Pogácsák, sós sütemények
A család kedvenc
reggelije
Hozzávalók:
10 dkg trapista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg pannonia sajt,
50 dkg tejföl, 20 db kifli, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
A kifliket félbevágom és kiszedem a belsejüket. A sajtokat
lereszelem, majd összekeverem a tejfölel és a fűszerekkel. Az
így elkészült töltelékkel a kifliket megtöltöm, és
megsütöm a grillsütőben.
Arancini (olasz rizsgolyó)
Hozzávalók:
Kb. 2 pohár (nyersen!) főtt rizs, kb 10 deka szószos darált
hús (milánói, bolonyai, lehet maradék is, mert nem kell sok!)
1-2 tojás, kb 10 deka reszelt sajt, pici só, szükség szerint
bors, olasz fűszerkeverék. A panírhoz: liszt, tojás, morzsa.
Elkészítés:
A főtt rizst és a szószos darált húst összekeverem nagyobb
tálban, majd a tojást és a sajtot bele. Ez a keverék szépen
összeragad, majd kis gombócokat formálok, amiket szépen
bepanírozok és forró olajban kisütök.
Aranyló tejfölös
pogácsa
Hozzávalók:50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál KNORR
Aranysárga Marhahúsleves ízesítő, 3 dkg élesztő, 1 dl tej,
1 dkg cukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, reszelt sajt vagy
köménymag
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben a cukorral
felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves
ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a
többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél
óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe
hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és
pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát
ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle.
Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró
sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is
süthetünk ebből a tésztából.
Ági kenyér
Hozzávalók:
4 púpos marék liszt, 4 dkg élesztő felfuttatva, só izlés
szerint, étolaj.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük sóval, hogy kellemesen sós legyen,
majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel jól
megdagasztjuk, hogy lángostészta lágyságú legyen. 4 egyforma
cipóra választjuk szét és egyenként kerekre nyújtjuk,
megkenjük étolajjal (szép leveles legyen), feltekerjük és
mintha csomót akarnánk kötni rá, áthúzzuk, majd egy magas
falú (vas, teflon)edénybe tesszük, amit szintén kikentünk
étolajjal. A tésztát is körbekenjük, hogy ne ragadjon.
Amikor mind a 4 csigát betettük az edénybe, tegyük félre,
hogy szépen összekeljenek. Amikor összekeltek, öntsünk rá
kb. 1,5-2 dl langyos sós vizet egyenletesen elosztva, fedővel
lefedjük. Ezután lángelosztóval letakart nagy rózsájú
lángon (közepesre állítva) 40 percig főzzük a fedőt EGY
PILLANATRA sem szabad felemelni, mert összeesik. A 35 perc
táján begyújtjuk a sütőt, hogy előmelegítsük. Amikor
lejár a 40 perc, a fedőt gyorsan lekapjuk és bedugjuk a
lábost a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje és az alja.
Kiborítjuk az edényből és ha jól dolgoztunk szépen szét is
válik annyi felé ahány csigát csináltunk.
A svábok egyik kedvenc kenyér helyetti étele a bableves,
babgulyás és a babfőzelék mellé. Magában is finom. Jó
étvágyat kívánok hozzá!
Borsos tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl,
fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a
tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg
az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a
felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta
keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd
vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a
kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest
szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és
felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is
kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2
centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással
megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent
sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis
pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes
lángon megsütjük.
Büfé pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás (+ 1 a kenéshez), 3
dkg élesztő, pici tej, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál
só, a szóráshoz reszelt sajt.
Elkészítés:
Kézzel elmorzsoljuk, vagy nagy késű robotgéppel
összekeverjük a lisztet, sót, margarint, utána hozzáadjuk a
tojásokat, végezetül a minimális mennyiségű cukros tejben
felfuttatott élesztőt. Egy órát pihentetjük, majd
bevagdalás nélkül nagyobb (kb. 5 cm átmérőjű)
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kiolajozott tepsire helyezzük.
Tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajttal
megszórjuk. Meleg sütőben sütjük.
Egyszerű élesztős
pogácsa
Hozzávalók:
1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db
tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor,
só, a kenéshez 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az
átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgáját, végül
a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól
összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és ujjnyi
vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kiszaggatjuk,
majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre
állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük,
és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Gyors tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt,
amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák
tetejére.
Elkészítés:
A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a
sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas,
jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva
folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára.
Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és
közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre
teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert
tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és
erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve
készre sütöm.
Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.
Háromszéki pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi köménymag,
1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só.
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beledolgozzuk az aludttejet,
a sót, a köményt és a szódabikarbónát. Sima tésztává
gyúrva lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró
pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és
forró sütőben pirosra sütjük.
Kalocsai ropogós
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg margarin, 10 dkg reszelt
trappista sajt, 1 tojás, só, diónyi zsír, 1 dl tej.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összegyúrom. Akkor jó, ha ragad a
kezemhez. Állni hagyom 30 percig. Apró gombócokat formázok
belőle, és a kalocsai ropogós sütő formában kisütöm.
Ízlés szerint keverhető bele szezámmag, köménymag,
trappista sajt helyett készíthető kecskesajttal és liszt
helyett rizsliszt és kukoricaliszt 2/3 és 1/3 keverési
aránnyal glutén allergiások számára.
Kapros-túrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, fél deci tejben 2-3 kiskanál
cukorral futtatott 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 25 dkg
tehéntúró, 2 nagyobb főtt, áttört krumpli, 2 deci tejföl,
1 tojás sárgája, szárított kaporlevél ízlés szerint.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, közepébe fészket
készítünk. Ebbe tesszük a futtatott élesztőt, sót, túrót,
tejfölt, a tojás sárgáját, és a kaporral kevert langyos
tört krumplit. Egynemű, lágy tésztává gyúrjuk, nem baj, ha
ragad, óvatosan lisztezzünk! Huzatmentes helyen, a lakás
hőmérsékletétől függően 1-2 órát kelesztjük.
Vastagabbra nyújtva apróra szaggatjuk, forró sütőben lemezen
sütjük. A tojásfehérjét sütés előtt a tetejére
kenhetjük, de ha az oldalán lecsurog, a pogácsa leragad.
Másnap, harmadnap is puha marad.
Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, kb. fél deci tejben 2 kiskanál
cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 1 kávéskanál só, 2 dl
tejföl, 25 dkg túró, kb. 80 dkg édeskáposzta besózás után
olajon pirítva, borsozva (ízlés szerint cukrozhatjuk is, akár
a káposztás kockához), 1 tojás sárgája.
Elkészítés:
Az édeskáposztát lereszeljük, besózzuk, majd 10 perc
pihentetés után kicsavarva olajon megpirítjuk, ízlés szerint
cukrozzuk, borsozzuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a
cukrot, az élesztőt megfuttatjuk. Közben a lisztet
elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe fészket készítünk. A
mélyedésbe öntjük a futtatott élesztőt, teszünk sót (vigyázzunk,
a káposzta is sós!), a tojás sárgáját, a tejfölt, a
túrót és a pirított káposztát. Lágy tésztává gyúrjuk,
nem baj ha ragad, óvatosan lisztezzünk! 1-2 órát kelesztjük
(a lakás hőmérsékletétől függően, huzatmentes helyen),
majd ujjnyi vastagra kinyújtva apróra szaggatjuk. Sütőlemezen,
forró sütőben sütjük. (A tojás fehérjével sütés előtt
megkenhetjük, de ha lecsurog róla, a pogácsa leragad!)
Ez a recept a káposzta nélkül, sima pogácsának is finom.
Tehetünk bele a káposzta helyett sós, főtt krumplival kevert
szárított kaporlevelet(zöldes színű, kapros pogácsa), vagy
25 dkg bolti tepertőkrémet és borsot.
Köményes stangli
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás, kevés tej,
tojásfehérje, vaj a kikenéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, és
összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kisodorjuk,
négyszögekre vágjuk, megkenjük tojásfehérjével és
összesodorjuk. Stanglikat formálunk, kikent tepsire rakjuk. A
tetejét tejjel bekenjük, meghinjük köménymaggal,
megkelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt
megsütjük.
Közönséges pékperec
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, köménymag, 1 tojás,
olaj, só.
Elkészítés:
A lisztet a langyos tejben felfuttatott élesztővel, sóval
kemény tésztává gyúrjuk, jól eldolgozzuk, kis cipókat
formálunk és kelni hagyjuk, majd pereceket formálunk belőle.
Széles lábasban vizet forralunk, s annyi perecet teszünk bele,
amennyi kényelmesen elfér. Ha a perecek feljönnek a víz
tetejére, szitára tesszük szikkadni, olajjal kikent tepsibe
helyezzük, tojással megkenjük a tetejüket (a tojásba kevés
sót teszünk), majd köménymagot hintünk rá és gyors tűzön
megsütjük.
Krumplilángos
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 1 db tojás, 1,5
dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl tejben megfuttatjuk. A főtt, áttört,
még langyos burgonyát a maradék langyos tejjel összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót és a
tojást. A közepesen kemény tésztába beledolgozzuk az olajat.
Félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy méretű szaggatóval, vagy
pohárral kiszaggatjuk. Langyos helyen 1 órát pihentetjük.
Forró olajban pirosra sütjük. Önmagában, vagy sajttal,
tejföllel is fogyasztható.
Sütés előtt a tésztát kissé széthúzogatjuk.
Krumplipogácsa
Hozzávalók:
15 dkg főtt burgonya, 45 dkg liszt, 26 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3
db tojássárgája, só, a kenéshez 2 db tojás.
Elkészítés:
A közepes nagyságú burgonyát jól megmossuk, majd a sütőbe
téve megsütjük. Héját eltávolítjuk, és még melegen
áttörjük. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a
lisztet, a vajat, megsózzuk, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a
tejfölt, a tojássárgáját, majd jól összegyúrjuk. Az így
elkészített tésztát kb. 2 órát letakarva hideg helyre
tesszük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára
tesszük, és a vajastésztához hasonlóan háromszor
hajtogatjuk, hajtogatás közben mindig 10-15 percig pihentetjük.
A kinyújtott tésztát minden alkalommal a behajtás előtt
felvert tojással megkenjük. A háromszori hajtogatás után
megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk
ki belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és állni
hagyjuk. Amikor a tojás megszáradt, másodszor is bekenjük,
és mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.
Krumplis palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez kb. 1 kg krumpli, tej, tejföl, margarin, só
bors, szerecsendió. A palacsinta a megszokott hozzávalókból
készül.
Elkészítés:
Alaptésztából megsütöm a palacsintákat. A krumplit
meghámozom, feldarabolom, és sós vízben megfőzöm. Amikor
puha, krumplinyomóval jó alaposan összenyomom és ízesítem.
Az a lényeg, hogy jó ízes legyen, tehát több borsot,
szerecsendiót teszek bele. A palacsintát jó alaposan
megtöltöm ezzel a krumplival, feltekerem, és jénaiba, vagy
tepsibe szorosan egymás mellé teszem. A tetejét megkenem
tejföllel, és megszórom füstölt reszelt sajttal. Sütőben
addig kell sütni, míg a teteje szép piros nem lesz.
A töltelékbe a fentieken kívül lehet még tenni apróra
vágott sült hagymát, vagy sonka darabokat, mert ezektől még
finomabb. Akár főételként is lehet tálalni, elég elé egy
egyszerű leves.
Krumplis pogácsa (dupla
adag)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db főtt krumpli
áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg
élesztő tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor
hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és
megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük.
Lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 egész tojás, 3 pohár natúr
joghurt, 1 evőkanál só.
Elkészítés:
A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a
3 pohár natúr joghurtot (vagy kefirt) és a sót.
Összedolgozzuk, letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük (vigyázz,
mert ott megkel!). Másnap szaggatjuk, sütjük. Ebből kb. 24 db
lesz. Amennyiben kevesebbet sütsz, letakarva ismét lehet
hűteni kb. 3 napig.
Ezt lehet harmadolni is, ha soknak találod a mennyiséget. (33
dkg liszt 1/3-ad élesztő, 1 tojás, 1 joghurt, 1 teáskanál
só. Ez kb. 6-7 db lesz.)
Lángos 2.
Hozzávalók:
0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, egy evőkanál só, 1 kg liszt,
olaj.
Elkészítés:
Egy deci langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd a
többi hozzávalókat hozzáadva összegyúrjuk (nem szabad
ragadnia). Akkor jó, ha már hólyagos lesz a tészta. Hagyjuk
kelni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és
késsel vágunk ki darabokat. Bő olajban pirosra sütjük. Lehet
fokhagymával vagy tejfőllel megkenni.
Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Teával finom
reggelire.
Leveles pogácsa
Hozzávalók:
33 dkg liszt, 1 tojás sárgája, langyos ecetes víz, 1 csipet
só, 30 dkg margarin.
Elkészítés:
A lisztből, tojássárgájából, az ecetes langyos vízből a
sóval rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk és rákenjük a margarint, összehajtjuk, kétszer
megismételjük. Hideg helyen pihentetjük kétszer 1/2 órát.
Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejére sajtot szórunk,
és forró sütőben sütjük.
Leveles sajtos rudak
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25
dkg parmezán vagy ementáli sajt.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés
vízzel rétestésztává dolgozzuk, és kinyújtjuk. A
kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal
megszórjuk, és összehajtjuk. A tésztát újra kinyújtjuk, a
beszórást ötször-hatszor ismételjük. Legvégül ujjnyi
vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és
sajttal bőven behintjük. A rudakat közepes hőmérsékletű
sütőben sárgára sütjük.
Libatepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1-1 mokkáskanál cukor
és só, 10 dkg margarin, 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, fél
mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg darált libatepertő.
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, beleöntjük a
lisztbe, hozzáadjuk a bort és az olvasztott margarint, a sót,
a borsot, a tepertő felét, és jól összedolgozzuk. 20 percig
pihentetjük, kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, és
összehajtjuk. Ezt még 2-3-szor megismételjük, végül
kinyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk. Kizsírozott tepsibe, egymáshoz nem túl közel
rakjuk, és pihentetjük. A pogácsák tetejét felvert tojással
bekenjük, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük
Lusta lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5
dl tej, 2 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal
együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd
sütjük.
Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott
zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig
eláll. Mindig frissen lehet sütni.
Magos fánk
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál
cukor, 1 dl tej, 5 dkg tökmag, 5 dkg szotyi, só, fehérbors.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A kovászt
hozzáadjuk a liszthez, és a többi alapanyaggal együtt jól
elkeverjük. Kelesztés után fánkszaggatóval, vagy kanállal
kiszaggatjuk a tésztánkat, és forró olajban kisütjük.
Készíthetünk hozzá 2 dl tejfölből, 2 gerezd fokhagymából,
sajtkrémből és 1 evőkanál petrezselyemből álló krémet,
mellyel együtt fogyasztva nagyon ízletes
Mandulás-sajtos keksz
Hozzávalók:
Tészta: 16 dkg vaj, 18 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1
tojássárgája, 6 dkg reszelt sajt, csipetnyi só, késhegynyi
pirospaprika. Sajtkrém: 5-5 dkg vaj és reszelt sajt,
pirospaprika, őrölt bors, só.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és megsütjük. A krém
hozzávalóit jól kikeverjük, és 2-2 kekszet összeragasztunk
vele.
Nagyanyám krumplis
pogácsája
Hozzávalók:
1 kg főtt áttört burgonya, liszt, só, 20-25 dkg fagyos
sertészsír (esetleg margarin).
Elkészítés:
A hideg, áttört burgonyát izlés szerinti sóval és annyi
liszttel, amennyit felvesz összegyúrjuk. Azonnal szétnyújtjuk
kb. fél cm vastagra, megkenjük fagyos zsírral (margarinnal)és
szorosan feltekerjük. Sodrófával 8-10 mm vastagra lelapítjuk,
tetejét berácsozzuk, és 5 cm szélesre felvágjuk. Sütés:
diónyi mennyiségű zsiradékot lábosban felmelegítünk, a
pogácsákat beletesszük, lefedjük és közepes lángon
állandóan törölgetve a fedő belsejét, hogy ne csepegjen
vissza a kicsapódott gőz, mindkét oldalát pirosra sütjük.
Formája nem klasszikus pogácsa, de nagyanyámtól,
édesanyámtól így tanultam. Különlegesen finom ízét a
fedő alatt történő gőzölés mellett, a pirosra sütött
külső adja. A többi, sütéshez szükséges zsiradék a
tésztából kisül.
Omlós tepertős pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5
dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1
teáskanálnyi só.
Elkészítés:
A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra
szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással,
sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm
vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával
kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük,
és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket
felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró
sütőben 20 percig sütjük.
Pátyi sajtos
Hozzávalók:
50 dkg liszt (melynek a fele rétesliszt legyen), 25 dkg margarin,
1 doboz tejföl, 2 tojássárgája, 1 csomag szárított
élesztő, 2 kávéskanál só.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a 2
tojássárgáját, beleszórjuk az élesztőt, illetve a sót.
Jól kidolgozzuk. Puha tésztát kapunk. Pihentetni kell 1-2
órát. Kinyújtjuk 1 cm vastagra, tojással megkenjük,
megszórjuk reszelt sajttal, és kis szaggatóval kiszaggatjuk.
Lehet másfél adagot sütni.
Pizza tekercs
Hozzávalók:
Tészta: 2 dkg élesztő (vagy 1 csomag 7 g-os élesztőpor),
fél kiskanál só (ízlés szerint lehet több is), fél
kiskanál cukor, 2 dl melegvíz, 30 dkg finomliszt, 2 evőkanál
olaj. Töltelék: 2 doboz sertés májkrém, 1 pizzakrém vagy
ketchup (vagy mind a kettőből lehet tenni hozzá). Villával
krémesre összekeverjük.
Elkészítés:
Az élesztőt a vízzel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a
sóval összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, összegyúrjuk
és hozzáadjuk az olajat, majd tovább dolgozzuk a tésztát. Ha
megkelt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a csíkokat
krémmel, összetekerjük úgy, mint a kakaós csigát. A tepsit
kiolajozzuk. A tekercseket megszórjuk reszelt sajttal.
Más töltelékkel is lehet készíteni.
Pizzakifli
Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 6,5 dl langyos tej, 1 kg liszt, 25
dkg margarin, 1 evőkanál só, 2 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 2
dl ketchup, pizza fűszerkeverék.
Elkészítés:
Az élesztőt a kockacukorral 1,5 dl tejben felfuttatjuk.
Összedolgozzuk a liszttel, a margarinnal, a sóval, a tojással
és annyi tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Kelesztjük, majd 8 pogácsára formázzuk. Egyenként
kinyújtjuk, 8 részre vágjuk, ketchuppal megkenjük, majd
fűszerkeverékkel és reszelt sajttal megszórjuk. Feltekerjük,
kiflikké formáljuk, tojássárgájával megkenjük, és a
tetejükre reszelt sajtot szórunk. Kizsírozott tepsiben
megsütjük.
Lehet pizzakrémmel is megkenni, úgy még finomabb!
Ropogós sajtos csavart
Hozzávalók:
15-15 dkg liszt, margarin és reszelt edami sajt, fél dl víz, 1
tojás, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, köménymag, szezámmag,
őrölt bors, só.
Elkészítés:
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a sajtot, a pirospaprikát,
a borsot beleszórjuk, és a vízzel összegyúrjuk (ha a tészta
nem áll össze, kevés vízzel vagy liszttel segíthetünk).
Hűtőben 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 40x30 cm-es,
3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Lisztbe mártott
derelyemetszővel a tészta hosszából ujjnyi csíkokat szabunk,
majd 10 cm-es darabokra vágjuk. A kis lapocskákat egyszer-kétszer
megcsavarjuk, és kizsírozott tepsibe rakjuk, majd a simára
kevert tojással a tetejüket megkenjük, és köménymaggal vagy
szezámmaggal megszórjuk. Forró sütőben 10 percig sütjük.
Sajtos apróság
Hozzávalók:
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg
margarin, 2 dl tejföl. Krém: 2 tojássárgája, 2 evőkanál
liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából
kihagyhatunk egy kicsit).
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát
pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg
sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a
liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt,
a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott
sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk
krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk.
Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
Sajtos bolyhocskák
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg finomliszt, 6 dkg reszelt sajt, 1
tojássárgája, 1-2 evőkanál tejföl, 1 tojásfehérje. A
krémhez: 7 dkg margarin (vagy natur sajtkrém), 5 dkg reszelt
sajt, 2 dl tejföl. Az oldalára: 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a sajttal, a tojássárgájával, egy
csipet sóval és a tejföllel. Fóliába csomagoljuk, és egy
fél órára a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán késhát
vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kis
pogácsaszaggatóval (vagy kisebb pohárral)kiszúrjuk. A sütőt
előmelegítjük, kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. Kissé
felverjük a tojásfehérjét, megkenjük vele a pogácsák
tetejét, a tepsibe rakosgatjuk, és az előmelegített sütőben
szép világosra megsütjük. A krémhez a puha margarint vagy a
krémsajtot a reszelt sajttal, a tejföllel alaposan kikeverjük,
és 2-2 pogácsát összeragasztunk vele. Végül az oldalukat -
ahol a krém kilátszik - reszelt sajtba forgatjuk.
Sajtos csiga
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2-3
kávéskanál só, 2 dkg élesztő (tejben megfuttatva), tejföl,
20 dkg sajt.
Elkészítés:
Az összeállított tésztából 6 cipót készítünk. 1 órát
pihentetjük, kinyújtjuk, majd 12 részre osztjuk. Sajttal
megreszeljük a margarinnal megkent lapokat. Csiga formába
feltekerjük, tojással megkenjük, majd sajttal meghintjük
Sajtos csúcs
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg margarin,
fél citrom leve, 1-1 dl tej és tejföl, 1 tojás só. A
krémhez: 13 dkg vaj, 3 kockasajt, 2 evőkanál tejföl, só. A
díszítéshez: 15 dkg reszelt trappista sajt.
Elkészítés:
A tésztához a tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi
alapanyaggal összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. 30
percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk
úgy, hogy mindig 1 sima, 1 pedig a közepén kilyukasztott
pogácsa legyen. Ezeket felvert tojással megkenjük,
összeragasztjuk, és megsütjük. A krém hozzávalóit jó
alaposan kikeverjük, minden pogácsa közepébe egy halmot
rakunk, és a tetejüket reszelt sajttal megintjük.
Sajtos gofri
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg edami sajt, 2 dl tejföl, 1
tasak sütőpor, 2 tojás, tej, só.
Elkészítés:
A margarint a tojással elkeverjük, beletesszük a reszelt
sajtot, a tejfölt, a sót, a sütőporral elkevert lisztet és
annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben
sütjük. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtot szórunk rá.
Sajtos karikák
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 20 dkg margarin, kicsi
só, 1 csomag sütőpor, tejföl (annyi, hogy jól nyújtható
tészta legyen). Krém: 3 db Mackó sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl,
só, 1 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A kiszaggatott korongokat még nyersen megtöltjük és
megsütjük.
(Az egyik korong mindig lyukas legyen.)
Sajtos keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 12 dkg reszelt
ementáli sajt, 8 dkg margarin, fél teáskanál fűszeres só. A
kenéshez és díszítéshez: 1 tojássárgája, köménymag,
tökmag, napraforgómag.
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, fóliával letakarjuk és
1 óráig állni hagyjuk a jégszekrényben. A tésztát
lisztezett deszkára borítjuk, a felvert tojássárgájával
megkenjük és megszórjuk a magokkal. Sütőpapírral kibélelt
tepsibe tesszük a kekszeket, és 10 percig sütjük.
Borhoz kínálhatjuk.
Sajtos kifli
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 dl olaj, 0,5 kg liszt, 0,5
evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 12 dkg margarin, 1 tojás,
füstölt sajt.
Elkészítés:
A langyos tejben felolvasztjuk az élesztőt, beleöntjük az
olajat, a cukrot és a sót. Jól elkeverjük, beletesszük a
lisztet. Összegyúrjuk, 4 db cipót formálunk belőle, és
letakarva 30 percig pihentetjük. Utána újra gyúrjuk külön-külön,
kör alakúra, fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és
háromszögekre vágjuk, úgy mint a tortát. Megkenjük
olvasztott vajjal, reszelt sajttal bőven megszórjuk,
összetekerjük kifli formákra, a tetejét lekenjük tojással,
és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 15-20 perc
alatt aranysárgára sütjük.
Sajtos masni
Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött leveles tészta, 5 dkg reszelt sajt, 1
egész tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A leveles tésztát 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tojással
bekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval vagy
éles késsel 5x2 cm-es csíkokra vágjuk. A lapocskákat
megcsavarjuk, és a sütőlemezre helyezve forró sütőben (200-230
fokon) kisütjük.
Sajtos ostya
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg teavaj, fél csomag sütőpor, 1-2
kávéskanál só, egész köménymag ízlés szerint, 15 dkg
reszelt sajt, 2 tojás.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk.
Ebbe tesszük a sütőport, sót, köménymagot, sajtot. Ezt is
elmorzsoljuk, majd a tojásokkal tésztává gyúrjuk.
Cseresznyenagyságú golyókat formázunk, és négy-ötösével
forró ostyasütőben gázlángon pár másodperc alatt
megsütjük.
Ekkorákat sütni vendégváráshoz praktikus, saját
fogyasztásra nagyobbra is hagyhatjuk a golyókat. Őrölt
kömény nem célszerű bele, mert elszürkíti a tésztát.
Amikor lezárjuk az ostyasütőt, a nyelénél fogva kis ideig
össze kell jól szorítani, különben felpúposodik a tészta.
Sajtos pálmalevél
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 15 dkg reszelt sajt,
2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1
mokkáskanál sütőpor.
Elkészítés:
A lisztet 12,5 dkg margarinnal, a tejjel, a sütőporral, 1
mokkáskanál sóval összegyúrjuk. A maradék fél csomag
margarint a sajttal, 1 mokkáskanál sóval, 1 mokkáskanál
pirospaprikával összekeverjük. A kinyújtott tésztára rá
kell kenni a tölteléket és összehajtogatni pálmalevél
formára / a két szélén hajtogatni, középen találkoznak. 2
rúd lesz belőle. A rudakat fel kell szeletelni és így
megsütni, mint a kakaóscsigát.
Fagyasztóban fél évig is eláll nyersen
Sajtos párna
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt (hagyjunk egy
kevés sajtot a tetejére), kevés tejföl, só.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, ha túl kemény lenne a tészta,
tejföllel lágyítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük
tojással, megszórjuk reszelt sajttal (lehet köménymaggal vagy
durvára vágott mandulával, lenmaggal, szezámmaggal is).
Derelyeszaggatóval kockákra vágjuk, forró sütőben
kisütjük.
Sajtos pufi
Hozzávalók:
2.5 dl tej, 1 kávéskanál só, 8 dkg vaj, 14 dkg liszt, 3
tojás, 12 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A tejet, a vajat és a sót együtt felforraljuk, a tűzről
levéve belekeverjük a lisztet, és addig keverjük, amíg a
lábos oldaláról el nem válik. Ekkor egyenként beleütjük a
tojásokat, tovább keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Simára
kidolgozzuk és hagyjuk kihűlni. Kivajazott tepsibe (vagy
sütőpapírra) vizes kézzel kis gombócokat formázunk és kb.
30 percig közepes lángon sütjük.
15 percig a sütőt nem szabad kinyitni
Sajtos roló
Hozzávalók:
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só. A
hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm
vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Töltelék:
20 dkg margarin, 10 dkg liszt, 5 dl tej, 20 dkg sajt, 2 tojás,
só, bors.
Elkészítés:
A margarinból és a lisztből rántást készítünk,
felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott
massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások
sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a
sajtot, és közben ízesítjük. Kis, fából készült,
megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tészta formára
sütéséhez. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a
rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután
kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák
segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók
végeit reszelt sajtba mártjuk.
Nagyon finom!
Sajtos rúd
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál
ecet (20 %-os), 1 evőkanál só, 1 csomag sütőpor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, elnyújtjuk, felvert egész
tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, végül
köménymaggal, szezámmaggal, ki mivel szereti megszórjuk.
Gyorsan sütjük!
Sajtos rudacska
Hozzávalók:
Tészta: 36 dkg liszt, 24 dkg margarin, 2-3 evőkanál tejföl, 1
tojássárgája, 1/2 kanál só, 18 dkg sajt.
Elkészítés:
Kétszer nyújtjuk és hajtogatjuk, majd 1 órára a hűtőbe
tesszük. Utána 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és az egészet
bekenjük a tojás és tejföl keverékével. A tetejét
megszórjuk sajttal és utána derelyevágóval feldaraboljuk.
Sajtos tallér
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 2 db tojás, 20
dkg reszelt sajt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, pici só, pici
cukor.
Elkészítés:
Az alapanyagokat jól összedolgozni. A sót, a cukrot és a
szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, majd összemorzsoljuk
a margarinnal. Ezután beletesszük a többi hozzávalókat.
Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütjük.
Nagyon finom!
Sajtos-sonkás
párnácskák
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin 25 dkg túró, 1
mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez: 15
dkg főtt, füstölt tarja, 3 evőkanál krémsajt, 15 dkg
reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztben elkeverem a sütőport, elmorzsolom a margarint,
hozzágyúrom a túrót és a sót. A tésztát fél centi
vastagra kinyújtom, és kb. 5x5 centis kockákra vágom. A
töltelékhez az apróra vágott tarját krémsajttal és 4
evőkanál reszelt sajttal keverem össze. Diónyi tölteléket
teszek a tészta közepére, átlósan behajtom, a széleit
kissé összenyomkodom. Tepsibe rakom, a maradék reszelt sajttal
megszórom, és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütöm
erős lángon.
Sajtos-sonkás tekercs
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 15 dkg liszt, 4 tojás, só, 20 dkg préselt
sonka, 20 dkg reszelt sajt, pár szelet piros/zöld húsospaprika
savanyúság.
Elkészítés:
A margarint tíz evőkanál vízzel felfőzzük, beleöntjük a
lisztet és a tűzről levéve jól elkeverjük. Hozzáadjuk
egyenként a tojásokat és kevés sót. Ezt a masszát jól
kivajazott tepsiben egyenletesen elkenjük. Nagyon forró
sütőben kb. 10 percig sütjük, majd nedves konyhakendőre
borítjuk. A tésztát vékony sonkaszeletekkel betakarjuk, a
sajtot ráreszeljük, hosszú vékony csíkokat vágunk a piros
és zöld savanyúságból és rátesszük a sajtra, a tészta
hosszú oldalával párhuzamosan, majd az egészet szorosan
feltekerjük. Visszatesszük még pár percre a sütőbe, hogy a
sajt megolvadjon, ha kihült felszeleteljük, mint a beiglit.
Előételnek kitünő. Jó étvágyat!
Sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej,
1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt
füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta
tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a
cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a
liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a
juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a
borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba
tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával
letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát
lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes
méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák
tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel
meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis
lángon megsütjük.
Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz
hőfokára.
Sonkás-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 3
tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg főtt füstölt
hús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, a tészta nyújtásához
kevés liszt, a tészta megkenéséhez 1 tojás .
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szórjuk, és elkeverjük benne a
sütőport, a törött fekete borsot, valamint a sót.
Mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük a
tojássárgákat. A főtt füstölt húst ledaráljuk. A reszelt
sajtot, a füstölt húst és az elforgácsolt vajat a lisztes
tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, a
felületét belisztezzük, és a hűtőszekrénybe tesszük fél
órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
és 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egymáshoz nem túl közel sütőlemezre tesszük, és a
tetejüket megkenjük kevés felvert tojással. Előmelegített,
forró sütőbe toljuk, és 5 perc múlva a lángot takarékra
mérsékelve, megsütjük. A sütőlemezről óvatosan, lapáttal
alányúlva, még melegen levesszük, és tálra vagy tálcára
rakjuk.
Fűszeres, finom borkorcsolya száraz vagy félszáraz, fehér-
vagy vörösbor mellé.
Sörkifli
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1,5 dl étolaj, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só,
5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 db krémsajt /Camping tejszínes/ 25
dkg margarin, 1 db tojás.
Elkészítés:
A tejből kiveszek kb. 1 dl mennyiséget, meglangyosítom, picit
megcukrozom, és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet az
olajjal és a cukorral, sóval összedolgozom, majd hozzáadom a
felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet. Jól összegyúrom.
Ha kemény, még egy pici tejet lehet hozzáadni. Beleteszem a
kelesztő tálba, és kelesztem. Ha jól megkelt, lisztezett
gyúródeszkán 6 cipóra osztom. A cipókat kerekre nyújtom, kb.
3-4 mm-re. A két darab krémsajtot elosztom 6 egyforma részre,
a margarint pedig 48 db kockára. A kinyújtott cipót megkenem a
krémsajttal, majd derelyevágóval 8 részre osztom. A széles
oldalára teszek egy kis kocka margarint, és feltekerem kifli
formára. A kiflik tetejét a felvert tojással megkenem, és
megsózom. Tehetek rá lenmagot, vagy szezámmagot is.
Előmelegített sütőben közepes lángon 12-20 percig szép
pirosra sütöm. A tepsit nem kell se zsírozni, se lisztezni.
Sörszivacs
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, fél tasak sütőpor, 1 kiskanál
só, 2 dl tejföl, 1 tojás, köménymag, 25 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, elmorzsoljuk a margarinnal,
majd hozzáadjuk a sót, és annyi tejfölt, hogy rétestészta
keménységű legyen. Kinyújtjuk, tojással megkenjük,
köménymaggal és reszelt sajttal megszórjuk. Negyedóránként
négyszer hajtogatjuk, mint a vajastésztát. A negyedik
hajtogatás után fél centi vastagra kinyújtjuk, reszelt
sajttal megszórjuk, tetszés szerinti formával kiszaggatjuk,
és zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk. Forró sütőben
aranysárgára sütjük
Sós omlós
Hozzávalók:
1 kg rétesliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg zsír, 3
tojássárgája, fél csomag élesztő, 1 pohár(2 dl)tejföl, 1
evőkanál só.
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, célszerű egy éjszakán át
pihentetni a hűtőben mert úgy finomabb lesz. A tésztát kb 1-1,5
cm magasra kinyújtjuk, a tetejét bevagdaljuk. Még egészben,
ahogy van megkenjük tojással, és ízlés szerint szórunk rá
sajtot, köménymagot, szezámmagot. Késsel 2x2 cm-es kockákra
vágjuk. Kizsírozott tepsiben aranysárgára sütjük.
Nagyon finom, kiadós és olcsó sütemény, jól bevált
családi recept.
Sós stangli 1.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő (pici cukros
tejben megfuttatni), 2 kávéskanál só, kb. 3 dl tejföl, 25
dkg margarin.
Elkészítés:
Ezeket jól össze kell gyúrni, kidolgozni és két cipóban kb.
fél óráig pihentetni. Kinyújtani és négyzet alakúra
felvágni, majd az átlók irányában feltekerni. Zsírozott
tepsibe tenni hézagosan és megkenni mindegyik tetejét felvert
tojássárgájával. A végén megszórni köménymaggal, vagy
durva sóval.
Ha szereted akkor lehet sós túrót a közepébe rakni és így
feltekerni, majd megsütni
Sós, sajtos
aprósütemények
Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ: 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 késhegynyi
szódabikarbóna, 1 késhegynyi szalakáli, 1 dl tejföl, 2
tojássárgája. A TETEJÉRE: 2 tojásfehérje, 5-5 dkg reszelt
trappista és parmezánsajt.
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, egy csipet sót, a szódabikarbónát, a
szalakálit összemorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és a
tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, letakarjuk, és 1 órára
a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett
deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és formákkal kiszúrjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A sütőt
előmelegítjük. A formák tetejét megkenjük a jól elkevert
fehérjével, és megszórjuk a sajttal. A tepsibe tesszük, és
a sütőben, 20-25 percig sütjük.
Sós, töltött falatok
Hozzávalók:
8-10 pogácsa, 2 tojás, 5 dkg majonéz, 5 dkg vaj, 2 dkg mustár,
1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzöm, majd földarabolom. A
kapribogyót apróra vágom. A pogácsa tetejét lemetszem, a
kalapokat kívülről megvajazom, erre jöhet egy réteg
kapribogyó. Közben egy tálkában elkeverem a majonézt, a
mustárt, a tojásdarabokat és a friss, felaprított
petrezselymet. Az elkészült krémet a kis pogácsákba töltöm,
a tetejükre nyomom a kapris kalapkákat, és már tálalhatok is.
Elkészítési idő: 15 perc Kalóriaérték: 330 kcal/adag
Süti maradék húsvéti
sonkából
Hozzávalók:
Tészta: liszt, margarin, tejföl, tojás, só. Töltelék: sonka,
só, bors, ecetes reszelt torma, tejföl, reszelt sajt, tojás.
Elkészítés:
Szokásos módon elkészítjük a vajas tésztát. Két lapot
gyúrunk belőle, lisztezett, vajazott tepsibe tesszük az
egyiket. A töltelékhez a sonkát ledaráljuk, ízlés szerint
sóval, borssal, tormával ízesítjük. Keverhetünk bele
reszelt sajtot is. Tejfölt, tojássárgáját adunk hozzá,
végül a tojás keményre vert habját. A tölteléket
rákenjük az alsó lapra, majd a másik lappal betakarjuk.
Tetejét egy egész tojással bekenjük, megszurkáljuk és
kisütjük. A tésztából még az elején lecsippenthetünk egy
kis darabot és tetszés szerinti alakzatot (sík) formálhatunk
belőle. Nyuszi, tulipán, tojás stb. Ezt a második lap
tetejére helyezzük, és utána kenjük be a tojással. Ha ehhez
nincs kedvünk, villával is becsíkozhatjuk a tésztát.
Azért nem írtam dkg-ot, mert a mennyiség függ a maradék
sonkától. Tipp: kerek formában is süthető, vagy nagy tojás
alakúra formázható. Jó étvágyat hozzá!
Szalonnás masnik
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött, leveles vajas tészta (40 dkg), 15 szelet
húsos szalonna (sliced bacon), 1 tojás 10 dkg reszelt sajt, só
a tészta nyújtásához: liszt.
Elkészítés:
A felengedett leveles tésztát félbevágjuk, majd belisztezett
deszkán mindkét darabot 3 milliméter vastagra nyújtjuk. Az
egyik lapra ráfektetjük a szalonnaszeleteket, a másik
tésztalappal beborítjuk. Nyújtófával kissé összenyomjuk,
majd éles késsel kétujjnyi széles, kb. 10 centi hosszú
darabokra vágjuk. A tésztacsíkokat megcsavarjuk, és
sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert,
enyhén sózott tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük,
és forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C)
8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Szerencsesütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2
dkg só, 1 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1
tojás a kenéshez, mák, szezámmag, mandulaforgács a
szóráshoz.
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük a cukros tejszínben (a tejszínt nem
kell meglangyosítani mielőtt belekeverjük az élesztőt),
hozzáadjuk a többi alapanyagot, és közepesen kemény
tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
először félbehajtjuk, majd még egyszer félbehajtjuk. 10-12
órán át hűtőben pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagra
kinyújtjuk, félbehajtjuk, majd még egyszer ujjnyi vastagra
nyújtjuk, és lóhere alakú formával kiszaggatjuk. Lisztezett
sütőlemezre tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük,
felét mákkal, felét szezámmaggal megszórjuk. Negyedórás
kelesztés után előmelegített sütőben kb. 200 fokon
megsütjük
Szezámmagos rudacskák
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 50 dkg margarin (fele lehet zsír)˛ 2
tojássárgája, 1 pohár tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 0,5 dl
mák /egészben/, 1 csomag sütőpor, só.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a
tojássárgáját, a tejfölt, és a többi hozzávalót. Jól
összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét
tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk szezámmaggal.
Derelyemetszővel pici rudacskákat készítünk.
Aranysárgára sütjük.
Tanyasi tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 5 cl fehérbor,
2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só, a kenéshez
tojássárgája.
Elkészítés:
A lisztből a tojással és a tojássárgájával, a zsírral, a
borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta
keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd
vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra
vágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva
fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást
háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percig
pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,
kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk.
Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
Tejfeles pogácsa
Hozzávalók:
13 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, a kenéshez 2 db
tojássárgája.
Elkészítés:
A zsírt egy keverőtálba tesszük, és fakanál segítségével
habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, és annyi
tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta kissé lágy maradjon.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiformázzuk,
tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben
rózsaszínűre sütjük. Azonnal, melegen tálaljuk.
Tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, a
tetejére egy tojás, hámozott mandulaszemek.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, tejföllel meg a sóval összedolgozzuk
és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. (Ne
ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap háromszor
hajtogatjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat
szúrunk ki belőle. Tetejüket egész tojással megkenjük és
mindegyik pogácsát egy szem hámozott mandulával díszítjük.
Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 5 g törött
bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír,
só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
A tepertőt apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a
lisztet, a tojássárgáját. Sóval, törött borssal
fűszerezzük. Beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort, az
előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól
összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha
tészta legyen. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd
kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás
közben 15-20 percig pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi
vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét a késpenge hátával
megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük.
Forró sütőbe téve megsütjük. A tepertős pogácsa
tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon
összeállítani, és másnap megsütni, frissen kínálni.
Tordai pogácsa
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg,
1 dkg sütőpor, 38 dkg liszt, 3 g törött bors, 1-2 dl tej, a
kenéshez 1 db tojássárgája.
Elkészítés:
Keverőtálba tesszük a vajat, a cukrot és a mézet, majd
simává, habossá keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, törött
fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Beletesszük a
tojások sárgáját, a sütőport, és törött fekete borssal
fűszerezzük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva
középkemény tésztát kapjunk. Hosszúkás alakúra
megformáljuk, a közepét késsel hosszában bevágjuk, majd
tojássárgájával megkenjük. Mérsékelt hőfokú sütőben
megsütjük, majd kihűtjük
Túróminyon
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt sajt, 3
gerezd zúzott fokhagyma, bazsalikom, reszelt szerecsendió,
zeller, petrezselyem, metélőhagyma, hántolatlan szezámmag,
darált dió.
Elkészítés:
A kétféle túrót összegyúrjuk, és a fűszerekkel
ízesítjük. Nagyobb dió nagyságú gombócokat formálunk,
hengerekké sodorjuk, majd minyonformára alakítjuk. Majd
tetszés szerint reszelt sajtba, darált dióba, szezámmagba
vagy vágott zöldfűszerbe forgatjuk. Tetejüket egy-egy gerezd
dióval, paprikadarabkával, sós mandulával, olajbogyóval
díszítjük. Egyenként minyonpapírba tesszük, és
különféle színűeket sorakoztatunk egymás mellé a tálcán.
Túrós pogácsa (egyensúly
túróból)
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 2,5 dkg
élesztő, csipetnyi só, tojás, reszelt sajt (egész
köménymag).
Elkészítés:
A lisztbe belereszeljük egy durva reszelőn a margarint,
hozzámorzsoljuk az élesztőt és a sót, valamint a túrót.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk a deszkán,
összehajtogatjuk, ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, végül
megintcsak kinyújtjuk és összehajtogatjuk, és letakarva
állni hagyjuk kb 1 órán át. Ezután ismételten kinyújtjuk (mostmár
utóljára) és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással
megkenjük, sajtba (esetleg egész köménybe) mártjuk, és
nagyon forró sütőben aranysárgára sütjük.
Frissen az igazi, másnapra kicsit megszárad, de a legritkább
esetben tart olyan sokáig.
Túrós pogácsa 1.
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 tojás
sárgája, 2-3 dkg élesztő, só, negyed sütőpor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél napra vagy egy éjszakára
hideg helyre tesszük. Mikor sütni akarjuk, kétszer
meghajtogatjuk, közben fél órát pihentetjük. Kb. 2,5 cm
vastagságúra kinyújtjuk, bevagdossuk, a tetejét megkenjük,
kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és megsütjük.
A tojás fehérjével is megkenhetjük, és ha a tojás
sárgájából elcsippentünk egy picit, hogy megszinezze, vagy
egy csipet pirospaprikát szórunk a fehérjébe, akkor is szép
színe lesz.
Túrós pogácsa 2.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 db tojás, 10
dkg porcukor, 2 dl tej, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
Keverőtálba tesszük az áttört túrót, a légy vajat és a
lisztet. Hozzáadjuk a tojást, sóval és cukorral ízesítjük,
és annyi tejet öntünk hozzá, hogy jól formázható tésztát
kapjunk. Kerek formával kiszaggatjuk, felvert tojással
megkenjük, és szép világosra megsütjük. Vaníliás
porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrós sós süti
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 25 dkg (1 kocka) margarin, só,
őrölt köménymag, 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítés:
A túrót, lisztet, margarint a sóval összegyúrjuk.
Derelyevágóval kis stanglikat készítünk. Gáztepsire téve
mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, és
megszórjuk a köménnyel elkevert reszelt sajttal. Középmeleg
sütőben 15-20 perc alatt kész.
Igen gyorsan elkészíthető, jó tésztájú, a túró miatt
kellemesen pikáns ízű süti.
Túrós-sajtos rúd
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott
evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt.
Elkészítés:
A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól
összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk.
Ezután hűtőbe tesszük, amig a tészta keményebbé válik.
Majd kinyújtjuk vékonyra, megkenjük a tetejét tojással és
megszórjuk füstölt reszelt sajttal. (köménymagot is
tehetünk rá).
A recept nagyon egyszerű és nagyon finom. Kezdő
konyhatündéreknek is ajánlott.
Vajas pogácsa 1.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 dl tejszín, kevés só, 25 dkg vaj.
Elkészítés:
Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk. A
vaj 1/3 részét rákenjük, összehajtogatjuk és hűtőben
hűtjük. Ugyanezt még kétszer megismételjük. Végül
elnyújtjuk és kiszaggatjuk. A tetejére pirított diót
teszünk és tojással megkenjük, majd sütjük.
Vajas pogácsa 2.
Hozzávalók:
14 dkg vaj, 28 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 5 cl – 1 dl
tejföl, só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
Gyúródeszkára tesszük a vajat, az átszitált lisztet, majd a
tojássárgájával, sóval és egy kevés tejföllel
összegyúrjuk. Letakarva egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
Kissé lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd háromszor
hajtogatjuk. Minden hajtogatás után a hűtőben 15-20 percig
pihentetjük. Végül ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, és
kisebb pogácsaformával kiszaggatjuk. Felvert tojással
megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.
Vajasperec
Hozzávalók:
28 dkg lisztet, 7 dkg cukrot, 21 dkg vajat, 1 egész tojást és
egy kevés reszelt citromhéjat összegyúrunk.
Elkészítés:
Apró pereceket formálunk belőle. Sütőlapra rakjuk, tojással
megkenjük, lassú tűzön sütjük.
Virslis kifli
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, liszt, 25 dkg margarin, só,
2 dl tejföl, sajt, virsli.
Elkészítés:
A tejben felfuttatom az élesztőt. Addig veszek kb. 25 dkg
lisztet, és elmorzsolom benne a margarint, majd a közepébe
beleöntöm a tejfölt, a sót, és a 2 tojást beleütöm. Ha
felfutott az élesztő, hozzáadom a többihez, és jól
összedolgozom. Annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz a
tészta. Hengert formálok a tésztából, majd felszeletelem,
és kis gombócokat formálok, kinyújtom őket, és tetszés
szerint 6-8 felé vágom. Beleteszem a virslit, összetekerem,
és jól kivajazott tepsibe teszem. A tetejét megkenem
tojássárgájával, és megszórom sajttal. Előmelegített
sütőben sütöm, amíg a sajt rá nem olvad és szép piros nem
lesz.
A bátrabbak megkenhetik a felvágott tésztát pizzakrémmel,
és úgy tegyék bele a virslit, illetve csokidarabokkal is
tölthetjük, így édes kiflit kapunk.
Zsúrpogácsa
Hozzávalók:
48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás,1
sütőpor, 2 dl tejfel.
Elkészítés:
Ezt mind jól összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra
nyújtjuk, pogácsavágóval kiszagatjuk, tetejüket késsel
recésre bevágjuk, tojássárgájával bekenjük. Közepes
tűznél egyenletesen megsütjük.