Morzsák

 

Fahéjas almamorzsa



6 személyre


HOZZÁVALÓK:

3 zöldalma, 6 evőkanál cukor, 9 dkg liszt, 11 dkg vaj, őrölt fahéj, a sütéshez vaj és liszt



ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük, a húsukat nem túl vékonyra felszeleteljük. Egyenletesen elosztjuk egy kivajazott, kilisztezett négyszögletes tepsi alján, és meghintjük 3 evőkanál fahéjas cukorral. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a hideg (hűtőből kivett), darabokra vágott vajat, és ujjaink hegyével gyorsan morzsás állagúvá eldolgozzuk. Elosztjuk az almán, és 30 percre forró sütőbe toljuk, amíg a teteje aranybarnára és ropogósra pirul. A formában hagyjuk kihűlni, abban is tálaljuk, és kanállal vagy tortalapáttal szabálytalan alakú darabokra vágva tesszük tányérokra. Vanília- vagy csokoládékrémet adhatunk mellé.


Császármorzsa


Hozzávalók:
6 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, egy csipet só, 2 dkg mazsola, vaj, porcukor, szilva vagy almapüré

Elkészítés:
Válassza el a tojás sárgáját a fehérjétől. Alaposan keverje ki a sárgáját cukorral, majd a tejjel és a liszttel.
Adjon egy csipet sót a fehérjéhez és verje kemény habbá. Majd adja a sárgájához és óvatosan keverje bele.

Egy nagy serpenyőt vajazzon ki, öntse bele a tésztát és szórja meg mazsolával. Hagyja, hogy ez egyik oldala kicsit megsüljön, majd fordítsa meg és villával szaggassa kis darabokra.

Vigyázzon, nehogy túlsüsse a tésztát, mert kiszáradhat. A kész édességet szórja meg porcukorral és kínálja szilva vagy almapürével.

(Talán nem autentikus megoldás, delekvárral és vaníliasodóval is isteni.)


Meggyes császármorzsa


Hozzávalók (4 személyre): 5 tojássárgája, 3 evőkanál + 1 evőkanál CANDEREL édesítőpor + a szóráshoz, 2,5 dl tej, 15 dkg liszt, 4 dkg darált mandula, 3 tojásfehérje, 1 üveg magozott meggybefőtt (720 ml), 2 evőkanál rum (vagy pálinka), 5 dkg vaj, 2 evőkanál mandulaforgács

Tipp: A sütéshez hazsnáljunk teflon bevonatú serpenyőt.

A tojássárgákat 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral habosra keverjük. A tejet, a lisztet, a darált mandulát felváltva hozzáadjuk. A tojásfehérjét 1 evőkanál CANDEREL édesítőporral kemény habbá verjük, a masszához keverjük. A meggyet lecsepegtetjük, ráöntjük a rumot, felét a tojásmasszába forgatjuk. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és két merőkanál masszát szedünk bele. A tésztát kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk.
További 3 percig aranyszínűre sütjük, darabokra vagdossuk, és előmelegített tányérra borítjuk. A maradék tésztát hasonlóan kisütjük. A maradék vajat felforrósítjuk a serpenyőben, és a félretett meggyet kissé átforgatjuk benne. A császármorzsára öntjük. Tálaláskor tányérokra szedjük az édességet, megszórjuk mandulaforgáccsal és CANDEREL édesítőporral.

1 adag energiatartalma: 583 kcal, szénhidráttartalma: 73g

Gyümölcsös császármorzsa


Hozzávalók (4 személyre): 4 tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1,2 dl tej, 12 dkg liszt, 1 csipet só, 6 dkg cukor, 10 dkg aszalt sárgabarack, 35 dkg (lecsöpögtetett) meggybefőtt, 3 dkg vágott mandula, 4-6 evőkanál olaj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a sütőporral, a vaníliás cukorral, a tejjel és a liszttel simára keverjük. A fehérjét a sóval és cukorral habbá verjük, és hozzáadjuk a tésztához.
- A sárgabarackot apróra vágjuk, a meggyet lecsöpögtetjük.
-Egy olajjal megkent serpenyőbe terítjük a tészta felét. Rátesszük a sárgabarck, a meggy és a mandula felét. Amikor a felülete megszilárdul, megforgatjuk, és egy villával darabokra vágjuk.
- Tovább sütjük, hogy a tészta felülete megpörzsölodjön. Melegen tartjuk.
- A maradék tésztával hasonlóan sütjük meg. Végül porcukorral megszórjuk.

Daramorzsa


Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás, 1 citrom, 5 dkg mazsola, 15 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 20 dkg búzadara, porcukor a szóráshoz



Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazsolát megmossuk.

Elkészítés: A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük, majd lazán a grízes masszához keverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megmaradt vajat tepsiben felforrósítjuk, beleöntjük a grízes masszát, és betesszük a sütőbe. Időnként megkeverve kb. 30 percig sütjük. Amikor elkészült még forrón villával szétszaggatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, és porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. Málnaöntetet vagy higított gyümölcsízt külön adunk hozzá.


Rizsmorzsa



20-25 deka rizst puhára főzünk egy liter tejben. A tejbe előzőleg tizenöt deka cukrot és két csomag vaníliát is beleteszünk, aztán melegítjük a rizzsel együtt. Amikor kicsit hűlt, belekeverünk fél vajat, öt tojás sárgáját, felvert habját és egy citrom reszelt héját és mazsolát. Amikor a massza elkészül, forró olajban vagy vajban ugyanúgy sütjük, mint a császármorzsát. Amikor apró darabokra szedtük és szép pirosra sütöttük, megporcukrozzuk és még melegen lekvárral vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.

Rizsmorzsa2


Hozzávalók 4 személyre:

3 dl tej, 15 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál rum, 10 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 tojás, 5 dkg tisztított mandula

A sütéshez:

3 evőkanál margarin



Előkészítés: A tejet kb. fél dl vízzel, egy csipet sóval felforraljuk. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A mazsolát leöblítjük, majd meglocsoljuk a rummal.

Elkészítés: A rizst a forrásban lévő tejhez adjuk, kb. 10 perc múlva levesszük a tűzről, és fedetlenül hagyjuk, hogy felszívja a levét. A margarint habosra keverjük a cukorral, majd tovább keverve egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat. A beáztatott mazsolát, a mandulát, a rizst, hozzákeverjük a habos masszához. A margarint felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, belesimítjuk a rizses masszát, és közepes lángon 8-10 percig sütjük az alját, majd két fakanál segítségével kis darabkákra szaggatjuk. Előmelegített tányérokra tálaljuk, porcukorral megszórjuk, és tetszés szerinti kompótot kínálunk mellé.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 576 kcal



Diós-túrós morzsa


Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás, 25 dkg sovány túró, 5 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg darált dió, 4 evőkanál búzadara, 2 evőkanál vaj a sütéshez



Előkészítés: A tojást kettéválasztjuk. A túrót burgonyanyomón áttörjük. A lisztet, a sütőport, az étkezési keményítőt összekeverjük.

Elkészítés: A sárgákat 2 evőkanál langyos vízzel és 1 evőkanál kristálycukorral nagyon habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a rumot, a reszelt citromhéjat, a darált diót, a búzadarát, a lisztes keveréket, és összekeverjük. A tojásfehérjékből csipet sóval és a maradék cukorral kemény habot verünk. Lazán beleforgatjuk a masszába. A vajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a massza felét, szétfolyatjuk, mint egy vastag palacsintát, közepes tűzön kb.5-6 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 2-3 perc alatt szép barnásra sütjük. Két villa segítségével szétszaggatjuk a tésztát, és kivajazott tűzálló tálba borítjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) bekapcsoljuk, és melegen tartjuk benne a tésztát. Megsütjük a maradék masszát is, és a sütőben az egész császármorzsát még 15 percig sütjük. Előmelegített tányérokon porcukorral meghintve, különböző kompótokkal tálaljuk – Legfinomabb körtekompóttal.


Új-kaledóniai süti


Hozzávalók:

20 dkg liszt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, bármilyen süthető gyümölcs (alma, körte, szilva, banán, ananász, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, stb.) - lehet fagyasztott is



Elkészítés: A lisztet, a vajat és a cukrot az ujjaim közt morzsolgatva összedolgozom, amíg daraszerű apró morzsákra összeáll. A gyümölcsöket összevágom, összekeverem, és egy lapos sütőtálba egyenletesen elterítem, majd kb. ujjnyi vastag rétegben a tetejére szórom a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni, ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, nagyon finom és egészséges desszert, de a legnagyobb előnye, hogy végtelenül egyszerű.


Almás-áfonyás morzsa



Hozzávalók:

4 hámozott, kimagozott, kockákra vágott alma, 375 g friss vagy mélyhűtött áfonya, 2 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. őrölt fahéj,

morzsafedél
140 g zabpehely, 90 g barnacukor, 30 g puha vaj, 125 ml narancslé


Elkészítése:

1. Az almát, az áfonyát, a citromhéjat és a fahéjat keverd össze egy tűzálló edényben.

2. A fedélhez robotgépben törd össze pépesre a zabpelyhet, a vajat és a narancslevet. Oszd szét a gyümölcs tetején, és süsd 35 percig, azaz a fedél pirulásáig.