Szalakális tészták

Porhanyós sajtos pogácsa

Hozzávalók

50 dkg rétesliszt, 2 dkg szalakáli, 25 dkg Rama margerin, szalakáli, 15 dkg Pannónia sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 db tojássárgája, só


Elkészítése:
A lisztet, a sót és a szalakálit szárazon csomómentesre keverjük. A többi hozzávalóval gyorsan és alaposan összedolgozzuk és 20 percet pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a pogácsákat kiszaggatjuk, egyenként körbesodorjuk és egy vajjal megkent sütőlapra tesszük. Ne rakjuk túl sűrűn, hogy maradjon helyük a növekedésre. Bekenjük tojássárgájával és reszelt Pannónia sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütőben kisütjük. Ha teljesen kihűlt, akkor a legfinomabb.

Szalakális, sós sajtos perec

Hozzávalók:


liszt 50 dkg, margarin 25 dkg, szalakáli 1 dkg, tej 5 cl, tejföl 1 dl, reszelt Pannónia sajt 15 dkg, tojás 1 db, szezámmag 3 dkg,

őrölt kömény, só


Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalakálit kevés tejben elkeverjük és a tojás kivételével, a többi hozzávalóval együtt gyöngéden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és formával pereceket szaggatunk ki belőle. A tetejüket tojással megkenjük, reszelt sajttal és szezám-maggal megszórjuk. Közepesen forró sütőben megsütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó!

Túrós pite (szalakális)



Hozzávalók:


Tészta :

25 dkg liszt, 2 csapott kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szalalkáli, 5 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás (egész)

Ezt mind jól összedolgozzuk, ha kemény lenne a tészta, tehetünk bele egy pici tejet. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és vékonyra nyújtjuk. Egy közepes tepsi hátát bekenjük margarinnal, és két lapban kisütjük.

Krém :

25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 50 dkg túró, kb. 3-4 evőkanál citromlé, mazsola

Külön keverjük ki (mixerrel) a túrót a citromlével, és külön a margarint, a porcukrot és vaníliás cukrot. Majd összekeverjük a két masszát és jó alaposan kikeverjük mixerrel. A mazsolát csak ezután szórjuk bele. Megtöltjük a lapokat és egy napig állni hagyjuk, hogy jól megpuhuljon a tésztája.

Citrom szelet:

Hozzávalók:


30dkg liszt, 6dkg zsír, 7dkg cukor, 1 tojás, 1dl tej, 1 dkg szalakáli(feloldjuk tejben). Összegyúrjuk, 3 lapot sütünk belőle.

Krém:

2cs. vaníliapudingot 5dl tejjel megfőünk. Ha sűrű,12dkg cukrot belekeverünk. Ha kihűlt, 1 citrom levét, reszelt héját, és fél kg túrót keverünk bele. 13dkg cukrot, és 1 vajat kikeverünk, a masszához adjuk. A krémmel megtöltjük a lapokat, a tetejére pedig porcukrot szórunk.


ALBÁN SZELET


14 e.k. tejben felfuttatunk 1 dkg szalakálit. 6 tojás sárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral, 1 rámával. Hozzákeverjük a már kihűlt szalakális tejet, 30 dkg lisztet, végül a tojások felvert habját. 3 részre osztjuk, az egyik részbe kakaót, a másik részbe puncspudingot teszünk. 3 részbe sütjük.

Krém:3 dl tej, 3 dkg liszt asűrű péppé főzzük.20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, majd hozzá keverjük a kihűlt pépet.

Csoki máz:

20 dkg cukor, 2 e.k. kakaó, diónyi vaj, 3 e.k. forró víz.


CITROMOS SZELET

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 1 tejföl, sütőpor v. szalakáli, 1 tojás, 1 citrom héja. Összegyúrjuk, 4 lapot sütünk.

Krém:

1 l. tej, 4 e.k. liszt péppé főzzük 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom héja és leve összekeverjük. A két krémet összekeverjük. A felső és alsó lapot lekvárral kenjük meg, a középsőt krémmel. Tetejére porcukrot hintünk.


ÉVIKE SÜTEMÉNYE

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg cukor, 6 ek. víz, 6 tojás sárgája, 20 dkg liszt, 1 szalakáli, 6 tojás habja.

Krém:

2 vanília puding, 1 l. tej, 6 ek. kristálycukor, 1 van. cukor péppé főzni. Ha kihűlt 1 rámát hozzákeverünk. ( Ízesíthető 10-20 dkg darált dióval is.)

A tepsit kibéleljük alufóliával és 2 réteg almát szeletelünk rá, ezután öntjük rá a tésztát és sütjük. Ha kihűlt megkenjük a krémmel (az alma van felül) tetejére csoki mázt teszünk.

HATLAPOS

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 1 dkg szalakáli, 20 dkg cukor, 5 dkg zsír, 3 egész tojás. Összegyúrjuk, 6 lapot sütünk.

Krém:

1 l tej, 30 dkg cukor, 1 vanillincukor, 2 dkg kakaó, 4 evőkanál liszt, 1 Ráma.

A cukrot megpirítjuk és felengedjük a tejjel, amibe csomómentesre elkevertük a kakaót és a lisztet. Sűrűre főzzük, ha kihűlt belekeverjük a Rámát és a vaníliás cukrot.

KOKTÉL KOCKA

Hozzávalók:

1 kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 dkg szalakáli, 1 tejföl. Összegyúrjuk, 5 lapot sütünk.

Krém:

1 l tejben felfőzünk 2 csokoládé ízű pudingport, 1 l tejben felfőzünk 2 puncs ízű pudingport, 30 dkg vaj, 30 dkg cukor, 1 tojás felvert habja a két kihűlt pudingos krémhez elosztva hozzákeverjük.


KRÉMESLEPÉNY

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 10 dkg Ráma, 1 dkg szalakáli, 1 egész tojás, 3 evőkanál cukor. Tejjel rugalmas tésztává összegyúrjuk. 4 lapot sütünk.

Krém:

12 dkg cukor, 4 tojássárgája, 6 dkg liszt, 1 liter tej, 2 csomag vanília. Amikor sűrűsödni kezd beletenni a 4 tojás felvert habját. Még melegen megkenni a lapokat és letakarni konyharuhával. Kihűlés után lehet csak szeletelni.


LAPOK

Hozzávalók:

3 tojás, 30 dkg porcukor, 15 dkg Ráma a habosra keverjük. 80 dkg liszt, 2 dl tejben felfuttatott 1 cs szalakáli, 1 vanillincukor, 1 citrom héja és leve. Összegyúrjuk 6 órát pihentetjük, 9 lapot süthetünk belőle.

MÉZES PUSZEDLI

Hozzávalók:

1 kg kristálycukrot megpirítunk 2 dl kávéval. 2 dl tej, 2 dkg szalakáli, 3 tojássárgája, 3 evőkanál olvasztott zsír, 1 kg liszt, 1 dkg őrölt fahéj,kis citromhéj. 3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőzön felverünk és ezzel befröcsköljük.


PEHELY LINZER

Hozzávalók:

1 kg liszt, 1 dkg szalakáli, 10 dkg vaj, 1 tojás, 4 evőkanál cukor, pici só, annyi tej, hogy jól gyúrható legyen. Tetejét megkenjük tojásfehérjével és csokidarával szórjuk, lekvárral összeragasztjuk.


RÓZSA TÉSZTA

Hozzávalók:

1 kg liszt, 18 dkg vaj, 1 szalakáli, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 citrom héja és leve. 3 részre osztjuk, a középső részhez 2 evőkanál kakaót gyúrunk, lekvárral megkenve sütjük.

Máz: 3 tojássárgája, 20 dkg cukor jól kikeverjük, a langyos tésztára öntjük.


VENDÉGVÁRÓ

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 tojássárgája, 1 szalakáli, 1 evőkanál kakaó. Ezeket kis tejjel összegyúrjuk és 2 lapot sütünk.

4 tojásból vizespiskótát sütünk.

Krém:

4 dl tej, 5 kanál liszt a péppé főzzük
20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg cukorral, hozzáadjuk a kihűlt pépet, tovább keverjük, ízesítjük vaníliával, rummal
Összeállítás:

Barna lap, krém 1-e, piskóta, krém másik 1-e, barna lap tetejét meghinthetjük vaníliás porcukorral.