Édes mártások

 

Vaniliamártás


8 dl tej, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 dkg liszt, 1 rúd vanilia, 1 evőkanál vaj.
A vaniliát hosszában kettévágom és a belsejét kikaparom - így lesz intenzív és eredeti a vaniliaíz. A vanilia héját és kikapart velőjét a tejjel felforralom. A porcukrot, a tojássárgáját és a lisztet kikeverem, felöntöm a vaniliás tejjel, újra felforralom és leszűröm, majd a vajjal montírozom. Forrón használom.



Puncsmártás


Vaniliamártás, + 2-3 evőkanálrum + piros festék.
A vaniliamártásba belekeverem a rumot (vagy rumaromát), illetve a festéket (módjával, nehogy nagyon piros legyen. Tehetek bele rumba áztatott mazsolát is, ez nem rontja el. Ha kapható puncsaroma, akkor azt teszem a vaniliamártásba. Forrón használom.



Csokoládémártás, csokoládéöntet (csokiszósz, csokimártás, csokiöntet)
Vaniliamártás, + 1 EK rum + 3-4 EK reszelt csokoládé + 1 EK vaj.
A csokit felolvasztom és belekeverem a vaniliamártást, valamint a rumot. Végül a vajjal montírozom. Lángoló palacsintához, rétesekhez stb. forrón használom.

Citrommártás

1 citrom levéhez végy 4 dkg vajat, 4 dl tejet, 4 csapott evőkanálnyi lisztet és 1 kávéskanálnyi reszelt citromhéjat. A felhevített vajra szitáld rá a lisztet, keverd el benne, majd lassan - továbbra is kevergetve - öntsd hozzá a tejet. Addig főzd, amíg besűrűsödik. Azután tedd bele a citrom levét és a héját, majd ízesítsd cukorral, egy csipetnyi sóval, végül még egyszer forrald össze.

Almamártás

Almát vágj kis kockákra, adj hozzá annyi vizet, amennyi éppen elfedi, tegyél bele cukrot, citromhéjat, valamint (fűszerzacskóban) fahéjat és szegfűszeget, majd főzd meg. Szedd ki belőle a fűszereket, s végül tejfölös habarással sűrítsd


ÉDES TOJÁSMÁRTÁS

Végy hozzá 2 tojást és további 2 sárgáját, 15 dkg cukrot, 3 dl száraz fehérbort, egy fél citromot és sót. A citrom levét nyomd ki és tedd félre. Egy hibátlan lábasba üsd fel a tojásokat, add hozzá a két sárgáját, egy kis sót, meg a cukrot, s ezt jól keverd el. Majd töltsd hozzá a bort, tedd bele a citrom héját, s miközben habverővel folyamatosan kevered, nagyon lassan melegítsd. (Nem szabad felforrnia!) Ha besűrűsödött, a citromhéjat vedd ki és keverd bele a citrom levét.

EPERMÁRTÁS

Végy kb. 30-40 dkg kicsumázott szamócát, 3 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 1 dl vörösbort, cukrot, citromlevet és kevés sót. A szamócát turmixgépben dolgozd össze egy csipetnyi sóval, 1-2 evőkanálnyi cukorral, a borral és 2-3 dl vízzel. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be az időközben felforralt eperpépet. A végén cukorral és citromlével végezd el az utóízesítést.

Sodók




Sodó
Hozzávalók:
3 tojás, 20 dg cukor, 1 liter tej, 2 csomag pudingpor, gyümölcs vagy kakaó, tejszínhab.
Elkészítés:
A tejet feltesszük főni. 3 tojás sárgáját kikavarjuk a cukorral, a 2 csomag pudingporral és kevés tejjel. Hozzáadjuk a tejhez, sűrűre főzzük, tűzről levéve hozzáadjuk a 3 tojásfehérje felvert habját. Ezt variálhatjuk tetszés szerinti gyümölccsel vagy kakaóval.
Tejszínhabbal díszítjük.



BORSODÓ

5 dl fehérborból fahéjjal, szegfűszekkel és citromhéjjal forraltbort készítünk. (Ha nem használtunk fűszerzacskót, a végén leszűrjük.) 5 tojás sárgáját habosra keverjük 12 dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel, végül habverővel lassan hozzákeverjük a bort. A fehérjékből kevés cukorral kemény habot verünk. A boros oldatot vízfürdőbe állítjuk, forrpontig hevítjük, majd a tűzről levéve - a habverőt változatlanul szorgosan használva - beledolgozzuk a habot.



TEJSODÓ

Úgy készítjük mint a borsodót, csak éppen a forraltbor helyett ehhez cukros-vaníliás tejet használunk.


KÁVÉSODÓ

Ehhez a tejsodóba feketekávét is teszünk.



EGYÉB SODÓK

A tejsodót dúsíthatjuk-ízesíthetjük pörkölt, darált dióval, mogyoróval vagy mandulával is.

Karamellsodó


Hozzávalók:
4 személyre
Fél liter tej, két tojás, négy kanál cukor, egy csapott kávéskanál liszt.



A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgákat kikeverjük a cukor felével, a liszttel, és egy deci hideg tejjel.

Két kanál cukrot megpirítunk, felengedjük maradék tejjel, felforraljuk. Amikor felforrt, állandó keverés mellet hozzáadjuk a kikevert tojássárgákat, és ugyancsak folyamatosan keverve felfőzzük, de forrnia már nem szabad (hogy a tojás össze ne álljon). Lehúzzuk a tűzről, és óvatosan, habverővel belekeverjük a tojások habját.

Melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatjuk.


Gyümölcssodó


Hozzávalók:
4 személyre
Fél liter tej, két tojás, három kanál cukor, egy csapott kávéskanál liszt, egy deci elturmixolt gyümölcs, esetleg egy-két kanál megfelelő gyümölcslikőr, illetve barackhoz, őszibarackhoz, dinnyéhez konyak vagy rum. Ha a gyümölcs megkívánja, használhatunk több cukrot, esetleg mézet keverhetünk hozzá.

Tej helyett vehetünk megfelelő gyümölcslevet vagy gyümölcsbort is.



A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, liszttel, a gyümölcshússal, és egy deci hideg tejjel.

A maradék tejet kiöblített (vizes edényben kevésbé kozmál le a tej) lábosban a felteszünk főni. Amikor felforrt, állandó keverés mellet hozzáadjuk a kikevert tojássárgákat, és ugyancsak folyamatosan keverve felfőzzük, de forrnia már nem szabad (hogy a tojás össze ne álljon). Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a likőrt, majd óvatosan, habverővel a tojások habját.

Melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatjuk.

Mandulás csokoládéhab
Hozzávalók:

3 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési zselatin, 17 dkg étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,7 dl tej, 6 dkg cukor, 3/4 kávéskanál mandulaaroma, tejszínhab és pirított, hántolt mandula a díszítéshez



Elkészítés: A tejszín felét egy teflon bevonatú lábosba öntjük, rászórjuk a zselatint, és 5 percig állni hagyjuk. Közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik. A forró keveréket turmixgépbe öntjük, és hozzáadjuk a tört csokoládét. Lefedve addig turmixoljuk, amíg a csokoládé elolvad. A jégkockákat a keverékhez adjuk. Beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt tejszínt, majd simára turmixoljuk. A keveréket 4-6 pohárba vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt, pirított mandulával díszítjük.

Megjegyzés:
Előző nap elkészíthető, hűtőszekrényben tároljuk.

Öntet

 



Gyümölcsöntet
Hozzávalók:
50 dkg gyümölcs, 6-8 dkg cukor, 1/2 dl víz.
Elkészítés:
A kimagozott gyümölcsöt feldaraboljuk, a cukorral és a vízzel megpároljuk. Hidegen, vagy melegen felfújtakhoz, pudingokhoz adhatjuk.
Mindenféle gyümölcsből készíthetünk öntetet.

Csokoládé öntet

Hozzávalók:
12 dkg cukor, 4 evokanál kakaó, 4 evkanál víz, 2 dkg vaj vagy margarin


Elkészítés:

A cukrot, a kakaót és a vizet jól összekeverjük és lassú tuzön addig fozzük folyamatosan kevergetve, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor belekeverjük a vajat, és ismét addig keverjük, amíg teljesen sima nem lesz. Melegen öntjük a tortára, majd megvárjuk míg megszilárdul.

Öntet eperhez
Hozzávalók:

1/2 liter tejföl, 1 egész citrom, 2 evőkanál méz



Elkészítés: Lemosom a citromot, lereszelem a héját, kicsavarom a levét. Utána jól felkeverem a tejfölt, beleöntöm a citrom levét és a reszelt héját, majd hozzáadom a két evőkanál mézet, a méz mennyiségét ízlés szerint változtathatom. Jól lehűtöm az egészet. A megmosott eperre öntöm, és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!

Megjegyzés:
Nálunk az öntetet magában is megeszik, annyira szereti mindenki. Eperrel a legjobb, de ráönthető bármilyen más gyümölcsre is.




Madártej


Hozzávalók:

1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, fél dl rum


Elkészítés:

1. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk.

2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.

3. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.

4. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.

Hideg madártej forró Nutellával

Hozzávalók:
5 dl tej, 4 tojás, 5 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília, Nutella, folyékony tejszín

Elkészítése: A tejet felforraljuk két kanál cukorral és a vaníliával. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük, a forró tejbe szaggatva néhány percig főzzük, közben forgatjuk. A habgaluskákat szűrőlapáttal szitára kivesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, és a már forró tejet rászűrjük. Állandó keverés mellett besűrűsödésig főzzük. Tűzről levéve hűtjük, üvegtálba öntjük. A tojáshabot a tetejére helyezzük és forró, tejszínnel hígított Nutellával gazdagon belocsoljuk.


Epres madártej
Hozzávalók:

50 dkg eper, 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor, citromlé



Elkészítés: Az eperkrémhez a gyümölcsöt turmixoljuk, végül szitán áttörjük. Kevés cukorral és citromlével ízesítjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A habgombócokhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a cukrot, és addig verjük, míg sűrű, fehér habot kapunk. Lábasban vizet forralunk, a habból kanálnyi halmokat rakunk bele, és mindkét oldalukon megfőzzük. Amikor az összes gombóc kész, kivesszük, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük. Desszertestálkákra eperkrémet öntünk, habgombócokat teszünk rájuk, és frissen tálaljuk.

Epres madártej 2
Hozzávalók:
40 dkg eper, 1 liter tej, 5 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 csaomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor a vaníliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen pépesített epret hozzákeverem. Díszítésül egy-egy szép eperszemet teszek a habgaluskákra.
Málnával és szederrel is nagyon finom.


Karamellás madártej
Hozzávalók:
1,5 liter tej, 1 tasak karamellás pudingpor, 3 tojás, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
A tejből 1 decit félreteszünk, a többit egy nagy lábosba öntjük. A félretett tejet a tojássárgákkal, a pudingporral és a cukorral összekeverjük, és a többi tejhez öntjük. Felforraljuk, és félretesszük hűlni. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A felvert habot evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk, szűrőkanál segítségével mindkét oldalát megfőzzük. A szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
(Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy legyen helyük megdagadni.) A kihűlt madártejet üvegtálba tesszük, a tetején szépen elrendezzük a habgaluskákat.


Csokoládés madártej
8 személyre


HOZZÁVALÓK:


A habgaluskákhoz
8 tojásfehérje, 6 dkg cukor, 1 liter zsíros tej, só

A mártáshoz
12 dkg étcsokoládé, 6 dkg cukor, 6 tojássárgája, 2 kávéskanál őrölt fahéj

A díszítéshez
csokoládéreszelék



ELKÉSZÍTÉS

A tojásfehérjékből csipetnyi sóval és a cukorral kemény habot verünk. Vastag falú edényben forrásig melegítjük a tejet, majd kanállal körülbelül 25 galuskát szaggatunk, és négyesével-ötösével a gyöngyöző tejbe tesszük. Mindkét oldalukat 3-3 percig főzzük, de a forgatásnál vigyázunk, nehogy szétessenek. Szűrőkanállal kiemeljük, és tányérra tesszük. A mártáshoz a tejet újra felforraljuk, és belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét. Egy nagyobb tálban összekeverjük a felvert tojássárgákat, a cukrot és a fahéjat, majd állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk a csokis tejet. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandóan kevergetve, kislángon, vigyázva, hogy fel ne forrjon, kissé besűrítjük, majd félretéve hűlni hagyjuk. A mártást mélytányérokba adagoljuk, és mindegyikre habgaluskákat teszünk. Meghintjük reszelt csokoládéval, és tálaljuk.


Nektarinos madártej ribizlivel

Hozzávalók

4 személyre:
4 db nektarin, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, 5 db tojás, 10 dkg ribizli;


A tejet felforraljuk, és a kockára vágott nektarinokat megfőzzük benne. Kristálycukorral ízesítjük. Összeturmixoljuk, és ha szükséges, kevés tejet adunk még hozzá, majd tovább főzzük.
A tojások sárgáját összekeverjük 1 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, és a nektarinos alapba öntjük. Miután felforrt félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A fehérjéket kemény habbá verjük, és egy csipet sóval felforralt vízbe szaggatjuk.
A nektarinos madártejet a habgombócokkal tálaljuk.