Mézes

 

 

Dió mézben


50 dkg szép dióbél (fél darabok), 30 dkg méz.
A mézet felmelegítem, hogy könnyen folyó legyen, majd belekeverem a dióbelet. A masszát üvegekbe rakom és lezárom. Nagyon finom csemege.

Baklava
Hozzávalók:
30 dkg hámozatlan, apróra vágott mandula, 30 dkg hámozatlan, apróra vágott mogyoró, 4 dl méz, 30 dkg habosra felvert vaj, 2 dl víz, 6 db kész réteslap, +1 dl méz, 5 dkg pörkölt mandulavagdalék, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
A mézet, a vajat és a vizet jól keverjük össze, majd két egyenlő részre osztva két kisebb fazékban, lassú tűzön forrásig főzzük. Ezután az egyik fazékba keverjük bele a mandula vagdalékot, a másikba pedig a mogyoró vagdalékot. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A megfelelő méretű tepsit kenjük ki a vajjal vagy a margarinnal, és tegyünk bele egy réteslapot. Vékonyan kenjük meg mandula-töltelékkel, majd tegyünk rá egy újabb réteslapot, erre vékony mogyorótölteléket kenjünk. Ezt az eljárást váltakozva addig folytassuk, amíg a réteslap vagy a töltelék el nem fogy (szükség esetén a megadottnál több réteslapot is használhatunk). A legfelső réteslapot kenjük meg kb. 0,5 dl mézzel. Előmelegített 175° C-os sütőben süssük aranysárgára (kb. 35 - 40 percig), majd vágjuk fel kb. 4x4 cm-es négyszögletes darabokra. Ezeket a darabokat helyezzük egy sütőlapra, hogy ne érjenek egymáshoz, és rakjuk vissza 5 percre a sütőbe, hogy kiszáradjanak. Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni őket a sütőlapon. Ezután mindegyik tetejét vékonyan kenjük meg mézzel és hintsük meg a pörkölt mandulavagdalékkal.
Egy rétegben, csipkés papírszalvétával leterített tálcán kínáljuk (azért, hogy a második réteg ne ragadjon az alsó tetejére). Erős arab kávéval adjuk fel.

Barna mézes pite
Hozzávalók:
1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj, 1 teáskanál vanília, 1dl finom búzaliszt, 2 dl méz, 6 dkg étcsokoládé, 2 db tojás, 2 dl apróra vágott dió, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só.
Elkészítés:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről. Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk. Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.

Bolond körte
Hozzávalók:
5 db (50 dkg) körte, meghámozva és kimagozva, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 evőkanál kukoricaliszt egy evőkanálnyi vízben elkeverve, 1 dl zsírszegény tejföl.
Elkészítés:
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük simára, egyenletesre. Merjük át a keveréket egy fém (öntöttvas) mártásos tálba. Ekkor keverjük hozzá a kukoricalisztet. Közepes tűzön, állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg éppen meg nem kezd keményedni, és fel nem kezd forrni. Akkor hűtsük le, és keverjük hozzá a tejfölt. Osszuk szét aztán négy (kristály) desszertes pohárba, és jól behűtve szolgáljuk fel.

Croquettes
Hozzávalók:
3 db nagy tojás, 180 g illatos méz (pl. hársméz), 200 g cukor, 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat, 1/2 teáskanál tiszta mandulaolaj, 1 csipetnyi só, 300 g egész, hámozatlan mandula, 335 g korpás liszt.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175C°-ra. Egy habverővel felszerelt elektromos mixer táljában verjük fel a tojásokból, a mézből, a cukorból, a vanília és mandulakivonatból és a sóból álló keveréket közepes sebességen addig, míg megfelelően el nem keveredik, kb. 2 percig. Egy fakanállal elegyítsük a keverékbe az egész mandulákat. Evőkanalanként adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Meglisztezett kézzel osszuk a tésztát négyfelé. A tésztának nagyon lágynak és ragadósnak kell lennie. Mindegyik darabból formáljunk kb. 25 - 30 cm hosszú, 6 - 8 cm széles téglákat. Helyezzük el őket egy teflonnal bevont sütőlapon. Süssük őket világosbarnára, kb. 25 - 30 percig. Vegyük ki a darabokat a sütőből és egy másik, hideg sütőlapon hűtsük őket kb. 10 percig. Ezután egy fa vágódeszkán éles késsel, keresztben szeleteljük fel őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Ezután élükre állítva helyezzük őket vissza a sütőlapra, és süssük őket tovább 10 - 15 percig, míg sötét aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a szeleteket, és egy fémrácson hűtsük le.
A szeletek szárazak és ropogósak lesznek. Légmentesen záró fémdobozban hetekig eláll. Az eredmény kb. 60 szelet ropogós krokett.

Csokoládés biscotti
Hozzávalók:
3 db nagy tojás, 2 db narancs reszelt héja, 1 teáskanál vanília, 1/2 teáskanál mandulaolaj, 3,5 dl finomliszt, 0,7 dl cukrozatlan, keserű kakaópor, 1,5 dl porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, 2 dl pörölt mandula*.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150C°-ra. Egy nagy sütőlapot vékonyan olajozzunk meg, vagy tegyünk rá sütőpapírt. Egy tálban (vagy a mixer edényében) verjük egybe a tojásokat, a narancshéjat, a vaníliát és a mandulaolajat. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a kakaót, a cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és keverjük simára. Ezután keverjük bele a mandulát. Felezzük el a tésztát. Minkét félből formáljunk kb. 30 cm hosszú, 3 - 4 cm széles, 1 - 1,5 cm magas téglát. Süssük őket a sütő közepébe helyezve kb. 50 percig, míg teljesen össze nem állnak, és az éleiknél már pörkölődni nem kezdenek. Ekkor vegyük ki őket a sütőből és hűtsük 5 percig. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 135C°-ra. Egy vágódeszkán fűrészfogú késsel vágjunk belőlük 1/2 - 3/4 cm vastag szeleteket. Lapjával helyezzük vissza a szeleteket a sütőlapra, köztük kis hézagot hagyva. Tegyük vissza őket a sütőbe és további 20 - 25 percig süssük, amíg ki nem szárad és enyhén meg nem pörkölődik. Közben egyszer fordítsuk meg őket a másik lapjukra. Utána fémrácson hűtsük le, és légmentesen záródó fémdobozban tároljuk őket. Kb. 40 - 45 db lesz.
A mandula pörkölése: egy zsírozatlan sütőlapon terítsük szét a mandulát. Tegyük a lapot a 175C°-os sütőbe és pörköljük 5 - 10 percig, ekkor a mandulák már világosbarnák. Közben egyszer-kétszer keverjük meg őket, hogy egyenletesen pörkölődjenek. Megjegyezzük, hogy a mandula azután is tovább barnul egy kissé, hogy kivettük a sütőből.

Debreceni mézes
Hozzávalók:
4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 dl méz, 1/2 dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra metélt dióbél.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. A keverés könnyebb, ha a méz langyos. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, terítsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon süssük aranybarnára. Kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.

Diós kockák
Hozzávalók:
17 dkg méz, 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 citrom héja és leve, 15 dkg málnadzsem. Tojásfehérje hab: 3 fehérje, 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Gyúródeszkán összedolgozzuk a puha vajat s a sütőport. Hozzátesszük a sárgákat, mézet, fűszereket s a citrom levét és héját. Jól összedolgozzuk, majd egy kizsírozott tepsibe helyezzük, megkenjük málnadzsemmel, s rátesszük a diós tojásfehérje habot. Azonnal sütőbe tesszük, s középtűzön zsemleszínűre sütjük. Kihűlve kockára vágjuk.

Édes zabpogácsa (XIX. századi recept alapján)
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy egyéb zsiradék ízlés szerint, 2 dl porcukor, 1 dl méz, 2 db tojás, 3,5 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 4 dl hántolt zab, 2 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dióbél
Elkészítés:
Először az első négy helyen felsorolt hozzávalót keverjük össze alaposan. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat és keverjük az előzőleg megkevert masszához. Végül adjuk az egészhez a zabot, a mazsolát és a diót. Enyhén megzsírozott sütőlapra szaggassunk púpozott teáskanálnyi darabokat, egymástól mintegy 5 cm távolságra. 180° C-os sütőben süssük őket 8-10 percig. Lehűlés után 60 - 70 db enyhén édes, azonnal is fogyasztható rágnivalónk lesz, amelyek azonban jól lezárt (fém) dobozban hónapokig is eltarthatók a hűtőben.
Váratlan vendégek fogadására kiválóan alkalmas!

Fenyődíszek
Hozzávalók:
1/2 kg méz, 30 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg őrölt mogyoró, 1/2 kg liszt, 5 g kardamom, 1 púpos kávéskanál fahéj, 1 zacskó citromaroma, 1 zacskó rumaroma. 3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /káliumkarbonát/ liszt a nyújtáshoz sütőpapír, 1 tojásfehérje, 15-17,5 dkg porcukor, tortabevonó csokoládé, 1 csomag tortadíszítő cukorka, 1 csomag "cukorfelirat", tarka szalagok
Elkészítés:
A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba.

Főzött mézes máz
Hozzávalók:
2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál víz vagy gyümölcslé, 1 dl méz, 1/2 teáskanál vanília.
Elkészítés:
Egy vízfürdős forralóedényben keverjük össze a tojások fehérjét, a sót és a vizet vagy gyümölcslevet. (Ha ilyen edényünk nincs, közönséges lábost vagy fazekat is használhatunk, ám a főzést vízfürdőben - egy nagyobb fazék vízbe állítva - végezzük). Verjük jó keményre a tojásokat, amíg a hab megtartja alakját. A habot tovább verve vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Ezután a vízfürdőben főzzük meg a habot, állandó verés közben addig, míg a keverékbél kiemelt habverő csúcsot nem hagy maga mögött (ez a kombinált verés-főzés mintegy 5 percet vesz igénybe).
Vegyük le az edényt a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliát és addig verjük tovább a keveréket, míg jól kenhető nem lesz (kb. 2 percig).

Fűszeres diós-mézes torta
Hozzávalók:
1 dl főzőmargarin, 2,5 dl méz, 2 db tojás, 5 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál fahéjpor, 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors, 1,5 dl víz, 2 dl apróra vágott dió.
Elkészítés:
Egy elektromos mixerrel, nagy sebességfokozaton addig verjük a főzőmargarint, a mézet és a tojásokat, míg könnyű, pihés állagú nem lesz. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Ezt kis adagokban, a vízzel váltakozva keverjük a mézes keverékhez. Minden adag hozzáadása után keverjük simára, végül adjuk hozzá a diót. Egy kb. 25 x 35 x 5 cm-es, kizsírozott és meglisztezett tepsiben süssük meg, 175° C-on, 35 percig. Az alábbi fehér mézes krémhabbal kenhetjük meg, 4 rétegben.
MÉZES KRÉMHAB: 2 dl méz, 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál vanília. Egy kis lábosban, vízfürdőbe állítva lassan forraljuk fel a mézet. Egy nagyobb keverőtálban mixerrel (vagy, ha elegendő türelmünk van, réz habverőtálban kézi habverővel) verjük kemény, de nem száraz habbá az összekevert tojásfehérjéket, sót és vaníliát. Lassan, kis adagokban, állandó további verés közben öntsük ehhez a forró mézet. Addig folytassuk a habverést (kb. 5 - 7 percig), míg a hab ismét olyan kemény nem lesz, hogy megtartja az alakját. Az adag kettő, két rétegben megkent, vagy egy, négy rétegben megkent 20 cm átmérőjű kerek tortához elegendő.

Fűszeres mézeskalács
Hozzávalók:
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kk gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.
Elkészítés:
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.

Granola - puha szemcsés rágnivaló sütemény
Hozzávalók:
6 dl hántolt zab, 3 dl korpás liszt, 2 dl búzacsíra, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 2 dl barna cukor (pörkölt süvegcukor), 2 dl lágy margarin vagy vaj, 1 dl méz, 1,5 teáskanál vanília, 2 db tojás, 1 dl mazsola, 1 dl durvára darált mandula, 1/2 dl szezámmag, 1/2 dl tisztított, pörkölt, durvára darált napraforgó (szotyi).
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Enyhén zsírozzuk (vajazzuk) meg a sütőlap(ok)at. Mérjük ki pontosan a lisztet. Egy közepes méretű tálban jól keverjük össze a zabot, a lisztet, a búzacsírát, a sütőport és a sót, majd tegyük félre. Egy nagy tálban verjük habosra a mozsárban megtört barna cukrot, a margarint és a mézet. Ezután adjuk hozzá a vaníliát és a tojásokat, jól keverjük össze, keverjük bele az előbb elkészített lisztes keveréket, majd alaposan elegyítsük egybe az egészet. Adjuk hozzá a mazsolát, a mandulát, a szezámmagot és a szotyit. Ismét alapos keverés következik. Teáskanálnyi adagokban helyezzük a masszát az előkészített sütőlap(ok)ra, és kb. 7-8 percig süssük a sütiket, míg a szélük világos aranybarna nem lesz.
Ezután azonnal vegyük le a kész darabokat a sütőlap(ok)ról és hagyjuk őket kihűlni. 50 - 60 db süteményünk lesz.

Grillezett banános tekercsek
Hozzávalók:
4 db nagy tortilla (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj.
Elkészítés:
Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben. Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.

Gyors narancsos zsemle
Hozzávalók:
1 evőkanál narancslé, 2 evőkanál reszelt narancshéj, 1 dl méz, 3 evőkanál margarin, 4 dl átszitált liszt, 1 teáskanál só, 3 teáskanál sütőpor, 4 teáskanál sertés-, vagy libazsír, 2 dl tej.
Elkészítés:
Keverjük össze a narancslevet, a narancshéjat, a mézet és a margarint egy kis mártásos lábosban. 3 percig főzzük, míg híg szirup nem lesz belőle. Szitáljuk egybe egy keverőtálba a lisztet, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a zsírt, majd keverjük hozzá a tejet, hogy lágy tészta legyen belőle. A forró szirupot osszuk 12 egyenlő részre, 12 kizsírozott fém sütőformába. Mindegyik formába, a szirup tetejére tegyünk egyenlő mennyiségű tésztát. 200C°-os sütőben süssük őket 15 percig. Ha megsültek, fordítsuk fejtetőre a formákat, hogy a szirup ráfolyhasson a zsemlékre. Vegyük ki a 12 kész zsemlét a formákból és forrón tálaljuk a reggeli teához vagy kávéhoz.

Gyümölcsös háromszög
Hozzávalók:
20 dkg méz, 45 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 3 tojás, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs, 1 csomag sütőpor, amennyi tejet felvesz, összesen 1 kiskanál ánizs, fahéj, szegfűszeg, barackdzsem, fél gr citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A vajat s mézet gőzön felmelegítjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a cukor mennyiség felét, a fűszereket, citromhéjat, az egészből habot verünk. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a tejet, puha masszává kavarjuk. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a masszát megkenjük barackdzsemmel. A cukor másik felével, a tojásfehérjével habot verünk, beleszórjuk a vágott gyümölcsöket s egyenletesen ráhelyezzük a dzsemre. Lassú tűzön rózsaszínűre sütjük.
Kihűlve háromszögekre vágjuk.

Gyümölcsös süti
Hozzávalók:
3 dl dióbél félben, 3 dl brazil dió* (jobb híján a hámozott mandula is megteszi), 1 dl magnélküli mazsola, 2 dl félbevágott, kimagozott datolya, 1,5 dl kimagozott, kandírozott cseresznye, 1 dl kimagozott, kandírozott zöld cseresznye, 1 dl kockára vágott ananász, 1 dl felkockázott citrom, 2 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 3 db nagy tojás, 2 dl méz, 1 teáskanál vanília.
Elkészítés:
Tegyünk félre egy kicsit (0,25 dl) a kandírozott cseresznyéből. Egy nagy keverőedényben keverjük össze a diókat és a gyümölcsöket. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat, és keverjük a gyümölcsökhöz. Ezután verjük fel a tojásokat, keverjük az eddig elkészült keverékhez, majd finoman, vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet is. Közben, állandó kevergetés közben bele-bele csepegtethetjük a vaníliát is. Vékonyan zsírozzunk ki egy kb. 30 cm-es kuglóf (aminek a közepén lyuk van) alakú sütőformát, Ebbe meregessük bele a megkevert süti anyagot, és ebben süssük 150°C-on másfél óra hosszat. Ha már a teteje is megbarnult, borítsunk rá alufóliát. További 30 percig süssük, a süti akkor lesz kész. Hagyjuk a formában kihűlni kb. 10 percig, ekkor elválik a forma oldalától, borítsuk ki a formából. Ha nem hagyná magát, egy éles, hosszú késsel "rásegíthetünk". A továbbiakban hagyjuk egy rácson hűlni. A díszítésről: a süti tetejét megkenhetjük mézzel (vékonyan), erre az elején félretett kandírozott cseresznyéket tegyük. A süti finomabb lesz, ha hűtőben két-három napig "érleljük". Kb. két kilónyi sütink lesz. Felszolgálás előtt tejszínhabbal is "feldobhatjuk".
Brazil dió: Háromszögletű, olajos mag, a brazil diófa (Bertholletia excelsa) ehető termése, kemény, gömbölyű héjból kell kibányászni).

Házi mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 0.5 kg kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg
Elkészítés:
A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük.

Kajszibarackos mézes zabkockák
Hozzávalók:
3 dl hántolt zab (nem előfőzött!), 1 dl apróra vágott aszalt kajszi, 1 dl méz, 1/2 dl sovány joghurt, 2 db nagy tojás fehérje, 2 evőkanál búzacsíra, 2 evőkanál finom búzaliszt, 3 evőkanál olvasztott margarin, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál vanília, 1/4 teáskanál só.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180C°-ra. Kenjünk meg enyhén egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit margarinnal (vagy szórjuk be sütőspray-vel). Egy nagy keverőtálban alaposan keverjük össze valamennyi hozzávalót. A kész keveréket borítsuk az előkészített tepsibe, és egyenletesen terítsük el benne. Az előmelegített sütőben addig süssük, amíg a közepe meg nem szilárdul és a szélei enyhén meg nem barnulnak (kb. 25 perc).
Lehűlés után vágjuk 5 x 5 cm-es darabokra. 8 adagot kapunk (adagonként 2 db).

Kakaós dióskalács
Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 7 db tojás, 7 evőkanál kakaó, 1 marék dió, 10 dkg cukrozott narancshéj, 10 dkg mazsola, összesen fél kiskanál fahéj és ánizs, 4 evőkanál meleg víz.
Elkészítés:
3 tojássárgáját, mézet, vizet, narancshéjat, kakaót és a fűszereket habosra verjük. Hozzáadjuk a habbá vert fehérjét a liszttel váltakozva. Simára keverjük s 2-3 kizsírozott, lisztezett kalácsformába öntjük. Középtűzön 3/4 órát sütjük.
Melegen kiborítjuk, hűlni hagyjuk, s cukormázzal díszítjük.

Kaliforniai mézes-diós teasütemény
Hozzávalók:
2 dl vaj (vagy 1 dl vaj és 1 dl margarin), 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál vanília, 1 dl folyékony, illatos méz (pl. hársméz), 5 dl átszitált finomliszt, 2 dl finomra vágott dió.
Elkészítés:
Verjük krémmé a vajat a sóval és a vaníliával. Verjük tovább, és közben vékony sugárban adagoljuk a krémhez a mézet. Keverjük hozzá a lisztet és a diót. A hűtőben pihentessük egy óra hosszat. Sodorjunk a tésztából kb. 4 cm átmérőjű rudakat és csomagoljuk mindegyiket sütőpapírba. Hűtsük ismét egy óra hosszat, majd szeleteljük fel kb. egy centiméter vastag korongokra. 175 C°-on süssük, vékonyan kizsírozott tepsiben 12-14 percig.
35-40 db lesz belőle.

Kókuszos amerikai palacsinta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 4 db tojás, 10 dkg méz, 15 dkg kókuszreszelék, 1 db citrom reszelt héja, 4 kávéskanál citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, a szódavizet, a citromlét és a reszelt citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg kell legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész az amerikai palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Majomcsemege - mézes rudacskák
Hozzávalók:
6 dl apró (mályva)cukor drazsé, 1 dl méz, 2/3 dl vaj vagy margarin, 1/2 dl (földi)mogyoró krém, 2 teáskanál vanília, 1/4 teáskanál só, 4 dl előfőzött hántolt zab, 8 dl ropogós rizspehely, 1 dl kókuszreszelék, 1/2 dl durvára darált földimogyoró.
Elkészítés:
Egy közepes nagyságú serpenyőben keverjük össze a cukordrazsét, a mézet, a vajat, a mogyorókrémet, a vaníliát és a sót. Állandó keverés közben, lassú tűzön olvasszuk fel a keveréket. Egy kb. 30 x 25 x 5 cm-es tepsiben keverjük össze a zabot, a rizspelyhet, a kókuszreszeléket és a földimogyorót. A megolvasztott mézes keveréket öntsük a száraz hozzávalókra, és addig kavargassuk, míg az olvadt massza jól be nem vonja a száraz keveréket, majd egyenletesen osszuk el az egészet a tepsi alján. Várjuk meg, míg langyosra hűl, majd szeleteljük fel 24 vékony csíkra. Teljes kihűlés után két tucat ropogós, de nem csontkemény rudacskánk lesz. Pléhdobozban sokáig eláll.
A megolvasztott keveréket mikrosütőben is elkészíthetjük, ekkor a hozzávalókat egy kb. 2 literes, mikrohullám-álló tálban olvaszthatjuk egybe 2,5 - 3 perces, HIGH (100 %) fokozatú melegítéssel. A továbbiakban a fentiek szerint folytassuk.

Mákos mézes szelet
Hozzávalók:
38 dkg finomliszt, 1 csipetnyi só, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg darált mák, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 db tojás sárgája, tejföl szükség szerint. Töltelék: 17 dkg lágyabb szilvalekvár, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 10 dkg darált mák, 4 evőkanál tej. Az összes hozzávalót egyszerre, alaposan keverjük össze.
Elkészítés:
Először keverjük össze a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot, a megdarált mákot és a lisztet, majd ehhez a keverékhez adjuk hozzá a vajat, a tojást, a folyós mézet és a tejet. Jól gyúrjuk össze. Osszuk három egyenlő részre a kigyúrt tésztát, és külön-külön sodorjuk vékonyra. Az első kigyúrt lapot helyezzük a gyengén kivajazott tepsibe, és kenjük meg a töltelék felével. Takarjuk be a második lappal. ezt is kenjük meg a maradék töltelékkel, és helyezzük rá a harmadik lapot. A tetejét kenjük meg tojás sárgája és tejföl 1:1 arányú keverékével és az előmelegített sütőben süssük aranysárgára. Hidegen szeleteljük, a végén a szeletek tetejét porcukorral meghinthetjük.

Márványtorta
Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg gríz, 7 tojás, 2 evőkanál rum, 2 dkg kakaó, 6 dkg dió, késhegynyi szalalkáli, kis fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj.
Elkészítés:
A tojás sárgáját a mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott narancshéjat, a szalalkálit, tovább kavarjuk és két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe kakaót kavarunk, hozzáadjuk a félmennyiség grízt s a fél mennyiség habbá vert fehérjét. A másik fél részhez hozzáadjuk a darált diót, a maradék habot és a grízt. Tortaformába váltakozva beleöüntjük a két tésztát. Középtűzön sütjük, kihűlve két részre osztjuk, málnadzsemmel töltjük, cukormázzal bevonjuk.

Méhcsípés
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg kristálycukor, kb. 2,5 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, egy csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5 evőkanál kristálycukor, 20 dkg hosszúkásra vágott hámozott mandula, 4 evőkanál méz, 14 dkg kristálycukor, 9 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1,5 dl tejszín, vaj a tepsihez.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe egy mélyedést nyomunk. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, a mélyedésbe öntjük, egy kevés liszttel puha kovászt keverünk belőle, amit letakarva 20 percig kelesztünk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, 5 dkg felmelegített vajjal, 5 dkg kristálycukorral, egy csipetnyi sóval, 2 tojással, hogy puha tésztát kapjunk, amit letakarva ismét 20 percig kelesztünk. Ezalatt a vaníliás pudingporból a tejjel és 5 evőkanál kristálycukorral a csomagoláson lévő előírás szerint pudingot készítünk, amit, ha kihűlt, átpaszírozunk. A vajat, a mézet, a maradék cukrot és a manduladarabkákat közepes lángon addig keverjük, míg a cukor el nem kezd olvadni. Ekkor levesszük a tűzről hozzákeverünk bő 0,5 dl tejszínt, hagyjuk kihűlni. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe terítjük, a cukros mandulát elkenjük rajta. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 30 percig sütjük, kivesszük a tepsiből, rácson hűtjük ki teljesen, 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, a vaníliapudingba keverjük. A kihűlt tésztát hosszában kétfelé vágjuk, az így kapott két csíkot keresztben megint félbevágjuk. Ezeket a tortalapokat most szeletekre vágjuk, megtöltjük a krémmel, ismét összerakjuk. A szeletek széleit elsimítjuk.

Méhészfagylalt
Hozzávalók:
2 db tojás, 1/2 liter tej, 1 evőkanál vanília, 1,5 dl illatos méz (pl. hársméz), 4 dl sűrű tejszín.
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálban alaposan, habkönnyűre verjük fel a tojásokat és fokozatosan, állandó keverés közben adjuk hozzá a tejet, a mézet és a vaníliát, majd addig verjük tovább, míg jól el nem keverednek. Ezután adagoljuk bele a tejszínt és verjünk belőle kemény habot. Töltsük a fagylaltgépbe és a kezelési utasítás szerint készítsünk belőle fagylaltot. Mézbe mártott friss gyümölccsel, dióval vagy kedvenc fagylalt öntetünkkel kínáljuk. Kb. 2 liternyi lesz belőle.
Tipp: Friss gyümölcsfagylaltot egyszerűen úgy készíthetünk, hogy a fagyasztás előtt a fagylaltkeverék minden literjéhez 2 deciliter friss gyümölcspépet keverünk.

Mézben sült kukorica
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj vagy olaj, 1 dl méz, 25 dkg friss tejes kukorica vagy konzerv csemegekukorica.
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat vagy olajat egy serpenyőben, tegyük bele a kukoricát és keverjük el. Öntsük rá a mézet, és addig folytassuk a sütést, míg a méz és a vaj teljesen el nem keveredik egymásban, és szirupot nem képez. Forró köretként tálaljuk, tálalás előtt ízlés szerint sózzuk és/vagy borsozzuk.

Mézes almáspite
Hozzávalók:
2 db édes süteménytészta 20 cm-es kerek tésztalaphoz, 12 dl vékony csíkokra vágott, vagy reszelt savanyú alma, 3 dl méz, 1,5 teáskanál citromlé, 0,5 dl liszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1,5 evőkanál vaj vagy margarin.
Elkészítés:
Nyújtsuk ki az alsó tésztaréteget és tegyük egy 20 cm-es kerek, (nyitható) sütőformába. Tegyük az almacsíkokat a tészta tetejére. Keverjük össze a mézet, a citromlevet és a lisztet, majd a keveréket öntsük az almára. Hintsük meg a fahéjjal, azután tegyünk rá szétszórtan apró vajdarabkákat. Tegyük rá a felső tésztalapot, igazítsuk, tömködjük el az éleket. Szurkáljunk gőzkieresztő lyukakat a felső tésztalapba, majd süssük az egészet 40 percig, 220C°-os sütőben, amíg az alma meg nem puhul, és a sütemény teteje aranysárga nem lesz.
Felszeletelés után, fogyasztás előtt a piték tetejét ízlés szerint megkenhetjük mézzel, vagy megszórhatjuk porcukorral.

Mézes banánpép
Hozzávalók:
1,5 kg meghámozott, 2 cm-es darabokra felvágott érett, de még kemény banán, 2 liter forró sós víz (tengervíz), 1/2 dl vaj vagy margarin, 1/2 dl méz, 1 db friss narancs reszelt héja és leve, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 dl apróra vágott, pörkölt mandula.
Elkészítés:
Egy fedett nagy lábosban, 2 - 3 cm-es sós vízben főzzük a banán húsát, amíg meg nem puhul (12 - 15 perc). Csepegtessük le. Elektromos mixerrel, turmixgépben, vagy egyszerű húsdarálóban készítsünk belőle pépet. Olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a mézet, a narancshéjat és a narancslevet, a sót és a szerecsendiót. A forró vajas keveréket fokozatosan adagoljuk a péphez, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjen benne. Osszuk hat-nyolcfelé kis üvegtálkákba vagy kelyhekbe, és a tetejét szórjuk meg a pörkölt mandulával. Kb. 8 dl lesz belőle. Hűtve kínáljuk.
Tipp: diétás kivitelben, a nátriumtartalom csökkentése miatt a főzést édesvízben végezzük. Édes vajat vagy nem sózott margarint használjunk, és hagyjuk ki a sót a hozzávalók közül.

Mézes krémes 1.


Hozzávalók:
25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, kevés tej.
Elkészítés:
Gyúrjuk egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a következő krémmel kenjük meg: 1 liter tejben főzzünk meg 8 evőkanál lisztet. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg margarin és 35 dkg cukor habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet osszuk kétfelé. Az egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2 citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített lapokat.
A tetejére csokimáz kerül: Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat. Ezzel díszítsük a süti tetejét.

Mézes krémes 2.
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 4 dkg zsír, 5 evőkanál olvasztott méz, 16 dkg cukor, 3 evőkanál tej. Krém: 1 tojás sárgája, 8 dkg porcukor, 4 evőkanál gríz, 1 kávéskanál liszt, 1 liter tej, 2 csomag vaníliás cukor. Máz: 16 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 3 dkg kakaó.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és 4 lapot sütünk belőle. A krémhez a hozzávalókat péppé főzzük, majd 20 dkg vajjal és porcukorral kikeverjük.

Mézes lapok
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, fahéj, 1 tojás, 1 evőkanál szódabikarbóna, 6 evőkanál olvasztott méz, 2,5 dl tej, 10 dkg zsír, citromlé. Krém: 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, vanília, 20 dkg cukor.
Elkészítés:
A hozzávalókból 4 cipót formálunk. 1 órán át pihentetjük, majd lapokban tepsi hátán kisütjük. A krémmel megtöltjük.

Mézes mákos töltelék
Hozzávalók:
20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 6 dkg méz, 3 dkg mazsola, 4 dkg cukrozott vagy mézzel eltett meggy, fél narancs reszelt héja, 1 dkg szegfűszeg, 1 dl tej.
Elkészítés:
Az egészet lábasban összekeverjük, megmelegítjük és annyi vizet teszünk hozzá, hogy kenhető legyen.

Mézes puszedli 1.


Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.
Elkészítés:
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető.

Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
8 dl liszt, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl vaj, 2,5 dl méz, 1/2 dl porcukor, 1 db tojás.
Elkészítés:
Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy kicsit. A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat. Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.

Mézeske
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 6 dkg étcsokoládé, 8 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 5 dkg dió, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg méz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
A vajat a csokoládéval lassú tűzön felolvasztjuk és simára keverjük. A tűzről levesszük, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a diót, a tojást, a fahéjat, a mézet, a vaníliás cukrot és a sütőport. A tésztát kb. 3 cm vastagra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a sütőben 25-30 percig sütjük. A süteményt kockákra vágjuk, majd dióval díszítjük.
Cukormázzal is bevonhatjuk.

Mézeslepény
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 8 egész tojás, 4 evőkanál feketekávé, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 6 dkg dió.
Elkészítés:
Mély tálban elkeverünk 6 tojássárgáját, 1 egész tojást 25 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a 20 dkg olvasztott, de nem meleg mézet, a feketekávét, a citrom reszelt héját, a lisztet és a sütőport, végül a 6 tojás kemény habját. Magas szélű tepsibe öntjük, a tetejét vagdalt dióval díszítjük, és közepes hőfokon megsütjük.

Méztorta
Hozzávalók:
12 dkg méz, 3 tojás, 22 dkg kristálycukor, 7 dkg búzadara, 2 dkg vaj, 5 dkg dió, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj.
Elkészítés:
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük és állandóan kevergetve csurgatjuk bele a megforrósított mézet. A habot tovább verjük, amíg teljesen ki nem hűlt. Egy másik tálban a tojások sárgáját 2 dkg cukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a búzadarát, a darált diót meg a fűszereket, végül a mézes habot. Vajjal kikent, kilisztezett formába töltjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél kb. fél órát sütjük. Ha kihűlt, tálra borítjuk. A 20 dkg kristálycukrot kevergetve aranysárgára hevítjük, és egyenletesen a torta tetejére csorgatjuk. Amikor szilárdulni kezd, vizes késsel szeletekre vágjuk, így dobostorta bevonatot kapunk és nem törik.

Müzlis amerikai palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 db tojás, 2 evőkanál rum, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10-10 dkg kukoricapehely és zabpehely, 10 dkg müzli, 1 db citrom reszelt héja, 1 pohár joghurt.
Elkészítés:
A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat, a rumot, a csipetnyi sót habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a pelyheket, a müzlit, a joghurtot és a reszelt citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg kell legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész az amerikai palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Nagyanyáink almatortája
Hozzávalók:
2 dl almakompótból áttört almapép, 1 dl almabor, 1 dl méz, 2 dl barna cukor, 1 dl margarin, 1 dl vaj, 3 db tojás, 5 dl rétesliszt, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
Alaposan keverjük össze az almát, az almabort, a mézet, a barna cukrot, a vajat, a tojásokat és a margarint. Adjuk ehhez a keverékhez a száraz hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszát egy kb. 20 cm-es, kizsírozott kerek tortaformába. Előmelegített, 175C°-os sütőben süssük 30 percig. A kész, kihűlt korongból éles késsel készítsünk 3 tortalapot.
Töltelék és krém: 4 dl porcukor, 2 dl almakompótból áttört almapép, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál margarin, 1-2 dl kókuszreszelék. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat a (kókusz kivételével). A krémmel kenjük meg a tortalapokat és vonjuk be a tortát kívülről is. A végén szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Pityóka (mézmázas édes krumpli)
Hozzávalók:
5-6 db közepes, főtt krumpli, 1 dl méz, 1 dl narancslé, 1 dl vaj, 1 teáskanál só.
Elkészítés:
A meghámozott főtt burgonya karikákat rendezzük el egy kivajazott tűzálló tálban, miközben az egyes rétegek közé a maradék hozzávalókból kevert meleg levet locsolgatjuk. 180C°-os sütőben süssük kb. 30 percig. Sütés közben gyakran locsolgassuk saját levével. Vastag falú öntöttvas serpenyőben vagy lábosban is süthetjük a tűzhely felső lapján.

Ropogós mézes
Hozzávalók:
15 dkg édes keksz vagy babapiskóta, 15 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, a tetejére cukrozott cseresznye vagy meggy.
Elkészítés:
A kekszet kézzel apróra tördeljük. A csokoládét is külön összetörjük, és gőzben felolvasztjuk. Ugyanígy megolvasztjuk a vajat és a mézet egy másik edényben. végül a kekszet, a csokoládét, a vajat, meg a mézet jól összekeverjük. Egy kis tepsit vajjal jól kikenünk, és a kekszmasszát egyenletesen belenyomogatjuk. A cukrozott cseresznyeszemekkel kirakjuk a tetejét.
Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd felszeleteljük.

Ropogós zabdara szelet
Hozzávalók:
1/2 dl finom étolaj, 2,5 dl méz, 1/2 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 teáskanál só, 1 db nyers tortalap, 3 db tojás, 2 dl zabdara (végső esetben búzadara is megteszi), 1 dl apróra vágott pekándió/hikoridió (vagy ha nincs, akkor tegyünk bele "közönséges" diót).
Elkészítés:
Krémesítsük meg az olajat habverővel, és állandó verés közben, vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Adjuk hozzá a fűszereket, majd egyenként a tojásokat, minden egyes tojás után alaposan felverve a krémet. Keverjük bele a zabdarát és a diót is. Tegyük a nyers tortalapot egy tortaforma aljára, majd öntsük rá az egész, előbb megkevert krémet és 180C°-os sütőben kb. 50 percig, illetve amíg a sütemény kellően össze nem áll. A kész sütemény igen kiadós, így tehát kis szeletekre vágjuk fel.

Sári mézes
Hozzávalók:
Tészta: 4 evőkanál méz, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 20 dkg porcukor, 5 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaó, 50 dkg liszt. Krém: 1 liter tej, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött addig főzzük, amíg pöfögni kezd. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük, majd három cipót formálunk belőle. A kinyújtott tésztalapokat megsütjük. A krémhez a pudingport a tejjel elkészítjük. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összevegyítjük. A mézes lapokat a krémmel megtöltjük és egy napig állni hagyjuk.
Másnapra puha lesz. A tetejére olvasztott csokoládét csorgathatunk.

Seherezádé álma
Hozzávalók:
25 dkg kész piskóta, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg méz, 10 dkg narancslekvár, 10 dkg dió. Az öntet: 1 csomag főzés nélkül elkészíthető puncsízű pudingpor, kb. 3 dl tej. Díszítés: aszalt gyümölcsök.
Elkészítés:
A piskótát közepes, az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk. Ezután a mézzel és a lekvárral összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle. Durvára vágott dióban megforgatjuk. A puncs ízű pudingporból sűrű öntetet készítünk, és tálaláskor a kis gombócok köré öntjük.
Aszalt gyümölcsökkel díszítjük, de még rejtélyesebb, ha néhány ehető virágszirmot is szórunk mellé.

Skót napraforgós zabsütemény
Hozzávalók:
2 dl méz, 2 dl napraforgóolaj, 2 db tojás, 1 dl tisztított napraforgómag (szotyola), 4 dl zabliszt, 1 dl hántolt zab (nem főtt, nyers), 1/4 teáskanál vanília kivonat.
Elkészítés:
Alaposan elegyítsük valamennyi hozzávalót. Teáskanálnyi gombócok formájában adagoljuk ki egy megzsírozott sütőlapra. 175C°-on süssük 10-12 percig. Dróthálóra helyezve hűtsük. 70-75 db lesz belőle.

Sötét gyümölcsös kenyér
Hozzávalók:
3 dl (édesítetlen) fehér szőlőlé vagy almalé, 5 dl magtalan fehér mazsola, 5 dl mazsola, 2 dl kimagozott apróra vagdalt datolya, 4 dl szárított apróra vagdalt ananász, 4 dl szárított apróra vagdalt kajszi, 1,2 liter finom rétesliszt, 2 teáskanál só, 1/2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 teáskanál őrölt kardamomtermés (Cardamomi fructus), 4 dl vaj, 3 dl méz, 10 db tojás, 2 evőkanál vanília, 4 dl durvára darált mogyoró, 2 dl durvára darált dió.
Elkészítés:
Ünnepi alkalmakra szeretek a családnak és a barátainknak gyümölcsös süteményeket küldeni, így ez a recept nagyobb mennyiségre szól. Ám a hozzávalók mennyisége arányosan csökkenthető, ha csak egy vagy két cipóra van szükség. Egy nagy rozsdamentes fazékban melegítsük az első hat hozzávalót (a gyümölcslevet és a szárított gyümölcsöket) kb. 5 percig, majd tegyünk egy fedőt a fazékra és áztassuk a gyümölcsöket 12-15 óra hosszat. Melegítsük elő a sütőt 175C°-ra. Szitáljuk át egyszer a finom réteslisztet, majd a maradék száraz hozzávalókkal (a diót és a mogyorót kivéve) szitáljuk össze még egyszer. Egy nagy tálban keverjünk krémet a mézből, a vajból, a tojásokból és a vaníliából. Ezután keverjük ebbe bele először a lisztes, majd a gyümölcsös keveréket, végül pedig a diót és a mogyorót. Osszuk szét a tésztát három, olajjal jól kikent és sütőpapírral kibélelt cipósütő tepsibe és két, kiolajozott piskótasütő serpenyőbe. Valamennyit 3-3,5 óra hosszat süssük, amíg el nem készül. Hűtsük le őket, csomagoljuk fóliába és tegyük félre hűvös helyre.
A kész cipókat le is fagyaszthatjuk. Végül is öt, kétféle alakú ünnepi süteményhez jutottunk.

Szamosújvári mézespogácsa
Hozzávalók:
20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 tojás, mogyoró vagy mandula, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, csipetnyi sáfrány.
Elkészítés:
A mézet a porcukorral felforraljuk, majd leforrázzuk vele a lisztet. Ha kihűlt, gyúrni kezdjük egy keverőtálban, hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt fahéjat, csipetnyi sáfrányt, a szódabikarbónát és jól kidolgozzuk. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s minden pogácsa közepébe egy mogyorót vagy mandulát teszünk. Lisztezett, kikent tepsiben még fél órát pihentetjük, majd kb. 20 percig sütjük.

Szuper mézkaramella
Hozzávalók:
2 dl méz, 2 dl (földi-) mogyoróvaj, 2 dl szentjánoskenyér por, 2 dl szezámmag, 2 dl hántolt napraforgó (szotyola), 1 dl felaprított datolya vagy aszalt szilva, 1 dl kókuszreszelék.
Elkészítés:
Forraljuk fel a mézet és a mogyoróvajat. Először keverjük el ebben a szentjánoskenyér port, majd az összes többi hozzávalót. ezeket a műveleteket nagyon gyorsan kell végezni, hogy az anyag ne nagyon hűlhessen le közben. A végén gyorsan öntsük az egészet egy kizsírozott, kb. 20 x 20 cm-es tepsibe és hűtsük le hamar. Ha megkeményedett, vegyük ki a tepsiből, szeleteljük fel, és tartsuk a hűtőben a felszolgálásig. A fenti mennyiségből kb. 25 db 4 x 4 cm-es darab lesz.

Temrije
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 2,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál finom étolaj (a tésztához), 15 dkg búzadara, 1 liter zsírdús tej, 1 dl méz (a töltelékhez), 2 dl étolaj (a sütéshez), illatos méz (pl. hársméz) a tálaláshoz (2 dl-enként 1/2 teáskanál vaníliát, vagy 1 csepp rózsaolajat is keverhetünk bele).
Elkészítés:
Gyúrjunk tésztát a megszitált lisztből, a vízből és a sóból. Szaggassunk belőle kb. 5 dkg-os korongokat. Ezeket helyezzük egy olajjal vékonyan megkent tálcára, majd a tetejüket is kenjük be olajjal. Hagyjuk pihenni vászonkendővel letakarva, egy óra hosszat. Közben készítsük el a tölteléket. Öntsük a tejet egy fazékba és adjuk hozzá a búzadarát és a mézet, alaposan keverjük el, majd erős tűzön, állandó kevergetés közben 20 percig főzzük. Ez után öntsük még azon melegében egy akkora lapos tepsibe, hogy a töltelék kb. egy cm vastag legyen. A pihentetett tésztát olajjal megkent márvány-, vagy vastag üveglapon nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, majd vágjuk fel kb. 5 x 5 cm-es négyszögletes darabokra. Vágjuk fel az időközben megszilárdult tölteléket is, kb. 2,5 x 2,5 cm-es darabokra, majd ezeket tegyük a tésztalapokra, mindegyikre egyet. A tésztalapokat a sarkoknál hajtsuk fel és csippentsük össze a sarkokat, hogy sütés közben se eshessen szét. Egy serpenyőben, igen forró olajban süssük aranybarnára a megtöltött batyukat. Fogóval vegyük ki a kész darabokat az olajból, és tegyük őket előmelegített és melegen tartott (nagy tömegű, lehetőleg márvány) tálcára.(Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük, bár ez nem szükséges).
Forrón tálaljuk, mindegyik teríték mellett egy kis csészében illatos mézet is adjunk, melybe mindenki ízlés szerint mártogathatja a süteményeket.

Törökméz 1.
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg dió vagy mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással hozzátesszük a mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük a tűzről, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük, elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s mégegy nehézséggel lenyomatjuk. Kihűlve vizes késsel daraboljuk.

Törökméz 2.
Hozzávalók:
25 dkg méz, 12,5 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 12,5 dkg dió, nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. Próbaként kiveszünk a szirupból egy cseppet és hidegvízbe cseppentjük, ha megköt, jó. A tűzről levéve állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérje habhoz. Hozzátesszük a darált diót, melegen a nápolyira öntjük kb. 1 cm vastagságban, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt tovább rétegezhetjük.
Meleg helységben pár napig száradni hagyjuk, nem lesz teljesen szilárd.

Törökmézes ostya
Hozzávalók:
2 édes ostyalap, 50 dkg méz, 1 tojásfehérje, 20 dkg dió vagy mogyoró, esetleg mandula, 1 kupica vanílialikőr, pár csepp rózsaolaj.
Elkészítés:
A mézet először hidegen, majd langyosítva elkeverjük, amíg megfehéredik. Hozzáadjuk a tojás habját, és gőz fölött sűrűre keverjük. Durvára vágott diót keverünk bele, majd a vanílialikőrt és a rózsaolajat. Mikor összekevertük, megkenjük vele az ostyalapot, kb. kétujjnyi vastagon, majd lefedjük a másik ostyalappal. Nehezéket teszünk rá, megsütjük. Ha kihűlt, forró késsel felszeleteljük

Vajas-mézes kukoricasüti málnavajjal
Hozzávalók:
Sütemény: 2 dl kukoricaliszt, 1 dl finomliszt, 3 teáskanál sütőpor, 1/8 teáskanál reszelt szerecsendió, 3/4 teáskanál só, 2 dl 20 %-os tejföl, 3evőkanál méz, 3 evőkanál víz, 2 db tojás, jól felverve, 3 evőkanál olvasztott vaj. Málnavaj: 2 dl friss málna, 2 evőkanál víz, 1,5 evőkanál kristálycukor, 1 dl sótlan vaj, 2 evőkanál porcukor, 2 teáskanál málnalikőr.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190C°-ra. Keverjük egybe a száraz hozzávalókat. Ehhez adjuk aztán a tejfölt és a maradék hozzávalókat. Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk a papírral kibélelt tésztasütő formákba. Kb. 20 perc alatt sül aranybarnára. Lassú tűzön forraljuk a málnát, a vizet és a kristálycukrot kb. 5 percig. A keveréket ezután szűrjük egy kis tálba. Innen öntsük a keverőgépbe, ahova már beletettük a vajat, a porcukrot és a málnalikőrt is. Addig keverjük, míg lágy, sima nem lesz. Innen már csak a kis felszolgáló tálkába kell tennünk, lefednünk és jól behűtenünk legalább egy óra hosszat, mielőtt felszolgálnánk a kukoricasütihez.

Viktória csemege
Hozzávalók:
7 db tojásfehérje, 40 dkg porcukor, 40 dkg dió, 2 dl méz, 1/4 rúd vanília, 2 db ostya- vagy tortalap.
Elkészítés:
Hét tojás kemény habjába teszünk 40 dkg porcukrot, kevés vaníliát, törött diót, és ezt forró vízzel telt edényben, folytonos keverés között főzzük, 2 dl forró mézet hirtelen a keverék közé öntünk, és olyan sűrűre főzzük, hogy a kanál megálljon benne. Két ostya közé tesszük, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk

Zabpehely torta régiesen
Hozzávalók:
1 dl vaj vagy margarin, 1,5 dl méz, 2 db tojás felverve, 1,5 dl hántolt, előfőzött zab, vagy zabpehely, 1,5 dl kókuszreszelék, 1,5 dl barna cukor, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 1 db 20 cm-es félkész tortalap, tejszínhab (igény szerint).
Elkészítés:
A keverőgéppel verjünk habot a vajból és a mézből. Adjuk hozzá a tojásokat is, jól keverjük össze. Ezután keverjük csak bele alaposan a zabot, a kókuszt, a barna cukrot, a diót és a mazsolát. A keveréket öntsük a formába helyezett tortalapra. Az egészet tegyük a 180C°-ra előmelegített sütő középső rácsára, süssük 40 -45 percig, vagyis addig, míg a közepébe szúrt hideg késpenge tisztán nem húzható ki onnan. Dróthálón hűtsük le a süteményt szobahőmérsékletre. A tetejét közvetlenül a felszolgálás előtt tejszínhabbal díszíthetjük.

Zabsütemény régiesen
Hozzávalók:
1,5 dl méz, 2 db tojás (habarva), 1,5 dl előfőzött hántolt zab, 1,5 dl kókuszreszelék, 1,5 dl aszalt ribizli, vagy mazsola, 1,5 dl apróra vágott dió, 24 cm-es kerek tésztasütő forma, tejszínhab ízlés (és fogyókúra) szerinti mennyiségben,
Elkészítés:
Keverjük össze valamennyi hozzávalót a tészta-tál és a tejszínhab kivételével, jól dolgozzuk össze. Öntsük az egészet a sütőformába. 175C°-os sütőben süssük 40-50 percig, amíg enyhén meg nem barnul, és a középtájon beleszúrt kés tisztán nem húzható ki. Hűtsük le. Díszítsük a tejszínhabbal, és máris felszolgálhatjuk.