Torták

 

 

Túrótorta

Hozzávalók:

egy 28 cm-es tortaformához

A tésztához:
12 dkg Rama margarin, 20 dkg liszt , 7 dkg cukor, 1 db tojás sárgája, 1 db citrom reszelt héja csipet só

A rátéthez: 3 csomag tortazselé, zselatinpor, 2,5 dl tej, 20 dkg cukor, 3 db tojás sárgája, 5 dl tejszín, 50 dkg áttört túró
1 db citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor


Elkészítés módja:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába tekerjük és egy órára a hűtőbe tesszük. Utána a tésztát két részre osztjuk. A tortaforma alját kizsírozzuk és a tésztalapokat egymás után előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig sütjük. Az egyik lapot még melegen 12 egyforma részre vágjuk. Hagyjuk kihűlni. A zselatint elkészítjük. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a reszelt citrom héját és tojások sárgáját. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A langyos zselatint belekeverjük a tejbe és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük. A túrót elkeverjük a zselatinos tejjel, hozzáadjuk a tejszínhabot és összekeverjük. A tésztalapot a tortaformába fektetjük, ráöntjük a krémet és hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. A dermedt krémre helyezzük a szeleteket, megszórjuk cukorral és kivesszük a formából. A krémbe ízlés szerint keverhetünk gyümölcsöket. A gyümölcsöt megszórjuk cukorral és egy ideig állni hagyjuk. Ezt követően vigyázva belekeverjük a túrókrémbe.
Elkészítés módja:
Elkészítés:
Az első tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A tojás fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, a darált diót és a zsemlemorzsát. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett kerek tortaformába (28 cm-es) töltjük és előremelegített sütőben 180 foknál 20 percig (hőlégkeveréses sütőben 170 foknál 20 percig) sütjük. Részlegesen kihűtjük és kiemeljük a formából. A második tészta elkészítéséhez ugyanúgy habbá verjük a tojás fehérjéket, együtt a cukorral, keverés közben óvatosan hozzáadjuk a mazsolát és a durvára aprított diót. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába töltjük és 180 foknál 15 percig sütjük. A megsült tésztát kivesszük a sütőből, megöntözzük a tejjel és hagyjuk hihülni. A krémhez gőz felett keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a kakaót és a vizet annyi ideig, hogy a massza megsűrűsödjön, a végén hozzáadjuk a tördelt csokoládét. Addig keverjük, míg a csokoládé megolvad, levesszük a tűzről és keverve kihűtjük. A margarint habosra keverjük és hozzákeverjük a kihűlt, főtt krémhez. Egységes massza eléréséig keverjük. A krémbúl félreteszünk egy keveset. A kihűlt első tésztát kettévágjuk, az egyik lapot megkenjük a maradék krém felével, rátesszük a második tésztát, meglocsoljuk rummal vagy tejjel és rákenjük a krém másik felét, majd ráfektetjük az első tészta második felét. A torta külső széleit is megkenjük a félretett krémmel. Ízlés szerint a tortát megszórhatjuk darált dióval vagy csokoládéreszelékkel. Díszíthetjük karamellizált cukordíszekkel (összekevert olvasztott cukor és víz), amelyből előzőleg alufóliára különböző alakzatokat alakítottunk. Legalább három órára hűtőszekrénybe tesszük.


Dobostorta

Hozzávalók:

6 db tojás 14 dkg cukor 14 dkg liszt 25 dkg vaj 20 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 15 dkg csokoládé tej 15 dkg cukor egy-két csepp citromlé vagy ecet

Elkészítés:

A tojások sárgáját keverd el 10 dkg cukorral, majd egy másik edényben a tojásfehérjéket egy robotgéppel, és a maradék 4 dkg cukor (kb. 2 evőkanál) hozzáadásával verd kemény habbá. Add hozzá a lisztet és a tojássárgás-cukros keveréket. Egy kerek tortaforma hátát olajozd be vékonyan, szórd be liszttel és egyenként kb. 6-8 perc alatt süss 6 egyforma tortalapot. A csokoládét kevés (4-5) evőkanál tejjel főzd sűrűre és hagyd hűlni. A puha vajat keverd el a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd add a kihűlt csokoládéhoz. Ezzel a krémmel kend be az 5 darab tortalap tetejét és oldalát. A 6. lapra pedig jöhet a cukormáz: a 15 dkg cukrot, néhány csepp ecettel olvassz fel egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett. Akkor jó, ha a cukor világosbarnára pirul, „átlátszó” lesz, állaga pedig folyékony. Ezt a folyékony masszát egyenletesen kend szét a félretett piskótalapon, meleg késsel jelöld be a szeleteket: félbe, majd negyedekbe (8 db cikk lesz), még mielőtt megdermedne, vágd szeletekre. Hagyd hűlni és tedd a cikkeket a torta tetejére.


Bajor csokis körtetorta



Hozzávalók:


2 hámozott, kockára vágott körte 2 dl fahéjas cukorszirup fél vaniliarúd 5 zselatinlap 3 dl tej 4 tojássárgája 7,5 dkg cukor 1,5 kávéskanál vaníliaaroma 1,5 dl körtepálinka 1 vékony piskótalap 20 dkg étcsokoládé 2 evőkanál olaj 1 kávéskanál kakaó csokoládéreszelék



Elkészítése:

Vastag falú lábasban a cukorszirupban, a kettévágott vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt, beletesszük a körtéket, az alkoholt, majd jól beleforgatjuk a tejszínt is. A krémet olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, majd a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. A csokit langyosra hűtjük, majd a krémre öntjük úgy, hogy mindenütt jól befedje. Tálalásig hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.


Csokitorta eperrel


Hozzávalók:

A tésztához:
12-12 dkg cukor és mandula (őrölt) 8 tojásfehérje 4-4 dkg kakaó és kristálycukor

A krémhez:
35 dkg étcsokoládé 3 dl tejszín 8 dkg vaj 10 szem eper porcukor


Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a cukrot, a kakaót és a mandulát. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd belekeverjük a kristálycukrot és a kakaós keveréket. A jól összekevert tésztát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Kihűtjük, és 12 órára hűtőbe tesszük.

Közben a csokoládét egy tálba reszeljük, a tejszínt és 3 dl vizet egy serpenyőbe öntünk, felforraljuk, és a csokoládéra öntjük. 1 percig hagyjuk állni, majd elkeverjük, és amikor lehűlt, egy órára hűtőbe tesszük. Egy óra elteltével 30 dekát kiveszünk belőle, és gőz fölött meglangyosítjuk. Belekeverjük a vajat, és 12 órára letakarva szobahőmérsékleten félretesszük.

Másnap a tésztát kivesszük a formából, és három szeletre vágjuk. Elektromos habverővel felverjük a csokoládés tejszínt, bekenjük vele a tésztaszeleteket, majd egymásra rakjuk, és újabb 12 órát pihentetjük hűtőben. Tálalás előtt a maradék krémet is meglágyítjuk gőz fölött, bevonjuk vele a tortát, meghintjük porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.

Mokkatorta

Hozzávalók:

Krém:
500 ml (1/2 l) tej 4 teáskanál őrölt kávé 1 tasak Eredeti Dr. Oetker Puding csokoládé 100 g cukor 250 g lágy vaj

Piskóta tészta:
4 tojás (közepes méretű) 3 evőkanál forró víz 150 g cukor 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 100 g finom búzaliszt 2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor 25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő 15 g cukrozatlan kakaópor

Ezen kívül:
kevés kávélikőr, csokoládéreszelék, porcukor


Elkészítés:

A krémhez 200 ml tejjel kávét készítünk (ne szűrjük le). A pudingport elvegyítjük a cukorral, és legalább 6 evőkanállal a 300 ml tejből, simára keverjük. A maradék tejet és a tejeskávét felforraljuk, az edényt levesszük a tűzről, és a pudingot belekeverjük. A keveréket újra, legalább 1 percig forraljuk. A kész pudingot egy tálba öntjük, átlátszó fóliát helyezünk közvetlenül a puding tetejére, és hagyjuk kihűlni.

A tésztához a tojásokat a forró vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra keverjük. A cukorban elvegyítjük a vanillincukrot, és 2 perc alatt fokozatosan a tojáshoz keverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a Gustin keményítőt és a kakaóport, és alacsony fokozaton a masszához keverjük. A tésztát egy kivajazott, az alján sütőpapírral borított (26 cm átmérőjű) csatos tortaformába öntjük, a tetejét elegyengetjük, és azonnal megsütjük.

Alsó- és felsősütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

A piskótát kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapra vágjuk.


A krémhez adjuk a lágy vajat, és egy keverőedényben konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A kihűlt pudingot evőkanálnyi mennyiségenként hozzákeverjük. (Ügyeljünk rá, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen!)

Az alsó tortalapot 2-3 evőkanál kávélikőrrel meglocsoljuk, majd rákenjük a krém harmadát. A második lapot ráfektetjük, ugyancsak meglocsoljuk, és rákenjük a maradék krém felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot, és ezt is meglocsoljuk a kávélikőrrel. A torta oldalát vékonyan megkenjük a krémmel, a maradékot egy nyomózsákba töltjük, és csillagfejjel feldíszítjük a tortát. A torta oldalát megszórjuk csokoládéreszelékkel, a tetejét a porcukorral díszítjük.

TIPPEK:
Ha világos lapot szeretne sütni, a kakaóport egyszerűen helyettesítse Dr. Oetker Gustin étkezési keményítővel.
Ha ír kávés tortát szeretne készíteni, a lapokat ne kávélikőrrel, hanem whiskey-vel locsolja meg.

Naptorta


Hozzávalók:

(egy 28 cm-es tortaformához)
Az omlós tésztához:
10 dkg Rama margarin 15 dkg liszt 4 dkg cukor 1 db tojás fehérje csipet só
A piskótatésztához:
5 dkg Rama margarin 3 db tojás 15 dkg cukor 10 dkg liszt 1/2 csomag sütőpor csipet só, víz

A rátéthez:
db narancs 2,5 csomag zselatin 12,5 dkg porcukor 3 dl joghurt 30 dkg mascarpone sajtkrém 4 evőkanál gyümölcs likőr 6 dl friss narancslé 2,5 dl tejszín 9 dkg narancs vagy sárgabarack lekvár 1 csomag zselatin por 10 dkg mandulaforgács 2 dl tejszín


Elkészítés módja:


Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, a tortaformába rakjuk és előmelegitett sütőben 90 foknál 10 percig sütjük. Sütés közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval és 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, vizet és a maradék cukrot habosra keverjük, belekeverjük az olvasztott margarint, a sütöporral elkevert lisztet, illetve a fehérjehabot és óvatosan elkeverjük. Beleöntjük egy margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába és előmelegitett sütőben180 foknál 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és félbe vágjuk. A három csomag zselatint az előirás szerint elkészitjük a narancslében. A narancsokat vagy grapefruitokat meghámozzuk, a fehér színű hártyát is teljesen eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk. Simára keverjük a mascarpone sajtkrémet, a likőrt, a cukrot és a joghurtot. A még langyos zselatint, hozzáadjuk a túróhoz és jól összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a krémhez. Az omlós tésztát belefektetjük a tortaformába, megkenjük a felmelegített lekvárral, rárakjuk a piskóta egyik lapját, ráfektetjük a narancsgerezdeket és ráöntjük a krémet (kb. 1,5 dl krémet hagyunk az utolsó réteghez). A krémre fektetjük a piskóta második felét és ráöntjük a maradék krémet. A tortát legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk. Az egy csomag poralakú zselatint feloldjuk, gőz felett felmelegitjük, de nem forraljuk, majd 3 dl narancslébe keverjük (vagy elkészítünk egy csomag tortabevonó-zselét a csomagon feltüntetett utasítás szerint). A maradék narancsgerez-deket a torta tetejére fektetjük, ráöntjük az elkészített zselémázat és egy egész északára a hűtőszekrénybe tesszük. A tortát kivesszük a formából, tejszínhabbal, mandulapelyhekkel díszítjük.

Meggytorta kókuszreszelékkel



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg Rama margarin 12,5 dkg cukor egy csipet só 2 db tojás 15 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 2 evőkanál konyak Rama margarin a sütőforma kikenéséhez

A rátéthez
2 üveg meggybefőtt (kb. 75 dkg) 3 db tojás 10 dkg cukor 1 teáskanál őrölt fahéj 3 dkg darált dió 1 evőkanál kókuszreszelék 1,5 dl tejfől 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés módja:


A margarint megolvasztjuk, majd egy kissé lehűtjük. A cukrot a sóval és a tojásokkal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután kis adagokban hozzákeverjük az olvasztott margarint. A lisztet eldolgozzuk a sűtőporral, a krémre szórjuk és lazán belekeverjük, végül hozzáadjuk a konyakot. A sűtőformát kikenjük margarinnal, a tésztát beleöntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 175 fokon, 45-50 percig sütjük. A gyümölcsöt leszűrjük és lecsepegtetjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral és a fahéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A darált diót, a kókuszreszeléket és a tejfölt hozzákeverjük, végül a felvert tojásfehérjehabot hozzáadjuk a kókuszos masszához. A tortalapot meghintjük zsemlemorzsával, egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett meggyet, majd ráöntjük a kókuszos masszát. A tortát további 20-30 percig, 175 fokon, aranybarnára sütjük.

Gyümölcsös epertorta

Hozzávalók:

kb. 8 szelethez:

A piskóta tésztához:
4 dkg RAMA sütőmargarin 4 db tojás 20 dkg cukor 1 tasak vaníliáscukor 1 csipet só 10 dkg liszt 10 dkg étkezési keményítő egy teáskanál sütőpor

A krémhez:
60 dkg eper 6 dl habtejszín 3 csomag vaniliáscukor


Elkészítés módja:


1. A Rama sütőmargarint megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját és a vizet felverjük, majd a cukrot és 1 vaníliáscukrot rászitálva tovább habosítjuk. A megolvasztott margarint állandó keverés mellett a tojássárgája krémhez adjuk. A tojásfehérjét a só hozzáadásával kemény habbá verjük, majd a liszttel elkevert keményítőt, sütőport rászitáljuk a tojássárgája krémre és a masszát egy lapát segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy a masszát ne keverjük, csak átemeljük.
2. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, úgy, hogy kb. 4cm túllógjon az oldalánál. A
tésztamasszát beletöltjük a sütőformába, majd az előmelegített sütőbe rakjuk, ahol 175-180 C°-on 50 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni és vízszintesen három lapra vágjuk.
3. Az epret megmossuk és megtisztítjuk, kb 15 szemet félreteszünk. Az eperből 10 dkg-ot összeturmixolunk és a maradék epret félbe vágjuk. A tejszínt és a vaníliás
cukrot összekeverjük, majd keményre felverjük. Az első lapot megkenjük az össze-turmixolt eper 1/3-val, rászórjuk a felezett eper 1/3-át, majd befedjük a második lappal, újra epermix, majd darabolt eper következik. Ezután befedjük az utolsó lappal és rákenjük a maradék epermixet.
5. A felvert tejszínt habzsákba töltjük. A habot rózsanyomóval a torta szélére nyomjuk. A tortát a félretett eperrel díszítjük.
1 órát állni hagyjuk, majd tálaljuk.

Sütési idő: 50 perc

Teljes elkészítési idő:
kb. 2 óra 30 perc

Cseresznyés-mandulás torta


Hozzávalók:

60 dkg cseresznye 3 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál kukoricakeményítő, fél kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál mandulaaroma,

25 dkg vajas tészta (mirelit)

A tetejére
1 tojás, 3 evőkanál mandulaforgács

Elkészítése:

A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével, a keményítővel, a fahéjjal és a mandulaaromával elkeverjük. 22 cm átmérőjű, cakkos szélű tortaformát kivajazunk, és liszttel meghintünk. Zsírpapírt teszünk bele, belerakjuk a tortalapot, és rászórjuk a cseresznyés keveréket. A torta szélét felvert tojással megkenjük, majd meleg sütőben megsütjük. A sütés vége előtt 5 perccel a mandulaforgáccsal megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Reszelt citromhéjjal ízesített édes tejszínhabot kínálhatunk mellé.


Variáció

A cseresznye nagyszerűen illik a déligyümölcsökhöz. A gyümölcs negyedét helyettesíthetjük narancsdzsemmel is.

A franciáknál csipkés papírcsíkot és szalagocskákat tesznek keresztben a tortára. A másik lehetőség szerint még egy tortalappal befedhetjük, és középen egy kerek lyukat vágunk ki belőle.



Mazsolás csokoládétorta

Hozzávalók:


A piskótához
6 tojás 12 dkg cukor 12 dkg liszt1 dkg vaj 1 ek. liszt

A csokoládékrémhez
15 dkg cukor kb. 1,5 dl víz 25 dkg vaj 10 dkg főzőcsokoládé

A díszítéshez
1 csomag mazsola 2 ek. hámozott mandula 2 ek. csokoládéreszelék

Elkészítése:

A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.
A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.
Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem.

Omnia-torta

Hozzávalók:

1 kávés vagy csokoládés piskóta tortakarika 4 adag erős Omnia-kávé 1/2 liter cukrozott tejszín 1 csomag zselatin

Elkészítése:

Megfőzzük a kávét és ízlés szerint megcukrozzuk és hűlni hagyjuk. A cukrozott tejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a langyos vízben feloldott zselatint. A kávét óvatosan a tejszínhabra öntjük majd hozzákeverjük a langyos zselatint is. A piskóta tortakarikát három részre vágjuk és a lapokat a kávékrémmel megtöltjük. A torta tetejét ls oldalát is bevonjuk. Tejszínhabbal és csokoládé-kávészemekkel díszítjük.