Szalakális tészták
Porhanyós sajtos pogácsa
Hozzávalók
50 dkg rétesliszt, 2 dkg szalakáli, 25 dkg Rama margerin,
szalakáli, 15 dkg Pannónia sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 db
tojássárgája, só
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a szalakálit szárazon csomómentesre
keverjük. A többi hozzávalóval gyorsan és alaposan
összedolgozzuk és 20 percet pihentetjük. A tésztát ujjnyi
vastagra nyújtjuk, a pogácsákat kiszaggatjuk, egyenként
körbesodorjuk és egy vajjal megkent sütőlapra tesszük. Ne
rakjuk túl sűrűn, hogy maradjon helyük a növekedésre.
Bekenjük tojássárgájával és reszelt Pannónia sajttal
megszórjuk. Közepesen meleg sütőben kisütjük. Ha teljesen
kihűlt, akkor a legfinomabb.
Szalakális, sós sajtos
perec
Hozzávalók:
liszt 50 dkg, margarin 25 dkg, szalakáli 1 dkg, tej 5 cl,
tejföl 1 dl, reszelt Pannónia sajt 15 dkg, tojás 1 db,
szezámmag 3 dkg,
őrölt kömény, só
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalakálit kevés tejben
elkeverjük és a tojás kivételével, a többi hozzávalóval
együtt gyöngéden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi
vastagra nyújtjuk és formával pereceket szaggatunk ki belőle.
A tetejüket tojással megkenjük, reszelt sajttal és szezám-maggal
megszórjuk. Közepesen forró sütőben megsütjük. Azonnal
tálaljuk, mert csak frissen jó!
Túrós pite (szalakális)
Hozzávalók:
Tészta :
25 dkg liszt, 2 csapott kiskanál sütőpor, 1 kiskanál
szalalkáli, 5 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás (egész)
Ezt mind jól összedolgozzuk, ha kemény lenne a tészta,
tehetünk bele egy pici tejet. A tésztát két egyenlő részre
osztjuk, és vékonyra nyújtjuk. Egy közepes tepsi hátát
bekenjük margarinnal, és két lapban kisütjük.
Krém :
25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 50 dkg
túró, kb. 3-4 evőkanál citromlé, mazsola
Külön keverjük ki (mixerrel) a túrót a citromlével, és
külön a margarint, a porcukrot és vaníliás cukrot. Majd
összekeverjük a két masszát és jó alaposan kikeverjük
mixerrel. A mazsolát csak ezután szórjuk bele. Megtöltjük a
lapokat és egy napig állni hagyjuk, hogy jól megpuhuljon a
tésztája.
Citrom szelet:
Hozzávalók:
30dkg liszt, 6dkg zsír, 7dkg cukor, 1 tojás, 1dl tej, 1 dkg
szalakáli(feloldjuk tejben). Összegyúrjuk, 3 lapot sütünk
belőle.
Krém:
2cs. vaníliapudingot 5dl tejjel megfőünk. Ha sűrű,12dkg
cukrot belekeverünk. Ha kihűlt, 1 citrom levét, reszelt
héját, és fél kg túrót keverünk bele. 13dkg cukrot, és 1
vajat kikeverünk, a masszához adjuk. A krémmel megtöltjük a
lapokat, a tetejére pedig porcukrot szórunk.
ALBÁN SZELET
14 e.k. tejben felfuttatunk 1 dkg szalakálit. 6 tojás
sárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral, 1 rámával.
Hozzákeverjük a már kihűlt szalakális tejet, 30 dkg lisztet,
végül a tojások felvert habját. 3 részre osztjuk, az egyik
részbe kakaót, a másik részbe puncspudingot teszünk. 3
részbe sütjük.
Krém:3 dl tej, 3 dkg liszt asűrű péppé főzzük.20 dkg vajat
kikeverünk 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, majd hozzá
keverjük a kihűlt pépet.
Csoki máz:
20 dkg cukor, 2 e.k. kakaó, diónyi vaj, 3 e.k. forró víz.
CITROMOS SZELET
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 1 tejföl, sütőpor v. szalakáli, 1
tojás, 1 citrom héja. Összegyúrjuk, 4 lapot sütünk.
Krém:
1 l. tej, 4 e.k. liszt péppé főzzük 20 dkg vaj, 20 dkg cukor,
1 citrom héja és leve összekeverjük. A két krémet
összekeverjük. A felső és alsó lapot lekvárral kenjük meg,
a középsőt krémmel. Tetejére porcukrot hintünk.
ÉVIKE SÜTEMÉNYE
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg cukor, 6 ek. víz, 6 tojás sárgája, 20 dkg liszt, 1
szalakáli, 6 tojás habja.
Krém:
2 vanília puding, 1 l. tej, 6 ek. kristálycukor, 1 van. cukor
péppé főzni. Ha kihűlt 1 rámát hozzákeverünk. (
Ízesíthető 10-20 dkg darált dióval is.)
A tepsit kibéleljük alufóliával és 2 réteg almát
szeletelünk rá, ezután öntjük rá a tésztát és sütjük.
Ha kihűlt megkenjük a krémmel (az alma van felül) tetejére
csoki mázt teszünk.
HATLAPOS
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 dkg szalakáli, 20 dkg cukor, 5 dkg zsír, 3
egész tojás. Összegyúrjuk, 6 lapot sütünk.
Krém:
1 l tej, 30 dkg cukor, 1 vanillincukor, 2 dkg kakaó, 4
evőkanál liszt, 1 Ráma.
A cukrot megpirítjuk és felengedjük a tejjel, amibe
csomómentesre elkevertük a kakaót és a lisztet. Sűrűre
főzzük, ha kihűlt belekeverjük a Rámát és a vaníliás
cukrot.
KOKTÉL KOCKA
Hozzávalók:
1 kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 dkg szalakáli,
1 tejföl. Összegyúrjuk, 5 lapot sütünk.
Krém:
1 l tejben felfőzünk 2 csokoládé ízű pudingport, 1 l tejben
felfőzünk 2 puncs ízű pudingport, 30 dkg vaj, 30 dkg cukor, 1
tojás felvert habja a két kihűlt pudingos krémhez elosztva
hozzákeverjük.
KRÉMESLEPÉNY
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg Ráma, 1 dkg szalakáli, 1 egész tojás, 3
evőkanál cukor. Tejjel rugalmas tésztává összegyúrjuk. 4
lapot sütünk.
Krém:
12 dkg cukor, 4 tojássárgája, 6 dkg liszt, 1 liter tej, 2
csomag vanília. Amikor sűrűsödni kezd beletenni a 4 tojás
felvert habját. Még melegen megkenni a lapokat és letakarni
konyharuhával. Kihűlés után lehet csak szeletelni.
LAPOK
Hozzávalók:
3 tojás, 30 dkg porcukor, 15 dkg Ráma a habosra keverjük. 80
dkg liszt, 2 dl tejben felfuttatott 1 cs szalakáli, 1
vanillincukor, 1 citrom héja és leve. Összegyúrjuk 6 órát
pihentetjük, 9 lapot süthetünk belőle.
MÉZES PUSZEDLI
Hozzávalók:
1 kg kristálycukrot megpirítunk 2 dl kávéval. 2 dl tej, 2 dkg
szalakáli, 3 tojássárgája, 3 evőkanál olvasztott zsír, 1
kg liszt, 1 dkg őrölt fahéj,kis citromhéj. 3 tojásfehérjét
20 dkg cukorral gőzön felverünk és ezzel befröcsköljük.
PEHELY LINZER
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 dkg szalakáli, 10 dkg vaj, 1 tojás, 4 evőkanál
cukor, pici só, annyi tej, hogy jól gyúrható legyen. Tetejét
megkenjük tojásfehérjével és csokidarával szórjuk,
lekvárral összeragasztjuk.
RÓZSA TÉSZTA
Hozzávalók:
1 kg liszt, 18 dkg vaj, 1 szalakáli, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1
citrom héja és leve. 3 részre osztjuk, a középső részhez 2
evőkanál kakaót gyúrunk, lekvárral megkenve sütjük.
Máz: 3 tojássárgája, 20 dkg cukor jól kikeverjük, a langyos
tésztára öntjük.
VENDÉGVÁRÓ
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 tojássárgája, 1 szalakáli, 1
evőkanál kakaó. Ezeket kis tejjel összegyúrjuk és 2 lapot
sütünk.
4 tojásból vizespiskótát sütünk.
Krém:
4 dl tej, 5 kanál liszt a péppé főzzük
20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg cukorral, hozzáadjuk a kihűlt
pépet, tovább keverjük, ízesítjük vaníliával, rummal
Összeállítás:
Barna lap, krém 1-e, piskóta, krém másik 1-e, barna lap
tetejét meghinthetjük vaníliás porcukorral.