Muffin
Édes
ALMÁS MUFFIN
Hozzávalók:
1 db alma, 4 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1teáskanál
fahéj, 1 csipet só, 9 dkg cukor, 50 ml olaj, 1 db tojás, 125
ml tej
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. A
lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. Egy másik
tálban elkeverjük a cukrot, az olajat, a tojást és a tejet.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat és az
egészet jól összekeverjük.
ALMÁS-FAHÉJJAS MUFFIN
Hozzávalók:
2 tojás, 2 evőkanál cukor, 3 szép nagy alma, 1/2 evőkanál
fahéj, 1 teáskanál sütőpor, 25 dkg liszt, 15 dkg vaj v.
margarin v. olaj
Elkészítés:
2 tojás fehérjét 2 evőkanál cukorral keményre verek.
Belereszelek 3 szép nagy hámozott almát. Hozzáadok kb. fél
evőkanál reszelt fahéjat. Beleszitálok annyi lisztet, hogy
szép massza keletkezzen + teszek bele 1teáskanál sütőport
és kb. 1 evőkanál Vajat, vagy más zsiradékot. Lehet bele
szórni mazsolát is.
Kapszliba, formába kb. 20-25 percet sütöm
ALMÁS-JOGHURTOS MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1csomag sütőpor, fél
mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1
teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 csésze
natúr joghurt, (2, 5 dl) 1 nagy tojás, 1 csésze olvasztott vaj,
2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 finomra kockázott alma, 1
csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a fél csésze cukrot,
a sütőport, a fél teáskanál fahéjat, a szerecsendiót és a
sót, majd tedd félre. Egy kisebb tálban keverd krémesre a
joghurtot, majd add hozzá a felvert tojást. Ehhez jön még az
olvasztott vaj és a reszelt citromhéj. A két tál tartalmát
finoman keverd össze, majd add hozzá az almadarabkákat.
Töltsd meg ezzel a muffinformákat. A tetejére rakj a negyed
csésze cukor és a két teáskanál fahéj keverékéből még
így, amikor nyers a tészta. Tedd be sülni, és süssed 20-25
percig, (Légkeveréses: 20 perc 160 fokon) amíg aranybarna nem
lesz. Hagyd kihűlni.
ANANÁSZOS MUFFIN
Hozzávalók:
25 dkg ananász, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 38
dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy tálban habosra
keverjük a vajat, cukrot és a tojásokat. Egy másik tálban a
lisztet, sütőport és az ananászdarabkákat. A száraz
dolgokat hozzákeverjük a vizesekhez és jól összedolgozzuk
ANANÁSZOS-CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók:
25 dkg konzerv ananász, 26 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 6 dkg
csokireszelék, reszelt csoki, 1 db tojás, 14 dkg cukor, 80 ml
olaj, 280 ml tej
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával
és a csokireszelékkel. Az ananászt kis darabkákra vágjuk. A
tojást felverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztes
keveréket is hozzákeverjük. Végül az ananászt is
hozzákeverjük.
ASZALTGYÜMÖLCSÖS MUFFIN
Hozzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcs, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor,
20 dkg vaj, 20 dkg méz, 4 tojás, 2 teáskanál fűszerkeverék
( a mézes sütikhez való, jó bele)
Elkészítés:
190°C-ra előmelegítjük a sütőt. Az aszalt gyümölcsöket
kis kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport egy tálban
összekeverjük. A vajat, mézet, tojást és fűszerkeveréket
habosra verjük. A két keveréket és az aszalt gyümölcsöket
összedolgozzuk. Formába töltjük, és kb. 20-25 percig
sütjük.
BANÁNOS MUFFIN
Hozzávalók:
10dkg vaj, 1 csésze cukor, 2 tojás, 1/2 csésze tej, 2 csésze
liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 érett banán villával
szétnyomkodva
Elkészítés:
A vajat a cukorral kikevered, belekevered a tojásokat, majd
sorban a többi hozzávalót. 20-30 percig alacsony hőfokon
süsd, hogy jól átsüljön.
BANÁNOS-ÁFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók: (Kb.
16 db)
30 dkg liszt, 2,5 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál
szódabikarbóna, fél teáskanál fajéj, 2 tojás, 9 dkg barna
v. fehér cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,8 dl olaj, vagy 12
dkgg vaj, 2,8 dl tej, 2 db villával áttört banán,
lecsöpögtetett áfonya
Elkészítés:
Össze kell keverni egy tálban a lisztet, sütőport,
szódabikarbónát, fahéjat. Egy másik tálban kikeverni a
tojást a cukorral, vaniliás cukorral, olajjal v. vajjal, tejjel.
Hozzáadni a villával áttört banánt, majd a lisztes
keveréket és a végén a lecsöpögtetett áfonyát, melyet egy
kevéske lisztbe átforgatunk, mielőtt a tésztába kevernénk.
Muffin formákba 3/4 részig önteni és 25-30 percig sütni
előmelegített (180 fokos) sütőben.
BANÁNOS-CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók:
200g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál
szódabikarbóna, 1/4 teáskanál fahéjpor, 3 teáskanál
kakaópor, 1 tojás, 175g cukor, 100ml olaj, 125g kefir
Elkészítés:
Jól kikeverni, 3 érett banánt villával összetörni, a
tojásos masszába keverni, a lisztet is gyors mozdulatokkal bele
és mehet a muffin sütőbe. 180°C-on 20-25 perc
CSODÁS CSOKIS MUFFIN:
Hozzávalók: (12 db)
15 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál
barackíz, 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg kakaópor, 5 dkg tört
étcsokoládé
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen.
Adagold ki a 12 muffin formába, majd 170 fokon süsd 20-25
percig.
CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók:
(12 db)
10 dkg étcsoki, 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg
narancsdzsem (más lekvárral is jó), 3 evőkanál friss
narancslé, 1/2 teáskanál sütőpor, 15 dkg liszt
Elkészítés:
Ha frissiben készítem, akkor mielőtt elkezdeném összekeverni
a muffin tésztát, előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázsütőn
ez a 4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az előző
nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá,
hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütőnek.
A tésztájához először megolvasztom gőzön az apróra tört
étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy
a csokis vaj, akkor leveszem a gőzről, hogy langyosra
hűlhessen.
Elektromos kézi habverővel habosra keverem a tojásokat a
cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a
tésztába a narancsdzsemet, az átszúrt narancslevet meg a
langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütőporral,
és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához.
Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffin masszát a
papírkapszlikkal kibélelt muffin tepsibe, vagy lefolpackozott
dobozban hagyom éjszakázni a hűtőben. Az előmelegített
sütőben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis
muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták őket megkenni, és
jóízű perceket köszönhetik nekik.
CSOKIS MUFFIN "DIÉTÁS"
Hozzávalók:
1 1/2 csésze liszt, 3/4 csésze cukor, 1/4 csésze kakaópor, 2
evőkanál sütőpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1/2
teáskanál só, 2/3 csésze vaníliás 0%-os joghurt, 2/3
csésze sovány tej, 1/2 evőkanál vanília aroma,
Elkészítése:
Sütőt előmelegíteni 200 fokra. Kibélelni papírral a
formákat. Összekeverni a liszted, a cukrot, a kakaót, a
sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Gyors mozdulatokkal
hozzáadni a joghurtot, a tejet és az aromát. Nem szabad jól
kikeverni! 2/3-ig tölteni és 15-2 percig sütni. Melegen
tálaljuk.
CSOKIS-DIÓS MUFFIN
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 4, 5 dkg kakaópor (nem instant) 1/2 teáskanál
szódabikarbóna, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só,
300 ml tej, 1 tojás, 30 dkg cukor, 2 evőkanál olaj, 1
teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliáscukor), 17
dkg felaprított csoki, 9 dkg felaprított dióbél, 12-15 db
egész szem mandula, kb. 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffin sütőt
kivajazzuk.
Összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a
szódabikarbónát és a sót. A tojást a cukorral, a tejjel, a
vaníliával és az olajjal habosra keverjük. A lisztes
keveréket hozzáadjuk, és gyorsan összekeverjük. Végül
hozzáadjuk a diót és a csokit.
A tésztát a formákba töltjük (3/4-ig) és minden muffinba
szúrunk egy mandulát és megszórjuk cukorral. Sütés a
szokásos módon
GESZTENYÉS MUFFIN
Hozzávalók:
10 dkg étcsoki, 25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg puha vaj, 2
evőkanál rum, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg cukor, 3
tojás, 1 csipet só, 5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, a
tetejére tejszínhab és őrölt fahéj
Elkészítés:
Étcsokit felolvasztani gőz fölött, ha kihűlt, akkor
összekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a
tojások sárgájával, a gesztenyével, aztán a tojás
fehérjéből a sóval habot verni és a sütőporral
összekevert liszttel meg a gesztenyés keverékkel összekeverni.
Elöször csak a hab negyedével a gesztenyés masszához, majd a
többivel + a liszttel keverjük össze. 30-35 perc alatt
megsülnek, 175 fokos sütő. Ha kihűltek a tetejére
tejszínhabot, teszünk.
GRAND MARNIER AFONYA
MUFFIN
Hozzávalók:
1 1/4 csésze narancs juice, 1/4 csésze Grand Marnier likőr, 3/4
csésze repce olaj, 2 csésze darabolt áfonya, 2 1/2 csésze
liszt, 1 csésze teljes őrlesű liszt, 1 1/2 csésze cukor, 2
evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 1/2 evőkanál
darabolt narancshéj, 4 tojás fehérje
Elkészítés:
Melegíítsd fel a sütőt 200 fokra. Keverd össze a
narancslevet, likőrt és olajat. Egy másik tálban keverd
össze a liszteket, cukrot, sütőport, sót és narancshéjat.
Egy harmadik tálban verd fel a tojásfehérjeket (nem kell hogy
kemény hab legyen, csak habos). Keverd össze a tojásfehérjét
a likőrös folyadékkal, majd öntsd az egészet a lisztes
dolgokhoz, keverd bele az áfonyat. Nem szabad túl keverni. kb
25 percig kell sütni.
GYÜMÖLCSJOGHURTOS MUFFIN
Hozzávalók: (12db)
12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha nincs mehet az egész
finomlisztből), 14 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fűszer ízlés
szerint (pl. vanília, fahéj), 6 dkg apróra vágott csokoládé,
stb. 25 dkg friss gyümölcs vagy befőtt, 1 tojás, 14 dkg barna
cukor, 0,8 dl növényi olaj vagy 12, 5 dkg puha vaj vagy
margarin, 2,8 dl gyümölcsjoghurt
Elkészítés:
A sütőformához zsiradék vagy 12 db sütőpapír forma
A sütőt 180 °C-osra előmelegítjük. Kizsírozzuk a
sütőformát, vagy belehelyezzük a sütőpapír formákat.
Összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral,
szódabikarbónával, fűszerekkel, mogyoróval illetve
mazsolával, aszalt gyümölccsel vagy csokoládé darabokkal.
Megtisztítjuk és fölaprítjuk a gyümölcsöt. Ha befőttet
használunk, csöpögtessük le, majd vágjuk azt is kisebb
darabokra.
Egy másik edényben könnyedén felverjük a tojást.
Hozzáadjuk a cukrot, a zsiradékot, a joghurtot, majd alaposan
elkeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül
óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsdarabokat is.
A tésztát azonnal a sütőformába adagoljuk, és az
előmelegített sütőben (180 °C-on, légkeveréses rendszerben
160 °C-on) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
KAKAÓS MUFFIN:
Hozzávalók:
22 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4, 3 dkg kakaópor (nem instant!),
evőkanál sütőpor 1 csomag), 1 teáskanál só, 1 teáskanál
szódabikarbóna (elhagyható), 2, 4 dl szobahőmérsékletű tej,
10 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj, 1 tojás (enyhén
felverve), 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás
cukor)
Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffin formákat
kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffin papírral.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral,
a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik
tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a
vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg
sima nem lesz.
A tésztát az előkészített muffin sütőbe kanalazzuk. 20-25
percig sütjük (tűpróba
KÁVÉS-KÓKUSZOS MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
1/2 csésze margarin, nem olvasztott, 1/2 csésze cukor, 1/2
csésze barnacukor, 2 tojás, 1 3/4 csésze liszt, 1 evőkanál
sütőpor, 1/4 teáskanál só, 1/2 csésze főzött kávé -
erős, 1/3 csésze tej, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1/2 csésze
dió, próra vágva, de nem darálva, 3/4 csésze
kókuszreszelék, 1/4 teáskanál mandulaaroma - elhagyható
Elkészítés:
Először is kikenjük a muffin sütőt, a sütőt pedig 180
fokra előmelegítjük.
Egy nagy tálban géppel habosra keverjük a margarint, a
kétfajta cukorral végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a
sót.
Összekeverjük a kávét, tejet és az aromákat, majd
hozzáadjuk a kikevert cukros margarinhoz. Végült hozzáadjuk a
lisztes keveréket is. Belekeverjük a kókuszt és a diót és
belekanalazzuk a formákba.
25-35 percig illetve tűpróbáig sütjük. Dió helyett lehet
csoki darabokat is tenni
KÓKUSZOS MUFFIN
Hozzávalók: (12db)
7 dkg vaj, 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg
kókusztejpor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 zöldcitrom héja és
leve
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
A tésztához először a vajat olvasztom meg folyósra és
kihűtöm. A tojásfehérjéből lágy habot verek, majd a
porcukrot összekeverem a kókusztejporral meg a
kókuszreszelékkel. a kókuszos cukorhoz hozzáreszelem a
zöldcitrom héját, és ezt a száraz keveréket fakanállal
hozzáforgatom a fehérjehabhoz. Belecsurgatom a zöldcitrom
levét és hozzákeverem az olvadt vajat. 20 percig kell sütni!
LINZER MUFFIN
Hozzávalók:
250g liszt, 2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál
szódabikarbóna, 1teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál
őrölt szegfűszeg, 60g durvára őrölt mandula, 1/2 citrom
reszelt héja, 1 tojás, 120 g cukor
1cs vaníliás cukor, 80ml olaj(vagy 125g vaj), 1-2 evőkanál
citromlé, 250-275g kefir vagy joghurt, 12 evőkanál piros
lekvár (eper vagy málna esetleg ribiz
Elkészítés:
A "nedves" anyagokat is kikeverjük, hozzáöntjük a
száraz anyagokat is, gyorsan összekeverjük, ne túl sokáig,
akkor nagyon elázik. 180°C-os előmelegített sütőben a
középső részen 25-30 percig sütjük.
Felbevágjuk muffint, bele a lekvárt, majd a tetejét
porcukorral meghintjük és összeragasztjuk.
Aki nem akar ragasztgatni, csak felig tegye a formába a
tésztát, rá a lekvár és meg 1 fel tészta, akkor így
sütjük ki.
MANDULÁS MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
25 dkg liszt , 2 teáskanál sütőpor , 5 dkg őrölt mandula,
12.5 dkg vaj, 3 tojás , 3 teáskanál édesítőszer vagy cukor,
1 teáskanál citromhéj, 1 teáskanál vaníliaaroma , 1 csipet
szerecsendió, 6 evőkanál tej
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A lisztet, a sütőport és
a mandulát összekeverjük. A vajat a tojásokkal, a cukorral, a
citrommal, a vaníliával, a szerecsendióval és a tejjel
habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis
adagokban), majd a tésztát a formákba töltjük. A muffinok
tetejére tehetünk egy-egy szem mandulát.
20-25 percig sütjuk.
MANDULÁS-MARCIPÁNOS
MUFFIN
Hozzávalók:
15 deka liszt, 15 deka cukor, 5 deka mandula, 15 deka vaj,
2 tojás, 1 teáskanál mandulaaroma, 5-7 deka marcipán, 1
citrom reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, 1-2 kanál tej
Elkészítés:
Először bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszem a
kézi robotgépem, és kikeverem a vajat a cukorral. Ebbe
beleütök 2 egész tojást, majd ezt is kicsit habosra keverem.
Ezután hozzáadom a mandulaaromát, és belereszelem a
mélyhűtőből előhalászott marcipánt is. Aztán előveszem a
mozsaramat, és durvára töröm benne a mandulát, amit aztán
hozzákeverek a tésztához, a liszttel együtt. Jöhet még bele
egy citrom reszelt héja, majd a sütőpor, aztán pedig a tej.
Ezután muffin-tepsit ragadok, beleteszem a kapszlikat, és
mindegyikbe kanalazok a fincsi tésztából. A mandulás-marcipános
muffin 30-35 perc alatt sül meg
MAZSOLÁS MUFFIN
Hozzávalók:
2 dl mazsola, 1 citrom reszelt héja, 16 dkg sima liszt, 12 dkg
vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál
sütőpor, 1 evőkanál tejfel, 1 evőkanál rum.
Elkészítés:
A mazsolát a citromhéjjal és kevés liszttel összekeverjük.
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, kicsit
habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a lisztben
elkevert sütőport, a tejfelt, a rumot és a mazsolát. 200
fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig tűpróbáig sül.
Ezt a tésztát lehet sütni apróra tördelt étcsokoládéval,
kandírozott gyümülccsel, aszalt szilvával vagy apróra
vágott friss és befőtt gyümölccsel is.
MEGGYES MUFFIN
Hozzávalók:
50 g étcsoki, 175 g vaj vagy margarin, 100g cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, kicsi só, 4 tojás, 225g liszt, 75g
ételkeményítő, 1 csomag sütőpor, cseresznye vagy
meggybefőtt
Elkészítés:
Csokit nagy lyukú reszelőn reszelni, ha nincs idő, törd
össze kicsire, befőttet jól lecsöpögetni. A puha vajat,
cukrot, vaníliás cukrot, sót krémesre keverni, tojásokat
egymás után hozzákeverni, majd a liszt, étkezési
keményítő és sütőpor keverékét szép lassan belekeverni.
A legvégén a csokit és a befőttet beleönteni. 200°C-on,
kizsírozott (vagy papír kosárkákban) sütni. Szúráspróba.
MEGGYES-MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
10 dkg meggybefőtt, 15 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, fél
teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált
mák, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 1
citrom, 4 evőkanál tej,
Fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg
porcukor,
Tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffin formákat
papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a
fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília
aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához
hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a
citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába
belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba
adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a
vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és
hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük, amíg a cukor
feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész
muffinokra.
MEGGYES-MANDULÁS MUFFIN
Hozzávalók:
260 g liszt (140g sima és 120g teljes kiőrlésű is lehet), 2 1/2
teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4
teáskanál őrölt szerecsendió, 60 g darabolt mandula, 1 üveg
meggy (lecsepegtetve, és esetleg darabolva), 1 tojás, 150 g
cukor, 100 ml olaj, 275 g kefir vagy joghurt (ha csak sima
lisztet használsz, akkor 250 g elég), 1/4 teáskanál
mandulaaroma
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverni, jól
kikeverni, bele a meggy, és utoljára a liszt. Ne sokáig
keverjük, mert nem kell teljesen átáznia a tésztának. Bele a
formába és 160°C-on 20-26 perc
MÉZES MUFFIN
Hozzávalók:
(12 db), 3/4 csésze natúr joghurt, 1/3 csésze olvasztott
vaj vagy margarin, 1/2 csésze méz, 2 tojás , 3/4 csésze liszt,
3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt 3/4 csésze búza/kukoricakorpa,
2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só , 1/2
teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Keverd össze a joghurtot, a vajat, a mézet és a tojásokat egy
kis tálban. Tedd félre. Keverd össze a liszteket, a
kukoricakorpát, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát
egy nagyobb tálban. Add hozzá a mézes keveréket. Keverd
össze annyira, hogy éppen hogy benedvesítse a lisztet. Ne
keverd túl. Töltsd a sütőpapírral kibélelt vagy
kizsírozott sütőformába. Tűpróbáig süsd kb. 180 fokon 20-25
percig. Ha kész, rácson hűtsd, melegen tálald.
MOGYORÓS MUFFIN
Hozzávalók:
7,5 dkg törökmogyoró (megpirítva, ledarálva), 4 teáskanál
kakaópor (nem cukrozott!), 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg liszt,
15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 12 dkg Nutella, 1 ˝
evőkanál tejföl
Elkészítés:
Az egyik keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat
(liszt, mogyoró, sütőpor, kakaópor
Egy másik edénybe először kimérjük a vajat (néhány
másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit),
hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az
egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb). Végül a
Nutellával és a tejföllel is összekeverjük.
Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, és most
már lyukacsos fakanálra váltunk át botmixer helyett. A kész
muffin masszát ezután beleadagoljuk a kivajazott sütő
mélyedéseibe (fagyiskanállal a legegyszerűbb), és
előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre
sütjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de bevonhatjuk
csokimázzal is
MOGYORÓKRÉMES MUFFIN
Hozzávalók:
7, 5 dkg Mogyorókrém, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 dkg liszt, dkg
őrölt mogyoró, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 1 evőkanál
tej,
Elkészítés:
Mogyorót megpirítom, majd megőrlöm. A lisztet elkeverem a
sütőporral és az őrölt mogyoróval. Robotgépben habosra
keverem a vajat a cukorral, 2 tojást adok hozzá. Fakanállal
hozzákeverem a lisztes keveréket. Mogyorókrémet teszek bele,
kb. 7-8 dkg-ot. Egy picike tejet löttyintek hozzá, kb. 1
evőkanál-nyit.
200 fokon sütöm kb. 25 percig.
MOGYORÓÖNTETES-CSOKIS
MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
1/2 csésze bármilyen liszt, 1/4 csésze kristálycukor, 1/4
csésze barna cukor , 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál
só , 1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin , 1/2 csésze tej,
1 nagyobb tojás, gyengén felverve, 2 csésze csoki reszelék
Öntethez:
1/3 csésze barna cukor, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál
olvasztott vaj vagy margarin, 1/4 csésze tört mogyoró.
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy
nagy tálban. Add hozzá a vajat, a tejet és a tojást, amíg
átnedvesítik a száraz hozzávalókat. Add hozzá a csoki
reszeléket. Adagold be a tepsibe. Az öntethez keverd össze a
cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Add hozzá a
mogyorót. Bőségesen rakj a muffinokra belőle, és kicsit
nyomkodd meg. Előmelegített kb. 180 fokos sütőben 20-25
percig, tűpróbáig süsd.
Ötletek:
- mogyoró helyett diót, mandulát is használhatsz
- kevesebb csoki reszelékkel is finom
- az öntetből készíthetsz dupla adagot is, hátha nem lesz
elég, mert túl finom!
- az öntetet feldobhatja negyed teáskanál őrölt fahéj is
MOGYORÓS-MARCIPÁNOS
MUFFIN
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darált mogyoró (egy
kicsit megpiríthatod), 5 dkg durvára vágott mogyoró, 10 dkg
vaj, 10dkg marcipánmassza, 5,5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás
cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A lisztet, sütőport,
mogyorót keverd el egy külön tálban, egy másik edényben
pedig keverd habosra a vajat a marcipánmasszával. A cukrot,
vaníliás cukrot, rumaromát és a tojásokat is kavard jó
habosra, majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis
mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.
NARANCSOS MUFFIN: (édesítőszeres)
Hozzávalók: (12 db)
20 dkg liszt, 5 dkg CANDEREL édesítőpor, 2 teáskanál
sütőpor, 2 nagy narancs, 5 dkg lágy margarin, 1 tojás
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A lisztet összekeverjük a CANDEREL édesítőporral, a
sütőporral és egy csipet sóval.
A narancsot alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük,
mindkettő levét kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha
nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a margarint, a
tojást és a narancs reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk.
A muffin sütőforma mélyedéseibe egy-egy muffin papírt
teszünk, kétharmadáig megtöltjük a masszával és a
sütőben kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük.
NARANCSOS-MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók: (24 db)
3 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5
teáskanál só, 1/4 csésze mák, 3 tojás, 1 csésze tejföl, 1/2
csésze olaj, 1,5 csésze narancslé, 2 teáskanál narancs aroma
(ha ez nincs az apróra vágott kandírozott narancshéj is
nagyon finom)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót
és a mákot (illetve narancshéjat).
Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az
olajat, a narancslevet illetve aromát. Összekeverjük a két
tál tartalmát. Kikent muffin formákban, előmelegített
sütőben, 350 fokon 25-30 percig sütjük
NUTELLÁS MUFFIN
Hozzávalók:
10 dkg mogyoróbél, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg
liszt, 1 teáskanál sütőpor, 30 dkg puha vaj, 30 dkg cukor, 4
tojás, 15 dkg Nutella, 2 evőkanál tej
A mázhoz:
10 dkg étcsoki, 20 dkg tejcsoki, 10 dkg vaj
Elkészítés:
Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez 6-os fokozat) és
papírkapszlival kibéleltem 2 muffin tepsi összesen 24 db
horpadását. A tésztához száraz serpenyőben illatosra
pirítottam 10 deka mogyorót, aztán amikor már kihűlt,
kávéőrlőben finomra őröltem, és a mogyorómorzsát
hozzászórtam 3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral meg 1
teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 deka liszthez.
Utána egy nagy tálba beletettem 30 deka puha vajat és
ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra
kevertem a cukros vajat. Egyenként hozzáütöttem 4 tojást
–mielőtt új tojás pottyant volna bele, előtte mindig
alaposan elkevertem az előzőt–, majd elköszöntem a gépi
erőtől, mert 15 deka Nutellát már fakanállal is könnyedén
hozzá tudtam kavarni a sárga keverékhez.
Végül pár részletben beledolgoztam még a kakaós-mogyorós
lisztet is, és miután 2 evőkanálnyi tejjel kicsit lazítottam
a tésztán, a nyersen is jóízű kevercset belekanalaztam a
papírkapszlival bélelt muffin horpadásokba.
Azalatt a 20 perc alatt, amíg a két tucatnyi muffin egyszerre
süldögélt a sütőben, nekiláttam a bevonatnak. Darabkákra
törtem 10 deka étcsokit és 20 deka tejcsokit, majd 10 deka vaj
társaságában gőz fölött megolvasztottam a csokiduót.
Kicsit kavargattam, hogy szép sima legyen, aztán kihűtöttem
és amikor már a kész nutellás muffinok sem voltak olyan
melegek, hogy elfolyjon rajtuk a sűrűre dermedt csokikrém,
akkor rájuk kanalaztam a csokibevonatot.
PINA COLADA MUFFIN
Hozzávalók:
1 1/3 csésze kókuszreszelék, 2 csésze liszt, 1 csésze cukor,
1 evőkanál sütőpor, 2 tojás, 3/4 csésze tej, 1/4 csésze
olaj, 1/4 csésze vaj, 1 evőkanál vanília esszencia, 1/3
csésze ananász, lecsöpögtetve
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Pirítsd a
kókuszreszeléket kb. 10 percig. Keverd össze a lisztet, cukrot,
sütőport, sót. Egy másikba a tejet, olajat, vajat, tojást,
vaníliát. Öntsd bele a lisztes keverékbe, add hozzá az
apróra vágott ananászt és a kókuszt. Süsd meg.
PUDDINGOS MUFFIN
Hozzávalók: (12-16
db)
150 g lágy margarin, 25 g aranyszínű méz, tasak Dr. Oetker
Vanillincukor, ml citrom aroma, teáskanál mézeskalácsfűszer,
3 db tojás, 250 g liszt, 3 csapott teáskanál Dr. Oetker
Sütőpor
Pudingtöltelék:
1 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű Pudingpo, 3-5 evőkanál cukor,
250 ml tej
Díszítés:
1 tasak Dr. Oetker Tej Tortabevonó
Elkészítés:
A margarint robotgéppel puhára dolgozzuk. Keverés közben
lassan hozzáadjuk a mézet, a vanillincukrot, az aromát és a
mézeskalácsfűszert. Minden tojást kb. fél percig keverünk
el. A lisztet összekeverjük a sütőporral és szitán
keresztül két adagban a tésztához keverjük.
Pudingtöltelék: A pudingport kevés tejjel és a cukorral
simára keverjük, majd a maradék tejet is hozzáöntve,
folytonos keverés közben felforraljuk. Az elkészült pudingot
azonnal habzsákba töltjük, onnan pedig kis adagokban a
muffinok belsejébe.
Elektromos sütő: kb. 160 C (előmelegített) Gáz: 3-as fokozat
(előmelegített) Sütési idő: kb. 25 perc
Díszítés: A tortabevonót a tasakon levő utasítás szerint
felolvasztjuk és ízlésesen a muffinokra önjük.
Tipp: A díszítéshez használhatunk Dr. Oetker Színes
Szórócukrot is. (A cukrokat a még meleg csokiöntetbe szórjuk
és hagyjuk megszilárdulni.)
RAFFAELLO MUFFIN
Hozzávalók:
22 dkg Raffaello (feldarabolva)25 dkg finomliszt, 2 teáskanál
sütőpor, 1 db tojás, 9 dkg cukor, egy csipet só, 11 dkg vaj,
130 ml ananászlé, 4 cl fehér rum
Elkészítés:
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darabos Raffaello-t,
és a sütőport, egy csipet sót. Egy másik edényben habosra
keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a
lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot. Félig
megtöltjük a mélyedéseket, és előmelegített, 180 fokos
sütőben megsütjük a tésztát.
REBARARÁS MUFFIN
Hozzávalók: (kb.
16 db)
1 tojás, 1 és 1/4 bögre barnacukor (fehér is jó) + 1/2
bögre cukor a tetejére, 1/2 bögre olaj, 1 kanál olvasztott
vaj, bögre joghurt (kefir, író), 1 csomag vaníliás cukor
vagy van. aromából 1 kiskanálnyi, 2 1/2 bögre liszt, 1
teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, pici só,
1 1/2 bögre apróra vágott rebarbara, 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Egy tálba összekeverni a tojást, barnacukrot (fehér is jó),
olajat, joghurtot (kefír, író), vaniliás cukrot.
Egy másik tálba összekeverni a lisztet, sütőport,
szódabikarbónát, sót.
A két tálat összekeverni és beleszórni az apróra vágott
rebarbarát (olyan fél-hnegyed cm darabok) és összekeverni.
Lehet bele még tenni 1/2 bögre vágott diót is.
Muffin formákba adagolni és a tetejére a következőt
morzsolni: 1/2 bögre cukor, fahéj és olvasztott vaj keveréke.
Megsütni a szokásos módon. (A bögre mérete: 1 cup=250 ml)
REFORM MUFFIN
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa, 1 csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék
durvára vágott dió, 2 teáskanál fahéj, 2 dl tej, 2 dl
szűrt almalé /dobozos/, 1 apróra vágott alma, 5 evőkanál
méz, 2 evőkanál olaj, fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat
kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a
muffin formákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10
percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. 15-20
percig sütjük. (tűpróba!)
RÉPÁS MUFFIN
Hozzávalók:
2 bögre liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál
fahéj, pici só, 1/4 bögre kókuszreszelék, 1/2 bögre darált
diót v. mandula, 1/2 bögre mazsola, 1 és 1/4 bögre cukor (barnával
jobb), 1 bögre olaj, 3 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor
vagy vaníliarúd, 2 db közepes reszelt répa
Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónával, fahéjjal és pici sóval
összekeverünk, majd beleteszünk a kókuszreszeléket, a
darált diót v. mandulát a mazsolát. Egy másik tálban jól
kikeverünk: cukrot, olajat, tojást és vaniliás cukrot. A két
anyagot összekeverjük és végül mehet bele a reszelt répa. (Lehet
még fokozni: 1/2 bögre apróra vágott ananásszal vagy 1
reszelt almával. )
Muffin formákba (úgy hogy csak a 3/4-ig érjen) vagy egy
kivajazott tepsibe öntjük és meleg sütőben tűpróbáig
sütjük.
SACHER MUFFIN
Hozzávalók:
- A tésztához:
10 dkg tejcsoki, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 teáskanál
sütőpor, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg baracklekvár,
- A tetejére:
3 evőkanál baracklekvár, 10 dkg étcsoki, 2 dkg vaj, 5 dkg
fehér csoki, 1 evőkanál tejszín
Elkészítés:
175 fokra előmelegítem a sütőt. A darabokra tört tejcsokit a
vajjal együtt megolvasztom, aztán félrerakom kihűlni. Habosra
verem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a vajjal
összeolvasztott csokit és a baracklekvárt. A liszthez
hozzáadom a sütőport, majd a tésztához keverem. Az így
elkészült masszát töltöm bele a kapszlikba. 25 percig
sütöm. A kihűlt muffinokat megkenem baracklekvárral.
Összeolvasztom az étcsokit a vajjal, és amikor már kicsit
kihűlt megkenem vele a muffinok tetejét. A fehércsokit a
tejszínnel megolvasztom és vékony csíkokat csurgatok a
sütikre. Ha már kicsit kihűltek, beteszem a hűtőbe, hogy a
csokimáz kissé megdermedjen rajta.
SÁRGABARACKOS MUFFIN
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só, 5 tojás, 30 dkg liszt, 3 csapott evőkanál.
étkezési keményítő, 3/4 zacsi sütőpor, 10 dkg
marcipánmassza, 12 fél sárgabarack (lehet befőtt is).
Elkészítés:
A vajat a cukorral, van. cukorral kikeverjük, majd egyenként
hozzáadjuk a tojásokat. A keményítővel, sütőporral
elkevert lisztet hozzákeverjük, végül pedig a felkockázott
marcipánt. 2/3 részig töltjük a formákat, és a tetejükre
ültetjük a fél sárgabarackokat. 200 C-on 20-25 perc alatt
lesz készen.
A tetejét vékonyan megkenhetjük lekvárral, bevonócsoki-csíkokkal
díszíthetjük.
SÁRGARÉPÁS-ALMÁS
MUFFIN
Hozzávalók: (12db)
1 dl méz, 2 tojás, 1 dl olaj, 0, 5 dl tej, 15 dkg korpás liszt,
15 dkg finom liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 kk fahéj, 1 kk
gyömbér, 1 kk szerecsendió, 0, 5 csésze reszelt alma (nagylyukú
reszelőn)0, 5 csésze reszelt répa
Elkészítés:
Kikeverjük a mézet a tojással, olajjal, tejjel. Hozzáadjuk a
korpás liszt, finom liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér és
szerecsendió keverékét. Végül óvatosan belekeverjük az
almát és a répát. Előmelegített sütőben közepes tűzön
17-20 percig sütjük.
TARKA MUFFIN:
Hozzávalók:
- Világos tésztához:
13dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag
sütőpor, 1 teáskanál só, egy jó késhegynyi
szódabikarbóna, 3 dkg olvasztott langyos vaj, 1 tojás 1dl tej
- Sötét tésztához:
12dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag
sütőpor, 1 teáskanál só, egy jó késhegynyi
szódabikarbóna, 1 púpos evőkanál kakaópor 3 dkg olvasztott
langyos vaj, 1 tojás, fél narancs reszelt héja (citrom is jó)
1dl tej Mindkét tésztánál külön összekeverjük a száraz
hozzávalókat (lista eleje a vajig), majd a vaj és a tojás
keverékét és a többit hozzákeverjük (éppen csak annyira,
hogy átnedvesedjen a massza). Kikenjük a muffin sütőt és a
két masszát váltakozva belekanalazzuk. Előmelegített
sütőben, 180 fokon készítjük. A tetejére lehet olvasztott
csokit csurgatni, de anélkül is fincsi.
TESCOS MUFFIN
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg
étkezési keményítő, 1/2 tasak sütőpor, lekvár (ízlés
szerint), vagy csokis, v. vaníliás puding.
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat. A
lisztet összekeverjük a keményítővel, sütőporral és a
masszához adjuk. Az egészet nagyon alaposan kikeverjük,
közben belekeverünk 1evokan. narancslekvárt, tovább keverjük.
A muffin sütőt olajspray-vel megfújjuk és beleadagoljuk a
masszát vagy muffin papírokkal béleljük ki a mélyedéseket
és ebbe adagoljuk a tésztát.
Ha kihűlt a tészta nyomózsákba lekvárt teszünk és a
legkeskenyebb kinyomót beledugjuk a sütikbe, így töltjük meg
a belsejüket lekvárral.
A sütik tetejét még megkenhetitek cukormázzal is.
Máz:
10 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé.
A hozzávalókat jól felvered, majd ecsettel a sütik tetejét
megkened.
TÚRÓS MUFFIN
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor (én 20-at tettem csak, de így
is finom), 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4
tojás, 2,5 dl tejföl, 1/2 kg rétesliszt, 1 csomag sütőpor,
20 dkg túró, 15 dkg mazsola, só, kb. 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A vajat a cukorral kikeverjük, bele a vaníliás cukor és a
citromhéj. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet
elkeverjük a sütőporral, összekeverjük a masszával. A
túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük
a masszába. 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig
sütjük.
Sós muffin
BURGONYÁS-SAJTOS MUFFIN
Hozzávalók:
150 g szitált liszt, 1 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál
só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 100 g burgonyaszirom, 100 g
reszelt sajt + 50 g a tetejére, 1 csokor apróra vágott
metélőhagyma, őrölt szerecsendió, bors, paprika, 1 tojás,
200 ml tej, 50 ml olaj, 200 g tejföl
Elkészítés:
Egyik tál: liszt, sütőpor, só, szódabikarbóna,
burgonyaszirom, reszelt sajt, metélőhagyma, szerecsendió, bors,
paprika
Másik tál: tojás, tej, olaj, tejföl
Összekeverjük a kétféle hozzávalótípust, formába
töltjük, a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, 180 C-on 15-20
percig sütjük.
DARÁLTHÚSOS MUFFIN
Hozzávalók:
35 dkg darált hús (tetszés szerint marha, sertés, pulyka vagy
csirke), 1 tojás, 1/4 csésze zabpehely, 3/4 csésze
zsemlemorzsa, 1/4 csésze tej, 2 csésze fagyasztott zöldség, 1/4
teáskanál bors, 1/4 csésze ketchup
Elkészítés:
A sütőt 200 C-ra kell előmelegíteni.
A hozzávalókat a ketchup kivételével alaposan össze kell
keverni, majd a formákat 1/3-ig tölteni. Miután a kupacok
tetejét ketchuppal megkentük kb. 20 percig vagy tűpróbáig
kell sütni.
12 db lesz ebből a mennyiségből.
GOMBÁS MUFFIN
Hozzávalók:
1 3/4 csésze liszt, 1 evőkanál cukor, 1/4 teáskanál só, 2
teáskanál sütőport, 1/2 csésze reszelt cheddar sajt, 3/4
csésze tej, 1/3 csésze sütő olaj , 1 tojás - felverve, 3/4
csésze gomba - apróra vágva, 1/3 csésze hagyma - apróra
vágva, 1/4 csésze dió - apróra vágva, 1/8 teáskanál bors,
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű, 1/2 teáskanál szárított
petrezselyem, 1/2 teáskanál só (ha kell), 1 evőkanál vaj.
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, majd add hozzá a gombát
és a hagymát. Süsd hirtelen, amíg a hagyma meglágyul. Add
hozzá a diót és a fűszereket, keverd el jól és alacsony
lángon főzd tovább még egy percig. Vedd el a tűzről és
tedd félre. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot,
sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban keverd el az
olajat, tejet és a tojást alaposan. Készíts egy mélyedést a
száraz keverékbe és egyszerre öntsd bele a folyadékot. Add
hozzá a gombás anyagot és
addig keverd csak, amíg a száraz összetevők meg nem
nedvesednek. Ne keverd túl. Adagold szét a muffin tepsibe,
melyet előzőleg kivajaztál vagy kibéleltél
sütőkosárkákkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 20-25 percig. Melegen
tálald!
SAJTOS-KRUMPLIS MUFFIN
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2
teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg krumplipüré-pehely, 10 dkg
reszelt sajt, 1 csomó megmosott, felaprózott snidling, 1
kávéskanál (frissen reszelt) szerecsendió, bors, pirospaprika,
1 tojás, 2 dl tej, 1/2 dl olaj, 20 dkg tejföl, reszelt sajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat
kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a
szódabikarbónát, a krumplipüré-pelyhet, a reszelt sajtot, a
snidlinget, a szerecsendiót, a borsot és a paprikát. Egy
nagyobb tálban simára keverjük a tojást a tejjel, az olajjal
és a tejföllel. Kanalanként beledolgozzuk a masszába a
lisztes keveréket (a mixer legalsó fokozatával dolgozunk).
A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), a muffinok tetejét
megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 percig sütjük
SAJTOS-SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók:
1 csésze liszt, 1 cs reszelt sajt, -2 szelet apróra vágott
sonka vagy bacon, 3/4 cs víz, 1 tojás, 1 púpos kávéskanál
sütőpor,
Elkészítés:
A lisztet a száraz dolgokkal összekeverni, a vízben
felhabosítani a tojást, majd az egészet laza mozdulatokkal
összekeverni. Nem kell kikeverni nagyon! A kikent
sütőformákba félig töltve 200 fokos sütőben 20 percig
sütni. 5 perc hűlés után rácsra kitenni.
SONKÁVAL TÖLTÖTT SAJTOS-KRUMPLIS
MUFFIN
Hozzávalók: (12 db)
15 dkg finomliszt, 5 dkg krumplipehely, 10 dkg reszelt sajt, 1
teáskanál só, 1 tojás, 1 csomag szárított sütőélesztő (11
gr-os franciából), 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál cukor,
3 evőkanál olaj
Töltelék:
4 szelet füstölt tarja, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál
ketchup, kb. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vaj, 1 db pici
vöröshagymának a negyede, pici só
bors
Elkészítés:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az
élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.Egy másik
edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb.
6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az
élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított
tojást és az olajat. A 2 tál tartalmát összekeverjük
fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és
összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő
mélyedéseit, félig megtöltjük a tésztával, rá egy
teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag
tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb.
10 percet) kelni.
Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5
perc 200 fokon, utána lecsökkentjük).
Tipp:
A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis
darabkákat is benne a tarjából.
kentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütjük így