Morzsák
Fahéjas almamorzsa
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
3 zöldalma, 6 evőkanál cukor, 9 dkg liszt, 11 dkg vaj, őrölt
fahéj, a sütéshez vaj és liszt
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük,
a húsukat nem túl vékonyra felszeleteljük. Egyenletesen
elosztjuk egy kivajazott, kilisztezett négyszögletes tepsi
alján, és meghintjük 3 evőkanál fahéjas cukorral. Tálba
szitáljuk a lisztet, elkeverjük a maradék cukorral,
hozzáadjuk a hideg (hűtőből kivett), darabokra vágott vajat,
és ujjaink hegyével gyorsan morzsás állagúvá eldolgozzuk.
Elosztjuk az almán, és 30 percre forró sütőbe toljuk, amíg
a teteje aranybarnára és ropogósra pirul. A formában hagyjuk
kihűlni, abban is tálaljuk, és kanállal vagy tortalapáttal
szabálytalan alakú darabokra vágva tesszük tányérokra.
Vanília- vagy csokoládékrémet adhatunk mellé.
Császármorzsa
Hozzávalók:
6 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, egy csipet só,
2 dkg mazsola, vaj, porcukor, szilva vagy almapüré
Elkészítés:
Válassza el a tojás sárgáját a fehérjétől. Alaposan
keverje ki a sárgáját cukorral, majd a tejjel és a liszttel.
Adjon egy csipet sót a fehérjéhez és verje kemény habbá.
Majd adja a sárgájához és óvatosan keverje bele.
Egy nagy serpenyőt vajazzon ki, öntse bele a tésztát és
szórja meg mazsolával. Hagyja, hogy ez egyik oldala kicsit
megsüljön, majd fordítsa meg és villával szaggassa kis
darabokra.
Vigyázzon, nehogy túlsüsse a tésztát, mert kiszáradhat. A
kész édességet szórja meg porcukorral és kínálja szilva
vagy almapürével.
(Talán nem autentikus megoldás, delekvárral és
vaníliasodóval is isteni.)
Meggyes császármorzsa
Hozzávalók (4 személyre): 5 tojássárgája, 3 evőkanál + 1
evőkanál CANDEREL édesítőpor + a szóráshoz, 2,5 dl tej, 15
dkg liszt, 4 dkg darált mandula, 3 tojásfehérje, 1 üveg
magozott meggybefőtt (720 ml), 2 evőkanál rum (vagy pálinka),
5 dkg vaj, 2 evőkanál mandulaforgács
Tipp: A sütéshez hazsnáljunk teflon bevonatú serpenyőt.
A tojássárgákat 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral habosra
keverjük. A tejet, a lisztet, a darált mandulát felváltva
hozzáadjuk. A tojásfehérjét 1 evőkanál CANDEREL
édesítőporral kemény habbá verjük, a masszához keverjük.
A meggyet lecsepegtetjük, ráöntjük a rumot, felét a
tojásmasszába forgatjuk. Kevés vajat forrósítunk a
serpenyőben, és két merőkanál masszát szedünk bele. A
tésztát kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk.
További 3 percig aranyszínűre sütjük, darabokra vagdossuk,
és előmelegített tányérra borítjuk. A maradék tésztát
hasonlóan kisütjük. A maradék vajat felforrósítjuk a
serpenyőben, és a félretett meggyet kissé átforgatjuk benne.
A császármorzsára öntjük. Tálaláskor tányérokra szedjük
az édességet, megszórjuk mandulaforgáccsal és CANDEREL
édesítőporral.
1 adag energiatartalma: 583 kcal, szénhidráttartalma: 73g
Gyümölcsös
császármorzsa
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojás, 1 zacskó sütőpor, 1
zacskó vaníliás cukor, 1,2 dl tej, 12 dkg liszt, 1 csipet só,
6 dkg cukor, 10 dkg aszalt sárgabarack, 35 dkg (lecsöpögtetett)
meggybefőtt, 3 dkg vágott mandula, 4-6 evőkanál olaj, 2
evőkanál porcukor
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a sütőporral, a
vaníliás cukorral, a tejjel és a liszttel simára keverjük. A
fehérjét a sóval és cukorral habbá verjük, és hozzáadjuk
a tésztához.
- A sárgabarackot apróra vágjuk, a meggyet lecsöpögtetjük.
-Egy olajjal megkent serpenyőbe terítjük a tészta felét.
Rátesszük a sárgabarck, a meggy és a mandula felét. Amikor a
felülete megszilárdul, megforgatjuk, és egy villával
darabokra vágjuk.
- Tovább sütjük, hogy a tészta felülete megpörzsölodjön.
Melegen tartjuk.
- A maradék tésztával hasonlóan sütjük meg. Végül
porcukorral megszórjuk.
Daramorzsa
Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás, 1 citrom, 5 dkg mazsola, 15 dkg vaj, 10 dkg
kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 20 dkg
búzadara, porcukor a szóráshoz
Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot
alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazsolát megmossuk.
Elkészítés: A vaj kétharmadát, a cukor felével, a
vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval habosra
keverjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a darát, a
reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a
dara kissé megdagadjon. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a
maradék cukrot, és kemény habbá verjük, majd lazán a
grízes masszához keverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2.
fokozat) előmelegítjük. A megmaradt vajat tepsiben
felforrósítjuk, beleöntjük a grízes masszát, és betesszük
a sütőbe. Időnként megkeverve kb. 30 percig sütjük. Amikor
elkészült még forrón villával szétszaggatjuk, hozzáadjuk a
mazsolát, és porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.
Málnaöntetet vagy higított gyümölcsízt külön adunk hozzá.
Rizsmorzsa
20-25 deka rizst puhára főzünk egy liter tejben. A tejbe
előzőleg tizenöt deka cukrot és két csomag vaníliát is
beleteszünk, aztán melegítjük a rizzsel együtt. Amikor
kicsit hűlt, belekeverünk fél vajat, öt tojás sárgáját,
felvert habját és egy citrom reszelt héját és mazsolát.
Amikor a massza elkészül, forró olajban vagy vajban ugyanúgy
sütjük, mint a császármorzsát. Amikor apró darabokra
szedtük és szép pirosra sütöttük, megporcukrozzuk és még
melegen lekvárral vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.
Rizsmorzsa2
Hozzávalók 4 személyre:
3 dl tej, 15 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál rum, 10 dkg
margarin, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 tojás, 5 dkg
tisztított mandula
A sütéshez:
3 evőkanál margarin
Előkészítés: A tejet kb. fél dl vízzel, egy csipet sóval
felforraljuk. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A mazsolát
leöblítjük, majd meglocsoljuk a rummal.
Elkészítés: A rizst a forrásban lévő tejhez adjuk, kb. 10
perc múlva levesszük a tűzről, és fedetlenül hagyjuk, hogy
felszívja a levét. A margarint habosra keverjük a cukorral,
majd tovább keverve egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat
és az egész tojásokat. A beáztatott mazsolát, a mandulát, a
rizst, hozzákeverjük a habos masszához. A margarint
felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, belesimítjuk a rizses
masszát, és közepes lángon 8-10 percig sütjük az alját,
majd két fakanál segítségével kis darabkákra szaggatjuk.
Előmelegített tányérokra tálaljuk, porcukorral megszórjuk,
és tetszés szerinti kompótot kínálunk mellé.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 576 kcal
Diós-túrós morzsa
Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás, 25 dkg sovány túró, 5 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,
3 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, 15
dkg darált dió, 4 evőkanál búzadara, 2 evőkanál vaj a
sütéshez
Előkészítés: A tojást kettéválasztjuk. A túrót
burgonyanyomón áttörjük. A lisztet, a sütőport, az
étkezési keményítőt összekeverjük.
Elkészítés: A sárgákat 2 evőkanál langyos vízzel és 1
evőkanál kristálycukorral nagyon habosra kikeverjük.
Hozzáadjuk a túrót, a rumot, a reszelt citromhéjat, a darált
diót, a búzadarát, a lisztes keveréket, és összekeverjük.
A tojásfehérjékből csipet sóval és a maradék cukorral
kemény habot verünk. Lazán beleforgatjuk a masszába. A vajat
nagy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a massza felét,
szétfolyatjuk, mint egy vastag palacsintát, közepes tűzön kb.5-6
percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 2-3 perc alatt
szép barnásra sütjük. Két villa segítségével
szétszaggatjuk a tésztát, és kivajazott tűzálló tálba
borítjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat)
bekapcsoljuk, és melegen tartjuk benne a tésztát. Megsütjük
a maradék masszát is, és a sütőben az egész
császármorzsát még 15 percig sütjük. Előmelegített
tányérokon porcukorral meghintve, különböző kompótokkal
tálaljuk – Legfinomabb körtekompóttal.
Új-kaledóniai süti
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor,
bármilyen süthető gyümölcs (alma, körte, szilva, banán,
ananász, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, stb.) -
lehet fagyasztott is
Elkészítés: A lisztet, a vajat és a cukrot az ujjaim közt
morzsolgatva összedolgozom, amíg daraszerű apró morzsákra
összeáll. A gyümölcsöket összevágom, összekeverem, és
egy lapos sütőtálba egyenletesen elterítem, majd kb. ujjnyi
vastag rétegben a tetejére szórom a tésztát. Közepes
lángon addig kell sütni, míg a teteje aranybarna lesz (kb. 15-20
perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni, ezalatt a
gyümölcsök is megpuhulnak, nagyon finom és egészséges
desszert, de a legnagyobb előnye, hogy végtelenül egyszerű.
Almás-áfonyás morzsa
Hozzávalók:
4 hámozott, kimagozott, kockákra vágott alma, 375 g friss vagy
mélyhűtött áfonya, 2 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. őrölt
fahéj,
morzsafedél
140 g zabpehely, 90 g barnacukor, 30 g puha vaj, 125 ml narancslé
Elkészítése:
1. Az almát, az áfonyát, a citromhéjat és a fahéjat keverd
össze egy tűzálló edényben.
2. A fedélhez robotgépben törd össze pépesre a zabpelyhet, a
vajat és a narancslevet. Oszd szét a gyümölcs tetején, és süsd
35 percig, azaz a fedél pirulásáig.