Pogácsák, sós sütemények

A család kedvenc reggelije
Hozzávalók:
10 dkg trapista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg pannonia sajt, 50 dkg tejföl, 20 db kifli, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
A kifliket félbevágom és kiszedem a belsejüket. A sajtokat lereszelem, majd összekeverem a tejfölel és a fűszerekkel. Az így elkészült töltelékkel a kifliket megtöltöm, és megsütöm a grillsütőben.

Arancini (olasz rizsgolyó)
Hozzávalók:
Kb. 2 pohár (nyersen!) főtt rizs, kb 10 deka szószos darált hús (milánói, bolonyai, lehet maradék is, mert nem kell sok!) 1-2 tojás, kb 10 deka reszelt sajt, pici só, szükség szerint bors, olasz fűszerkeverék. A panírhoz: liszt, tojás, morzsa.
Elkészítés:
A főtt rizst és a szószos darált húst összekeverem nagyobb tálban, majd a tojást és a sajtot bele. Ez a keverék szépen összeragad, majd kis gombócokat formálok, amiket szépen bepanírozok és forró olajban kisütök.

Aranyló tejfölös pogácsa


Hozzávalók:50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál KNORR Aranysárga Marhahúsleves ízesítő, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, reszelt sajt vagy köménymag

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.

Ági kenyér
Hozzávalók:
4 púpos marék liszt, 4 dkg élesztő felfuttatva, só izlés szerint, étolaj.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük sóval, hogy kellemesen sós legyen, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel jól megdagasztjuk, hogy lángostészta lágyságú legyen. 4 egyforma cipóra választjuk szét és egyenként kerekre nyújtjuk, megkenjük étolajjal (szép leveles legyen), feltekerjük és mintha csomót akarnánk kötni rá, áthúzzuk, majd egy magas falú (vas, teflon)edénybe tesszük, amit szintén kikentünk étolajjal. A tésztát is körbekenjük, hogy ne ragadjon. Amikor mind a 4 csigát betettük az edénybe, tegyük félre, hogy szépen összekeljenek. Amikor összekeltek, öntsünk rá kb. 1,5-2 dl langyos sós vizet egyenletesen elosztva, fedővel lefedjük. Ezután lángelosztóval letakart nagy rózsájú lángon (közepesre állítva) 40 percig főzzük a fedőt EGY PILLANATRA sem szabad felemelni, mert összeesik. A 35 perc táján begyújtjuk a sütőt, hogy előmelegítsük. Amikor lejár a 40 perc, a fedőt gyorsan lekapjuk és bedugjuk a lábost a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje és az alja. Kiborítjuk az edényből és ha jól dolgoztunk szépen szét is válik annyi felé ahány csigát csináltunk.
A svábok egyik kedvenc kenyér helyetti étele a bableves, babgulyás és a babfőzelék mellé. Magában is finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Borsos tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Büfé pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás (+ 1 a kenéshez), 3 dkg élesztő, pici tej, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, a szóráshoz reszelt sajt.
Elkészítés:
Kézzel elmorzsoljuk, vagy nagy késű robotgéppel összekeverjük a lisztet, sót, margarint, utána hozzáadjuk a tojásokat, végezetül a minimális mennyiségű cukros tejben felfuttatott élesztőt. Egy órát pihentetjük, majd bevagdalás nélkül nagyobb (kb. 5 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kiolajozott tepsire helyezzük. Tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Meleg sütőben sütjük.

Egyszerű élesztős pogácsa
Hozzávalók:
1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgáját, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kiszaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Gyors tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére.
Elkészítés:
A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm.
Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.

Háromszéki pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só.
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet, a sót, a köményt és a szódabikarbónát. Sima tésztává gyúrva lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra sütjük.

Kalocsai ropogós
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 tojás, só, diónyi zsír, 1 dl tej.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összegyúrom. Akkor jó, ha ragad a kezemhez. Állni hagyom 30 percig. Apró gombócokat formázok belőle, és a kalocsai ropogós sütő formában kisütöm.
Ízlés szerint keverhető bele szezámmag, köménymag, trappista sajt helyett készíthető kecskesajttal és liszt helyett rizsliszt és kukoricaliszt 2/3 és 1/3 keverési aránnyal glutén allergiások számára.

Kapros-túrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, fél deci tejben 2-3 kiskanál cukorral futtatott 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 25 dkg tehéntúró, 2 nagyobb főtt, áttört krumpli, 2 deci tejföl, 1 tojás sárgája, szárított kaporlevél ízlés szerint.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk. Ebbe tesszük a futtatott élesztőt, sót, túrót, tejfölt, a tojás sárgáját, és a kaporral kevert langyos tört krumplit. Egynemű, lágy tésztává gyúrjuk, nem baj, ha ragad, óvatosan lisztezzünk! Huzatmentes helyen, a lakás hőmérsékletétől függően 1-2 órát kelesztjük. Vastagabbra nyújtva apróra szaggatjuk, forró sütőben lemezen sütjük. A tojásfehérjét sütés előtt a tetejére kenhetjük, de ha az oldalán lecsurog, a pogácsa leragad.
Másnap, harmadnap is puha marad.

Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, kb. fél deci tejben 2 kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 25 dkg túró, kb. 80 dkg édeskáposzta besózás után olajon pirítva, borsozva (ízlés szerint cukrozhatjuk is, akár a káposztás kockához), 1 tojás sárgája.
Elkészítés:
Az édeskáposztát lereszeljük, besózzuk, majd 10 perc pihentetés után kicsavarva olajon megpirítjuk, ízlés szerint cukrozzuk, borsozzuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, az élesztőt megfuttatjuk. Közben a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe fészket készítünk. A mélyedésbe öntjük a futtatott élesztőt, teszünk sót (vigyázzunk, a káposzta is sós!), a tojás sárgáját, a tejfölt, a túrót és a pirított káposztát. Lágy tésztává gyúrjuk, nem baj ha ragad, óvatosan lisztezzünk! 1-2 órát kelesztjük (a lakás hőmérsékletétől függően, huzatmentes helyen), majd ujjnyi vastagra kinyújtva apróra szaggatjuk. Sütőlemezen, forró sütőben sütjük. (A tojás fehérjével sütés előtt megkenhetjük, de ha lecsurog róla, a pogácsa leragad!)
Ez a recept a káposzta nélkül, sima pogácsának is finom. Tehetünk bele a káposzta helyett sós, főtt krumplival kevert szárított kaporlevelet(zöldes színű, kapros pogácsa), vagy 25 dkg bolti tepertőkrémet és borsot.

Köményes stangli
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás, kevés tej, tojásfehérje, vaj a kikenéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kisodorjuk, négyszögekre vágjuk, megkenjük tojásfehérjével és összesodorjuk. Stanglikat formálunk, kikent tepsire rakjuk. A tetejét tejjel bekenjük, meghinjük köménymaggal, megkelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Közönséges pékperec
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, köménymag, 1 tojás, olaj, só.
Elkészítés:
A lisztet a langyos tejben felfuttatott élesztővel, sóval kemény tésztává gyúrjuk, jól eldolgozzuk, kis cipókat formálunk és kelni hagyjuk, majd pereceket formálunk belőle. Széles lábasban vizet forralunk, s annyi perecet teszünk bele, amennyi kényelmesen elfér. Ha a perecek feljönnek a víz tetejére, szitára tesszük szikkadni, olajjal kikent tepsibe helyezzük, tojással megkenjük a tetejüket (a tojásba kevés sót teszünk), majd köménymagot hintünk rá és gyors tűzön megsütjük.

Krumplilángos
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 1 db tojás, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl tejben megfuttatjuk. A főtt, áttört, még langyos burgonyát a maradék langyos tejjel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót és a tojást. A közepesen kemény tésztába beledolgozzuk az olajat. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy méretű szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Langyos helyen 1 órát pihentetjük. Forró olajban pirosra sütjük. Önmagában, vagy sajttal, tejföllel is fogyasztható.
Sütés előtt a tésztát kissé széthúzogatjuk.

Krumplipogácsa
Hozzávalók:
15 dkg főtt burgonya, 45 dkg liszt, 26 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 db tojássárgája, só, a kenéshez 2 db tojás.
Elkészítés:
A közepes nagyságú burgonyát jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük. Héját eltávolítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, megsózzuk, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, majd jól összegyúrjuk. Az így elkészített tésztát kb. 2 órát letakarva hideg helyre tesszük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és a vajastésztához hasonlóan háromszor hajtogatjuk, hajtogatás közben mindig 10-15 percig pihentetjük. A kinyújtott tésztát minden alkalommal a behajtás előtt felvert tojással megkenjük. A háromszori hajtogatás után megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és állni hagyjuk. Amikor a tojás megszáradt, másodszor is bekenjük, és mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.

Krumplis palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez kb. 1 kg krumpli, tej, tejföl, margarin, só bors, szerecsendió. A palacsinta a megszokott hozzávalókból készül.
Elkészítés:
Alaptésztából megsütöm a palacsintákat. A krumplit meghámozom, feldarabolom, és sós vízben megfőzöm. Amikor puha, krumplinyomóval jó alaposan összenyomom és ízesítem. Az a lényeg, hogy jó ízes legyen, tehát több borsot, szerecsendiót teszek bele. A palacsintát jó alaposan megtöltöm ezzel a krumplival, feltekerem, és jénaiba, vagy tepsibe szorosan egymás mellé teszem. A tetejét megkenem tejföllel, és megszórom füstölt reszelt sajttal. Sütőben addig kell sütni, míg a teteje szép piros nem lesz.
A töltelékbe a fentieken kívül lehet még tenni apróra vágott sült hagymát, vagy sonka darabokat, mert ezektől még finomabb. Akár főételként is lehet tálalni, elég elé egy egyszerű leves.

Krumplis pogácsa (dupla adag)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db főtt krumpli áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük.

Lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 egész tojás, 3 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál só.
Elkészítés:
A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a 3 pohár natúr joghurtot (vagy kefirt) és a sót. Összedolgozzuk, letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük (vigyázz, mert ott megkel!). Másnap szaggatjuk, sütjük. Ebből kb. 24 db lesz. Amennyiben kevesebbet sütsz, letakarva ismét lehet hűteni kb. 3 napig.
Ezt lehet harmadolni is, ha soknak találod a mennyiséget. (33 dkg liszt 1/3-ad élesztő, 1 tojás, 1 joghurt, 1 teáskanál só. Ez kb. 6-7 db lesz.)

Lángos 2.
Hozzávalók:
0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, egy evőkanál só, 1 kg liszt, olaj.
Elkészítés:
Egy deci langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva összegyúrjuk (nem szabad ragadnia). Akkor jó, ha már hólyagos lesz a tészta. Hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és késsel vágunk ki darabokat. Bő olajban pirosra sütjük. Lehet fokhagymával vagy tejfőllel megkenni.
Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Teával finom reggelire.

Leveles pogácsa
Hozzávalók:
33 dkg liszt, 1 tojás sárgája, langyos ecetes víz, 1 csipet só, 30 dkg margarin.
Elkészítés:
A lisztből, tojássárgájából, az ecetes langyos vízből a sóval rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és rákenjük a margarint, összehajtjuk, kétszer megismételjük. Hideg helyen pihentetjük kétszer 1/2 órát. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejére sajtot szórunk, és forró sütőben sütjük.

Leveles sajtos rudak
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk, és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és összehajtjuk. A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük. Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük. A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.

Libatepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1-1 mokkáskanál cukor és só, 10 dkg margarin, 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, fél mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg darált libatepertő.
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a bort és az olvasztott margarint, a sót, a borsot, a tepertő felét, és jól összedolgozzuk. 20 percig pihentetjük, kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, és összehajtjuk. Ezt még 2-3-szor megismételjük, végül kinyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kizsírozott tepsibe, egymáshoz nem túl közel rakjuk, és pihentetjük. A pogácsák tetejét felvert tojással bekenjük, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük

Lusta lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük.
Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig frissen lehet sütni.

Magos fánk
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 dl tej, 5 dkg tökmag, 5 dkg szotyi, só, fehérbors.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A kovászt hozzáadjuk a liszthez, és a többi alapanyaggal együtt jól elkeverjük. Kelesztés után fánkszaggatóval, vagy kanállal kiszaggatjuk a tésztánkat, és forró olajban kisütjük.
Készíthetünk hozzá 2 dl tejfölből, 2 gerezd fokhagymából, sajtkrémből és 1 evőkanál petrezselyemből álló krémet, mellyel együtt fogyasztva nagyon ízletes

Mandulás-sajtos keksz
Hozzávalók:
Tészta: 16 dkg vaj, 18 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1 tojássárgája, 6 dkg reszelt sajt, csipetnyi só, késhegynyi pirospaprika. Sajtkrém: 5-5 dkg vaj és reszelt sajt, pirospaprika, őrölt bors, só.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és megsütjük. A krém hozzávalóit jól kikeverjük, és 2-2 kekszet összeragasztunk vele.

Nagyanyám krumplis pogácsája
Hozzávalók:
1 kg főtt áttört burgonya, liszt, só, 20-25 dkg fagyos sertészsír (esetleg margarin).
Elkészítés:
A hideg, áttört burgonyát izlés szerinti sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz összegyúrjuk. Azonnal szétnyújtjuk kb. fél cm vastagra, megkenjük fagyos zsírral (margarinnal)és szorosan feltekerjük. Sodrófával 8-10 mm vastagra lelapítjuk, tetejét berácsozzuk, és 5 cm szélesre felvágjuk. Sütés: diónyi mennyiségű zsiradékot lábosban felmelegítünk, a pogácsákat beletesszük, lefedjük és közepes lángon állandóan törölgetve a fedő belsejét, hogy ne csepegjen vissza a kicsapódott gőz, mindkét oldalát pirosra sütjük.
Formája nem klasszikus pogácsa, de nagyanyámtól, édesanyámtól így tanultam. Különlegesen finom ízét a fedő alatt történő gőzölés mellett, a pirosra sütött külső adja. A többi, sütéshez szükséges zsiradék a tésztából kisül.

Omlós tepertős pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi só.
Elkészítés:
A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.

Pátyi sajtos
Hozzávalók:
50 dkg liszt (melynek a fele rétesliszt legyen), 25 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 2 tojássárgája, 1 csomag szárított élesztő, 2 kávéskanál só.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, beleszórjuk az élesztőt, illetve a sót. Jól kidolgozzuk. Puha tésztát kapunk. Pihentetni kell 1-2 órát. Kinyújtjuk 1 cm vastagra, tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, és kis szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet másfél adagot sütni.

Pizza tekercs
Hozzávalók:
Tészta: 2 dkg élesztő (vagy 1 csomag 7 g-os élesztőpor), fél kiskanál só (ízlés szerint lehet több is), fél kiskanál cukor, 2 dl melegvíz, 30 dkg finomliszt, 2 evőkanál olaj. Töltelék: 2 doboz sertés májkrém, 1 pizzakrém vagy ketchup (vagy mind a kettőből lehet tenni hozzá). Villával krémesre összekeverjük.
Elkészítés:
Az élesztőt a vízzel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, összegyúrjuk és hozzáadjuk az olajat, majd tovább dolgozzuk a tésztát. Ha megkelt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a csíkokat krémmel, összetekerjük úgy, mint a kakaós csigát. A tepsit kiolajozzuk. A tekercseket megszórjuk reszelt sajttal.
Más töltelékkel is lehet készíteni.

Pizzakifli
Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 6,5 dl langyos tej, 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 evőkanál só, 2 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 2 dl ketchup, pizza fűszerkeverék.
Elkészítés:
Az élesztőt a kockacukorral 1,5 dl tejben felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a margarinnal, a sóval, a tojással és annyi tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Kelesztjük, majd 8 pogácsára formázzuk. Egyenként kinyújtjuk, 8 részre vágjuk, ketchuppal megkenjük, majd fűszerkeverékkel és reszelt sajttal megszórjuk. Feltekerjük, kiflikké formáljuk, tojássárgájával megkenjük, és a tetejükre reszelt sajtot szórunk. Kizsírozott tepsiben megsütjük.
Lehet pizzakrémmel is megkenni, úgy még finomabb!

Ropogós sajtos csavart
Hozzávalók:
15-15 dkg liszt, margarin és reszelt edami sajt, fél dl víz, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, köménymag, szezámmag, őrölt bors, só.
Elkészítés:
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a sajtot, a pirospaprikát, a borsot beleszórjuk, és a vízzel összegyúrjuk (ha a tészta nem áll össze, kevés vízzel vagy liszttel segíthetünk). Hűtőben 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 40x30 cm-es, 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyemetszővel a tészta hosszából ujjnyi csíkokat szabunk, majd 10 cm-es darabokra vágjuk. A kis lapocskákat egyszer-kétszer megcsavarjuk, és kizsírozott tepsibe rakjuk, majd a simára kevert tojással a tetejüket megkenjük, és köménymaggal vagy szezámmaggal megszórjuk. Forró sütőben 10 percig sütjük.

Sajtos apróság
Hozzávalók:
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl. Krém: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit).
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk.
Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

Sajtos bolyhocskák
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg finomliszt, 6 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tejföl, 1 tojásfehérje. A krémhez: 7 dkg margarin (vagy natur sajtkrém), 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl. Az oldalára: 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a sajttal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és a tejföllel. Fóliába csomagoljuk, és egy fél órára a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán késhát vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kis pogácsaszaggatóval (vagy kisebb pohárral)kiszúrjuk. A sütőt előmelegítjük, kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. Kissé felverjük a tojásfehérjét, megkenjük vele a pogácsák tetejét, a tepsibe rakosgatjuk, és az előmelegített sütőben szép világosra megsütjük. A krémhez a puha margarint vagy a krémsajtot a reszelt sajttal, a tejföllel alaposan kikeverjük, és 2-2 pogácsát összeragasztunk vele. Végül az oldalukat - ahol a krém kilátszik - reszelt sajtba forgatjuk.

Sajtos csiga
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2-3 kávéskanál só, 2 dkg élesztő (tejben megfuttatva), tejföl, 20 dkg sajt.
Elkészítés:
Az összeállított tésztából 6 cipót készítünk. 1 órát pihentetjük, kinyújtjuk, majd 12 részre osztjuk. Sajttal megreszeljük a margarinnal megkent lapokat. Csiga formába feltekerjük, tojással megkenjük, majd sajttal meghintjük

Sajtos csúcs
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg margarin, fél citrom leve, 1-1 dl tej és tejföl, 1 tojás só. A krémhez: 13 dkg vaj, 3 kockasajt, 2 evőkanál tejföl, só. A díszítéshez: 15 dkg reszelt trappista sajt.
Elkészítés:
A tésztához a tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi alapanyaggal összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. 30 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk úgy, hogy mindig 1 sima, 1 pedig a közepén kilyukasztott pogácsa legyen. Ezeket felvert tojással megkenjük, összeragasztjuk, és megsütjük. A krém hozzávalóit jó alaposan kikeverjük, minden pogácsa közepébe egy halmot rakunk, és a tetejüket reszelt sajttal megintjük.

Sajtos gofri
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg edami sajt, 2 dl tejföl, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, tej, só.
Elkészítés:
A margarint a tojással elkeverjük, beletesszük a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben sütjük. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtot szórunk rá.

Sajtos karikák
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 20 dkg margarin, kicsi só, 1 csomag sütőpor, tejföl (annyi, hogy jól nyújtható tészta legyen). Krém: 3 db Mackó sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl, só, 1 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A kiszaggatott korongokat még nyersen megtöltjük és megsütjük.
(Az egyik korong mindig lyukas legyen.)

Sajtos keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 12 dkg reszelt ementáli sajt, 8 dkg margarin, fél teáskanál fűszeres só. A kenéshez és díszítéshez: 1 tojássárgája, köménymag, tökmag, napraforgómag.
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, fóliával letakarjuk és 1 óráig állni hagyjuk a jégszekrényben. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, a felvert tojássárgájával megkenjük és megszórjuk a magokkal. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a kekszeket, és 10 percig sütjük.
Borhoz kínálhatjuk.

Sajtos kifli
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 dl olaj, 0,5 kg liszt, 0,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 12 dkg margarin, 1 tojás, füstölt sajt.
Elkészítés:
A langyos tejben felolvasztjuk az élesztőt, beleöntjük az olajat, a cukrot és a sót. Jól elkeverjük, beletesszük a lisztet. Összegyúrjuk, 4 db cipót formálunk belőle, és letakarva 30 percig pihentetjük. Utána újra gyúrjuk külön-külön, kör alakúra, fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és háromszögekre vágjuk, úgy mint a tortát. Megkenjük olvasztott vajjal, reszelt sajttal bőven megszórjuk, összetekerjük kifli formákra, a tetejét lekenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Sajtos masni
Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött leveles tészta, 5 dkg reszelt sajt, 1 egész tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A leveles tésztát 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással bekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel 5x2 cm-es csíkokra vágjuk. A lapocskákat megcsavarjuk, és a sütőlemezre helyezve forró sütőben (200-230 fokon) kisütjük.

Sajtos ostya
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg teavaj, fél csomag sütőpor, 1-2 kávéskanál só, egész köménymag ízlés szerint, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk. Ebbe tesszük a sütőport, sót, köménymagot, sajtot. Ezt is elmorzsoljuk, majd a tojásokkal tésztává gyúrjuk. Cseresznyenagyságú golyókat formázunk, és négy-ötösével forró ostyasütőben gázlángon pár másodperc alatt megsütjük.
Ekkorákat sütni vendégváráshoz praktikus, saját fogyasztásra nagyobbra is hagyhatjuk a golyókat. Őrölt kömény nem célszerű bele, mert elszürkíti a tésztát. Amikor lezárjuk az ostyasütőt, a nyelénél fogva kis ideig össze kell jól szorítani, különben felpúposodik a tészta.

Sajtos pálmalevél
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál sütőpor.
Elkészítés:
A lisztet 12,5 dkg margarinnal, a tejjel, a sütőporral, 1 mokkáskanál sóval összegyúrjuk. A maradék fél csomag margarint a sajttal, 1 mokkáskanál sóval, 1 mokkáskanál pirospaprikával összekeverjük. A kinyújtott tésztára rá kell kenni a tölteléket és összehajtogatni pálmalevél formára / a két szélén hajtogatni, középen találkoznak. 2 rúd lesz belőle. A rudakat fel kell szeletelni és így megsütni, mint a kakaóscsigát.
Fagyasztóban fél évig is eláll nyersen

Sajtos párna
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt (hagyjunk egy kevés sajtot a tetejére), kevés tejföl, só.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, ha túl kemény lenne a tészta, tejföllel lágyítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal (lehet köménymaggal vagy durvára vágott mandulával, lenmaggal, szezámmaggal is). Derelyeszaggatóval kockákra vágjuk, forró sütőben kisütjük.

Sajtos pufi
Hozzávalók:
2.5 dl tej, 1 kávéskanál só, 8 dkg vaj, 14 dkg liszt, 3 tojás, 12 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A tejet, a vajat és a sót együtt felforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük a lisztet, és addig keverjük, amíg a lábos oldaláról el nem válik. Ekkor egyenként beleütjük a tojásokat, tovább keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Simára kidolgozzuk és hagyjuk kihűlni. Kivajazott tepsibe (vagy sütőpapírra) vizes kézzel kis gombócokat formázunk és kb. 30 percig közepes lángon sütjük.
15 percig a sütőt nem szabad kinyitni

Sajtos roló
Hozzávalók:
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só. A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Töltelék: 20 dkg margarin, 10 dkg liszt, 5 dl tej, 20 dkg sajt, 2 tojás, só, bors.
Elkészítés:
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük. Kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tészta formára sütéséhez. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
Nagyon finom!

Sajtos rúd
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet (20 %-os), 1 evőkanál só, 1 csomag sütőpor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, elnyújtjuk, felvert egész tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, végül köménymaggal, szezámmaggal, ki mivel szereti megszórjuk.
Gyorsan sütjük!

Sajtos rudacska
Hozzávalók:
Tészta: 36 dkg liszt, 24 dkg margarin, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája, 1/2 kanál só, 18 dkg sajt.
Elkészítés:
Kétszer nyújtjuk és hajtogatjuk, majd 1 órára a hűtőbe tesszük. Utána 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és az egészet bekenjük a tojás és tejföl keverékével. A tetejét megszórjuk sajttal és utána derelyevágóval feldaraboljuk.

Sajtos tallér
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 2 db tojás, 20 dkg reszelt sajt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, pici só, pici cukor.
Elkészítés:
Az alapanyagokat jól összedolgozni. A sót, a cukrot és a szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután beletesszük a többi hozzávalókat. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütjük.
Nagyon finom!

Sajtos-sonkás párnácskák
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin 25 dkg túró, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez: 15 dkg főtt, füstölt tarja, 3 evőkanál krémsajt, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztben elkeverem a sütőport, elmorzsolom a margarint, hozzágyúrom a túrót és a sót. A tésztát fél centi vastagra kinyújtom, és kb. 5x5 centis kockákra vágom. A töltelékhez az apróra vágott tarját krémsajttal és 4 evőkanál reszelt sajttal keverem össze. Diónyi tölteléket teszek a tészta közepére, átlósan behajtom, a széleit kissé összenyomkodom. Tepsibe rakom, a maradék reszelt sajttal megszórom, és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütöm erős lángon.

Sajtos-sonkás tekercs
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 15 dkg liszt, 4 tojás, só, 20 dkg préselt sonka, 20 dkg reszelt sajt, pár szelet piros/zöld húsospaprika savanyúság.
Elkészítés:
A margarint tíz evőkanál vízzel felfőzzük, beleöntjük a lisztet és a tűzről levéve jól elkeverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és kevés sót. Ezt a masszát jól kivajazott tepsiben egyenletesen elkenjük. Nagyon forró sütőben kb. 10 percig sütjük, majd nedves konyhakendőre borítjuk. A tésztát vékony sonkaszeletekkel betakarjuk, a sajtot ráreszeljük, hosszú vékony csíkokat vágunk a piros és zöld savanyúságból és rátesszük a sajtra, a tészta hosszú oldalával párhuzamosan, majd az egészet szorosan feltekerjük. Visszatesszük még pár percre a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, ha kihült felszeleteljük, mint a beiglit.
Előételnek kitünő. Jó étvágyat!

Sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük.
Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz hőfokára.

Sonkás-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tészta megkenéséhez 1 tojás .
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szórjuk, és elkeverjük benne a sütőport, a törött fekete borsot, valamint a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük a tojássárgákat. A főtt füstölt húst ledaráljuk. A reszelt sajtot, a füstölt húst és az elforgácsolt vajat a lisztes tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, a felületét belisztezzük, és a hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymáshoz nem túl közel sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük kevés felvert tojással. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 5 perc múlva a lángot takarékra mérsékelve, megsütjük. A sütőlemezről óvatosan, lapáttal alányúlva, még melegen levesszük, és tálra vagy tálcára rakjuk.
Fűszeres, finom borkorcsolya száraz vagy félszáraz, fehér- vagy vörösbor mellé.

Sörkifli
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1,5 dl étolaj, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 db krémsajt /Camping tejszínes/ 25 dkg margarin, 1 db tojás.
Elkészítés:
A tejből kiveszek kb. 1 dl mennyiséget, meglangyosítom, picit megcukrozom, és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet az olajjal és a cukorral, sóval összedolgozom, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet. Jól összegyúrom. Ha kemény, még egy pici tejet lehet hozzáadni. Beleteszem a kelesztő tálba, és kelesztem. Ha jól megkelt, lisztezett gyúródeszkán 6 cipóra osztom. A cipókat kerekre nyújtom, kb. 3-4 mm-re. A két darab krémsajtot elosztom 6 egyforma részre, a margarint pedig 48 db kockára. A kinyújtott cipót megkenem a krémsajttal, majd derelyevágóval 8 részre osztom. A széles oldalára teszek egy kis kocka margarint, és feltekerem kifli formára. A kiflik tetejét a felvert tojással megkenem, és megsózom. Tehetek rá lenmagot, vagy szezámmagot is. Előmelegített sütőben közepes lángon 12-20 percig szép pirosra sütöm. A tepsit nem kell se zsírozni, se lisztezni.

Sörszivacs
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, fél tasak sütőpor, 1 kiskanál só, 2 dl tejföl, 1 tojás, köménymag, 25 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Kinyújtjuk, tojással megkenjük, köménymaggal és reszelt sajttal megszórjuk. Negyedóránként négyszer hajtogatjuk, mint a vajastésztát. A negyedik hajtogatás után fél centi vastagra kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk, tetszés szerinti formával kiszaggatjuk, és zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk. Forró sütőben aranysárgára sütjük

Sós omlós
Hozzávalók:
1 kg rétesliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg zsír, 3 tojássárgája, fél csomag élesztő, 1 pohár(2 dl)tejföl, 1 evőkanál só.
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, célszerű egy éjszakán át pihentetni a hűtőben mert úgy finomabb lesz. A tésztát kb 1-1,5 cm magasra kinyújtjuk, a tetejét bevagdaljuk. Még egészben, ahogy van megkenjük tojással, és ízlés szerint szórunk rá sajtot, köménymagot, szezámmagot. Késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Kizsírozott tepsiben aranysárgára sütjük.
Nagyon finom, kiadós és olcsó sütemény, jól bevált családi recept.

Sós stangli 1.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő (pici cukros tejben megfuttatni), 2 kávéskanál só, kb. 3 dl tejföl, 25 dkg margarin.
Elkészítés:
Ezeket jól össze kell gyúrni, kidolgozni és két cipóban kb. fél óráig pihentetni. Kinyújtani és négyzet alakúra felvágni, majd az átlók irányában feltekerni. Zsírozott tepsibe tenni hézagosan és megkenni mindegyik tetejét felvert tojássárgájával. A végén megszórni köménymaggal, vagy durva sóval.
Ha szereted akkor lehet sós túrót a közepébe rakni és így feltekerni, majd megsütni

Sós, sajtos aprósütemények
Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ: 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 késhegynyi szalakáli, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája. A TETEJÉRE: 2 tojásfehérje, 5-5 dkg reszelt trappista és parmezánsajt.
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, egy csipet sót, a szódabikarbónát, a szalakálit összemorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és a tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, letakarjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük. A formák tetejét megkenjük a jól elkevert fehérjével, és megszórjuk a sajttal. A tepsibe tesszük, és a sütőben, 20-25 percig sütjük.

Sós, töltött falatok
Hozzávalók:
8-10 pogácsa, 2 tojás, 5 dkg majonéz, 5 dkg vaj, 2 dkg mustár, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzöm, majd földarabolom. A kapribogyót apróra vágom. A pogácsa tetejét lemetszem, a kalapokat kívülről megvajazom, erre jöhet egy réteg kapribogyó. Közben egy tálkában elkeverem a majonézt, a mustárt, a tojásdarabokat és a friss, felaprított petrezselymet. Az elkészült krémet a kis pogácsákba töltöm, a tetejükre nyomom a kapris kalapkákat, és már tálalhatok is.
Elkészítési idő: 15 perc Kalóriaérték: 330 kcal/adag

Süti maradék húsvéti sonkából
Hozzávalók:
Tészta: liszt, margarin, tejföl, tojás, só. Töltelék: sonka, só, bors, ecetes reszelt torma, tejföl, reszelt sajt, tojás.
Elkészítés:
Szokásos módon elkészítjük a vajas tésztát. Két lapot gyúrunk belőle, lisztezett, vajazott tepsibe tesszük az egyiket. A töltelékhez a sonkát ledaráljuk, ízlés szerint sóval, borssal, tormával ízesítjük. Keverhetünk bele reszelt sajtot is. Tejfölt, tojássárgáját adunk hozzá, végül a tojás keményre vert habját. A tölteléket rákenjük az alsó lapra, majd a másik lappal betakarjuk. Tetejét egy egész tojással bekenjük, megszurkáljuk és kisütjük. A tésztából még az elején lecsippenthetünk egy kis darabot és tetszés szerinti alakzatot (sík) formálhatunk belőle. Nyuszi, tulipán, tojás stb. Ezt a második lap tetejére helyezzük, és utána kenjük be a tojással. Ha ehhez nincs kedvünk, villával is becsíkozhatjuk a tésztát.
Azért nem írtam dkg-ot, mert a mennyiség függ a maradék sonkától. Tipp: kerek formában is süthető, vagy nagy tojás alakúra formázható. Jó étvágyat hozzá!

Szalonnás masnik
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött, leveles vajas tészta (40 dkg), 15 szelet húsos szalonna (sliced bacon), 1 tojás 10 dkg reszelt sajt, só a tészta nyújtásához: liszt.
Elkészítés:
A felengedett leveles tésztát félbevágjuk, majd belisztezett deszkán mindkét darabot 3 milliméter vastagra nyújtjuk. Az egyik lapra ráfektetjük a szalonnaszeleteket, a másik tésztalappal beborítjuk. Nyújtófával kissé összenyomjuk, majd éles késsel kétujjnyi széles, kb. 10 centi hosszú darabokra vágjuk. A tésztacsíkokat megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert, enyhén sózott tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

Szerencsesütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 dkg só, 1 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 tojás a kenéshez, mák, szezámmag, mandulaforgács a szóráshoz.
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük a cukros tejszínben (a tejszínt nem kell meglangyosítani mielőtt belekeverjük az élesztőt), hozzáadjuk a többi alapanyagot, és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, először félbehajtjuk, majd még egyszer félbehajtjuk. 10-12 órán át hűtőben pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagra kinyújtjuk, félbehajtjuk, majd még egyszer ujjnyi vastagra nyújtjuk, és lóhere alakú formával kiszaggatjuk. Lisztezett sütőlemezre tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük, felét mákkal, felét szezámmaggal megszórjuk. Negyedórás kelesztés után előmelegített sütőben kb. 200 fokon megsütjük

Szezámmagos rudacskák
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 50 dkg margarin (fele lehet zsír)˛ 2 tojássárgája, 1 pohár tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 0,5 dl mák /egészben/, 1 csomag sütőpor, só.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és a többi hozzávalót. Jól összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk szezámmaggal. Derelyemetszővel pici rudacskákat készítünk.
Aranysárgára sütjük.

Tanyasi tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só, a kenéshez tojássárgája.
Elkészítés:
A lisztből a tojással és a tojássárgájával, a zsírral, a borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra vágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percig pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Tejfeles pogácsa
Hozzávalók:
13 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, a kenéshez 2 db tojássárgája.
Elkészítés:
A zsírt egy keverőtálba tesszük, és fakanál segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta kissé lágy maradjon. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiformázzuk, tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben rózsaszínűre sütjük. Azonnal, melegen tálaljuk.

Tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, a tetejére egy tojás, hámozott mandulaszemek.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, tejföllel meg a sóval összedolgozzuk és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap háromszor hajtogatjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket egész tojással megkenjük és mindegyik pogácsát egy szem hámozott mandulával díszítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 5 g törött bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír, só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
A tepertőt apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját. Sóval, törött borssal fűszerezzük. Beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort, az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percig pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét a késpenge hátával megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe téve megsütjük. A tepertős pogácsa tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon összeállítani, és másnap megsütni, frissen kínálni.

Tordai pogácsa
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 1 dkg sütőpor, 38 dkg liszt, 3 g törött bors, 1-2 dl tej, a kenéshez 1 db tojássárgája.
Elkészítés:
Keverőtálba tesszük a vajat, a cukrot és a mézet, majd simává, habossá keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, törött fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Beletesszük a tojások sárgáját, a sütőport, és törött fekete borssal fűszerezzük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva középkemény tésztát kapjunk. Hosszúkás alakúra megformáljuk, a közepét késsel hosszában bevágjuk, majd tojássárgájával megkenjük. Mérsékelt hőfokú sütőben megsütjük, majd kihűtjük

Túróminyon
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt sajt, 3 gerezd zúzott fokhagyma, bazsalikom, reszelt szerecsendió, zeller, petrezselyem, metélőhagyma, hántolatlan szezámmag, darált dió.
Elkészítés:
A kétféle túrót összegyúrjuk, és a fűszerekkel ízesítjük. Nagyobb dió nagyságú gombócokat formálunk, hengerekké sodorjuk, majd minyonformára alakítjuk. Majd tetszés szerint reszelt sajtba, darált dióba, szezámmagba vagy vágott zöldfűszerbe forgatjuk. Tetejüket egy-egy gerezd dióval, paprikadarabkával, sós mandulával, olajbogyóval díszítjük. Egyenként minyonpapírba tesszük, és különféle színűeket sorakoztatunk egymás mellé a tálcán.

Túrós pogácsa (egyensúly túróból)
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, tojás, reszelt sajt (egész köménymag).
Elkészítés:
A lisztbe belereszeljük egy durva reszelőn a margarint, hozzámorzsoljuk az élesztőt és a sót, valamint a túrót. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk a deszkán, összehajtogatjuk, ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, végül megintcsak kinyújtjuk és összehajtogatjuk, és letakarva állni hagyjuk kb 1 órán át. Ezután ismételten kinyújtjuk (mostmár utóljára) és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajtba (esetleg egész köménybe) mártjuk, és nagyon forró sütőben aranysárgára sütjük.
Frissen az igazi, másnapra kicsit megszárad, de a legritkább esetben tart olyan sokáig.

Túrós pogácsa 1.
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 2-3 dkg élesztő, só, negyed sütőpor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük. Mikor sütni akarjuk, kétszer meghajtogatjuk, közben fél órát pihentetjük. Kb. 2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, bevagdossuk, a tetejét megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és megsütjük.
A tojás fehérjével is megkenhetjük, és ha a tojás sárgájából elcsippentünk egy picit, hogy megszinezze, vagy egy csipet pirospaprikát szórunk a fehérjébe, akkor is szép színe lesz.

Túrós pogácsa 2.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
Keverőtálba tesszük az áttört túrót, a légy vajat és a lisztet. Hozzáadjuk a tojást, sóval és cukorral ízesítjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Kerek formával kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, és szép világosra megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrós sós süti
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 25 dkg (1 kocka) margarin, só, őrölt köménymag, 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítés:
A túrót, lisztet, margarint a sóval összegyúrjuk. Derelyevágóval kis stanglikat készítünk. Gáztepsire téve mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a köménnyel elkevert reszelt sajttal. Középmeleg sütőben 15-20 perc alatt kész.
Igen gyorsan elkészíthető, jó tésztájú, a túró miatt kellemesen pikáns ízű süti.

Túrós-sajtos rúd
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt.
Elkészítés:
A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hűtőbe tesszük, amig a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. (köménymagot is tehetünk rá).
A recept nagyon egyszerű és nagyon finom. Kezdő konyhatündéreknek is ajánlott.

Vajas pogácsa 1.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 dl tejszín, kevés só, 25 dkg vaj.
Elkészítés:
Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk. A vaj 1/3 részét rákenjük, összehajtogatjuk és hűtőben hűtjük. Ugyanezt még kétszer megismételjük. Végül elnyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejére pirított diót teszünk és tojással megkenjük, majd sütjük.

Vajas pogácsa 2.
Hozzávalók:
14 dkg vaj, 28 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 5 cl – 1 dl tejföl, só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
Gyúródeszkára tesszük a vajat, az átszitált lisztet, majd a tojássárgájával, sóval és egy kevés tejföllel összegyúrjuk. Letakarva egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Kissé lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás után a hűtőben 15-20 percig pihentetjük. Végül ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, és kisebb pogácsaformával kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.

Vajasperec
Hozzávalók:
28 dkg lisztet, 7 dkg cukrot, 21 dkg vajat, 1 egész tojást és egy kevés reszelt citromhéjat összegyúrunk.
Elkészítés:
Apró pereceket formálunk belőle. Sütőlapra rakjuk, tojással megkenjük, lassú tűzön sütjük.

Virslis kifli
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, liszt, 25 dkg margarin, só, 2 dl tejföl, sajt, virsli.
Elkészítés:
A tejben felfuttatom az élesztőt. Addig veszek kb. 25 dkg lisztet, és elmorzsolom benne a margarint, majd a közepébe beleöntöm a tejfölt, a sót, és a 2 tojást beleütöm. Ha felfutott az élesztő, hozzáadom a többihez, és jól összedolgozom. Annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz a tészta. Hengert formálok a tésztából, majd felszeletelem, és kis gombócokat formálok, kinyújtom őket, és tetszés szerint 6-8 felé vágom. Beleteszem a virslit, összetekerem, és jól kivajazott tepsibe teszem. A tetejét megkenem tojássárgájával, és megszórom sajttal. Előmelegített sütőben sütöm, amíg a sajt rá nem olvad és szép piros nem lesz.
A bátrabbak megkenhetik a felvágott tésztát pizzakrémmel, és úgy tegyék bele a virslit, illetve csokidarabokkal is tölthetjük, így édes kiflit kapunk.

Zsúrpogácsa
Hozzávalók:
48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás,1 sütőpor, 2 dl tejfel.
Elkészítés:
Ezt mind jól összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszagatjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, tojássárgájával bekenjük. Közepes tűznél egyenletesen megsütjük.