Palacsinta
A palacsinta alaptésztája lehet sima édes vagy sima sós. A
kettő között annyi a különbség, hogy az édesben 2 dkg
cukor van, de nem érdemes sok cukrot beletenni, mert attól
könnyebben leragad.
Négy személyre számítva negyed kiló lisztet használunk fel
(lehet rétesliszt is), ehhez adunk 1 tojást és kb. fél liter
tejet. Először mindig a tojást ütjök fel és ráöntjük a
tejet, majd ezt kevergetve, a lisztet apránként hozzáadagolva
csomómentessé keverjük csipetnyi sóval és cukorral.
Az összekevert tésztát hagyjuk pihenni fél óráig.
A tésztán könnyíthetünk, ha csak 2,5 dl tejet teszünk a
tésztába, és hozzáadunk 2,5 dl szódát.
Nem ragad le a palacsinta sütés közben, ha a tésztájába is
keverünk néhány evőkanálnyi olajat. (a serpenyőbe így is
kell olaj!)
Palacsinta sütése: A palacsintatésztát összekeverjük, és
állni hagyjuk a receptnek megfelelő ideig.
Felhevítjük a palacsintasütőt és megkenjük egy olajba
mártott ecsettel. Erre ráöntünk egy kisebb merőkanálnyi
tésztát, és úgy mozgatjuk a sütőt, hogy mindenhova
kerüljön tészta.
Amikor a felső fele megszilárdult, teflonlapáttal vagy egy
szélesebb késsel alányúlunk és megfordítjuk. (ha
teflonserpenyőt használunk, falapáttal!) Ha kell, a szélét
is körbeolajozhatjuk, így könnyebb megfordítani. Néhány
percig pirítjuk a másik felét is, majd langyos tányérra
borítjuk.
Fahéjas almapalacsinta
Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 1 tojás,
• 1 csipet só
• 2-3 dl tej
• kevés szódavíz
• 2 db alma
• 2 kiskanál őrölt fahéj 2evőkanál porcukorral elkeverve
• margarin
Elkészítés:
A lisztből, tojásból, sóból, tejből, kevés szódavíz
hozzáadásával készíts sűrű palacsintatésztát.
Hámozd meg az almát és vágd fel vékony gerezdekre. A
palacsintasütőben forrósíts fel egy kevés margarint, tegyél
bele néhány gerezd almát, és önts rá egy adag
palacsintatésztát. A továbbiakban készítsd úgy, mint a
hagyományos palacsintát: mindkét oldalán süsd meg, majd a
fahéjjal elkevert porcukorral megszórva tálalhatod.
Gesztenyepalacsinta
Hozzávalók:
• 25 dkg gesztenyeliszt
• 5 dkg hajdinaliszt
• egy csipet só, egy tojás
• 4-5 dl tej
• 5 dkg felolvasztott vaj
Töltelékhez:
• 15 dkg ricotta
• néhány evőkanál gesztenyeméz
• áfonya, vagy más bogyós gyümölcs
• 2-3 evőkanál porcukor
Sárgabarackos-almás
palacsintatorta
Hozzávalók:
• 20 dkg sárgabarack-kompót
• 4 alma (jonagold)
• 3 dkg vaj
• 5 dkg cukor
• 12 édes palacsinta
• 1,5 dl almalé
• fahéj
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat
felszeleteljük és a vajban aranysárgára pirítjuk. Cukorral
megszórjuk, és enyhén karamellizáljuk, majd az edényből
kivesszük. Az edénybe öntjük az almalevet, és a felére
pároljuk. A palacsintákat meglangyosítjuk (a palacsinták
közé alufóliát teszünk, és 10 percre meleg sütőbe rakjuk,
majd a fóliát eltávolítjuk). 1 palacsintát nagy tálra
teszünk, megrakjuk a barackokkal, a pirított almadarabokkal,
megszórjuk fahéjjal, és a következő palacsintával befedjük.
Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére
palacsinta kerüljön, melyet fahéjjal és cukorral szórunk meg.
A szirupos almalével meglocsoljuk, négyfelé vágva kínáljuk.
Variáció
Alma helyett körtét, almalé helyett narancslevet, fahéj
helyett őrölt gyömbért, sárgabarackbefőtt helyett
narancslekvárt is használhatunk. Ha így készítjük, akkor a
cukor negyedére lesz csak szükségünk!
Jégpalacsinta
Palacsintát ennél, de nem a megszokott módon? Jégkrémmel
tálalva igazi nyári csemege.
Hajtsunk négyrészt két palacsintát, és fektessük őket egy
tányérra.
Az egyik palacsintába tegyünk egy gombóc Carte d'Or Madártej
jégkrémet.
Öntsük le csokoládéöntettel, majd tegyünk rá tejszínhabot
és reszelt mandulát.
Skót palacsinta
A skót palacsinta az amerikai palacsintához
hasonlóan készül. Vastagabb, de a mi palacsintánknál jóval
kisebb átmérőjű. Nem töltik, hanem tetejét ízesített
vajas krémmel vagy lekvárral megkenve fogyasztják.
Hozzávalók:
• 16 dkg liszt
• 1 ek. cukor
• 2 kk. sütőpor
• 2 tojás
• 10 dkg vaj
• 2-2,5 dl tej
• vaj a sütéshez
Elkészítése:
A palacsintatésztához keverd össze a száraz hozzávalókat:
16 dkg lisztet, egy evőkanál cukrot, két kiskanál sütőport.
Pottyantsd bele a tojásokat (két darabot), adj hozzá 10 dkg
olvasztott vajat, és a tejet apránként hozzáadva, keverd
csomómentesre.(kb. 2-2,5 dl tej kell hozzá)
A tésztát kivajazott palacsintasütő közepére öntsd – de
ne folyjon szét a széléig, maradjon sűrűn a közepén.
Fakanállal vagy műanyag lapáttal forgasd meg, hogy mindkét
oldalán megsüljön.
Ha kisütötted mindet, fahéjas vajjal ízesíthető: 10 dkg
puha, szobahőmérsékletű vajat ízlés szerint keverj el egy-két
evőkanál porcukorral, egy kiskanál fahéjjal, és kevés
reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
Banános túróval
töltött palacsinta
Gyerekeknek (6 db)
Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
• 40 g vaj
• 130 g búzaliszt (mi kicsit több lisztet használtunk, aki
sütött már palacsintát, tudja, milyennek kell lennie)
• 2 tojás
• 150 ml tej
• 100 ml tejszín (igen, bizony, tejszín! Nem szóda, nem víz,
hanem tejszín társul a tej mellé. Ez pedig utánozhatatlanul
finom ízt ad a palacsintának.)
• 2 ek. cukor
a töltelékhez:
• 250 g sovány tehéntúró
• 2 ek. tejszín
• 2 ek. barnacukor (nyerscukor)
• 1 tasak vanillincukor
• 1 ek. citromlé
• 2 banán
• 60 g mazsola
• 60 g margarin
• 3 ek. csokoládéreszelék
Elkészítés idő: 60 perc
Elkészítése:
A palacsintatésztához kis edényben felolvasztjuk a vajat, és
kissé hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. A
tojásokat kézi habverővel összekeverjük a tejjel,
tejszínnel és cukorral, majd keverés mellett apránként a
liszthez adjuk, vigyázva arra, hogy ne csomósodjon. Ezután a
folyékony vajat a tésztába keverjük, és 30 percig
pihentetjük.
A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejszínnel, cukorral,
vanillincukorral és citromlével. A banán héját lehúzzuk,
vékony szeletekre vágjuk, majd a mazsolával együtt a
túrókeverékhez adjuk. (Igyekezzünk nem megenni a
palacsintába kerülés előtt!)
A tésztát jól átkeverjük. Kevés margarint felolvasztunk egy
(28 cm átmérőjű) serpenyőben. (A palacsinta is sokkal
finomabb, ha nem olajban, hanem vajban vagy margarinban sütjük!)
Beleöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát, és – forgatva
– az alján egyenletesen elosztjuk. A palacsinta mindkét
oldalát aranysárgára sütjük. Mielőtt megfordítjuk, a
serpenyőbe kevés margarint teszünk. A megmaradt tésztából
még öt palacsintát készítünk, és melegen tartjuk. (Kicsit
vastagabb lesz a végeredmény a megszokott palacsintánknál!)
Minden palacsinta egyik felére túró-banán tölteléket
teszünk, ráborítjuk a másik felét, majd háromszögletűre
hajtva táskát formálunk belőle. Csokoládéreszelékkel
megszórva tálaljuk. (Csokireszelék híján csokiszósszal is
próbálkozhatunk! Veszélyesen finom!)
Csurgatott palacsinta
A skót palacsintának is nevezett édességet nem nagy dolog
elkészíteni, viszont igen finom. Teával kiadós uzsonna, de
desszertként is tálalható. Könnyű, friss-sajttal és édes,
zamatos bogyós gyümölcsökkel tálalva egyszerűen
ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
Kb. 24 palacsinta (Itt bukott egy kicsit a projekt. A megadott
mennyiségből mi kb. 15 palacsintát tudtunk sütni,
valószínűleg nem voltunk elég skótok.)
12 dkg sütőporos liszt
2 kávéskanál porcukor
1 tojás, felverve
1 ek. olvasztott vaj
1,5 dl félzsíros tej
4 kk. napraforgóolaj (ez a sütéshez kell, de ha vajat
használunk, még finomabb az eredmény)
A tálaláshoz:
10 dkg fekete áfonya
1 kk. méz
10 dkg málna
20 dkg friss-sajt
(Hogy rögtön cáfoljuk a könnyen megszerezhető hozzávalók
kérdését, mi abból dolgoztunk, ami a hűtőben volt.
Egyszerűen összeturmixoltuk a málnát, hogy szósz legyen
belőle. Édesszájúak tehetnek bele cukrot is. A friss sajt
helyett pedig előkaptunk egy kis tejszínhabot.)
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15-20 perc (kevesebb, sokkal kevesebb!)
Elkészítése:
1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, és keverjük hozzá a cukrot.
Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és egy kis tejet.
Fokozatosan keverjük össze, és apránként öntsük hozzá a
maradék tejet, hogy sűrű, sima tésztát kapjunk. (Ne
lepődjünk meg, ha a tej mennyisége soknak bizonyul. Mi kb. a
felét használtuk fel, és így is jó állagú lett a tészta!)
2. Forrósítsunk fel mérsékelt hőfokon egy bordás serpenyőt
vagy egy nagy, vastag fenekű serpenyőt, és kenjük ki egy
evőkanálnyi olajjal.
3. Egy kanállal csorgassunk egy-egy adag nyers tésztát a
serpenyőbe, hogy kis kerek, a szokásosnál vastagabb
palacsintákat kapjunk. A serpenyő méretétől függően 4-6
kis palacsintát süthetünk egyszerre, de ügyeljünk arra, hogy
elegendő hely maradjon közöttük, és könnyen meg tudjuk
őket fordítani. Süssük kb. 2 percig, amíg kezdenek
megszilárdulni, és a felszínükön buborékok jelennek meg. A
palacsinta aljának aranybarnának kell lennie. (Nem árt
felkészülni, a serpenyőben minden nagyon gyorsan történik
majd! Ha már beletettük a tésztát, ne kezdjünk el pl.
mosogatni!)
4. Fordítsuk meg a kis palacsintákat, és süssük őket még 1-2
percig, hogy a másik oldaluk is aranybarnára piruljon. Tegyük
át a kész palacsintákat az előkészített tálba, hajtsuk rá
a konyharuhát, és tartsuk melegen, amíg a többit is
kisütjük. Olajozzuk meg a serpenyőt 1 kk. olajjal, mielőtt a
következő adagot sütni kezdenénk.
5. A fekete áfonyát tegyük egy tálba, és keverjük össze a
mézzel. Adjuk hozzá a málnát, és a gyümölcsöket törjük
kissé össze, néhány szemet egészben hagyva. Tálaljuk a kis
palacsintákat melegen a mézes gyümölcskeverékkel és friss-sajttal.
(Hát itt jöhetnek az egyéni variációk bármiféle
gyümölccsel, lekvárral, juharsziruppal. A lehetőségek
tárháza végtelen)
Miért egészséges?
Az otthon készült palacsinta viszonylag kevés zsírt tartalmaz,
és ha friss-sajttal tálaljuk vaj helyett, szintén kevesebb
lesz a fogás zsírtartalma.
A tej tartalmaz kalciumot, amely nélkülözhetetlen az
egészséges csontok és fogak számára, valamint fehérjét, B2
és B12 vitamint.
Néhány további ötlet
Friss-sajt és gyümölcskeverék helyett tegyünk a
palacsintákra egy falatnyi joghurtot és egy kis lekvárt.
Almás palacsintához keverjünk 1 vékony szeletekre vágott
almát – amelynek a magházát eltávolítottuk – a nyers
tésztába egy csipetnyi őrölt szegfűszeggel együtt.
Tálaljuk fahéjas porcukorral megszórva.
A pikáns parmezán sajtos-zöldfűszeres palacsintához porcukor
helyett szórjunk a lisztbe 1 ek. friss, ollóval apróra vágott
metélőhagymát, 1 ek. friss összevágott szurokfüvet és 2 ek.
frissen reszelt parmezánsajtot. Tálaljuk a kis palacsintákat
egy kevés lágy krémsajttal és félbevágott
koktélparadicsommal – kitűnő sós csemege.
Palacsinta camembert
sajttal
Hozzávalók:
• 12,5 dkg liszt
• 2,5 dl tej
• 2 tojás
• 2 evőkanál olaj
• 1 dl sör
• só
a töltelékhez:
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 camembert sajt
• 5 dkg füstölt szalonna
• reszelt szerecsendió
• fél dl fehérbor
• 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
• KNORR Delikát Extra Ételízesítő
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk,
beleöntünk fél liter tejet, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a
felvert tojásokat, csipetnyi sót, az olajat, a sört, végül a
maradék tejet. Lefedjük, és 1 órát állni hagyjuk.
Kiolajozott teflonserpenyőt felforrósítunk, 1 merőkanál
masszát beleöntünk. Amint a széle sülni kezd, fakanállal
megfordítjuk. A másik oldalát aranyszínűre sütjük.
Tányérra csúsztatjuk, ezt a műveletet minden palacsintánál
elvégezzük. A sajt héját levágjuk, belsejét felkockázzuk.
Teflonban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk az apróra
vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Szerecsendióval,
Delikát Extrával fűszerezzük, és közepes lángon 5 percig
főzzük. Beleöntjük a bort, még 2 percig forraljuk, majd a
petrezselyemmel megszórjuk. A palacsintákat a sajtos
töltelékkel megtöltjük, félbehajtjuk, és rögtön tálaljuk.
Borszakértőnk könnyű, gyümölcsösebb borokat ajánl mellé,
északi - mátraaljai, soproni, egri - borvidékeinkről.
Ananászos palacsintatorta
Hozzávalók (6 személyre):
a tésztához:
• 10 dkg liszt
• 7,5 dkg cukor
• csipetnyi só
• 6 tojás
• 7,5 dkg vaj
• 1,5 dl tej
• 2 evőkanál vaníliáscukor
a szószhoz:
• 1 ananászkonzerv (darabolt)
• 2,5 dl víz
• 20 dkg cukor
• 1 citrom
a tetejére:
• ananászkockák
• mentalevél
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük.
A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk.
Apránként beledolgozzuk a tejet. A tojásfehérjét a
vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a
tésztába forgatjuk. A palacsintákat kis serpenyőben sütjük
úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal
krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt
simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig
főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot, és a
citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét
ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.
Jó tanács
Csak közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el az
ananászos szószt!
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
• 3 nagyobb tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 csipet só
• alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint
Elkészítése:
Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és
sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a
sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű,
sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza
mozdulattal forgassuk bele a tésztába.
Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy
adag tésztát, és süssük addig, amíg arany
színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a
java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még
nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik
oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet -
banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár
kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük,
amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk őket juharsziruppal, de kenhetünk egy
kis vajat is a tetejére.
Csirkés gombás
palacsinta
Hozzávalók:
• 4 vékony, sós palacsinta
• 1 kávéskanál vaj
• 4 szál petrezselyem
A töltelékhez
• 25 dkg gomba
• 17,5 dkg bőr nélküli, főtt csirkehús
• 2-2 evőkanál vaj, liszt és száraz fehérbor
• 2,5 dl csirkehúsleves (leveskockából)
• só
A szószhoz
• 2,5 dkg mandulaforgács
• 2 evőkanál vaj
• 1 kávéskanál citromlé
Elkészítése:
A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre
vágjuk. A húst ledaráljuk. A vajat lábasban megolvasztjuk,
liszttel megszórjuk, és világosra pirítjuk. Apránként
felöntjük a levessel, csomómentesre keverjük, és kislángon
összeforraljuk. Beleöntjük a bort, hozzáadjuk a húst, a
gombát, és sóval ízesítjük. Minden palacsintába 2
evőkanál tölteléket teszünk, feltekerjük, és tűzálló
tálra tesszük. Alufóliával lefedjük, és forró sütőben
átsütjük. A szószhoz a mandulát a vajban aranyszínűre
pirítjuk, a citromlével meglocsoljuk, és a kész palacsinták
tetejére szórjuk. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Variáció:
Csirkehús helyett vadhússal is készíthetjük, akkor a
csiperkegombát erdei gombával helyettesítjük.
Gundel palacsinta
Hozzávalók
• 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 180 g liszt
• 1 dl olaj
• csipetnyi só
A töltelékhez
• 150 g darált dió
• 20 g mazsola
• 1 dl tejszín
• 0,5 dl rum
• 80 g cukor
• 1 db citrom
vaníliás cukor, őrölt fahéj
A csokoládémártáshoz
• 2 dl tej
• 20 g cukor
• 60 g csokoládé
• 20 g kakaópor
• 2 tojássárgája
• 10 g liszt
• 0,5 dl rum
• vaníliás cukor
Elkészítése
A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés
sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük.
Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben,
közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét
oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután
elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük,
a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk.
A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az
előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás
cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük,
míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne
a rumot.
Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet
felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló
üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a
vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg
tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan
keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz,
majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett
felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük.
A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk,
tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró
csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük
porcukorral.
Rakott palacsinta
gyümölccsel
Hozzávalók
a 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 180 g liszt
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 1 dl étolaj
• só
a töltelékhez
• 300 g gyümölcs
• 100 g darált dió
• 0,5 dl rum
• 50 g mazsola
• 5 db tojásfehérje
• 50 g kristálycukor
• 30 g porcukor
• 100 g dzsem
Elkészítése
A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes
sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés
forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi
masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát
világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk,
majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát
átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a
cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy
kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba
rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy
palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval,
és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő
palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így
folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A
tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát
bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró
sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig
pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.
Hortobágyi húsos
palacsinta
Hozzávalók
• 8 db sós palacsinta
• 300 g szárnyashús
• 40 g vöröshagyma
• 0,5 dl olaj
• 2 dl tejföl
• 0,5 dl habtejszín
• 20 g liszt
• só, fűszerpaprika, őrölt bors
Elkészítése
A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A
felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről
levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és
fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös
habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd
utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és
finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az
átszűrt mártásból annyit tesszünk bele, hogy kenhető
legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a
palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük.
Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és
tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.
Túrós palacsinta eperrel
Hozzávalók
a palacsintához
• 125 g túró
• 100 g liszt
• 2 db tojás
• 20 g kristálycukor
• 2,5 dl tej
a töltelékhez
• 500 g eper
• 50 g porcukor
• 0,5 dl eperlikőr
a sütéshez
• Linco Family margarin
a szóráshoz
• porcukor
Elkészítése
Az epret átválogatjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és egy
tálban megcukrozzuk, a likőrrel meglocsoljuk, majd állni
hagyjuk. A palacsintához a lisztet az áttört túróval, a
cukorral, a tojással összekeverjük, majd a tejjel
egyneműsítjük. Serpenyőben, kevés olvasztott margarinnal
megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálaláskor a
palacsinták egyik felére rakjunk az eperből, hajtsuk rá a
másik felét és szórjuk meg porcukorral. Hasonlóképpen
készíthetünk bármilyen gyümölccsel töltött palacsintát
is.
Lengyel palacsinta (placuszki)
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 2 tojás
• 2 dl tej
• 1 kávéskanál élesztőpor
• 2 alma
• 3 evőkanál cukor
• csipetnyi só
a sütéshez: vaj
Elkészítése:
A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést
csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük
az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima
masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A
meghámozott almák húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A
cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a
tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban
mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk
egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.
Jó tanács
Az almákkal gyorsan dolgozzunk, hogy ne barnuljanak meg!
Citromkrémes
palacsintatorta
Hozzávalók (6 személyre):
• 15 dkg liszt
• 2 tojás
• 2-2 evőkanál cukor és olaj
• 3 dl tej
• 1 citrom
• só
a krémhez:
• 3 citrom
• 3 tojás
• 20 dkg cukor
• 7,5 dkg vaj
a díszítéshez:
• porcukor
Elkészítése:
A citrom héját a liszttel, a tojásokkal, csipetnyi sóval, a
cukorral, az olajjal és a tejjel simára keverjük. Lefedjük,
és 30 percig állni hagyjuk. Kiolajozott serpenyőben 12
palacsintát sütünk. A krémhez a tojásokat, a cukrot, a
citromok levét és reszelt héját kislábasban simára
keverjük, majd kislángon sűrűre főzzük. Szitán áttörjük,
és a vajjal simára keverjük. Kivajazott tortaformába alulra
palacsintát teszünk, krémmel megkenjük, erre újabb
palacsinta, majd krém jön. Ezt addig folytatjuk, míg a
hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsinta kerüljön. Forró
sütőben átsütjük, kihűtjük, és tálra borítjuk.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fortély
Ha túl vastagnak találjuk a palacsintákat, keverjünk a
masszához annyi vizet, amennyi szükséges (de sosem tejet)!
Káposztás palacsinta
Hozzávalók
A palacsintához
200 g liszt
2 db tojás
2 dl tej
0,5 dl olaj
1 dl szódavíz
só
A töltelékhez
600 g fejes káposzta
1 dl olaj
100 g kristálycukor
só, őrölt bors
Elkészítése
A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és
lereszeljük, majd besózzuk és kb. fél óráig állni hagyjuk.
Közben a felhevített olajban a cukrot lepirítjuk és a
levétől jól kinyomkodott káposztát elkeverjük benne,
őrölt borssal ízesítjük, és mérsékelt tűzön kevergetve
aranysárgára pirítjuk. Amíg a káposzta kihűl,
elkészítjük a palacsintákat.
A tojásokat külön edényben felütjük, habüstbe, vagy
keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a folyadékokat és
összekeverjük, majd fokozatosan elkeverjük benne a lisztet,
sózzuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós és a
szokottnál valamivel sűrűbb legyen, majd hozzákeverjük a
káposzta háromnegyed részét, és nyolc-tíz palacsintát
sütünk belőle. Tálaláskor félbehajtjuk a palacsintákat és
a maradék káposztával megszórjuk. Ízlés szerint még
borsozhatjuk.
Palacsinta bodzavirággal
Igazi különlegesség ez a nem annyira zöldséges, de annál
meglepőbb töltésű palacsinta! A bodza ráadásul egészséges
is!
Hozzávalók
• 8 db bodzavirág
• 300 g liszt
• 3 dl tej
• 3 db tojás
• só, porcukor
Elkészítése
A bodzavirágokat folyóvíz alatt mossuk meg úgy, hogy a
virágok között megbújó bogarakat mind távolítsuk el. A
szárat a virágok tövénél vágjuk le, mert az keserű. A
tojást, a tejet összekeverjük, és folyamatosan adagolva a
liszttel csomómentesre keverjük, majd kevés sóval
ízesítjük, és tizenöt percig állni hagyjuk. Olajozott
palacsintasütőbe vagy serpenyőbe öntsünk egy-egy adag
tésztát, a közepébe nyomjuk bele a bodzavirágot, és
mindkét oldalát süssük aranysárgára. Ha a palacsinta
megfordításával nehézségeink támadnának, csúsztassuk a
palacsintát egy fedőre, majd a sült oldalával felfelé
fordítsuk vissza a palacsintasütőbe.
A palacsintát porcukorral megszórjuk és forrón tálaljuk.
Sonkás-juhtúrós rakott
palacsinta
Hozzávalók
• 8 db sós palacsinta
• 200 g főtt sonka
• 1 dl tejföl
• 150 g juhtúró
• 20 g vaj
• 1 csomó metélőhagyma
• só
Elkészítése
A főtt sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk, és kevés
tejfölt adunk hozzá. A juhtúrót villával áttörjük,
tejföllel krémszerűvé keverjük, sózzuk, a finomra vágott
metélőhagymával összekeverjük. A palacsintákat felváltva
megkenjük az ízesített juhtúróval, a következőt a
sonkával, majd a legfelső palacsintát vastagon bekenjük a
tejfölös juhtúróval. A rakott palacsintát előmelegített
sütőben átforrósítjuk, és tetejét megpirítjuk.
Tortaszerűen felszeletelve tálaljuk.
Búzacsírás palacsinta
Hozzávalók
• 150 g liszt
• 2 db tojás
• 2 dl tej
• 1 dl szódavíz
• 100 g gyümölcslekvár
• 100 g búzacsíra
• 60 g porcukor vagy 20 g glukonon
• 20 g olaj
Elkészítése
A lisztet a tojással, a tejjel és a szódavízzel
csomómentesre keverjük. Belekeverjük az olajat, majd
felmelegített teflonserpenyőben megsütjük. A palacsintákat
megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a cukorral vagy glukononnal
összekevert búzacsírát, majd feltekerjük. Tetejét
porcukorral, vagy búzacsírával szórjuk meg.
Húsos, rántott
palacsinta
Hozzávalók
8 db sós palacsinta
300 g sertéspörkölt, bármilyen sült vagy párolt hús
1 dl tejföl
só, őrölt bors
A bundázáshoz
50 g liszt
2 db tojás
200 g zsemlemorzsa
3 dl étolaj a sütéshez
Elkészítése
A húsfélét nagyon apróra összevágjuk vagy ledaráljuk, a
tejfellel és a fűszerekkel összekeverjük. A palacsintákat
megtöltjük úgy, hogy középre kis halmokat rakunk,
eligazítjuk, és téglalap alakúra hajtogatjuk. Először
lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába
megforgatva bundázzuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát
pirosra sütjük, idénysalátát adhatunk mellé.