg őrölt fahéj.

A dióbelet finomra daráljuk, majd összekeverjük az anyagokkal, sima tésztává gyúrjuk és lehutjük.



Omlóstészta, sós

50 dkg liszt, 32 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 1,2 dkg só.



Gyúrt omlós, sajtos

50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1,1 dl tejszín, 0,5 dkg só.

Hasonlóképpen készítjük, mint az omlóstésztát, csak több folyadékkal és cukor nélkül. Megfelelő lapokra nyújtjuk, tetejét recézett nyújtófával végigsodorjuk, bekenjük tojássárgájával és kifagyasztjuk.



Borsos tészta

55 dkg liszt, 27,5 dkg zsír, 2 dkg porcukor, 1 egész tojás, 0,2 dkg bors, 1 dkg só, 1,2 dl fehérbor.

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a bort, tojást, járulékos anyagokat és egynemű tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük.



Szerelmeslevél tészta

46 dkg liszt, 26,5 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1,2 dl tejfel, 0,2 dkg só.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, összegyúrjuk a többi anyaggal, és a kész tésztát hűvös helyen pihentetjük.



Kevert omlóstészták

Több folyadékkal készülnek, mint a gyúrt omlósok, így nyomózsákkal formázhatók vagy formában süthetok. Általában teasüteményeket készítünk belőle.



Kevert omlós tésztalapok

32,5 dkg liszt, 32,5 dkg vaj, 32,5 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 dkg vaníliás cukor, 0,5 dkg reszelt citromhéj.

A vajat olvasszuk fel kicsit, és keverjük habosra a porcukorral. Állandó keverés mellett adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd fakanál segítségével a lisztet is keverjük bele. A kész tésztát papírral bevont sütőlemezre egyenletes vastagságban kenjük fel és 200-220°C sütőben megsütjük. Sütés után a tetejét liszttel beszórjuk és megfordítjuk.



Kevert omlós csokoládéstészta

30 dkg liszt, 32,5 dkg vaj, 32,5 dkg porcukor, 2,5 dkg kakaó, 3 egész tojás, 0,5 dkg fahéj.

Úgy készítjük, mint a kevert omlós tésztalapokat.



Plum keksz

37,5 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 3 egész tojás, 15 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 0,5 dkg vaníliás cukor, 0,5 dkg reszelt citromhéj, 0,5 dkg szalalkáli.

Úgy készítjük, mint a kevert, omlós tésztalapokat. A kész tésztát sütőlapra helyezett, papírral bevont formákba töltjük nyomózsákkal, és 200-220°C sütoben sütjük. A kihült tészta tetejét vaníliás cukorral behintjük.

Omlóstésztából készült sütemények





Linzerkoszorú



83 dkg sárga linzertészta, 37 dkg barackíz, 3 dkg dió, a kenéshez 1 tojás, a szóráshoz 3 dkg vaníliás cukor.

A tésztát lisztezett asztalon 5 mm vastagra kinyújtjuk. Az alsó lapokhoz sima, a felsőhöz hullámos formázóval kör alakú tésztákat szúrunk ki. Ezt a közepén egy kisebb formázóval kiszúrjuk, tojással megkenjük és durvára darált dióval vagy mandulával megszórjuk. A formázott tésztadarabokat sütőlapra rakjuk és 210-220°C-os sütőben kisütjük. Az alsó lapok közepére nyomózsákkal forró lekvárt nyomunk. A felso lapokat meghintjük vaníliás cukorral és ráhelyezzük az alsó, lekváros lapra.



Zsuzsi szelet



100 dkg sárga linzertészta, 30 dkg barackíz, 2,5 dkg kristálycukor, kenéshez 1 tojás.

A tészta 80 %-át három egyenlő részre osztjuk és fél cm vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot – ez lesz a fedőlap – megkenjük tojással és a maradék tésztából egyenletes rudacskákat sodrunk. Ezeket átlósan helyezzük a tésztára úgy, hogy közte maradjon fél cm hézag. Kenjük be tojással és kristálycukorral gyengén szórjuk meg. A lapokat 210- 220°C-os sütőben megsütjük. A két sima lapot barackízzel betöltjük, rátesszük a fedőlapot, és nyomózsákkal forró baracklekvárral megtöltjük a rudak közötti hézagot.



Szerelmeslevél



85 dkg szerelmeslevél tészta, 40 dkg habtöltelék, a kenéshez 1 tojás, a szóráshoz liszt és 4 dkg vaníliás porcukor.

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtsuk ki és egyenlő téglalapokra vágjuk fel. A lapok közepére nyomózsákkal habot adagolunk. A tészta széleit kenjük be tojással, majd hajtsuk egymásra, mint a borítékot. Sütőlapra rakjuk és 200-210°C sütőben megsütjük. A kihült tésztát vaníliás porcukorral meghintjük.



Lekváros linzer

75 dkg sárga linzertészta, 57 dkg szilvalekvár, 5 dkg dió, szóráshoz liszt, a kenéshez tojás.

A tészta kétharmadát nyújtsuk ki 5 mm vastagra. Tegyünk a széleire 1 cm vastag tésztaréteget és félig süssük meg. A félig sült tésztát kenjük meg lekvárral, szórjuk meg cukrozott dióval, majd a maradék tésztából rácsozzuk be, majd óvatosan süssük készre 200-210°C-os sütőben. Kihülés után egyenletes kockákra daraboljuk. Baracklekvárral is készíthetjük.



Rákóczi túrós lepény

 



50 dkg sárga linzertészta, 125 dkg túrótöltelék, 5 tojásfehérje, 25 dkg kristálycukor, 5 cl víz.

A tésztából 3-4 mm vastag lapot nyújtunk, sütőlapra tesszük és félig megsütjük. Rátesszük a túrótölteléket, és egyenletes vastagra simítjuk. A tojásfehérjéből gőz fölött habot készítünk, és nyomózsákkal berácsozzuk a tölteléket, majd gőzmentes sütőben 180-190°C-on készre sütjük. Még melegen téglaalakra felvágjuk.



Marcipánlinzer

60 dkg sárga linzertészta, 45 dkg marcipán vajkrém, 15 dkg mandulamarcipán, 13 dkg barackíz, 2,5 dkg morzsa, a díszítéshez 2 dkg mandula.

A linzertésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagra és ovális formázóval szúrjuk ki, majd sütőlapon süssük meg. A kihült tésztákból 3-3 lapot a habosra kevert marcipán vajkrémmel töltsünk meg, az oldalát is kenjük be és morzsában panírozzuk meg. A marcipánt kevés vízzel gyúrjuk formázhatóvá, majd nyomózsák és csillagcso segítségével készítsünk ovális formát a szélére, s töltsük ki forró baracklekvárral az üreget. Közepére kongó vagy apró zöldmandulát hintünk.



Linzerszelet

32 dkg fehér linzertészta, 32 dkg barna linzertészta, 17 dkg málnalekvár, 17 dkg baracklekvár, 25 dkg dió vajkrém, a szóráshoz 3 dkg dió, a panírozáshoz 3 dkg morzsa.

A sárga linzertésztából nyújtsunk két 4-5 mm-es egyforma lapot, töltsük meg baracklekvárral és süssük ki. A barna linzerből is nyújtsunk ki két egyforma lapot, töltsük meg málnalekvárral, és süssük ki. A kisült, lekvárral töltött lapokat dió vajkrémmel töltsük össze, vágjunk belőle 8 cm széles csíkokat, és felületüket is vonjuk be diókrémmel. Oldalukat morzsával panírozzuk, tetejükre gorombára darált diót szórunk és felszeleteljük.



Bécsi kocka

75 dkg barna linzertészta, 50 dkg diókrém, a díszítéshez 4 dkg dió, a szóráshoz 4 dkg porcukor.

Két egyforma, 5 mm vastag lapot nyújtunk a tésztából és kisütjük. Az egyik lapot azon melegen felvágjuk négyzetes darabokra. A másikat, amikor kihült, megtöltjük rumos dió vajkrémmel. Az egyenletesre simított krémre rátesszük a felvágott lapokat és felszeleteljük. A kocka tetejére krémmel diógerezdet ragasztunk, és meghintjük porcukorral.



Orléansi szelet

75 dkg barna linzertészta, 28 dkg ribizli lekvár, 25 dkg fondant.

A tésztát 3 egyenlő nagyságú, 44 mm-es lapra nyújtjuk és kisütjük.Megtöltjük ribizli lekvárral, és egymásra rakjuk. A legfelső lapot megkenjük forró ribizli lekvárral és 9 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat rózsaszín fondant-nal áthúzzuk és leszárítjuk. Kihülés után egyenletesre szeleteljük.



Ischler

 



62 dkg barna linzertészta, 32 dkg baracklekvár, 30 dkg csokoládé fondant, a kenéshez 3 dkg vegyes íz.

A kinyújtott tésztából kerek formával kis lapokat szúrunk ki, és sütőlapon megsütjük. Kihülés után baracklekvárral 2-2 lapot összetöltünk, tetejét forró lekvárral vékonyan megkenjük, és csokoládé fondant-al nal behúzzuk.



Gesztenyeszelet

75 dkg barna linzertészta, 50 dkg gesztenye vajkrém, 25 dkg csokoládéfondant.

Készítsünk 3 egyforma 3 mm vastag lapot, süssük meg és gesztenyés vajkrémmel töltsük meg. Vágjuk 9 cm széles csíkokra, és nyomózsákkal húzzunk két szélére és közepére csíkot, majd fagyasszuk i, és vonjuk be csokoládés fondanttal. Amikor kihült, vágjuk egyenlő szeletekre.



Diós linzerfánk

70 dkg barna linzertészta, 52 dkg diópüré, a kenéshez 1 tojás, a szóráshoz 7 dkg dióbél és 4 dkg vaníliás cukor, panírozáshoz 3 dkg morzsa.

A kinyújtott tésztából kerek kiszúróval készítsünk lapokat. A fedőlapokat kenjük be tojással, szórjuk meg goromba dióval, és sütőlapon, 210-220°C-os sütőben süssük ki. A kisült lapokat diópürével töltsük össze, oldalukat morzsában panírozzuk, tetejüket vaníliás cukorral hintsük meg.



Mandulás kosár

70 dkg barna linzertészta, 45 dkg mandulamarcipán (sütő), 3 tojásfehérje, 10 dkg lekvár, kenéshez 1 tojás, 4 dkg mandula dísznek.

5-6 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg a kerek formákat, és a tojásfehérjével felpuhított marcipánt nyomózsákkal töltsük meg. Linzertésztával fedjük be, tetejüket kenjük meg tojással, és hoszszúra vágott mandulából formázzunk csillagot. Rakjuk sütőlapra és 210-220°C-os sütőben süssük meg.

Diós linzer


Hozzávalók:

20 dkg vaj (ne használjunk margarint!), 3 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél pohár durvára darált dió, 1 és 2/3 pohár liszt, 1 csipet só.

Elkészítés:


A vajat tegyük egy keverőedénybe, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg könnyű, habos nem lesz. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, cukrot, sót, diót és végezetül a lisztet. Öntsük a tésztát egy lisztezett deszkára, majd kezünkkel gyúrjuk jól át. Nyújtsuk ki körülbelül fél centi vastagságúra, és karácsonyi kiszúrókkal különböző figurákat készítsünk belőle. Tegyük a sütiket egy tepsire, majd közepesen meleg sütőben 150 fokon addig süssük, még aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, jól zárható edényben sokáig el tudjuk tárolni.


Elkészítési idő: 40-60 perc


Egyszerű mogyorós linzer


Hozzávalók:

25 dkg porcukor, 14 dkg zsír, 4 db tojás, 25 dkg liszt, 3 dkg margarin, 8 dkg mogyoró, citromhéj, fahéj.

Elkészítés:


A porcukrot a zsírral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, azután a lisztet. Nagyon jól kikeverjük, közben ízesítjük reszelt citromhéjjal és fahéjjal. Az elkészített tésztát margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghintjük durvára őrölt mogyoróval. Mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.


Meggyes linzer


Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg margarin, 15 dkg méz, meggylekvár, magozott meggy



Elkészítése: A lisztet és a margarint hideg helyen összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a mézet. A tésztát összegyúrjuk és kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk, kiszúróval linzerkarikákat szúrunk ki belőle, melyeket forró sütőben megsütünk (6-8 perc). A kisütött és kihűlt tésztákat meggylekvárral összetöltjük, közepükre egy-egy meggyszemet helyezünk.

Túrós linzer


Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor

Elkészítése: a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk úgy, hogy a tészta szinte sima legyen. Legjobb, ha házi túrót használunk, ennek nagyobb a zsírtartalma, ezért könnyen beledolgozható a linzertésztába és az íze is kellemesebb, mint a ?morzsás?, sovány túróé. A tésztát összedolgozás után fél órára a hűtőben pihentetjük, hogy nyújthatóvá váljék. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Aki a kicsit pufókabb linzereket szereti, 1 cm vastagságúra nyújtsa a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggassunk belőle. (Advent közeledtével elővehetjük a fiók mélyére süllyesztett csillag és karácsonyfa alakú formákat!)

Mivel a tészta vajas, elég, ha hideg sütőlemezre helyezzük a linzereket, az igényesebbek sütőpapírral is kibélelhetik a tepsit, így a linzer alja szép, világosbarna lesz. Alacsony fokozaton kb.10 percig süssük, szárítsuk a tésztát, kivételekor még puha, akkor éri el igazi állagát, ha hűlni hagyjuk. Ínyencek és ráérősek olvasztott csokoládét is csorgathatnak rá. Fémdobozokban tárolva másfél hétig is eláll, ha addig fel nem faljuk!


Linzerkoszorú

A tésztához: 10 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin vagy 13 dkg zsír, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 evokanál tejföl.

A lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral elkeverjük. A margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi anyagot és összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Nagyobb formával kiszaggatjuk és a közepét egy kisebbel kiszúrjuk.Ha margarinnal készítjük, megkenjük tojásfehérjével és cukros dióba forgatjuk; ha zsírral, akkor sütés után melegen, vaníliás cukorba forgatjuk. Tepsibe rakjuk és szép sárgára kisütjük.



Linzerszelet

A tésztához: 42 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 citrom héja és leve.

A lisztbe belekeverjük a sütőport, cukrot, sót és a lereszelt citromhéjat. Elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citrom levét és a tejföllel összegyúrjuk. Kidolgozzuk és három cipóra osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót. Mindhárom cipót hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. Utána tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az első tésztát megkenjük lekvárral, lefedjük a barna tésztával, azt is megkenjük lekvárral és lefedjük a harmadik tésztával. Előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük.

A töltelékhez és a bevonathoz: barack - és birslekvár, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor.

A kétfajta lekvárt „tölteléknek” használjuk. A tojássárgáját porcukorral összekeverjük és a meleg tészta tetejére tesszük.

Ízlés szerint szeletelve kellemes ízekkel örvendeztet meg bennünket ez az egyszerű linzer.

Linzer


Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg zsír, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, 25 dkg kristálycukor, 1 szalalkáli vagy sütőpor, kevés só, 1 citrom leve és reszelt héja.

A liszthez keverjük a szalalkálit vagy a sütőport, cukrot, reszelt citromhéját. Elmorzsoljuk a zsírral, majd összeállítjuk a tojássárgájával, citromlével és a tejföllel. Jól összegyúrjuk, pihentetjük és fél cm vastagra kinyújtjuk. Különböző formákkal kiszúrjuk, sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Süteményes dobozban tároljuk ezt az egyszerű, de kitűnő teasüteményt

Kókuszos linzer

A tésztához: 40 dkg liszt, 1 Ráma margarin, 10 dkg porcukor, fél sütőpor, 1 evokanál tejföl, 4 tojássárgája.

A liszthez keverjük a cukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Összeállítjuk a tojássárgájával és a tejföllel. Jól összegyúrjuk. Pihentetjük 20 percig, majd vékonyra nyújtjuk és

tetszés szerinti formára kiszúrjuk.

A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzávegyítjük a kókuszreszeléket és a formázott tésztára halmozzuk. Tetejére egy cikk diót rakunk. Előmelegített sütőben közepes tűzön kisütjük.



Linzerharangocskák

Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 35 dkg liszt, 2 egész tojás, 15 dkg zsír, 1 sütőpor, késhegynyi fahéj, 2 evőkanál tejföl, szükség szerint házi baracklekvár.

A liszthez keverjük a sütőport, fahéjat, cukrot, majd elmorzsoljuk a zsírral. Összeállítjuk tojással, tejföllel és jól kidolgozzuk. 20 percig pihentetjük, majd 3 mm vastagra kinyújtjuk. Recés formával kiszúrjuk, sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk. Az alsó tészta lehet barna is. Ügyeljünk arra, hogy a felső mindig kisebb legyen!





Linzer kókuszos

50 dkg liszt, 1 margarinkocka, 25 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 tojássárgája, 3 evokanál tejföl, kókuszreszelék.

A liszttel elkeverjük a sütőport, a cukrot és a kókuszreszeléket. Elmorzsoljuk a margarinnal, és összeállítjuk a tojássárgájával, tejföllel. Fél órát pihentetjük. Három cipóra osztjuk, fél cm-re kinyújtjuk, majd különböző formákkal kiszúrjuk. Előmelegített sütőben sütőlapon közepes tűzön kisütjük.

Porcukorral meghintve már másnap tálalhatjuk teához, de süteményes dobozba rakva elvihetjük magunkkal kirándulásra, utazásra is.

Kevert linzer

A tésztához: 5 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, reszelt citromhéj, 40-50 dkg liszt (amennyit felvesz).

A tojássárgáját kikeverjük a vajjal és cukorral. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Jól összekeverjük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes lángon félig megsütjük.

A töltelékhez: házi dzsem, 5 tojásfehérje, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, reszelt citromhéj.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáelegyítjük a diót, citromhéjat. A félig kisült tésztára dzsemet kenünk, arra simítjuk a diós habot, majd készre sütjük. Fontos, hogy a tölteléket már előre elkészítsük, hogy amikor a félig sült tésztát kivesszük a sütőből, azonnal rákenhessük a lekvárt és a habot.




Rácsos linzer

50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 20 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, fél citrom leve és héja, 1 sütőpor, 2-3 kanál tejföl.

A töltelékhez: házi szilvalekvár, 15 dkg kristálycukor, 18 dkg őrölt dió.

Tejföllel összegyúrjuk a hozzávalókat. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, lekvárral vastagon megkenjük, dióval megszórjuk A maradék harmadból berácsozzuk, és előmelegített sütőben kisütjük. Vaníliás porcukorral beszórjuk és felvágjuk.



Csíkos barackos

A linzertésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, 1 sütőpor, 1 tojás, tejföl.

A sütőporral elegyített lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot és összeállítjuk a tojássárgájával és a tejföllel. Jól kidolgozzuk, 20 percig pihentetjük és két részre osztjuk (Az egyik rész nagyobb legyen).

A piskótatésztához: 8 tojás, 8 evokanál liszt, 8 evokanál kristálycukor, 8 evokanál olaj, 8 evokanál darált dió, 1 vaníliás cukor.

A tojásokat kettévesszük. A fehérjét kemény habbá verjük a fele cukrokkal. A maradékkal habosra keverjük a tojássárgáját, majd tovább keverjük az olajjal. Lazán belekeverjük a tojáshabot, a lisztet és a diót.

Öszeállítás: A nagyobbik cipót kinyújtjuk, egy kivajazott tepsibe beleterítjük és rákenünk legalább félüvegnyi házi baracklekvárt. Az elkészült piskótatésztát ráöntjük. A kisebbik linzercipóból egyforma szép csíkokat sodrunk – tepsihez méretezve – , és ráfektetjük a tetejére. Ezek elsüllyednek ugyan, de fehérek maradnak és megsülve szinte világítanak a sárga piskótatésztában.

Előmelegített sütőben közepes tűzön megsütjük.


Néger linzer (Irma néni)

A tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy zsír, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, 2 egész tojás, a lisztbe késhegynyi szódabikarbóna.

Összeállítjuk a tésztát, és kétfelé vágjuk. Az egyik részbe 2 evőkanál kakaót teszünk. A világos tésztát kinyújtjuk és alulra tesszük.Megkenjük savanykás lekvárral, és ráborítjuk a kakaós lapot. Sütés után bevonjuk.

A bevonathoz: 4 evokanál víz, 16 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaó. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük a szirupot. Egy csészébe teszünk 2 evőkanál kakaót, és a forró szirupot apránként, folytonos kavarás mellett ráöntjük. Amikor csepeg a kanálról, ráöntjük a tészta fehér részére. Mikor még nem keményedett meg egészen, vizes késsel felvágjuk.



Linzertészta

50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 18 dkg kristálycukor, 25 dkg zsír, 1 vitrom, 1 sütőpor. Házi lekvár.

A tésztát 3 részre osztjuk. Egyikbe kakaót teszünk. Tepsibe teszszük a fehér tésztát, megkenjük lekvárral. Rátesszük a barna tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, végül befedjük a fehér tésztával. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, egy kicsit erősebb tűzön, megsütjük.

A 2 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött kikeverjük és a meleg tésztára kenjük.



Takarék linzer

50 dkg lisztet 25 dkg zsírral, 1 egész tojással, 20 dkg porcukorral, 1 sütőporral, 5 cl rummal, 1 dkg törött fahéjjal, 1 vaníliacukorral, csipetnyi sóval és annyi tejfellel amennyit felvesz, összegyúrunk. Zsírozott tepsiben lekvárral megkenjük, a tésztából berácsozzuk, és közepes tűzön sütjük.

Vaníliás cukorral beszórjuk és porcelántálon kínáljuk.



Zsuzsi szelet

100 dkg sárga linzertészta, 30 dkg barackíz, 2,5 dkg kristálycukor, kenéshez 1 tojás.

A tészta 80 %-át három egyenlő részre osztjuk és fél cm vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot – ez lesz a fedőlap – megkenjük tojással és a maradék tésztából egyenletes rudacskákat sodrunk. Ezeket átlósan helyezzük a tésztára úgy, hogy közte maradjon fél cm hézag. Kenjük be tojással és kristálycukorral gyengén szórjuk meg. A lapokat 210-220°C-os sütőben megsütjük. A két sima lapot barackízzel betöltjük, rátesszük a fedőlapot, és nyomózsákkal forró baracklekvárral megtöltjük a rudak közötti hézagot.



Szerelmeslevél

85 dkg szerelmeslevél tészta, 40 dkg habtöltelék, a kenéshez 1 tojás, a szóráshoz liszt és 4 dkg vaníliás porcukor.

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtsuk ki és egyenlő téglalapokra vágjuk fel. A lapok közepére nyomózsákkal habot adagolunk. A tészta széleit kenjük be tojással, majd hajtsuk egymásra, mint a borítékot. Sütőlapra rakjuk és 200-210°C sütőben megsütjük. A kihült tésztát vaníliás porcukorral meghintjük.

Esztergomi linzer

50 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 20 dkg zsír, 1 dkg kakaó, tejfel vagy annyi tejszín, amennyit felvesz. Töltelék: 10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, házi baracklekvár.

A sütőpőrral elegyített lisztet az anyagokkal összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük, megszórjuk cukrozott dióval. A maradék harmadból berácsozzuk. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük.