Piskóta


Piskóta



Hozzávalók: hat tojás, hat evőkanál cukor, hat evőkanál rétesliszt, késhegynyi sütőpor; a tepsi kikenéséhez zsír és liszt.

A tojások sárgáját a cukorral meg a sütőporral nagyon habosra (szinte fehérre) kikeverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, vigyázva, nehogy a hab összetörjön. Alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsiben (vagy tortaformában, ha tortának szánjuk) sütjük, de kibélelhetjük a tepsit selyempapírral is. Ha a piskóta megsült, 2 percig a már eloltott, de még meleg sütő ajtajában állni hagyjuk, majd deszkára borítjuk. Ha papírral béleltük a tepsit, a papírt nedves ruhával megsimítva lehúzzuk róla. Csak hidegen vágjuk ketté vagy félbe, aszerint, hogy mit akarunk belőle készíteni, és csak utána töltsük meg. Ha piskótatekercs készül belőle, a tésztát konyharuhára borítjuk, és még melegen ki-be tekerjük, majd összesodorva hagyjuk kihűlni, így nem törik, ha a töltés után összetekerjük.


Málnás piskóta



Hozzávalók:

(egy 28 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához): 2 tojás, 7,5 dkg cukor, 1 ek. vaníliás cukor, csipet só, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 40 dkg málna, 2 dl tejszín, 3 ek. cukor, fél csomag málnaízű gyümölcskocsonyapor, 2 dl víz.


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 2 ek. meleg vízzel, majd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük. A liszthez hozzáadjuk a keményítőt, és a tojáshabbal, meg a cukros tojássárgájával összekeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formát kivajazzuk és zsemlemorzsával vagy süteménymorzsával meghintjük. A tésztát beleöntjük, és a süteményt 20 percre a sütő alsó részére téve aranysárgára sütjük. További 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. Közben a málnát megmossuk és lecsurgatjuk. A tejszínt 1 ek. cukorral kemény habbá verjük, és a negyedét beleöntjük egy csillagcsővel ellátott habzsákba. A hűtőszekrénybe tesszük. A lehűlt tortalapra rákenjük a maradék tejszínhabot és rárakjuk a málnát. A gyümölcskocsonyaport a cukorral és a vízzel felmelegítve feloldjuk. Ha langyosra hűlt, ráöntjük a málnára, amikor megdermedt, a habzsákból feldíszítjük a süteményt, és azonnal tálaljuk.



Joghurtos gyümölcsös "piskóta"



Hozzávalók: 2 tojás, 1,5 joghurtos pohár cukor, 2 joghurtos pohár rétesliszt, 0,5 joghurtos pohár olaj, 2 dl joghurt, 1 citrom héja és leve, 1 csomag sütőpor

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi belevalót. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Bármilyen gyümölcsöt - legjobb a meggy - tehetünk a tepsibe tett masszára. (A gyümölcs nem süllyed el a tésztában, ha előzőleg lisztben megforgatjuk.) Előmelegített sütőben sütjük.

Gesztenyekrém és piskóta tekercs



Gesztenyekrém I: 25 dkg gesztenyemasszát kikeverünk (robotgéppel) 5 dkg puha vajjal, 1 deci tejjel vagy tejszinnel, 2 EK rummal vagy rumaromával. Ha nem elég édes, meg egy kevés porcukrot is közékeverünk.

Gesztenyekrém II: 40 dkg gesztenyemasszát összegyúrunk 1 deci tejjel vagy tejszínnel és 3-4 EK rummal. Közékeverünk meg 2 deci gyengén édesített kemény habbá vert tejszint. A megsült, kihűlt, kiterített piskótát először vékonyan megkente diókrémmel, de csak egész leheletnyi vastagságban. Erre gesztenyekrémet kent normál vastagságban, és a jövendőbeli tekercs belsejébe kerülő szélét kirakta két sorban rumos meggyel. A kész tekercset csokoládémázzal vonta be. Ebből egy szelet és ki lehet tenni a megtelt táblát, olyan laktató.

Gyümölcsízes piskótatekercs.

25 dkg. porcukor, 15 dkg. vaj, 4 tojás, 20 dkg. nullás liszt, 1/2 dl. tej, hat csepp citromolaj, 2/3 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor.

A vajat cukorral, tojással, tejjel jól elkeverjük, hozzáadjuk a citrom csöppeket és a liszttel kevert sütőport. Veszünk egy darab fehér papírt, valamivel nagyobbat a tepsinél, vajjal bekenjük, mint a vajaskenyeret, a tepsire tesszük és a tésztát, ebbe öntjük bele, majd meleg sütőben 10-12 percig világosbarnára megsütjük. Miután kivettük, egy másik - porcukorral meghintett - papírlapra tesszük, lekvárral bekenjük, s mint a rétest behengerítjük. A tésztát azután ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.


Kiadós piskóta



Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt, 1 ek. kakaópor, késhegynyi sütőpor.

A cukrot 6 ek. vízzel méz sűrűségű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a szirupot azon forrón belekeverjük, majd tovább verve, a sütőport, a tojássárgájákat, meg a lisztet is hozzáadjuk. Papírral bélelt formában, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.


Mákos piskóta



3 tojás, 20 dkg vaj, 28 dkg cukor, 25 dkg rétesliszt, 28 dkg darált mák 3,5 dl tej, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. fahéj

Piskótaként sütjük, tölthetjük lekvárral, csak hidegen szeleteljük. Beleszórhatunk néhány szem meggyet és mazsolát is.


Poharas piskóta



Hozzávalók: 1 egész tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítése: A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben elsimítjuk és megsütjük. Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra, vesszük és így fejezzük be!


Rokfortos piskóta rolád (8-10 személyre)



Hozzávalók: Tésztához: 4 egész tojás, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi currypor Sajtkrémhez: 15 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg darált dió, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma

A tojássárgájákat kikeverem a sóval és a fűszerekkel, majd a fehérjékből vert kemény habbal és a liszttel felváltva összekeverem. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlemezre kenem. Előmelegített forró sütőben szép sárgára megsütöm, majd meg tűzforrón tiszta, nedves konyharuhára borítom, és azonnal összetekerem. A ruhában hagyom kihűlni. Közben elkészítem a krémet, amihez a reszelt sajtot, a megpuhított vajat, a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a darált diót és a finomra metélt snidlinget habosra keverem. A krémet a már teljesen kihűlt tésztára kenem, majd ismét összecsavarom és folpack fóliába csomagolva, legalább 1 napig dermesztem a hűtőszekrényben. (Akár hónapokig is eláll a mélyhűtőben.) Ujjnyi vastagra szeletelve, salátaleveleken tálalom

Rom Baba (rumos piskóta)



1 csomag szárított élesztő, 6 ek meleg víz, 1 tk só, 6 ek kristálycukor 6 ek langyos tej, 10 dkg olvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűtött vaj 5 kissé felvert tojás, 1 reszelt narancshéj (kb. 2 ek), 7,5 dl liszt A sziruphoz: 03 dl víz, 6 dl kristálycukor, 3 dl rum (vagy almajuice 2 tk rumaromával)

Egy nagyobb edénybe tegyük a meleg vizet, és szórjuk rá az élesztőt. Keverjük, amíg az élesztő feloldódik. Hagyjuk 5 percig állni, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, tejet, vajat, tojásokat és a narancshéjat, keverjük össze, amíg a tészta homogén nem lesz. Apránként adjuk hozzá a lisztet és keverjük, amíg a tészta homogén és fényes felületű nem lesz. Kelesszük meg a kétszeresére, kb. 1 óra alatt. Vajazzunk ki egy sütőformát. Keverjük a tésztát 2 percig, majd öntsük be a sütőformába. Megint kelesszük meg a kétszeresére (30-35 perc). A süteményt előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Hűtsük le. Amíg a sütemény hűl, készítsük el a szirupot. Egy kis serpenyőben keverjük össze a vizet és a cukrot. Kis lángon főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik (10 perc). Lassan hűtsük le, és keverjük hozzá a rumot. A sütemény tetejébe fogpiszkálóval szúrjunk sok kis lyukat, aztán lassan és egyenletesen öntsünk a szirupból a tésztára. Hagyjuk állni. Egy nagy kanállal 10 percenként locsolgassuk meg, amíg fel nem szívja az egészet.


Szőlős gyorspiskóta


Hozzávalók: 40 dkg szőlőszem, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 db tojás, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 5 cl tojáslikőr, só

A leszemezett szőlő héját és magjait eltávolítjuk, majd az így előkészített gyümölcsöt a további felhasználásig félrerakjuk. A vajat a porcukor felével, a tojások sárgájával, gondolatnyi sóval, és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután belekeverjük a lisztet és a tejet. A tojások fehérjét a cukor megmaradt részével habbá verjük, majd lazán belekeverjük az elkészített masszába. Vajazott palacsintasütőben 4 db vastag palacsintát sütünk, úgy, hogy felső fele lágy maradjon - tehát nem kell fordítani. Beleszórjuk az előkészített szőlőszemeket, meglocsoljuk egy kevés tojáslikőrrel, félbehajtjuk, majd tányérra borítjuk. Porcukorral meghintve, frissen, forrón kínáljuk.

Tejfölös piskóta



Hozzávalók: 2 tojást 20 dkg kristálycukorral habosra keverjük, beleöntünk 2 dl tejfölt, és tovább keverve beleszórunk 20 dkg réteslisztet, amiben elkevertünk 1/2 csomag sütőpor is.

Papírral belelt formában úgy sütjük, mint a hagyományos piskótát.



Vizes piskóta



Hozzávalók: hat tojás, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, hat evőkanál víz, nyolc evőkanál rétesliszt.

A tojássárgáját cukorral nagyon habosra keverjük, majd a vízzel meg a szódabikarbónával még legalább 10 percig keverjük. Ezután felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ugyanúgy sütjük, mint a közönséges piskótát. (Dobhatunk bele három marék vagdalt diót is, akkor nem nyolc evőkanál, hanem csak hat evőkanál liszt kell a tésztába.)


Gyümölcsös piskóta



Hozzávalók:

25 dkg Rama margarin 25 dkg cukor 40 dkg liszt 5 db tojás 1 vaniliáscukor 1 sütőpor



Elkészítés módja:


A margarint cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és a vaniliscukrot. Apránként belekeverjük a lisztel összekevert sütőport.
A tetejét félbevágott sárgabartackkal, vagy esetleg más gyümölcsökkel díszítjük.