Mézes
Dió mézben
50 dkg szép dióbél (fél darabok), 30 dkg méz.
A mézet felmelegítem, hogy könnyen folyó legyen, majd
belekeverem a dióbelet. A masszát üvegekbe rakom és lezárom.
Nagyon finom csemege.
Baklava
Hozzávalók:
30 dkg hámozatlan, apróra vágott mandula, 30 dkg hámozatlan,
apróra vágott mogyoró, 4 dl méz, 30 dkg habosra felvert vaj,
2 dl víz, 6 db kész réteslap, +1 dl méz, 5 dkg pörkölt
mandulavagdalék, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
A mézet, a vajat és a vizet jól keverjük össze, majd két
egyenlő részre osztva két kisebb fazékban, lassú tűzön
forrásig főzzük. Ezután az egyik fazékba keverjük bele a
mandula vagdalékot, a másikba pedig a mogyoró vagdalékot.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A megfelelő méretű
tepsit kenjük ki a vajjal vagy a margarinnal, és tegyünk bele
egy réteslapot. Vékonyan kenjük meg mandula-töltelékkel,
majd tegyünk rá egy újabb réteslapot, erre vékony
mogyorótölteléket kenjünk. Ezt az eljárást váltakozva
addig folytassuk, amíg a réteslap vagy a töltelék el nem fogy
(szükség esetén a megadottnál több réteslapot is
használhatunk). A legfelső réteslapot kenjük meg kb. 0,5 dl
mézzel. Előmelegített 175° C-os sütőben süssük
aranysárgára (kb. 35 - 40 percig), majd vágjuk fel kb. 4x4 cm-es
négyszögletes darabokra. Ezeket a darabokat helyezzük egy
sütőlapra, hogy ne érjenek egymáshoz, és rakjuk vissza 5
percre a sütőbe, hogy kiszáradjanak. Amikor kivettük a
sütőből, hagyjuk kihűlni őket a sütőlapon. Ezután
mindegyik tetejét vékonyan kenjük meg mézzel és hintsük meg
a pörkölt mandulavagdalékkal.
Egy rétegben, csipkés papírszalvétával leterített tálcán
kínáljuk (azért, hogy a második réteg ne ragadjon az alsó
tetejére). Erős arab kávéval adjuk fel.
Barna mézes pite
Hozzávalók:
1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj, 1 teáskanál vanília, 1dl
finom búzaliszt, 2 dl méz, 6 dkg étcsokoládé, 2 db tojás, 2
dl apróra vágott dió, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál
só.
Elkészítés:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét,
a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben,
hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről. Most
keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá
a tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a
diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5
cm-es tepsibe. 160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig,
illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy
kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja,
hogy jónak találtuk. Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es
darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
Bolond körte
Hozzávalók:
5 db (50 dkg) körte, meghámozva és kimagozva, 5 dkg porcukor,
1 evőkanál méz, 2 teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál
őrölt szerecsendió, 1 evőkanál kukoricaliszt egy
evőkanálnyi vízben elkeverve, 1 dl zsírszegény tejföl.
Elkészítés:
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük
simára, egyenletesre. Merjük át a keveréket egy fém (öntöttvas)
mártásos tálba. Ekkor keverjük hozzá a kukoricalisztet.
Közepes tűzön, állandó kevergetés közben addig főzzük,
amíg éppen meg nem kezd keményedni, és fel nem kezd forrni.
Akkor hűtsük le, és keverjük hozzá a tejfölt. Osszuk szét
aztán négy (kristály) desszertes pohárba, és jól behűtve
szolgáljuk fel.
Croquettes
Hozzávalók:
3 db nagy tojás, 180 g illatos méz (pl. hársméz), 200 g cukor,
1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat, 1/2 teáskanál tiszta
mandulaolaj, 1 csipetnyi só, 300 g egész, hámozatlan mandula,
335 g korpás liszt.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175C°-ra. Egy habverővel felszerelt
elektromos mixer táljában verjük fel a tojásokból, a
mézből, a cukorból, a vanília és mandulakivonatból és a
sóból álló keveréket közepes sebességen addig, míg
megfelelően el nem keveredik, kb. 2 percig. Egy fakanállal
elegyítsük a keverékbe az egész mandulákat. Evőkanalanként
adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Meglisztezett kézzel osszuk a tésztát négyfelé. A
tésztának nagyon lágynak és ragadósnak kell lennie.
Mindegyik darabból formáljunk kb. 25 - 30 cm hosszú, 6 - 8 cm
széles téglákat. Helyezzük el őket egy teflonnal bevont
sütőlapon. Süssük őket világosbarnára, kb. 25 - 30 percig.
Vegyük ki a darabokat a sütőből és egy másik, hideg
sütőlapon hűtsük őket kb. 10 percig. Ezután egy fa
vágódeszkán éles késsel, keresztben szeleteljük fel őket
kb. 1 cm vastag szeletekre. Ezután élükre állítva helyezzük
őket vissza a sütőlapra, és süssük őket tovább 10 - 15
percig, míg sötét aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a
szeleteket, és egy fémrácson hűtsük le.
A szeletek szárazak és ropogósak lesznek. Légmentesen záró
fémdobozban hetekig eláll. Az eredmény kb. 60 szelet ropogós
krokett.
Csokoládés biscotti
Hozzávalók:
3 db nagy tojás, 2 db narancs reszelt héja, 1 teáskanál
vanília, 1/2 teáskanál mandulaolaj, 3,5 dl finomliszt, 0,7 dl
cukrozatlan, keserű kakaópor, 1,5 dl porcukor, 1 teáskanál
sütőpor, 1/4 teáskanál só, 2 dl pörölt mandula*.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150C°-ra. Egy nagy sütőlapot
vékonyan olajozzunk meg, vagy tegyünk rá sütőpapírt. Egy
tálban (vagy a mixer edényében) verjük egybe a tojásokat, a
narancshéjat, a vaníliát és a mandulaolajat. Egy nagy
keverőtálban keverjük össze a lisztet, a kakaót, a cukrot, a
sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és
keverjük simára. Ezután keverjük bele a mandulát. Felezzük
el a tésztát. Minkét félből formáljunk kb. 30 cm hosszú, 3
- 4 cm széles, 1 - 1,5 cm magas téglát. Süssük őket a
sütő közepébe helyezve kb. 50 percig, míg teljesen össze
nem állnak, és az éleiknél már pörkölődni nem kezdenek.
Ekkor vegyük ki őket a sütőből és hűtsük 5 percig.
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 135C°-ra. Egy
vágódeszkán fűrészfogú késsel vágjunk belőlük 1/2 - 3/4
cm vastag szeleteket. Lapjával helyezzük vissza a szeleteket a
sütőlapra, köztük kis hézagot hagyva. Tegyük vissza őket a
sütőbe és további 20 - 25 percig süssük, amíg ki nem
szárad és enyhén meg nem pörkölődik. Közben egyszer
fordítsuk meg őket a másik lapjukra. Utána fémrácson
hűtsük le, és légmentesen záródó fémdobozban tároljuk
őket. Kb. 40 - 45 db lesz.
A mandula pörkölése: egy zsírozatlan sütőlapon terítsük
szét a mandulát. Tegyük a lapot a 175C°-os sütőbe és
pörköljük 5 - 10 percig, ekkor a mandulák már
világosbarnák. Közben egyszer-kétszer keverjük meg őket,
hogy egyenletesen pörkölődjenek. Megjegyezzük, hogy a mandula
azután is tovább barnul egy kissé, hogy kivettük a sütőből.
Debreceni mézes
Hozzávalók:
4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 4
dl méz, 1/2 dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg
apróra metélt dióbél.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá
a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás
sorrendjében, jól dolgozzuk össze. A keverés könnyebb, ha a
méz langyos. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész
massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, terítsük bele a
tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a
dióval. Közepes hőfokon süssük aranybarnára. Kb. 4 x 4 cm-es
kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.
Diós kockák
Hozzávalók:
17 dkg méz, 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1/2
csomag sütőpor, 1/2 citrom héja és leve, 15 dkg málnadzsem.
Tojásfehérje hab: 3 fehérje, 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Gyúródeszkán összedolgozzuk a puha vajat s a sütőport.
Hozzátesszük a sárgákat, mézet, fűszereket s a citrom
levét és héját. Jól összedolgozzuk, majd egy kizsírozott
tepsibe helyezzük, megkenjük málnadzsemmel, s rátesszük a
diós tojásfehérje habot. Azonnal sütőbe tesszük, s
középtűzön zsemleszínűre sütjük. Kihűlve kockára
vágjuk.
Édes zabpogácsa (XIX.
századi recept alapján)
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy egyéb zsiradék ízlés szerint, 2 dl
porcukor, 1 dl méz, 2 db tojás, 3,5 dl átszitált finomliszt,
1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 1 teáskanál
fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 4 dl hántolt zab, 2
dl mazsola, 1 dl apróra vágott dióbél
Elkészítés:
Először az első négy helyen felsorolt hozzávalót keverjük
össze alaposan. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat és
keverjük az előzőleg megkevert masszához. Végül adjuk az
egészhez a zabot, a mazsolát és a diót. Enyhén megzsírozott
sütőlapra szaggassunk púpozott teáskanálnyi darabokat,
egymástól mintegy 5 cm távolságra. 180° C-os sütőben
süssük őket 8-10 percig. Lehűlés után 60 - 70 db enyhén
édes, azonnal is fogyasztható rágnivalónk lesz, amelyek
azonban jól lezárt (fém) dobozban hónapokig is eltarthatók a
hűtőben.
Váratlan vendégek fogadására kiválóan alkalmas!
Fenyődíszek
Hozzávalók:
1/2 kg méz, 30 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg őrölt mogyoró, 1/2
kg liszt, 5 g kardamom, 1 púpos kávéskanál fahéj, 1 zacskó
citromaroma, 1 zacskó rumaroma. 3 g / 1 csapott kiskanálnyi
hamuzsír /káliumkarbonát/ liszt a nyújtáshoz sütőpapír, 1
tojásfehérje, 15-17,5 dkg porcukor, tortabevonó csokoládé, 1
csomag tortadíszítő cukorka, 1 csomag "cukorfelirat",
tarka szalagok
Elkészítés:
A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A
lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A
mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a
rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2
óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát
lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok
segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy
gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A
figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180
fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat
porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és
tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha
megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített
lyukakba.
Főzött mézes máz
Hozzávalók:
2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál víz vagy
gyümölcslé, 1 dl méz, 1/2 teáskanál vanília.
Elkészítés:
Egy vízfürdős forralóedényben keverjük össze a tojások
fehérjét, a sót és a vizet vagy gyümölcslevet. (Ha ilyen
edényünk nincs, közönséges lábost vagy fazekat is
használhatunk, ám a főzést vízfürdőben - egy nagyobb
fazék vízbe állítva - végezzük). Verjük jó keményre a
tojásokat, amíg a hab megtartja alakját. A habot tovább verve
vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Ezután a
vízfürdőben főzzük meg a habot, állandó verés közben
addig, míg a keverékbél kiemelt habverő csúcsot nem hagy
maga mögött (ez a kombinált verés-főzés mintegy 5 percet
vesz igénybe).
Vegyük le az edényt a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliát és
addig verjük tovább a keveréket, míg jól kenhető nem lesz (kb.
2 percig).
Fűszeres diós-mézes
torta
Hozzávalók:
1 dl főzőmargarin, 2,5 dl méz, 2 db tojás, 5 dl liszt, 2
teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/2
teáskanál só, 1/2 teáskanál fahéjpor, 1/2 teáskanál
őrölt szegfűbors, 1,5 dl víz, 2 dl apróra vágott dió.
Elkészítés:
Egy elektromos mixerrel, nagy sebességfokozaton addig verjük a
főzőmargarint, a mézet és a tojásokat, míg könnyű, pihés
állagú nem lesz. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a
szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Ezt kis adagokban,
a vízzel váltakozva keverjük a mézes keverékhez. Minden adag
hozzáadása után keverjük simára, végül adjuk hozzá a
diót. Egy kb. 25 x 35 x 5 cm-es, kizsírozott és meglisztezett
tepsiben süssük meg, 175° C-on, 35 percig. Az alábbi fehér
mézes krémhabbal kenhetjük meg, 4 rétegben.
MÉZES KRÉMHAB: 2 dl méz, 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál
só, 1 teáskanál vanília. Egy kis lábosban, vízfürdőbe
állítva lassan forraljuk fel a mézet. Egy nagyobb
keverőtálban mixerrel (vagy, ha elegendő türelmünk van, réz
habverőtálban kézi habverővel) verjük kemény, de nem
száraz habbá az összekevert tojásfehérjéket, sót és
vaníliát. Lassan, kis adagokban, állandó további verés
közben öntsük ehhez a forró mézet. Addig folytassuk a
habverést (kb. 5 - 7 percig), míg a hab ismét olyan kemény
nem lesz, hogy megtartja az alakját. Az adag kettő, két
rétegben megkent, vagy egy, négy rétegben megkent 20 cm
átmérőjű kerek tortához elegendő.
Fűszeres mézeskalács
Hozzávalók:
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész
tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kk gyömbér,
szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés
zsemlemorzsa.
Elkészítés:
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal
kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint
keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb
megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük
hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket,
szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített
formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.
Granola - puha szemcsés
rágnivaló sütemény
Hozzávalók:
6 dl hántolt zab, 3 dl korpás liszt, 2 dl búzacsíra, 1
teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 2 dl barna cukor (pörkölt
süvegcukor), 2 dl lágy margarin vagy vaj, 1 dl méz, 1,5
teáskanál vanília, 2 db tojás, 1 dl mazsola, 1 dl durvára
darált mandula, 1/2 dl szezámmag, 1/2 dl tisztított, pörkölt,
durvára darált napraforgó (szotyi).
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Enyhén zsírozzuk (vajazzuk)
meg a sütőlap(ok)at. Mérjük ki pontosan a lisztet. Egy
közepes méretű tálban jól keverjük össze a zabot, a
lisztet, a búzacsírát, a sütőport és a sót, majd tegyük
félre. Egy nagy tálban verjük habosra a mozsárban megtört
barna cukrot, a margarint és a mézet. Ezután adjuk hozzá a
vaníliát és a tojásokat, jól keverjük össze, keverjük
bele az előbb elkészített lisztes keveréket, majd alaposan
elegyítsük egybe az egészet. Adjuk hozzá a mazsolát, a
mandulát, a szezámmagot és a szotyit. Ismét alapos keverés
következik. Teáskanálnyi adagokban helyezzük a masszát az
előkészített sütőlap(ok)ra, és kb. 7-8 percig süssük a
sütiket, míg a szélük világos aranybarna nem lesz.
Ezután azonnal vegyük le a kész darabokat a sütőlap(ok)ról
és hagyjuk őket kihűlni. 50 - 60 db süteményünk lesz.
Grillezett banános
tekercsek
Hozzávalók:
4 db nagy tortilla (vagy palacsinta), 13 dkg darabos
földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2
teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj.
Elkészítés:
Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a
banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk
meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a
tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében.
Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2
- 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.
Gyors narancsos zsemle
Hozzávalók:
1 evőkanál narancslé, 2 evőkanál reszelt narancshéj, 1 dl
méz, 3 evőkanál margarin, 4 dl átszitált liszt, 1
teáskanál só, 3 teáskanál sütőpor, 4 teáskanál sertés-,
vagy libazsír, 2 dl tej.
Elkészítés:
Keverjük össze a narancslevet, a narancshéjat, a mézet és a
margarint egy kis mártásos lábosban. 3 percig főzzük, míg
híg szirup nem lesz belőle. Szitáljuk egybe egy keverőtálba
a lisztet, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a zsírt, majd
keverjük hozzá a tejet, hogy lágy tészta legyen belőle. A
forró szirupot osszuk 12 egyenlő részre, 12 kizsírozott fém
sütőformába. Mindegyik formába, a szirup tetejére tegyünk
egyenlő mennyiségű tésztát. 200C°-os sütőben süssük
őket 15 percig. Ha megsültek, fordítsuk fejtetőre a formákat,
hogy a szirup ráfolyhasson a zsemlékre. Vegyük ki a 12 kész
zsemlét a formákból és forrón tálaljuk a reggeli teához
vagy kávéhoz.
Gyümölcsös háromszög
Hozzávalók:
20 dkg méz, 45 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 3 tojás,
5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs, 1
csomag sütőpor, amennyi tejet felvesz, összesen 1 kiskanál
ánizs, fahéj, szegfűszeg, barackdzsem, fél gr citrom reszelt
héja.
Elkészítés:
A vajat s mézet gőzön felmelegítjük, majd hozzáadjuk a
tojás sárgáját, a cukor mennyiség felét, a fűszereket,
citromhéjat, az egészből habot verünk. Hozzáadjuk a lisztet,
sütőport, a tejet, puha masszává kavarjuk. Kizsírozott,
kilisztezett tepsibe öntjük, a masszát megkenjük
barackdzsemmel. A cukor másik felével, a tojásfehérjével
habot verünk, beleszórjuk a vágott gyümölcsöket s
egyenletesen ráhelyezzük a dzsemre. Lassú tűzön
rózsaszínűre sütjük.
Kihűlve háromszögekre vágjuk.
Gyümölcsös süti
Hozzávalók:
3 dl dióbél félben, 3 dl brazil dió* (jobb híján a
hámozott mandula is megteszi), 1 dl magnélküli mazsola, 2 dl
félbevágott, kimagozott datolya, 1,5 dl kimagozott,
kandírozott cseresznye, 1 dl kimagozott, kandírozott zöld
cseresznye, 1 dl kockára vágott ananász, 1 dl felkockázott
citrom, 2 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál só, 3 db nagy tojás, 2 dl méz, 1 teáskanál
vanília.
Elkészítés:
Tegyünk félre egy kicsit (0,25 dl) a kandírozott
cseresznyéből. Egy nagy keverőedényben keverjük össze a
diókat és a gyümölcsöket. Szitáljuk egybe a száraz
hozzávalókat, és keverjük a gyümölcsökhöz. Ezután
verjük fel a tojásokat, keverjük az eddig elkészült
keverékhez, majd finoman, vékony sugárban adagoljuk hozzá a
mézet is. Közben, állandó kevergetés közben bele-bele
csepegtethetjük a vaníliát is. Vékonyan zsírozzunk ki egy kb.
30 cm-es kuglóf (aminek a közepén lyuk van) alakú
sütőformát, Ebbe meregessük bele a megkevert süti anyagot,
és ebben süssük 150°C-on másfél óra hosszat. Ha már a
teteje is megbarnult, borítsunk rá alufóliát. További 30
percig süssük, a süti akkor lesz kész. Hagyjuk a formában
kihűlni kb. 10 percig, ekkor elválik a forma oldalától,
borítsuk ki a formából. Ha nem hagyná magát, egy éles,
hosszú késsel "rásegíthetünk". A továbbiakban
hagyjuk egy rácson hűlni. A díszítésről: a süti tetejét
megkenhetjük mézzel (vékonyan), erre az elején félretett
kandírozott cseresznyéket tegyük. A süti finomabb lesz, ha
hűtőben két-három napig "érleljük". Kb. két
kilónyi sütink lesz. Felszolgálás előtt tejszínhabbal is
"feldobhatjuk".
Brazil dió: Háromszögletű, olajos mag, a brazil diófa (Bertholletia
excelsa) ehető termése, kemény, gömbölyű héjból kell
kibányászni).
Házi mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 0.5 kg kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3
tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és
szegfűszeg
Elkészítés:
A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött
fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid
ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm
vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre
egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük.
Kajszibarackos mézes
zabkockák
Hozzávalók:
3 dl hántolt zab (nem előfőzött!), 1 dl apróra vágott
aszalt kajszi, 1 dl méz, 1/2 dl sovány joghurt, 2 db nagy
tojás fehérje, 2 evőkanál búzacsíra, 2 evőkanál finom
búzaliszt, 3 evőkanál olvasztott margarin, 1/2 teáskanál
fahéj, 1/2 teáskanál vanília, 1/4 teáskanál só.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180C°-ra. Kenjünk meg enyhén egy
kb. 20 x 20 cm-es tepsit margarinnal (vagy szórjuk be
sütőspray-vel). Egy nagy keverőtálban alaposan keverjük
össze valamennyi hozzávalót. A kész keveréket borítsuk az
előkészített tepsibe, és egyenletesen terítsük el benne. Az
előmelegített sütőben addig süssük, amíg a közepe meg nem
szilárdul és a szélei enyhén meg nem barnulnak (kb. 25 perc).
Lehűlés után vágjuk 5 x 5 cm-es darabokra. 8 adagot kapunk (adagonként
2 db).
Kakaós dióskalács
Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 7 db tojás, 7
evőkanál kakaó, 1 marék dió, 10 dkg cukrozott narancshéj,
10 dkg mazsola, összesen fél kiskanál fahéj és ánizs, 4
evőkanál meleg víz.
Elkészítés:
3 tojássárgáját, mézet, vizet, narancshéjat, kakaót és a
fűszereket habosra verjük. Hozzáadjuk a habbá vert fehérjét
a liszttel váltakozva. Simára keverjük s 2-3 kizsírozott,
lisztezett kalácsformába öntjük. Középtűzön 3/4 órát
sütjük.
Melegen kiborítjuk, hűlni hagyjuk, s cukormázzal díszítjük.
Kaliforniai mézes-diós
teasütemény
Hozzávalók:
2 dl vaj (vagy 1 dl vaj és 1 dl margarin), 1/2 teáskanál só,
1 teáskanál vanília, 1 dl folyékony, illatos méz (pl.
hársméz), 5 dl átszitált finomliszt, 2 dl finomra vágott
dió.
Elkészítés:
Verjük krémmé a vajat a sóval és a vaníliával. Verjük
tovább, és közben vékony sugárban adagoljuk a krémhez a
mézet. Keverjük hozzá a lisztet és a diót. A hűtőben
pihentessük egy óra hosszat. Sodorjunk a tésztából kb. 4 cm
átmérőjű rudakat és csomagoljuk mindegyiket sütőpapírba.
Hűtsük ismét egy óra hosszat, majd szeleteljük fel kb. egy
centiméter vastag korongokra. 175 C°-on süssük, vékonyan
kizsírozott tepsiben 12-14 percig.
35-40 db lesz belőle.
Kókuszos amerikai
palacsinta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 4 db tojás, 10 dkg méz, 15 dkg
kókuszreszelék, 1 db citrom reszelt héja, 4 kávéskanál
citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál
sütőpor.
Elkészítés:
A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat habosra
keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A
citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a
kókuszreszeléket, a lisztet, a szódavizet, a citromlét és a
reszelt citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira
híg kell legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön.
Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez
utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2
decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a
kontaktgrill felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő felső
részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat.
Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan
nyissuk fel, és kész az amerikai palacsinta. A sima
kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük,
szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet
szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal
kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen
és melegen egyaránt finom.
Majomcsemege - mézes
rudacskák
Hozzávalók:
6 dl apró (mályva)cukor drazsé, 1 dl méz, 2/3 dl vaj vagy
margarin, 1/2 dl (földi)mogyoró krém, 2 teáskanál vanília,
1/4 teáskanál só, 4 dl előfőzött hántolt zab, 8 dl
ropogós rizspehely, 1 dl kókuszreszelék, 1/2 dl durvára
darált földimogyoró.
Elkészítés:
Egy közepes nagyságú serpenyőben keverjük össze a
cukordrazsét, a mézet, a vajat, a mogyorókrémet, a vaníliát
és a sót. Állandó keverés közben, lassú tűzön olvasszuk
fel a keveréket. Egy kb. 30 x 25 x 5 cm-es tepsiben keverjük
össze a zabot, a rizspelyhet, a kókuszreszeléket és a
földimogyorót. A megolvasztott mézes keveréket öntsük a
száraz hozzávalókra, és addig kavargassuk, míg az olvadt
massza jól be nem vonja a száraz keveréket, majd egyenletesen
osszuk el az egészet a tepsi alján. Várjuk meg, míg langyosra
hűl, majd szeleteljük fel 24 vékony csíkra. Teljes kihűlés
után két tucat ropogós, de nem csontkemény rudacskánk lesz.
Pléhdobozban sokáig eláll.
A megolvasztott keveréket mikrosütőben is elkészíthetjük,
ekkor a hozzávalókat egy kb. 2 literes, mikrohullám-álló
tálban olvaszthatjuk egybe 2,5 - 3 perces, HIGH (100 %)
fokozatú melegítéssel. A továbbiakban a fentiek szerint
folytassuk.
Mákos mézes szelet
Hozzávalók:
38 dkg finomliszt, 1 csipetnyi só, 1/2 csomag sütőpor, 1
csomag vaníliás cukor, 5 dkg darált mák, 15 dkg vaj, 1 db
tojás, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 db tojás
sárgája, tejföl szükség szerint. Töltelék: 17 dkg lágyabb
szilvalekvár, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2
evőkanál méz, 10 dkg darált mák, 4 evőkanál tej. Az
összes hozzávalót egyszerre, alaposan keverjük össze.
Elkészítés:
Először keverjük össze a sót, a sütőport, a vaníliás
cukrot, a megdarált mákot és a lisztet, majd ehhez a
keverékhez adjuk hozzá a vajat, a tojást, a folyós mézet és
a tejet. Jól gyúrjuk össze. Osszuk három egyenlő részre a
kigyúrt tésztát, és külön-külön sodorjuk vékonyra. Az
első kigyúrt lapot helyezzük a gyengén kivajazott tepsibe,
és kenjük meg a töltelék felével. Takarjuk be a második
lappal. ezt is kenjük meg a maradék töltelékkel, és
helyezzük rá a harmadik lapot. A tetejét kenjük meg tojás
sárgája és tejföl 1:1 arányú keverékével és az
előmelegített sütőben süssük aranysárgára. Hidegen
szeleteljük, a végén a szeletek tetejét porcukorral
meghinthetjük.
Márványtorta
Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg gríz, 7 tojás, 2 evőkanál rum, 2 dkg
kakaó, 6 dkg dió, késhegynyi szalalkáli, kis fahéj, 5 dkg
cukrozott narancshéj.
Elkészítés:
A tojás sárgáját a mézzel habosra keverjük, majd
hozzáadjuk az apróra vágott narancshéjat, a szalalkálit,
tovább kavarjuk és két egyenlő részre osztjuk. Az egyik
felébe kakaót kavarunk, hozzáadjuk a félmennyiség grízt s a
fél mennyiség habbá vert fehérjét. A másik fél részhez
hozzáadjuk a darált diót, a maradék habot és a grízt.
Tortaformába váltakozva beleöüntjük a két tésztát.
Középtűzön sütjük, kihűlve két részre osztjuk,
málnadzsemmel töltjük, cukormázzal bevonjuk.
Méhcsípés
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg kristálycukor, kb. 2,5 dl
tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, egy csipetnyi só, 1 csomag vaníliás
cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5 evőkanál
kristálycukor, 20 dkg hosszúkásra vágott hámozott mandula, 4
evőkanál méz, 14 dkg kristálycukor, 9 dkg vaj, 0,5 dl
tejszín, 1,5 dl tejszín, vaj a tepsihez.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe egy mélyedést
nyomunk. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, a mélyedésbe
öntjük, egy kevés liszttel puha kovászt keverünk belőle,
amit letakarva 20 percig kelesztünk. Ezután összedolgozzuk a
liszttel, 5 dkg felmelegített vajjal, 5 dkg kristálycukorral,
egy csipetnyi sóval, 2 tojással, hogy puha tésztát kapjunk,
amit letakarva ismét 20 percig kelesztünk. Ezalatt a vaníliás
pudingporból a tejjel és 5 evőkanál kristálycukorral a
csomagoláson lévő előírás szerint pudingot készítünk,
amit, ha kihűlt, átpaszírozunk. A vajat, a mézet, a maradék
cukrot és a manduladarabkákat közepes lángon addig keverjük,
míg a cukor el nem kezd olvadni. Ekkor levesszük a tűzről
hozzákeverünk bő 0,5 dl tejszínt, hagyjuk kihűlni. A
tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe
terítjük, a cukros mandulát elkenjük rajta. Előmelegített
sütőben 200°C-on kb. 30 percig sütjük, kivesszük a
tepsiből, rácson hűtjük ki teljesen, 1,5 dl tejszínt kemény
habbá verünk, a vaníliapudingba keverjük. A kihűlt tésztát
hosszában kétfelé vágjuk, az így kapott két csíkot
keresztben megint félbevágjuk. Ezeket a tortalapokat most
szeletekre vágjuk, megtöltjük a krémmel, ismét összerakjuk.
A szeletek széleit elsimítjuk.
Méhészfagylalt
Hozzávalók:
2 db tojás, 1/2 liter tej, 1 evőkanál vanília, 1,5 dl illatos
méz (pl. hársméz), 4 dl sűrű tejszín.
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálban alaposan, habkönnyűre verjük fel a
tojásokat és fokozatosan, állandó keverés közben adjuk
hozzá a tejet, a mézet és a vaníliát, majd addig verjük
tovább, míg jól el nem keverednek. Ezután adagoljuk bele a
tejszínt és verjünk belőle kemény habot. Töltsük a
fagylaltgépbe és a kezelési utasítás szerint készítsünk
belőle fagylaltot. Mézbe mártott friss gyümölccsel, dióval
vagy kedvenc fagylalt öntetünkkel kínáljuk. Kb. 2 liternyi
lesz belőle.
Tipp: Friss gyümölcsfagylaltot egyszerűen úgy készíthetünk,
hogy a fagyasztás előtt a fagylaltkeverék minden literjéhez 2
deciliter friss gyümölcspépet keverünk.
Mézben sült kukorica
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj vagy olaj, 1 dl méz, 25 dkg friss tejes
kukorica vagy konzerv csemegekukorica.
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat vagy olajat egy serpenyőben, tegyük bele
a kukoricát és keverjük el. Öntsük rá a mézet, és addig
folytassuk a sütést, míg a méz és a vaj teljesen el nem
keveredik egymásban, és szirupot nem képez. Forró köretként
tálaljuk, tálalás előtt ízlés szerint sózzuk és/vagy
borsozzuk.
Mézes almáspite
Hozzávalók:
2 db édes süteménytészta 20 cm-es kerek tésztalaphoz, 12 dl
vékony csíkokra vágott, vagy reszelt savanyú alma, 3 dl méz,
1,5 teáskanál citromlé, 0,5 dl liszt, 1 teáskanál őrölt
fahéj, 1,5 evőkanál vaj vagy margarin.
Elkészítés:
Nyújtsuk ki az alsó tésztaréteget és tegyük egy 20 cm-es
kerek, (nyitható) sütőformába. Tegyük az almacsíkokat a
tészta tetejére. Keverjük össze a mézet, a citromlevet és a
lisztet, majd a keveréket öntsük az almára. Hintsük meg a
fahéjjal, azután tegyünk rá szétszórtan apró
vajdarabkákat. Tegyük rá a felső tésztalapot, igazítsuk,
tömködjük el az éleket. Szurkáljunk gőzkieresztő lyukakat
a felső tésztalapba, majd süssük az egészet 40 percig, 220C°-os
sütőben, amíg az alma meg nem puhul, és a sütemény teteje
aranysárga nem lesz.
Felszeletelés után, fogyasztás előtt a piték tetejét
ízlés szerint megkenhetjük mézzel, vagy megszórhatjuk
porcukorral.
Mézes banánpép
Hozzávalók:
1,5 kg meghámozott, 2 cm-es darabokra felvágott érett, de még
kemény banán, 2 liter forró sós víz (tengervíz), 1/2 dl vaj
vagy margarin, 1/2 dl méz, 1 db friss narancs reszelt héja és
leve, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió,
1/2 dl apróra vágott, pörkölt mandula.
Elkészítés:
Egy fedett nagy lábosban, 2 - 3 cm-es sós vízben főzzük a
banán húsát, amíg meg nem puhul (12 - 15 perc). Csepegtessük
le. Elektromos mixerrel, turmixgépben, vagy egyszerű
húsdarálóban készítsünk belőle pépet. Olvasszuk fel a
vajat és keverjük bele a mézet, a narancshéjat és a
narancslevet, a sót és a szerecsendiót. A forró vajas
keveréket fokozatosan adagoljuk a péphez, állandóan
kevergetve közben, hogy jól elkeveredjen benne. Osszuk hat-nyolcfelé
kis üvegtálkákba vagy kelyhekbe, és a tetejét szórjuk meg a
pörkölt mandulával. Kb. 8 dl lesz belőle. Hűtve kínáljuk.
Tipp: diétás kivitelben, a nátriumtartalom csökkentése miatt
a főzést édesvízben végezzük. Édes vajat vagy nem sózott
margarint használjunk, és hagyjuk ki a sót a hozzávalók
közül.
Mézes krémes 1.
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 40
dkg liszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, kevés tej.
Elkészítés:
Gyúrjuk egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk
belőle 3 lapot. A lapokat a következő krémmel kenjük meg: 1
liter tejben főzzünk meg 8 evőkanál lisztet. Ha kihűlt,
vegyítsük össze 20 dkg margarin és 35 dkg cukor habosra vert
keverékével. Az így elkészített krémet osszuk kétfelé. Az
egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2
citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az
előbb elkészített lapokat.
A tetejére csokimáz kerül: Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3
evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat. Ezzel
díszítsük a süti tetejét.
Mézes krémes 2.
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tojás,
4 dkg zsír, 5 evőkanál olvasztott méz, 16 dkg cukor, 3
evőkanál tej. Krém: 1 tojás sárgája, 8 dkg porcukor, 4
evőkanál gríz, 1 kávéskanál liszt, 1 liter tej, 2 csomag
vaníliás cukor. Máz: 16 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 3 dkg
kakaó.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és 4 lapot sütünk
belőle. A krémhez a hozzávalókat péppé főzzük, majd 20
dkg vajjal és porcukorral kikeverjük.
Mézes lapok
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, fahéj, 1 tojás, 1 evőkanál
szódabikarbóna, 6 evőkanál olvasztott méz, 2,5 dl tej, 10
dkg zsír, citromlé. Krém: 3 evőkanál liszt, 4 dl tej,
vanília, 20 dkg cukor.
Elkészítés:
A hozzávalókból 4 cipót formálunk. 1 órán át pihentetjük,
majd lapokban tepsi hátán kisütjük. A krémmel megtöltjük.
Mézes mákos töltelék
Hozzávalók:
20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 6 dkg méz, 3 dkg mazsola, 4
dkg cukrozott vagy mézzel eltett meggy, fél narancs reszelt
héja, 1 dkg szegfűszeg, 1 dl tej.
Elkészítés:
Az egészet lábasban összekeverjük, megmelegítjük és annyi
vizet teszünk hozzá, hogy kenhető legyen.
Mézes puszedli 1.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál
sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2
dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben
feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs,
1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.
Elkészítés:
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük.
Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük.
Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és
ehető.
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
8 dl liszt, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2
teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt
szegfűszeg, 2 dl vaj, 2,5 dl méz, 1/2 dl porcukor, 1 db tojás.
Elkészítés:
Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport
és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy,
nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a
mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt,
verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos
keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a
tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy
kicsit. A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a
sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink
között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat.
Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra,
hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy
egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy
tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok
lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha
kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról,
és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig
tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.
Mézeske
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 6 dkg étcsokoládé, 8 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor,
5 dkg dió, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg méz, 1
csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
A vajat a csokoládéval lassú tűzön felolvasztjuk és simára
keverjük. A tűzről levesszük, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot,
a diót, a tojást, a fahéjat, a mézet, a vaníliás cukrot és
a sütőport. A tésztát kb. 3 cm vastagra nyújtjuk,
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a sütőben 25-30
percig sütjük. A süteményt kockákra vágjuk, majd dióval
díszítjük.
Cukormázzal is bevonhatjuk.
Mézeslepény
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 8 egész tojás, 4
evőkanál feketekávé, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag
sütőpor, 6 dkg dió.
Elkészítés:
Mély tálban elkeverünk 6 tojássárgáját, 1 egész tojást
25 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a 20 dkg olvasztott, de nem
meleg mézet, a feketekávét, a citrom reszelt héját, a
lisztet és a sütőport, végül a 6 tojás kemény habját.
Magas szélű tepsibe öntjük, a tetejét vagdalt dióval
díszítjük, és közepes hőfokon megsütjük.
Méztorta
Hozzávalók:
12 dkg méz, 3 tojás, 22 dkg kristálycukor, 7 dkg búzadara, 2
dkg vaj, 5 dkg dió, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj.
Elkészítés:
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük és állandóan
kevergetve csurgatjuk bele a megforrósított mézet. A habot
tovább verjük, amíg teljesen ki nem hűlt. Egy másik tálban
a tojások sárgáját 2 dkg cukorral kikeverjük, és
hozzáadjuk a búzadarát, a darált diót meg a fűszereket,
végül a mézes habot. Vajjal kikent, kilisztezett formába
töltjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél kb. fél
órát sütjük. Ha kihűlt, tálra borítjuk. A 20 dkg
kristálycukrot kevergetve aranysárgára hevítjük, és
egyenletesen a torta tetejére csorgatjuk. Amikor szilárdulni
kezd, vizes késsel szeletekre vágjuk, így dobostorta bevonatot
kapunk és nem törik.
Müzlis amerikai
palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 db tojás, 2 evőkanál rum,
csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10-10 dkg
kukoricapehely és zabpehely, 10 dkg müzli, 1 db citrom reszelt
héja, 1 pohár joghurt.
Elkészítés:
A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat, a rumot, a
csipetnyi sót habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a
sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához
adjuk a pelyheket, a müzlit, a joghurtot és a reszelt
citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg
kell legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel
a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4
darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 decilitert
kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill
felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl
hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára
süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és
kész az amerikai palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő
palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves
mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal
kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen
és melegen egyaránt finom.
Nagyanyáink almatortája
Hozzávalók:
2 dl almakompótból áttört almapép, 1 dl almabor, 1 dl méz,
2 dl barna cukor, 1 dl margarin, 1 dl vaj, 3 db tojás, 5 dl
rétesliszt, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
Alaposan keverjük össze az almát, az almabort, a mézet, a
barna cukrot, a vajat, a tojásokat és a margarint. Adjuk ehhez
a keverékhez a száraz hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze.
Öntsük a masszát egy kb. 20 cm-es, kizsírozott kerek
tortaformába. Előmelegített, 175C°-os sütőben süssük 30
percig. A kész, kihűlt korongból éles késsel készítsünk 3
tortalapot.
Töltelék és krém: 4 dl porcukor, 2 dl almakompótból
áttört almapép, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1
teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál margarin, 1-2 dl
kókuszreszelék. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat a (kókusz
kivételével). A krémmel kenjük meg a tortalapokat és vonjuk
be a tortát kívülről is. A végén szórjuk meg
kókuszreszelékkel.
Pityóka (mézmázas édes
krumpli)
Hozzávalók:
5-6 db közepes, főtt krumpli, 1 dl méz, 1 dl narancslé, 1 dl
vaj, 1 teáskanál só.
Elkészítés:
A meghámozott főtt burgonya karikákat rendezzük el egy
kivajazott tűzálló tálban, miközben az egyes rétegek közé
a maradék hozzávalókból kevert meleg levet locsolgatjuk. 180C°-os
sütőben süssük kb. 30 percig. Sütés közben gyakran
locsolgassuk saját levével. Vastag falú öntöttvas
serpenyőben vagy lábosban is süthetjük a tűzhely felső
lapján.
Ropogós mézes
Hozzávalók:
15 dkg édes keksz vagy babapiskóta, 15 dkg csokoládé, 10 dkg
vaj, 2 evőkanál méz, a tetejére cukrozott cseresznye vagy
meggy.
Elkészítés:
A kekszet kézzel apróra tördeljük. A csokoládét is külön
összetörjük, és gőzben felolvasztjuk. Ugyanígy
megolvasztjuk a vajat és a mézet egy másik edényben. végül
a kekszet, a csokoládét, a vajat, meg a mézet jól
összekeverjük. Egy kis tepsit vajjal jól kikenünk, és a
kekszmasszát egyenletesen belenyomogatjuk. A cukrozott
cseresznyeszemekkel kirakjuk a tetejét.
Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd felszeleteljük.
Ropogós zabdara szelet
Hozzávalók:
1/2 dl finom étolaj, 2,5 dl méz, 1/2 teáskanál fahéj, 1/4
teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 teáskanál só, 1 db nyers
tortalap, 3 db tojás, 2 dl zabdara (végső esetben búzadara is
megteszi), 1 dl apróra vágott pekándió/hikoridió (vagy ha
nincs, akkor tegyünk bele "közönséges" diót).
Elkészítés:
Krémesítsük meg az olajat habverővel, és állandó verés
közben, vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Adjuk
hozzá a fűszereket, majd egyenként a tojásokat, minden egyes
tojás után alaposan felverve a krémet. Keverjük bele a
zabdarát és a diót is. Tegyük a nyers tortalapot egy
tortaforma aljára, majd öntsük rá az egész, előbb megkevert
krémet és 180C°-os sütőben kb. 50 percig, illetve amíg a
sütemény kellően össze nem áll. A kész sütemény igen
kiadós, így tehát kis szeletekre vágjuk fel.
Sári mézes
Hozzávalók:
Tészta: 4 evőkanál méz, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 20 dkg
porcukor, 5 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2
evőkanál kakaó, 50 dkg liszt. Krém: 1 liter tej, 2 tasak
vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött addig
főzzük, amíg pöfögni kezd. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a
lisztet, összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük, majd három
cipót formálunk belőle. A kinyújtott tésztalapokat
megsütjük. A krémhez a pudingport a tejjel elkészítjük. A
margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal
összevegyítjük. A mézes lapokat a krémmel megtöltjük és
egy napig állni hagyjuk.
Másnapra puha lesz. A tetejére olvasztott csokoládét
csorgathatunk.
Seherezádé álma
Hozzávalók:
25 dkg kész piskóta, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg méz, 10
dkg narancslekvár, 10 dkg dió. Az öntet: 1 csomag főzés
nélkül elkészíthető puncsízű pudingpor, kb. 3 dl tej.
Díszítés: aszalt gyümölcsök.
Elkészítés:
A piskótát közepes, az aszalt gyümölcsöt kis kockákra
vágjuk. Ezután a mézzel és a lekvárral összedolgozzuk, majd
kis gombócokat formálunk belőle. Durvára vágott dióban
megforgatjuk. A puncs ízű pudingporból sűrű öntetet
készítünk, és tálaláskor a kis gombócok köré öntjük.
Aszalt gyümölcsökkel díszítjük, de még rejtélyesebb, ha
néhány ehető virágszirmot is szórunk mellé.
Skót napraforgós
zabsütemény
Hozzávalók:
2 dl méz, 2 dl napraforgóolaj, 2 db tojás, 1 dl tisztított
napraforgómag (szotyola), 4 dl zabliszt, 1 dl hántolt zab (nem
főtt, nyers), 1/4 teáskanál vanília kivonat.
Elkészítés:
Alaposan elegyítsük valamennyi hozzávalót. Teáskanálnyi
gombócok formájában adagoljuk ki egy megzsírozott sütőlapra.
175C°-on süssük 10-12 percig. Dróthálóra helyezve hűtsük.
70-75 db lesz belőle.
Sötét gyümölcsös
kenyér
Hozzávalók:
3 dl (édesítetlen) fehér szőlőlé vagy almalé, 5 dl
magtalan fehér mazsola, 5 dl mazsola, 2 dl kimagozott apróra
vagdalt datolya, 4 dl szárított apróra vagdalt ananász, 4 dl
szárított apróra vagdalt kajszi, 1,2 liter finom rétesliszt,
2 teáskanál só, 1/2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál
őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 1 teáskanál
őrölt szerecsendió, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4
teáskanál őrölt kardamomtermés (Cardamomi fructus), 4 dl vaj,
3 dl méz, 10 db tojás, 2 evőkanál vanília, 4 dl durvára
darált mogyoró, 2 dl durvára darált dió.
Elkészítés:
Ünnepi alkalmakra szeretek a családnak és a barátainknak
gyümölcsös süteményeket küldeni, így ez a recept nagyobb
mennyiségre szól. Ám a hozzávalók mennyisége arányosan
csökkenthető, ha csak egy vagy két cipóra van szükség. Egy
nagy rozsdamentes fazékban melegítsük az első hat
hozzávalót (a gyümölcslevet és a szárított gyümölcsöket)
kb. 5 percig, majd tegyünk egy fedőt a fazékra és áztassuk a
gyümölcsöket 12-15 óra hosszat. Melegítsük elő a sütőt
175C°-ra. Szitáljuk át egyszer a finom réteslisztet, majd a
maradék száraz hozzávalókkal (a diót és a mogyorót kivéve)
szitáljuk össze még egyszer. Egy nagy tálban keverjünk
krémet a mézből, a vajból, a tojásokból és a vaníliából.
Ezután keverjük ebbe bele először a lisztes, majd a
gyümölcsös keveréket, végül pedig a diót és a mogyorót.
Osszuk szét a tésztát három, olajjal jól kikent és
sütőpapírral kibélelt cipósütő tepsibe és két,
kiolajozott piskótasütő serpenyőbe. Valamennyit 3-3,5 óra
hosszat süssük, amíg el nem készül. Hűtsük le őket,
csomagoljuk fóliába és tegyük félre hűvös helyre.
A kész cipókat le is fagyaszthatjuk. Végül is öt, kétféle
alakú ünnepi süteményhez jutottunk.
Szamosújvári
mézespogácsa
Hozzávalók:
20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 tojás, mogyoró
vagy mandula, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál
fahéj, csipetnyi sáfrány.
Elkészítés:
A mézet a porcukorral felforraljuk, majd leforrázzuk vele a
lisztet. Ha kihűlt, gyúrni kezdjük egy keverőtálban,
hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt fahéjat, csipetnyi
sáfrányt, a szódabikarbónát és jól kidolgozzuk. Nagy
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s minden pogácsa közepébe
egy mogyorót vagy mandulát teszünk. Lisztezett, kikent
tepsiben még fél órát pihentetjük, majd kb. 20 percig
sütjük.
Szuper mézkaramella
Hozzávalók:
2 dl méz, 2 dl (földi-) mogyoróvaj, 2 dl szentjánoskenyér
por, 2 dl szezámmag, 2 dl hántolt napraforgó (szotyola), 1 dl
felaprított datolya vagy aszalt szilva, 1 dl kókuszreszelék.
Elkészítés:
Forraljuk fel a mézet és a mogyoróvajat. Először keverjük
el ebben a szentjánoskenyér port, majd az összes többi
hozzávalót. ezeket a műveleteket nagyon gyorsan kell végezni,
hogy az anyag ne nagyon hűlhessen le közben. A végén gyorsan
öntsük az egészet egy kizsírozott, kb. 20 x 20 cm-es tepsibe
és hűtsük le hamar. Ha megkeményedett, vegyük ki a tepsiből,
szeleteljük fel, és tartsuk a hűtőben a felszolgálásig. A
fenti mennyiségből kb. 25 db 4 x 4 cm-es darab lesz.
Temrije
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 2,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál
finom étolaj (a tésztához), 15 dkg búzadara, 1 liter
zsírdús tej, 1 dl méz (a töltelékhez), 2 dl étolaj (a
sütéshez), illatos méz (pl. hársméz) a tálaláshoz (2 dl-enként
1/2 teáskanál vaníliát, vagy 1 csepp rózsaolajat is
keverhetünk bele).
Elkészítés:
Gyúrjunk tésztát a megszitált lisztből, a vízből és a
sóból. Szaggassunk belőle kb. 5 dkg-os korongokat. Ezeket
helyezzük egy olajjal vékonyan megkent tálcára, majd a
tetejüket is kenjük be olajjal. Hagyjuk pihenni
vászonkendővel letakarva, egy óra hosszat. Közben
készítsük el a tölteléket. Öntsük a tejet egy fazékba és
adjuk hozzá a búzadarát és a mézet, alaposan keverjük el,
majd erős tűzön, állandó kevergetés közben 20 percig
főzzük. Ez után öntsük még azon melegében egy akkora lapos
tepsibe, hogy a töltelék kb. egy cm vastag legyen. A
pihentetett tésztát olajjal megkent márvány-, vagy vastag
üveglapon nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, majd
vágjuk fel kb. 5 x 5 cm-es négyszögletes darabokra. Vágjuk
fel az időközben megszilárdult tölteléket is, kb. 2,5 x 2,5
cm-es darabokra, majd ezeket tegyük a tésztalapokra,
mindegyikre egyet. A tésztalapokat a sarkoknál hajtsuk fel és
csippentsük össze a sarkokat, hogy sütés közben se eshessen
szét. Egy serpenyőben, igen forró olajban süssük
aranybarnára a megtöltött batyukat. Fogóval vegyük ki a
kész darabokat az olajból, és tegyük őket előmelegített
és melegen tartott (nagy tömegű, lehetőleg márvány)
tálcára.(Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük, bár ez
nem szükséges).
Forrón tálaljuk, mindegyik teríték mellett egy kis
csészében illatos mézet is adjunk, melybe mindenki ízlés
szerint mártogathatja a süteményeket.
Törökméz 1.
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg
dió vagy mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással
hozzátesszük a mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson.
Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük a tűzről,
addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a
tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra
öntjük, elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot,
deszkával s mégegy nehézséggel lenyomatjuk. Kihűlve vizes
késsel daraboljuk.
Törökméz 2.
Hozzávalók:
25 dkg méz, 12,5 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 12,5 dkg dió,
nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz.
Próbaként kiveszünk a szirupból egy cseppet és hidegvízbe
cseppentjük, ha megköt, jó. A tűzről levéve állandó
veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérje habhoz.
Hozzátesszük a darált diót, melegen a nápolyira öntjük kb.
1 cm vastagságban, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt
tovább rétegezhetjük.
Meleg helységben pár napig száradni hagyjuk, nem lesz teljesen
szilárd.
Törökmézes ostya
Hozzávalók:
2 édes ostyalap, 50 dkg méz, 1 tojásfehérje, 20 dkg dió vagy
mogyoró, esetleg mandula, 1 kupica vanílialikőr, pár csepp
rózsaolaj.
Elkészítés:
A mézet először hidegen, majd langyosítva elkeverjük, amíg
megfehéredik. Hozzáadjuk a tojás habját, és gőz fölött
sűrűre keverjük. Durvára vágott diót keverünk bele, majd a
vanílialikőrt és a rózsaolajat. Mikor összekevertük,
megkenjük vele az ostyalapot, kb. kétujjnyi vastagon, majd
lefedjük a másik ostyalappal. Nehezéket teszünk rá,
megsütjük. Ha kihűlt, forró késsel felszeleteljük
Vajas-mézes kukoricasüti
málnavajjal
Hozzávalók:
Sütemény: 2 dl kukoricaliszt, 1 dl finomliszt, 3 teáskanál
sütőpor, 1/8 teáskanál reszelt szerecsendió, 3/4 teáskanál
só, 2 dl 20 %-os tejföl, 3evőkanál méz, 3 evőkanál víz, 2
db tojás, jól felverve, 3 evőkanál olvasztott vaj. Málnavaj:
2 dl friss málna, 2 evőkanál víz, 1,5 evőkanál
kristálycukor, 1 dl sótlan vaj, 2 evőkanál porcukor, 2
teáskanál málnalikőr.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190C°-ra. Keverjük egybe a száraz
hozzávalókat. Ehhez adjuk aztán a tejfölt és a maradék
hozzávalókat. Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk a
papírral kibélelt tésztasütő formákba. Kb. 20 perc alatt
sül aranybarnára. Lassú tűzön forraljuk a málnát, a vizet
és a kristálycukrot kb. 5 percig. A keveréket ezután
szűrjük egy kis tálba. Innen öntsük a keverőgépbe, ahova
már beletettük a vajat, a porcukrot és a málnalikőrt is.
Addig keverjük, míg lágy, sima nem lesz. Innen már csak a kis
felszolgáló tálkába kell tennünk, lefednünk és jól
behűtenünk legalább egy óra hosszat, mielőtt
felszolgálnánk a kukoricasütihez.
Viktória csemege
Hozzávalók:
7 db tojásfehérje, 40 dkg porcukor, 40 dkg dió, 2 dl méz, 1/4
rúd vanília, 2 db ostya- vagy tortalap.
Elkészítés:
Hét tojás kemény habjába teszünk 40 dkg porcukrot, kevés
vaníliát, törött diót, és ezt forró vízzel telt edényben,
folytonos keverés között főzzük, 2 dl forró mézet hirtelen
a keverék közé öntünk, és olyan sűrűre főzzük, hogy a
kanál megálljon benne. Két ostya közé tesszük, és ujjnyi
széles szeletekre vágjuk
Zabpehely torta régiesen
Hozzávalók:
1 dl vaj vagy margarin, 1,5 dl méz, 2 db tojás felverve, 1,5 dl
hántolt, előfőzött zab, vagy zabpehely, 1,5 dl
kókuszreszelék, 1,5 dl barna cukor, 1 dl mazsola, 1 dl apróra
vágott dió, 1 db 20 cm-es félkész tortalap, tejszínhab (igény
szerint).
Elkészítés:
A keverőgéppel verjünk habot a vajból és a mézből. Adjuk
hozzá a tojásokat is, jól keverjük össze. Ezután keverjük
csak bele alaposan a zabot, a kókuszt, a barna cukrot, a diót
és a mazsolát. A keveréket öntsük a formába helyezett
tortalapra. Az egészet tegyük a 180C°-ra előmelegített
sütő középső rácsára, süssük 40 -45 percig, vagyis addig,
míg a közepébe szúrt hideg késpenge tisztán nem húzható
ki onnan. Dróthálón hűtsük le a süteményt
szobahőmérsékletre. A tetejét közvetlenül a felszolgálás
előtt tejszínhabbal díszíthetjük.
Zabsütemény régiesen
Hozzávalók:
1,5 dl méz, 2 db tojás (habarva), 1,5 dl előfőzött hántolt
zab, 1,5 dl kókuszreszelék, 1,5 dl aszalt ribizli, vagy mazsola,
1,5 dl apróra vágott dió, 24 cm-es kerek tésztasütő forma,
tejszínhab ízlés (és fogyókúra) szerinti mennyiségben,
Elkészítés:
Keverjük össze valamennyi hozzávalót a tészta-tál és a
tejszínhab kivételével, jól dolgozzuk össze. Öntsük az
egészet a sütőformába. 175C°-os sütőben süssük 40-50
percig, amíg enyhén meg nem barnul, és a középtájon
beleszúrt kés tisztán nem húzható ki. Hűtsük le.
Díszítsük a tejszínhabbal, és máris felszolgálhatjuk.