Édes mártások
Vaniliamártás
8 dl tej, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4
dkg liszt, 1 rúd vanilia, 1 evőkanál vaj.
A vaniliát hosszában kettévágom és a belsejét kikaparom -
így lesz intenzív és eredeti a vaniliaíz. A vanilia héját
és kikapart velőjét a tejjel felforralom. A porcukrot, a
tojássárgáját és a lisztet kikeverem, felöntöm a vaniliás
tejjel, újra felforralom és leszűröm, majd a vajjal
montírozom. Forrón használom.
Puncsmártás
Vaniliamártás, + 2-3 evőkanálrum + piros
festék.
A vaniliamártásba belekeverem a rumot (vagy rumaromát),
illetve a festéket (módjával, nehogy nagyon piros legyen.
Tehetek bele rumba áztatott mazsolát is, ez nem rontja el. Ha
kapható puncsaroma, akkor azt teszem a vaniliamártásba.
Forrón használom.
Csokoládémártás, csokoládéöntet (csokiszósz,
csokimártás, csokiöntet)
Vaniliamártás, + 1 EK rum + 3-4 EK reszelt csokoládé + 1 EK
vaj.
A csokit felolvasztom és belekeverem a vaniliamártást,
valamint a rumot. Végül a vajjal montírozom. Lángoló
palacsintához, rétesekhez stb. forrón használom.
Citrommártás
1 citrom levéhez végy 4 dkg vajat, 4 dl tejet, 4 csapott
evőkanálnyi lisztet és 1 kávéskanálnyi reszelt citromhéjat.
A felhevített vajra szitáld rá a lisztet, keverd el benne,
majd lassan - továbbra is kevergetve - öntsd hozzá a tejet.
Addig főzd, amíg besűrűsödik. Azután tedd bele a citrom
levét és a héját, majd ízesítsd cukorral, egy csipetnyi
sóval, végül még egyszer forrald össze.
Almamártás
Almát vágj kis kockákra, adj hozzá annyi vizet, amennyi éppen elfedi, tegyél bele cukrot, citromhéjat, valamint (fűszerzacskóban) fahéjat és szegfűszeget, majd főzd meg. Szedd ki belőle a fűszereket, s végül tejfölös habarással sűrítsd
ÉDES TOJÁSMÁRTÁS
Végy hozzá 2 tojást és további 2 sárgáját, 15 dkg
cukrot, 3 dl száraz fehérbort, egy fél citromot és sót. A
citrom levét nyomd ki és tedd félre. Egy hibátlan lábasba
üsd fel a tojásokat, add hozzá a két sárgáját, egy kis
sót, meg a cukrot, s ezt jól keverd el. Majd töltsd hozzá a
bort, tedd bele a citrom héját, s miközben habverővel
folyamatosan kevered, nagyon lassan melegítsd. (Nem szabad
felforrnia!) Ha besűrűsödött, a citromhéjat vedd ki és
keverd bele a citrom levét.
EPERMÁRTÁS
Végy kb. 30-40 dkg kicsumázott szamócát, 3 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 1 dl vörösbort, cukrot, citromlevet és kevés sót. A szamócát turmixgépben dolgozd össze egy csipetnyi sóval, 1-2 evőkanálnyi cukorral, a borral és 2-3 dl vízzel. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be az időközben felforralt eperpépet. A végén cukorral és citromlével végezd el az utóízesítést.
Sodók
Sodó
Hozzávalók:
3 tojás, 20 dg cukor, 1 liter tej, 2 csomag pudingpor,
gyümölcs vagy kakaó, tejszínhab.
Elkészítés:
A tejet feltesszük főni. 3 tojás sárgáját kikavarjuk a
cukorral, a 2 csomag pudingporral és kevés tejjel. Hozzáadjuk
a tejhez, sűrűre főzzük, tűzről levéve hozzáadjuk a 3
tojásfehérje felvert habját. Ezt variálhatjuk tetszés
szerinti gyümölccsel vagy kakaóval.
Tejszínhabbal díszítjük.
BORSODÓ
5 dl fehérborból fahéjjal, szegfűszekkel és
citromhéjjal forraltbort készítünk. (Ha nem használtunk
fűszerzacskót, a végén leszűrjük.) 5 tojás sárgáját
habosra keverjük 12 dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel,
végül habverővel lassan hozzákeverjük a bort. A
fehérjékből kevés cukorral kemény habot verünk. A boros
oldatot vízfürdőbe állítjuk, forrpontig hevítjük, majd a
tűzről levéve - a habverőt változatlanul szorgosan
használva - beledolgozzuk a habot.
TEJSODÓ
Úgy készítjük mint a borsodót, csak éppen a
forraltbor helyett ehhez cukros-vaníliás tejet használunk.
KÁVÉSODÓ
Ehhez a tejsodóba feketekávét is teszünk.
EGYÉB SODÓK
A tejsodót dúsíthatjuk-ízesíthetjük
pörkölt, darált dióval, mogyoróval vagy mandulával is.
Karamellsodó
Hozzávalók:
4 személyre
Fél liter tej, két tojás, négy kanál cukor, egy csapott
kávéskanál liszt.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgákat
kikeverjük a cukor felével, a liszttel, és egy deci hideg
tejjel.
Két kanál cukrot megpirítunk, felengedjük maradék tejjel,
felforraljuk. Amikor felforrt, állandó keverés mellet
hozzáadjuk a kikevert tojássárgákat, és ugyancsak
folyamatosan keverve felfőzzük, de forrnia már nem szabad (hogy
a tojás össze ne álljon). Lehúzzuk a tűzről, és óvatosan,
habverővel belekeverjük a tojások habját.
Melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatjuk.
Gyümölcssodó
Hozzávalók:
4 személyre
Fél liter tej, két tojás, három kanál cukor, egy csapott
kávéskanál liszt, egy deci elturmixolt gyümölcs, esetleg egy-két
kanál megfelelő gyümölcslikőr, illetve barackhoz,
őszibarackhoz, dinnyéhez konyak vagy rum. Ha a gyümölcs
megkívánja, használhatunk több cukrot, esetleg mézet
keverhetünk hozzá.
Tej helyett vehetünk megfelelő gyümölcslevet vagy
gyümölcsbort is.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgákat
kikeverjük a cukorral, liszttel, a gyümölcshússal, és egy
deci hideg tejjel.
A maradék tejet kiöblített (vizes edényben kevésbé kozmál
le a tej) lábosban a felteszünk főni. Amikor felforrt,
állandó keverés mellet hozzáadjuk a kikevert tojássárgákat,
és ugyancsak folyamatosan keverve felfőzzük, de forrnia már
nem szabad (hogy a tojás össze ne álljon). Lehúzzuk a
tűzről, hozzákeverjük a likőrt, majd óvatosan, habverővel
a tojások habját.
Melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatjuk.
Mandulás csokoládéhab
Hozzávalók:
3 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési zselatin, 17 dkg
étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,7 dl tej, 6 dkg cukor, 3/4
kávéskanál mandulaaroma, tejszínhab és pirított, hántolt
mandula a díszítéshez
Elkészítés: A tejszín felét egy teflon bevonatú lábosba
öntjük, rászórjuk a zselatint, és 5 percig állni hagyjuk.
Közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a
szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen
feloldódik. A forró keveréket turmixgépbe öntjük, és
hozzáadjuk a tört csokoládét. Lefedve addig turmixoljuk,
amíg a csokoládé elolvad. A jégkockákat a keverékhez adjuk.
Beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt
tejszínt, majd simára turmixoljuk. A keveréket 4-6 pohárba
vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára a hűtőszekrénybe
tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt,
pirított mandulával díszítjük.
Megjegyzés:
Előző nap elkészíthető, hűtőszekrényben tároljuk.
Öntet
Gyümölcsöntet
Hozzávalók:
50 dkg gyümölcs, 6-8 dkg cukor, 1/2 dl víz.
Elkészítés:
A kimagozott gyümölcsöt feldaraboljuk, a cukorral és a
vízzel megpároljuk. Hidegen, vagy melegen felfújtakhoz,
pudingokhoz adhatjuk.
Mindenféle gyümölcsből készíthetünk öntetet.
Csokoládé öntet
Hozzávalók:
12 dkg cukor, 4 evokanál kakaó, 4 evkanál víz, 2 dkg
vaj vagy margarin
Elkészítés:
A cukrot, a kakaót és a vizet jól összekeverjük és lassú
tuzön addig fozzük folyamatosan kevergetve, míg a cukor
teljesen el nem olvad. Ekkor belekeverjük a vajat, és ismét
addig keverjük, amíg teljesen sima nem lesz. Melegen öntjük a
tortára, majd megvárjuk míg megszilárdul.
Öntet eperhez
Hozzávalók:
1/2 liter tejföl, 1 egész citrom, 2 evőkanál méz
Elkészítés: Lemosom a citromot, lereszelem a héját,
kicsavarom a levét. Utána jól felkeverem a tejfölt,
beleöntöm a citrom levét és a reszelt héját, majd
hozzáadom a két evőkanál mézet, a méz mennyiségét ízlés
szerint változtathatom. Jól lehűtöm az egészet. A megmosott
eperre öntöm, és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Nálunk az öntetet magában is megeszik, annyira szereti
mindenki. Eperrel a legjobb, de ráönthető bármilyen más
gyümölcsre is.
Madártej
Hozzávalók:
1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál
vaníliás pudingpor, fél dl rum
Elkészítés:
1. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban
tartjuk.
2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál
porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal
nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több
adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük,
lecsepegtetjük.
3. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra
keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk
2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan
kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
4. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre
rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.
Hideg madártej
forró Nutellával
Hozzávalók:
5 dl tej, 4 tojás, 5 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília,
Nutella, folyékony tejszín
Elkészítése: A tejet felforraljuk két kanál cukorral és a
vaníliával. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük,
a forró tejbe szaggatva néhány percig főzzük, közben
forgatjuk. A habgaluskákat szűrőlapáttal szitára kivesszük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, és a már
forró tejet rászűrjük. Állandó keverés mellett besűrűsödésig
főzzük. Tűzről levéve hűtjük, üvegtálba öntjük. A tojáshabot
a tetejére helyezzük és forró, tejszínnel hígított Nutellával
gazdagon belocsoljuk.
Epres madártej
Hozzávalók:
50 dkg eper, 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor, citromlé
Elkészítés: Az eperkrémhez a gyümölcsöt turmixoljuk, végül
szitán áttörjük. Kevés cukorral és citromlével ízesítjük,
és felhasználásig hűtőbe tesszük. A habgombócokhoz a tojásfehérjét
kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük
össze, beleforgatjuk a cukrot, és addig verjük, míg sűrű,
fehér habot kapunk. Lábasban vizet forralunk, a habból kanálnyi
halmokat rakunk bele, és mindkét oldalukon megfőzzük. Amikor
az összes gombóc kész, kivesszük, lecsöpögtetjük, és
konyhai papírtörlőre szedjük. Desszertestálkákra eperkrémet
öntünk, habgombócokat teszünk rájuk, és frissen tálaljuk.
Epres madártej 2
Hozzávalók:
40 dkg eper, 1 liter tej, 5 egész tojás, 15 dkg cukor, 1
csaomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor
a vaníliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen
pépesített epret hozzákeverem. Díszítésül egy-egy szép
eperszemet teszek a habgaluskákra.
Málnával és szederrel is nagyon finom.
Karamellás madártej
Hozzávalók:
1,5 liter tej, 1 tasak karamellás pudingpor, 3 tojás, 10
dkg cukor.
Elkészítés:
A tejből 1 decit félreteszünk, a többit egy nagy lábosba öntjük.
A félretett tejet a tojássárgákkal, a pudingporral és a
cukorral összekeverjük, és a többi tejhez öntjük.
Felforraljuk, és félretesszük hűlni. A tojásfehérjét
csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A felvert habot evőkanállal
forrásban lévő vízbe szaggatjuk, szűrőkanál segítségével
mindkét oldalát megfőzzük. A szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
(Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy legyen helyük
megdagadni.) A kihűlt madártejet üvegtálba tesszük, a tetején
szépen elrendezzük a habgaluskákat.
Csokoládés madártej
8 személyre
HOZZÁVALÓK:
A habgaluskákhoz
8 tojásfehérje, 6 dkg cukor, 1 liter zsíros tej, só
A mártáshoz
12 dkg étcsokoládé, 6 dkg cukor, 6 tojássárgája, 2 kávéskanál
őrölt fahéj
A díszítéshez
csokoládéreszelék
ELKÉSZÍTÉS
A tojásfehérjékből csipetnyi sóval és a cukorral kemény
habot verünk. Vastag falú edényben forrásig melegítjük a
tejet, majd kanállal körülbelül 25 galuskát szaggatunk, és
négyesével-ötösével a gyöngyöző tejbe tesszük. Mindkét
oldalukat 3-3 percig főzzük, de a forgatásnál vigyázunk,
nehogy szétessenek. Szűrőkanállal kiemeljük, és tányérra
tesszük. A mártáshoz a tejet újra felforraljuk, és
belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét. Egy nagyobb tálban
összekeverjük a felvert tojássárgákat, a cukrot és a fahéjat,
majd állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk a csokis
tejet. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandóan
kevergetve, kislángon, vigyázva, hogy fel ne forrjon, kissé
besűrítjük, majd félretéve hűlni hagyjuk. A mártást mélytányérokba
adagoljuk, és mindegyikre habgaluskákat teszünk. Meghintjük
reszelt csokoládéval, és tálaljuk.
Nektarinos madártej
ribizlivel
Hozzávalók
4 személyre:
4 db nektarin, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál
kristálycukor, 5 db tojás, 10 dkg ribizli;
A tejet felforraljuk, és a kockára vágott nektarinokat megfőzzük
benne. Kristálycukorral ízesítjük. Összeturmixoljuk, és ha
szükséges, kevés tejet adunk még hozzá, majd tovább főzzük.
A tojások sárgáját összekeverjük 1 evőkanál kristálycukorral,
a vaníliás cukorral, és a nektarinos alapba öntjük. Miután
felforrt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A fehérjéket kemény habbá verjük, és egy csipet sóval
felforralt vízbe szaggatjuk.
A nektarinos madártejet a habgombócokkal tálaljuk.