Muffin

 

Édes


ALMÁS MUFFIN


Hozzávalók:

1 db alma, 4 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1teáskanál fahéj, 1 csipet só, 9 dkg cukor, 50 ml olaj, 1 db tojás, 125 ml tej
Elkészítés:

Az almát megmossuk, meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a cukrot, az olajat, a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat és az egészet jól összekeverjük.


ALMÁS-FAHÉJJAS MUFFIN


Hozzávalók:

2 tojás, 2 evőkanál cukor, 3 szép nagy alma, 1/2 evőkanál fahéj, 1 teáskanál sütőpor, 25 dkg liszt, 15 dkg vaj v. margarin v. olaj

Elkészítés:

2 tojás fehérjét 2 evőkanál cukorral keményre verek. Belereszelek 3 szép nagy hámozott almát. Hozzáadok kb. fél evőkanál reszelt fahéjat. Beleszitálok annyi lisztet, hogy szép massza keletkezzen + teszek bele 1teáskanál sütőport és kb. 1 evőkanál Vajat, vagy más zsiradékot. Lehet bele szórni mazsolát is.

Kapszliba, formába kb. 20-25 percet sütöm


ALMÁS-JOGHURTOS MUFFIN


Hozzávalók: (12 db)


2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1csomag sütőpor, fél mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 csésze natúr joghurt, (2, 5 dl) 1 nagy tojás, 1 csésze olvasztott vaj, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 finomra kockázott alma, 1 csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a fél csésze cukrot, a sütőport, a fél teáskanál fahéjat, a szerecsendiót és a sót, majd tedd félre. Egy kisebb tálban keverd krémesre a joghurtot, majd add hozzá a felvert tojást. Ehhez jön még az olvasztott vaj és a reszelt citromhéj. A két tál tartalmát finoman keverd össze, majd add hozzá az almadarabkákat. Töltsd meg ezzel a muffinformákat. A tetejére rakj a negyed csésze cukor és a két teáskanál fahéj keverékéből még így, amikor nyers a tészta. Tedd be sülni, és süssed 20-25 percig, (Légkeveréses: 20 perc 160 fokon) amíg aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni.

ANANÁSZOS MUFFIN


Hozzávalók:


25 dkg ananász, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 38 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy tálban habosra keverjük a vajat, cukrot és a tojásokat. Egy másik tálban a lisztet, sütőport és az ananászdarabkákat. A száraz dolgokat hozzákeverjük a vizesekhez és jól összedolgozzuk


ANANÁSZOS-CSOKIS MUFFIN


Hozzávalók:

25 dkg konzerv ananász, 26 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 6 dkg csokireszelék, reszelt csoki, 1 db tojás, 14 dkg cukor, 80 ml olaj, 280 ml tej
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a csokireszelékkel. Az ananászt kis darabkákra vágjuk. A tojást felverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztes keveréket is hozzákeverjük. Végül az ananászt is hozzákeverjük.


ASZALTGYÜMÖLCSÖS MUFFIN


Hozzávalók:


20 dkg aszalt gyümölcs, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 20 dkg vaj, 20 dkg méz, 4 tojás, 2 teáskanál fűszerkeverék ( a mézes sütikhez való, jó bele)
Elkészítés:
190°C-ra előmelegítjük a sütőt. Az aszalt gyümölcsöket kis kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport egy tálban összekeverjük. A vajat, mézet, tojást és fűszerkeveréket habosra verjük. A két keveréket és az aszalt gyümölcsöket összedolgozzuk. Formába töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.



BANÁNOS MUFFIN

Hozzávaló
k:

10dkg vaj, 1 csésze cukor, 2 tojás, 1/2 csésze tej, 2 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 érett banán villával szétnyomkodva

Elkészítés:

A vajat a cukorral kikevered, belekevered a tojásokat, majd sorban a többi hozzávalót. 20-30 percig alacsony hőfokon süsd, hogy jól átsüljön.


BANÁNOS-ÁFONYÁS MUFFIN


Hozzávalók: (Kb. 16 db)

30 dkg liszt, 2,5 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál szódabikarbóna, fél teáskanál fajéj, 2 tojás, 9 dkg barna v. fehér cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,8 dl olaj, vagy 12 dkgg vaj, 2,8 dl tej, 2 db villával áttört banán, lecsöpögtetett áfonya
Elkészítés:

Össze kell keverni egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Egy másik tálban kikeverni a tojást a cukorral, vaniliás cukorral, olajjal v. vajjal, tejjel. Hozzáadni a villával áttört banánt, majd a lisztes keveréket és a végén a lecsöpögtetett áfonyát, melyet egy kevéske lisztbe átforgatunk, mielőtt a tésztába kevernénk. Muffin formákba 3/4 részig önteni és 25-30 percig sütni előmelegített (180 fokos) sütőben.



BANÁNOS-CSOKIS MUFFIN

Hozzávalók:

200g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál fahéjpor, 3 teáskanál kakaópor, 1 tojás, 175g cukor, 100ml olaj, 125g kefir

Elkészítés:

Jól kikeverni, 3 érett banánt villával összetörni, a tojásos masszába keverni, a lisztet is gyors mozdulatokkal bele és mehet a muffin sütőbe. 180°C-on 20-25 perc


CSODÁS CSOKIS MUFFIN:



Hozzávalók: (12 db)

15 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál barackíz, 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg kakaópor, 5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Adagold ki a 12 muffin formába, majd 170 fokon süsd 20-25 percig.



CSOKIS MUFFIN

Hozzávalók: (12 db)

10 dkg étcsoki, 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg narancsdzsem (más lekvárral is jó), 3 evőkanál friss narancslé, 1/2 teáskanál sütőpor, 15 dkg liszt

Elkészítés:

Ha frissiben készítem, akkor mielőtt elkezdeném összekeverni a muffin tésztát, előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez a 4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az előző nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütőnek.

A tésztájához először megolvasztom gőzön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.

Elektromos kézi habverővel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszúrt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütőporral, és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához.

Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffin masszát a papírkapszlikkal kibélelt muffin tepsibe, vagy lefolpackozott dobozban hagyom éjszakázni a hűtőben. Az előmelegített sütőben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták őket megkenni, és jóízű perceket köszönhetik nekik.



CSOKIS MUFFIN "DIÉTÁS"


Hozzávalók:

1 1/2 csésze liszt, 3/4 csésze cukor, 1/4 csésze kakaópor, 2 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2/3 csésze vaníliás 0%-os joghurt, 2/3 csésze sovány tej, 1/2 evőkanál vanília aroma,

Elkészítése:

Sütőt előmelegíteni 200 fokra. Kibélelni papírral a formákat. Összekeverni a liszted, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Gyors mozdulatokkal hozzáadni a joghurtot, a tejet és az aromát. Nem szabad jól kikeverni! 2/3-ig tölteni és 15-2 percig sütni. Melegen tálaljuk.



CSOKIS-DIÓS MUFFIN

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 4, 5 dkg kakaópor (nem instant) 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, 300 ml tej, 1 tojás, 30 dkg cukor, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliáscukor), 17 dkg felaprított csoki, 9 dkg felaprított dióbél, 12-15 db egész szem mandula, kb. 4 evőkanál cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffin sütőt kivajazzuk.

Összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A tojást a cukorral, a tejjel, a vaníliával és az olajjal habosra keverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és gyorsan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a diót és a csokit.

A tésztát a formákba töltjük (3/4-ig) és minden muffinba szúrunk egy mandulát és megszórjuk cukorral. Sütés a szokásos módon


GESZTENYÉS MUFFIN

Hozzávalók:

10 dkg étcsoki, 25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, a tetejére tejszínhab és őrölt fahéj
Elkészítés:
Étcsokit felolvasztani gőz fölött, ha kihűlt, akkor összekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojások sárgájával, a gesztenyével, aztán a tojás fehérjéből a sóval habot verni és a sütőporral összekevert liszttel meg a gesztenyés keverékkel összekeverni. Elöször csak a hab negyedével a gesztenyés masszához, majd a többivel + a liszttel keverjük össze. 30-35 perc alatt megsülnek, 175 fokos sütő. Ha kihűltek a tetejére tejszínhabot, teszünk.



GRAND MARNIER AFONYA MUFFIN


Hozzávalók:

1 1/4 csésze narancs juice, 1/4 csésze Grand Marnier likőr, 3/4 csésze repce olaj, 2 csésze darabolt áfonya, 2 1/2 csésze liszt, 1 csésze teljes őrlesű liszt, 1 1/2 csésze cukor, 2 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 1/2 evőkanál darabolt narancshéj, 4 tojás fehérje

Elkészítés:

Melegíítsd fel a sütőt 200 fokra. Keverd össze a narancslevet, likőrt és olajat. Egy másik tálban keverd össze a liszteket, cukrot, sütőport, sót és narancshéjat. Egy harmadik tálban verd fel a tojásfehérjeket (nem kell hogy kemény hab legyen, csak habos). Keverd össze a tojásfehérjét a likőrös folyadékkal, majd öntsd az egészet a lisztes dolgokhoz, keverd bele az áfonyat. Nem szabad túl keverni. kb 25 percig kell sütni.



GYÜMÖLCSJOGHURTOS MUFFIN

Hozzávalók: (12db)

12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha nincs mehet az egész finomlisztből), 14 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fűszer ízlés szerint (pl. vanília, fahéj), 6 dkg apróra vágott csokoládé, stb. 25 dkg friss gyümölcs vagy befőtt, 1 tojás, 14 dkg barna cukor, 0,8 dl növényi olaj vagy 12, 5 dkg puha vaj vagy margarin, 2,8 dl gyümölcsjoghurt

Elkészítés:

A sütőformához zsiradék vagy 12 db sütőpapír forma

A sütőt 180 °C-osra előmelegítjük. Kizsírozzuk a sütőformát, vagy belehelyezzük a sütőpapír formákat.

Összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel, mogyoróval illetve mazsolával, aszalt gyümölccsel vagy csokoládé darabokkal.

Megtisztítjuk és fölaprítjuk a gyümölcsöt. Ha befőttet használunk, csöpögtessük le, majd vágjuk azt is kisebb darabokra.

Egy másik edényben könnyedén felverjük a tojást. Hozzáadjuk a cukrot, a zsiradékot, a joghurtot, majd alaposan elkeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsdarabokat is.

A tésztát azonnal a sütőformába adagoljuk, és az előmelegített sütőben (180 °C-on, légkeveréses rendszerben 160 °C-on) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

KAKAÓS MUFFIN:


Hozzávalók:


22 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4, 3 dkg kakaópor (nem instant!), evőkanál sütőpor 1 csomag), 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna (elhagyható), 2, 4 dl szobahőmérsékletű tej, 10 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj, 1 tojás (enyhén felverve), 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffin formákat kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffin papírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg sima nem lesz.
A tésztát az előkészített muffin sütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük (tűpróba



KÁVÉS-KÓKUSZOS MUFFIN

Hozzávalók: (12 db)

1/2 csésze margarin, nem olvasztott, 1/2 csésze cukor, 1/2 csésze barnacukor, 2 tojás, 1 3/4 csésze liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, 1/2 csésze főzött kávé - erős, 1/3 csésze tej, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1/2 csésze dió, próra vágva, de nem darálva, 3/4 csésze kókuszreszelék, 1/4 teáskanál mandulaaroma - elhagyható

Elkészítés:

Először is kikenjük a muffin sütőt, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük.

Egy nagy tálban géppel habosra keverjük a margarint, a kétfajta cukorral végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót.

Összekeverjük a kávét, tejet és az aromákat, majd hozzáadjuk a kikevert cukros margarinhoz. Végült hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a kókuszt és a diót és belekanalazzuk a formákba.

25-35 percig illetve tűpróbáig sütjük. Dió helyett lehet csoki darabokat is tenni


KÓKUSZOS MUFFIN

Hozzávalók: (12db)

7 dkg vaj, 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókusztejpor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 zöldcitrom héja és leve

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).

A tésztához először a vajat olvasztom meg folyósra és kihűtöm. A tojásfehérjéből lágy habot verek, majd a porcukrot összekeverem a kókusztejporral meg a kókuszreszelékkel. a kókuszos cukorhoz hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ezt a száraz keveréket fakanállal hozzáforgatom a fehérjehabhoz. Belecsurgatom a zöldcitrom levét és hozzákeverem az olvadt vajat. 20 percig kell sütni!


LINZER MUFFIN


Hozzávalók:

250g liszt, 2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg, 60g durvára őrölt mandula, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 120 g cukor
1cs vaníliás cukor, 80ml olaj(vagy 125g vaj), 1-2 evőkanál citromlé, 250-275g kefir vagy joghurt, 12 evőkanál piros lekvár (eper vagy málna esetleg ribiz

Elkészítés:

A "nedves" anyagokat is kikeverjük, hozzáöntjük a száraz anyagokat is, gyorsan összekeverjük, ne túl sokáig, akkor nagyon elázik. 180°C-os előmelegített sütőben a középső részen 25-30 percig sütjük.
Felbevágjuk muffint, bele a lekvárt, majd a tetejét porcukorral meghintjük és összeragasztjuk.
Aki nem akar ragasztgatni, csak felig tegye a formába a tésztát, rá a lekvár és meg 1 fel tészta, akkor így sütjük ki.



MANDULÁS MUFFIN


Hozzávalók: (12 db)

25 dkg liszt , 2 teáskanál sütőpor , 5 dkg őrölt mandula, 12.5 dkg vaj, 3 tojás , 3 teáskanál édesítőszer vagy cukor, 1 teáskanál citromhéj, 1 teáskanál vaníliaaroma , 1 csipet szerecsendió, 6 evőkanál tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A lisztet, a sütőport és a mandulát összekeverjük. A vajat a tojásokkal, a cukorral, a citrommal, a vaníliával, a szerecsendióval és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis adagokban), majd a tésztát a formákba töltjük. A muffinok tetejére tehetünk egy-egy szem mandulát.

20-25 percig sütjuk.

MANDULÁS-MARCIPÁNOS MUFFIN


Hozzávalók:


15 deka liszt, 15 deka cukor, 5 deka mandula, 15 deka vaj, 2 tojás, 1 teáskanál mandulaaroma, 5-7 deka marcipán, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, 1-2 kanál tej
Elkészítés:

Először bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszem a kézi robotgépem, és kikeverem a vajat a cukorral. Ebbe beleütök 2 egész tojást, majd ezt is kicsit habosra keverem. Ezután hozzáadom a mandulaaromát, és belereszelem a mélyhűtőből előhalászott marcipánt is. Aztán előveszem a mozsaramat, és durvára töröm benne a mandulát, amit aztán hozzákeverek a tésztához, a liszttel együtt. Jöhet még bele egy citrom reszelt héja, majd a sütőpor, aztán pedig a tej. Ezután muffin-tepsit ragadok, beleteszem a kapszlikat, és mindegyikbe kanalazok a fincsi tésztából. A mandulás-marcipános muffin 30-35 perc alatt sül meg

MAZSOLÁS MUFFIN

Hozzávalók:


2 dl mazsola, 1 citrom reszelt héja, 16 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál tejfel, 1 evőkanál rum.

Elkészítés:

A mazsolát a citromhéjjal és kevés liszttel összekeverjük. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, kicsit habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a lisztben elkevert sütőport, a tejfelt, a rumot és a mazsolát. 200 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig tűpróbáig sül.
Ezt a tésztát lehet sütni apróra tördelt étcsokoládéval, kandírozott gyümülccsel, aszalt szilvával vagy apróra vágott friss és befőtt gyümölccsel is.


MEGGYES MUFFIN

Hozzávalók:

50 g étcsoki, 175 g vaj vagy margarin, 100g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kicsi só, 4 tojás, 225g liszt, 75g ételkeményítő, 1 csomag sütőpor, cseresznye vagy meggybefőtt

Elkészítés:

Csokit nagy lyukú reszelőn reszelni, ha nincs idő, törd össze kicsire, befőttet jól lecsöpögetni. A puha vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót krémesre keverni, tojásokat egymás után hozzákeverni, majd a liszt, étkezési keményítő és sütőpor keverékét szép lassan belekeverni. A legvégén a csokit és a befőttet beleönteni. 200°C-on, kizsírozott (vagy papír kosárkákban) sütni. Szúráspróba.



MEGGYES-MÁKOS MUFFIN


Hozzávalók: (12 db)


10 dkg meggybefőtt, 15 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, fél teáskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált mák, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom, 4 evőkanál tej,

Fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg porcukor,

Tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffin formákat papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.



MEGGYES-MANDULÁS MUFFIN


Hozzávalók:

260 g liszt (140g sima és 120g teljes kiőrlésű is lehet), 2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 60 g darabolt mandula, 1 üveg meggy (lecsepegtetve, és esetleg darabolva), 1 tojás, 150 g cukor, 100 ml olaj, 275 g kefir vagy joghurt (ha csak sima lisztet használsz, akkor 250 g elég), 1/4 teáskanál mandulaaroma

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverni, jól kikeverni, bele a meggy, és utoljára a liszt. Ne sokáig keverjük, mert nem kell teljesen átáznia a tésztának. Bele a formába és 160°C-on 20-26 perc


MÉZES MUFFIN

Hozzávalók:

(12 db), 3/4 csésze natúr joghurt, 1/3 csésze olvasztott vaj vagy margarin, 1/2 csésze méz, 2 tojás , 3/4 csésze liszt, 3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt 3/4 csésze búza/kukoricakorpa, 2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só , 1/2 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Keverd össze a joghurtot, a vajat, a mézet és a tojásokat egy kis tálban. Tedd félre. Keverd össze a liszteket, a kukoricakorpát, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban. Add hozzá a mézes keveréket. Keverd össze annyira, hogy éppen hogy benedvesítse a lisztet. Ne keverd túl. Töltsd a sütőpapírral kibélelt vagy kizsírozott sütőformába. Tűpróbáig süsd kb. 180 fokon 20-25 percig. Ha kész, rácson hűtsd, melegen tálald.


MOGYORÓS MUFFIN


Hozzávalók:

7,5 dkg törökmogyoró (megpirítva, ledarálva), 4 teáskanál kakaópor (nem cukrozott!), 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 12 dkg Nutella, 1 ˝ evőkanál tejföl

Elkészítés:

Az egyik keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor, kakaópor

Egy másik edénybe először kimérjük a vajat (néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb). Végül a Nutellával és a tejföllel is összekeverjük.

Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, és most már lyukacsos fakanálra váltunk át botmixer helyett. A kész muffin masszát ezután beleadagoljuk a kivajazott sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de bevonhatjuk csokimázzal is

MOGYORÓKRÉMES MUFFIN


Hozzávalók:


7, 5 dkg Mogyorókrém, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 dkg liszt, dkg őrölt mogyoró, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 1 evőkanál tej,

Elkészítés:
Mogyorót megpirítom, majd megőrlöm. A lisztet elkeverem a sütőporral és az őrölt mogyoróval. Robotgépben habosra keverem a vajat a cukorral, 2 tojást adok hozzá. Fakanállal hozzákeverem a lisztes keveréket. Mogyorókrémet teszek bele, kb. 7-8 dkg-ot. Egy picike tejet löttyintek hozzá, kb. 1 evőkanál-nyit.
200 fokon sütöm kb. 25 percig.


MOGYORÓÖNTETES-CSOKIS MUFFIN

Hozzávalók: (12 db)

1/2 csésze bármilyen liszt, 1/4 csésze kristálycukor, 1/4 csésze barna cukor , 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só , 1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin , 1/2 csésze tej,
1 nagyobb tojás, gyengén felverve, 2 csésze csoki reszelék

Öntethez:

1/3 csésze barna cukor, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 1/4 csésze tört mogyoró.

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a vajat, a tejet és a tojást, amíg átnedvesítik a száraz hozzávalókat. Add hozzá a csoki reszeléket. Adagold be a tepsibe. Az öntethez keverd össze a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Add hozzá a mogyorót. Bőségesen rakj a muffinokra belőle, és kicsit nyomkodd meg. Előmelegített kb. 180 fokos sütőben 20-25 percig, tűpróbáig süsd.

Ötletek:

- mogyoró helyett diót, mandulát is használhatsz

- kevesebb csoki reszelékkel is finom

- az öntetből készíthetsz dupla adagot is, hátha nem lesz elég, mert túl finom!

- az öntetet feldobhatja negyed teáskanál őrölt fahéj is


MOGYORÓS-MARCIPÁNOS MUFFIN


Hozzávalók:

10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod), 5 dkg durvára vágott mogyoró, 10 dkg vaj, 10dkg marcipánmassza, 5,5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A lisztet, sütőport, mogyorót keverd el egy külön tálban, egy másik edényben pedig keverd habosra a vajat a marcipánmasszával. A cukrot, vaníliás cukrot, rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra, majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.

NARANCSOS MUFFIN: (édesítőszeres)


Hozzávalók: (12 db)

20 dkg liszt, 5 dkg CANDEREL édesítőpor, 2 teáskanál sütőpor, 2 nagy narancs, 5 dkg lágy margarin, 1 tojás
Elkészítés:

A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

A lisztet összekeverjük a CANDEREL édesítőporral, a sütőporral és egy csipet sóval.
A narancsot alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a margarint, a tojást és a narancs reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk.
A muffin sütőforma mélyedéseibe egy-egy muffin papírt teszünk, kétharmadáig megtöltjük a masszával és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük.

NARANCSOS-MÁKOS MUFFIN

Hozzávalók: (24 db)

3 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál só, 1/4 csésze mák, 3 tojás, 1 csésze tejföl, 1/2 csésze olaj, 1,5 csésze narancslé, 2 teáskanál narancs aroma (ha ez nincs az apróra vágott kandírozott narancshéj is nagyon finom)

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat).
Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát. Összekeverjük a két tál tartalmát. Kikent muffin formákban, előmelegített sütőben, 350 fokon 25-30 percig sütjük

NUTELLÁS MUFFIN

Hozzávalók:

10 dkg mogyoróbél, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 30 dkg puha vaj, 30 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg Nutella, 2 evőkanál tej

A mázhoz:

10 dkg étcsoki, 20 dkg tejcsoki, 10 dkg vaj

Elkészítés:

Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez 6-os fokozat) és papírkapszlival kibéleltem 2 muffin tepsi összesen 24 db horpadását. A tésztához száraz serpenyőben illatosra pirítottam 10 deka mogyorót, aztán amikor már kihűlt, kávéőrlőben finomra őröltem, és a mogyorómorzsát hozzászórtam 3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral meg 1 teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 deka liszthez.

Utána egy nagy tálba beletettem 30 deka puha vajat és ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra kevertem a cukros vajat. Egyenként hozzáütöttem 4 tojást –mielőtt új tojás pottyant volna bele, előtte mindig alaposan elkevertem az előzőt–, majd elköszöntem a gépi erőtől, mert 15 deka Nutellát már fakanállal is könnyedén hozzá tudtam kavarni a sárga keverékhez.

Végül pár részletben beledolgoztam még a kakaós-mogyorós lisztet is, és miután 2 evőkanálnyi tejjel kicsit lazítottam a tésztán, a nyersen is jóízű kevercset belekanalaztam a papírkapszlival bélelt muffin horpadásokba.

Azalatt a 20 perc alatt, amíg a két tucatnyi muffin egyszerre süldögélt a sütőben, nekiláttam a bevonatnak. Darabkákra törtem 10 deka étcsokit és 20 deka tejcsokit, majd 10 deka vaj társaságában gőz fölött megolvasztottam a csokiduót. Kicsit kavargattam, hogy szép sima legyen, aztán kihűtöttem és amikor már a kész nutellás muffinok sem voltak olyan melegek, hogy elfolyjon rajtuk a sűrűre dermedt csokikrém, akkor rájuk kanalaztam a csokibevonatot.

PINA COLADA MUFFIN

Hozzávalók:

1 1/3 csésze kókuszreszelék, 2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1 evőkanál sütőpor, 2 tojás, 3/4 csésze tej, 1/4 csésze olaj, 1/4 csésze vaj, 1 evőkanál vanília esszencia, 1/3 csésze ananász, lecsöpögtetve

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Pirítsd a kókuszreszeléket kb. 10 percig. Keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót. Egy másikba a tejet, olajat, vajat, tojást, vaníliát. Öntsd bele a lisztes keverékbe, add hozzá az apróra vágott ananászt és a kókuszt. Süsd meg.

PUDDINGOS MUFFIN


Hozzávalók: (12-16 db)

150 g lágy margarin, 25 g aranyszínű méz, tasak Dr. Oetker Vanillincukor, ml citrom aroma, teáskanál mézeskalácsfűszer, 3 db tojás, 250 g liszt, 3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Pudingtöltelék:
1 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű Pudingpo, 3-5 evőkanál cukor, 250 ml tej
Díszítés:
1 tasak Dr. Oetker Tej Tortabevonó
Elkészítés:
A margarint robotgéppel puhára dolgozzuk. Keverés közben lassan hozzáadjuk a mézet, a vanillincukrot, az aromát és a mézeskalácsfűszert. Minden tojást kb. fél percig keverünk el. A lisztet összekeverjük a sütőporral és szitán keresztül két adagban a tésztához keverjük.
Pudingtöltelék: A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük, majd a maradék tejet is hozzáöntve, folytonos keverés közben felforraljuk. Az elkészült pudingot azonnal habzsákba töltjük, onnan pedig kis adagokban a muffinok belsejébe.
Elektromos sütő: kb. 160 C (előmelegített) Gáz: 3-as fokozat (előmelegített) Sütési idő: kb. 25 perc
Díszítés: A tortabevonót a tasakon levő utasítás szerint felolvasztjuk és ízlésesen a muffinokra önjük.

Tipp: A díszítéshez használhatunk Dr. Oetker Színes Szórócukrot is. (A cukrokat a még meleg csokiöntetbe szórjuk és hagyjuk megszilárdulni.)


RAFFAELLO MUFFIN


Hozzávalók:


22 dkg Raffaello (feldarabolva)25 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 db tojás, 9 dkg cukor, egy csipet só, 11 dkg vaj, 130 ml ananászlé, 4 cl fehér rum
Elkészítés:

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darabos Raffaello-t, és a sütőport, egy csipet sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot. Félig megtöltjük a mélyedéseket, és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük a tésztát.


REBARARÁS MUFFIN


Hozzávalók: (kb. 16 db)

1 tojás, 1 és 1/4 bögre barnacukor (fehér is jó) + 1/2 bögre cukor a tetejére, 1/2 bögre olaj, 1 kanál olvasztott vaj, bögre joghurt (kefir, író), 1 csomag vaníliás cukor vagy van. aromából 1 kiskanálnyi, 2 1/2 bögre liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, pici só, 1 1/2 bögre apróra vágott rebarbara, 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Egy tálba összekeverni a tojást, barnacukrot (fehér is jó), olajat, joghurtot (kefír, író), vaniliás cukrot.
Egy másik tálba összekeverni a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót.

A két tálat összekeverni és beleszórni az apróra vágott rebarbarát (olyan fél-hnegyed cm darabok) és összekeverni. Lehet bele még tenni 1/2 bögre vágott diót is.
Muffin formákba adagolni és a tetejére a következőt morzsolni: 1/2 bögre cukor, fahéj és olvasztott vaj keveréke.
Megsütni a szokásos módon. (A bögre mérete: 1 cup=250 ml)



REFORM MUFFIN


Hozzávalók: (12 db-hoz)


1 csomag zabkorpa, 1 csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék durvára vágott dió, 2 teáskanál fahéj, 2 dl tej, 2 dl szűrt almalé /dobozos/, 1 apróra vágott alma, 5 evőkanál méz, 2 evőkanál olaj, fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffin formákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)

RÉPÁS MUFFIN

Hozzávalók:

2 bögre liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, pici só, 1/4 bögre kókuszreszelék, 1/2 bögre darált diót v. mandula, 1/2 bögre mazsola, 1 és 1/4 bögre cukor (barnával jobb), 1 bögre olaj, 3 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd, 2 db közepes reszelt répa

Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónával, fahéjjal és pici sóval összekeverünk, majd beleteszünk a kókuszreszeléket, a darált diót v. mandulát a mazsolát. Egy másik tálban jól kikeverünk: cukrot, olajat, tojást és vaniliás cukrot. A két anyagot összekeverjük és végül mehet bele a reszelt répa. (Lehet még fokozni: 1/2 bögre apróra vágott ananásszal vagy 1 reszelt almával. )
Muffin formákba (úgy hogy csak a 3/4-ig érjen) vagy egy kivajazott tepsibe öntjük és meleg sütőben tűpróbáig sütjük.



SACHER MUFFIN


Hozzávalók:

- A tésztához:
10 dkg tejcsoki, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg baracklekvár,

- A tetejére:
3 evőkanál baracklekvár, 10 dkg étcsoki, 2 dkg vaj, 5 dkg fehér csoki, 1 evőkanál tejszín

Elkészítés:
175 fokra előmelegítem a sütőt. A darabokra tört tejcsokit a vajjal együtt megolvasztom, aztán félrerakom kihűlni. Habosra verem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a vajjal összeolvasztott csokit és a baracklekvárt. A liszthez hozzáadom a sütőport, majd a tésztához keverem. Az így elkészült masszát töltöm bele a kapszlikba. 25 percig sütöm. A kihűlt muffinokat megkenem baracklekvárral. Összeolvasztom az étcsokit a vajjal, és amikor már kicsit kihűlt megkenem vele a muffinok tetejét. A fehércsokit a tejszínnel megolvasztom és vékony csíkokat csurgatok a sütikre. Ha már kicsit kihűltek, beteszem a hűtőbe, hogy a csokimáz kissé megdermedjen rajta.



SÁRGABARACKOS MUFFIN


Hozzávalók:


20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 5 tojás, 30 dkg liszt, 3 csapott evőkanál. étkezési keményítő, 3/4 zacsi sütőpor, 10 dkg marcipánmassza, 12 fél sárgabarack (lehet befőtt is).
Elkészítés:

A vajat a cukorral, van. cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A keményítővel, sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük, végül pedig a felkockázott marcipánt. 2/3 részig töltjük a formákat, és a tetejükre ültetjük a fél sárgabarackokat. 200 C-on 20-25 perc alatt lesz készen.

A tetejét vékonyan megkenhetjük lekvárral, bevonócsoki-csíkokkal díszíthetjük.


SÁRGARÉPÁS-ALMÁS MUFFIN


Hozzávalók: (12db)

1 dl méz, 2 tojás, 1 dl olaj, 0, 5 dl tej, 15 dkg korpás liszt, 15 dkg finom liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 kk fahéj, 1 kk gyömbér, 1 kk szerecsendió, 0, 5 csésze reszelt alma (nagylyukú reszelőn)0, 5 csésze reszelt répa
Elkészítés:
Kikeverjük a mézet a tojással, olajjal, tejjel. Hozzáadjuk a korpás liszt, finom liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér és szerecsendió keverékét. Végül óvatosan belekeverjük az almát és a répát. Előmelegített sütőben közepes tűzön 17-20 percig sütjük.


TARKA MUFFIN:


Hozzávalók:

- Világos tésztához:

13dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, egy jó késhegynyi szódabikarbóna, 3 dkg olvasztott langyos vaj, 1 tojás 1dl tej

- Sötét tésztához:

12dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, egy jó késhegynyi szódabikarbóna, 1 púpos evőkanál kakaópor 3 dkg olvasztott langyos vaj, 1 tojás, fél narancs reszelt héja (citrom is jó) 1dl tej Mindkét tésztánál külön összekeverjük a száraz hozzávalókat (lista eleje a vajig), majd a vaj és a tojás keverékét és a többit hozzákeverjük (éppen csak annyira, hogy átnedvesedjen a massza). Kikenjük a muffin sütőt és a két masszát váltakozva belekanalazzuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon készítjük. A tetejére lehet olvasztott csokit csurgatni, de anélkül is fincsi.

TESCOS MUFFIN


Hozzávalók:

20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1/2 tasak sütőpor, lekvár (ízlés szerint), vagy csokis, v. vaníliás puding.

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a keményítővel, sütőporral és a masszához adjuk. Az egészet nagyon alaposan kikeverjük, közben belekeverünk 1evokan. narancslekvárt, tovább keverjük.

A muffin sütőt olajspray-vel megfújjuk és beleadagoljuk a masszát vagy muffin papírokkal béleljük ki a mélyedéseket és ebbe adagoljuk a tésztát.

Ha kihűlt a tészta nyomózsákba lekvárt teszünk és a legkeskenyebb kinyomót beledugjuk a sütikbe, így töltjük meg a belsejüket lekvárral.

A sütik tetejét még megkenhetitek cukormázzal is.

Máz:

10 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé.

A hozzávalókat jól felvered, majd ecsettel a sütik tetejét megkened.

TÚRÓS MUFFIN


Hozzávalók:

15 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor (én 20-at tettem csak, de így is finom), 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 1/2 kg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg túró, 15 dkg mazsola, só, kb. 1 evőkanál rum

Elkészítés:

A vajat a cukorral kikeverjük, bele a vaníliás cukor és a citromhéj. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába. 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.


Sós muffin



BURGONYÁS-SAJTOS MUFFIN


Hozzávalók:

150 g szitált liszt, 1 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 100 g burgonyaszirom, 100 g reszelt sajt + 50 g a tetejére, 1 csokor apróra vágott metélőhagyma, őrölt szerecsendió, bors, paprika, 1 tojás, 200 ml tej, 50 ml olaj, 200 g tejföl

Elkészítés:

Egyik tál: liszt, sütőpor, só, szódabikarbóna, burgonyaszirom, reszelt sajt, metélőhagyma, szerecsendió, bors, paprika

Másik tál: tojás, tej, olaj, tejföl

Összekeverjük a kétféle hozzávalótípust, formába töltjük, a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, 180 C-on 15-20 percig sütjük.

DARÁLTHÚSOS MUFFIN


Hozzávalók:

35 dkg darált hús (tetszés szerint marha, sertés, pulyka vagy csirke), 1 tojás, 1/4 csésze zabpehely, 3/4 csésze zsemlemorzsa, 1/4 csésze tej, 2 csésze fagyasztott zöldség, 1/4 teáskanál bors, 1/4 csésze ketchup
Elkészítés:

A sütőt 200 C-ra kell előmelegíteni.
A hozzávalókat a ketchup kivételével alaposan össze kell keverni, majd a formákat 1/3-ig tölteni. Miután a kupacok tetejét ketchuppal megkentük kb. 20 percig vagy tűpróbáig kell sütni.
12 db lesz ebből a mennyiségből.


GOMBÁS MUFFIN


Hozzávalók:

1 3/4 csésze liszt, 1 evőkanál cukor, 1/4 teáskanál só, 2 teáskanál sütőport, 1/2 csésze reszelt cheddar sajt, 3/4 csésze tej, 1/3 csésze sütő olaj , 1 tojás - felverve, 3/4 csésze gomba - apróra vágva, 1/3 csésze hagyma - apróra vágva, 1/4 csésze dió - apróra vágva, 1/8 teáskanál bors, 1/2 teáskanál őrölt kakukkfű, 1/2 teáskanál szárított petrezselyem, 1/2 teáskanál só (ha kell), 1 evőkanál vaj.

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, majd add hozzá a gombát és a hagymát. Süsd hirtelen, amíg a hagyma meglágyul. Add hozzá a diót és a fűszereket, keverd el jól és alacsony lángon főzd tovább még egy percig. Vedd el a tűzről és tedd félre. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban keverd el az olajat, tejet és a tojást alaposan. Készíts egy mélyedést a száraz keverékbe és egyszerre öntsd bele a folyadékot. Add hozzá a gombás anyagot és

addig keverd csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Ne keverd túl. Adagold szét a muffin tepsibe, melyet előzőleg kivajaztál vagy kibéleltél sütőkosárkákkal.

Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 20-25 percig. Melegen tálald!

SAJTOS-KRUMPLIS MUFFIN


Hozzávalók:

15 dkg liszt, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg krumplipüré-pehely, 10 dkg reszelt sajt, 1 csomó megmosott, felaprózott snidling, 1 kávéskanál (frissen reszelt) szerecsendió, bors, pirospaprika, 1 tojás, 2 dl tej, 1/2 dl olaj, 20 dkg tejföl, reszelt sajt

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.

Egy kisebb tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a krumplipüré-pelyhet, a reszelt sajtot, a snidlinget, a szerecsendiót, a borsot és a paprikát. Egy nagyobb tálban simára keverjük a tojást a tejjel, az olajjal és a tejföllel. Kanalanként beledolgozzuk a masszába a lisztes keveréket (a mixer legalsó fokozatával dolgozunk).

A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), a muffinok tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 percig sütjük

SAJTOS-SONKÁS MUFFIN


Hozzávalók:

1 csésze liszt, 1 cs reszelt sajt, -2 szelet apróra vágott sonka vagy bacon, 3/4 cs víz, 1 tojás, 1 púpos kávéskanál sütőpor,
Elkészítés:

A lisztet a száraz dolgokkal összekeverni, a vízben felhabosítani a tojást, majd az egészet laza mozdulatokkal összekeverni. Nem kell kikeverni nagyon! A kikent sütőformákba félig töltve 200 fokos sütőben 20 percig sütni. 5 perc hűlés után rácsra kitenni.



SONKÁVAL TÖLTÖTT SAJTOS-KRUMPLIS MUFFIN


Hozzávalók: (12 db)

15 dkg finomliszt, 5 dkg krumplipehely, 10 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 1 tojás, 1 csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából), 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál olaj

Töltelék:

4 szelet füstölt tarja, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál ketchup, kb. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vaj, 1 db pici vöröshagymának a negyede, pici só

bors

Elkészítés:

A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat. A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket.

A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni.

Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük).

Tipp:

A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.

kentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütjük így