Palacsinta

 

A palacsinta alaptésztája lehet sima édes vagy sima sós. A kettő között annyi a különbség, hogy az édesben 2 dkg cukor van, de nem érdemes sok cukrot beletenni, mert attól könnyebben leragad.
Négy személyre számítva negyed kiló lisztet használunk fel (lehet rétesliszt is), ehhez adunk 1 tojást és kb. fél liter tejet. Először mindig a tojást ütjök fel és ráöntjük a tejet, majd ezt kevergetve, a lisztet apránként hozzáadagolva csomómentessé keverjük csipetnyi sóval és cukorral.
Az összekevert tésztát hagyjuk pihenni fél óráig.

A tésztán könnyíthetünk, ha csak 2,5 dl tejet teszünk a tésztába, és hozzáadunk 2,5 dl szódát.

Nem ragad le a palacsinta sütés közben, ha a tésztájába is keverünk néhány evőkanálnyi olajat. (a serpenyőbe így is kell olaj!)

Palacsinta sütése: A palacsintatésztát összekeverjük, és állni hagyjuk a receptnek megfelelő ideig.
Felhevítjük a palacsintasütőt és megkenjük egy olajba mártott ecsettel. Erre ráöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, és úgy mozgatjuk a sütőt, hogy mindenhova kerüljön tészta.
Amikor a felső fele megszilárdult, teflonlapáttal vagy egy szélesebb késsel alányúlunk és megfordítjuk. (ha teflonserpenyőt használunk, falapáttal!) Ha kell, a szélét is körbeolajozhatjuk, így könnyebb megfordítani. Néhány percig pirítjuk a másik felét is, majd langyos tányérra borítjuk.

 


Fahéjas almapalacsinta


Hozzávalók:

• 20 dkg liszt
• 1 tojás,
• 1 csipet só
• 2-3 dl tej
• kevés szódavíz
• 2 db alma
• 2 kiskanál őrölt fahéj 2evőkanál porcukorral elkeverve
• margarin

Elkészítés:

A lisztből, tojásból, sóból, tejből, kevés szódavíz hozzáadásával készíts sűrű palacsintatésztát.
Hámozd meg az almát és vágd fel vékony gerezdekre. A palacsintasütőben forrósíts fel egy kevés margarint, tegyél bele néhány gerezd almát, és önts rá egy adag palacsintatésztát. A továbbiakban készítsd úgy, mint a hagyományos palacsintát: mindkét oldalán süsd meg, majd a fahéjjal elkevert porcukorral megszórva tálalhatod.


Gesztenyepalacsinta

Hozzávalók:

• 25 dkg gesztenyeliszt
• 5 dkg hajdinaliszt
• egy csipet só, egy tojás
• 4-5 dl tej
• 5 dkg felolvasztott vaj

Töltelékhez:

• 15 dkg ricotta
• néhány evőkanál gesztenyeméz
• áfonya, vagy más bogyós gyümölcs
• 2-3 evőkanál porcukor


Sárgabarackos-almás palacsintatorta


Hozzávalók:

• 20 dkg sárgabarack-kompót
• 4 alma (jonagold)
• 3 dkg vaj
• 5 dkg cukor
• 12 édes palacsinta
• 1,5 dl almalé
• fahéj


Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat felszeleteljük és a vajban aranysárgára pirítjuk. Cukorral megszórjuk, és enyhén karamellizáljuk, majd az edényből kivesszük. Az edénybe öntjük az almalevet, és a felére pároljuk. A palacsintákat meglangyosítjuk (a palacsinták közé alufóliát teszünk, és 10 percre meleg sütőbe rakjuk, majd a fóliát eltávolítjuk). 1 palacsintát nagy tálra teszünk, megrakjuk a barackokkal, a pirított almadarabokkal, megszórjuk fahéjjal, és a következő palacsintával befedjük. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsinta kerüljön, melyet fahéjjal és cukorral szórunk meg. A szirupos almalével meglocsoljuk, négyfelé vágva kínáljuk.


Variáció

Alma helyett körtét, almalé helyett narancslevet, fahéj helyett őrölt gyömbért, sárgabarackbefőtt helyett narancslekvárt is használhatunk. Ha így készítjük, akkor a cukor negyedére lesz csak szükségünk!


Jégpalacsinta



Palacsintát ennél, de nem a megszokott módon? Jégkrémmel tálalva igazi nyári csemege.
Hajtsunk négyrészt két palacsintát, és fektessük őket egy tányérra.
Az egyik palacsintába tegyünk egy gombóc Carte d'Or Madártej jégkrémet.

Öntsük le csokoládéöntettel, majd tegyünk rá tejszínhabot és reszelt mandulát.



Skót palacsinta


A skót palacsinta az amerikai palacsintához hasonlóan készül. Vastagabb, de a mi palacsintánknál jóval kisebb átmérőjű. Nem töltik, hanem tetejét ízesített vajas krémmel vagy lekvárral megkenve fogyasztják.
Hozzávalók:


• 16 dkg liszt
• 1 ek. cukor
• 2 kk. sütőpor
• 2 tojás
• 10 dkg vaj
• 2-2,5 dl tej
• vaj a sütéshez


Elkészítése:

A palacsintatésztához keverd össze a száraz hozzávalókat: 16 dkg lisztet, egy evőkanál cukrot, két kiskanál sütőport. Pottyantsd bele a tojásokat (két darabot), adj hozzá 10 dkg olvasztott vajat, és a tejet apránként hozzáadva, keverd csomómentesre.(kb. 2-2,5 dl tej kell hozzá)
A tésztát kivajazott palacsintasütő közepére öntsd – de ne folyjon szét a széléig, maradjon sűrűn a közepén. Fakanállal vagy műanyag lapáttal forgasd meg, hogy mindkét oldalán megsüljön.
Ha kisütötted mindet, fahéjas vajjal ízesíthető: 10 dkg puha, szobahőmérsékletű vajat ízlés szerint keverj el egy-két evőkanál porcukorral, egy kiskanál fahéjjal, és kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal.



Banános túróval töltött palacsinta

Gyerekeknek (6 db)

Hozzávalók:

A palacsintatésztához:
• 40 g vaj
• 130 g búzaliszt (mi kicsit több lisztet használtunk, aki sütött már palacsintát, tudja, milyennek kell lennie)
• 2 tojás
• 150 ml tej
• 100 ml tejszín (igen, bizony, tejszín! Nem szóda, nem víz, hanem tejszín társul a tej mellé. Ez pedig utánozhatatlanul finom ízt ad a palacsintának.)
• 2 ek. cukor

a töltelékhez:
• 250 g sovány tehéntúró
• 2 ek. tejszín
• 2 ek. barnacukor (nyerscukor)
• 1 tasak vanillincukor
• 1 ek. citromlé
• 2 banán
• 60 g mazsola

• 60 g margarin
• 3 ek. csokoládéreszelék

Elkészítés idő: 60 perc


Elkészítése:

A palacsintatésztához kis edényben felolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat kézi habverővel összekeverjük a tejjel, tejszínnel és cukorral, majd keverés mellett apránként a liszthez adjuk, vigyázva arra, hogy ne csomósodjon. Ezután a folyékony vajat a tésztába keverjük, és 30 percig pihentetjük.

A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejszínnel, cukorral, vanillincukorral és citromlével. A banán héját lehúzzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a mazsolával együtt a túrókeverékhez adjuk. (Igyekezzünk nem megenni a palacsintába kerülés előtt!)

A tésztát jól átkeverjük. Kevés margarint felolvasztunk egy (28 cm átmérőjű) serpenyőben. (A palacsinta is sokkal finomabb, ha nem olajban, hanem vajban vagy margarinban sütjük!) Beleöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát, és – forgatva – az alján egyenletesen elosztjuk. A palacsinta mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Mielőtt megfordítjuk, a serpenyőbe kevés margarint teszünk. A megmaradt tésztából még öt palacsintát készítünk, és melegen tartjuk. (Kicsit vastagabb lesz a végeredmény a megszokott palacsintánknál!)

Minden palacsinta egyik felére túró-banán tölteléket teszünk, ráborítjuk a másik felét, majd háromszögletűre hajtva táskát formálunk belőle. Csokoládéreszelékkel megszórva tálaljuk. (Csokireszelék híján csokiszósszal is próbálkozhatunk! Veszélyesen finom!)


Csurgatott palacsinta

A skót palacsintának is nevezett édességet nem nagy dolog elkészíteni, viszont igen finom. Teával kiadós uzsonna, de desszertként is tálalható. Könnyű, friss-sajttal és édes, zamatos bogyós gyümölcsökkel tálalva egyszerűen ellenállhatatlan.


Hozzávalók:
Kb. 24 palacsinta (Itt bukott egy kicsit a projekt. A megadott mennyiségből mi kb. 15 palacsintát tudtunk sütni, valószínűleg nem voltunk elég skótok.)

12 dkg sütőporos liszt
2 kávéskanál porcukor
1 tojás, felverve
1 ek. olvasztott vaj
1,5 dl félzsíros tej
4 kk. napraforgóolaj (ez a sütéshez kell, de ha vajat használunk, még finomabb az eredmény)

A tálaláshoz:
10 dkg fekete áfonya
1 kk. méz
10 dkg málna
20 dkg friss-sajt
(Hogy rögtön cáfoljuk a könnyen megszerezhető hozzávalók kérdését, mi abból dolgoztunk, ami a hűtőben volt. Egyszerűen összeturmixoltuk a málnát, hogy szósz legyen belőle. Édesszájúak tehetnek bele cukrot is. A friss sajt helyett pedig előkaptunk egy kis tejszínhabot.)

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15-20 perc (kevesebb, sokkal kevesebb!)


Elkészítése:

1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, és keverjük hozzá a cukrot. Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és egy kis tejet. Fokozatosan keverjük össze, és apránként öntsük hozzá a maradék tejet, hogy sűrű, sima tésztát kapjunk. (Ne lepődjünk meg, ha a tej mennyisége soknak bizonyul. Mi kb. a felét használtuk fel, és így is jó állagú lett a tészta!)

2. Forrósítsunk fel mérsékelt hőfokon egy bordás serpenyőt vagy egy nagy, vastag fenekű serpenyőt, és kenjük ki egy evőkanálnyi olajjal.

3. Egy kanállal csorgassunk egy-egy adag nyers tésztát a serpenyőbe, hogy kis kerek, a szokásosnál vastagabb palacsintákat kapjunk. A serpenyő méretétől függően 4-6 kis palacsintát süthetünk egyszerre, de ügyeljünk arra, hogy elegendő hely maradjon közöttük, és könnyen meg tudjuk őket fordítani. Süssük kb. 2 percig, amíg kezdenek megszilárdulni, és a felszínükön buborékok jelennek meg. A palacsinta aljának aranybarnának kell lennie. (Nem árt felkészülni, a serpenyőben minden nagyon gyorsan történik majd! Ha már beletettük a tésztát, ne kezdjünk el pl. mosogatni!)

4. Fordítsuk meg a kis palacsintákat, és süssük őket még 1-2 percig, hogy a másik oldaluk is aranybarnára piruljon. Tegyük át a kész palacsintákat az előkészített tálba, hajtsuk rá a konyharuhát, és tartsuk melegen, amíg a többit is kisütjük. Olajozzuk meg a serpenyőt 1 kk. olajjal, mielőtt a következő adagot sütni kezdenénk.

5. A fekete áfonyát tegyük egy tálba, és keverjük össze a mézzel. Adjuk hozzá a málnát, és a gyümölcsöket törjük kissé össze, néhány szemet egészben hagyva. Tálaljuk a kis palacsintákat melegen a mézes gyümölcskeverékkel és friss-sajttal. (Hát itt jöhetnek az egyéni variációk bármiféle gyümölccsel, lekvárral, juharsziruppal. A lehetőségek tárháza végtelen)
Miért egészséges?

Az otthon készült palacsinta viszonylag kevés zsírt tartalmaz, és ha friss-sajttal tálaljuk vaj helyett, szintén kevesebb lesz a fogás zsírtartalma.
A tej tartalmaz kalciumot, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak számára, valamint fehérjét, B2 és B12 vitamint.

Néhány további ötlet

Friss-sajt és gyümölcskeverék helyett tegyünk a palacsintákra egy falatnyi joghurtot és egy kis lekvárt.
Almás palacsintához keverjünk 1 vékony szeletekre vágott almát – amelynek a magházát eltávolítottuk – a nyers tésztába egy csipetnyi őrölt szegfűszeggel együtt. Tálaljuk fahéjas porcukorral megszórva.
A pikáns parmezán sajtos-zöldfűszeres palacsintához porcukor helyett szórjunk a lisztbe 1 ek. friss, ollóval apróra vágott metélőhagymát, 1 ek. friss összevágott szurokfüvet és 2 ek. frissen reszelt parmezánsajtot. Tálaljuk a kis palacsintákat egy kevés lágy krémsajttal és félbevágott koktélparadicsommal – kitűnő sós csemege.


Palacsinta camembert sajttal




Hozzávalók:

• 12,5 dkg liszt
• 2,5 dl tej
• 2 tojás
• 2 evőkanál olaj
• 1 dl sör
• só

a töltelékhez:
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 camembert sajt
• 5 dkg füstölt szalonna
• reszelt szerecsendió
• fél dl fehérbor
• 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
• KNORR Delikát Extra Ételízesítő


Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntünk fél liter tejet, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, csipetnyi sót, az olajat, a sört, végül a maradék tejet. Lefedjük, és 1 órát állni hagyjuk. Kiolajozott teflonserpenyőt felforrósítunk, 1 merőkanál masszát beleöntünk. Amint a széle sülni kezd, fakanállal megfordítjuk. A másik oldalát aranyszínűre sütjük. Tányérra csúsztatjuk, ezt a műveletet minden palacsintánál elvégezzük. A sajt héját levágjuk, belsejét felkockázzuk. Teflonban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Szerecsendióval, Delikát Extrával fűszerezzük, és közepes lángon 5 percig főzzük. Beleöntjük a bort, még 2 percig forraljuk, majd a petrezselyemmel megszórjuk. A palacsintákat a sajtos töltelékkel megtöltjük, félbehajtjuk, és rögtön tálaljuk.

Borszakértőnk könnyű, gyümölcsösebb borokat ajánl mellé, északi - mátraaljai, soproni, egri - borvidékeinkről.


Ananászos palacsintatorta

Hozzávalók (6 személyre):


a tésztához:
• 10 dkg liszt
• 7,5 dkg cukor
• csipetnyi só
• 6 tojás
• 7,5 dkg vaj
• 1,5 dl tej
• 2 evőkanál vaníliáscukor

a szószhoz:
• 1 ananászkonzerv (darabolt)
• 2,5 dl víz
• 20 dkg cukor
• 1 citrom

a tetejére:
• ananászkockák
• mentalevél


Elkészítése:

A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot, és a citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.


Jó tanács
Csak közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el az ananászos szószt!


Amerikai palacsinta



Hozzávalók:

• 3 nagyobb tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 csipet só
• alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint


Elkészítése:

Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a

sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.

Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany

színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még

nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet -

banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük,

amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk őket juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.


Csirkés gombás palacsinta


Hozzávalók:


• 4 vékony, sós palacsinta
• 1 kávéskanál vaj
• 4 szál petrezselyem

A töltelékhez
• 25 dkg gomba
• 17,5 dkg bőr nélküli, főtt csirkehús
• 2-2 evőkanál vaj, liszt és száraz fehérbor
• 2,5 dl csirkehúsleves (leveskockából)
• só

A szószhoz
• 2,5 dkg mandulaforgács
• 2 evőkanál vaj
• 1 kávéskanál citromlé


Elkészítése:

A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A húst ledaráljuk. A vajat lábasban megolvasztjuk, liszttel megszórjuk, és világosra pirítjuk. Apránként felöntjük a levessel, csomómentesre keverjük, és kislángon összeforraljuk. Beleöntjük a bort, hozzáadjuk a húst, a gombát, és sóval ízesítjük. Minden palacsintába 2 evőkanál tölteléket teszünk, feltekerjük, és tűzálló tálra tesszük. Alufóliával lefedjük, és forró sütőben átsütjük. A szószhoz a mandulát a vajban aranyszínűre pirítjuk, a citromlével meglocsoljuk, és a kész palacsinták tetejére szórjuk. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Variáció:

Csirkehús helyett vadhússal is készíthetjük, akkor a csiperkegombát erdei gombával helyettesítjük.

Gundel palacsinta


Hozzávalók

• 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 180 g liszt
• 1 dl olaj
• csipetnyi só


A töltelékhez

• 150 g darált dió
• 20 g mazsola
• 1 dl tejszín
• 0,5 dl rum
• 80 g cukor
• 1 db citrom
vaníliás cukor, őrölt fahéj

A csokoládémártáshoz

• 2 dl tej
• 20 g cukor
• 60 g csokoládé
• 20 g kakaópor
• 2 tojássárgája
• 10 g liszt
• 0,5 dl rum
• vaníliás cukor


Elkészítése

A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot.

Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral.


Rakott palacsinta gyümölccsel

Hozzávalók


a 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 180 g liszt
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 1 dl étolaj
• só

a töltelékhez
• 300 g gyümölcs
• 100 g darált dió
• 0,5 dl rum
• 50 g mazsola
• 5 db tojásfehérje
• 50 g kristálycukor
• 30 g porcukor
• 100 g dzsem


Elkészítése

A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.

Hortobágyi húsos palacsinta


Hozzávalók

• 8 db sós palacsinta
• 300 g szárnyashús
• 40 g vöröshagyma
• 0,5 dl olaj
• 2 dl tejföl
• 0,5 dl habtejszín
• 20 g liszt
• só, fűszerpaprika, őrölt bors


Elkészítése

A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszünk bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük. Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.


Túrós palacsinta eperrel

Hozzávalók


a palacsintához
• 125 g túró
• 100 g liszt
• 2 db tojás
• 20 g kristálycukor
• 2,5 dl tej

a töltelékhez
• 500 g eper
• 50 g porcukor
• 0,5 dl eperlikőr

a sütéshez
• Linco Family margarin

a szóráshoz
• porcukor


Elkészítése
Az epret átválogatjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálban megcukrozzuk, a likőrrel meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. A palacsintához a lisztet az áttört túróval, a cukorral, a tojással összekeverjük, majd a tejjel egyneműsítjük. Serpenyőben, kevés olvasztott margarinnal megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálaláskor a palacsinták egyik felére rakjunk az eperből, hajtsuk rá a másik felét és szórjuk meg porcukorral. Hasonlóképpen készíthetünk bármilyen gyümölccsel töltött palacsintát is.




Lengyel palacsinta (placuszki)


Hozzávalók:

• 25 dkg liszt
• 2 tojás
• 2 dl tej
• 1 kávéskanál élesztőpor
• 2 alma
• 3 evőkanál cukor
• csipetnyi só

a sütéshez: vaj


Elkészítése:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.


Jó tanács
Az almákkal gyorsan dolgozzunk, hogy ne barnuljanak meg!


Citromkrémes palacsintatorta

Hozzávalók (6 személyre):


• 15 dkg liszt
• 2 tojás
• 2-2 evőkanál cukor és olaj
• 3 dl tej
• 1 citrom
• só

a krémhez:
• 3 citrom
• 3 tojás
• 20 dkg cukor
• 7,5 dkg vaj

a díszítéshez:
• porcukor


Elkészítése:

A citrom héját a liszttel, a tojásokkal, csipetnyi sóval, a cukorral, az olajjal és a tejjel simára keverjük. Lefedjük, és 30 percig állni hagyjuk. Kiolajozott serpenyőben 12 palacsintát sütünk. A krémhez a tojásokat, a cukrot, a citromok levét és reszelt héját kislábasban simára keverjük, majd kislángon sűrűre főzzük. Szitán áttörjük, és a vajjal simára keverjük. Kivajazott tortaformába alulra palacsintát teszünk, krémmel megkenjük, erre újabb palacsinta, majd krém jön. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsinta kerüljön. Forró sütőben átsütjük, kihűtjük, és tálra borítjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fortély
Ha túl vastagnak találjuk a palacsintákat, keverjünk a masszához annyi vizet, amennyi szükséges (de sosem tejet)!



Káposztás palacsinta

Hozzávalók


A palacsintához
200 g liszt
2 db tojás
2 dl tej
0,5 dl olaj
1 dl szódavíz

A töltelékhez
600 g fejes káposzta
1 dl olaj
100 g kristálycukor
só, őrölt bors


Elkészítése

A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és lereszeljük, majd besózzuk és kb. fél óráig állni hagyjuk. Közben a felhevített olajban a cukrot lepirítjuk és a levétől jól kinyomkodott káposztát elkeverjük benne, őrölt borssal ízesítjük, és mérsékelt tűzön kevergetve aranysárgára pirítjuk. Amíg a káposzta kihűl, elkészítjük a palacsintákat.
A tojásokat külön edényben felütjük, habüstbe, vagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a folyadékokat és összekeverjük, majd fokozatosan elkeverjük benne a lisztet, sózzuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós és a szokottnál valamivel sűrűbb legyen, majd hozzákeverjük a káposzta háromnegyed részét, és nyolc-tíz palacsintát sütünk belőle. Tálaláskor félbehajtjuk a palacsintákat és a maradék káposztával megszórjuk. Ízlés szerint még borsozhatjuk.


Palacsinta bodzavirággal

Igazi különlegesség ez a nem annyira zöldséges, de annál meglepőbb töltésű palacsinta! A bodza ráadásul egészséges is!

Hozzávalók

• 8 db bodzavirág
• 300 g liszt
• 3 dl tej
• 3 db tojás
• só, porcukor


Elkészítése

A bodzavirágokat folyóvíz alatt mossuk meg úgy, hogy a virágok között megbújó bogarakat mind távolítsuk el. A szárat a virágok tövénél vágjuk le, mert az keserű. A tojást, a tejet összekeverjük, és folyamatosan adagolva a liszttel csomómentesre keverjük, majd kevés sóval ízesítjük, és tizenöt percig állni hagyjuk. Olajozott palacsintasütőbe vagy serpenyőbe öntsünk egy-egy adag tésztát, a közepébe nyomjuk bele a bodzavirágot, és mindkét oldalát süssük aranysárgára. Ha a palacsinta megfordításával nehézségeink támadnának, csúsztassuk a palacsintát egy fedőre, majd a sült oldalával felfelé fordítsuk vissza a palacsintasütőbe.
A palacsintát porcukorral megszórjuk és forrón tálaljuk.

Sonkás-juhtúrós rakott palacsinta


Hozzávalók

• 8 db sós palacsinta
• 200 g főtt sonka
• 1 dl tejföl
• 150 g juhtúró
• 20 g vaj
• 1 csomó metélőhagyma
• só


Elkészítése

A főtt sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk, és kevés tejfölt adunk hozzá. A juhtúrót villával áttörjük, tejföllel krémszerűvé keverjük, sózzuk, a finomra vágott metélőhagymával összekeverjük. A palacsintákat felváltva megkenjük az ízesített juhtúróval, a következőt a sonkával, majd a legfelső palacsintát vastagon bekenjük a tejfölös juhtúróval. A rakott palacsintát előmelegített sütőben átforrósítjuk, és tetejét megpirítjuk. Tortaszerűen felszeletelve tálaljuk.


Búzacsírás palacsinta

Hozzávalók


• 150 g liszt
• 2 db tojás
• 2 dl tej
• 1 dl szódavíz
• 100 g gyümölcslekvár
• 100 g búzacsíra
• 60 g porcukor vagy 20 g glukonon
• 20 g olaj


Elkészítése

A lisztet a tojással, a tejjel és a szódavízzel csomómentesre keverjük. Belekeverjük az olajat, majd felmelegített teflonserpenyőben megsütjük. A palacsintákat megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a cukorral vagy glukononnal összekevert búzacsírát, majd feltekerjük. Tetejét porcukorral, vagy búzacsírával szórjuk meg.

Húsos, rántott palacsinta

Hozzávalók
8 db sós palacsinta
300 g sertéspörkölt, bármilyen sült vagy párolt hús
1 dl tejföl
só, őrölt bors

A bundázáshoz
50 g liszt
2 db tojás
200 g zsemlemorzsa
3 dl étolaj a sütéshez

Elkészítése

A húsfélét nagyon apróra összevágjuk vagy ledaráljuk, a tejfellel és a fűszerekkel összekeverjük. A palacsintákat megtöltjük úgy, hogy középre kis halmokat rakunk, eligazítjuk, és téglalap alakúra hajtogatjuk. Először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, idénysalátát adhatunk mellé.