Torták
Túrótorta
Hozzávalók:
egy 28 cm-es tortaformához
A tésztához:
12 dkg Rama margarin, 20 dkg liszt , 7 dkg cukor, 1 db tojás
sárgája, 1 db citrom reszelt héja csipet só
A rátéthez: 3 csomag tortazselé, zselatinpor, 2,5 dl tej,
20 dkg cukor, 3 db tojás sárgája, 5 dl tejszín, 50 dkg
áttört túró
1 db citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor
Elkészítés módja:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába tekerjük és
egy órára a hűtőbe tesszük. Utána a tésztát két részre
osztjuk. A tortaforma alját kizsírozzuk és a tésztalapokat
egymás után előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig
sütjük. Az egyik lapot még melegen 12 egyforma részre vágjuk.
Hagyjuk kihűlni. A zselatint elkészítjük. A tejhez
hozzáadjuk a cukrot, a sót, a reszelt citrom héját és
tojások sárgáját. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A
langyos zselatint belekeverjük a tejbe és hagyjuk kihűlni. A
tejszínt felverjük. A túrót elkeverjük a zselatinos tejjel,
hozzáadjuk a tejszínhabot és összekeverjük. A tésztalapot a
tortaformába fektetjük, ráöntjük a krémet és hűtőbe
rakjuk, hogy megdermedjen. A dermedt krémre helyezzük a
szeleteket, megszórjuk cukorral és kivesszük a formából. A
krémbe ízlés szerint keverhetünk gyümölcsöket. A
gyümölcsöt megszórjuk cukorral és egy ideig állni hagyjuk.
Ezt követően vigyázva belekeverjük a túrókrémbe.
Elkészítés módja:
Elkészítés:
Az első tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A tojás
fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan
belekeverjük a tojások sárgáját, a darált diót és a
zsemlemorzsát. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett kerek
tortaformába (28 cm-es) töltjük és előremelegített
sütőben 180 foknál 20 percig (hőlégkeveréses sütőben 170
foknál 20 percig) sütjük. Részlegesen kihűtjük és
kiemeljük a formából. A második tészta elkészítéséhez
ugyanúgy habbá verjük a tojás fehérjéket, együtt a
cukorral, keverés közben óvatosan hozzáadjuk a mazsolát és
a durvára aprított diót. A masszát margarinnal kikent,
kilisztezett tortaformába töltjük és 180 foknál 15 percig
sütjük. A megsült tésztát kivesszük a sütőből,
megöntözzük a tejjel és hagyjuk hihülni. A krémhez gőz
felett keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a kakaót és
a vizet annyi ideig, hogy a massza megsűrűsödjön, a végén
hozzáadjuk a tördelt csokoládét. Addig keverjük, míg a
csokoládé megolvad, levesszük a tűzről és keverve
kihűtjük. A margarint habosra keverjük és hozzákeverjük a
kihűlt, főtt krémhez. Egységes massza eléréséig keverjük.
A krémbúl félreteszünk egy keveset. A kihűlt első tésztát
kettévágjuk, az egyik lapot megkenjük a maradék krém
felével, rátesszük a második tésztát, meglocsoljuk rummal
vagy tejjel és rákenjük a krém másik felét, majd
ráfektetjük az első tészta második felét. A torta külső
széleit is megkenjük a félretett krémmel. Ízlés szerint a
tortát megszórhatjuk darált dióval vagy
csokoládéreszelékkel. Díszíthetjük karamellizált
cukordíszekkel (összekevert olvasztott cukor és víz),
amelyből előzőleg alufóliára különböző alakzatokat
alakítottunk. Legalább három órára hűtőszekrénybe
tesszük.
Dobostorta
Hozzávalók:
6 db tojás 14 dkg cukor 14 dkg liszt 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor 15 dkg csokoládé tej 15 dkg cukor egy-két
csepp citromlé vagy ecet
Elkészítés:
A tojások sárgáját keverd el 10 dkg cukorral, majd egy másik
edényben a tojásfehérjéket egy robotgéppel, és a maradék 4
dkg cukor (kb. 2 evőkanál) hozzáadásával verd kemény habbá.
Add hozzá a lisztet és a tojássárgás-cukros keveréket. Egy
kerek tortaforma hátát olajozd be vékonyan, szórd be liszttel
és egyenként kb. 6-8 perc alatt süss 6 egyforma tortalapot. A
csokoládét kevés (4-5) evőkanál tejjel főzd sűrűre és
hagyd hűlni. A puha vajat keverd el a porcukorral és a
vaníliás cukorral, majd add a kihűlt csokoládéhoz. Ezzel a
krémmel kend be az 5 darab tortalap tetejét és oldalát. A 6.
lapra pedig jöhet a cukormáz: a 15 dkg cukrot, néhány csepp
ecettel olvassz fel egy serpenyőben, állandó kevergetés
mellett. Akkor jó, ha a cukor világosbarnára pirul,
„átlátszó” lesz, állaga pedig folyékony. Ezt a
folyékony masszát egyenletesen kend szét a félretett
piskótalapon, meleg késsel jelöld be a szeleteket: félbe,
majd negyedekbe (8 db cikk lesz), még mielőtt megdermedne,
vágd szeletekre. Hagyd hűlni és tedd a cikkeket a torta
tetejére.
Bajor csokis körtetorta
Hozzávalók:
2 hámozott, kockára vágott körte 2 dl fahéjas cukorszirup
fél vaniliarúd 5 zselatinlap 3 dl tej 4 tojássárgája 7,5 dkg
cukor 1,5 kávéskanál vaníliaaroma 1,5 dl körtepálinka 1
vékony piskótalap 20 dkg étcsokoládé 2 evőkanál olaj 1
kávéskanál kakaó csokoládéreszelék
Elkészítése:
Vastag falú lábasban a cukorszirupban, a kettévágott
vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A
levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig
hűtőbe tesszük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A
tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig
verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon
sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A
kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is
hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A
hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt,
beletesszük a körtéket, az alkoholt, majd jól beleforgatjuk a
tejszínt is. A krémet olajjal kikent formába simítjuk 2 cm
vastagon, majd a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőz felett
megolvasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk, és habosra
keverjük. A csokit langyosra hűtjük, majd a krémre öntjük
úgy, hogy mindenütt jól befedje. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.
Csokitorta eperrel
Hozzávalók:
A tésztához:
12-12 dkg cukor és mandula (őrölt) 8 tojásfehérje 4-4 dkg
kakaó és kristálycukor
A krémhez:
35 dkg étcsokoládé 3 dl tejszín 8 dkg vaj 10 szem eper
porcukor
Elkészítése:
A tésztához összekeverjük a cukrot, a kakaót és a mandulát.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd belekeverjük a
kristálycukrot és a kakaós keveréket. A jól összekevert
tésztát sütőpapírral bélelt formába simítjuk,
előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük.
Kihűtjük, és 12 órára hűtőbe tesszük.
Közben a csokoládét egy tálba reszeljük, a tejszínt és 3
dl vizet egy serpenyőbe öntünk, felforraljuk, és a
csokoládéra öntjük. 1 percig hagyjuk állni, majd elkeverjük,
és amikor lehűlt, egy órára hűtőbe tesszük. Egy óra
elteltével 30 dekát kiveszünk belőle, és gőz fölött
meglangyosítjuk. Belekeverjük a vajat, és 12 órára letakarva
szobahőmérsékleten félretesszük.
Másnap a tésztát kivesszük a formából, és három szeletre
vágjuk. Elektromos habverővel felverjük a csokoládés
tejszínt, bekenjük vele a tésztaszeleteket, majd egymásra
rakjuk, és újabb 12 órát pihentetjük hűtőben. Tálalás
előtt a maradék krémet is meglágyítjuk gőz fölött,
bevonjuk vele a tortát, meghintjük porcukorral, és
eperszemekkel díszítjük.
Mokkatorta
Hozzávalók:
Krém:
500 ml (1/2 l) tej 4 teáskanál őrölt kávé 1 tasak Eredeti
Dr. Oetker Puding csokoládé 100 g cukor 250 g lágy vaj
Piskóta tészta:
4 tojás (közepes méretű) 3 evőkanál forró víz 150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 100 g finom búzaliszt 2 csapott
teáskanál Dr. Oetker Sütőpor 25 g Dr. Oetker Gustin
Étkezési keményítő 15 g cukrozatlan kakaópor
Ezen kívül:
kevés kávélikőr, csokoládéreszelék, porcukor
Elkészítés:
A krémhez 200 ml tejjel kávét készítünk (ne szűrjük le).
A pudingport elvegyítjük a cukorral, és legalább 6
evőkanállal a 300 ml tejből, simára keverjük. A maradék
tejet és a tejeskávét felforraljuk, az edényt levesszük a
tűzről, és a pudingot belekeverjük. A keveréket újra,
legalább 1 percig forraljuk. A kész pudingot egy tálba
öntjük, átlátszó fóliát helyezünk közvetlenül a puding
tetejére, és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a tojásokat a forró vízzel egy keverőtálban
konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra
keverjük. A cukorban elvegyítjük a vanillincukrot, és 2 perc
alatt fokozatosan a tojáshoz keverjük. A lisztben elvegyítjük
a sütőport, a Gustin keményítőt és a kakaóport, és
alacsony fokozaton a masszához keverjük. A tésztát egy
kivajazott, az alján sütőpapírral borított (26 cm
átmérőjű) csatos tortaformába öntjük, a tetejét
elegyengetjük, és azonnal megsütjük.
Alsó- és felsősütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A piskótát kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson
hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapra vágjuk.
A krémhez adjuk a lágy vajat, és egy keverőedényben konyhai
robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A kihűlt
pudingot evőkanálnyi mennyiségenként hozzákeverjük. (Ügyeljünk
rá, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen!)
Az alsó tortalapot 2-3 evőkanál kávélikőrrel meglocsoljuk,
majd rákenjük a krém harmadát. A második lapot ráfektetjük,
ugyancsak meglocsoljuk, és rákenjük a maradék krém felét.
Ráhelyezzük a harmadik lapot, és ezt is meglocsoljuk a
kávélikőrrel. A torta oldalát vékonyan megkenjük a krémmel,
a maradékot egy nyomózsákba töltjük, és csillagfejjel
feldíszítjük a tortát. A torta oldalát megszórjuk
csokoládéreszelékkel, a tetejét a porcukorral díszítjük.
TIPPEK:
Ha világos lapot szeretne sütni, a kakaóport egyszerűen
helyettesítse Dr. Oetker Gustin étkezési keményítővel.
Ha ír kávés tortát szeretne készíteni, a lapokat ne
kávélikőrrel, hanem whiskey-vel locsolja meg.
Naptorta
Hozzávalók:
(egy 28 cm-es tortaformához)
Az omlós tésztához:
10 dkg Rama margarin 15 dkg liszt 4 dkg cukor 1 db tojás
fehérje csipet só
A piskótatésztához:
5 dkg Rama margarin 3 db tojás 15 dkg cukor 10 dkg liszt 1/2
csomag sütőpor csipet só, víz
A rátéthez:
db narancs 2,5 csomag zselatin 12,5 dkg porcukor 3 dl joghurt 30
dkg mascarpone sajtkrém 4 evőkanál gyümölcs likőr 6 dl
friss narancslé 2,5 dl tejszín 9 dkg narancs vagy sárgabarack
lekvár 1 csomag zselatin por 10 dkg mandulaforgács 2 dl
tejszín
Elkészítés módja:
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává
gyúrjuk és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. A
tésztát kör alakúra nyújtjuk, a tortaformába rakjuk és
előmelegitett sütőben 90 foknál 10 percig sütjük. Sütés
közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat
szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval és 8 dkg
cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, vizet
és a maradék cukrot habosra keverjük, belekeverjük az
olvasztott margarint, a sütöporral elkevert lisztet, illetve a
fehérjehabot és óvatosan elkeverjük. Beleöntjük egy
margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába és előmelegitett
sütőben180 foknál 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és
félbe vágjuk. A három csomag zselatint az előirás szerint
elkészitjük a narancslében. A narancsokat vagy grapefruitokat
meghámozzuk, a fehér színű hártyát is teljesen
eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk. Simára keverjük a
mascarpone sajtkrémet, a likőrt, a cukrot és a joghurtot. A
még langyos zselatint, hozzáadjuk a túróhoz és jól
összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a
krémhez. Az omlós tésztát belefektetjük a tortaformába,
megkenjük a felmelegített lekvárral, rárakjuk a piskóta
egyik lapját, ráfektetjük a narancsgerezdeket és ráöntjük
a krémet (kb. 1,5 dl krémet hagyunk az utolsó réteghez). A
krémre fektetjük a piskóta második felét és ráöntjük a
maradék krémet. A tortát legalább két órára
hűtőszekrénybe rakjuk. Az egy csomag poralakú zselatint
feloldjuk, gőz felett felmelegitjük, de nem forraljuk, majd 3
dl narancslébe keverjük (vagy elkészítünk egy csomag
tortabevonó-zselét a csomagon feltüntetett utasítás szerint).
A maradék narancsgerez-deket a torta tetejére fektetjük,
ráöntjük az elkészített zselémázat és egy egész
északára a hűtőszekrénybe tesszük. A tortát kivesszük a
formából, tejszínhabbal, mandulapelyhekkel díszítjük.
Meggytorta kókuszreszelékkel
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg Rama margarin 12,5 dkg cukor egy csipet só 2 db tojás 15
dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 2 evőkanál konyak Rama
margarin a sütőforma kikenéséhez
A rátéthez
2 üveg meggybefőtt (kb. 75 dkg) 3 db tojás 10 dkg cukor 1
teáskanál őrölt fahéj 3 dkg darált dió 1 evőkanál
kókuszreszelék 1,5 dl tejfől 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés módja:
A margarint megolvasztjuk, majd egy kissé lehűtjük. A cukrot a
sóval és a tojásokkal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet
kapunk. Ezután kis adagokban hozzákeverjük az olvasztott
margarint. A lisztet eldolgozzuk a sűtőporral, a krémre
szórjuk és lazán belekeverjük, végül hozzáadjuk a konyakot.
A sűtőformát kikenjük margarinnal, a tésztát beleöntjük,
elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 175 fokon, 45-50
percig sütjük. A gyümölcsöt leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral és
a fahéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A
darált diót, a kókuszreszeléket és a tejfölt
hozzákeverjük, végül a felvert tojásfehérjehabot
hozzáadjuk a kókuszos masszához. A tortalapot meghintjük
zsemlemorzsával, egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett
meggyet, majd ráöntjük a kókuszos masszát. A tortát
további 20-30 percig, 175 fokon, aranybarnára sütjük.
Gyümölcsös epertorta
Hozzávalók:
kb. 8 szelethez:
A piskóta tésztához:
4 dkg RAMA sütőmargarin 4 db tojás 20 dkg cukor 1 tasak
vaníliáscukor 1 csipet só 10 dkg liszt 10 dkg étkezési
keményítő egy teáskanál sütőpor
A krémhez:
60 dkg eper 6 dl habtejszín 3 csomag vaniliáscukor
Elkészítés módja:
1. A Rama sütőmargarint megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A
tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját és a vizet
felverjük, majd a cukrot és 1 vaníliáscukrot rászitálva
tovább habosítjuk. A megolvasztott margarint állandó keverés
mellett a tojássárgája krémhez adjuk. A tojásfehérjét a
só hozzáadásával kemény habbá verjük, majd a liszttel
elkevert keményítőt, sütőport rászitáljuk a
tojássárgája krémre és a masszát egy lapát segítségével
összedolgozzuk. Fontos, hogy a masszát ne keverjük, csak
átemeljük.
2. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, úgy, hogy kb. 4cm
túllógjon az oldalánál. A
tésztamasszát beletöltjük a sütőformába, majd az
előmelegített sütőbe rakjuk, ahol 175-180 C°-on 50 percig
sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni és vízszintesen három lapra
vágjuk.
3. Az epret megmossuk és megtisztítjuk, kb 15 szemet
félreteszünk. Az eperből 10 dkg-ot összeturmixolunk és a
maradék epret félbe vágjuk. A tejszínt és a vaníliás
cukrot összekeverjük, majd keményre felverjük. Az első lapot
megkenjük az össze-turmixolt eper 1/3-val, rászórjuk a
felezett eper 1/3-át, majd befedjük a második lappal, újra
epermix, majd darabolt eper következik. Ezután befedjük az
utolsó lappal és rákenjük a maradék epermixet.
5. A felvert tejszínt habzsákba töltjük. A habot
rózsanyomóval a torta szélére nyomjuk. A tortát a félretett
eperrel díszítjük.
1 órát állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Sütési idő: 50 perc
Teljes elkészítési idő:
kb. 2 óra 30 perc
Cseresznyés-mandulás
torta
Hozzávalók:
60 dkg cseresznye 3 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, 1
evőkanál kukoricakeményítő, fél kávéskanál őrölt
fahéj, fél kávéskanál mandulaaroma,
25 dkg vajas tészta (mirelit)
A tetejére
1 tojás, 3 evőkanál mandulaforgács
Elkészítése:
A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével, a
keményítővel, a fahéjjal és a mandulaaromával elkeverjük.
22 cm átmérőjű, cakkos szélű tortaformát kivajazunk, és
liszttel meghintünk. Zsírpapírt teszünk bele, belerakjuk a
tortalapot, és rászórjuk a cseresznyés keveréket. A torta
szélét felvert tojással megkenjük, majd meleg sütőben
megsütjük. A sütés vége előtt 5 perccel a
mandulaforgáccsal megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Reszelt citromhéjjal ízesített édes tejszínhabot
kínálhatunk mellé.
Variáció
A cseresznye nagyszerűen illik a déligyümölcsökhöz. A
gyümölcs negyedét helyettesíthetjük narancsdzsemmel is.
A franciáknál csipkés papírcsíkot és szalagocskákat
tesznek keresztben a tortára. A másik lehetőség szerint még
egy tortalappal befedhetjük, és középen egy kerek lyukat
vágunk ki belőle.
Mazsolás csokoládétorta
Hozzávalók:
A piskótához
6 tojás 12 dkg cukor 12 dkg liszt1 dkg vaj 1 ek. liszt
A csokoládékrémhez
15 dkg cukor kb. 1,5 dl víz 25 dkg vaj 10 dkg főzőcsokoládé
A díszítéshez
1 csomag mazsola 2 ek. hámozott mandula 2 ek.
csokoládéreszelék
Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra
keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a
tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A
piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm,
és középmeleg sütőben megsütöm.
A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm,
és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra
keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem
krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom
a maradék krémmel.
Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával,
csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem.
Omnia-torta
Hozzávalók:
1 kávés vagy csokoládés piskóta tortakarika 4 adag erős
Omnia-kávé 1/2 liter cukrozott tejszín 1 csomag zselatin
Elkészítése:
Megfőzzük a kávét és ízlés szerint megcukrozzuk és hűlni
hagyjuk. A cukrozott tejszínt keményre verjük, majd
hozzáadjuk a langyos vízben feloldott zselatint. A kávét
óvatosan a tejszínhabra öntjük majd hozzákeverjük a langyos
zselatint is. A piskóta tortakarikát három részre vágjuk és
a lapokat a kávékrémmel megtöltjük. A torta tetejét ls
oldalát is bevonjuk. Tejszínhabbal és csokoládé-kávészemekkel
díszítjük.